aksurv wrote: ↑2022.07.04. 12:28
……
Jövőre mindenki szabadon tarthat viselhet fegyvert.
Olvastam a törvénytervezetet, és nem erről szól. Hanem arról, hogy korábban rövid fegyver nuku, semmilyen módon, senkinek (még sportra sem), mostantól pedig ugyan szigorú feltételekkel, de már szabad lesz engedélyt kiadni. Ezzel
párhuzamosan nőnek a visszaélésekre is a büntetési tételek. Szerintem rendben van a tervezet, semmi vadkeletit nem láttam első blikkre.
aksurv wrote: ↑2022.07.04. 12:28…. nagyjából mindenki tett az hatóságokra.
Elég kicsi az esélye, hogy jövőre működő közigazgatás és ezen belül fegyverügy lesz Ukrajnában, ráadásul nyilván minden ügyintéző, rendőr örömmel fog menni a tüzérségi tűztől PTSDs veteránokat vegzalni.
Én is így gondoltam - főleg a Kijevi “platoról AK osztás” után.
A valós kép ennél sokkal árnyaltabb. A frontvonalhoz közel még mindig természetes a fegyver, valóban szüksége van rá az embereknek - nem is nagyon firtatják a hatóságok, kinek honnét mije van - inkább túlélnek.
Az aktív harcoktól távolabb eső területeken már egyáltalán nem dícsérnek meg ugyanazért. Pont ma olvastam:
https://suspilne.media/250463-zberigav- ... olonterom/
Dióhéjban: Vinnyicában fegyver, és lőszerrel való visszaélésért letartóztattak, és nem jogerősen elítéltek egy önkéntest (!), aki a fegyveres erőket segítette (!), Donyeck ukrán részébe ingázott. A vádlott a háborús zónában vásárolt egy RPK-t, és sokfajta éles fegyverhez való lőszert, amit a munkahelyi páncéljában tartott “jól jöhet még az” alapon, egy kézigránátot pedig az utónában találtak meg.
A férfi a tettét beismerte, a törvény szerinti kereteken belül maradva vádalkut kötött. Nem derül ki mi lett s bünti, de valami BTK szerinti (felfüggesztve? Nem tudni) + pénzbírság. Bevallom, meglepett a szigor.
Szóval azt elfogadom, hogy egészen biztosan probléma lesz a sok elkallódot fegyverből, de az nem igaz, hogy nem foglalkoznak vele a hatóságok. Valamit csinálnak - és fontosnak tartják ezt kommunikálni.