Igen!
Csak előtte mondd meg, hogy hová dobod és mikor.

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Köszi!
Ezek egzaktul számolható dolgok, nem sok teret adnak a találgatásnak. Feelingre egyébként- Gvass1 jól mondja.
Nagyon ide vágóan: OVBM!Petya357 írta: ↑2025.02.03. 23:06 Ezek egzaktul számolható dolgok, nem sok teret adnak a találgatásnak. Feelingre egyébként- Gvass1 jól mondja.
Pontosan mire vagy kíváncsi? Egy tipikus .38 Special, és a 00 buckshot egymáshoz képest milyen messze mit tud? Wadcutter, vagy normál lövedék? Ez aszert fontos, mert a wadcutter ballisztikus együtthatója sokkal rosszabb, mint egy LRN vagy FMJ , és emiatt jobban lassul. A tipikus kezdősebessége is sokkal alacsonyabb.
Prognózis: 100+ mereten a wadcutter hasonló, mint a 00 buckshot, a normál .38 speciál pedig sokkal erősebb marad 200, 300 méteren a buckshothoz képest.
00 buck (egy szem sörét) (input: 54gr, 1300 fps, G1 BC 0.045)
Tudtam ám, csak kíváncsi voltam, te is ide jutsz-e?Petya357 írta: ↑2025.02.04. 00:00 00 buck (egy szem sörét) (input: 54gr, 1300 fps, G1 BC 0.045)
https://shooterscalculator.com/ballisti ... ate+Graph+
.38 Spec WC (input: 148gr, 700 fps, G1 BC 0.078)
https://shooterscalculator.com/ballisti ... ate+Graph+
Igyekeztem tipikus .38 WC és 00 őzsörét paramétereket beállítani. A BC a S&B honlapjáról (WC) és netes konszezus értékből (00 buck) származik. Annyit csaltam, hogy a BC más hangsebesség felett, és alatt, de ezzel ilyen későn már nem volt energiám szórakozni. Ha durva hibát észleltek, lécci javítsatok ki.
Meglepően hasonló a kettő - igen eltérő - lövedék energia nagyságrendje 100, 200 és 300 yardon. Amennyivel magasabb a 00 kezdősebessége, annyival rosszabb a legellenállasa, es alacsonyabb a tömege. Ezek sacc/kb kiütik egymást.és ami meglepő, hogy egeszen nagy tartományban. 100, 200, 300 m - mind hasonló energia érték.
(A .33 gömb ólom átütése ugyanakkora energia mellett valamivel nagyobb, mint a .357 ólom hengeré.)
Bocs az angolszász mertékegységekért. A lényeg így is látszik. Gvass sejtése beigazolódott - ha a messzi vadra/emberre rálősz egyet őzsöréttel, vagy kiüríted rá a 8 lövetű, wadcutterrel töltöd revolver dobját - hasonló eredményekre kell számítani.
Szia,Petya357 írta: ↑2025.02.03. 23:17 Sziasztok!
IPSC sörétes vesenyeken, Level3+, mi a jellemző, mik a tipikus lőtávok?
- söréttel (ugye ez a pályák túlnyomó része). A minimum lőtáv 6 meter (5m +1 m, NEM ugyanaz mint pisztolynál), de mi a jellemző, és mi a maximum táv?
- buckshot? Ugyanez a kérdés. Mi a jellemző lőtáv? Videókon papírcélokat, ill no shoottal kombinált papír célokat láttam - szokott lenni más?
- slug - ugyanez a kerdés? Minimum lőtáv fémcélra 40m, de a tipikus cél az inkább IPSC lőlap, nem fém. A való életben mi a jellemző?
Köszi szépen.
Öhhh. szinte? mindig?Poresz írta: ↑2025.02.04. 16:22 Ha megnézzük egy előagyszános sörétes zárfejét, két oldalt szimmetrikusan egy-egy hüvelyvonó karmot látunk (szinte?) mindig. A megérzés azt súgja, hogy a két hüvelyvonó a biztosabb ürítés miatt kell. - De régebben olvastam, hogy ez nem ezért van, hanem… Nem emlékszem.
Az rémlik, hogy ennek mintha köze lett volna ahhoz, hogy a zárfej homlokfelületén nincs zárperemágy (pár milliméter mély süllyesztés, fészek) a hüvelytalpnak.
Valaki ismeri a választ?
Poresz írta: ↑2025.02.04. 16:22 Ha megnézzük egy előagyszános sörétes zárfejét, két oldalt szimmetrikusan egy-egy hüvelyvonó karmot látunk (szinte?) mindig. A megérzés azt súgja, hogy a két hüvelyvonó a biztosabb ürítés miatt kell. - De régebben olvastam, hogy ez nem ezért van, hanem… Nem emlékszem.
Az rémlik, hogy ennek mintha köze lett volna ahhoz, hogy a zárfej homlokfelületén nincs zárperemágy (pár milliméter mély süllyesztés, fészek) a hüvelytalpnak.
Valaki ismeri a választ?
WinchesterPoresz írta: ↑2025.02.04. 16:22 Ha megnézzük egy előagyszános sörétes zárfejét, két oldalt szimmetrikusan egy-egy hüvelyvonó karmot látunk (szinte?) mindig. A megérzés azt súgja, hogy a két hüvelyvonó a biztosabb ürítés miatt kell. - De régebben olvastam, hogy ez nem ezért van, hanem… Nem emlékszem.
Valaki ismeri a választ?
gvass1 írta: ↑2025.02.05. 06:22 ÚJ CIKK! Hasznos vagy őrültség? Ki NEM vehető tár:
(Felkérem Poresz urat, hogy fikázza meg, és jusson eszébe még valami, ami nekem nem jutott. Mert ezt igazából azért is írtam, mert ennyire zsizsegett a téma körül.)
https://www.kaliberinfo.hu/cikkek/haszn ... eheto-tar/
![]()
De hát a clip az nem is tár.
meLYre kiképezni a katonátgvass1 írta: ↑2025.02.05. 06:22 ÚJ CIKK! Hasznos vagy őrültség? Ki NEM vehető tár:
(Felkérem Poresz urat, hogy fikázza meg, és jusson eszébe még valami, ami nekem nem jutott. Mert ezt igazából azért is írtam, mert ennyire zsizsegett a téma körül.)
![]()
Az általad is említett forgó-tolózáras puskáknál alkalmazott, nyitható tárfenék, a hatrányok jelentős részét nem létezővé teszi.gvass1 írta: ↑2025.02.05. 06:22 ÚJ CIKK! Hasznos vagy őrültség? Ki NEM vehető tár:
![]()
Nyilván egy rövid, netes cikkben nem lehet minden finomságra és alfajra kitérni (a print változat mindig sokkal bővebb).jó ha van írta: ↑2025.02.05. 10:31 Az általad is említett forgó-tolózáras puskáknál alkalmazott, nyitható tárfenék, a hatrányok jelentős részét nem létezővé teszi.
Amúgy pedig az, hogy hasznos-e vagy sem, az attól függ, milyen jellegű és felhasználású fegyverről van szó. Illetve valamennyire még a felhasználói körtől is.
Így igaz.gvass1 írta: ↑2025.02.05. 10:42 Nyilván egy rövid, netes cikkben nem lehet minden finomságra és alfajra kitérni (a print változat mindig sokkal bővebb).
Nyilván
A lenyitható fenekű táras vadászpuskáknál nekem mindig az az érzésem, hogy ez most olyan, mintha leszerelném a tárfeneket minden ürítésnél a pisztolyomon, nekem faramuci.
Mert még sosem kellett puskát kölcsönöznöd balfék bérvadásznak/haverodnak aki
a) otthon felejtette a tárat jó esetben a vele egy egybeépített elsütő szerkezettel együtt
b) cserkelés közben elhagyta
Nyilván ürítés gyorsabb, mintha felülről kéne egyenként kiszedegetni a lőszert, de egy nyomógombbal egyben kivehető tárhoz képest kőkorszaki valami.
Lásd előző bejegyzés.
Arra kitérek a cikkben, hogy bizonyos felhasználásra mégis teljesen életképes a dolog.
gvass1 írta: ↑2025.02.06. 06:23 Azt hiszem most ez a legdrágább pisztoly Kovácséktól.
Acéltokos sportpisztoly az S&W-tól: M&P9 Metal HD – Spec Series V
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/aceltk ... -series-v/
![]()
Köszi Scout (és 42, de vagy a közkinccsé tevő) nagyon szemléletes, és ráadásul hasznos írás.Petya357 írta: ↑2025.02.07. 00:50 A sörét töltős workshop sorozat harmadik posztja - paradox módon egy szem házilag töltött lőszer nem sok, annyi sincs benne - minden gyári ebben a tesztben![]()
IC (Improved cylinder, vagy 1/4) szűkítéssel történt minden mérés. Miért nem vizsgáltuk a leges legfontosabb tényező - a choke, avagy szűkítés hatását? Prózai okból - mert csak ez volta költözésem óta nem találom a Benelli cserecsokjait
![]()
IMG_2421.jpeg
Mit vizsgáltunk, és miért így?
Sörét szórást 6 méterről (ez a legközelebb, anennyire az IPSC sörétes szabálykönyv engedi kitenni a fémcélt (5-+1m), ami közelebb van, mint a pisztolynál! . 15m, mert tipikusnak mondható, és 25, hogy legyen nagy táv is. A távolságokat lézerrel kimértük, mert nemlézerrel / saccográffal túl sokat tévedtünk. Nyilván merőszalag is ugyanolyan jó lett volna, de nem volt, lézer viszont igen. #elsővilágbeliprobléma![]()
Löszerek : 24g 2mm skeet, 28g 2.4 mm trap, és 3 féle “vadász” lőszer, mind 32 grammos: 2,5mm, 3,1mm, és 3,5mm
Ezúton szeretném megköszönni a szponzorunk, az IKEA segítsegét - mert nélkülük a gatyánk ráment volna lőlapra. BRUTÁLISAN sok karton fogyott, legalább 15 négyzetméternyi!![]()
IMG_2425.jpeg
Ha már bohóckodunk, akkor tudományosan - kronóztunk sebességeket is. Az eredmények táblázatba foglalva:
IMG_2490.jpeg
Mik a tanulságok?
1. Más gyártók, más súlyú töltetek, más szemcseméret - tökmindegy, a sebességek kb ugyanazok. Nehezebb töltet = abszolút arányosan magasabb visszarugás (impulzus), és energia (m*v2/2). Nincs benne semmi faxni - hoci/nesze - ez picit meglepett.
2. 6 mérerről kb hasonló, alacsony a szórás. 10-13cm. Mit jelent ez a gyakorlatban? Kisebb, mint egy tipikus fémcél. Ilyen tavon (otthonvédelem, vagy nagyon közeli cél versenyen) úgy működik a sörétes, mint a golyós - ha nincs rajta a célon, nem esik le. Nem elég kb abba az irányba lőni, mint a videójátékokban - rajta kell lennie a célon, viszonylag pontosan. És ez a második legtágabb szűkítés, ennél csak a szűkítetlen cylinder szór jobban.
3. 15 méteren mar nagy különbségek mutatkoztak, a szórás 28 cebtitől majdnem fél méteresig változott. Nem tudtunk kimutatni egyertelmű összefüggést sem a sörétméret, sem a töltet nagyság között. De 2-2 lövésből elég stabilan ugyanaz jött ki adott kombóval Mit jelent ez a gyakorlatban?
a) tesztelni kell, a saját fegyveredet, a konkret lőszerrel. Nincs olyan, hogy 15 méteren a 1/4 choke X centi szór, ahogy a kufár vagy Pista bá’ a nagy vadász mondja Ez fasság. Majdnem kétszeres különbsegek is lehetnek . 6 méteren ez mindegy, 15 meteren nem mindegy. Mindig meg kell nézni, azt a lőszert, azzal a fegyverrel!
b) a szórás mindenképpen nagyobb, mint a tipikus fémcél/nyuszi/kacsa/mittomén. Sztenderd fémcélokkal leteszteltük - 15 méterről még minden töltet, mindig levitte. A szórás itt a barátunk is lehet - nem kell pontossan eltalálni, egy 20 cebtis cétól 10 cebtit mellélövünk, akkor is megvan. Ha vétlen cél is van , akkor az, aki nem ismeri a saját szórását pontosan, megszívja
4. 25 méteren IC choke-al szétesik a szórás, dinamikus sportra vállalhatatlan mértékben. . 60+ centiméteres, vagy még több, de még mindig szép egyenletes marad - ez jó, nincsenek benne lyukak Szinte semmi sem működik fémcél ellen 25 méterről, 1/4 choke-al -al-al, legfeljebb korongot lehet lőni vele mertvannak egy szem sörét is elég . Na itt jön elő, hogy picit közelebb megyünk, 18-20 méteren amit a 24 g már nem visz le, a 28 még igen. Csak pár lépés hátra, és a 28 sem, már kell a 32 g. Meg pár lépés, és a kisebb 2,5mm 32 hatastalan, a nagyobb 3,5g pedig vígan borítja. Ezzek megdöbbentően egzakt, 1-2 méterre pontos vonalak.
Sajnos annyira elkapott a lelkesedés, hogy ezeket a távolságokat nem írtuk fel, és lézerrel sem mertük ki - fejből írom őket, és inkább csak a trendet szeretném érzékeltetni.
Minden bizonnyal a vaddal is valami hasonló lehet a helyzet, legfeljebb a távolságok mások. Messzebbre szeretnél elnyúlni = kell a nehezebb töltet, a nagyobb szemcseméret, vagy mindkettő. A tesztsorozat , amit a vadászbolt készlete határozott meg - sajnos nem adott arra lehetőséget, hogy megállapítsuk, mi a fontosabb a “hatótávban” - a sörét mérete , vagy a töltet súlya - de mindkettő számít.
Fortitu, segítesz kérlek - a fémcéloknál elbizonytalanodtam, mert nem jegyzőkönyveztük.köszi!
Nem írnék pontos távokat, majd legközelebb precízebbek leszünk.
Szia,Petya357 írta: ↑2025.02.07. 00:50 Meg pár lépés, és a kisebb 2,5mm 32 hatastalan, a nagyobb 3,5g pedig vígan borítja. Ezzek megdöbbentően egzakt, 1-2 méterre pontos vonalak.
...
Minden bizonnyal a vaddal is valami hasonló lehet a helyzet, legfeljebb a távolságok mások. Messzebbre szeretnél elnyúlni = kell a nehezebb töltet, a nagyobb szemcseméret, vagy mindkettő. A tesztsorozat , amit a vadászbolt készlete határozott meg - sajnos nem adott arra lehetőséget, hogy megállapítsuk, mi a fontosabb a “hatótávban” - a sörét mérete , vagy a töltet súlya - de mindkettő számít.
Rákérdeztem, most akarják civil piacra kiengedni.Poresz írta: ↑2025.01.30. 17:55 FeHoVán majd nyitva tartom a szemem.
Tipp: szerintem elkészült egy vagy néhány darab, és most keresnek megrendelőt. Majd ha lesz megrendelés, akkor arra hivatkozva lesz hitel, állami támogatás, pályázat, és épül majd gyár, vagy keresnek beszállítókat, alvállalkozókat. - Na, aki szereti a Forgotten Weapons-t, az tudja, hogy ez az a pont, amikor minden jól induló dolog gajra megy. Néhány megbízható fegyvert jó szakikkal nagy szeretettel elkészíteni és nem túl képzett - vagy ha diplomás is, fegyverekhez nem értő, de nagyon kellő -, átlagosan motiválatlan “csak a pénzért csinálom” munkaerővel nagy sorozatban gyártani nem ugyanaz!
Tipp 2.: szerintem emögött valami állami támogatás vagy pályázat volt, ami már nincs. - A projekt teljesítette a célját: jól lehet belőle élni egy-két évig a hobbinak élve, ami referenciának sem rossz.
Hát, aki nem az USA polgári piacra gyárt kézi lőfegyvert elsősorban, azt esélyesen a csőd fogja kerülgetni, és erről több patinás gyártó mesélhet.
Valószínűleg mindből.
A Gestament?
Igen, a CZ-75-bol gyartottak annyit, ami szerintem kb megfelel egy Glock modelnek.
a a light GPU ról kérdeztem
Mi a kénköves menkű lehet az a NATO szabvány tár?? 5,56x46 Karabélyra valóban van STANAG tár - de létezik ilyen szabvány pisztolyra is?
Könnyűgéppuskát kérdezett, szerintem az 50-60-90-100-as Stanaggal kellene hogy menjen.
Oh.. de ki tervez manapsán NEM STANAG vállfegyvert, hadicélra ?WildBear23 írta: ↑2025.02.07. 21:48 Könnyűgéppuskát kérdezett, szerintem az 50-60-90-100-as Stanaggal kellene hogy menjen.
Mert ez a Gestamen géppuskát is tervezett, meg gépkarabélyt, meg pisztolyt... mindent IS.
A pisztolyaik állítólag Glock tárakkal működnek.
Még most is ezt a lózungot nyomatják! Amúgy meg hangtompító-hegyek a kiállításon. Ha nem lenne ingyenes Hungexpo-belépőm, ki se mentem volna, nem érdemes.WildBear23 írta: ↑2025.02.07. 18:32
Cserélhető az elsütőszerkezet, strikeresről kakasosra, és fordítva: tegyük fel, hogy sikerül megbízhatóra megcsinálni (miközben még a régi, nagy gyártók is időnként beleszaladnak egy-egy nem drop-safe modellbe), ennek mi értelme van egy civil fegyvertartónál?
Ha megtanulok lőni az egyik tipussal, megszokom, akkor nem fogom cserélgetni.
Ez a Gestamen szerintem két módon működhetne:
- EU pályázati pénzből (sokból) csinálni 1-2 prototípust, meg hozzá színes-szagos honlapot;
- a Honvédségre rátukmálni a cserélhető elsütőszerkezetes modelleket, valami kitalált indokkal.
Eleve mi lett a "magyar kézbe magyar fegyvert" lózunggal?
A Honvédség akkor most nem fog venni?
Ha van még infód, írd meg pls!
Igen azzal. Már ha rendesen illik is éppen abba a példányba.WildBear23 írta: ↑2025.02.07. 21:48 Könnyűgéppuskát kérdezett, szerintem az 50-60-90-100-as Stanaggal kellene hogy menjen.
Mert ez a Gestamen géppuskát is tervezett, meg gépkarabélyt, meg pisztolyt... mindent IS.
A pisztolyaik állítólag Glock tárakkal működnek.
Valszeg félrértetted ezt most.bel írta: ↑2025.02.07. 19:41 Igen, a CZ-75-bol gyartottak annyit, ami szerintem kb megfelel egy Glock modelnek.
A CZ-75 SP01 meg szerintem kb. megfelel egy generacionak egy modelen belul.
"Valószínűleg mindből."
Hat, ezt azert nehezen hiszem. Kiveve, ha forditott logikaval azt nezzuk, hogy a generacionak vannak modeljei.
"Sőt, van olyan 1 konkrét modell, amiből 3 év alatt túlmentek az 1 millión, már 2018-ban!"
Koszi, ezt nem tudtam!
Bel
azt hittem ez német gyartas , de az árazástól elbizonytalanodtamgvass1 írta: ↑2025.02.08. 06:51 (Nézzed meg az amcsi meg az európai árakat és agyfäszt kapsz!)
Új Walther PDP Pro-E 4.5″ és Walther PDP Pro-X PMM sportpisztolyok
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/walthe ... isztolyok/
![]()
Hát ez az, h német. Mégis 70%-kal drágább itt!
Lőttél Gestamen fegyverrel, vagy van róluk még infód?
Volt a kezemben valamikor, írtam akkor jegyzetet róla, majd megkeresem.WildBear23 írta: ↑2025.02.08. 10:11 Lőttél Gestamen fegyverrel, vagy van róluk még infód?
Csak kíváncsiságból érdekel.
Van prekoncepcióm, de nyitott vagyok.
igen sok a hasonlóság
Pszt… a szlovén Polenar Tacticallal alkotnak egy triumvirátust - ez a Gonosz AR Hatalmak Tengelye
Mex? Övé New MEXico tagállam, hahó!
Off,
Szia!
Nem ők a Havarian Tactical egyik leányvállalata?
Blekk Rájgó írta: ↑2025.02.07. 22:21 Még most is ezt a lózungot nyomatják! Amúgy meg hangtompító-hegyek a kiállításon. Ha nem lenne ingyenes Hungexpo-belépőm, ki se mentem volna, nem érdemes.
Na mit találtam ma régészeti ásatások során, a 2 évvel korábbi kultúrréteg feltárása közben?Petya357 írta: ↑2025.02.07. 00:50 A sörét töltős workshop sorozat harmadik posztja - paradox módon egy szem házilag töltött lőszer nem sok, annyi sincs benne - minden gyári ebben a tesztben![]()
IC (Improved cylinder, vagy 1/4) szűkítéssel történt minden mérés. Miért nem vizsgáltuk a leges legfontosabb tényező - a choke, avagy szűkítés hatását? Prózai okból - mert csak ez volta költözésem óta nem találom a Benelli cserecsokjait
![]()
….
Szia,
Buckshotra:bel írta: ↑2025.02.07. 12:55 Es egy masik kiegeszites, hogy hogyan kell kalibralni a celokat, vagyis ettol mindenkeppen dolnie kell a madarsoretes celoknak:
"Kaliber: 12-es Maximum csőhossz: 66 cm Szőkítő nélküli vagy nyitott szűkítőjő cső
A sörétszemek átmérője legyen 2,54 mm (0,1 inch) és 2,28 mm (0,09 inch) között. A töltény maximális súlya legyen 28,3 gramm (1 uncia) A gyártó által közölt sebesség legyen 1300 láb per másodpercnél kevesebb"
nekem volt az ősidőkben izs 58 mae
Szia!bel írta: ↑2025.02.10. 14:56 Szia,
A madarsoretes kerdesedre a szabalykonyvben talalhato legegzaktabb valaszt nemreg megirtam, neked:
Buckshotra:
"Őzsörét: 00 vagy a helyi megfelelője Legfeljebb 9 sörétszem lőszerenként A gyártó által közölt sebesség legyen 1350 – 1120 láb per másodperc között (tesztelésre a tartomány alacsonyabb értékeit javasolt használni). Ez felel meg az 584 – 484 erőfaktornak, amennyiben 28 gramm a töltet."
Illetve ami meg szamit: "7. A verseny megkezdése előtt valamennyi no-shoot közelében elhelyezett célra teszt lövést kell leadni azt meghatározandó, hogy a cél sikeresen eltalálható-e büntetés nélkül. Ha a tesztelő bíró véleménye szerint a meghiúsult kísérlet rosszul leadott lövés, vagy a nem megfelelő sörétraj szórás miatt volt, akkor két további lövést kell leadni, amelyek mindegyike sikeres kell legyen. Ellenkező esetben a célt vagy a no-shootot át kell helyezni mindaddig, amíg a teszt sikeresen végre nem hajtható."
Bel
Fordítva gondolkodj: úgy vannak kalibrálva a célok, hogy ledönti a sörét.Petya357 írta: ↑2025.02.10. 19:15 Szia!
Akkor ha jól értem, nincs egzakt válasz a kerdésemre.
Teszteket kell végrehajtani, hogy lemérnem, mi az a távolság, aminél adott súlyú, szemcseméretű, sebeségű madársörét cilinder szűkítéssel még dönti a poppert és a szögletes célt (a kerek könnyebb, gondolom ha dől a szögletes akkor a kerek is fog) ). Ami azért szomorú, mert ez egy egészen egzakt dolognak kéne lennie, mások már nyilván lemerték, és ezt használják pályatervezési segédletként… sokkal egyszerűbb lett volna odaírni mennyi yard vagy méter.
Azt hiszem, elbeszélünk egymas mellett.
Nekem volt. Sok évig vadásztam vele, sosem volt semmilyen akadály. A csövek belül krómozottak, örök élet +2 nap. Amúgy is nagyon rozsda ellenálló. Szűkítései átlagos lőkészségű vadásznak, (a korábban leköpködött) vadászias lőtávon (cca 35 m) belül optimálisak. Brenekkét is jól lövi, bár arra a bal cső már kevésbé ideális. De bordázott sluggal az is mehet. Korongot csak vadászatra felkészülés céljából lőttem vele, szépen töri. 2,4-3,5 mm közötti sörétet szereti. Nagy előnye, hogy üresen csettegetés nélkül is lehet feszteleníteni az űtőszeg rugókat.
Megnéztem FeHoVán. Volt még két golyószóró a két NATO vállfegyver-kaliberben a három öntöltő pisztoly mellett. Mást nem hoztak. A cégtől nem voltak, dianás tanulók voltak a standon.WildBear23 írta: ↑2025.02.08. 10:11 Lőttél Gestamen fegyverrel, vagy van róluk még infód?
Csak kíváncsiságból érdekel.
Van prekoncepcióm, de nyitott vagyok.
Jog és Fegyverben volt már tárgyalva valamikor. Igen, az átállás most enyhén szólva nem lett átgondolva...Mex írta: ↑2025.02.11. 21:47 Sziasztok!
Nem tudom, hallottátok-e, de 2025 január 1-től változott a sportorvosik érvényessége. Mindenkinek a születésnapjához kell igazítani a lejárat dátumát.
Van, aki nyer vele egy kicsit, mint például én (1 hónapot), de van, aki bukik rajta, és mondjuk csak fél évre kapja meg a következő érvényességet.
Az alábbi táblázatot az OSEI honlapján találtam, ebből mindenki megtudhatja, hogy nyer rajta, vagy bukik.
Sportorvosi érvényesség változás.jpg
Igen, hallottam. A sportorvos valószínűleg nem. Egy évre megadta. Még a születésnapom hónapját sem találta el.Mex írta: ↑2025.02.11. 21:47 Nem tudom, hallottátok-e, de 2025 január 1-től változott a sportorvosik érvényessége. Mindenkinek a születésnapjához kell igazítani a lejárat dátumát.
Van, aki nyer vele egy kicsit, mint például én (1 hónapot), de van, aki bukik rajta, és mondjuk csak fél évre kapja meg a következő érvényességet.
Az alábbi táblázatot az OSEI honlapján találtam, ebből mindenki megtudhatja, hogy nyer rajta, vagy bukik.
3,5 hónap...Mex írta: ↑2025.02.11. 21:47 Sziasztok!
Nem tudom, hallottátok-e, de 2025 január 1-től változott a sportorvosik érvényessége. Mindenkinek a születésnapjához kell igazítani a lejárat dátumát.
Sportorvosi érvényesség változás.jpg
Mindegy, mit ír. A jogszabály számít. Én is csináltathatok újat április 20-ig, azután augusztus elején megint.
Az túl egyszerű lett volna, hogy:
Vác? versenyezhet.huChronicus Magnumitis írta: ↑2025.02.11. 21:55 Sokat érünk ezzel is... Két hete mindennap próbálok online időpontot foglalni az OSEI-ben, meg még öt másik helyen is Gyáltól Szentendréig, két hónapra előre egy szabad időpont sincsen.
Júniusig nincs időpont, hiszen annyiszor írtátok ide be full public.
+1WildBear23 írta: ↑2025.02.11. 23:16 Az túl egyszerű lett volna, hogy:
"a 2026-ban lejáró sportorvosik érvényessége automatikusan meghosszabbodik a versenyző születésnapjáig."
És így mindenkinek egyértelmű, és mindenki nyer vele.
Mert ezzel a folyamatabrával csak az elb@szás esélye nő, lám, Poresz sportorvosa el is b@szta.. szerencsére nem nagy a tét, ja de igen, az engedélyed múlhat rajta.![]()
Én mondjuk az egész sportorvosi rendszert egyszerűsíteném azzal, hogy akinek jogsija van, annak a sportorvosi érvényessége = a jogsi érvényességével.
Nem kellene mást, mint az IgRenden a szokásos golyóstollal beírni a tartásiba (ahogy szokták), hogy orvosi alkalmasság 2028.12.01.-ig igazolva az XXXXX számú gépjárművezetői engedéllyel.
Ha valamelyik politikus ezt eléri, az számíthat a nagyrabecsülésemre és a szavazatomra!
Elvileg ilyesmire mintha jogszabály is lenne, hogy nem kérhető annak az igazolása, ami adatot amúgy be tudnak szerezni rólad.Poresz írta: ↑2025.02.12. 07:23 +1
Megjegyzem: az új személyi igazolványom biztosan, és talán az útlevelem és a jogosítványom is már a születésnapomig érvényes.
És mi lenne, ha nem kellene bejárni az igrendre, hanem szépen mindent lekérdeznének közhiteles - vagy minek nevezik? - adatbázisból?
Ezt a nyolc napon belüli fegyverbeíratást is el kellene felejteni: az eladó jelentse be online, hogy melyik barnakönyvesnek mit adott el, és kész.
Komolyan, mint a ‘90-es évek eleje, amikor bottal piszkálták a számítógépeket, hogy “Ugye nem harap?”
a 7-lövetű revolver az bizony luxus:-))
2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
Nem hinném hogy az a minimális számú, pár száz vagy max ezer barnakönyves büdöspesti kényszer-sportlövő júniusig kinulláz egy Pest vármegyei helyet.
Nem véletlenül kérdeztem tavaly ősszel:
Csak hogy tudjuk, kinél kell verni az asztal, illetve milyen vudu-bábut kell készíteni.Poresz írta: ↑2024.10.30. 16:39 Fontosabb kérdés: milyen nem fegyveres jogszabály következménye az, hogy amatőr sportolók versenyengedélyéhez milyen egészségügyi alkalmassági vizsgálat kell? = Mi a duma, amire hivatkoznak, hogy ezt nem lehet letudni a vezetői engedélyhez szükséges háziorvosi vizsgálattal 5-10 évente?
Na igen. Ez vajon igaz a sportorvosira? Lekérdezhető valahonnan közhiteles nyilvántartásból?Poresz írta: ↑2025.02.12. 09:21 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról
“III. Fejezet
A KÉRELEMRE INDULÓ HATÓSÁGI ELJÁRÁS
18. A kérelem
36. § [A kérelem tartalma]
(2) Nem kérhető az ügyféltől szakhatósági állásfoglalás vagy előzetes szakhatósági állásfoglalás csatolása, és az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével olyan adat, amely nyilvános, vagy amelyet jogszabállyal rendszeresített közhiteles nyilvántartásnak tartalmaznia kell.”
Ezerszer mótvá, hogy LE.
Ha minden áron szopatni akarod az utánad következőket az igrenden...
Tessék: “Sportorvosi engedélyek érvényességét lekérdező rendszer” (OSEI). - Nyilván meg tudják beszélni egymás között, hogy az igrend naponta korlátlan lekérdezést végezhessen.
"(2) Nem kérhető az ügyféltől szakhatósági állásfoglalás vagy előzetes szakhatósági állásfoglalás csatolása, és az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével olyan adat, amely nyilvános, vagy amelyet jogszabállyal rendszeresített közhiteles nyilvántartásnak tartalmaznia kell.”
Fingot reszeltek. Nem is reszeltek, óriási géppel köszörülitek.Poresz írta: ↑2025.02.12. 13:04 Tessék: “Sportorvosi engedélyek érvényességét lekérdező rendszer” (OSEI). - Nyilván meg tudják beszélni egymás között, hogy az igrend naponta korlátlan lekérdezést végezhessen.
Úgyhogy innentől az a kérdés, miért kell golyóstollal beíratni a barnakönyvbe? Mert szerencsétlen esetben - legtöbbünk számára - az egy pocsékba ment szabadnap évente. Mert ahhoz fizikailag jelen kell lenni. Attól félnek, hogy hirtelen lesz sok-sok barnakönyv, amiről nem tudják felmutatáskor megállapítani, hogy érvényes?
Ahogy látom, neked meg nem sikerült elolvasnod a bejegyzés többi részét, vagy ha igen, akkor csak azt emelni ki, amibe beleköthetsz! Te meg jó parancsnok lennél a rendőrségnél!gvass1 írta: ↑2025.02.12. 13:08 "(2) Nem kérhető az ügyféltől szakhatósági állásfoglalás vagy előzetes szakhatósági állásfoglalás csatolása, és az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével olyan adat, amely nyilvános, vagy amelyet jogszabállyal rendszeresített közhiteles nyilvántartásnak tartalmaznia kell.”
Ahogy látom jó rendőr lennél, mert a fenti összetett mondat értelmezése rajtad is kifogott.
(Amúgy az ilyen törvényességi felügyelet céljára van létrehozott szervezet. Ügyészségnek hívják.)
Nem azokkal vitatkoztam, ahol egyetértek, hanem ahol objektíve faszságot írtál.
Nem írtam fasságot, csak nem értetted!