WildBear23 írta: ↑2023.10.09. 17:58
A kinyújtott karod plusz a vipera hossza több mint egy méter.
De igazad van abban, hogy ha a kinyújtott kezedben lévő spray-el fújsz, az messzebbre hatásos, mint a vipera.
Szia,
Szerintem amikor egy onvedelmi eszkoz (mindegy, hogy vipera, gp, spray) hatasos tavolsagarol beszelunk, akkor sosem arra gondolunk, hogy ha a vedett szemely elott 25 meterrel van egy testor, aki kinyujtott kezzel lo a gazpisztollyal, akkor annak 28.5 meter a hatotavolsaga, hanem onnan merjuk a hatotavolsagot, ahol fogjuk az eszkozt.
Viszont ilyen távolságból már a támadó sem ér el Téged, közelebb kell jönnie: és a vipera messzebbre ér el, mint a támadó puszta keze, vagy kése.
A másik pedig hogy a hatás nem bináris, hat/nem hat!
A gázspray nem halálsugár, a lefújt támadó simán közelebb tud jönni, és késsel kaszabolni, míg törött alkarral kevésbé.
Termeszetesen nem azt irtam, hogy a hatotavolsag tekinteteben a puszta kez hatasosabb a viperanal, hanem azt, hogy a spray hatasosabb.
Drogos eseteben szamomra nem egyertelmu, hogy mi zavarja jobban: az, hogy nem lat (miutan oldalt leptem!), vagy az, hogy az egyik alkarja torott.
Ez nem így van.
~30 éve vettem az első gázpisztolyomat (Röhm RG89, még gvassal együtt
), és ~20 éve viperát (még a Bethlen Gábor utcai Gunboxban), elég sokat gyakoroltam velük. Nincs különbség a rántásban.
Viperával jó technika amikor előrántás után nem csapod ki, hanem úgy ütsz a (csukott) viperával mint ha nyitva lenne, és az az ütés ívén nyílik ki és rögzül.
Ez tenyleg jo technika!
Vagy elkerulte a figyelmemet, vagy elfelejtettem.
Igy igazad van.
Ezzel együtt sem hiszem, hogy utcai önvédelemnél tizedmásodpercek számítanának. Ennyi erővel fel lehetne hozni a tárkapacitást (viperánál "végtelen"), az elakadási hajlamot, stb.
Keves vipera "hasznalatot" lattam, az alapjan talan nem illene statisztikat keszitenem, de ugy tunik, hogy nem ritka az "elakadas" (szeteses).
Nyilván ez nem költség (mivel nem forint a mértékegysége), hanem kockázat.
A kockázat számszerűsítésére a bekövetkezési esély és a veszteség szorzata használható. Kockázat = P (a probléma bekövetkezte) * Veszteség.
Mekkora a "P"? Azaz a ruházatátvizsgálás esélye? Borzasztó kicsi szám, ha normálisan viselkedsz akkor nulla.
Mekkora a "Veszteség"? Pénzbírság. Legrosszabb esetben időlegesen bevonják az engedélyedet. Kellemetlen lenne, de azért emiatt sem megyek a Dunának. Fél évre átadom a fegyvereimet sporttársnak vagy klubnak.
Szorozd össze a kettőt.
Szerintem nem az ertekek szorzata, hanem az ertekek logaritmusanak a szorzata a kockazat szamszerusitese.
Nyilvan mas ertek jon ki 1 es 23 fegyver eseten.
Ki az a képzett ASP instruktor, és konkrétan
mit mondott?
Nevet szemelyesen. A "mit" et meg szo szerint nem tudom idezni, csak amit nemreg irtam, kiegeszitve azzal, hogy "mert kulonben lehet, hogy ugy ol meg valakit, hogy nem is akarta."
bel írta: ↑2023.10.08. 10:49
Szia,
Nalam hozzaertobb azt mondta, hogy a vipera fegyverkent kepzetlen rendor szamara is jo opcio (tehat ha fennall a lofegyver hasznalatat megalopozo korulmeny).
Ellenben kenyszerito eszkozkent csak arra kepzett rendornek engedne a viseleset.
Bel
-----------
Én úgy látom, többen úgy alkotnak véleményt, hogy nem ismerik a szóban forgó eszközt, nem néztek végig oktatóvideót, stb.
Kb. mint a rendszerváltás tájékán nyilatkozó rendőrségi fegyverszakértő a gázpisztolyokról, hogy "egy kapszulát lőnek ki, amely a támadó arca előtt robban".
Viperával önvédelmi helyzetben nem tudsz "véletlenül" agyonverni senkit.
Szándékosan persze igen, bár az alu változattal még szándékosan sem.
Az igaz, hogy nem ismerem.
Marmint volt a kezemben egy tucat, ESP oktatoDVD-t vegigneztem, jopar ESP bemutatot lattam eloben.
Videot azert nem forgattam viperas tamadasrol, mert szetesett.
Azzal teljesen egyetertek, hogy a fentiek kevesek ahhoz, hogy az ember ismerje, mert ahhoz nem nezegetni kell, hanem gyakorolni.
Viszont a nezegetes alapjan mar eldontottem, hogy ilyet nem veszek, igy aztan se motivacio nincs a gyakorlashoz, se eszkoz.
ui:
BeHappy írta: ↑2023.10.09. 19:41
De a vipera az nem is dedikáltan önvedelmi eszköz, bár lehet használni önvédelemre is, mint bármit.
Kérdem én, mennyivel veszélyesebb, vagy alkalmatlanabb eszköz sikeres önvédelemre egy vipera, mint a bicska?
A masodik ponthoz: szerintem egyertelmuen alkalmasabb a vipera onvedelemre, mint egy kes, T-72-es, vagy egy atombomba. De nem ezekrol beszelgetunk, hanem a vipera/spray kapcsolatarol.
Az elso felehez: szerinted mi az a szerepkor, ami indokolja, hogy egy civil viperat hordjon az onvedelmen kivul?
Bel