Magtech bronz csíkos ( Andy-féle) SP
4,9 v-N320 lőpor
COL 37,95-38,05mm
350 db
Erős roll krimp
Fegyver 4” Chiappa Rhino. Minden lövés DAban.
Ez a töltet egyáltalán nem lepkefing, IDPA faktort bőven tudja. De még mindig a gyári spektrum alsó fele. Hüvely telítettségét nem számoltam tudományosan, de szemre kb 60%. (Compressed loadban beleférne két adag) már nem kormol, stabil, nagyon pontos.
Vizsgáltam, hogy most, hogy végre van egy biztos teljesítményt nyújtó, pontos, több versenyen is bizonyított, lyukba lyukat lövő töltetem - vajon még mindig számít-e a lőpor eloszlása a hüvelyben.
(Előzmény: Ennél sokkal gyengébb töltettel hangra is hallottam, hogy tokból rántva gyengébben szólt az első. Én nem hallottam, ha nem figyeltem oda, de a Steel Challenge sporttársak igen) .
Na ez elmúlt, a fenti töltet hanghatása is stabil.
Minden lövés előtt lefordítva a csövet
854
908
876
911
879
862
ES 67
AVG 882
Minden lövés előtt felfelé firdítva a csövet
939
925
912
910
928
ES 29
AVG 923
(Egy nem ment el se DAban se SAban 5 próbálkozásra)
Konklúzió:
1. Mérhető a különbség , statisztikailag is szignifikáns. De dinamikus sportokban, ha nem pontot lövök 50-100 méterre (szoktam ilyet..), akkor elhanyagolható.
2. A segesség szórása (pontosabban - a terjedelem) a duplája úgy, hogy a lőpor nem a csappantyú közelében van fel halmozva. Dinamikus versenyszámokra hibátlan így is, de nagy távolságú pontlövészetre már nem ideális. Nem mindenhol engedik ám, hogy égnek fordítsd a fegyver csövét. Pedig az megoldja ezt a problémát.
============
Más
Produktivitás
Lee Single stage prés
Átállási idő NINCS benne, csak hosszú távon is tartható nettó ciklusidők, jó tempóban, de nem kapkodva. Fázisonként 50 darabos mintákon mertrm, legalább 2x, és előtte gyakorlásképpen még futtattam 50 darabot.
Ciklusidők 50 dbos sarzsok alapján:
Csapi ki + formázás : 4s
Tágítás: 3s
Csapoantyúzás (kézi) +ellenőrzés: 6s
Töltés + Ültetés + ellenőrzés 9s
Krimp 3s
Csomagolás: 1s
Totál 26 s/ lőszer
… + az egyszeri beállítás, átállás
+ mosás/vágas - már aki csinálja.
Ennek fényében ki leget számolni, kinek mennyit ér egy órája, és hogy megéri-e. Nekem a sima 9x19 nem éri meg, olcsóbb us, jobb is megvenni a boltit. De a drága lőszer szinte akármilyen órabérrel versenyképes marad, és ártól függetlenül minden olyan megéri , amit nem lehet kapni a boltban. Szó szerint megfizethetetlen

a testre szabott lőszer. meg maga a feeling is - de most nem erre voltam kiváncsi, hanem a biznisz oldalára.
Nyilván lehet gyorsabban tölteni, és ki is lehet hagyni 1-2 ellenőrzést - de fele akkora akkor sem lesz az idő szükséglet - csak progresszív préssel lehet érdemben sokkal gyorsabban. Ott pedig azt mesélik. más gondok vannak - ameddig mindent beállít az ember, lemegy a nap…
Majd mérek átállási időket is. Aki dolgozott már Lean/autóipari környezetben, annak ismerős lehet a SMED - Single Minute Exchange of Die - az “egyperces átállási idő” technikája. Segítek: ottvmég nem tartunk…