Vadászfegyverek, vadászat

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Re: Vadászfegyverek, vadászat

Hozzászólás Szerző: qqriq »

most.
vannak akik meg mar 50 eve vadasznak...
TotoHU írta: 2023.11.15. 15:40 Csak a szubjektív véleményemet tudom leírni erről: a szép lassan, fokozatosan kötelezővé tétel sem volna ördögtől való dolog. Egy vadászvizsga 500e, egy olcsóbb használt puska + távcső szintén hasonló nagyságrendű tétel, és akkor a millió egyéb felszerelési tárgyról ami a vadászathoz kell, még nem is beszéltünk. Ahol alsó hangon ~1,5m akad egy hobbira, ott +2-300e is akadni fog, a csendesítő pedig tényleg mindenkinek előnyös. Jó a vadásznak, jó az erdőnek.
ingyom bingyom tálib-e?
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

TotoHU írta: 2023.11.15. 15:40 Csak a szubjektív véleményemet tudom leírni erről: a szép lassan, fokozatosan kötelezővé tétel sem volna ördögtől való dolog. Egy vadászvizsga 500e, egy olcsóbb használt puska + távcső szintén hasonló nagyságrendű tétel, és akkor a millió egyéb felszerelési tárgyról ami a vadászathoz kell, még nem is beszéltünk. Ahol alsó hangon ~1,5m akad egy hobbira, ott +2-300e is akadni fog, a csendesítő pedig tényleg mindenkinek előnyös. Jó a vadásznak, jó az erdőnek.
200e??
Nálunk azért nem veszünk több fácánt a tagi vadászatra, mert a tagság nem hajlandó 20e forintot áldozni rá egyszer egy évben.

Ettől függetlenül miattam lehetne kötelező, hiszen nekem úgyis fent lesz nemsokára.
"..."
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

TotoHU írta: 2023.11.15. 15:40 Jó a vadásznak, jó az erdőnek.
az erdőnek miért jó?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

szöged írta: 2023.11.15. 16:57 az erdőnek miért jó?
Ha sokkal kisebb körben zavarja fel a lövés hangja vadat, az csak jó, nem?
szöged
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2023.11.15. 17:01 Ha sokkal kisebb körben zavarja fel a lövés hangja vadat, az csak jó, nem?
alapvetően a vad pont úgy nem tud mit kezdeni a lövés hangjával, mint ahogyan azzal sem, ha dörög az ég

ha meg soxor vadásznak a környéken, és megtanulta, hogy mi az (durranásra érdemes szaladni, nehogy felboruljunk, mint a múltkor a másik), az sem az erdőnek/vadnak jó, hanem az embernek

...szerintem
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

Nem nem lehet/szabad kötelezővé tenni. Személy szerint mindig a jó értelemben vett technikai fejlődés mellett vagyok, de a hangtompítós vadászatnak megvannak a maga korlátai. Egyrészt egy cső akkor a legpontosabb, ha mindenféle "kolonctól" mentes. Nagy távolságra biztosan rontja a szórásképet, nem beszélve arról, hogy a hangtompítóhoz szükséges subsonic lőszerek jelentősen gyengébbek mint a normal vadászlőszerek és ezáltal az ölőerő már száz méteren is csak töredéke annak.
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

cujoe írta: 2023.11.16. 09:51 Nem nem lehet/szabad kötelezővé tenni. Személy szerint mindig a jó értelemben vett technikai fejlődés mellett vagyok, de a hangtompítós vadászatnak megvannak a maga korlátai. Egyrészt egy cső akkor a legpontosabb, ha mindenféle "kolonctól" mentes. Nagy távolságra biztosan rontja a szórásképet, nem beszélve arról, hogy a hangtompítóhoz szükséges subsonic lőszerek jelentősen gyengébbek mint a normal vadászlőszerek és ezáltal az ölőerő már száz méteren is csak töredéke annak.
Nem fontos subonic lőszer hozzá ,tegnap lőttek mellettem 8x57 kaliberrel levettem a fülest direkt kb 22lr volt a hang. A pontosság sem biztos hogy romlik lásd kompenzátor öszzébb húzza a szórásképet általában.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

cujoe írta: 2023.11.16. 09:51 Nem nem lehet/szabad kötelezővé tenni. Személy szerint mindig a jó értelemben vett technikai fejlődés mellett vagyok, de a hangtompítós vadászatnak megvannak a maga korlátai. Egyrészt egy cső akkor a legpontosabb, ha mindenféle "kolonctól" mentes. Nagy távolságra biztosan rontja a szórásképet, nem beszélve arról, hogy a hangtompítóhoz szükséges subsonic lőszerek jelentősen gyengébbek mint a normal vadászlőszerek és ezáltal az ölőerő már száz méteren is csak töredéke annak.
A kérdésben nem foglalok állást, mert nem értek a vadászathoz.
Szórásképet elvileg nem növeli, a subsonic lőszer pedig nem szükséges feltétlenül. Mindössze annyi, hogy a hangrobbanás miatt nem lesz annyira halk a lövés, mint egy hangsebesség alatti lőszerrel lenne.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Lehet valahol kapni valamilyen 12-es jelzőfényt, rakétát, ilyesmit? Elvileg létezik...
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

AndyA írta: 2023.11.16. 10:56 Lehet valahol kapni valamilyen 12-es jelzőfényt, rakétát, ilyesmit? Elvileg létezik...
Régebben (sok éve) tartottak a Budapesti Frommerben, most más miatt pont felhívtam őket, úgyhogy ezt is megkérdeztem - nincs, és ötletük sem volt, hol lehetne. Ha találsz, kérlek oszd meg, mert érdekelne!
Si vis pacem - CCCLVII magnum…
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Petya357 írta: 2023.11.16. 14:13 Régebben (sok éve) tartottak a Budapesti Frommerben, most más miatt pont felhívtam őket, úgyhogy ezt is megkérdeztem - nincs, és ötletük sem volt, hol lehetne. Ha találsz, kérlek oszd meg, mert érdekelne!
https://www.kieferle.com/Waffen/Munitio ... 12/032.009

Ha ráér, alighanem el tudom intézni, hogy eljusson hozzám Ausztriába. Ez szabadon hazahozható, vagy ehhez is kellene egy bejegyzett 12-es sörétes?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

AndyA írta: 2023.11.16. 14:32 https://www.kieferle.com/Waffen/Munitio ... 12/032.009

Ha ráér, alighanem el tudom intézni, hogy eljusson hozzám Ausztriába. Ez szabadon hazahozható, vagy ehhez is kellene egy bejegyzett 12-es sörétes?
Kellene bizony...
Itthon is csak engedélyre adták anno. Még a 12 cal risztót is.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Szuperkönnyű, de nem éppen szuperolcsó: Savage 110 KLYM és Impulse KLYM

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/savage- ... ulse-klym/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

jó ha van írta: 2023.11.30. 19:53 Egyéni vadászaton nem nagyon van kit közvetlenül veszélyeztetni (nem 5-6 másik lövő között topogsz a töltött fegyvereddel). Az azért elég életszerűtlen, hogy pár száz m-en (jól belátható távolságon) túl menjen egy vadra leadott golyós lövés. Tudom, a 2 km-es lövés esete. Hülyék mindenhol vannak, egy golyófogóval ellátott lőtérről is ki tud lőni egy ilyen idióta, ha akar. Ez az ökör is kb 45 fokos szögben lőtt, "csak úgy".
Szia,

Azert kerdezem, mert nem ertek hozza:
Tenyleg par szaz m a jol belathato tavolsag? En kirandulas kozben nagyon gyakran nem latok el par 10 m-nel messzebb az erdoben.

Bel
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Mező, szántóföld.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2023.12.01. 14:05 Mező, szántóföld.
Plusz a lesvadászat, a magasleseket eleve olyan helyen állítják fel ahonnan jó belátás nyílik egy- vagy több irányba, ahol a vad mozogni szokott. Erdőben a les és a szóró közti területen sokszor kivágnak pár fát is / megtisztítják az alnövényzettől, a belátás megkönnyítése érdekében.
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

TotoHU írta: 2023.12.01. 14:22 Plusz a lesvadászat, a magasleseket eleve olyan helyen állítják fel ahonnan jó belátás nyílik egy- vagy több irányba, ahol a vad mozogni szokott. Erdőben a les és a szóró közti területen sokszor kivágnak pár fát is / megtisztítják az alnövényzettől, a belátás megkönnyítése érdekében.
Ha pedig nincs más mód, akkor fentről lefelé lövetnek erdőben a szervezők. Ez ugye vagy magasles ahogy mondtad, vagy pedig völgy, domboldal, vízmosás, stb. A cél, hogy lássuk, mi van a vad mögött, azaz ha nem talál (vagy átszalad rajta), akkor is kb föld (golyófogó) van pár méterre mögötte. Olyan, hogy alföldi erdőben vízszintesen lőne egy (éppeszű) vadász, olyan nem fordulhat elő.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Sparrow írta: 2023.12.01. 14:33 Olyan, hogy alföldi erdőben vízszintesen lőne egy (éppeszű) vadász, olyan nem fordulhat elő.
Szia,

Koszi, ezt nem tudtam.

Bel
TurboP
Veterán
Veterán

Megnéztem mi van adventi naptár első ablaka mögött.
IMG_20231201_182441.jpg
IMG_20231201_182438.jpg
"..."
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TurboP írta: 2023.12.01. 18:34 Megnéztem mi van adventi naptár első ablaka mögött.
IMG_20231201_182441.jpg
IMG_20231201_182438.jpg
Grat!!
Kipróbáltad már?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

bel írta: 2023.12.01. 15:32 Szia,

Koszi, ezt nem tudtam.

Bel
Amúgy meg a vadász lőszerek lövedékei expanzívak. Általában már egy muatóujj vasatagságú ágon expandálnak, jelentős mértékben csökketve ezzel a hatralévő röppályája hosszát.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
TurboP
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2023.12.01. 18:38 Grat!!
Kipróbáltad már?
Nem még,majd holnap
"..."
szöged
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2023.12.01. 18:55 Amúgy meg a vadász lőszerek lövedékei expanzívak. Általában már egy muatóujj vasatagságú ágon expandálnak, jelentős mértékben csökketve ezzel a hatralévő röppályája hosszát.
általában így van

nekem pl tavaly volt egy olyan esetem, hogy azért nem sikerült terítékre hoznom egy tőlem 40 méterre álló nagyvadat, mert a lágy ólom lövedék nem ment át a vad előtt elhelyezkedő bokron...amin egyébként simán keresztül lehetett látni
(.30-30)

ellenpélda: néhány éve volt egy halálos baleset abból, hogy vagy tucatnyi ágon megpattant a nem annyira expanzív lövedék, ezzel nagyon jelentős mértékben megváltoztatván az irányát
(nemtom milyen kaliber volt)
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Youtube, Iraqveteran888 "What is a Brush Gun?" videó, pont erről szól, nagyon tanulságos. Az a vége, hogy bozótban .577 Snidert kell használni, az nem megy sehova.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Chronicus Magnumitis írta: 2023.12.02. 07:42 Youtube, Iraqveteran888 "What is a Brush Gun?" videó, pont erről szól, nagyon tanulságos. Az a vége, hogy bozótban .577 Snidert kell használni, az nem megy sehova.
+1
A .454 Casull meg a 45-70 is csak-csak elvánszorog 30-40 métert a bózóton ketesztül is… szegény ember Snidere - és ezek legalább elérhetőek idehaza.
Si vis pacem - CCCLVII magnum…
TurboP
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2023.12.01. 18:38 Grat!!
Kipróbáltad már?
Nah akkor mégegyszer mert előzőt megette a fórum.
Hangtompító: A-Tec H2 Mega 39decibel 596gramm A-lock
Puskák Ruger American .308 Win (Geco Express 10,7gr) és Ruger Predator .223 (Sako 3,56gr)
A lövések hangja szinte a normál emberi hangra redukálódott. A 308-as visszarúgása egy 22lr-re csökkent, a 223-asé szinte teljesen megszünt. A lövés hangjából csak egy csattanás marad, majd a lövedék fütyülése, és teljesen tisztán a 100méterre levő céltáblán a becsapódás hangja. Mindkét puskát újra be kellett lőni, mert a cső elejére került súly miatt a találati pontok elmozdultak 6-8cm lefelé 100 méteren. Oldalirányú elmozdulás semennyi nem volt.

Meg vagyok vele elégedve, jobb mint vártam. Majd egyik este vadászaton megmérem hány decibel maradt a teljes csöndben, közvetlen mellette, és kb 30-50 méterről.
"..."
Válasz küldése