![Surprised :o](./images/smilies/icon_e_surprised.gif)
https://youtube.com/shorts/Ak3hUIkB3YY? ... At5dEz920T
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
My Hero:-) Hickok45jó ha van írta: ↑2024.02.12. 11:10 BP Glock-ban. Tüzes sárkány!![]()
https://youtube.com/shorts/Ak3hUIkB3YY? ... At5dEz920T
SBRTTH elnevezés igen rossz ómennek tűnhet(ne) egy szerencsésebb történelmi fejlődésű országban.
SBR de 16 coll fölött. Olyan, mint a multigun csak pisztollyal. Mindkettőre volt már példa
Verseny megvolt, akadály nem volt. A tár miattam nem esett ki, nem nyomtam elég hosszan a kioldót.Petya357 írta: ↑2024.02.09. 22:36 Ha ennyiért megbízható, pontos, és tartósnak is bizonyul - akkor hivatalosan is leesett az állam![]()
Kíváncsian várjuk a verseny tapasztalatokat! Sok sikert
Kár, hogy nem találkozunk, mert nagyon megnézném. De holnap megyek RTK Gyorskombi versenyre - úgy tenni, mintha tudnék revolverrel lőni- és ha még vasárnap is lelépnek versenyre, akkor otthon kitagadnának…
grat! kemény hogy a negyvenöcsit így uralod:)HCZoli írta: ↑2024.02.12. 21:00 Verseny megvolt, akadály nem volt. A tár miattam nem esett ki, nem nyomtam elég hosszan a kioldót.
Jó lesz ez.
https://youtu.be/0lWqa6RDTlI?si=gNmwweeIdOWyxJtS
akkor még nagyobb grat;)
Wow. Szép! A legtöbb lövő ezeket az időket huszonkettessel sem tudnáHCZoli írta: ↑2024.02.12. 21:00 Verseny megvolt, akadály nem volt. A tár miattam nem esett ki, nem nyomtam elég hosszan a kioldót.
Jó lesz ez.
https://youtu.be/0lWqa6RDTlI?si=gNmwweeIdOWyxJtS
+ a megfelelő mennyiségű ráfordított pénz is elég fontos feltétel. Én valahol a 90 Ft-os 9x19 lőszerárnál szálltam ki gyakorlatilag a lövészetből (kivétel évi 3 kötelező verseny, 1-2 gyakorlás rájuk, ennyi maradt), most meg már nem is tudom hol vannak az árak, rég vettem lőszert. Dinamikus ágakban a havi 1000 lövés nem gondolom hogy soknak számít még hobbista-műkedvelő szinten sem, az meg 120-130e Ft minimum, nekem ez ma a mostani gazdasági környezetben már nem fér bele a büdzsébe, sajnos. (Tudom-tudom a lőszertöltés, de annyira meg már nem érdekel az egész lövészet dolog, hogy belevágjak még abba is. )
Ezért javaslom az airsoftos edzést, ha amúgy a sport érdekel még mindig.TotoHU írta: ↑2024.02.13. 09:32 + a megfelelő mennyiségű ráfordított pénz is elég fontos feltétel. Én valahol a 90 Ft-os 9x19 lőszerárnál szálltam ki gyakorlatilag a lövészetből (kivétel évi 3 kötelező verseny, 1-2 gyakorlás rájuk, ennyi maradt), most meg már nem is tudom hol vannak az árak, rég vettem lőszert. Dinamikus ágakban a havi 1000 lövés nem gondolom hogy soknak számít még hobbista-műkedvelő szinten sem, az meg 120-130e Ft minimum, nekem ez ma a mostani gazdasági környezetben már nem fér bele a büdzsébe, sajnos. (Tudom-tudom a lőszertöltés, de annyira meg már nem érdekel az egész lövészet dolog, hogy belevágjak még abba is. Lecsörgött a dolog, már nem áll fel annyira arra hogy durran egyet a fegyver és a másik oldalon lukad a lőlap vagy peng az acél, régen elaléltam ettől, de ma már annyira nem)
AS-t rég tervezem de még nem jutottam el egy AS boltba.
Geco 9x19 ezres tételben olyan 215-220 euro, azaz ott van valahol a 90 Ft körül.TotoHU írta: ↑2024.02.13. 09:32 + a megfelelő mennyiségű ráfordított pénz is elég fontos feltétel. Én valahol a 90 Ft-os 9x19 lőszerárnál szálltam ki gyakorlatilag a lövészetből (kivétel évi 3 kötelező verseny, 1-2 gyakorlás rájuk, ennyi maradt), most meg már nem is tudom hol vannak az árak, rég vettem lőszert. Dinamikus ágakban a havi 1000 lövés nem gondolom hogy soknak számít még hobbista-műkedvelő szinten sem, az meg 120-130e Ft minimum, nekem ez ma a mostani gazdasági környezetben már nem fér bele a büdzsébe, sajnos. (Tudom-tudom a lőszertöltés, de annyira meg már nem érdekel az egész lövészet dolog, hogy belevágjak még abba is. )
Tölteni meg ingyenes, kilőtt hüvelybe mondjuk 6 cent a csapi, 2-3 a por, és 10-12 a lövedék. Ha a munkádat is hozzáteszed, nem éri meg.
A külföldi feketeimport nem mindenkinek opció.
Igen, mi is ebből vettünk, de Andy az osztrák forrásokkal számolt, ami itthon nem igazán opció. Itthon tudtommal ez a legolcsóbb, és nem is hallottam rá panaszt.
Arra utaltam, hogy én itthon lövök, itthoni árakon. Ettől függetlenül persze érdekes info, hogy máshol mennyi.
Ezzel egyetértek!
Szia,
+1 sajnos…TotoHU írta: ↑2024.02.13. 09:32 + a megfelelő mennyiségű ráfordított pénz is elég fontos feltétel. Én valahol a 90 Ft-os 9x19 lőszerárnál szálltam ki gyakorlatilag a lövészetből (kivétel évi 3 kötelező verseny, 1-2 gyakorlás rájuk, ennyi maradt), most meg már nem is tudom hol vannak az árak, rég vettem lőszert. Dinamikus ágakban a havi 1000 lövés nem gondolom hogy soknak számít még hobbista-műkedvelő szinten sem, az meg 120-130e Ft minimum, nekem ez ma a mostani gazdasági környezetben már nem fér bele a büdzsébe, sajnos. (Tudom-tudom a lőszertöltés, de annyira meg már nem érdekel az egész lövészet dolog, hogy belevágjak még abba is. )
Hát, ez igen komplex kérdéskör, amire nagyon hosszú és kimerítő válasz is adható.smarci201 írta: ↑2024.02.14. 15:41 Tisztelt Fórumozók!
Egy olyan alapkérdést szeretnék feltenni, hogy egy lőfegyvernél, vagy akár légpuskánál a kilőtt lövedék vissza tud egy kemény felületről veszélyesen pattanni?
Akciófilmekben, western filmekben mutatnak néha olyat, hogy megpattan a pisztolyból kilőtt lövedék és úgy talál el valakit. Vadászbaleseteknél is előfordul hogy ezt írják előidéző oknak.
Ez csak sörétes lövedéknél fordulhat elő, ólomlövedéknél kizárt?
Szó szerint bármi _is_ megtörténhet. Nincs olyan, hogy biztosan nem. Csak példa:smarci201 írta: ↑2024.02.14. 15:41 Tisztelt Fórumozók!
Egy olyan alapkérdést szeretnék feltenni, hogy egy lőfegyvernél, vagy akár légpuskánál a kilőtt lövedék vissza tud egy kemény felületről veszélyesen pattanni?
Akciófilmekben, western filmekben mutatnak néha olyat, hogy megpattan a pisztolyból kilőtt lövedék és úgy talál el valakit. Vadászbaleseteknél is előfordul hogy ezt írják előidéző oknak.
Emlékeim szerint egy Kaliberben volt cikk róla, hogy magaslesről történő vadászaton egy gödörben lévő víztócsáról pattant meg a lövedék, ezután pedig nem csak vertikálisan váltott irányt (lentről felfelé indult tovább), hanem horizontálisan (vagyis a lőirányhoz képest oldalra is eltért a lövedék útja utána).smarci201 írta: ↑2024.02.14. 15:41 Tisztelt Fórumozók!
Légpuskánál, légpisztolynál a kis energia ellenére nem csak kemény felületről tud visszajönni az ólom, hanem puháról is (gumi). Lőtéren, ha cserélik a golyófogó előtti gumilapokat, akkor egy darabig masszív ellentüzet kapok légfegyver esetén. Szemüveg kötelező.smarci201 írta: ↑2024.02.14. 15:41 Tisztelt Fórumozók!
Szia,
Szia!
Mert másról meg jobban visszapattanhat. A gumi jó, de nem tókéletes.
mert ha jól van beállítva az anyag rugalmassága (hőmérsékletfüggő!!!), vastagsága, meigymása, akkor a gyenge lövedék energáját annyira elnyeli, hogy nem pattan vissza, a combos meg átüti, és az átütés után a golyófogóról ami visszapattan, azt fogja meg a gumi, és nagyon szűk az a tartomány, ami vissza tud róla pattanni, és annak is kutya kötelessége lenne a veszélytelen kategóriába esni ...elvileg
Légfegyverre a sima (kemény) gumilapot használhatatlannak találtuk, mert durván pattogott. Ami bejött, az a lőlap mögött fémlap szögben, ami lefelé vezeti a lövedéket, körülötte a falon pedig darált gumiból készült lap, ami a játszótereken is van. Ebbe tök jól belefullad a lövedék. Ha sokat lőnek bele, akkor persze használódik, de elvileg ez csak arra van, ami a fémlap mellé megy.
Otthon ilyen szögben álló (egyben lövedékgyűjtős) célt használok én is, az tök oké. Amúgy ha komolyabb lőállást készítenék, akkor mögé és mellé egy nem kifeszített (szabadon lógó) vastagabb posztószerű anyagot tennék (akár szélesebb szallagokként, mint egy szallagfüggöny), szerintem az jelentősen kivesz a lendületből és nem pattan vissza. Nyilván kisebb energiánál ez jobban bejön, nagyobb energiánál az a mosógép gumiszőnyeg irány a jobb.Fortitu írta: ↑2024.02.14. 21:00 Légfegyverre a sima (kemény) gumilapot használhatatlannak találtuk, mert durván pattogott. Ami bejött, az a lőlap mögött fémlap szögben, ami lefelé vezeti a lövedéket, körülötte a falon pedig darált gumiból készült lap, ami a játszótereken is van. Ebbe tök jól belefullad a lövedék. Ha sokat lőnek bele, akkor persze használódik, de elvileg ez csak arra van, ami a fémlap mellé megy.
Alighanem szaladt egy kanyart a kráterben... Ezért tilos az olyat használni.Petya357 írta: ↑2024.02.14. 20:47 Mert másról meg jobban visszapattanhat. A gumi jó, de nem tókéletes.
Egyszer egy hibás (áltlőtt, kráteres, tilos lenne használni) fémcélrol, 9x19 pisztoly lövedék visszapattant, felkaron talált, vérzett. Nem egy szilánk - a teljes ólomlövedék. 180 fokban egyenesen vissza 20+ métert! Nem volt vicces…ha nem velem történik, nem hiszem el.
Egy másik eset: sporttárs fedezékül szolgáló műanyag hordót 3x véletlenül meglőtt, nagyon éles szögben. Egyik átment, másik eltért kb 20 fokos szögben, a harmadik pedig behatolt, és a hordó belső falán pörgött körbe körbe. Ezt sem hiszem el, ha nem látom.
Gumiról jött már vissza .38 Special Wadcutter, mellbevágótt, de nyomot nem hagyott.
Jól írják a fórumtársak - nagyon ritkán, de bármi is előfordulhat!
Schwechaton az egyik lőteremben olyan a golyófogó, hogy kb. 45 fokba állított fémlemezek terelik lefelé a lövedékeket, ahol egy homokcsapda van. De még ennek is kell elé egy ilyen gumilapos golyófogó. Nóta benne, amikor a centis lapok élét találja el a lövedék és foszlik, akkor bizony jön visszafelé törmelék rendesen, néha csupa lyuk a lőlap hátulról visszafelé szakadt lyukakkal. Persze ehhez az is kell, hogy már lyukasra lőttük a gumilapot a lőlap közepe táján.BeHappy írta: ↑2024.02.14. 21:30 Otthon ilyen szögben álló (egyben lövedékgyűjtős) célt használok én is, az tök oké. Amúgy ha komolyabb lőállást készítenék, akkor mögé és mellé egy nem kifeszített (szabadon lógó) vastagabb posztószerű anyagot tennék (akár szélesebb szalagokként, mint egy szalagfüggöny), szerintem az jelentősen kivesz a lendületből és nem pattan vissza. Nyilván kisebb energiánál ez jobban bejön, nagyobb energiánál az a mosógép gumiszőnyeg irány a jobb.![]()
SIG P22X - Zastava CZ99 - Walther P88 öszvér. De kiváló minőségben, 18-as tárral, feltűnően jó markolattal, bőven SIG árak alatt. (Ez így full csomagként 500e Ft asszem)
Köszi!
Nem erre gondolsz?AndyA írta: ↑2024.02.15. 07:29 Köszi!
Következő kérdés:
Mi az a "Texas mérleg" külföldiül?
De ha valaki tud nekem olyan videót linkelni, ahol a fémpárbaj ill. a mondott eszköz látható működés közben, megköszönném. Steel challenge keresőkifejezásre 99,9%-ban a sima fémcélos lövöldözés jön fel mindenhol.
AndyA írta: ↑2024.02.15. 07:29 Köszi!
Következő kérdés:
Mi az a "Texas mérleg" külföldiül?
De ha valaki tud nekem olyan videót linkelni, ahol a fémpárbaj ill. a mondott eszköz látható működés közben, megköszönném. Steel challenge keresőkifejezásre 99,9%-ban a sima fémcélos lövöldözés jön fel mindenhol.
Ilyet már láttam, sőt, lőttem is, jó móka. De ez nem mérleg, hanem csillag.
Teljesen körbe tud fordulni?qqriq írta: ↑2024.02.15. 07:37 kb 2 meteres rud aminek a ket vegen van a kerek fem cel, a rud kozepen csapagyazva van egy tarto oszlopon es vizszintesen all.
a celokat vagy magnes tartja es leesik talalatkor igy a rud elbillen vagy a talalattol elfordul hatra.
nagyon regen nekunk ilyen parbajgepunk volt.
Amit eddig láttam az teljesen körbeforgott.
Jártam már ott párszor, de olyankor mindig csak sima pontot lőttünk.Petya357 írta: ↑2024.02.15. 08:05 Amit eddig láttam az teljesen körbeforgott.
Jó dolog a párbaj, versenyen kívüli mókába is. Nem elég gyorsan mellélőni, el is kell találni.
Hasonló képességű lövőknél nem lehetetlen az együttes találat, ott előnyben van az erősebb lőszer.
A fő tömeg az a tartó szerkezet, az állvány. A második a rúd. A célok sima acéllapok, nem túl nagyok, kb 20 centis kör.
Ne találgass, szövegesen nem lesz jó, ezt látni kell. Javaslom meglátogatni Újpesten a PaPoLE lőteret (Google hajólőtér), ott van ilyen - vagy legalább is 3 éve még volt.
Szia,
Erre ki kellene találni valamit, vagy nem használni hordókat, mert durván életveszélyes ez így. Ha, ahogy írod, kitalál egy másik lyukon, vagy megakad, és pont egy ember felé szakad ki belőle a lövedek, abba belegondolni is rossz...bel írta: ↑2024.02.15. 10:15 Szia,
Globuson ez rendszeresen megtortenik, szerencsere meg nem lett belole baleset, hiszen ha az elso felkor utan egy lukon at tavozna, akkor tobbszaz J energiaval csapodna bele a lovobe vagy egy nezobe.
Itt 00:14-kor tortenik a loves, 00:20-kor, 6 masodpercel kesobb meg halkan, de hallani ahogy porog a lovedek.
Bel
Szia,qqriq írta: ↑2024.02.15. 07:37 kb 2 meteres rud aminek a ket vegen van a kerek fem cel, a rud kozepen csapagyazva van egy tarto oszlopon es vizszintesen all.
a celokat vagy magnes tartja es leesik talalatkor igy a rud elbillen vagy a talalattol elfordul hatra.
nagyon regen nekunk ilyen parbajgepunk volt.
Egy kis háromtest probléma?bel írta: ↑2024.02.15. 10:29 Szia,
Pontosan.
A vizszintesen fordulo. Tovabbi videok
A fuggolegesen fordulo (ezt izgalmasan nyertem meg, es ha jol latom, akkor igen szokatlan modon egy Simonyinal lottem jobbat). Tovabbi videok.
Bel
Ez g*ci jó!!! Nagyon szemét...Fortitu írta: ↑2024.02.15. 10:40 Egy kis háromtest probléma?
https://youtu.be/cp5RWpkmybg?si=Zwy9kYW5gLH3IFGk
Az ország melyik részén?
A legjobb Budapest közelében, de bárhol megfelelő, mert odaautózom.
Nem tudom Márianosztra műkődik-e még, vagy Verőce, Neszmély. Hirtelen ezek jutnak eszembe.
Szentendre?
Verőce nem csak 100 méter?
Beszéltem velük, valóban van 150m is. Oda fogok menni belőni a .22lr puskát.
Valahogy meg kell határoznom, hogy 150 méteren mennyit esik a .22lr lövedék. A ballisztikai táblázat szerint nem sikerült pontosan beállítani verseny közben:)
Figyelembe kell vennem, de legalább nem verseny közben kell kitalálni, hogy pontosan mennyit kell tekerni. Vennem kell egy nagyobb nagyíttású távcsövet is, mert 150 méteren a 12x-el nem lehet látni a .22-es találatot. A versenyen tapasztaltak szerint megközelítőleg 60 cm az esés.
Saját tapasztalat: Eddig nem lőttem semmiféle precízióst, mert gyakorlásként kipróbáltam és ez 50 métereshez is kevés volt a 12X-es nagyítás amit a távcsövem tudott. Most 20X nagyítású távcsőre váltottam és ezzel már látni a találatokat 50 méteren is. Ebből következően ha 100-150 méterrre vagy e fölé akarsz lőni, akkor érdemes legalább valós 24X-es de inkább 30X nagyítású távcsővel tervezni. A valós nagyítás azért fontos, mert a Discovery és társai (olcsó) távcsövek biztosan elbírják a 22LR kalibert, de a tényleges nagyítás meg sem közelíti a ráírtat. Körülbelül, mint a piaci 1000 wattos hangszórók esetében.Vizimalac írta: ↑2024.02.15. 13:51 Figyelembe kell vennem, de legalább nem verseny közben kell kitalálni, hogy pontosan mennyit kell tekerni. Vennem kell egy nagyobb nagyíttású távcsövet is, mert 150 méteren a 12x-el nem lehet látni a .22-es találatot. A versenyen tapasztaltak szerint megközelítőleg 60 cm az esés.
50 és 100 méteren valamennyire láttuk (én és a fiam is) a találatokat. 150 méteren nem láttuk, amikor én lőttem sikerült kimenni a lőlaphoz és láttam, hogy a lap tetejére mentek a lövések, amikor a fiam lőtt nem lehetett kimenni. Tekertem a távcsövön, aztán az értékelt lövések esetében még mindig magasra ment, a mellettem lövő sporttárs mondta, hogy hova mennek a találatok, így célpont áthelyezéssel az utolsó három lövés 10-es lett:) Aki segített egy Helix 6-24x50 SFP távcsövet használt, valami ilyesmit szeretnék venni. Jelenleg egy KONUSPRO T-30 3-12X44 távcsövet használok, tudom, hogy nem erre való.cujoe írta: ↑2024.02.15. 15:29 Saját tapasztalat: Eddig nem lőttem semmiféle precízióst, mert gyakorlásként kipróbáltam és ez 50 métereshez is kevés volt a 12X-es nagyítás amit a távcsövem tudott. Most 20X nagyítású távcsőre váltottam és ezzel már látni a találatokat 50 méteren is. Ebből következően ha 100-150 méterrre vagy e fölé akarsz lőni, akkor érdemes legalább valós 24X-es de inkább 30X nagyítású távcsővel tervezni. A valós nagyítás azért fontos, mert a Discovery és társai (olcsó) távcsövek biztosan elbírják a 22LR kalibert, de a tényleges nagyítás meg sem közelíti a ráírtat. Körülbelül, mint a piaci 1000 wattos hangszórók esetében.![]()
+1
Koszi, beszelek a topiktarssal.
Az egyetlen helyes megoldás - nem használni üres hordót
Függőlegesen félbe kell vágni a hordót, és kész.
Én a geminin láttam ezt meg mssz idpa ob-n, meg Bel szervezés volt.bel írta: ↑2024.02.15. 10:15 Szia,
Globuson ez rendszeresen megtortenik, szerencsere meg nem lett belole baleset, hiszen ha az elso felkor utan egy lukon at tavozna, akkor tobbszaz J energiaval csapodna bele a lovobe vagy egy nezobe.
Itt 00:14-kor tortenik a loves, 00:20-kor, 6 masodpercel kesobb meg halkan, de hallani ahogy porog a lovedek.
Bel