Katonai és rendvédelmi
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
SIG M17/18
Valaki bele is halt.
https://www.portfolio.hu/global/2025081 ... aba-780399
https://www.portfolio.hu/global/2025081 ... aba-780399
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Re: Katonai és rendvédelmi
Miért “vagy-vagy”? Miért nem “és”? Aki lent van felfelé mutogat, aki fent van lefelé tapos. De alapvetően mindenki elszúrt valamit aminek ez a következménye. Szerintem felelősségéhez mérten mindenkin el kell verni a port.Petya357 írta: ↑2025.08.15. 22:20 Kisembert nem bántunk. A vezetőket kell elővenni. A katona/gyári munkás/call centeres olyan, amilyen. A főnök felelőssége, hogy adott erőforrásokkal elfogadhatóan oldja meg a feladatot. Úgy kell csinálni, hogy egyetlenegy ember balf.szkodasán - ami előfordul - ne múljon, ne múlhasson a feladat.
erről mit tudtok?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Nem most volt:
Im vergangenen September schoss ein junger Österreicher auf das israelische Generalkonsulat in München. Nach Ansicht der Ermittler war der Anschlag israelfeindlich motiviert. Der 18-Jährige habe allein gehandelt.
https://www.tagesschau.de/inland/anschl ... l-100.html
Mondjuk nekem fura, ezeket az izraeli biztonságiak hamarabb le szokták varrni jól és hirtelen.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
Ha bemegy valahová hozzájuk, akkor igen. De kilőni az utcára problémás lehet, még ha látszólag százszor indokolt is. Inkább bezárkóztak, és hagyták, hogy a "helyiek" tegyék a dolgukat?gvass1 írta: ↑2025.08.18. 13:19 Nem most volt:
Im vergangenen September schoss ein junger Österreicher auf das israelische Generalkonsulat in München. Nach Ansicht der Ermittler war der Anschlag israelfeindlich motiviert. Der 18-Jährige habe allein gehandelt.
https://www.tagesschau.de/inland/anschl ... l-100.html
Mondjuk nekem fura, ezeket az izraeli biztonságiak hamarabb le szokták varrni jól és hirtelen.
- WildBear23
- Veterán

"A HM szerint az eltulajdonított alkatrészek használhatatlanok, piaci értékük nincsen, a betörés után viszont megerősítették a gépek őrzését."
Nyilván használhatatlanok, és nincs értékük, azért lopták el őket..
Igaz, hogy pontosan tudták, miért mennek, honnan és hogyan kell kiszerelni az alkatrészeket.
Megerősítették a gépek őrzését.
Szerintem most már felesleges. Amit akartak, elvitték.
Ha meg valóban használhatatlan, értéktelen dolgokat vittek el, akkor minek megerősítve őrízni?
Nyilván használhatatlanok, és nincs értékük, azért lopták el őket..
Igaz, hogy pontosan tudták, miért mennek, honnan és hogyan kell kiszerelni az alkatrészeket.
Ha meg valóban használhatatlan, értéktelen dolgokat vittek el, akkor minek megerősítve őrízni?
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
+1WildBear23 írta: ↑2025.08.20. 09:43 "A HM szerint az eltulajdonított alkatrészek használhatatlanok, piaci értékük nincsen, a betörés után viszont megerősítették a gépek őrzését."
Nyilván használhatatlanok, és nincs értékük, azért lopták el őket..![]()
Szánalmas.
Egyre viszont kifejezetten hasznos ez a hivatalos nyilatkozat - megerősíti az a vonalat, hogy nem false flag * .
* tényleg - erre van elfogadott, szép magyar szó? vagy kénytelen vagyunk idegenszívű szakkifejezéseket használni - false flag, маскировка, stb?
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Persze: Hamis zászlós művelet.Petya357 írta: ↑2025.08.20. 09:59 +1
Szánalmas.
Egyre viszont kifejezetten hasznos ez a hivatalos nyilatkozat - megerősíti az a vonalat, hogy nem false flag * .Ha a piréz katonai hírszerzést akarták volna meggyanusítani ezzel a lopással, akkor pont hogy nem bagatellizálnák a veszteséget.
* tényleg - erre van elfogadott, szép magyar szó? vagy kénytelen vagyunk idegenszívű szakkifejezéseket használni - false flag, маскировка, stb?
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Hogy ezt használják is, nem csak tükörfordítás?
Köszi.
Az sem lehetetlen, hogy úgy kb. 3 éve vitték el a mindegykik, mert akkor még pont kellett, volt mihez felhasználni a "közelben". Csak most tűnt fel, és csináltak egy ál-lopást, hogy fedezzék a korábbi esetet.WildBear23 írta: ↑2025.08.20. 09:43 "A HM szerint az eltulajdonított alkatrészek használhatatlanok, piaci értékük nincsen, a betörés után viszont megerősítették a gépek őrzését."
Nyilván használhatatlanok, és nincs értékük, azért lopták el őket..![]()
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Igen, így használják.
hovédelmi nap városliget
kölköknek óriási élmény
Orsós örmester Úrral , dumáltam vagy fél órát tank pk Tatán élmény volt hallgatni precíz szakszerű élménnyel teli
Gripen nél Papp őrnagy ugyanez mindenről is volt szó remek nap remek emberek
a többi helyen is jó felyek voltak de addigra akkkor tömeg lett hogy nem vártam ki...
elleben a gyerekek voltaka PZH 2000 közdőterében
kölköknek óriási élmény
Orsós örmester Úrral , dumáltam vagy fél órát tank pk Tatán élmény volt hallgatni precíz szakszerű élménnyel teli
a többi helyen is jó felyek voltak de addigra akkkor tömeg lett hogy nem vártam ki...
elleben a gyerekek voltaka PZH 2000 közdőterében
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Hát igen, a Honvédség tud rendes gyereknapokat rittyenteni az arra fogékonyak számára, ha az elöljárók a lovak közé dobják a zablát.brh562 írta: ↑2025.08.20. 13:32 hovédelmi nap városliget
kölköknek óriási élmény
elleben a gyerekek voltaka PZH 2000 közdőterében![]()
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Európa végre újra fegyverkezik (lásd a lényeget a hírre kattintva!)
Dán haderő: fegyvercsere – 26 ezer új Colt gépkarabély
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/dan-ha ... pkarabely/

Dán haderő: fegyvercsere – 26 ezer új Colt gépkarabély
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/dan-ha ... pkarabely/

A katonatisztkepzesrol: https://mrktakcs.substack.com/p/a-magya ... te-valoban
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Olaszország: 2 napon belül 2 halálos kimenetelű rendőrségi (Carabinieri) Taser-használat:
Mindkettőnél az elhunyt fizikailag megtámadta a rendőröket, mindkettőnél semmilyen felszólításra nem reagált, és szerhasználat is közbejátszott. Egyiknél volt már boncolás, ami szívrohamot állapított meg a halál okaként, az illetőnek előzetesen is volt ismert szívbetegsége.
https://www.ansa.it/sito/notizie/cronac ... 0e461.html
Mindkettőnél az elhunyt fizikailag megtámadta a rendőröket, mindkettőnél semmilyen felszólításra nem reagált, és szerhasználat is közbejátszott. Egyiknél volt már boncolás, ami szívrohamot állapított meg a halál okaként, az illetőnek előzetesen is volt ismert szívbetegsége.
https://www.ansa.it/sito/notizie/cronac ... 0e461.html
OFFbel írta: ↑2025.08.23. 13:27 A katonatisztkepzesrol: https://mrktakcs.substack.com/p/a-magya ... te-valoban
BSc mérnökképzés: ugyanez, csak néhány szót ki kell cserélni.
A szakmát oktatni drága, elméletezni olcsón lehet. Közben a hallgatók javát pont ez nem érdekli, mert egyszerűen nem rendelkezik az ehhez szükséges attitűddel. Egyszerűen az emberek többsége nem kutató akar lenni, hanem akar egy szakmát, amiből jól megél.
Persze az elméletet is rohamtempóban, több félév anyagát sűrítve oktatják. Pl. november elején a statika előadás megértéséhez tudni kell integrálni, amiből analízisből csak januárban kell vizsgázni. A tanárainknak pedig ez még csak a második félév végén jött el…
MSc-re pedig alig van jelentkező - min. 3,5 év szívatás után érthető, hogy inkább pénzt keresnének… -, gyakorlatilag aki jelentkezik, azt fel is veszik.
A hazai felsőoktatás allegóriája egy összegányolt csettegő.
ON
Szia,
Sajnos azon a versenyen nem voltam ott (csak a szervezo elmondasabol tudom), ahol az egyik csapat azert kapott DQ-t, mert MP (tobbcelu) loszerrel indultak.
Ha jol emlekszek az evekkel ezelott elmondottakra, akkor a szervezok kiprobaltak a loszert, a papir celokban ertekelhetoek voltak a talalatok, femcelon nem probaltak (feltettek a celt), a lolaptarto deszkak viszont latvanyosan fogytak.
Persze ez csak 12.7-es urmeret volt (jogszeruen birtokoltak a loszert), a 30-as loszer lehet, hogy mashogy viselkedik.
Bel
Kis érdekesség: éves kötelező lövészet - Svájc
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Sanyarú sorsú svájciak.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ha már logisztikai rémálom!
SOCOM: Új 6,5 mm Creedmoor kaliberű önműködő puska megrendelés
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/socom- ... grendeles/

SOCOM: Új 6,5 mm Creedmoor kaliberű önműködő puska megrendelés
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/socom- ... grendeles/

Mindeközben Ázsiában
Reneszánszukat élik a határvidékeken, kérdéses szigeteken, stb a középkori fegyverek. Kínának komoly hagyományai vannak ezen a téren, ld sino-szovjet határvillongások. Akkor is úgy kezdődött, hogy egyik járőr felpofozta a másikat, a kínai lekungfuzta az ellent, az orosz másnap vitt a zubbony alatt egy franciakulcsot, “i tak dalyse i tomu podomnoje”
Rendszeresen látni cikkeket arról, hogy egy filippino tengerész elvesztette az ujját, mert levágták baltával, egy indiai a szemét, mert kilőtték csúzlival, stb. (A kínaiak jó kommunista szokás szerint titkolják a veszteségeiket. A múltkor egy hadihajó serült meg déltengeri fogócskában) Mindkét fél igyekszik elkerülni a komolyabb eszkalációt, ezért a lőfegyver használatát központilag megtiltották nekik. Így kerültek elő a buzogányok, balták, csúzlik, kardok - mint amikor mifelénk összeszólalkozik két hátrányos helyzetű nagycsalád.
Egy rövid összefoglaló képekkel:
https://www.quora.com/Is-there-any-mili ... ype=answer
Reneszánszukat élik a határvidékeken, kérdéses szigeteken, stb a középkori fegyverek. Kínának komoly hagyományai vannak ezen a téren, ld sino-szovjet határvillongások. Akkor is úgy kezdődött, hogy egyik járőr felpofozta a másikat, a kínai lekungfuzta az ellent, az orosz másnap vitt a zubbony alatt egy franciakulcsot, “i tak dalyse i tomu podomnoje”
Rendszeresen látni cikkeket arról, hogy egy filippino tengerész elvesztette az ujját, mert levágták baltával, egy indiai a szemét, mert kilőtték csúzlival, stb. (A kínaiak jó kommunista szokás szerint titkolják a veszteségeiket. A múltkor egy hadihajó serült meg déltengeri fogócskában) Mindkét fél igyekszik elkerülni a komolyabb eszkalációt, ezért a lőfegyver használatát központilag megtiltották nekik. Így kerültek elő a buzogányok, balták, csúzlik, kardok - mint amikor mifelénk összeszólalkozik két hátrányos helyzetű nagycsalád.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Van is olyan indiai-kínai határszakasz, ahol egyik félnél sincs lőfegyver, max ilyen méteres botok. Időnként van tömegverekedés. Max. pár halott.Petya357 írta: ↑2025.08.26. 09:07 Mindeközben Ázsiában
Utána fentről kifelé szigorú ejnyebejnye, belülre szép volt fiúk, háború, meg nagyobb konfliktus nem lesz belőle, csak néha lejátszák, ki a keményebb legény.
volt egy ilyen történet X éve, hogy a himalája vitatott határszakaszán a kínai meg az indiai fegyveres erők hátuk mögött összekulcsolt kézzel mellkassal próbálták egymást (ezáltal a határt) arrébb tolniswordmanus írta: ↑2025.08.26. 14:05 Van is olyan indiai-kínai határszakasz, ahol egyik félnél sincs lőfegyver, max ilyen méteres botok. Időnként van tömegverekedés. Max. pár halott.
Utána fentről kifelé szigorú ejnyebejnye, belülre szép volt fiúk, háború, meg nagyobb konfliktus nem lesz belőle, csak néha lejátszák, ki a keményebb legény.
Vajon, csak szándék, vagy esetleg lesz gyártás is?
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar- ... -valhatunk
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar- ... -valhatunk
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
- WildBear23
- Veterán

https://telex.hu/belfold/2025/08/27/hon ... elyhelyzet
Otthagyná a sereget a toborzókampány arca, mert elégedetlen a Honvédelmi Minisztérium vezetésével
Az elmúlt másfél évben Pálinkás Szilveszter lett az arca a Magyar Honvédség komoly erőforrásokból megindított országos toborzókampányának. Az egyik promóvideóban arról beszélt, hogy élete legjobb döntése volt belépni Magyar Honvédségbe, miután szembenézett a félelmeivel.
Nem ért egyet a Honvédelmi Minisztérium vezetésével, ezért leszerelne Pálinkás Szilveszter, a Magyar Honvédség toborzókampányának arca, tudta meg a Telex. A S.E.R.E.G. című sorozatban is szereplő százados lapunk megkeresésére megerősítette, hogy valóban ott szeretné hagyni a honvédséget.
„Azért nyújtottam be a leszerelési kérelmet, mert nem értettem egyet a Honvédelmi Minisztérium vezetési szemléletével. Nem tudtam azonosulni azzal a szervezettel, amelynek az arca voltam”
– mondta a 33 éves rohamlövész. Mivel a honvédség szigorú hierarchia szerint működik, nem maradt más választása, mint a távozás.
Otthagyná a sereget a toborzókampány arca, mert elégedetlen a Honvédelmi Minisztérium vezetésével
Az elmúlt másfél évben Pálinkás Szilveszter lett az arca a Magyar Honvédség komoly erőforrásokból megindított országos toborzókampányának. Az egyik promóvideóban arról beszélt, hogy élete legjobb döntése volt belépni Magyar Honvédségbe, miután szembenézett a félelmeivel.
Nem ért egyet a Honvédelmi Minisztérium vezetésével, ezért leszerelne Pálinkás Szilveszter, a Magyar Honvédség toborzókampányának arca, tudta meg a Telex. A S.E.R.E.G. című sorozatban is szereplő százados lapunk megkeresésére megerősítette, hogy valóban ott szeretné hagyni a honvédséget.
„Azért nyújtottam be a leszerelési kérelmet, mert nem értettem egyet a Honvédelmi Minisztérium vezetési szemléletével. Nem tudtam azonosulni azzal a szervezettel, amelynek az arca voltam”
– mondta a 33 éves rohamlövész. Mivel a honvédség szigorú hierarchia szerint működik, nem maradt más választása, mint a távozás.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

"Nagyjából egy hónapja nyújtotta be a kérelmét a minisztérium vezetésének, de a veszélyhelyzetre hivatkozva megtagadták azt, azaz nem engedik leszerelni. A 2020 márciusában elrendelt, és azóta fél évente folyamatosan meghosszabbított veszélyhelyzet alatt a jogszabályok szerint csak közös megegyezéssel lehet otthagyni a honvédséget."
"A légió kapui könnyen nyílnak, de erősen záródnak." Az elátkozott part
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Amerikai Légierő: újra használják az M18 hadipisztolyokat!
Persze a SIG P320 problematika nem ilyen fekete-fehér, OLVASD EL A HÍRT!!!
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/amerik ... ztolyokat/

Persze a SIG P320 problematika nem ilyen fekete-fehér, OLVASD EL A HÍRT!!!
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/amerik ... ztolyokat/

Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.08.28. 00:24 "Nagyjából egy hónapja nyújtotta be a kérelmét a minisztérium vezetésének, de a veszélyhelyzetre hivatkozva megtagadták azt, azaz nem engedik leszerelni. A 2020 márciusában elrendelt, és azóta fél évente folyamatosan meghosszabbított veszélyhelyzet alatt a jogszabályok szerint csak közös megegyezéssel lehet otthagyni a honvédséget."
Ilyen esetekre az szokott lenni a gyógyír, hogy belép egy pártba, vagy amióta ez már nem összeférhetetlen
Vagy egyszerűen csak rendes ember, aki méltatlannak tartja az ügyeskedést.
Levizeli a parancsnoki épületet v a parancsnokot. Aztán pá. Ennyi tapasztalattal válogathat a MAGÁN "biztonsági " cégekből. Még a tandíjat is kifizetikPetya357 írta: ↑2025.08.28. 06:56szomorú.
Ilyen esetekre az szokott lenni a gyógyír, hogy belép egy pártba, vagy amióta ez már nem összeférhetetlen, lő egyet a levegőbe riasztóval a kocsmában —-> garázdaság. Csak - gondolom - nem mer, mert ezért leszerelés előtt még széné szívatnák.
Vagy egyszerűen csak rendes ember, aki méltatlannak tartja az ügyeskedést.
Déjà vum van… Tiboru: Vitaposzt - Kiss Ernő (LeMil blog).
Hogy is volt az a karikatúra, amikor a fickó a nadrágját húzva megy kifelé a főnök irodájából, akinek az asztala közepén ott gőzölög egy adag... Miközben a kollégái szaladnak felé: "Csak vicc volt, nem nyertél a lottón!"
Ez minden bizonnyal hatásos megoldás, de nem mindenkinek. Szeretem úgy gondolni, hogy a kampány arcának az átlagosnál jobb , és erkölcsös embert választottak, aki nem szeretne bulvár szintre süllyedni.
Nekem is nagyon hosszú a felmondási időm, de meg se fordulna a fejemben lehugyozni Dr G… Sch….-t Németországban csak azért, mert nem tetszenek a döntései és jó lenne felgyorsítani a folyamatot
Apám szokta mondani: amilyen a marha, olyan a bőgése. Kb. Adjonisten vs fogadjisten.Petya357 írta: ↑2025.08.28. 12:23 Ez minden bizonnyal hatásos megoldás, de nem mindenkinek. Szeretem úgy gondolni, hogy a kampány arcának az átlagosnál jobb , és erkölcsös embert választottak, aki nem szeretne bulvár szintre süllyedni.![]()
Nekem is nagyon hosszú a felmondási időm, de meg se fordulna a fejemben lehugyozni Dr G… Sch….-t Németországban csak azért, mert nem tetszenek a döntései és jó lenne felgyorsítani a folyamatot![]()
Kérte szépen, nem megy, majd megy nemszépen.
Seregben amúgy is soxor copatják az ambiciózus embereket.
Ismerős altiszt eü. Főiskolával, mentős ismeretekkel szerett volna bekerülni vmi komolyabb hadsereg eü.i egységbe.
Nem lehet! Kikepző kell! Vagy elmehet ABV tisztnek-oda a kutya se akart menni. Ennyit a karriertervezésről.
sodoma írta: ↑2025.08.28. 12:34 Apám szokta mondani: amilyen a marha, olyan a bőgése. Kb. Adjonisten vs fogadjisten.
Kérte szépen, nem megy, majd megy nemszépen.
Seregben amúgy is soxor copatják az ambiciózus embereket.
Ismerős altiszt eü. Főiskolával, mentős ismeretekkel szerett volna bekerülni vmi komolyabb hadsereg eü.i egységbe.
Nem lehet! Kikepző kell! Vagy elmehet ABV tisztnek-oda a kutya se akart menni. Ennyit a karriertervezésről.
Köszi. Nyilván Te jobban értesz hozzá.
Eddig nem sok olyasmit hallottam, amitől az angyalbőr vonzóbbá vált volna
Jó de ebben az esetben nem arról van szó, hogy hosszú a felmondási idő és tudod 1 év múlva szabadulsz. Hanem ha 5 évig lesz veszélyhelyzet vagy 10-ig akkor addig is elhúzhatják. Szívatni meg szerintem már most el fogják kezdeni, mint azt rendőr gyereket, aki mert szólni hogy vegyék le a párt logót.Petya357 írta: ↑2025.08.28. 12:23 Ez minden bizonnyal hatásos megoldás, de nem mindenkinek. Szeretem úgy gondolni, hogy a kampány arcának az átlagosnál jobb , és erkölcsös embert választottak, aki nem szeretne bulvár szintre süllyedni.![]()
Nekem is nagyon hosszú a felmondási időm, de meg se fordulna a fejemben lehugyozni Dr G… Sch….-t Németországban csak azért, mert nem tetszenek a döntései és jó lenne felgyorsítani a folyamatot![]()
Nekem is 55 nap lenne a hivatalos, de a szerződésemben fél év van, hogy biztos minden tudást átadjak, + konkurencia tilalom.
"..."
A konkurencia tilalom idejére fizetik a béredet is?TurboP írta: ↑2025.08.28. 12:58 Jó de ebben az esetben nem arról van szó, hogy hosszú a felmondási idő és tudod 1 év múlva szabadulsz. Hanem ha 5 évig lesz veszélyhelyzet vagy 10-ig akkor addig is elhúzhatják. Szívatni meg szerintem már most el fogják kezdeni, mint azt rendőr gyereket, aki mert szólni hogy vegyék le a párt logót.
Nekem is 55 nap lenne a hivatalos, de a szerződésemben fél év van, hogy biztos minden tudást átadjak, + konkurencia tilalom.
Ez több, mint korrekt.
Az eddigi tapasztalatom a fizetés 50%-a, 12 hó. Ez se rossz - hiszen nem dolgozni tilos, hanem egy bizonyos szűk körben elhelyezkedni.
Mindenestre munkáltatói oldalról egyáltalán nem baj, ha ennyire értékelik a szaktudásodat. Grat!
* a versenyszférában. A seregben a jelek szerint ennél nagyobb a korlátozás, ÉS nem is fizetnek érte. Ügyes!..
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Egyéni lőfegyver hideg vidékekre: SAKO Arctic Rifle Generation típuscsalád
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/egyeni ... puscsalad/

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/egyeni ... puscsalad/

- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Vasárnapi bubogás egy képösszeállításban...MIÉRT nem tartják be az ALAPVETŐ BIZTONSÁGI SZABÁLYOKAT a katonák?
(Mert a kézigránátos baleset kivizsgálása rohadtul nem halad. Most akkor segítek megoldani a következő szemsérüléses esetet. Szívesen.
De jobb lenne, ha nem lenne. Ugye. A védőszemüveg nem kimutatható költségvetési tétel!)
https://www.kaliberinfo.hu/nap-kepe/mie ... a-katonak/

(Mert a kézigránátos baleset kivizsgálása rohadtul nem halad. Most akkor segítek megoldani a következő szemsérüléses esetet. Szívesen.
De jobb lenne, ha nem lenne. Ugye. A védőszemüveg nem kimutatható költségvetési tétel!)

+1gvass1 írta: ↑2025.08.31. 08:22 Vasárnapi bubogás egy képösszeállításban...MIÉRT nem tartják be az ALAPVETŐ BIZTONSÁGI SZABÁLYOKAT a katonák?
![]()
A szomszédban zajló háborúban is nagyon sok katona visel védőszemüveget. Ha a harctéren is belefer, és a legtökösebb csavók sem tartják “férfiatlannak”, akkor kiképzésen nem tenni kötelezővé egyszerűen bűn.
Érdekes az is, hogy általánosan flipup tartalékirányzékokat használnak. Nincsenek optikák. Tudom pénz, de oltári előnyt ad.gvass1 írta: ↑2025.08.31. 08:22 Vasárnapi bubogás egy képösszeállításban...MIÉRT nem tartják be az ALAPVETŐ BIZTONSÁGI SZABÁLYOKAT a katonák?
![]()
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Szia,
Igen, ezek a tartalekiranyzekok nem elorelepes a 100 evvel ezelotti iranyzekokhoz kepest, hanem kifejezetten hatralepes (azoknal lehetett tavolsagot allitani, megha a sorkatonak kikepzese nem is mindig jutott el odaig).
Bel
- WildBear23
- Veterán

+1
Engem konkrétan a hideg kiráz, amikor szemes vagy füles nélkül látok valakit lőni.
A honvédségi lövészeteken pedig szinte soha nincs a lövészen védőszemüveg.
Miért?
500 Ft egy védőszemüveg, 2db lőszer ára.
És a szemed világa múlhat rajta..
Gonosz leszek, humor. Pontosan, az harmadával csökkentené a kiképzésre szánt lőszermennyiségetWildBear23 írta: ↑2025.08.31. 13:40 +1
Engem konkrétan a hideg kiráz, amikor szemes vagy füles nélkül látok valakit lőni.![]()
Miért?
Az állandó nyűglődés az embertársainkkal, akik hasonló területeken megjelenek, és előadják, hogy ha nem szív(athatnak), akkor "nem fogja megtanulni", "nem fogja tudni nélküle használni" stb…
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Nyári gyakszin volt egy olyan gyakornoki feladat, hogy mi lenne ha a BREN2 diopteres hátsó irányzékát átcserélnénk nyíltra, és mivel elve átbillenthető (kislyuk-nagylyuk), ezért legyen benne egy céltáv eltérés. Nyilván nekünk csak rajzolgatni meg számolgatni kellett, de asszem valami 4mm magasságeltérés is csak 50 m céltáveltérést adott 5,56-os lőszerhez. Nyilván ez még csak a probléma körüljárása, a ballisztikai program adatainak tervekhez való applikálásának gyakorlása volt, nomeg a 3D tervező program használatának gyakorlása. De érdekes gondolatkísérlet volt.
Kérdés: a képeken látható közelségben a szemhez, használható még nyílt irányzék?swordmanus írta: ↑2025.08.31. 14:39 Nyári gyakszin volt egy olyan gyakornoki feladat, hogy mi lenne ha a BREN2 diopteres hátsó irányzékát átcserélnénk nyíltra, és mivel elve átbillenthető (kislyuk-nagylyuk), ezért legyen benne egy céltáv eltérés. Nyilván nekünk csak rajzolgatni meg számolgatni kellett, de asszem valami 4mm magasságeltérés is csak 50 m céltáveltérést adott 5,56-os lőszerhez. Nyilván ez még csak a probléma körüljárása, a ballisztikai program adatainak tervekhez való applikálásának gyakorlása volt, nomeg a 3D tervező program használatának gyakorlása. De érdekes gondolatkísérlet volt.
Ha 50 méterre nullázod, akkor 200+ méterig gyakorlatilag elhanyagolható az 556-os emelkedése-esése. Ha 25-re, akkor valamivel nagyobb, de katonai célra 300-ig még mindig csak középre kell tartani. Ilyen irányzékkal nagyobb távra szerintem amúgy se lehet lőni, szóval szerintem így nincs igazán értelme kétféle nullára állíthatóba energiát tenni. Szerintem.swordmanus írta: ↑2025.08.31. 14:39 Nyári gyakszin volt egy olyan gyakornoki feladat, hogy mi lenne ha a BREN2 diopteres hátsó irányzékát átcserélnénk nyíltra, és mivel elve átbillenthető (kislyuk-nagylyuk), ezért legyen benne egy céltáv eltérés. Nyilván nekünk csak rajzolgatni meg számolgatni kellett, de asszem valami 4mm magasságeltérés is csak 50 m céltáveltérést adott 5,56-os lőszerhez. Nyilván ez még csak a probléma körüljárása, a ballisztikai program adatainak tervekhez való applikálásának gyakorlása volt, nomeg a 3D tervező program használatának gyakorlása. De érdekes gondolatkísérlet volt.
Mint gondolatkísérlet, érdekes, sokat lehet belőle tanulni.
Szia,Fortitu írta: ↑2025.08.31. 15:15 Ha 50 méterre nullázod, akkor 200+ méterig gyakorlatilag elhanyagolható az 556-os emelkedése-esése. Ha 25-re, akkor valamivel nagyobb, de katonai célra 300-ig még mindig csak középre kell tartani. Ilyen irányzékkal nagyobb távra szerintem amúgy se lehet lőni, szóval szerintem így nincs igazán értelme kétféle nullára állíthatóba energiát tenni. Szerintem.
Mint gondolatkísérlet, érdekes, sokat lehet belőle tanulni.
Persze nincs semmi gyakorlati tapasztalatom, de en ugy tudom, hogy a 2 legalapvetobb katonai tuzelesi mod:
1. amikor csoport lo masik csoportra
2. lefogotuz
Ebbol persze a 2-hoz nem fontos, hogy legyen iranyzek egyaltalan, de az 1. eseteben kifejezetten fontos celozni, amikor pl. teherauton szallitott rajra tuzet nyit egy szakasz. Ebben az esetben egyreszt szerintem realis a cel merete 800 m-rol (ha pl. 5 MOA pontossagot becsulunk egy AK-nak, akkor az azt jelenti, hogy 116 cm a szoras egyes lovesnel, ez egy teherauto eseteben kisebb ertek, mint az azon ulo emberek magassaga), masreszt viszont ennek a sokszorosa a ballisztikai gorbe ive (kb 16 m az esese a 100 y-re belott, 3.7 cm magas iranyzeknak).
Szoval a 2 allasu iranyzek lehet, hogy tenyleg nem fontos, de egy 8+1 allasu, az szerintem hasznos.
Bel
Anno a seregben is úgy tanították, hogy 8-as irányzékkal lábra célozni, ha arra kerülne sor az őrségben...bel írta: ↑2025.08.31. 15:52 Szia,
Persze nincs semmi gyakorlati tapasztalatom, de en ugy tudom, hogy a 2 legalapvetobb katonai tuzelesi mod:
2. lefogotuz
Ebbol persze a 2-hoz nem fontos, hogy legyen iranyzek egyaltalan, de az 1. eseteben kifejezetten fontos celozni, amikor pl. teherauton szallitott rajra tuzet nyit egy szakasz. Ebben az esetben egyreszt szerintem realis a cel merete 800 m-rol (ha pl. 5 MOA pontossagot becsulunk egy AK-nak, akkor az azt jelenti, hogy 116 cm a szoras egyes lovesnel, ez egy teherauto eseteben kisebb ertek, mint az azon ulo emberek magassaga), masreszt viszont ennek a sokszorosa a ballisztikai gorbe ive (kb 16 m az esese a 100 y-re belott, 3.7 cm magas iranyzeknak).
Szoval a 2 allasu iranyzek lehet, hogy tenyleg nem fontos, de egy 8+1 allasu, az szerintem hasznos.
Bel
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Az a baj, hogy ez nem egy kiragadott kép, hanem sok kép egyazon eseményről és senki nem visel védőszemüveget, a kiképző sem. És ez nem az első ilyen fotósorozat a honvedelemponthu oldalon. Lásd például ezt (IDÉN NYÁRI SZINTÉN)- ahol a legdühítőbb, hogy sok katonánál OTT A VÉDŐSZEMÜVEG, még sincs rajta lövészet közben sem:WildBear23 írta: ↑2025.08.31. 13:40 +1
Engem konkrétan a hideg kiráz, amikor szemes vagy füles nélkül látok valakit lőni.![]()
Miért?
https://honvedelem.hu/hirek/egi-es-foldi-roham.html
Carl Gustavból jön ki némi bizbasz, láng és szikra...a védőszemüveg meg a katona SISAKJÁN, bmeg!

na akkor ezt számítsd át 15-25 méterre belőtt 9mm karabélyra ott mekkora az esés 150 méteren ?bel írta: ↑2025.08.31. 15:52 Szia,
2. lefogotuz
Bel
Talán inkább ide illik:
SIG 6.8 XM7
Hát ez se lesz sikersztori.
SIG 6.8 XM7
Hát ez se lesz sikersztori.
Német autópályán pisiszünteben számoltam ki, 4 perc idő befektetésével, úgyhogy nem a legigényesebb. de kb 55 centit esik a PCCből kilött (pisztolynál gyorsabb!) 8 grammos FMJ para.
Szinte mindegy, hogy 25 vagy 50 yardra van belőve, 160 yardon (kb 150 m) ugyanúgy nagyjából 22 incset esik. Emberi mértékegységre nem futotta most átálítani, de Belnek teljesen jó az ökölszabálya!
A szóban forgó cèl 40x60 cm. Ha az esés 55 cm, akkor valóban pont fél célnyival (30 cm) kell a vasaid fölé célozni, oszt’ #jólvanazúgy majdnem a közepibe trafál
https://shooterscalculator.com/ballisti ... ate+Graph+
Szívesen
thxPetya357 írta: ↑2025.08.31. 20:32 Német autópályán pisiszünteben számoltam ki, 4 perc idő befektetésével, úgyhogy nem a legigényesebb. de kb 55 centit esik a PCCből kilött (pisztolynál gyorsabb!) 8 grammos FMJ para.
Szinte mindegy, hogy 25 vagy 50 yardra van belőve, 160 yardon (kb 150 m) ugyanúgy nagyjából 22 incset esik. Emberi mértékegységre nem futotta most átálítani, de Belnek teljesen jó az ökölszabálya!
A szóban forgó cèl 40x60 cm. Ha az esés 55 cm, akkor valóban pont fél célnyival (30 cm) kell a vasaid fölé célozni, oszt’ #jólvanazúgy majdnem a közepibe trafál
https://shooterscalculator.com/ballisti ... ate+Graph+
Szívesen
Talán ide illik legjobban érdekes szeruntem:https://www.portfolio.hu/global/2025083 ... rek-782811
élőben jobban néz ki
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Nagy újdonság nincs benne...
"Ritkán használhatják a fegyverüket a rendőrök, évente néhány tucat lőszert kapnak gyakorlásra
A magyar rendőrök – besorolástól függően – évente egyszer vagy kétszer vesznek részt lövészeti gyakorlaton, ezeken az alkalmakon pedig húsz-harmincszor süthetik el a fegyverüket – értesült a HVG. A kiképzők rendkívül felkészültek, de az állományon belül sokan úgy érzik: ennyi gyakorlással nem alakul ki magabiztos fegyverhasználat. "
https://hvg.hu/360/20250901_rendorseg-f ... ogyakorlat
"Ritkán használhatják a fegyverüket a rendőrök, évente néhány tucat lőszert kapnak gyakorlásra
A magyar rendőrök – besorolástól függően – évente egyszer vagy kétszer vesznek részt lövészeti gyakorlaton, ezeken az alkalmakon pedig húsz-harmincszor süthetik el a fegyverüket – értesült a HVG. A kiképzők rendkívül felkészültek, de az állományon belül sokan úgy érzik: ennyi gyakorlással nem alakul ki magabiztos fegyverhasználat. "
Akármilyen profi is vagy, neked nem adunk fegyvert, hogy megvédhesd magad, inkább küldünk minimum 1 óra múlva olyat, aki meg nem tudja használni. Nincs itt semmi látnivaló!gvass1 írta: ↑2025.09.01. 19:27 Nagy újdonság nincs benne...
- WildBear23
- Veterán

Belsősök állhatnak a lopások mögött
https://index.hu/belfold/2025/09/01/kec ... repuloter/
Több lopás is történhetett a magyar bázison
„A kiszedett alkatrészeket a tolvajok egy járműbe rakhatták, és egyszerűen kihajtottak a laktanyából” – tette hozzá. A művelethez a három cipekedő ember mellett a csapatnak szüksége lehetett egy figyelőre is, hogy senki ne zavarja meg őket – folytatta.
A Blikk másik értesülése szerint a laktanyából huzamosabb ideje tűnnek el dolgok. Ezek között voltak híradós készülékek, harcászati és fegyveralkatrészek, valamint speciális ruhák is. A tettesek jó pénzért próbálnak ezeken túladni.
A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság friss tájékoztatása szerint még mindig zajlik az ügyben indított nyomozás, ezért nem áll módjukban bővebb információt közölni.
https://index.hu/belfold/2025/09/01/kec ... repuloter/
Több lopás is történhetett a magyar bázison
„A kiszedett alkatrészeket a tolvajok egy járműbe rakhatták, és egyszerűen kihajtottak a laktanyából” – tette hozzá. A művelethez a három cipekedő ember mellett a csapatnak szüksége lehetett egy figyelőre is, hogy senki ne zavarja meg őket – folytatta.
A Blikk másik értesülése szerint a laktanyából huzamosabb ideje tűnnek el dolgok. Ezek között voltak híradós készülékek, harcászati és fegyveralkatrészek, valamint speciális ruhák is. A tettesek jó pénzért próbálnak ezeken túladni.
A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság friss tájékoztatása szerint még mindig zajlik az ügyben indított nyomozás, ezért nem áll módjukban bővebb információt közölni.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Tökéletes leírása a belügyi logikának.
Nem tudja valaki bemásolni a cikket? Nincs HVG előfizetésem...gvass1 írta: ↑2025.09.01. 19:27 Nagy újdonság nincs benne...
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Kínai parádé.
Már amikor májusban az oroszoknál meg a fehéroroszoknál vendégszerepeltek, akkor is kirítt az emberfeletti precizitású alaki végrehajtásuk, de hazai pályán megmutatták, hogy akad még pár olyan legény a gáton, meg leány is.
Ez teljesen kész, ezek nem emberek, hanem valami robotok...
Már amikor májusban az oroszoknál meg a fehéroroszoknál vendégszerepeltek, akkor is kirítt az emberfeletti precizitású alaki végrehajtásuk, de hazai pályán megmutatták, hogy akad még pár olyan legény a gáton, meg leány is.
swordmanus írta: ↑2025.09.04. 18:30 Kínai parádé.
Roger-roger
Ők is nagyon szépen masíroztak, de a klónok jobban bevàltak éles eksönben
Kutatok az emlékezetemben, hogy melyik konfliktus volt az utolsó, amiben kínaiak részt vettek. 1979, Vietnam - ? Voltak valahol békefenntartók?
Próbálom megtippelni, hogy ledarálható-e a zsák mák.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Nem, nagyon nem.
A vicc keletkezése óta már nem csak sokan vannak, de ők gyártanak kb. a legmodernebbet legolcsóbban. Szorgosan tanultak, és csúnyán lehagytak. Az a baj, hogy ha fehér zászlót akarunk, azt is tőlük kell rendelni.
Barátom angoltanár volt Kínában egy évig (2018), édesapám 1999-2015 között bejárta az egész országot - nem csak a partvidéket -, és gyenge év volt, amikor az év harmadát nem töltötte kint, mert… Meg tudom mutatni az országban, milyen köveket hozott onnan. (Ő jött rá, hogy nem csak Olaszországban van márvány és gránit, és ezt nem hamisítják a kínaiak. Összeköpködte a szakma, aztán mindenki csendben utána csinálta…) Vannak ott is rendes emberek, de ha háborúra kerülne sor velük és vesztésre állnánk, akkor javaslom, hogy csináljuk azt, amit a japánok. Csak ne hagyjuk abba két atombomba után. Egyéni ízlés és naív optimizmus kérdése az egész, de én nagyon nem akarok kínai uralom alatt élni.swordmanus írta: ↑2025.09.04. 19:47 Nem, nagyon nem.
A vicc keletkezése óta már nem csak sokan vannak, de ők gyártanak kb. a legmodernebbet legolcsóbban. Szorgosan tanultak, és csúnyán lehagytak. Az a baj, hogy ha fehér zászlót akarunk, azt is tőlük kell rendelni.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Kína nem hülye: nem nagyon akar harcolni (kivéve talán Taivan, ugye). A világ összes többi részét megveszi kilóra.Poresz írta: ↑2025.09.04. 20:57 Barátom angoltanár volt Kínában egy évig (2018), édesapám 1999-2015 között bejárta az egész országot - nem csak a partvidéket -, és gyenge év volt, amikor az év harmadát nem töltötte kint, mert… Meg tudom mutatni az országban, milyen köveket hozott onnan. (Ő jött rá, hogy nem csak Olaszországban van márvány és gránit, és ezt nem hamisítják a kínaiak. Összeköpködte a szakma, aztán mindenki csendben utána csinálta…) Vannak ott is rendes emberek, de ha háborúra kerülne sor velük és vesztésre állnánk, akkor javaslom, hogy csináljuk azt, amit a japánok. Csak ne hagyjuk abba két atombomba után. Egyéni ízlés és naív optimizmus kérdése az egész, de én nagyon nem akarok kínai uralom alatt élni.
Szia,
Azt hallottam, hogy amikor kimegy a mento a kozuti balesethez, akkor tudja a kortortenetet a serulteknek.
Plusz nagyob varosokban mar helyi buszra sem lehet jegyet venni kp-ert.
(Gyk. az allam tudja minden autorol, hogy epp ki ul benne. Es aki nem jo allampolgar, az gyalogolhat, mert meg a helyi buszra sem vehet jegyet.)
Bel
Ez csak a jéghegy csúcsa.bel írta: ↑2025.09.04. 21:30 Szia,
Azt hallottam, hogy amikor kimegy a mento a kozuti balesethez, akkor tudja a kortortenetet a serulteknek.
Plusz nagyob varosokban mar helyi buszra sem lehet jegyet venni kp-ert.
(Gyk. az allam tudja minden autorol, hogy epp ki ul benne. Es aki nem jo allampolgar, az gyalogolhat, mert meg a helyi buszra sem vehet jegyet.)
Bel
Ami miatt elutasítom, az alacsonyabb technikai szinten is problémás, gyakorlatilag Konfuciusz tanainak az eltorzítása(?). Aki átlagoska hülye és utál gondolkodni, az nagyon jól érezheti ott magát. A létező világok legkonzumidiótábbika: bármilyen szir-$z@rt megvehetsz és a legeldugottabb faluban is két napon belül a küszöbödön lesz, ha az nem pornográf vagy kábítószer. Dolgozz a hét hat napján fél napot, ne gondolkozz, és éldd ki magad a fogyasztásban! - Amerika a kanyarban sincs. Aki bármiben ki akar tűnni a konformizmuson túl és hozzá akar tenni valamit a világhoz, az szenved az emberi hangyabolyban. Gondolkodni veszélyes, csak akkor szabad, ha már magasan vagy a piramisban.
Egyébként a japánok és a koreaiak is csak egy kicsit jobbak: ugyanúgy a vulgárkonfucionista emberi hangyabolyt üzemeltetik.
+1swordmanus írta: ↑2025.09.04. 21:28 Kína nem hülye: nem nagyon akar harcolni (kivéve talán Taivan, ugye). A világ összes többi részét megveszi kilóra.
Viszonylag sokat dolgoztam, és dolgozom is Kínával. Néhányszor jártam is kint. Picit beszélek mandarinul (alapfok alja, 3 évig tanultam. Az írás volt a tanulás egyszerűbb része! ) . Mindez persze csak a tudás illúzióját adja
- swordnak van igaza. Amit csak meg lehet venni, soha nem fognak harcolni érte. És nagyon sok mindent neg lehet venni.
- nagyon pragmatikusak. Ha valami megéri - csinálják. Ha nem - nem. A farokméregetésre és az öregedő diktátorok önbizalmi problémáira sajnos ők sem nem immunisak - de sokkal jobban kezelik a vezetők egyéni egóját mint Putyin, Trump, Kim és a többi, IMHO kevésbé profi játékos
- tudnak várni. 5 év, 10 év, 20 év - ez mind csak 1, 2, vagy 4 ötéves tervnyi idő
- katonailag imho csak alakgyakorlatok mennek nekik jól - már nem aktívak azok az emberek, akinek bármilyen valódi harci tapasztalata volt. A drón hadviselésről az oroszok és az ukránok kb 100x annyit tudnak, mint a kütyű gyártó kínaiak. Ennek ellenére nem szabad leírni őket, mert messze nem olyan korruptak mint pl az oroszok, és gyorsan tanulnak
Edit:
- ja és saját szememmel láttam utcai kéregetőt aki nem kalapot tett ki az aprónak, hanem QR kódot mutatott fel egy papíron amire WeChaten keresztül lehetett alamizsnát adni. No shit!
- ez a - keleti és déli parton tapasztalható) technológia high tech vígan megfér a központi és északi, nyugati régiók mély nyomorával.
Érdekes ország, az biztos.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Láttam egy iparról, robotiparról szóló dokumentumfilmet: shenzen-tempó: reggel megrendelted a beszállítótól az alkatrészt, az délutánra nálad volt. Legkésőbb másnapra tesztelhetted az új komponenst. Ehhez képest a nálunk dívó hosszas vakarózás... szóval pl. egy katonai fejlesztés is igen gyors náluk.Petya357 írta: ↑2025.09.04. 22:34 +1
Viszonylag sokat dolgoztam, és dolgozom is Kínával. Néhányszor jártam is kint. Picit beszélek mandarinul (alapfok alja, 3 évig tanultam. Az írás volt a tanulás egyszerűbb része! ) . Mindez persze csak a tudás illúzióját adjade azok alapján, amit eddig tapasztaltam:
- swordnak van igaza. Amit csak meg lehet venni, soha nem fognak harcolni érte. És nagyon sok mindent neg lehet venni.
- nagyon pragmatikusak. Ha valami megéri - csinálják. Ha nem - nem. A farokméregetésre és az öregedő diktátorok önbizalmi problémáira sajnos ők sem nem immunisak - de sokkal jobban kezelik a vezetők egyéni egóját mint Putyin, Trump, Kim és a többi, IMHO kevésbé profi játékos
- tudnak várni. 5 év, 10 év, 20 év - ez mind csak 1, 2, vagy 4 ötéves tervnyi időSun Tzu nem francia vagy német volt, hanem kínai.
- katonailag imho csak alakgyakorlatok mennek nekik jól - már nem aktívak azok az emberek, akinek bármilyen valódi harci tapasztalata volt. A drón hadviselésről az oroszok és az ukránok kb 100x annyit tudnak, mint a kütyű gyártó kínaiak. Ennek ellenére nem szabad leírni őket, mert messze nem olyan korruptak mint pl az oroszok, és gyorsan tanulnak
Edit:
- ja és saját szememmel láttam utcai kéregetőt aki nem kalapot tett ki az aprónak, hanem QR kódot mutatott fel egy papíron amire WeChaten keresztül lehetett alamizsnát adni. No shit!Továbbá megvettél a maglev (mágneses erőtérben lebegő) vonatot a Siemenstől ami túl drága volt a németeknek de a Peking-Shanghai járatra már megterült.
- ez a - keleti és déli parton tapasztalható) technológia high tech vígan megfér a központi és északi, nyugati régiók mély nyomorával.
Érdekes ország, az biztos.
engem jobban érdekel az a kérdés , hogy melyik konfliktus volt az utolsó, ahol az alakizás döntő fontossággal bírt?
Igazából az alaki gyakorlat nem erről szól.
Aki volt "jobb" helyen katona, az pontosan tudja.
Az alaki gyakorlat lényege, a feltétel nélküli, azonnali parancs végrehajtás.
Nem gondolkodik, cselekszik.
Mint egy gép.
És egy összeszokott, mindenki tudja m a dolga sokkal veszélyesebb, mint egy hirtelen összeverbuált csapat.
Annó elsőlépcsőskét rühltem az alaki gyakorlatot, amíg meg nem értettem az elvét.
HK parancsnokként utánna a harckocsi századgyakorlat, hosszútávú vezgyak, mind mind könnyebben ment.
Amikor csuklóból vágod, mekkora fordulaton, hogy kanyarodjon kötelékben a harckocsi, ahhoz pl ez igen is kell.
És ha jól megy, az külső szemlélőnek félelmetes.
Mint egy gép.
És egy összeszokott, mindenki tudja m a dolga sokkal veszélyesebb, mint egy hirtelen összeverbuált csapat.
Annó elsőlépcsőskét rühltem az alaki gyakorlatot, amíg meg nem értettem az elvét.
HK parancsnokként utánna a harckocsi századgyakorlat, hosszútávú vezgyak, mind mind könnyebben ment.
Amikor csuklóból vágod, mekkora fordulaton, hogy kanyarodjon kötelékben a harckocsi, ahhoz pl ez igen is kell.
Fizetett bér-Troll.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
USA: Future Medium Machine Gun – Jövőbeli Közepes Géppuska az M240 leváltására (?)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/usa-fu ... valtasara/

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/usa-fu ... valtasara/

- WildBear23
- Veterán

swordmanus írta: ↑2025.08.17. 08:28 Pontosan. Esetleg pont azt, aki nem szúrta ki akkor és ott, hogy mivan. De ha éppen senki nem kellett akkor arra járjon... Na majd kibogozzák, ki ennek a felelőse.
Persze, figyelni fogom majd a sajtót 30 év múlva..
https://nepszava.hu/3293295_kecskemeti- ... -honvedseg
"Folyamatban van a felelősségre vonás a kecskeméti repülőtérről ellopott MiG–29-es alkatrészek ügyében
A rendőrségi nyomozás mellett fegyelmi felelősségre vonás is zajlik a honvédségnél, de az ügy részletei 30 évig titkosak."
Mod: "Azt is állította az illetékes minisztérium, hogy az eltulajdonított alkatrészek használhatatlanok, piaci értékük nincs."
Nyilván azért lopták el mert használhatatlan, és nincs piaci értéke!!
-
Blekk Rájgó
- Fórumtag

Pont ma, hadibörzén említették, adják oda a gépeket egy magánszemélynek, milliókat kiárul belőlük! Az állam meg még talán fizet is, hogy megszabaduljon tőlük!WildBear23 írta: ↑2025.09.06. 16:19 Nyilván azért lopták el mert használhatatlan, és nincs piaci értéke!!
Szia,
Szerintem a napoleoni haboruk.
"A harcot alapvetően zárt rendek vívták, melyek vonalban, oszlopban, négyszögben vagy tömegben álltak fel a harctéren."
Illetve szerintem minden olyan harc-cselekmeny, amit zart rendben hajtanak vegre, ott alapveto fontossagu a jo alaki kikepzes, mivel ezzel lehet fenntartani a zart rendet mozgas kozben. Tippem szerint ez a szuk ertelemben vett katonai felhasznalas eseteben nagyjabol a napoleoni haborukkal zarult, mikozben a tomegoszlatasok a mai napig ilyen elvek szerint tortennek (fuggetlenul attol, hogy rendori vagy katonai egyseg hajtja vegre).
Velemenyem szerint a jelenlegi alaki kikepzes fontossagat jul mutatja az IDF (gyk. a legrosszabb alakisagu hadsereg, ami egyben a leghatekonyabb a harcokban).
Hajlok ra, hogy egy modern harcra keszulo egysegben ez leginkabb potcselekves. Kovacs Gyula irta egyszer azt (fejbol, tehat pontatlanul idezve), hogy bevezetett egy uj eljarast, aminek soran az uteg 6 lovegebol az egyik kiemelt keszultsegben van (valtjak egymast, mivel ez megterhelo). Igy a korabbi normahoz kepest kb 3-szor gyorabban kepesek voltak megkezdeni a tuzelest, ha hirtelen parancsot kaptak, az eredeti normaidon belul meg tudta kezdeni a tuzelest a tobbi loveg az utegben. Aztan ezt megszuntettek, visszavaltottak az 1/3 sebessegre, mert nem volt eleg alakias tripla sebessegu reagalas.
Ennek kicsit ellentmondva az alaki kikepzeshez eleg kozel allo karate katak adnak valamekkora pluszt az altal, hogy adnak egy mozgaskeszletet, amibol valaszthat az ember - de igazabol szerintem itt is nagyon keves a plusz, ha meg full-konkakt gyakorlas helyett van a kata, akkor szerintem kifejezetten minuszt ad.
Bel
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Pontosan. Ezeknek a díszszemléknek a végrehajtása nettó erődemontsráció: ennyire tudom kiképezni a katonáim. Ha díszmenetre ki tudom képezni őket, akkor minden másra is, ezért ez mindennek az alapja. Lehet ezt degradálni, stb. De pont ez az, ami lényegében nem pénzkérdés, mert a legszegényebb sereg is tud villantani egy szakasznyi díszegyenruhát (gazdag sereg fegyverkezik, a szegény öltözködik), és az alaki felkészítés sem pénzkérdés: egy burkolt vagy sima placc mindenütt akad, és onnan már csak idő és fegyelem.RatRace írta: ↑2025.09.06. 04:09 Igazából az alaki gyakorlat nem erről szól.
Mint egy gép.
Értelemszerűen a fegyelmezetten és összehangoltan végrehajtandó hadmozdulatok közül egy ilyen díszszemle az, ami maximálisan publikus, ellenben kiváló lakmuszpapír és jelzi az egész rendszer minőségét.
Teljesen mindegy, hogy Bel mit idéz egy nyugdíjas, de visszafele köpködő és politikailag erősen elfogult tiszttől, még ha az igaz is.
Merthogy nem erről szól a dolog. Nyilván nem a vigyázzmenettől lesz jobb harcos a katona, meg hogy mennyire hajtogatja a ruháját szabályosan a stokira. Ellenben ha egy ország ennyire emberfelettire tudja összehangolni a díszelgőit, akkor vélhetően az egyéb csapatai is tudnak ilyen precízen működni és együttműködni, mint valami gépezet.
Jó példa rá a ruszkik, meg Észak-Korea. Ja, nem...swordmanus írta: ↑2025.09.06. 22:26Ellenben ha egy ország ennyire emberfelettire tudja összehangolni a díszelgőit, akkor vélhetően az egyéb csapatai is tudnak ilyen precízen működni és együttműködni, mint valami gépezet.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Szerintem a kirakatot rendbe tenni egyszerűbb, mint az egész boltot…swordmanus írta: ↑2025.09.06. 22:26 Pontosan. Ezeknek a díszszemléknek a végrehajtása nettó erődemontsráció: ennyire tudom kiképezni a katonáim. Ha díszmenetre ki tudom képezni őket, akkor minden másra is, ezért ez mindennek az alapja. Lehet ezt degradálni, stb. De pont ez az, ami lényegében nem pénzkérdés, mert a legszegényebb sereg is tud villantani egy szakasznyi díszegyenruhát (gazdag sereg fegyverkezik, a szegény öltözködik), és az alaki felkészítés sem pénzkérdés: egy burkolt vagy sima placc mindenütt akad, és onnan már csak idő és fegyelem.
Értelemszerűen a fegyelmezetten és összehangoltan végrehajtandó hadmozdulatok közül egy ilyen díszszemle az, ami maximálisan publikus, ellenben kiváló lakmuszpapír és jelzi az egész rendszer minőségét.
Teljesen mindegy, hogy Bel mit idéz egy nyugdíjas, de visszafele köpködő és politikailag erősen elfogult tiszttől, még ha az igaz is.
Merthogy nem erről szól a dolog. Nyilván nem a vigyázzmenettől lesz jobb harcos a katona, meg hogy mennyire hajtogatja a ruháját szabályosan a stokira. Ellenben ha egy ország ennyire emberfelettire tudja összehangolni a díszelgőit, akkor vélhetően az egyéb csapatai is tudnak ilyen precízen működni és együttműködni, mint valami gépezet.
Nézzünk szembe a kellemetlen igazsággal: néhány bezzegország (Svájc? Finnország?) kivételével a katonák alul vannak fizetve és képezve. Békeidőben a politikusok sírnak, hogy: "Jaj, mennyibe kerül, de dráágaa!" Onnantól kezdve, hogy valahol a pénzzel spórolnak, a szürkeállománnyal is spórolnak: a jó képességű fiatalokból lesz majd valami más, ahol még az életüket és egészségüket sem kell kockáztatni. Általában minden állásra igaz, hogy az tölti be, aki jobbat nem képes szerezni. Az átlagot nézve a világ hadseregei a csóró és buta emberek gyűjtőhelye. Vannak kiugró értékek a mérésben, de igazából mindegy.
Állítólag az amerikai hadseregben van IQ-teszt a felvételinél, és a magas IQ automatikusan alkalmatlanságot jelent. - Lehet, hogy ez nem így van, de az igazat lássuk, ne csak a valódit.
Az alakizás olcsó, és tökhülye emberek csináltathatják tökhülye emberekkel.
Kivülről nézve pedig a díszlépés simán a Hülye Járások Minisztériuma alá tartozik. Amikor megláttam a képet a Katonai alapismeretek tankönyvben a szabályosan vigyázzállásban a képet a felszegett állról és hozzáolvastam, hogy ez kötelező, akkor elröhögtem magam. Még nem döntöttem el, hogy madárjós-fejtartásnak vagy "Itt b@$$z pofán!"-fejtartásnak nevezzem el. Egy katonának tényleg vakmerőnek kell lennie, mert így nem látja, hova lép és mi van előtte…
* * *
Kis kitekintés az alakizáson és az édesapám és korosztálya által elátkozott Néphadseregen túlra, az ántivilágba: a kabaré és a tragikomédia keveréke.
"Két hete érkezett a behívó, nem sokkal az utolsó vizsga után.
[…]
Kiderült, hogy a behívó helyes megfejtése: repülőfegyver- és bombaszertár kiképzési osztálya. Mi újoncok ott nemcsak semmiféle repülőfegyvert vagy bombát nem láttunk, de ilyen raktárat sem.
Csak tizedeseket, őrvezetőket, no meg a szakaszvezetőt, aki eltorzult arccal üvölti pirkadattól sötétedésig:
- Jobbra át! Feküdj! Térdre! Fel! Futás! Állj! Hátraarc egy! Kedő!
[…]
Az ügyeletes őrvezető szerint az egyik gombomon a sasszárnyak nem álltak vízszintesen. Ezért a zubbonyom valamennyi gombját öt percen belül csatároszlop alakzatban a lepedőmre kellett varrnom
[…]
Eljött az addigi kiképzés legkeményebb napja. Volt írógépszerelő zászlósunk vad nyilas beszédet tartott, és olyan harcászati gyakorlatokba hajszolt minket akkor délelőtt, hogy lógott a nyelvünk. Jó pár kilométert meneteltünk, futottunk, kúsztunk. Hazafelé körletünk rideg ágysora volt vágyálmaink teteje.
Délidőben odaérve a körletet fenekestül felforgatva találtuk. Egy őrmester nem emberi hangon ordítozott. Lassan kivehettük, hogy valamelyik társunk ágya alatt a körletvizit alkalmával egy sárkefét talált. Ezért ágyainkat az öregbakákkal felforgatta, a katonaládák tartalmát szétdobáltatta. (Ez volt katonáéknál a »forgószél«.)
[…]
Ebédhez békaügetésben kellett sorakoznunk.
[…]
A budaörsi kaszárnyában csak néztek: nem tudott az érkezésünkről senki. Így aztán az első napon csak hideg kosztot kaptunk. Állítólag csak az egyik szakács tudott a reptéren arról, hogy nem ide, hanem Fülére kellett volna mennünk. Tény, hogy a parancsnokság csak öt nap után tisztázta a helyzetet: a szakácsnak volt igaza.
[…]
Füle négy kilométerre esik Polgárditól. - Mi az a 180 km-es kerülő a katonaságnak?! - mondogattuk útközben a vonaton.
Megismétlődött a budaörsi jelenet: Fülén sem tudtak rólunk. A helységparancsnok vissza akarta küldeni a századot azzal az indoklással, hogy a faluban nincs több szálláshely.
Mégis lett. Például Szöllősi néni házában ötünknek is.
Az újonckiképzés folytatódott, illetve kiképző őrmestereink nem véve tudomást a polgárdi két hétről: újra kezdték elölről. Csak a kiképzési stílus változott egy kissé: a szöveg árnyaltabban volt alpári. A magasabbik, elálló fülű őrmester volt találékonyabb a testi-lelki megpróbáltatások alkalmazása, továbbá a büntetések kiagyalása és végrehajtása terén. Két kiszemelt áldozata volt: az egyik a hórihorgas Daday Hunor (a később Ausztráliában élő, nemzetközi hírű növénybiológus). Neki az őrmester ocsmány szavakkal kiadott utasítására a nemi élet részleteiről kellett volna beszámolnia - de hát neki még soha nem volt nőkalandja. A flegmatikus Hunor látszólag jól viselte a megaláztatást. Az elálló fülűnek felém irányuló figyelme más téren nyilvánult meg. Aki a Balaton északi partja felé utazik vonaton, az a Füle megállóval szemközti oldalon egy futballpályát láthat. Ez már akkor is megvolt. A vasút felé eső oldalon, annak teljes hosszában egy sekély árok húzódott. Az őrmester az árokparton egysorba állított minket.
Azután rendre mindegyikünk elé lépett, képtelen grimaszokban rángatózó arcát egészen közel tolta. Aki elmosolyodott, azt hatalmasan mellbe bokszolta - a mosoly az árokban halt el. Csak velem nem boldogult. Kiválasztottam magamnak egy pontot a horizonton, és bármit csinált előttem az őrmester, továbbra is azt a pontot figyeltem, függetlenül attól, hogy közte és köztem egy változó grimaszú pofa is van. Ezért aztán az arc tulajdonosa más, itt nem részletezendő módokat eszelt ki, hogy felgyűlő bosszúságát levezesse rajtam.
[…]
Hat heti újonckiképzés után már-már azt gondoltam, hogy Fülén még aszály idején is legalább bokáig ér a sár. Kiképző őrmestereink fegyelmező eszköznek használták az esős időjárást. Egész délelőtt kúszattak minket hason és háton a legpocsolyásabb útszakaszokon - de a délutáni sorakozónál már szemernyi piszok nem lehetett száraz(!) köpenyeinken. Ezért aztán ebédidőben mindenki a tűzhelyek körül sürgölődött. A sárkefék sörtéi tövig koptak.
Felső rendelkezésre Fülén időjelző századdá alakultunk. Körülbelül annyit hallottunk az időjelzésről, mint Polgárdiban a repülőbombákról.
Jellemző volt a velünk bevonult Bellmann Karcsi esete. Civil korában ő oktatta műrepülésre a hadsereg pilótáit. Azért kérte magát a repülősökhöz, hogy végre kedvére repkedhessen. Képzelhető, miféle kifejezésekkel illette az egész katonaságot, amíg a sárban, pocsolyákban kúszott velünk.
Katonai felszerelésünk szinte a semmivel volt egyenlő. A napos, az ügyeletes és az őrség fegyver nélkül teljesített szolgálatot. Ha céllövészetre mentünk, a helybeli leventék két kispuskáját kértük kölcsön. A domboldalon karókat vertünk le, és ezekre erősítettük a lőlapokat. Minthogy a századnak nem volt még rajzszöge sem, a felerősítéshez akáctüskéket használtunk. Külön feladat volt az akácfákról megfelelő méretű tüskék szedése. Hála az elálló fülűnek, ezt a tisztséget mindenkor én nyertem el. A fegyverrel végzendő alaki gyakorlatokat puska alakú makettekkel végeztük. Ennek őszintén örültünk, mert ezek jóval könnyebbek voltak az igazi fegyvereknél.
Ez utóbbiak hiányában is természetesen vízfolyásként kellett fújnunk a lőfegyverek alkatrészeit, meg az őr fegyverhasználati jogairól szóló fejezetet a Szolgálati Szabályzatból. Egyetlen »és« kihagyása, egyetlen szó elvetése esetén 100-200-szor kellett leírnunk a mondatot - de mikor? Csak késő este, amennyiben a petróleummal takarékoskodó Szöllősi néni megengedte.
De minden hat hét letelik valahogy: elérkeztünk az újoncvizsgához. A sok embertelen dresszúra megtette hatását. Nincs az a díszszázad, amely oly egyszerre lép, fordul, áll meg vezényszóra, mint ahogy mi tettük akkor. Bizonyos vagyok abban, hogy semmilyen tánckar nem versenyezhetett volna velünk. A Jobbra át! Balra át! Hátra arc! befejező mozzanata: a lábzárás egyetlen koppanásnak hangzott. Hiába füleltek a kiképző őrmesterek, hogy ránk ordíthassanak: Ropog! Palástolták, de azért le lehetett olvasni az arcukról az elégedettséget.
[…]
A vizsga napján már erősen odahallatszott az ágyúzás.
- Én leszek az utolsó, aki elhagyja Fülét! Amíg engem láttok, nincs baj! - szónokolta századosunk a másnap reggeli sorakozónál.
Másfél óra múlva családostul, bútorostul elautózott. Többé nem láttuk.
[…]
Még egy napig segítettünk ezt-azt, aztán a szíves és őszinte marasztalás ellenére tovább indultunk. A csendes, havas erdei tájakon időnként meg-megállva hallgatóztunk. Találgattuk, milyen távolságból jön az ágyúzások döreje. Megint találkoztunk egy csellengő honvéddal két női alak kíséretében. Bevonulásunk óta ekkor süthettünk el igazi puskát: a katona adta a kezünkbe, hogy célozgassunk a száraz faágakra. A két parasztlányt ijesztgette, és szórakoztatta a nála levő fegyverekkel." - Ponori Thwrewk Aurél: Nyugatosok. Katonaság 1944-45
Szia,
Ezzel egyetertek.
Amikor 1000 korul a parasztok/jobbagyok nagyjabol a sajat szukseglet + 20%-ot tudtak megtermelni elelmiszerbol, akkor egy tobb szaz fos disz-zaszloalj azt jelentette, hogy olyan hatekonyan van megszervezve az elelmiszergyartas es az elosztas (adorendszer) az orszagon belul, hogy ennyi ember kiesese a mezogazdasagi munkabol lehetseges az orszag gazdasagi osszeomlasa nelkul. Ez akkor valodi erodemonstracio volt.
Nehany 100 evvel kesobb is ott tartott a magyar allam, hogy a kiralyi testorseg 500 fo, a kiralynoi testorseg 200 fo volt, rutinszeruen ekkora erot (700 fo) volt kepes felvonultatni az allam. Nyilvan akkor a disz-zaszloalj nem dedikalt volt erre a celra, hanem a testorseg masodlagos feladata volt; es persze a huberourak segitsegevel sokkal nagyobb erot is tudtak koncentralni, de ez utobbi mar nem a rutinszeruen az allam/kiralyi csalad rendelkezesere allo ero volt, hanem szukseg eseten megszervezheto.
Es hogy szerintem ez miert nem erodemonstracio a 20. es a 21. szazadban:
"az alaki felkészítés sem pénzkérdés: egy burkolt vagy sima placc mindenütt akad, és onnan már csak idő és fegyelem. "
Azert mert a katonai ero 2 legfontosabb komponenset nem demonstralja:
-nem ad informaciot arrol, hogy mennyire jol felszereltek a katonak
-nem ad informaciot arrol, hogy mennyire kepesek porosz elvek szerint feladatot vegrehajtani a katonak.
Ez utobbihoz egy kicsi magyarazat: a napoleoni haboruk koraignagyjabol az ezredparancsnok(!) szint alatt egyseges elvaras volt a katonakkal szemben: gondolkodas nelkul hajtsa vegre a parancsot.
A poroszok voltak az elsok, akik a foerok eseteben is hatarozottan szakitottak ezzel a doktrinaval, es helyette attertek arra, hogy a magasabb parancsnok parancsba adja azt, hogy mit (es miert) kell elernie a beosztott parancsnoknak, a beosztott parancsnok pedig eldontotte, hogy HOGYAN hajtja vegre. Vagyis a "szabad es kell gondolkodni" szint ezredparancsnoktol a jarorparancsnokra valtott (kb 1000 beosztott helyett kb 1-3 beosztott).
Ez a fajta vezetesi mod annyival magasabb szintu harcerteket ad, hogy nagyon szeles korben elterjedt a nyugati vilagban (azert nem irom, hogy a NATOban, mert sok evtizeddel annak megjelenese elott mar elterjedt). A szovjeteknek nem volt mas megoldasuk a II. vilaghaboruban, mint hogy korlatozottan atvegyek (pl. Sztalingrad eseteben teljesen ertelmetlen volt ezredparancsnoknak parancsba adni a vegrehajtas modjat, mikozben a valos informaciokkal a rajparancsnokok rendelkeztek, akik ha mind a 100-an elmondtak volna ezt az ezredparancsnokuknak, mire vegighallgatja, addigra megvaltozik), majd amint vege lett a harcoknak, azonnal kiirtottak ezt a szellemet, talan meg annal is gyorsabban, mint ahogy a mesterlovesz rendszert tonkretettek (ugyanezen okbol).
A magyar katonak egyik problemaja, hogy az itt tartozkodo szovjet "tanacsadok" hatasa a mai napig hat valamennyire, ezert meg mindig van olyan gondolat a katonai vezetoknel, hogy egy jarorparancsnoknak gondolkodas nelkul kell vegrehajtani a parancsot.
Amikor Izrael allamban az elso zsido terroristat agyonlottek a katonak, akkor ervenyben volt egy olyan torveny, hogy az izraeli katonak nem lohetnek zsidora. A magas rangu katonak azt nyilatkoztak, hogy az termeszetes dolog, hogy az epp ott levo katonaknak tudniuk kell, hogy amikor ezt a torvenyt hoztak, akkor nem arra a helyzetre gondoltak a torvenyhozok, ezert termeszetesen nem kellet betartaniuk ezt a torvenyt (amit persze rovid idon belul meg is valtoztattak). Tehat ott (ebben a szelsoseges helyzetben) ennyire elvartak a jarorparancsnoktol (vagy szakaszparancsnoktol? erre mar nem emlekszek), hogy gondolkozzon.
Bel
az ugye megvan hogy ezek válogatott soxor civilek ekik a külső testi jegyeik alapján erre a napra vannak beöltöztetve katonánakswordmanus írta: ↑2025.09.06. 22:26 Pontosan. Ezeknek a díszszemléknek a végrehajtása nettó erődemontsráció: ennyire tudom kiképezni a katonáim. Ha díszmenetre ki tudom képezni őket, akkor minden másra is, ezért ez mindennek az alapja. Lehet ezt degradálni, stb. De pont ez az, ami lényegében nem pénzkérdés, mert a legszegényebb sereg is tud villantani egy szakasznyi díszegyenruhát (gazdag sereg fegyverkezik, a szegény öltözködik), és az alaki felkészítés sem pénzkérdés: egy burkolt vagy sima placc mindenütt akad, és onnan már csak idő és fegyelem.
Sziasztok,
Dronpuska Skyfend Defender:

SkyfendHunter FUTURE-ORIENTED JAMMER
SkyfendHunter is a cost-eective, versatile handheld jammer that can detect, identify, locate, and mitigate majority of types of drone threats.
Jamming Mode
Jamming Time (min): 10 hours
Range (km): up to 3 km
Frequencies: 400MHz-6Ghz (Full Band)
GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
Power: 20W@400 MHz~2GHz / 20W@2GHz~4GHz / 40W@4GHz~6GHz
Detection Mode
Detection Time: 8 hours
Frequencies: 400MHz-6GHz
Direction: Omnidirectional
Detection Range: up to 2km
Basic Specification 778*337*113mm Weight: 6.5 kg
Interaction: Trigger, Touch Screen, Buzzer, Vibration
Color: Starry gray
Features
Full-band Omnidirectional Detection Warning
Full-band Intelligent Jamming
Direction Finding Data Visualization Reliability
Operating Temperature: -20 to 55 C, Storage : -20 to 60 C IP Rating: IP65
Dron:

Mindketto az "adopalt huszar 2025"-rol.
Bel
Dronpuska Skyfend Defender:

SkyfendHunter FUTURE-ORIENTED JAMMER
SkyfendHunter is a cost-eective, versatile handheld jammer that can detect, identify, locate, and mitigate majority of types of drone threats.
Jamming Mode
Jamming Time (min): 10 hours
Range (km): up to 3 km
Frequencies: 400MHz-6Ghz (Full Band)
GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
Power: 20W@400 MHz~2GHz / 20W@2GHz~4GHz / 40W@4GHz~6GHz
Detection Mode
Detection Time: 8 hours
Frequencies: 400MHz-6GHz
Direction: Omnidirectional
Detection Range: up to 2km
Basic Specification 778*337*113mm Weight: 6.5 kg
Interaction: Trigger, Touch Screen, Buzzer, Vibration
Color: Starry gray
Features
Full-band Omnidirectional Detection Warning
Full-band Intelligent Jamming
Direction Finding Data Visualization Reliability
Operating Temperature: -20 to 55 C, Storage : -20 to 60 C IP Rating: IP65
Dron:

Mindketto az "adopalt huszar 2025"-rol.
Bel
+1bel írta: ↑2025.09.07. 11:40 Ez utobbihoz egy kicsi magyarazat: a napoleoni haboruk koraignagyjabol az ezredparancsnok(!) szint alatt egyseges elvaras volt a katonakkal szemben: gondolkodas nelkul hajtsa vegre a parancsot.
A poroszok voltak az elsok, akik a foerok eseteben is hatarozottan szakitottak ezzel a doktrinaval, es helyette attertek arra, hogy a magasabb parancsnok parancsba adja azt, hogy mit (es miert) kell elernie a beosztott parancsnoknak, a beosztott parancsnok pedig eldontotte, hogy HOGYAN hajtja vegre. Vagyis a "szabad es kell gondolkodni" szint ezredparancsnoktol a jarorparancsnokra valtott (kb 1000 beosztott helyett kb 1-3 beosztott).
Ez a fajta vezetesi mod annyival magasabb szintu harcerteket ad, hogy nagyon szeles korben elterjedt a nyugati vilagban (azert nem irom, hogy a NATOban, mert sok evtizeddel annak megjelenese elott mar elterjedt). A szovjeteknek nem volt mas megoldasuk a II. vilaghaboruban, mint hogy korlatozottan atvegyek (pl. Sztalingrad eseteben teljesen ertelmetlen volt ezredparancsnoknak parancsba adni a vegrehajtas modjat, mikozben a valos informaciokkal a rajparancsnokok rendelkeztek, akik ha mind a 100-an elmondtak volna ezt az ezredparancsnokuknak, mire vegighallgatja, addigra megvaltozik), majd amint vege lett a harcoknak, azonnal kiirtottak ezt a szellemet, talan meg annal is gyorsabban, mint ahogy a mesterlovesz rendszert tonkretettek (ugyanezen okbol).
A magyar katonak egyik problemaja, hogy az itt tartozkodo szovjet "tanacsadok" hatasa a mai napig hat valamennyire, ezert meg mindig van olyan gondolat a katonai vezetoknel, hogy egy jarorparancsnoknak gondolkodas nelkul kell vegrehajtani a parancsot.
Amikor Izrael allamban az elso zsido terroristat agyonlottek a katonak, akkor ervenyben volt egy olyan torveny, hogy az izraeli katonak nem lohetnek zsidora. A magas rangu katonak azt nyilatkoztak, hogy az termeszetes dolog, hogy az epp ott levo katonaknak tudniuk kell, hogy amikor ezt a torvenyt hoztak, akkor nem arra a helyzetre gondoltak a torvenyhozok, ezert termeszetesen nem kellet betartaniuk ezt a torvenyt (amit persze rovid idon belul meg is valtoztattak). Tehat ott (ebben a szelsoseges helyzetben) ennyire elvartak a jarorparancsnoktol (vagy szakaszparancsnoktol? erre mar nem emlekszek), hogy gondolkozzon.
Ennyit a "poroszos" dolgokról, amikkel az agyatlan fegyelmet próbálják jellemezni. Miközben Német Balázs nagyon szépen elmondta előadásaiban és videóiban, amit Te. Valószínűleg elmondták már többen is előtte, de hozzám tőle jutott el.
Sőt! Szintén tőle tudom, hogy a francia forradalom idején sok polgár önkéntesnek jelentkezett a francia hadseregben. A francia tisztek rájöttek, hogy ez nem a söpredék, amivel akármit megtehetnek, hanem öntudatos polgárok, és ha nem változtatnak a viselkedésükön, akkor majd elapad az emberanyag utánpótlása. Úgyhogy őket szervezték meg úgy, hogy "lazábban", nem biorobotokként harcolhattak - eredményesen.
Sőt! Szintén tőle tudom, hogy legkésőbb a Dreyse-puska bevezetésekor a poroszok felismerték: nem tudják kihasználni a csúcstechnikát, ha a katonának nincs megengedve és nincs rá felkészülve, hogy önálló döntést hozzon. Legalább annyit, hogy milyen fedezékből lő, milyen testhelyzetből és kire.
Alapvetően az, hogy van egy halom ember, akik nem gondolkodhatnak, akiknek nincsenek kihasználva a képességeik, az egy luxus.
Az agyatlan biorobotosdi, amikor a katona nem harcos volt, akinek az egyéni képességei számítottak, hanem egy része az embermasszának a zárt alakzatban, az az európai hadtörténelemben nagyjából 200-250 év. Aminek az utolsó 100 évében - az amerikai függetlenségi háborútól a porosz-osztrák háborúig - végig jöttek a jelek, hogy ez véget fog érni. És még tartott a vergődés a II. világháború végéig, amíg a 19. században vagy még annak a hatása alatt született és kiképzett vén marha tisztek kihaltak.
Szerintem meg a foglalkoztatásról. A katonára békeidőben a legnagyobb veszély a tétlenség jelenti. Ellustul, elbutul, elhízik, "fura" gondolatai támadnak. Ezért kell foglalkoztatni. Ahogy a megalázásoknak, fizikai fájdalom okozásának is van célja, oka, "haszna": ha fogságba esel, vagy csak harc közben sz.arba kerülsz, fáj valami, már nem érint teljesen felkészületlenül, sokk szerűen. Nem válsz pillanatnyilag cselekvésképtelenné.RatRace írta: ↑2025.09.06. 04:09 Igazából az alaki gyakorlat nem erről szól.
Mint egy gép.
Vissza az alakizáshoz: én is szívből utáltam, de megértem, hogy azt az időt el kellett tölteni valamivel. Alakizás nem igényel sok anyagi eszközt, óccsó, és gyak végtelen mennyiségű időn keresztül lehet vele foglalkoztatni az állományt.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Én már régóta úgy gondolom, hogy a 21. században egy hivatásos törzsállományon túl a teljes munkaidős katonáskodás egy f@$zság. - Nem azt mondom, hogy nem kell jó kiképzés. Hanem a sok "filler" nem kell.jó ha van írta: ↑2025.09.07. 13:11 Szerintem meg a foglalkoztatásról. A katonára békeidőben a legnagyobb veszély a tétlenség jelenti. Ellustul, elbutul, elhízik, "fura" gondolatai támadnak. Ezért kell foglalkoztatni. Ahogy a megalázásoknak, fizikai fájdalom okozásának is van célja, oka, "haszna": ha fogságba esel, vagy csak harc közben sz.arba kerülsz, fáj valami, már nem érint teljesen felkészületlenül, sokk szerűen. Nem válsz pillanatnyilag cselekvésképtelenné.
Vissza az alakizáshoz: én is szívből utáltam, de megértem, hogy azt az időt el kellett tölteni valamivel. Alakizás nem igényel sok anyagi eszközt, óccsó, és gyak végtelen mennyiségű időn keresztül lehet vele foglalkoztatni az állományt.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Ez az aktív plusz tartalékos mix szerintem jó: van a törzsállomány, és hórukk/spec melókra ott a tartalék. Mint valami kölcsönzött munkaerő.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
meg arra a "néhányra", amíg flottul begyakorolják. Nálunk az aug 20 tisztavatást is megelőzi jópár hét gyakorlás úgy, hogy nem nulláról kezdik.