Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: AndyA »

brh562 írta: 2025.02.03. 21:00 köszi akkor most dobjam ki mind a 20 dobozt ? :)
Igen!

Csak előtte mondd meg, hogy hová dobod és mikor. :lol:
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Fortitu írta: 2025.02.03. 21:24

Köszi!
Ezek jók, de a gvass1-féle válaszban írt, .38 vs 9 szemes teljesítmény változására lettem volna kíváncsi, a távolság függvényében.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

jó ha van írta: 2025.02.03. 22:43 Köszi!
Ezek jók, de a gvass1-féle válaszban írt, .38 vs 9 szemes teljesítmény változására lettem volna kíváncsi, a távolság függvényében.
Ezek egzaktul számolható dolgok, nem sok teret adnak a találgatásnak. Feelingre egyébként- Gvass1 jól mondja.

Pontosan mire vagy kíváncsi? Egy tipikus .38 Special, és a 00 buckshot egymáshoz képest milyen messze mit tud? Wadcutter, vagy normál lövedék? Ez aszert fontos, mert a wadcutter ballisztikus együtthatója sokkal rosszabb, mint egy LRN vagy FMJ , és emiatt jobban lassul. A tipikus kezdősebessége is sokkal alacsonyabb.

Prognózis: 100+ mereten a wadcutter hasonló, mint a 00 buckshot, a normál .38 speciál pedig sokkal erősebb marad 200, 300 méteren a buckshothoz képest.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.03. 23:06 Ezek egzaktul számolható dolgok, nem sok teret adnak a találgatásnak. Feelingre egyébként- Gvass1 jól mondja.

Pontosan mire vagy kíváncsi? Egy tipikus .38 Special, és a 00 buckshot egymáshoz képest milyen messze mit tud? Wadcutter, vagy normál lövedék? Ez aszert fontos, mert a wadcutter ballisztikus együtthatója sokkal rosszabb, mint egy LRN vagy FMJ , és emiatt jobban lassul. A tipikus kezdősebessége is sokkal alacsonyabb.

Prognózis: 100+ mereten a wadcutter hasonló, mint a 00 buckshot, a normál .38 speciál pedig sokkal erősebb marad 200, 300 méteren a buckshothoz képest.
Nagyon ide vágóan: OVBM! :mrgreen:
.38 WC-t írt.
És én is így gondolom, ahogy írtad, csak nem számolgattam utána. Gondoltam, hátha valakinél ott a pontos válasz. :-)
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Sziasztok!

IPSC sörétes vesenyeken, Level3+, mi a jellemző, mik a tipikus lőtávok?

- söréttel (ugye ez a pályák túlnyomó része). A minimum lőtáv 6 meter (5m +1 m, NEM ugyanaz mint pisztolynál), de mi a jellemző, és mi a maximum táv?
- buckshot? Ugyanez a kérdés. Mi a jellemző lőtáv? Videókon papírcélokat, ill no shoottal kombinált papír célokat láttam - szokott lenni más?
- slug - ugyanez a kerdés? Minimum lőtáv fémcélra 40m, de a tipikus cél az inkább IPSC lőlap, nem fém. A való életben mi a jellemző?

Köszi szépen.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

jó ha van írta: 2025.02.03. 23:16 Nagyon ide vágóan: OVBM! :mrgreen:
.38 WC-t írt.
És én is így gondolom, ahogy írtad, csak nem számolgattam utána. Gondoltam, hátha valakinél ott a pontos válasz. :-)
00 buck (egy szem sörét) (input: 54gr, 1300 fps, G1 BC 0.045)
https://shooterscalculator.com/ballisti ... ate+Graph+

.38 Spec WC (input: 148gr, 700 fps, G1 BC 0.078)

Igyekeztem tipikus .38 WC és 00 őzsörét paramétereket beállítani. A BC a S&B honlapjáról (WC) és netes konszezus értékből (00 buck) származik. Annyit csaltam, hogy a BC más hangsebesség felett, és alatt, de ezzel ilyen későn már nem volt energiám szórakozni. Ha durva hibát észleltek, lécci javítsatok ki.

Meglepően hasonló a kettő - igen eltérő - lövedék energia nagyságrendje 100, 200 és 300 yardon. Amennyivel magasabb a 00 kezdősebessége, annyival rosszabb a legellenállasa, es alacsonyabb a tömege. Ezek sacc/kb kiütik egymást.és ami meglepő, hogy egeszen nagy tartományban. 100, 200, 300 m - mind hasonló energia érték. :roll:

(A .33 gömb ólom átütése ugyanakkora energia mellett valamivel nagyobb, mint a .357 ólom hengeré.)

Bocs az angolszász mertékegységekért. A lényeg így is látszik. Gvass sejtése beigazolódott - ha a messzi vadra/emberre rálősz egyet őzsöréttel, vagy kiüríted rá a 8 lövetű, wadcutterrel töltöd revolver dobját - hasonló eredményekre kell számítani.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.04. 00:00 00 buck (egy szem sörét) (input: 54gr, 1300 fps, G1 BC 0.045)

.38 Spec WC (input: 148gr, 700 fps, G1 BC 0.078)

Igyekeztem tipikus .38 WC és 00 őzsörét paramétereket beállítani. A BC a S&B honlapjáról (WC) és netes konszezus értékből (00 buck) származik. Annyit csaltam, hogy a BC más hangsebesség felett, és alatt, de ezzel ilyen későn már nem volt energiám szórakozni. Ha durva hibát észleltek, lécci javítsatok ki.

Meglepően hasonló a kettő - igen eltérő - lövedék energia nagyságrendje 100, 200 és 300 yardon. Amennyivel magasabb a 00 kezdősebessége, annyival rosszabb a legellenállasa, es alacsonyabb a tömege. Ezek sacc/kb kiütik egymást.és ami meglepő, hogy egeszen nagy tartományban. 100, 200, 300 m - mind hasonló energia érték. :roll:

(A .33 gömb ólom átütése ugyanakkora energia mellett valamivel nagyobb, mint a .357 ólom hengeré.)

Bocs az angolszász mertékegységekért. A lényeg így is látszik. Gvass sejtése beigazolódott - ha a messzi vadra/emberre rálősz egyet őzsöréttel, vagy kiüríted rá a 8 lövetű, wadcutterrel töltöd revolver dobját - hasonló eredményekre kell számítani.
Tudtam ám, csak kíváncsi voltam, te is ide jutsz-e?🙈🙈🤣🤣🤣
Köszi Petya!
És örülök, hogy ilyen módon hozzájárulhattam szerény ismereteid bővüléséhez! :mrgreen: :lol:
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Petya357 írta: 2025.02.03. 23:17 Sziasztok!

IPSC sörétes vesenyeken, Level3+, mi a jellemző, mik a tipikus lőtávok?

- söréttel (ugye ez a pályák túlnyomó része). A minimum lőtáv 6 meter (5m +1 m, NEM ugyanaz mint pisztolynál), de mi a jellemző, és mi a maximum táv?
- buckshot? Ugyanez a kérdés. Mi a jellemző lőtáv? Videókon papírcélokat, ill no shoottal kombinált papír célokat láttam - szokott lenni más?
- slug - ugyanez a kerdés? Minimum lőtáv fémcélra 40m, de a tipikus cél az inkább IPSC lőlap, nem fém. A való életben mi a jellemző?

Köszi szépen.
Szia,

A 4 nagyobb (vagyis minimum EB meretu) IPSC soretes verseny, amin voltam, azok kozul 3-on csinaltam sok videot es fotot, itt tudod megnezni:
-PanAm Shotgun campionship, 2013
Kép
Az USAban volt egy szokatlanul nagy palya, ott 200 m tavolsagban volt a cel - de ehhez 100 m-et kellett futni tobb reszletben, szoval maga a slug loves 100 m tavolsagra ment. (A videon Jerry Miculek lathato a tarsasagomban. :-) )

Ez egy szokasos palya - eltekintve attol, hogy Lena Miculek-et birozom. :-)
Igazobaol mivel ez az szokasos, ezert sokkal inkabb ezekre kell keszulni, mint az elozore!

Ez egy szokasos slug palya.

-Vilagbajnoksag, 2012
Kép
Itt nagyon szepen megepitett palyak voltak, mint pl. ez, ez (itt Erno lo, aki szerintem nagyon jol oktat loveszetet). Ilyen palya nem hiszem, hogy lesz megegy :-), Ilyen palya szokott lenni, vagyis ahol sok lehetseges loallas kozul nem mindegyiket kell hasznalni, de konnyu kihagyni egyet. Ebben a palyaban 2 celcsoport nagyon tipikus, amik 30. es 60. masodpercben vannak tamadva, vagyis hogy szinte osszeer egymassal a cel es a noshoot. Ez sem ritka, hogy az utanfutohoz hasonlo eszkoz van az egyik palyan, de ez ugyben nagyon gyakorlott vagy. :-)
Itt is jol lathato 1 (es kevesbe jol lathato meg par) olyan celcsoport, ahol egeszen kozel van a 2 cel a noshoothoz. Ez is egy tipikus palya, eltekintve attol, hogy a versenyzo nagyobb, mint a palya :-).

A valtozatossag kedveert ez egy tipikus buckshot palya - es az a rossz hirem, hogy olcso taras puskaval az a varhato, hogy a vegrehajtas is ismeros lesz (kiegeszito info: a NikeFiocchi buckshotnak nincs a sajat anyagabol kozepre visszahajtott huvelye, viszont kinyitva 70 mm hosszu, vagyis kiloves elott joval hosszabb, mint a tobbi soretes loszer, ezert aztan az a resze a csonek, ami a tobbi soretes loszer hasznalata eseten barmilyen koszos lehet, az ha koszos, akkor ezzel a loszerrel elakad a fegyver.)

-Cseh EB, 2009

-Sajnos a gorog EB-rol nem talalom a kepeket. :-(

Bel
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Ha megnézzük egy előagyszános sörétes zárfejét, két oldalt szimmetrikusan egy-egy hüvelyvonó karmot látunk (szinte?) mindig. A megérzés azt súgja, hogy a két hüvelyvonó a biztosabb ürítés miatt kell. - De régebben olvastam, hogy ez nem ezért van, hanem… Nem emlékszem.
Az rémlik, hogy ennek mintha köze lett volna ahhoz, hogy a zárfej homlokfelületén nincs zárperemágy (pár milliméter mély süllyesztés, fészek) a hüvelytalpnak.
Valaki ismeri a választ?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Poresz írta: 2025.02.04. 16:22 Ha megnézzük egy előagyszános sörétes zárfejét, két oldalt szimmetrikusan egy-egy hüvelyvonó karmot látunk (szinte?) mindig. A megérzés azt súgja, hogy a két hüvelyvonó a biztosabb ürítés miatt kell. - De régebben olvastam, hogy ez nem ezért van, hanem… Nem emlékszem.
Az rémlik, hogy ennek mintha köze lett volna ahhoz, hogy a zárfej homlokfelületén nincs zárperemágy (pár milliméter mély süllyesztés, fészek) a hüvelytalpnak.
Valaki ismeri a választ?
Öhhh. szinte? mindig?

A Remington 870-esen nincs dupla:

Kép

A Mossberg 500 és 590-esen van:

Kép

Amely két főtípussal a világon létezett/lemásolt pump-action sörétesek igen jelentős százalékát lefedtük, és sztem csak 50%-os valószínűségnél tartunk dupla hüvelyvonó ügyileg:-)

De legyen egy forgózárfejes pump-action is, azon is szimpla (Benelli Nova):

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

hol?
20250204_163805.jpg
Poresz írta: 2025.02.04. 16:22 Ha megnézzük egy előagyszános sörétes zárfejét, két oldalt szimmetrikusan egy-egy hüvelyvonó karmot látunk (szinte?) mindig. A megérzés azt súgja, hogy a két hüvelyvonó a biztosabb ürítés miatt kell. - De régebben olvastam, hogy ez nem ezért van, hanem… Nem emlékszem.
Valaki ismeri a választ?
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Valaki ismeri a választ?
Winchester
20250204_180604.jpg
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

CZ455 (nem saját kép)
CZ_455-bolt-face.jpg
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

m150
20250204_182256.jpg
m700
20250204_182112.jpg
m1100
20250204_182018.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2025.02.04. 18:28
Hát, ezek is válaszok, még ha nem is ezeket valószínűsítettem. Köszönöm.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ CIKK! Hasznos vagy őrültség? Ki NEM vehető tár:

(Felkérem Poresz urat, hogy fikázza meg, és jusson eszébe még valami, ami nekem nem jutott. Mert ezt igazából azért is írtam, mert ennyire zsizsegett a téma körül.)

https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/haszn ... eheto-tar/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Szerintem a Garand az csak félig való ide, a felülről töltés miatt, mert abból kivehető a clip. (igen tudom ezt írtad, de ugye a cikk a nem kivehető tárakról szól).

gvass1 írta: 2025.02.05. 06:22 ÚJ CIKK! Hasznos vagy őrültség? Ki NEM vehető tár:

(Felkérem Poresz urat, hogy fikázza meg, és jusson eszébe még valami, ami nekem nem jutott. Mert ezt igazából azért is írtam, mert ennyire zsizsegett a téma körül.)

Kép
"..."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TurboP írta: 2025.02.05. 07:15 Szerintem a Garand az csak félig való ide, a felülről töltés miatt, mert abból kivehető a clip. (igen tudom ezt írtad, de ugye a cikk a nem kivehető tárakról szól).
De hát a clip az nem is tár.

Nincs benne rugó. Önmagában nem adogat, csak összefog.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.02.05. 06:22 ÚJ CIKK! Hasznos vagy őrültség? Ki NEM vehető tár:

Kép
meLYre kiképezni a katonát
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.02.05. 07:20 De hát a clip az nem is tár.

Nincs benne rugó. Önmagában nem adogat, csak összefog.
Szerintem arra gondolt, hogy töltőkerettel a kivehető tárhoz hasonlóan kényelmesen tölthető egy beépített tár.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Kép
Az általad is említett forgó-tolózáras puskáknál alkalmazott, nyitható tárfenék, a hatrányok jelentős részét nem létezővé teszi.
Amúgy pedig az, hogy hasznos-e vagy sem, az attól függ, milyen jellegű és felhasználású fegyverről van szó. Illetve valamennyire még a felhasználói körtől is.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.02.05. 10:31 Az általad is említett forgó-tolózáras puskáknál alkalmazott, nyitható tárfenék, a hatrányok jelentős részét nem létezővé teszi.
Amúgy pedig az, hogy hasznos-e vagy sem, az attól függ, milyen jellegű és felhasználású fegyverről van szó. Illetve valamennyire még a felhasználói körtől is.
Nyilván egy rövid, netes cikkben nem lehet minden finomságra és alfajra kitérni (a print változat mindig sokkal bővebb).

A lenyitható fenekű táras vadászpuskáknál nekem mindig az az érzésem, hogy ez most olyan, mintha leszerelném a tárfeneket minden ürítésnél a pisztolyomon, nekem faramuci.

Nyilván ürítés gyorsabb, mintha felülről kéne egyenként kiszedegetni a lőszert, de egy nyomógombbal egyben kivehető tárhoz képest kőkorszaki valami.

Arra kitérek a cikkben, hogy bizonyos felhasználásra mégis teljesen életképes a dolog.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.02.05. 10:42 Nyilván egy rövid, netes cikkben nem lehet minden finomságra és alfajra kitérni (a print változat mindig sokkal bővebb).
Nyilván
A lenyitható fenekű táras vadászpuskáknál nekem mindig az az érzésem, hogy ez most olyan, mintha leszerelném a tárfeneket minden ürítésnél a pisztolyomon, nekem faramuci.
Mert még sosem kellett puskát kölcsönöznöd balfék bérvadásznak/haverodnak aki
a) otthon felejtette a tárat jó esetben a vele egy egybeépített elsütő szerkezettel együtt
b) cserkelés közben elhagyta

Nyilván ürítés gyorsabb, mintha felülről kéne egyenként kiszedegetni a lőszert, de egy nyomógombbal egyben kivehető tárhoz képest kőkorszaki valami.
Lásd előző bejegyzés.
Arra kitérek a cikkben, hogy bizonyos felhasználásra mégis teljesen életképes a dolog.
Így igaz.
Poresz
Veterán
Veterán

jó ha van írta: 2025.02.05. 10:49
Mivel az egyéni helyzetek és preferenciák oly’ változatosak, szerintem az a fontosabb, hogy legyen választék.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Azt hiszem most ez a legdrágább pisztoly Kovácséktól.
Acéltokos sportpisztoly az S&W-tól: M&P9 Metal HD – Spec Series V

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/aceltk ... -series-v/

Kép
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

ezdekiizelten jol nez ki, szinestevevel es suttogoval kene :roll:
gvass1 írta: 2025.02.06. 06:23 Azt hiszem most ez a legdrágább pisztoly Kovácséktól.

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/aceltk ... -series-v/

Kép
ingyom bingyom tálib-e?
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

qqriq írta: 2025.02.06. 14:07 ezdekiizelten jol nez ki, szinestevevel es suttogoval kene :roll:
Meg B1-ként...
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

A sörét töltős workshop sorozat harmadik posztja - paradox módon egy szem házilag töltött lőszer nem sok, annyi sincs benne - minden gyári ebben a tesztben :lol:

IC (Improved cylinder, vagy 1/4) szűkítéssel történt minden mérés. Miért nem vizsgáltuk a leges legfontosabb tényező - a choke, avagy szűkítés hatását? Prózai okból - mert csak ez volt :? a költözésem óta nem találom a Benelli cserecsokjait :(
IMG_2421.jpeg
Mit vizsgáltunk, és miért így?

Sörét szórást 6 méterről (ez a legközelebb, anennyire az IPSC sörétes szabálykönyv engedi kitenni a fémcélt (5-+1m), ami közelebb van, mint a pisztolynál! . 15m, mert tipikusnak mondható, és 25, hogy legyen nagy táv is. A távolságokat lézerrel kimértük, mert nemlézerrel / saccográffal túl sokat tévedtünk. Nyilván merőszalag is ugyanolyan jó lett volna, de nem volt, lézer viszont igen. #elsővilágbeliprobléma :lol:

Löszerek : 24g 2mm skeet, 28g 2.4 mm trap, és 3 féle “vadász” lőszer, mind 32 grammos: 2,5mm, 3,1mm, és 3,5mm

Ezúton szeretném megköszönni a szponzorunk, az IKEA segítsegét - mert nélkülük a gatyánk ráment volna lőlapra. BRUTÁLISAN sok karton fogyott, legalább 15 négyzetméternyi! :o
IMG_2425.jpeg
Ha már bohóckodunk, akkor tudományosan - kronóztunk sebességeket is. Az eredmények táblázatba foglalva:
IMG_2490.jpeg
Mik a tanulságok?

1. Más gyártók, más súlyú töltetek, más szemcseméret - tökmindegy, a sebességek kb ugyanazok. Nehezebb töltet = abszolút arányosan magasabb visszarugás (impulzus), és energia (m*v2/2). Nincs benne semmi faxni - hoci/nesze - ez picit meglepett.

2. 6 mérerről kb hasonló, alacsony a szórás. 10-13cm. Mit jelent ez a gyakorlatban? Kisebb, mint egy tipikus fémcél. Ilyen tavon (otthonvédelem, vagy nagyon közeli cél versenyen) úgy működik a sörétes, mint a golyós - ha nincs rajta a célon, nem esik le. Nem elég kb abba az irányba lőni, mint a videójátékokban - rajta kell lennie a célon, viszonylag pontosan. És ez a második legtágabb szűkítés, ennél csak a szűkítetlen cylinder szór jobban.

3. 15 méteren mar nagy különbségek mutatkoztak, a szórás 28 cebtitől majdnem fél méteresig változott. Nem tudtunk kimutatni egyertelmű összefüggést sem a sörétméret, sem a töltet nagyság között. De 2-2 lövésből elég stabilan ugyanaz jött ki adott kombóval Mit jelent ez a gyakorlatban?
a) tesztelni kell, a saját fegyveredet, a konkret lőszerrel. Nincs olyan, hogy 15 méteren a 1/4 choke X centi szór, ahogy a kufár vagy Pista bá’ a nagy vadász mondja Ez fasság. Majdnem kétszeres különbsegek is lehetnek . 6 méteren ez mindegy, 15 meteren nem mindegy. Mindig meg kell nézni, azt a lőszert, azzal a fegyverrel!
b) a szórás mindenképpen nagyobb, mint a tipikus fémcél/nyuszi/kacsa/mittomén. Sztenderd fémcélokkal leteszteltük - 15 méterről még minden töltet, mindig levitte. A szórás itt a barátunk is lehet - nem kell pontossan eltalálni, egy 20 cebtis cétól 10 cebtit mellélövünk, akkor is megvan. Ha vétlen cél is van , akkor az, aki nem ismeri a saját szórását pontosan, megszívja

4. 25 méteren IC choke-al szétesik a szórás, dinamikus sportra vállalhatatlan mértékben. . 60+ centiméteres, vagy még több, de még mindig szép egyenletes marad - ez jó, nincsenek benne lyukak Szinte semmi sem működik fémcél ellen 25 méterről, 1/4 choke-al -al-al, legfeljebb korongot lehet lőni vele mertvannak egy szem sörét is elég . Na itt jön elő, hogy picit közelebb megyünk, 18-20 méteren amit a 24 g már nem visz le, a 28 még igen. Csak pár lépés hátra, és a 28 sem, már kell a 32 g. Meg pár lépés, és a kisebb 2,5mm 32 hatastalan, a nagyobb 3,5g pedig vígan borítja. Ezzek megdöbbentően egzakt, 1-2 méterre pontos vonalak.
Sajnos annyira elkapott a lelkesedés, hogy ezeket a távolságokat nem írtuk fel, és lézerrel sem mertük ki - fejből írom őket, és inkább csak a trendet szeretném érzékeltetni.
Minden bizonnyal a vaddal is valami hasonló lehet a helyzet, legfeljebb a távolságok mások. Messzebbre szeretnél elnyúlni = kell a nehezebb töltet, a nagyobb szemcseméret, vagy mindkettő. A tesztsorozat , amit a vadászbolt készlete határozott meg - sajnos nem adott arra lehetőséget, hogy megállapítsuk, mi a fontosabb a “hatótávban” - a sörét mérete , vagy a töltet súlya - de mindkettő számít.

Fortitu, segítesz kérlek - a fémcéloknál elbizonytalanodtam, mert nem jegyzőkönyveztük.köszi!
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.07. 00:50 A sörét töltős workshop sorozat harmadik posztja - paradox módon egy szem házilag töltött lőszer nem sok, annyi sincs benne - minden gyári ebben a tesztben :lol:

IC (Improved cylinder, vagy 1/4) szűkítéssel történt minden mérés. Miért nem vizsgáltuk a leges legfontosabb tényező - a choke, avagy szűkítés hatását? Prózai okból - mert csak ez volt :? a költözésem óta nem találom a Benelli cserecsokjait :(

IMG_2421.jpeg

Mit vizsgáltunk, és miért így?

Sörét szórást 6 méterről (ez a legközelebb, anennyire az IPSC sörétes szabálykönyv engedi kitenni a fémcélt (5-+1m), ami közelebb van, mint a pisztolynál! . 15m, mert tipikusnak mondható, és 25, hogy legyen nagy táv is. A távolságokat lézerrel kimértük, mert nemlézerrel / saccográffal túl sokat tévedtünk. Nyilván merőszalag is ugyanolyan jó lett volna, de nem volt, lézer viszont igen. #elsővilágbeliprobléma :lol:

Löszerek : 24g 2mm skeet, 28g 2.4 mm trap, és 3 féle “vadász” lőszer, mind 32 grammos: 2,5mm, 3,1mm, és 3,5mm

Ezúton szeretném megköszönni a szponzorunk, az IKEA segítsegét - mert nélkülük a gatyánk ráment volna lőlapra. BRUTÁLISAN sok karton fogyott, legalább 15 négyzetméternyi! :o

IMG_2425.jpeg

Ha már bohóckodunk, akkor tudományosan - kronóztunk sebességeket is. Az eredmények táblázatba foglalva:
IMG_2490.jpeg

Mik a tanulságok?

1. Más gyártók, más súlyú töltetek, más szemcseméret - tökmindegy, a sebességek kb ugyanazok. Nehezebb töltet = abszolút arányosan magasabb visszarugás (impulzus), és energia (m*v2/2). Nincs benne semmi faxni - hoci/nesze - ez picit meglepett.

2. 6 mérerről kb hasonló, alacsony a szórás. 10-13cm. Mit jelent ez a gyakorlatban? Kisebb, mint egy tipikus fémcél. Ilyen tavon (otthonvédelem, vagy nagyon közeli cél versenyen) úgy működik a sörétes, mint a golyós - ha nincs rajta a célon, nem esik le. Nem elég kb abba az irányba lőni, mint a videójátékokban - rajta kell lennie a célon, viszonylag pontosan. És ez a második legtágabb szűkítés, ennél csak a szűkítetlen cylinder szór jobban.

3. 15 méteren mar nagy különbségek mutatkoztak, a szórás 28 cebtitől majdnem fél méteresig változott. Nem tudtunk kimutatni egyertelmű összefüggést sem a sörétméret, sem a töltet nagyság között. De 2-2 lövésből elég stabilan ugyanaz jött ki adott kombóval Mit jelent ez a gyakorlatban?
a) tesztelni kell, a saját fegyveredet, a konkret lőszerrel. Nincs olyan, hogy 15 méteren a 1/4 choke X centi szór, ahogy a kufár vagy Pista bá’ a nagy vadász mondja Ez fasság. Majdnem kétszeres különbsegek is lehetnek . 6 méteren ez mindegy, 15 meteren nem mindegy. Mindig meg kell nézni, azt a lőszert, azzal a fegyverrel!
b) a szórás mindenképpen nagyobb, mint a tipikus fémcél/nyuszi/kacsa/mittomén. Sztenderd fémcélokkal leteszteltük - 15 méterről még minden töltet, mindig levitte. A szórás itt a barátunk is lehet - nem kell pontossan eltalálni, egy 20 cebtis cétól 10 cebtit mellélövünk, akkor is megvan. Ha vétlen cél is van , akkor az, aki nem ismeri a saját szórását pontosan, megszívja

4. 25 méteren IC choke-al szétesik a szórás, dinamikus sportra vállalhatatlan mértékben. . 60+ centiméteres, vagy még több, de még mindig szép egyenletes marad - ez jó, nincsenek benne lyukak Szinte semmi sem működik fémcél ellen 25 méterről, 1/4 choke-al -al-al, legfeljebb korongot lehet lőni vele mertvannak egy szem sörét is elég . Na itt jön elő, hogy picit közelebb megyünk, 18-20 méteren amit a 24 g már nem visz le, a 28 még igen. Csak pár lépés hátra, és a 28 sem, már kell a 32 g. Meg pár lépés, és a kisebb 2,5mm 32 hatastalan, a nagyobb 3,5g pedig vígan borítja. Ezzek megdöbbentően egzakt, 1-2 méterre pontos vonalak.
Sajnos annyira elkapott a lelkesedés, hogy ezeket a távolságokat nem írtuk fel, és lézerrel sem mertük ki - fejből írom őket, és inkább csak a trendet szeretném érzékeltetni.
Minden bizonnyal a vaddal is valami hasonló lehet a helyzet, legfeljebb a távolságok mások. Messzebbre szeretnél elnyúlni = kell a nehezebb töltet, a nagyobb szemcseméret, vagy mindkettő. A tesztsorozat , amit a vadászbolt készlete határozott meg - sajnos nem adott arra lehetőséget, hogy megállapítsuk, mi a fontosabb a “hatótávban” - a sörét mérete , vagy a töltet súlya - de mindkettő számít.

Fortitu, segítesz kérlek - a fémcéloknál elbizonytalanodtam, mert nem jegyzőkönyveztük.köszi!
Köszi Scout (és 42, de vagy a közkinccsé tevő) nagyon szemléletes, és ráadásul hasznos írás.
Egy megjegyzés: sörétes lőszernél, a lövedékre bátran használd a "sörétméret" kifejezést, a "szemcseméret" maradjon meg a lőpornak! :geek: :mrgreen:
Egyébként gyakorlati oldalról megközelítve a méréseiteket, rengeteget tanulhat belőlük, aki akar!
Itt OFF:
Ezért nem mindegy, hogy milyen apróvadra milyen söréttel lő az ember gyereke! F@sza, hogy a sport lőszerek (skeet, trap) óccsóbbak, de rengeteg a sebzés! Megsörétezett, béllövött foglyok, fácánok, ne adj' isten récék (annak azért télen komolyabb tollpáncélja van). 2,4 mm alatt megtiltanám bármilyen vadászaton a sörétes lőszert! Azt is csak szalonka, fürj (itthon védett, de szomszédoknál vadászható), fogoly vadászatra, de oda is inkább a vadász lőszerek! Nyúlnál is inkább 3,5 mm kell, hogy "ledőljön a cél", de a 3 v. 3,1 mm még alkalmas, de ott tudni kell a határt, meddig NYÚLkálunk el vele. Libára is határeset a 3-3,1 mm, inkább 3,5-4mm sörét átmérő.
Ez a döntő tényező a "mire mivel vadásszunk" kérdésben. A sörétraj tömeg, amit ugye a kaliber általában meghatároz, ebben kb irreleváns, vagyis megfelelő lőkészséggel az. De ha rosszul választasz lőszert, pláne ha még az ujjaddal sem bírsz (túl messziről is rálövöldözöl a vadra, főleg az elmenőre), csak megpiszkolod, elveszik és ráadásul feleslegesen szenved, mire valahol, valamikor elpusztul.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.07. 00:50 Fortitu, segítesz kérlek - a fémcéloknál elbizonytalanodtam, mert nem jegyzőkönyveztük.köszi!
Nem írnék pontos távokat, majd legközelebb precízebbek leszünk.
A lényeg: megkerestük azt a távot ahonnan adott lőszer már nem döntötte a fémet. Itt 1-2 méter is számít, van egy elég határozott szűk sáv aminél közelebb biztosan dönt és amin túl biztosan nem. A biztos nem ponton aztán ha ugyanolyan tömegű, de nagyobb szemű, vagy ugyanolyan sörétméretű, de nehezebb söréttel lősz, akkor ismét biztosan dőlnek a fémek. Ekkor viszont elég volt pár métert hátrébb lépni, és ismét nem dőltek a fémek.
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

gvass1 írta: 2025.02.06. 06:23 Azt hiszem most ez a legdrágább pisztoly Kovácséktól.
Nekem ez túl kalányos, de az amcsik imádják a színes kiegészítőket...
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.07. 00:50 Meg pár lépés, és a kisebb 2,5mm 32 hatastalan, a nagyobb 3,5g pedig vígan borítja. Ezzek megdöbbentően egzakt, 1-2 méterre pontos vonalak.
...
Szia,

Koszi, eddig nem gondoltam, hogy a nagyobb soretmeret szamit (azt gondolva, hogy a tobb kicsi szamit annyit, mint a kevesebb nagy, de jobban belegondolva a nagyobb soretmeret szemei kevesbe lassulnak, es 15 m felett ez mar siman szamithat).

A bevezetoben emlitetted, de en a kivastagitott reszbe is beletennem a nagyobb szukitest.

Es per info az IPSC szabalykonyvbol:
"A 3,5 mm és 2,0 mm (.138 inch és .08 inch) közötti sörétszem átmérő mind elfogadható."

Buck: "- 12-es kalibernél ajánlott mennysiség lőszerenként 9 sörétszem - A tizenkettes, tizenhatos és huszas kaliber esetén eltérő sörétszem szám előírása is engedélyezett."

Es egy masik kiegeszites, hogy hogyan kell kalibralni a celokat, vagyis ettol mindenkeppen dolnie kell a madarsoretes celoknak:
"Kaliber: 12-es Maximum csőhossz: 66 cm Szőkítő nélküli vagy nyitott szűkítőjő cső
A sörétszemek átmérője legyen 2,54 mm (0,1 inch) és 2,28 mm (0,09 inch) között. A töltény maximális súlya legyen 28,3 gramm (1 uncia) A gyártó által közölt sebesség legyen 1300 láb per másodpercnél kevesebb"

Bel
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

Poresz írta: 2025.01.30. 17:55 FeHoVán majd nyitva tartom a szemem.

Tipp: szerintem elkészült egy vagy néhány darab, és most keresnek megrendelőt. Majd ha lesz megrendelés, akkor arra hivatkozva lesz hitel, állami támogatás, pályázat, és épül majd gyár, vagy keresnek beszállítókat, alvállalkozókat. - Na, aki szereti a Forgotten Weapons-t, az tudja, hogy ez az a pont, amikor minden jól induló dolog gajra megy. Néhány megbízható fegyvert jó szakikkal nagy szeretettel elkészíteni és nem túl képzett - vagy ha diplomás is, fegyverekhez nem értő, de nagyon kellő -, átlagosan motiválatlan “csak a pénzért csinálom” munkaerővel nagy sorozatban gyártani nem ugyanaz!

Tipp 2.: szerintem emögött valami állami támogatás vagy pályázat volt, ami már nincs. - A projekt teljesítette a célját: jól lehet belőle élni egy-két évig a hobbinak élve, ami referenciának sem rossz.
Rákérdeztem, most akarják civil piacra kiengedni.
Csatolmányok
IMG_20250207_173851_(1280_x_960_pixel).jpg
IMG_20250207_173821_(1280_x_960_pixel).jpg
Poresz
Veterán
Veterán

Blekk Rájgó írta: 2025.02.07. 17:45 Rákérdeztem, most akarják civil piacra kiengedni.
Hát, aki nem az USA polgári piacra gyárt kézi lőfegyvert elsősorban, azt esélyesen a csőd fogja kerülgetni, és erről több patinás gyártó mesélhet.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Az SP-01-ből biztosan nem gyártottak még 1 millió darabot.
bel írta: 2025.02.07. 17:57 Szia,

Miert, van olyan Glock generacio, amibol igen?

Bel
Valószínűleg mindből.

Sőt, van olyan 1 konkrét modell, amiből 3 év alatt túlmentek az 1 millión, már 2018-ban!

https://www.kaliberinfo.hu/nap-kepe/glo ... lio-darab/

Ez maga az 1 milliomodik példány, ezért díszesen gravírozott:

Kép
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Blekk Rájgó írta: 2025.02.07. 17:45 Rákérdeztem, most akarják civil piacra kiengedni.
A Gestament?
Hát az szerintem rettenetesen nagy bukta lesz (de nem lekváros).
Ki venne ilyet?
Egy teljesen ismeretlen gyártó a Csongrád, Jókai út 14-ből.
Eleve, mit gyártanak? Csövet? Tokot? Elsütőszerkezetet?
Vagy más gyártók darabjait rakják össze a saját elsütőszerkezetükkel?
Az árat hová pozícionálják?

Cserélhető az elsütőszerkezet, strikeresről kakasosra, és fordítva: tegyük fel, hogy sikerül megbízhatóra megcsinálni (miközben még a régi, nagy gyártók is időnként beleszaladnak egy-egy nem drop-safe modellbe), ennek mi értelme van egy civil fegyvertartónál?
Ha megtanulok lőni az egyik tipussal, megszokom, akkor nem fogom cserélgetni.

Ez a Gestamen szerintem két módon működhetne:

- EU pályázati pénzből (sokból) csinálni 1-2 prototípust, meg hozzá színes-szagos honlapot;
- a Honvédségre rátukmálni a cserélhető elsütőszerkezetes modelleket, valami kitalált indokkal.

Eleve mi lett a "magyar kézbe magyar fegyvert" lózunggal?
A Honvédség akkor most nem fog venni?

Ha van még infód, írd meg pls!
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.02.07. 18:05 Az SP-01-ből biztosan nem gyártottak még 1 millió darabot.
Igen, a CZ-75-bol gyartottak annyit, ami szerintem kb megfelel egy Glock modelnek.

A CZ-75 SP01 meg szerintem kb. megfelel egy generacionak egy modelen belul.

"Valószínűleg mindből."

Hat, ezt azert nehezen hiszem. Kiveve, ha forditott logikaval azt nezzuk, hogy a generacionak vannak modeljei.

"Sőt, van olyan 1 konkrét modell, amiből 3 év alatt túlmentek az 1 millión, már 2018-ban!"

Koszi, ezt nem tudtam!

Bel
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

a a light GPU ról kérdeztem :)

a Honvéccség kérésének megfelelően legyártották a próbát , majd jött a kifogás nem lehet a NATO szabvany tarral és rakasszal etetni ezér nem kell :9

ha igaz ez ojan magyaross
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

brh562 írta: 2025.02.07. 21:06 a a light GPU ról kérdeztem :)

a Honvéccség kérésének megfelelően legyártották a próbát , majd jött a kifogás nem lehet a NATO szabvany tarral és rakasszal etetni ezér nem kell :9

ha igaz ez ojan magyaross
Mi a kénköves menkű lehet az a NATO szabvány tár?? 5,56x46 Karabélyra valóban van STANAG tár - de létezik ilyen szabvány pisztolyra is? 🤔
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.02.07. 21:38 Mi a kénköves menkű lehet az a NATO szabvány tár?? 5,56x46 Karabélyra valóban van STANAG tár - de létezik ilyen szabvány pisztolyra is? 🤔
Könnyűgéppuskát kérdezett, szerintem az 50-60-90-100-as Stanaggal kellene hogy menjen.
Mert ez a Gestamen géppuskát is tervezett, meg gépkarabélyt, meg pisztolyt... mindent IS.

A pisztolyaik állítólag Glock tárakkal működnek.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.02.07. 21:48 Könnyűgéppuskát kérdezett, szerintem az 50-60-90-100-as Stanaggal kellene hogy menjen.
Mert ez a Gestamen géppuskát is tervezett, meg gépkarabélyt, meg pisztolyt... mindent IS.

Oh.. de ki tervez manapsán NEM STANAG vállfegyvert, hadicélra ? :o
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

WildBear23 írta: 2025.02.07. 18:32

Cserélhető az elsütőszerkezet, strikeresről kakasosra, és fordítva: tegyük fel, hogy sikerül megbízhatóra megcsinálni (miközben még a régi, nagy gyártók is időnként beleszaladnak egy-egy nem drop-safe modellbe), ennek mi értelme van egy civil fegyvertartónál?
Ha megtanulok lőni az egyik tipussal, megszokom, akkor nem fogom cserélgetni.

Ez a Gestamen szerintem két módon működhetne:

- EU pályázati pénzből (sokból) csinálni 1-2 prototípust, meg hozzá színes-szagos honlapot;
- a Honvédségre rátukmálni a cserélhető elsütőszerkezetes modelleket, valami kitalált indokkal.

Eleve mi lett a "magyar kézbe magyar fegyvert" lózunggal?
A Honvédség akkor most nem fog venni?

Ha van még infód, írd meg pls!
Még most is ezt a lózungot nyomatják! Amúgy meg hangtompító-hegyek a kiállításon. Ha nem lenne ingyenes Hungexpo-belépőm, ki se mentem volna, nem érdemes.
Csatolmányok
IMG_20250207_221730_(1280_x_960_pixel).jpg
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.02.07. 21:48 Könnyűgéppuskát kérdezett, szerintem az 50-60-90-100-as Stanaggal kellene hogy menjen.

Igen azzal. Már ha rendesen illik is éppen abba a példányba.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2025.02.07. 19:41 Igen, a CZ-75-bol gyartottak annyit, ami szerintem kb megfelel egy Glock modelnek.

A CZ-75 SP01 meg szerintem kb. megfelel egy generacionak egy modelen belul.

"Valószínűleg mindből."

Hat, ezt azert nehezen hiszem. Kiveve, ha forditott logikaval azt nezzuk, hogy a generacionak vannak modeljei.

"Sőt, van olyan 1 konkrét modell, amiből 3 év alatt túlmentek az 1 millión, már 2018-ban!"

Koszi, ezt nem tudtam!

Bel
sok glock.jpg
sok glock.jpg (42.42 KiB) Megtekintve 5091 alkalommal
Valszeg félrértetted ezt most.

A dőlt betűst csak beidéztem, nem én írtam.

Én arra reagáltam, hogy a hsz-ed alapján szerinted nincs olyan glock-generáció, amiből 1 milliót legyártottak.

Mert szerintem VAN, mindegyikből gyártottak már annyit. kb. 45 év alatt tartunk hivatalosan Gen5-nél, belátható, hogy valószínűleg mindegyik GENERÁCIÓBÓL készült már 1 M feletti számú. Hiszen 2-től felfele minden generációban van vagy tucatnyi modell, és vannak ugye konkrét modellek, melyekből tudjuk, hogy 1 M felett járnak bőven.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

(Nézzed meg az amcsi meg az európai árakat és agyfäszt kapsz!)
Új Walther PDP Pro-E 4.5″ és Walther PDP Pro-X PMM sportpisztolyok

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/walthe ... isztolyok/

Kép
brh562
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.02.08. 06:51 (Nézzed meg az amcsi meg az európai árakat és agyfäszt kapsz!)
Új Walther PDP Pro-E 4.5″ és Walther PDP Pro-X PMM sportpisztolyok

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/walthe ... isztolyok/

Kép
azt hittem ez német gyartas , de az árazástól elbizonytalanodtam
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2025.02.08. 08:27 azt hittem ez német gyartas , de az árazástól elbizonytalanodtam
Hát ez az, h német. Mégis 70%-kal drágább itt!
WildBear23
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2025.02.07. 22:52 Igen azzal. Már ha rendesen illik is éppen abba a példányba.
Lőttél Gestamen fegyverrel, vagy van róluk még infód?

Csak kíváncsiságból érdekel.
Van prekoncepcióm, de nyitott vagyok.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.02.08. 10:11 Lőttél Gestamen fegyverrel, vagy van róluk még infód?

Volt a kezemben valamikor, írtam akkor jegyzetet róla, majd megkeresem.
gmate
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: gmate »

Olvastam néhány 2020-as hozzászólást American Tactical AR-15-el kapcsolatban.

Azóta valakinek tapasztalat AT Omni Hybrid AR-15 vonatkozásában?

Olyan kérdés merült fel bennem -lehet láma dolog-, hogy a Bavarian Tacticalnak és az American Tacticalnak van köze egymáshoz?
brh562
Veterán
Veterán

gmate írta: 2025.02.09. 12:01 Olvastam néhány 2020-as hozzászólást American Tactical AR-15-el kapcsolatban.

Olyan kérdés merült fel bennem -lehet láma dolog-, hogy a Bavarian Tacticalnak és az American Tacticalnak van köze egymáshoz?
igen sok a hasonlóság :) minda muködési renszerben mind a névben :):)
gmate
Veterán
Veterán

brh562 írta: 2025.02.09. 12:39 igen sok a hasonlóság :) minda muködési renszerben mind a névben :):)
A két cég között gondoltam, de köszi /bár nem találtam erre vonatkozóan semmit/.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gmate írta: 2025.02.09. 12:52 A két cég között gondoltam, de köszi /bár nem találtam erre vonatkozóan semmit/.
Pszt… a szlovén Polenar Tacticallal alkotnak egy triumvirátust - ez a Gonosz AR Hatalmak Tengelye ;)

A Bavarian Tactical jelen van a fórumon, szerintem ebben a kérdésben Mexnél kompetensebb ember nincs, aki jobban tudná a választ.

(Tipp: az égvilágon semmi kapcsolat)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

off
Petya357 írta: 2025.02.09. 12:59 Pszt… a szlovén Polenar Tacticallal alkotnak egy triumvirátust - ez a Gonosz AR Hatalmak Tengelye ;)

A Bavarian Tactical jelen van a fórumon, szerintem ebben a kérdésben Mexnél kompetensebb ember nincs, aki jobban tudná a választ.

(Tipp: az égvilágon semmi kapcsolat)
Mex? Övé New MEXico tagállam, hahó!

(Régebben Mexico is az övé volt, de azt elcserélte Bajorországra (Bavaria))

on
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

gvass1 írta: 2025.02.09. 13:02 off

Mex? Övé New MEXico tagállam, hahó!

(Régebben Mexico is az övé volt, de azt elcserélte Bajorországra (Bavaria))

on
Off,
Persze, mert jobban szereti a Giesingert, mint a Corona Extra t.
:lol:
On
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Mex
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Mex »

gmate írta: 2025.02.09. 12:01 Olvastam néhány 2020-as hozzászólást American Tactical AR-15-el kapcsolatban.

Szia!
A világon semmi közünk ahhoz a szeméthez.
Spiáter vázon rengeteg műanyag alkatrész, még a kakas is műanyag.
Csak a Tactical-ban van hasonlóság, semmi másban. Azt biztos, hogy soha sem venném meg az Omny Hybridet.
gmate
Veterán
Veterán

Mex írta: 2025.02.09. 13:14 Szia!
Csak a Tactical-ban van hasonlóság, semmi másban. Azt biztos, hogy soha sem venném meg az Omny Hybridet.
Okker! Köszi a választ!!!!
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Mex írta: 2025.02.09. 13:14 Szia!
Nem ők a Havarian Tactical egyik leányvállalata? :lol:
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

A hadsereg standja nagyon tetszett, egy Gidrán és kézifegyverek, a katonákat is jól kiválasztották, jól elbeszélgettünk
65c7a8cac57a3943010230.jpg
Blekk Rájgó írta: 2025.02.07. 22:21 Még most is ezt a lózungot nyomatják! Amúgy meg hangtompító-hegyek a kiállításon. Ha nem lenne ingyenes Hungexpo-belépőm, ki se mentem volna, nem érdemes.
Maci22hun
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Maci22hun »

Sziasztok,

Baikal IZS58M-ről van valakinek esetleg típus ismerete, tapasztalata? Egy 1975-s példány amit vennék, csak hogy legyen egy dupla puska is (sportcélra).

Köszi előre is!
IMG_7609.jpeg
IMG_7609.jpeg (12.83 KiB) Megtekintve 4823 alkalommal
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Petya357 írta: 2025.02.07. 00:50 A sörét töltős workshop sorozat harmadik posztja - paradox módon egy szem házilag töltött lőszer nem sok, annyi sincs benne - minden gyári ebben a tesztben :lol:

….
Na mit találtam ma régészeti ásatások során, a 2 évvel korábbi kultúrréteg feltárása közben? 8-)
IMG_2509.jpeg
Eskű Indiana Jones nem örült úgy a Kristálykoponyának, mint én a Benelli Criochoke-oknak :lol:

Van Full , és Modified - ez tudtommal magyarul felest jelent. A fegyverben pedig jelenleg Improved Cylinder (negyedes) szűkítés található. Ez már kb mindenre is elég.

Lesz még itt tesztelés … 28 g sörért, és 8 szemes 00 özsöret különböző távokon, más-más szűkítéssel. 8-)

IPSC szabálykönyvben találtam minimum távokat, de maximum távot már nem. Sluggal tudom hogy akár 100m is lehet, de mi a helyzet a madársöréttel, és az őzsöréttel? Mi az életszerű maximum távolság komoly versenyen?

Ami többünknek is feltűnt a rangos versenyek videóin, hogy milyen sok a vétlen cél - ezért tényleg illik tudni a szórást minden távon.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.10. 00:19
IPSC szabálykönyvben találtam minimum távokat, de maximum távot már nem. Sluggal tudom hogy akár 100m is lehet, de mi a helyzet a madársöréttel, és az őzsöréttel? Mi az életszerű maximum távolság komoly versenyen?
Szia,

A madarsoretes kerdesedre a szabalykonyvben talalhato legegzaktabb valaszt nemreg megirtam, neked:
bel írta: 2025.02.07. 12:55 Es egy masik kiegeszites, hogy hogyan kell kalibralni a celokat, vagyis ettol mindenkeppen dolnie kell a madarsoretes celoknak:
"Kaliber: 12-es Maximum csőhossz: 66 cm Szőkítő nélküli vagy nyitott szűkítőjő cső
A sörétszemek átmérője legyen 2,54 mm (0,1 inch) és 2,28 mm (0,09 inch) között. A töltény maximális súlya legyen 28,3 gramm (1 uncia) A gyártó által közölt sebesség legyen 1300 láb per másodpercnél kevesebb"
Buckshotra:

"Őzsörét: 00 vagy a helyi megfelelője Legfeljebb 9 sörétszem lőszerenként A gyártó által közölt sebesség legyen 1350 – 1120 láb per másodperc között (tesztelésre a tartomány alacsonyabb értékeit javasolt használni). Ez felel meg az 584 – 484 erőfaktornak, amennyiben 28 gramm a töltet."

Illetve ami meg szamit: "7. A verseny megkezdése előtt valamennyi no-shoot közelében elhelyezett célra teszt lövést kell leadni azt meghatározandó, hogy a cél sikeresen eltalálható-e büntetés nélkül. Ha a tesztelő bíró véleménye szerint a meghiúsult kísérlet rosszul leadott lövés, vagy a nem megfelelő sörétraj szórás miatt volt, akkor két további lövést kell leadni, amelyek mindegyike sikeres kell legyen. Ellenkező esetben a célt vagy a no-shootot át kell helyezni mindaddig, amíg a teszt sikeresen végre nem hajtható."

Bel
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

Maci22hun írta: 2025.02.09. 21:05 Sziasztok,

Baikal IZS58M-ről van valakinek esetleg típus ismerete, tapasztalata? Egy 1975-s példány amit vennék, csak hogy legyen egy dupla puska is (sportcélra).

Köszi előre is!
IMG_7609.jpeg
nekem volt az ősidőkben izs 58 mae
36ezöré vettem

egyesek szerint nem lőttem vele rosszul

viszont többször beszorult a bizbasz alá a kilőtt hüvely pereme, amit késsel tudtam csak nagyhirtelen kifeszegetni vadászat közben, szóval eladtam 30ezöré olyannak, akinek csak azért kellett egy olcsó puska, h megmaradjon a fegyvertartásija
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

bel írta: 2025.02.10. 14:56 Szia,

A madarsoretes kerdesedre a szabalykonyvben talalhato legegzaktabb valaszt nemreg megirtam, neked:

Buckshotra:

"Őzsörét: 00 vagy a helyi megfelelője Legfeljebb 9 sörétszem lőszerenként A gyártó által közölt sebesség legyen 1350 – 1120 láb per másodperc között (tesztelésre a tartomány alacsonyabb értékeit javasolt használni). Ez felel meg az 584 – 484 erőfaktornak, amennyiben 28 gramm a töltet."

Illetve ami meg szamit: "7. A verseny megkezdése előtt valamennyi no-shoot közelében elhelyezett célra teszt lövést kell leadni azt meghatározandó, hogy a cél sikeresen eltalálható-e büntetés nélkül. Ha a tesztelő bíró véleménye szerint a meghiúsult kísérlet rosszul leadott lövés, vagy a nem megfelelő sörétraj szórás miatt volt, akkor két további lövést kell leadni, amelyek mindegyike sikeres kell legyen. Ellenkező esetben a célt vagy a no-shootot át kell helyezni mindaddig, amíg a teszt sikeresen végre nem hajtható."

Bel
Szia!

Akkor ha jól értem, nincs egzakt válasz a kerdésemre.
Teszteket kell végrehajtani, hogy lemérnem, mi az a távolság, aminél adott súlyú, szemcseméretű, sebeségű madársörét cilinder szűkítéssel még dönti a poppert és a szögletes célt (a kerek könnyebb, gondolom ha dől a szögletes akkor a kerek is fog) ). Ami azért szomorú, mert ez egy egészen egzakt dolognak kéne lennie, mások már nyilván lemerték, és ezt használják pályatervezési segédletként… sokkal egyszerűbb lett volna odaírni mennyi yard vagy méter.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.10. 19:15 Szia!

Akkor ha jól értem, nincs egzakt válasz a kerdésemre.
Teszteket kell végrehajtani, hogy lemérnem, mi az a távolság, aminél adott súlyú, szemcseméretű, sebeségű madársörét cilinder szűkítéssel még dönti a poppert és a szögletes célt (a kerek könnyebb, gondolom ha dől a szögletes akkor a kerek is fog) ). Ami azért szomorú, mert ez egy egészen egzakt dolognak kéne lennie, mások már nyilván lemerték, és ezt használják pályatervezési segédletként… sokkal egyszerűbb lett volna odaírni mennyi yard vagy méter.
Fordítva gondolkodj: úgy vannak kalibrálva a célok, hogy ledönti a sörét.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Nem ertem mire gondolsz, milyen loszert kellene alapul venni amihez igazitanak a tavolsagokat?
anno mig ipsit lottem szinte mindig a legolcsobb 28- grammos soretet hasznaltam modified csokkal, palyaepitesnel is az volt belovoloszer...
Petya357 írta: 2025.02.10. 19:15 Ami azért szomorú, mert ez egy egészen egzakt dolognak kéne lennie, mások már nyilván lemerték, és ezt használják pályatervezési segédletként… sokkal egyszerűbb lett volna odaírni mennyi yard vagy méter.
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

igen, a pepper/poppereken a kitamaszto csavarral szepen be lehet allitani, a kis femek meg mindig potyogtak
Fortitu írta: 2025.02.10. 19:55 Fordítva gondolkodj: úgy vannak kalibrálva a célok, hogy ledönti a sörét.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.02.10. 19:55 Fordítva gondolkodj: úgy vannak kalibrálva a célok, hogy ledönti a sörét.
Azt hiszem, elbeszélünk egymas mellett.

Egyszerű kerdést tettem fel - madársöréttel reálisan milyen messze lehet a cél? Erre mindenféle ezoterikus válaszokat kapok, idézeteket, de távolságot - na azt bezzeg nem :roll: Nekem csak egy távolság kellene, méterben. Yardban is jó 8-) például: “15 méternél messzebb nem szokott lenni”. Vagy 18, vagy 20, vagy akármennyi.

Ezt nem a ledöntés miatt kérdezem. Mert tudom, hogy a 28 grammos tökéletes találat mellett ledönti, hiszen ez benne van a szabálykönyvben, amit már háromszor is beidézett Bel 8-) hanem tök más okok miatt kérdezem. Pl hogy tudjak gyakorolni. Milyen messze tegyem ki a célt edzésen, hogy gyakorolhassam a tempót, mekkora sebességgel tudom biztosan meglőni több messzi célt egymás után? Nem eleg tudnom, hogy gondosan kicélozva becsszóra ledől. A életszerű edzéshez azt is kellene tudnom, milyen messze tegyem..

Most vagy valakin tud segíteni, es mond egy számot, higy hány méternél nem kerülhet messzebbre - vagy nem tud senki segíteni, es akkor tesztelem/kimerem. Fogok egy cilinder furatos puskát, teszek bele 28 grammos megfelelő sebessegű, szemcsemeretű lőszert, es addig hátrálok egy szabvany céltól, ameddig az már nem dől. Ennél sokkal sokkal egyszerűbb lenne , ha nem szívatnátok, és mondanátok egy távolságot ;)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Amikor alig több mint 2 évvel a bemutatás után már ki kell hozni az "enhanced" verziót, sejthetően nem visított fel a sikersziréna:-)
S&W CSX: E-series
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/sw-csx-e-series/

Kép
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Maci22hun írta: 2025.02.09. 21:05 Sziasztok,

Köszi előre is!
IMG_7609.jpeg
Nekem volt. Sok évig vadásztam vele, sosem volt semmilyen akadály. A csövek belül krómozottak, örök élet +2 nap. Amúgy is nagyon rozsda ellenálló. Szűkítései átlagos lőkészségű vadásznak, (a korábban leköpködött) vadászias lőtávon (cca 35 m) belül optimálisak. Brenekkét is jól lövi, bár arra a bal cső már kevésbé ideális. De bordázott sluggal az is mehet. Korongot csak vadászatra felkészülés céljából lőttem vele, szépen töri. 2,4-3,5 mm közötti sörétet szereti. Nagy előnye, hogy üresen csettegetés nélkül is lehet feszteleníteni az űtőszeg rugókat.
Ha nem kotyog, nem lotyog (előagy kicsit mozog az normális), tus nem repedt, vedd meg nyugodtan.
Poresz
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.02.08. 10:11 Lőttél Gestamen fegyverrel, vagy van róluk még infód?

Megnéztem FeHoVán. Volt még két golyószóró a két NATO vállfegyver-kaliberben a három öntöltő pisztoly mellett. Mást nem hoztak. A cégtől nem voltak, dianás tanulók voltak a standon.

Sütés: SA-ban jó, DA-ban elfelejtettem megnézni.
Fogás, markolat: nem tűnt fel semmi zavaró.
Biztosító: kétkezes, nagy, csak SA-ban, felfele fordítva biztosít.
Szánakasztó: kétkezes, nekem nyújtózkodnom kell érte, és a biztosító miatt nem lehet hátrébb.
Tárkioldó: egyoldali, valószínűleg átszerelhető a tárkioldó gomb. - WTF?! Általában a szánakasztó kétkezességén szoktak elvérezni, nem pedig ezen.
Tárak: műanyagtestűek, állítólag Glock tárakkal kompatibilis (vagy konkrétan azok). Látható rajtuk a két oldalt szimmetrikusan a két rögzítőhorony.
Mex
Kereskedő
Kereskedő

Sportorvosi változás

Hozzászólás Szerző: Mex »

Sziasztok!

Nem tudom, hallottátok-e, de 2025 január 1-től változott a sportorvosik érvényessége. Mindenkinek a születésnapjához kell igazítani a lejárat dátumát.
Van, aki nyer vele egy kicsit, mint például én (1 hónapot), de van, aki bukik rajta, és mondjuk csak fél évre kapja meg a következő érvényességet.
Az alábbi táblázatot az OSEI honlapján találtam, ebből mindenki megtudhatja, hogy nyer rajta, vagy bukik.
Sportorvosi érvényesség változás.jpg
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Sokat érünk ezzel is... Két hete mindennap próbálok online időpontot foglalni az OSEI-ben, meg még öt másik helyen is Gyáltól Szentendréig, két hónapra előre egy szabad időpont sincsen.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Sportorvosi változás

Mex írta: 2025.02.11. 21:47 Sziasztok!

Nem tudom, hallottátok-e, de 2025 január 1-től változott a sportorvosik érvényessége. Mindenkinek a születésnapjához kell igazítani a lejárat dátumát.
Van, aki nyer vele egy kicsit, mint például én (1 hónapot), de van, aki bukik rajta, és mondjuk csak fél évre kapja meg a következő érvényességet.
Az alábbi táblázatot az OSEI honlapján találtam, ebből mindenki megtudhatja, hogy nyer rajta, vagy bukik.
Jog és Fegyverben volt már tárgyalva valamikor. Igen, az átállás most enyhén szólva nem lett átgondolva...
Poresz
Veterán
Veterán

Mex írta: 2025.02.11. 21:47 Nem tudom, hallottátok-e, de 2025 január 1-től változott a sportorvosik érvényessége. Mindenkinek a születésnapjához kell igazítani a lejárat dátumát.
Igen, hallottam. A sportorvos valószínűleg nem. Egy évre megadta. Még a születésnapom hónapját sem találta el. :)

Teljes a kupleráj, de ezen túl kell esni, mint a bárányhimlőn.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Mex írta: 2025.02.11. 21:47 Sziasztok!

3,5 hónap... :(
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.02.11. 22:03 Igen, hallottam. A sportorvos valószínűleg nem. Egy évre megadta. Még a születésnapom hónapját sem találta el. :)

Teljes a kupleráj, de ezen túl kell esni, mint a bárányhimlőn.
Mindegy, mit ír. A jogszabály számít. Én is csináltathatok újat április 20-ig, azután augusztus elején megint.
WildBear23
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2025.02.11. 22:02 Jog és Fegyverben volt már tárgyalva valamikor. Igen, az átállás most enyhén szólva nem lett átgondolva...
Az túl egyszerű lett volna, hogy:

"a 2026-ban lejáró sportorvosik érvényessége automatikusan meghosszabbodik a versenyző születésnapjáig."

És így mindenkinek egyértelmű, és mindenki nyer vele.

Mert ezzel a folyamatabrával csak az elb@szás esélye nő, lám, Poresz sportorvosa el is b@szta.. szerencsére nem nagy a tét, ja de igen, az engedélyed múlhat rajta. :shock:

Én mondjuk az egész sportorvosi rendszert egyszerűsíteném azzal, hogy akinek jogsija van, annak a sportorvosi érvényessége = a jogsi érvényességével.

Nem kellene mást, mint az IgRenden a szokásos golyóstollal beírni a tartásiba (ahogy szokták), hogy orvosi alkalmasság 2028.12.01.-ig igazolva az XXXXX számú gépjárművezetői engedéllyel.

Ha valamelyik politikus ezt eléri, az számíthat a nagyrabecsülésemre és a szavazatomra!
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Chronicus Magnumitis írta: 2025.02.11. 21:55 Sokat érünk ezzel is... Két hete mindennap próbálok online időpontot foglalni az OSEI-ben, meg még öt másik helyen is Gyáltól Szentendréig, két hónapra előre egy szabad időpont sincsen.
Vác? versenyezhet.hu
Amíg Pesten laktam én is voltam itt többször, a fórumon is említették pár hónapja.
Vagy SOS esetben menj jobban vidékre, nálunk felé általában már egy hétre van időpont. (Szeged) De ez idő, utazás, benzin, szóval nyilván csak végső esetben játszik, amikor inkabb megéri egy fél napot beáldozni, mint a barna könyvet kockáztatni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2025.02.12. 06:34 Vác? versenyezhet.hu
Júniusig nincs időpont, hiszen annyiszor írtátok ide be full public.
Ezzel kinulláztatok egy hasznos helyet.:-(((
Poresz
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.02.11. 23:16 Az túl egyszerű lett volna, hogy:

"a 2026-ban lejáró sportorvosik érvényessége automatikusan meghosszabbodik a versenyző születésnapjáig."

És így mindenkinek egyértelmű, és mindenki nyer vele.

Mert ezzel a folyamatabrával csak az elb@szás esélye nő, lám, Poresz sportorvosa el is b@szta.. szerencsére nem nagy a tét, ja de igen, az engedélyed múlhat rajta. :shock:

Én mondjuk az egész sportorvosi rendszert egyszerűsíteném azzal, hogy akinek jogsija van, annak a sportorvosi érvényessége = a jogsi érvényességével.

Nem kellene mást, mint az IgRenden a szokásos golyóstollal beírni a tartásiba (ahogy szokták), hogy orvosi alkalmasság 2028.12.01.-ig igazolva az XXXXX számú gépjárművezetői engedéllyel.

Ha valamelyik politikus ezt eléri, az számíthat a nagyrabecsülésemre és a szavazatomra!
+1

Megjegyzem: az új személyi igazolványom biztosan, és talán az útlevelem és a jogosítványom is már a születésnapomig érvényes.

És mi lenne, ha nem kellene bejárni az igrendre, hanem szépen mindent lekérdeznének közhiteles - vagy minek nevezik? - adatbázisból?

Ezt a nyolc napon belüli fegyverbeíratást is el kellene felejteni: az eladó jelentse be online, hogy melyik barnakönyvesnek mit adott el, és kész.

Komolyan, mint a ‘90-es évek eleje, amikor bottal piszkálták a számítógépeket, hogy “Ugye nem harap?”
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ohbazz...

20 rugó 1 fegyver laminátum a PKLV-nél..

Ez kezd lassan a monopóliummal visszaélés kategóriába tartozni... :( :( :(
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.02.12. 07:23 +1

Megjegyzem: az új személyi igazolványom biztosan, és talán az útlevelem és a jogosítványom is már a születésnapomig érvényes.

És mi lenne, ha nem kellene bejárni az igrendre, hanem szépen mindent lekérdeznének közhiteles - vagy minek nevezik? - adatbázisból?

Ezt a nyolc napon belüli fegyverbeíratást is el kellene felejteni: az eladó jelentse be online, hogy melyik barnakönyvesnek mit adott el, és kész.

Komolyan, mint a ‘90-es évek eleje, amikor bottal piszkálták a számítógépeket, hogy “Ugye nem harap?”
Elvileg ilyesmire mintha jogszabály is lenne, hogy nem kérhető annak az igazolása, ami adatot amúgy be tudnak szerezni rólad.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.02.12. 07:35 Ohbazz...

a 7-lövetű revolver az bizony luxus:-))
Revolver 7 db vagy annál több töltényűrrel: 19 980 Ft

Meg a drilling és vierling is: 19 270 Ft és 19 980 Ft
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.02.12. 07:35 Ohbazz...

Ez kezd lassan a monopóliummal visszaélés kategóriába tartozni... :( :( :(
:o

Egy jó ideje nem jártam arrafelé. De ez durva. :?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.02.12. 07:41 a 7-lövetű revolver az bizony luxus:-))
Revolver 7 db vagy annál több töltényűrrel: 19 980 Ft

Meg a drilling és vierling is: 19 270 Ft és 19 980 Ft
Nyolc.
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.02.12. 07:37 Elvileg ilyesmire mintha jogszabály is lenne, hogy nem kérhető annak az igazolása, ami adatot amúgy be tudnak szerezni rólad.
2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
“III. Fejezet
A KÉRELEMRE INDULÓ HATÓSÁGI ELJÁRÁS
18. A kérelem
36. § [A kérelem tartalma]
(2) Nem kérhető az ügyféltől szakhatósági állásfoglalás vagy előzetes szakhatósági állásfoglalás csatolása, és az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével olyan adat, amely nyilvános, vagy amelyet jogszabállyal rendszeresített közhiteles nyilvántartásnak tartalmaznia kell.”
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

gvass1 írta: 2025.02.12. 06:40 Júniusig nincs időpont, hiszen annyiszor írtátok ide be full public.
Ezzel kinulláztatok egy hasznos helyet.:-(((
Nem hinném hogy az a minimális számú, pár száz vagy max ezer barnakönyves büdöspesti kényszer-sportlövő júniusig kinulláz egy Pest vármegyei helyet.

Sokkal valószínűbb, hogy:
- csapatsportok egyesületei szokhattak oda, amikor én ott voltam 2019 körül utoljára, akkor is ott nyüzsgött egy tizenéves jégkorongos csapat, vagy mi, és negyed órán át hallgathattam a kamasz sportolók fingós-böfögős poénjait.
- nyugdíjba mehetttek többen, én pl. a 13. kerület Béke térre jártam egy ideig, de ott a doktornő nyugdíjba ment.
- az egészségügy ismert általános problémái miatt. De csak pár offtopik példa: kisfiamnak látásvizsgálatra 3 hónapra előre kaptam időpontot a héten, ultrahangra decemberben kettő hónapra előre írták be, amikor fülgyulladása volt és üvöltött a fájdalomtól, a gyermek orr-füll-gégész másfél hónapra tudta volma fogadni, ezt kiröhögtem és elvittem magán rendelésre aznap. (Jó kérdés mit csinál az akinek nincs erre 25K-ja...)

Amúgy meg a sportlövő topiknak szvsz. az egyik értelme pont az, hogy hasznos infókkal segítjük egymást.
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

Sehol sincs sportorvoshoz időpont, már hónapokra előre! Ez országos jelenség. Nagyon nagy baj van!!
Poresz
Veterán
Veterán

cujoe írta: 2025.02.12. 11:08 Sehol sincs sportorvoshoz időpont, már hónapokra előre! Ez országos jelenség. Nagyon nagy baj van!!
Nem véletlenül kérdeztem tavaly ősszel:
Poresz írta: 2024.10.30. 16:39 Fontosabb kérdés: milyen nem fegyveres jogszabály következménye az, hogy amatőr sportolók versenyengedélyéhez milyen egészségügyi alkalmassági vizsgálat kell? = Mi a duma, amire hivatkoznak, hogy ezt nem lehet letudni a vezetői engedélyhez szükséges háziorvosi vizsgálattal 5-10 évente?
Csak hogy tudjuk, kinél kell verni az asztal, illetve milyen vudu-bábut kell készíteni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.02.12. 09:21 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
“III. Fejezet
A KÉRELEMRE INDULÓ HATÓSÁGI ELJÁRÁS
18. A kérelem
36. § [A kérelem tartalma]
(2) Nem kérhető az ügyféltől szakhatósági állásfoglalás vagy előzetes szakhatósági állásfoglalás csatolása, és az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével olyan adat, amely nyilvános, vagy amelyet jogszabállyal rendszeresített közhiteles nyilvántartásnak tartalmaznia kell.”
Na igen. Ez vajon igaz a sportorvosira? Lekérdezhető valahonnan közhiteles nyilvántartásból?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.02.12. 12:32 Na igen. Ez vajon igaz a sportorvosira? Lekérdezhető valahonnan közhiteles nyilvántartásból?
Ezerszer mótvá, hogy LE.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.02.12. 12:32 Na igen. Ez vajon igaz a sportorvosira? Lekérdezhető valahonnan közhiteles nyilvántartásból?
Ha minden áron szopatni akarod az utánad következőket az igrenden...
2 eset lehetséges:
1.) Odamész, bemutatod, látja, beírja. Kész.
2.) Odamész, nincs nálad, keresse meg, nem keresi meg, de keresse meg, mert ÁKR 36. §, megnézi, de ez rá nem vonatkozik, de vonatkozik, jóvanakkor, balfaszkodik még egy kicsit, megkérdezi telefonon a Zosztályvezetőt, szerinte sem vonatkozik, Jolika néni már mosna fel, mer' lassan 4 óra van, mostakkormégismivan, jóvanbazmegbeírjuk, mennyünkmán haza.

Az meg, hogy a sportorvos szakhatóság-e, szerintem nemtom hogy le-e vagyon írval valahá...
Poresz
Veterán
Veterán

Tessék: “Sportorvosi engedélyek érvényességét lekérdező rendszer” (OSEI). - Nyilván meg tudják beszélni egymás között, hogy az igrend naponta korlátlan lekérdezést végezhessen.

Úgyhogy innentől az a kérdés, miért kell golyóstollal beíratni a barnakönyvbe? Mert szerencsétlen esetben - legtöbbünk számára - az egy pocsékba ment szabadnap évente. Mert ahhoz fizikailag jelen kell lenni. Attól félnek, hogy hirtelen lesz sok-sok barnakönyv, amiről nem tudják felmutatáskor megállapítani, hogy érvényes?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.02.12. 12:58

Az meg, hogy a sportorvos szakhatóság-e, szerintem nemtom hogy le-e vagyon írval valahá...
"(2) Nem kérhető az ügyféltől szakhatósági állásfoglalás vagy előzetes szakhatósági állásfoglalás csatolása, és az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével olyan adat, amely nyilvános, vagy amelyet jogszabállyal rendszeresített közhiteles nyilvántartásnak tartalmaznia kell.”

Ahogy látom jó rendőr lennél, mert a fenti összetett mondat értelmezése rajtad is kifogott.

(Amúgy az ilyen törvényességi felügyelet céljára van létrehozott szervezet. Ügyészségnek hívják.)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.02.12. 13:04 Tessék: “Sportorvosi engedélyek érvényességét lekérdező rendszer” (OSEI). - Nyilván meg tudják beszélni egymás között, hogy az igrend naponta korlátlan lekérdezést végezhessen.

Úgyhogy innentől az a kérdés, miért kell golyóstollal beíratni a barnakönyvbe? Mert szerencsétlen esetben - legtöbbünk számára - az egy pocsékba ment szabadnap évente. Mert ahhoz fizikailag jelen kell lenni. Attól félnek, hogy hirtelen lesz sok-sok barnakönyv, amiről nem tudják felmutatáskor megállapítani, hogy érvényes?
Fingot reszeltek. Nem is reszeltek, óriási géppel köszörülitek.
Van útleveled? Általában igen. Kártya formátumú személyid? Igen. Akkor van biometrikus azonosítód? Van hát.
Eljárás: Tegye ide az ujját, kedves állampolgár!
Odateszed: kész, köszönjük, tudunk mindent, további szép napot!
Nem?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.02.12. 13:08 "(2) Nem kérhető az ügyféltől szakhatósági állásfoglalás vagy előzetes szakhatósági állásfoglalás csatolása, és az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével olyan adat, amely nyilvános, vagy amelyet jogszabállyal rendszeresített közhiteles nyilvántartásnak tartalmaznia kell.”

Ahogy látom jó rendőr lennél, mert a fenti összetett mondat értelmezése rajtad is kifogott.

(Amúgy az ilyen törvényességi felügyelet céljára van létrehozott szervezet. Ügyészségnek hívják.)
Ahogy látom, neked meg nem sikerült elolvasnod a bejegyzés többi részét, vagy ha igen, akkor csak azt emelni ki, amibe beleköthetsz! Te meg jó parancsnok lennél a rendőrségnél!
MOD:
Ja, azon felül, hogy neked azt nem sikerült megértened, hogy én mit írtam...
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára jó ha van 2025.02.12. 13:15-kor.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2025.02.12. 13:12 Ahogy látom, neked meg nem sikerült elolvasnod a bejegyzés többi részét, vagy ha igen, akkor csak azt emelni ki, amibe beleköthetsz! Te meg jó parancsnok lennél a rendőrségnél!
Nem azokkal vitatkoztam, ahol egyetértek, hanem ahol objektíve faszságot írtál.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.02.12. 13:13 Nem azokkal vitatkoztam, ahol egyetértek, hanem ahol objektíve faszságot írtál.
Nem írtam fasságot, csak nem értetted!
Ha a sportdoki NEM szakhatóság, akkor nem kérheti. Ha szakhatóság, akkor kérheti. Ennyi röviden.
Válasz küldése