Kydex tok készítés témában egy kicsit hosszabb hozzászólás, hátha meghozza másnak is a kedvét a saját készítéshez
Az úgy volt, hogy évekkel ezelőtt az egyik fegyverboltban kaptam egy roto paddle elemet. Régóta nézegettem és tervezgettem hogy - gombhoz a kabátot alapon - sütök hozzá egy tokot, csak még nem tudtam melyik fegyverhez. Aztán vhogy beesett a páncélba egy XDM 3.8 Compact és ezzel el is dőlt a kérdés.
Mivel mostanában úgyis több a szabadidőm, az elhatározást tettek követték, íme a folyamat (azt azért tudni kell hozzá, hogy több késtok, egy pisztoly külső és egy revolver OWB kydex tokot már készítettem korábban...). Ha már belekezdtem a projektbe, készült a paddle-hez egy OWB tok és csak úgy játékból egy IWB tok is.
Először is maszkoltam az eszközt, amihez a fehér anyag egy KÖMA vagy Ongrofoam nevű kemény habosított PVC (ezt egy dekor műhely hulladékából kértem, örültek hogy szabadultak tőle), ami jól vágható/csiszolható és így a szükséges kontúrok könnyen kialakíthatóak. Ebből készült a sátorvasba a betét (hogy ne nagyon mélyre préseljem a kydex lemezt) és a taco jellegű tok távtartója a sátorvas körül. Természetesen az irányzéknak és a szétszedőkarnak/szánakasztónak készült megfelelő csatorna, utóbbinak pl. jégkrém pálcikából (igen, direkt azért ettem jégrémet, hogy eltegyem a pálcikáját, így nem is volt mindegy milyet veszek, sajnos a kedvenc Magnum ehhez nem jó
)
Az OWB maszkolásánál volt egy remeknek tűnő ötletem a külső kapcsolódó felületek kialakítására, egy M20 laposalátét került a maszkolószalag alá:
Na, ez a gyakorlatban nem igazán működött, de ezért nem kellett újra melegítenem szerencsére.
Először az IWB sült ki, mert ez sima 1 rétegű, ráhangolódásnak ezzel kezdtem:
Azok a fehér kenődés szerű foltok sajnos abból adódtak, hogy nem volt igazán jó a sütő hőmérséklet beállítása. Érdemes méregetni egy kicóccó kínai elektronikus hőmérő "pisztollyal, 150 fok körül legyen az anyag. Ez ugyan megtörtént, csak picit későn, felment kb. 170-ig és amikor megfogtam egy pöttyös vastag kesztyűben, ráolvadtak a pöttyök
Ebből okulva, lentebb vettem a sütő hőmérsékletét 130 körülire, így az anyag felülete már pont jó lett, így készült a dupla rétegű külső tok formázása, itt látszik miért is nem volt jó ötlet ezzel az alátétes megoldással próbálkozni, egy teli korong is megfelelt volna, de nagy gondot nem okozott így sem:
Ezután jött a jelölés, majd a körbe fűrészelés (profi módon egy hanyatt fordított és satuba fogott szúrófűrésszel, nem ám úgy mint a YT how to videókban holmi drága szalagfűrésszel
) és méretre/formára csiszolás:
Az IWB tokhoz közben rendeltem ilyet, mert annyiszor láttam a különféle tokos videókban, így hát nekem is ki kellett próbálni és kifejezetten hasznos dolog:
https://www.aliexpress.com/item/1005002859490151.html
Meg korábban rendeltem egy tártokot is:
https://www.aliexpress.com/item/1005004300541888.html
Ez itt drága, nekem kevesebb mint a fele körül állt meg shippinggel, de azt most persze nem találtam. Mivel a tártokot eleve külsőnek szántam és pont jó a rögzítőfuratok kiosztása a nagy TEK-LOK-hoz, a FOMI clipet már le is mentettem róla és applikáltam az IWB tokra:
A sok kép miatt folytatása következik...