Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

marcuswolf
Fórumtag
Fórumtag

Re: Jog & Fegyver, fegyverliberalizáció

Hozzászólás Szerző: marcuswolf »

WildBear23 írta: 2023.11.16. 16:52 Miért van kihangsúlyozva hogy 19,5 gramm (<20), ha egyszer PAPRIKA..?Screenshot_2023-11-13-17-16-54-000_com.android.chrome.jpg
Nincs az kihangsúlyozva, a WD40-hez is és a többi hasonló termékhez is oda van írva, hogy mennyi az annyi, viszont ehhez korrekten odaírják, hogy KKVE (lehet, telefonon nem látszik rendesen)
"Önvédelmi paprika spray.
A 175/2003. (IX. 28.) Korm. rendelet szerint a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül. A terméket közterületen, nyilvános helyen - ide értve az ott lévő járművek belső tereit is - , valamint közforgalmú közlekedési eszközökön birtokolni tilos."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

WildBear23 írta: 2023.11.16. 16:52 Miért van kihangsúlyozva hogy 19,5 gramm (<20), ha egyszer PAPRIKA..?Screenshot_2023-11-13-17-16-54-000_com.android.chrome.jpg
Főként mert 20 g felett nem lehetne forgalmazni, azért.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Szerinted tudják, hogy mit árulnak? Ugyan már, királlyány...

Vagy a másik lehetőség, hogy csak a nevében az, amúgy CS.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2023.11.17. 07:42 Szerinted tudják, hogy mit árulnak? Ugyan már, királlyány...

Megint fullba nyomod kretént, Andy.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

AndyA írta: 2023.11.17. 07:42 Szerinted tudják, hogy mit árulnak? Ugyan már, királlyány...

Szerintem paprika lesz az ;), bár a kereskedők tudnak érdekes dolgokat, pl. "bors-spray", "bors-hab", stb.

(Az, hogy a kereskedő hány grammosat forgalmazhat, miért érdekelné a vevőt? Főleg amikor egyes kereskedők simán árulnak nagyobbat is..)

Itt van még egy gyöngyszem, bénító spray:
Screenshot_20231117-075727_Chrome.jpg
60ml az hány gramm..? ;)

"Fontos megemlíteni, hogy ez a bénító spray teljesen legális, és a helyi szabályok és előírások betartásával önvédelmi célokra is használható. Kiváló minőségű védelemben részesül, anélkül, hogy megszegné a törvényt."
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
bandligy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: bandligy »

Brfk-nál van valakinek tapasztalat 11. fegyver megszerzéssel, fegyverszoba nélkül? Ha fizikailag befér a szekrénybe az elég vagy kitalálhatnak vmit?

Tartok tőle, hogy beirásnál kitalálják mennyi fér szerintük a szekrényembe.

Érdemes megkérdezni őket vásárlás előtt? Ha igen milyen formában?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bandligy írta: 2023.11.17. 10:14 Brfk-nál van valakinek tapasztalat 11. fegyver megszerzéssel, fegyverszoba nélkül? Ha fizikailag befér a szekrénybe az elég vagy kitalálhatnak vmit?

Tartok tőle, hogy beirásnál kitalálják mennyi fér szerintük a szekrényembe.

Érdemes megkérdezni őket vásárlás előtt? Ha igen milyen formában?
Írásban.

De mintha Vízimalac topiktársnak lenne már pozitív tapasztalata nov1 óta.
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

gvass1 írta: 2023.11.17. 10:16 Írásban.

A BRFK-n bármilyen kérdés nélkül beírták a 12 fegyvert is.
Tokmányos Lomposzaurusz
marcuswolf
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: marcuswolf »

gvass1 írta: 2023.11.17. 10:16 Írásban.

Ezúton szeretném jelezni, hogy akinek a kovid óta (2020-2021) nem volt semmiféle felülvizsgálata, az számítson rá max. fél - 1 éven belül.
Értem ezalatt az összes nyilvántartás vs valóság összevetését, valamint a hatósági tárhelyellenőrzést is.
Minden engedélyesnél. (BRFK és Pest Megye, az info a Halálcsillagról származik.)
Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

marcuswolf írta: 2023.11.17. 13:21 Ezúton szeretném jelezni, hogy akinek a kovid óta (2020-2021) nem volt semmiféle felülvizsgálata, az számítson rá max. fél - 1 éven belül.
Értem ezalatt az összes nyilvántartás vs valóság összevetését, valamint a hatósági tárhelyellenőrzést is.
Minden engedélyesnél. (BRFK és Pest Megye, az info a Halálcsillagról származik.)
Én ez év tavaszán amikor beíratni mentem akkor nézték, hogy az elmúlt 5 évben nem volt tárhely ellenőrzés és gyorsan ki is jöttek. Nagyon kedvesek és alaposak voltak, példásan korrektül, ahogy kell minden alaposan végignéztek.
Tokmányos Lomposzaurusz
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Lehet, hogy nem kapszaicin, hanem C vitamin a hatóanyaga... :roll: :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

marcuswolf írta: 2023.11.17. 13:21 Ezúton szeretném jelezni, hogy akinek a kovid óta (2020-2021) nem volt semmiféle felülvizsgálata, az számítson rá max. fél - 1 éven belül.
Nekem az újratöltő tárolóhely ellenőrzés alkalmából us csináltak fegyver ellenőrzést, pedig négy hónapos volt a barna könyvem, nincs fél éve, hogy megnézték...
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

AndyA írta: 2023.11.17. 23:18 Nekem az újratöltő tárolóhely ellenőrzés alkalmából us csináltak fegyver ellenőrzést, pedig négy hónapos volt a barna könyvem, nincs fél éve, hogy megnézték...
Nálam is voltak, mindent is megnéztek. Mondjuk letudták egyben a lőszertöltő vizsgálattal egyben. (Somogy)
"..."
numizmata
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: numizmata »

Vasarnap reggeli teoretikus kerdes:

ez a dedikaltan jelzes celjara valo kaliber, ha gumigolyoval van toltve, loszernek minosul e?
85802F71-E3E2-486A-B0C5-99DBBC777E47.jpeg
85802F71-E3E2-486A-B0C5-99DBBC777E47.jpeg (50.82 KiB) Megtekintve 1432 alkalommal
Aut inveniam viam, aut faciam!
WildBear23
Veterán
Veterán

numizmata írta: 2023.11.19. 08:21 Vasarnap reggeli teoretikus kerdes:

ez a dedikaltan jelzes celjara valo kaliber, ha gumigolyoval van toltve, loszernek minosul e?

Szerintem kielégíti a lőszer definícióját ("olyan egybeszerelt töltény, amely lövedéket, lőport, továbbá gyúelegyet tartalmaz;"), kalibertől függetlenül.
Mivel csak magánál az eszköznél (jelzőpisztoly) van ez a kivétel: "aa) riasztásra, jelzésre, életmentésre, állatok leölésére vagy szigonnyal történő halászatra, illetve ipari vagy műszaki célokra tervezték, feltéve, hogy rendeltetésszerűen csak e célokra használható."

Magyarul, ha gyártanának Kal4 sörétes lőszert, az lőszer lenne attól függetlenül, hogy a Kal4 jelzőpisztoly nem minősül lőfegyvernek.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

numizmata írta: 2023.11.19. 08:21 Vasarnap reggeli teoretikus kerdes:

Pontosan ugyanúgy értelmezem a helyzetet, mint WildBear23. A helyedben nem piszkálnám azt a töltényt.

Még akkor sem, ha egy marék postasörét módra szabályos sorokba rendezett kisebb gumibogyó, vagy 3 db bazi nagy közel űrméretes gumi mind mind csábító ötletek :lol:

Egy szebb világban lenne szeret gumisunk. De nem élünk szebb világban.
Si vis pacem - CCCLVII magnum…
Poresz
Veterán
Veterán

Lőszerelem-tartás: "muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedély"

Hozzászólás Szerző: Poresz »

"Leltár":
  • Elöltöltő fegyveres vizsgabizonyítvány: kipipálva.
  • Házilagos lőszerszerelésre és újratöltésre vonatkozó vizsgabizonyítvány: kipipálva.
  • Sportegyesületi tagság: kipipálva. - Köszi bel! :)
  • Ablakkal rendelkező helyiségben két* lőszerelem-tároló felszerelése: a mai nappal kipipálva.
Tehát akkor most ott tartok, hogy II. csoportos egészségügyi alkalmassági vizsgán meg kell felelnem. - Irány a háziorvos, és ő majd mondja, hogy merre tovább?

Még nincs barnakönyvem, de jó lenne egy füst alatt a versenyengedélyhez szükséges sportorvosi vizsgálatot is letudni. - Hogyan érdemes tovább haladnom?

Most kicsit mérges vagyok önmagamra, mert elfelejtettem, hogy a lőszerelem-tartási engedélynek is feltétele a két pszichológiai vizsgálat hat hónap különbséggel. Még fél évig "élvezhetem", hogy az elérhető lőtéren dafke nem hajlandóak lőport és csappantyút tartani. - Nagyon szeretnék ebben tévedni…

* Bizakodva tekintek a jövőbe, hogy a nitrolőporhoz is szükségem lesz a barnakönyv és a lőszertöltő engedély megszerzése után.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Re: Lőszerelem-tartás: "muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedély"

Hozzászólás Szerző: Cajga »

Poresz írta: 2023.11.19. 21:32 "Leltár":
  • Elöltöltő fegyveres vizsgabizonyítvány: kipipálva.
  • Házilagos lőszerszerelésre és újratöltésre vonatkozó vizsgabizonyítvány: kipipálva.
  • Sportegyesületi tagság: kipipálva. - Köszi bel! :)
  • Ablakkal rendelkező helyiségben két* lőszerelem-tároló felszerelése: a mai nappal kipipálva.
Tehát akkor most ott tartok, hogy II. csoportos egészségügyi alkalmassági vizsgán meg kell felelnem. - Irány a háziorvos, és ő majd mondja, hogy merre tovább?

Még nincs barnakönyvem, de jó lenne egy füst alatt a versenyengedélyhez szükséges sportorvosi vizsgálatot is letudni. - Hogyan érdemes tovább haladnom?

Most kicsit mérges vagyok önmagamra, mert elfelejtettem, hogy a lőszerelem-tartási engedélynek is feltétele a két pszichológiai vizsgálat hat hónap különbséggel. Még fél évig "élvezhetem", hogy az elérhető lőtéren dafke nem hajlandóak lőport és csappantyút tartani. - Nagyon szeretnék ebben tévedni…

* Bizakodva tekintek a jövőbe, hogy a nitrolőporhoz is szükségem lesz a barnakönyv és a lőszertöltő engedély megszerzése után.
Igen, háziorvoshoz kell menned. Ő fog elküldeni 2 db pszichóra. Ha az megvan, kérheted a "Fegyverhasználati engedély"-t muzeális fegyver sportlövészeti célú használatához. Ennek birtokában vehetsz feketelőport és elöltöltős csappantyút.
Közben szerezd meg a fegyvervizsgát, legyen rajtengedélyed, legyen minősítésed és máris mehetsz a sportorvoshoz lőfegyver tartásra. A meglévő két pszichót el fogja fogadni.Utána már kérheted a lőszertöltő engedélyt az általad birtokolt lőfegyverhez.
Ha lesz sportorvosid, évente kell menned, tehát a háziorvoshoz nem kell menned.
Én pont fordítva oldottam meg a dolgot. Először fegyvertartási, aztán az igrendes kérdezte, nem akarom a muzeális fegyver engedélyt is kiváltani?
Hát akartam! :lol:
Poresz
Veterán
Veterán

Re: Lőszerelem-tartás: "muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedély"

Cajga írta: 2023.11.19. 23:35 Igen, háziorvoshoz kell menned. Ő fog elküldeni 2 db pszichóra. Ha az megvan, kérheted a "Fegyverhasználati engedély"-t muzeális fegyver sportlövészeti célú használatához. Ennek birtokában vehetsz feketelőport és elöltöltős csappantyút.
Közben szerezd meg a fegyvervizsgát, legyen rajtengedélyed, legyen minősítésed és máris mehetsz a sportorvoshoz lőfegyver tartásra. A meglévő két pszichót el fogja fogadni.Utána már kérheted a lőszertöltő engedélyt az általad birtokolt lőfegyverhez.
Ha lesz sportorvosid, évente kell menned, tehát a háziorvoshoz nem kell menned.
Én pont fordítva oldottam meg a dolgot. Először fegyvertartási, aztán az igrendes kérdezte, nem akarom a muzeális fegyver engedélyt is kiváltani?
Hát akartam! :lol:
Köszönöm a megerősítő válaszod. Kérek időpontot a háziorvostól, hogy induljon a folyamat.

A balfácánságom miatt elvesztett fél évet megpróbálom visszanyerni:
"Lövészegyesületek keretei között: A sportegyesület kérhet engedélyt muzeális fegyverekkel történő lövészetre, mellyel együtt megkéri a feketelőpor és csappantyú megszerzésére, birtoklására és felhasználására vonatkozó engedélyt is. Az engedélyt az egyesület “határozat” formájában kapja meg. Birtokában az egyesület tagjai minden olyan muzeális fegyverüket használhatják az egyesület lőterén, az egyesület lőporával, melyek rendelkeznek érvényes műszaki tanúsítvánnyal. Az egyesületi lőport és csappantyút az egyesület tárolóhelyén kell tartani, a kiadott lőport a lőtéren fel kell használnia lövésznek, vagy lövészet végeztével vissza kell adja. A lőport csak az egyesület engedély alapján feljogosított tisztségviselője szerezheti be, kezelheti, de az egyesület több tagját is felruházhatja ilyen megbízással." - Elöltöltő fegyveres lövészet és jog (Kapszli.hu)

Ennek mi a konkrét menete?
1. Megbeszélem az egyesület elnökével, nyilván.
2. Police.hu → E-ügyintézés → Új ügy indítása → Igazgatásrendészet → Polgári lőfegyver ügyintézés - Engedélykérelmek → RI-0622 Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata iránti engedélykérelem (szervezet esetén) ⇒ Ezzel gondolom az egyesület valamelyik tisztségviselőjét kell macerálnom, mert én nem csinálhatom meg (még a beleegyezésükkel sem). Az Ügyféltájékoztatóból ez nem derül ki, gondolom a nyilvánvaló volta miatt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2023.11.20. 21:31 Köszönöm a megerősítő válaszod. Kérek időpontot a háziorvostól, hogy induljon a folyamat.

A balfácánságom miatt elvesztett fél évet megpróbálom visszanyerni:
"Lövészegyesületek keretei között: A sportegyesület kérhet engedélyt muzeális fegyverekkel történő lövészetre, mellyel együtt megkéri a feketelőpor és csappantyú megszerzésére, birtoklására és felhasználására vonatkozó engedélyt is. Az engedélyt az egyesület “határozat” formájában kapja meg. Birtokában az egyesület tagjai minden olyan muzeális fegyverüket használhatják az egyesület lőterén, az egyesület lőporával, melyek rendelkeznek érvényes műszaki tanúsítvánnyal. Az egyesületi lőport és csappantyút az egyesület tárolóhelyén kell tartani, a kiadott lőport a lőtéren fel kell használnia lövésznek, vagy lövészet végeztével vissza kell adja. A lőport csak az egyesület engedély alapján feljogosított tisztségviselője szerezheti be, kezelheti, de az egyesület több tagját is felruházhatja ilyen megbízással." - Elöltöltő fegyveres lövészet és jog (Kapszli.hu)

Ennek mi a konkrét menete?
2. Police.hu → E-ügyintézés → Új ügy indítása → Igazgatásrendészet → Polgári lőfegyver ügyintézés - Engedélykérelmek → RI-0622 Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata iránti engedélykérelem (szervezet esetén) ⇒ Ezzel gondolom az egyesület valamelyik tisztségviselőjét kell macerálnom, mert én nem csinálhatom meg (még a beleegyezésükkel sem). Az Ügyféltájékoztatóból ez nem derül ki, gondolom a nyilvánvaló volta miatt.
Kell hozzá az egyesület ügyfélkapuja, ha van neki. Ha ott ül melletted és beírja a jelszót, fizikailag te is meg tudod csinálni.

Nálunk ez úgy megy, hogy az egylet vezetőjének van privát ügyfélkapuja, és erre akasztották rá az egylet adószámával egy második fiókként a céges dolgokat.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2023.11.20. 21:31 Ennek mi a konkrét menete?
Fogalmam nincs. Mikor 2011-ben belecsöppentem az elöltöltős lövészetbe, az egyesületnek (PLE Zeg.) már meg volt az engedélye. :roll:
Poresz
Veterán
Veterán

Cajga írta: 2023.11.19. 23:35 Igen, háziorvoshoz kell menned. Ő fog elküldeni 2 db pszichóra.
Most ott tartok, hogy a háziorvosom szerint sportlövészek esetén egyenesen sportorvoshoz kell mennem. Utánanéztem az egeszsegvonal.gov.hu-h (Lőfegyver egészségi alkalmassági vizsgálat), és úgy tűnik, tényleg (lásd: Ki adja a beutalót? pont). A vadászok és az önvédelmi fegyvertartók vizsgálatát végzi a háziorovos.

Megtaláltam a hatályos jogszabályt - 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról -, beleolvastam, és olyan egyértelmű és ízesen magyaros a nyelvezete, hogy aki elolvassa, az garantáltan minősítést szerez: mazochistát.

Akkor most az OSEI.hu-n keresek sportorvost.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2023.11.21. 22:43 Most ott tartok, hogy a háziorvosom szerint sportlövészek esetén egyenesen sportorvoshoz kell mennem. Utánanéztem az egeszsegvonal.gov.hu-h (Lőfegyver egészségi alkalmassági vizsgálat), és úgy tűnik, tényleg (lásd: Ki adja a beutalót? pont). A vadászok és az önvédelmi fegyvertartók vizsgálatát végzi a háziorovos.

Megtaláltam a hatályos jogszabályt - 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról -, beleolvastam, és olyan egyértelmű és ízesen magyaros a nyelvezete, hogy aki elolvassa, az garantáltan minősítést szerez: mazochistát.

Akkor most az OSEI.hu-n keresek sportorvost.
Behalt a PC-s Netem, mobilról írok. Nem a sportorvos rendezi, mert nem feltétele a versenyengedéy.
A tagságnak nem feltétele a sportorvosi.
A többit ha rendbe jött a Net!
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Cajga írta: 2023.11.22. 00:50 Behalt a PC-s Netem, mobilról írok. Nem a sportorvos rendezi, mert nem feltétele a versenyengedéy.
A tagságnak nem feltétele a sportorvosi.
A többit ha rendbe jött a Net!
Gyorsan összeszedtem a lényeget. Elnézést a szerkesztés miatt, másoltam.

Muzeális fegyver sportlövészeti célú használatának feltételei természetes személy esetén.
1. Sportegyesületi tagság ( nem versenyzel, nem kell sportorvosi, versenyengedély, minősítés, csak kedvedre lövöldöznél).
2. Elöltöltős fegyveres hatósági vizsga.
3. Fegyveredhez érvényes műszaki kártya.
4. Egészségügyi alkalmasság (alább részletezve).
5. A jogszabályban előírt lőpor és csapi tároló hely.
6. Rendőrhatósági engedély ( ha minden feltétel megvan). :lol:

Tehát az alábbiak szerint a muzeális fegyver sportlövészethez a II. eü. csoportba tartozik és a háziorvosod ad eü. igazolást. Nyomtasd ki a jogszabályt, ha nem tudja, és add a kezébe.

22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról
1.§
A muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedély feltételeként előírt egészségi alkalmasság vizsgálatának a célja annak a megállapítása, hogy az engedélyt kérelmező vagy az engedéllyel rendelkező személynek nincs-e olyan betegsége, testi vagy szellemi, érzékszervi fogyatékossága, amely őt a muzeális fegyver sportlövészeti célú biztonságos használatára egészségi szempontból alkalmatlanná teszi.

(2b) A fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KR1.) 30. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedélyt kérelmező személy – az engedély kiadása iránti kérelmének benyújtása előtt – előzetes egészségi alkalmassági vizsgálaton, a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedéllyel már rendelkező természetes személy pedig az időszakos vagy soron kívüli egészségi alkalmassági vizsgálaton köteles megjelenni az orvosi alkalmasságot vizsgáló szervnél, és köteles magát a szükséges orvosi és pszichológiai vizsgálatoknak alávetni.

(6) Ha a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedéllyel rendelkező a két vizsgálat időpontja között egészségi állapotában olyan mértékű állapotromlást észlel, amely a muzeális fegyver sportlövészeti célú biztonságos használatára időlegesen vagy véglegesen alkalmatlanná teheti, illetve azt hátrányosan befolyásolhatja, köteles az orvosi alkalmasságot vizsgáló, a 8. § (1) bekezdés a) pontja szerinti elsőfokú szervnél orvosi vizsgálatra jelentkezni annak megállapítása érdekében, hogy a muzeális fegyver biztonságos használatára alkalmas-e.

2. § * (1) A lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy az engedéllyel rendelkező személyt az előzetes, az időszakos és a soron kívüli alkalmassági vizsgálat alkalmával az elvégzendő vizsgálatok szempontjából az alábbi két alkalmassági csoport valamelyikébe kell sorolni:
a) * az I. alkalmassági csoportba kell sorolni a KR1. 22. §-ában és 29. §-ában meghatározott személyeket;
b) * a II. alkalmassági csoportba kell sorolni a KR1. 23. § (1) bekezdésében, 24. §-ában, 25. § (1) bekezdésében és 30. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott személyeket.

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
( 30. § (1) * Muzeális fegyver sportlövészeti célú használata
a) sportegyesület, vagy
b) az (1a) bekezdés a)–d) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő természetes személy
számára engedélyezhető.)

(2) Az egészségi alkalmasságot arra az alkalmassági csoportra vonatkozóan kell megállapítani, amelyikre azt az orvosi vizsgálaton megjelent személy kérte.
(3) * Az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára, illetve a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedélyt kérelmezőt vagy az engedéllyel rendelkező személyt az előzetes, az időszakos és a soron kívüli alkalmassági vizsgálat alkalmával az (1) bekezdés b) pontja szerinti alkalmassági csoportba kell sorolni.

8. § * (1) Az orvosi alkalmassági vizsgálatot első fokon végző egészségügyi szerv:
a) a II. alkalmassági csoport esetében – a KR1. 23. § (1) bekezdésében meghatározott személy kivételével – a vizsgált személy háziorvosa,
b) az I. alkalmassági csoport esetében az az egészségügyi szerv, amely az érintett személy foglalkozás-egészségügyi ellátására a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról szóló jogszabály szerint jogosult.
Poresz
Veterán
Veterán

Cajga írta: 2023.11.22. 10:27
Köszi.

22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról
"2. § (1) A lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy az engedéllyel rendelkező személyt az előzetes, az időszakos és a soron kívüli alkalmassági vizsgálat alkalmával az elvégzendő vizsgálatok szempontjából az alábbi két alkalmassági csoport valamelyikébe kell sorolni:
[…]
b) a II. alkalmassági csoportba kell sorolni a KR1. 23. § (1) bekezdésében, 24. §-ában , 25. § (1) bekezdésében és 30. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott személyeket.
[…]
(3) Az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára, illetve a
muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedélyt kérelmezőt vagy az engedéllyel rendelkező személyt az előzetes, az időszakos és a soron kívüli alkalmassági vizsgálat alkalmával az (1) bekezdés b) pontja szerinti alkalmassági csoportba kell sorolni.
[…]
8. § (1) Az orvosi alkalmassági vizsgálatot első fokon végző egészségügyi szerv:
a) a II. alkalmassági csoport esetében – a KR1. 23. § (1) bekezdésében meghatározott személy kivételével – a vizsgált személy háziorvosa"

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
"23. § (1) E rendelet eltérő rendelkezése hiányában sportlövészetre lőfegyver tartása annak a sportolónak engedélyezhető, aki sportlövészet folytatása céljából nyilvántartásba vett sportegyesületnél (a továbbiakban: sportegyesület) leigazolt, az országos sportági szakszövetség által kiadott, érvényes versenyengedéllyel rendelkező minősített sportlövő és rendszeres sporttevékenysége alapján a saját tulajdonú lőfegyver tartását az országos sportági szakszövetség javasolja."

Mindkettő sportlövészetről szól, csak az egyik lőfegyver, a másik muzeális fegyver. - Nem csodálom, hogy a háziorvost és engem is megkavarta a szöveg.

Várjunk, mert még mindig nem tiszta!

"8. § (1a) A II. alkalmassági csoportba tartozó, lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára, illetve a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedélyt kérelmező vagy az ilyen engedéllyel rendelkező személy – a KR1. 23. § (1) bekezdésében meghatározott személy kivételével –, továbbá az ifjúsági vadász orvosi alkalmasságának megállapítása a gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálatával egyidejűleg is történhet"

…akkor most mégsem kell pszichológiai vizsgálat? Jogosítványom van, és pszichológusnál nem jártam ezzel összefüggésben.
Cajga
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2023.11.26. 13:25

Mindkettő sportlövészetről szól, csak az egyik lőfegyver, a másik muzeális fegyver. - Nem csodálom, hogy a háziorvost és engem is megkavarta a szöveg.

Várjunk, mert még mindig nem tiszta!

"8. § (1a) A II. alkalmassági csoportba tartozó, lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező, illetve az elöltöltő fegyver vadászati célú használatára, illetve a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatára jogosító engedélyt kérelmező vagy az ilyen engedéllyel rendelkező személy – a KR1. 23. § (1) bekezdésében meghatározott személy kivételével –, továbbá az ifjúsági vadász orvosi alkalmasságának megállapítása a gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálatával egyidejűleg is történhet"

…akkor most mégsem kell pszichológiai vizsgálat? Jogosítványom van, és pszichológusnál nem jártam ezzel összefüggésben.
Kell a pszichológiai vizsgálat. A 23.§ azért kivétel, mert az a sportlőfegyver tartásival rendelkező esete. Mert ha ven fegyvertertásid, nem is kell elmenned a házisámánhoz, hanem kérheted a muzeális engedélyt. Ha meglesz a saját sporlőfegyvered, Te is évente fogsz a sportdokihoz járni, nem a házisámánhoz.
Ha viszont van versenyengedélyed, jársz versenyekre, akkor is kell a sportorvosi évente, de nincs még lőfegyvered, tehát a muzeális alkalmasságot a házisámán végzi.
Nem tesz különbséget lőfegyver és muzeális között. Ezért írtam, ha megvan a két pszichó, és a többi feltétel is adott, kérheted a saját lőfegyver tartásit is. Barátom dokija simán elküldte a két pszichóra, majd megadta az igazolást. Az igrenden kiváltotta a muzeális engedélyt, rá egy hétre ment a saját lőfegyver engedélyt kérni.De hallottam olyan esetről is, hogy a házisámán simán kiállította az alkalmasságit pszichó nélkül, az Ő baja. ( Meg a páciensé, mert sportfegyvernél kérik a pszichó bemutatását.)
Az összevont vizsgálat arra vonatkozik, hogy ha akarod, akkor a jogsival együtt megcsináltathatod azt is, és addig érvényes. A beidézett jogszabályban le van írva az érvényességi idő is. Ugyan ez a lehetőség a vadász alkalmasságinál is régóta meg van. Sőt, ha jól emlékszem csak a drágábbikat kell kifizetni, nem mind a kettőt.( Legalábbis a vadásznál, jobb a lobbijuk.) :shock: :oops:

Ennél jobban nem tudom elmondani, minden ott van a jogszabályokban. ;)
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

Valaki húzzon szánkón MDLSZ minősítéssel kapcsolatban, legyen szíves!

"(5) Bármelyik minősítés csak akkor érvényes, ha a sportoló az adott évben legalább HÁROM,
bármely MDLSZ szakágban rendezett minősítő versenyen részt vesz és legalább egyszer
minősítést szerzett."

Itt a 3 úgy értendő, hogy adott fegyvernemből pld. nagykal pisztoly kell 3 versenyen indulni?
Vagy elég csak 3 versenyen indulni, de különböző kategóriában és egyszer meglőni a minősítést az adott fegyvernemből?
WildBear23
Veterán
Veterán

tvsmaci írta: 2023.11.26. 20:13 Valaki húzzon szánkón MDLSZ minősítéssel kapcsolatban, legyen szíves!

"(5) Bármelyik minősítés csak akkor érvényes, ha a sportoló az adott évben legalább HÁROM,
bármely MDLSZ szakágban rendezett minősítő versenyen részt vesz és legalább egyszer
minősítést szerzett."

Itt a 3 úgy értendő, hogy adott fegyvernemből pld. nagykal pisztoly kell 3 versenyen indulni?
Vagy elég csak 3 versenyen indulni, de különböző kategóriában és egyszer meglőni a minősítést az adott fegyvernemből?
Szerintem a második.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

tvsmaci írta: 2023.11.26. 20:13 Valaki húzzon szánkón MDLSZ minősítéssel kapcsolatban, legyen szíves!

minősítést szerzett."

Második.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

Köszönöm!
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

minősítést szerzett."

Ahogy a fórumtársak megírták, a második.

Anivel szeretném kiegészíteni - szokott lenni olyan verseny, ami egyszerre 3 verseny ;)

Példa: a múktkor Gyálon a Gemini több divizióban kiiírt egy versenyt Steel Challengere, vele egyidőben és egy helyszínen egy másikat, kifejezetten Sörétes Steel Chalengere, és ugyanott, ugyanakkor Gyorspont is volt egy harmadik pályán. Nettő 2 óra alatt le lehet tolni 3 versenyt, és egy évig más verseny közelébe sem menni, ha valakinek ez a nemszeretem része.

Hasonlóan Jászfelsőszentgyőrgyön egy délelőtt alatt volt 3 fordulós mini-sniper verseny. 25 m GyP, 50 m precíziós, és 100m precíziós - de facto egy verseny, egy nevezéssel, nem is nagyon lehetett külön-külön meglőni, de-jure viszont 3 minősítő verseny.

Az IPSC versenyeket is úgy írják ki, hogy külön pisztoly, és külön PCC - általában ugyanazokon a pályákon, ugyanakkor. De 2 külön versenynek számít, és egy nap meglőhető.
Si vis pacem - CCCLVII magnum…
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

minősítést szerzett."

3 verseny részvétel + kategóriánként egy olyan eredmény, ami elég a minősítéshez.
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

Petya357 írta: 2023.11.26. 21:46 Ahogy a fórumtársak megírták, a második.

Anivel szeretném kiegészíteni - szokott lenni olyan verseny, ami egyszerre 3 verseny ;)

Példa: a múktkor Gyálon a Gemini több divizióban kiiírt egy versenyt Steel Challengere, vele egyidőben és egy helyszínen egy másikat, kifejezetten Sörétes Steel Chalengere, és ugyanott, ugyanakkor Gyorspont is volt egy harmadik pályán. Nettő 2 óra alatt le lehet tolni 3 versenyt, és egy évig más verseny közelébe sem menni, ha valakinek ez a nemszeretem része.

Hasonlóan Jászfelsőszentgyőrgyön egy délelőtt alatt volt 3 fordulós mini-sniper verseny. 25 m GyP, 50 m precíziós, és 100m precíziós - de facto egy verseny, egy nevezéssel, nem is nagyon lehetett külön-külön meglőni, de-jure viszont 3 minősítő verseny.

Az IPSC versenyeket is úgy írják ki, hogy külön pisztoly, és külön PCC - általában ugyanazokon a pályákon, ugyanakkor. De 2 külön versenynek számít, és egy nap meglőhető.
Állitólag dec 9 is lesz ilyen :):)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

brh562 írta: 2023.11.26. 22:01 Állitólag dec 9 is lesz ilyen :):)
Ez jó hír! Jól látom, hogy még nincs kint a naptárban?
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

Fortitu írta: 2023.11.27. 11:27 Ez jó hír! Jól látom, hogy még nincs kint a naptárban?
a mdlsz utjai kifurkezhetetlenek :)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

A hírek szerint februárban tárgyalnak az ólomlövedékek használatának korlátozásáról. Mik most az esélyek?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2023.11.28. 14:03 A hírek szerint februárban tárgyalnak az ólomlövedékek használatának korlátozásáról. Mik most az esélyek?
angolul

https://www.all4shooters.com/en/shootin ... -decision/

németül:

https://www.all4shooters.com/de/shootin ... erhindern/
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ezt olvastam én is, de a német linket kaptam csak meg, azért nem idéztem be.
Válasz küldése