Házhoz szállítással kérték most Kurszknál tart a csomag
Aktív fegyveres konfliktusok - katonai altopik (karantén)
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Re: Katonai és rendvédelmi
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
- WildBear23
- Veterán
AndyA úgy értette, hogy azért fejlesztenek az oroszok nyugati lőszerre saját gránátvetőt, mert reménykednek benne, hogy sok 40×46 mm gránátot fognak zsákmányolni.
Szerintem ez így poénos volt.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
- Chuck Norris
- Moderátor
Szerintem ez meg oroszukrán téma, sírva könyörgök hogy a megfelelő topikban tegyétek meg! (Átmásolom az egész beszélgetést oda)
Minden Star Wars filmben főszerepet játszottam.
Én voltam az erő.
Én voltam az erő.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Csakhogy kifejezetten benne volt, hogy NEM, hanem exportmegrendelésre készült. (Semmi poénosság és pláne irónia nincs benne, hiszen erre gondolna mindenki jelenleg.)WildBear23 írta: ↑2024.08.12. 11:37 AndyA úgy értette, hogy azért fejlesztenek az oroszok nyugati lőszerre saját gránátvetőt, mert reménykednek benne, hogy sok 40×46 mm gránátot fognak zsákmányolni.
Szerintem ez így poénos volt.
BTW: Vmelyik orosz forrásban kifejezetten kizárták a hazai rendszeresítést.
És amúgy egy tök semlegesen megírt hírből így lehetett simán a gettóba zárt ukránorosz szart csinálni, holott sztem kifejezetten műszakilag az érdekes, hogy minden AK-val kompatibilis, nyugati lőszeres gránátvetőt csináltak Izsevszkben.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Re: Orosz-ukrán háború (katonai altopik)
"Richard Blumenthal amerikai szenátor az ukrajnai Kijevben: "Valószínűleg drónokat vásárolunk önöktől." Az ukrán drónipar a világ egyik legnagyobb drónbeszállítója lesz, és stabil bevételi forrást jelent."
(Kiegészítés: valahol azt olvastam hogy 2025-re évi 3 millió drón lesz az ukránok kapacitása. És mindezt szinte a semmiből hozták létre 3 év alatt.)
https://x.com/Tendar/status/1823063353121804462
(Kiegészítés: valahol azt olvastam hogy 2025-re évi 3 millió drón lesz az ukránok kapacitása. És mindezt szinte a semmiből hozták létre 3 év alatt.)
Gondolom, nagy része pici FPV lesz. De az meg kb. azt jelenti, hogy ha bírják operátorokkal, kb. tíz drónt indíthatnak minden egyes orosz katonára...TotoHU írta: ↑2024.08.12. 21:14 "Richard Blumenthal amerikai szenátor az ukrajnai Kijevben: "Valószínűleg drónokat vásárolunk önöktől." Az ukrán drónipar a világ egyik legnagyobb drónbeszállítója lesz, és stabil bevételi forrást jelent."
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
A 80-as évek közepén (de lehet hogy elöbb is) volt a seregben ilyen deltaszárnyú RC repülő (házasított nevén DRON). Csak akkor még az elején propelleres meghajtással működött és fix start állványról indították és nem volt FPV. Lefelé ejtőernyővel érkezett. De jó móka volt akkor is a sorállományú katonáknak. Elmondásuk szerin nem is tudták az akkori légvédelmi fegyverek leszedni, mert olyan gyorsan lehetett irányt váltani vele. A használati cél ugyan az volt mint most. Csak a technika és a hadviselés módja fejlődött.bel írta: ↑2024.07.15. 11:23 A drón a védelmi képességek fejlesztését segíti: célanyag, amelyet az éles és gyakorló lövészetek során az egységeknek el kell találni. A világviszonylatban is különleges kötelékrepülési képesség, a nagy magasság és a gyorsaság jelentős kihívás elé állítja a légvédelmi egységeket, a drónok segítségével többféle készültségi helyzet szimulálható anélkül, hogy nagyértékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő.
Röviden ez jutott eszembe a hír kapcsán.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
- qqriq
- Peacemaker
- Kapcsolat:
szerintem meg nem, vekony a cso es van alatta tisztitovesszo
ingyom bingyom tálib-e?
Elég sok videót láttam ezek kapcsolatban. Próbálják nyomatni őket.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Mostanság trend, hogy söréteseket vesznek/használnak drónellenes célra a hadseregek, lásd alább ukrán, belga, francia, amerikai példa:
http://www.kaliberinfo.hu/?s=dr%C3%B3n
Bár a rövid videóban nekem is huzagolt csövű gépkarabélynak tűnik, amivel lőnek, de az oroszoknak is ott van a rengetegféle belföldi gyártású sörétes, akár AK-formátumban is, amire a katonák átképzése nyilván könnyebb, mint csőtárasra.
Lásd itt is egy:
De van IZH-bock is, aminek azért a tűzereje cseppet csekélynek tűnik:-))
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Ha már drónok a téma: itt van egy 50 perces Daily Mail doku a drónokról, amik a hadviselés történetében most először játszanak döntő fontosságú szerepet a harcok kimenetelének alakításában.
Becslések szerint front teljes szélességében egy átlagos napon 10 ezer drón van fenn egyidejűleg.
Becslések szerint front teljes szélességében egy átlagos napon 10 ezer drón van fenn egyidejűleg.
Mennyi ebből felderítő, és mennyi az öngyilkos?
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Újabb mozgósítás jöhet Oroszországban, olyan masszívak az orosz veszteségek.
"Brutálisak az orosz veszteségek, ha nem mozgósítanak, akkor nem tudják folytatni a háborút"
/Index/
"Brutálisak az orosz veszteségek, ha nem mozgósítanak, akkor nem tudják folytatni a háborút"
/Index/
Szia,
Az azeriek sem csak baltat hasznaltak, vagyis szerintem a 2020-as azeri-hegyi-karabahi-ormeny haboru volt az elso.
Az ormenyeknek szerintem sok es jo fegyveruk volt, ahol a jo persze azt jelenti, hogy az 1980-es evek szinvonalahoz kepest jo.
Az osszehasonlitas kedveert: 2020-ban Magyarorszagnak donto tobbsegeben 1980-as evek szinvonalahoz kepest nem jo fegyvezete volt, es most is csak mutatoban akad olyan, ami ezt a szintet tullepi, konkretan ezek voltak az ormeny oldalon tobbek kozott:
BMP-1 es BMP-2 (nekunk sosem volt BMP-2, a BMP-1 reg lecsereltuk a sokkal rosszabb BTR-80(A)-ra)
SCUD es Tocska (nekunk sosem volt Tocska, a SCUD-ot reg megsemmisitettuk)
BM-21, BM-30 (nekunk sosem volt BM-30, a BM-21-eket reg kivontuk, majd megsemmisitettuk)
Sz300, OSZA (nekunk sosem volt Sz300, ami sokkal-sokkal fejletteb, mint barmi ami valaha is volt nekunk 2020-ig, es a lotavolsag tekinteteben jobb, mint a leszallitas alatt levo NASAMS, OSZA-nk sosem volt, modernebb mint a 2020-ban meglevo egyetlen radarvezerlesu legvedelmi fegyverunk, a KUB, noha a lotav tekinteteben a KUB kicsit jobb).
Ami igazan meghatarozo volt, az az azeri dronok:
Bayraktar (torok, csapasmero dron)
Harop (izraeli, nagy ongyilkos dron)
Orbiter (izraeli, felderito dron)
Kargo (torok, kis ongyilkos dron)
AN-2 (valoszinuleg azeri atalakitas, nagy ongyilkos/csali dron)
Bel
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Való igaz. Nem is tudom hogy az eredeti dokuban mondták így, vagy az én költői fantáziám tette hozzá hogy az első alkalom. De igen, ott látta a világ először hogy milyen jelentős szerepet játszott a dróntechnológia az események alakulásában.
-
- Veterán
Levegő-levegő sörétes.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Drónvadász sörétes a Benellitől:
(Mondjuk nálam ez így inkább csak az átcímkézés/parasztvakítás - egy rendes távmérő/tűzvezető irányzékkal lenne értelmes, fejlesztésnek nevezhető dolog.)
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/dronvad ... enellitol/
(Mondjuk nálam ez így inkább csak az átcímkézés/parasztvakítás - egy rendes távmérő/tűzvezető irányzékkal lenne értelmes, fejlesztésnek nevezhető dolog.)
Lassan inkább valami dedikált állványos géppuskaszerű nagy tűzsűrűségű sörétes eszköz kell, mert Ivánék Kurszknal áttértek a 10+ kmes optikai kábeles HD minőségű kamerás drónokra. Ezek pedig zavarhatatlanok.gvass1 írta: ↑2024.08.15. 06:52 Drónvadász sörétes a Benellitől:
+1
Vagy 22 LR sorozatlövő?
A tűzvezető rendszer, hagyományos 360-as állványos géppuskára szerelve is jó iránynak tűnik.
A lándzsa és a pajzs versengése - ez már évezredek óta így megy. Most éppen az előbbi áll nyerésre - majd kitalálnak valamit ellene - eszközt, taktikát, stratégiát.
A folyamat most is zajlik, a jeleket (megváltoztatott taktika, kezdetleges elhárítási eszközök) már látjuk- minden bizonnyal nálunk okosabb emberek mindkét oldalon éjjelit nappallá téve dolgoznak ezen a komoly problémán.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
+1Petya357 írta: ↑2024.08.15. 09:57 +1
Vagy 22 LR sorozatlövő?
A tűzvezető rendszer, hagyományos 360-as állványos géppuskára szerelve is jó iránynak tűnik.
A lándzsa és a pajzs versengése - ez már évezredek óta így megy. Most éppen az előbbi áll nyerésre - majd kitalálnak valamit ellene - eszközt, taktikát, stratégiát.
A folyamat most is zajlik, a jeleket (megváltoztatott taktika, kezdetleges elhárítási eszközök) már látjuk- minden bizonnyal nálunk okosabb emberek mindkét oldalon éjjelit nappallá téve dolgoznak ezen a komoly problémán.
Főleg hogy az ukránok most szereztek egy pár zsírúj leládázott orosz mélytányér alakú járműre szerelhető drón jammert. Tuti, hogy széttesztelik, a gyenge pontok megtalálása miatt.
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Mindenképpen kell egy állványos illetve önjáró platformra szerelhető, mini CIWS jellegű cucc, kvázi csapatlégvédelemként. Ehhez már egészen komoly, akár tényleg AI-célfelismeréses tűzvezető, potenciálisan automatizált rendszer is kell. Ez azért nem lesz olcsó.
De a lövészrajnak is kell egy katona által bevethető, közvetlen elhárító fegyver, ami olcsó, könnyű és hatékony. Ezek szerintem továbbra is valamiféle sörétes puskák lesznek.
A páncéltörő tüzérség vs. vállról indítható páncélelhárító eszközök analógiája.
Mi van azzal a talán angol cuccal, ami lő a katona helyett, amikor jó helyen van az irányzék, vagy mi?Korgull írta: ↑2024.08.15. 10:12 Pár, már létező megoldás, bár ezek nem igazán a kompakt kategóriában versenyeznek
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/brit-ha ... eresitese/
Ez is egy megoldás, a meglevő lövészfegyverekre alapozva, de harctéren tudtommal még nem bizonyított.
Pont alkalmas hely lenne a tesztelésre Ukrajna, nem?gvass1 írta: ↑2024.08.15. 10:20 http://www.kaliberinfo.hu/hirek/brit-ha ... eresitese/
Ez is egy megoldás, a meglevő lövészfegyverekre alapozva, de harctéren tudtommal még nem bizonyított.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Remélem nem szoptad be Te is Somkuti dottore fantazmagóriáját. Optikai kábeles drónok? Megint egy dolog, amire a ruszki nagyotmondáson kívül semmiféle bizonyíték nincsen az ég adta világon, valamint ellentmond a fizika törvényeinek is.
Egy nálam hozzáértőbb szerint "vannak olyan fegyverek, jórészt rakéták, amiket huzalvezérléssel irányítanak távolról. Ez azt jelenti, hogy a rakétán egy kis dobról hajszálvékony fém huzal csévélődik le repülés közben, és egy irányzótól ezen keresztük kapja a kormányparancsok jeleit. Hátránya, hogy az irányzó és a célpont között nem nagyon lehet tereptárgy, és folyamatosan szemmel kell tartani a célt és a rakétát is."
OK az optikai kábellel meglenne a direkt kommunikáció a drónnal, ott már közvetlen rálátás nem kell. De szerény és alig létező elektronikai ismereteim szerint az optikai kábel az qrvára nem ilyen mint a fent leírtak, az jóval sérülékenyebb, és nehezebb is. Rákerestem a guglin, 1 km-s optikai kábeltekercs súlya 30 kg körül van. 10 km akkor az 300 kg, és hogy képzeljük el, hogy ezt a több száz kg-s súlyt 10 km-en át a levegőben húzza maga után egy kicsike drón, vagy hogy repül az ilyen? De Somkuti az ilyen apróságokkal nem szokott foglalkozni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára TotoHU 2024.08.15. 10:48-kor.
A második tétel a linken is pont olyan.
shall not be infringed
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Nem is csak magát a Volnorez zavarót szerezték meg, hanem a kezelői dokumentációját is. Hát, ezért nagyon nem fogják megdícsérni azt valakit akire ezeket bízták, már persze ha megúszta élve.
https://defence-blog.com/ukrainian-troo ... re-system/
"Az ukrán katonai erők állítólag elfogtak egy orosz "Volnorez" elektronikus hadviselési rendszert a kurszki régióban, olyan dokumentációval együtt, amely potenciálisan felfedheti a műszaki specifikációkat.
A Militarniy szerint a "Volnorez" rendszert, amely a megtalálásakor még gyári csomagolásában volt, arra tervezték, hogy védőkupolát hozzon létre katonai eszközök, különösen harckocsik körül, megvédve azokat a dróntámadásoktól. Ez a rendszer először tavaly ősszel jelent meg az orosz katonai egységeken belül, kifejezetten a modern hadviselésben kritikus eszközzé vált FPV (First-Person View) drónok elleni küzdelemre tervezve.Az orosz erők titokban tartották a "Volnorez" rendszer technikai részleteit, de a lefoglalt dokumentáció az ukrán szakértők számára betekintést nyújthat a rendszer képességeibe. A rendszer úgy működik, hogy megszakítja a kapcsolatot az érkező drón és az irányítóállomás között, aminek következtében a drón elveszíti repülési útvonalát, és a védett jármű elkerülheti a találatot."Aktiváláskor a "Volnorez" rendszer célja, hogy megszakítsa a kapcsolatot a drón és a kezelője között, ami a drónt a pályáról való letérésre készteti" - jelentette a Militarniy. Ez a technológia különösen hatékony a rögtönzött FPV drónok ellen, amelyek, amikor elveszítik a jelet, jellemzően a földre zuhannak, hatástalanná téve őket.A fejlettebb polgári drónok, mint például a Mavic 3, amelyeket a konfliktusban mindkét fél használ, azonban másképp reagálnak. Ezeket a drónokat úgy programozták, hogy a helyükön lebegjenek, vagy visszatérjenek az indítási pontjukra, ha elveszítik a jelet, így kevésbé érzékenyek a "Volnorez" rendszer zavarására.
A "Volnorez" rendszer elfogása értékes információkkal szolgálhat Ukrajnának az orosz elektronikus hadviselési képességekről, ami lehetővé teheti az ukrán erők számára, hogy ellenintézkedéseket dolgozzanak ki, vagy fejlesszék saját védelmi technológiáikat."
A huzal lehet az irányító oldalon is. Nem kell cipelni, csak egy részét. Nem kell hajszálvékonynak sem lennie - a drón sokkal lassabban repül, mint a rakéta - van idő csévélni.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 10:25 Remélem nem szoptad be Te is Somkuti dottore fantazmagóriáját. Optikai kábeles drónok? Megint egy dolog, amire a ruszki nagyotmondáson kívül semmiféle bizonyíték nincsen az ég adta világon, valamint ellentmond a fizika törvényeinek is.
Egy nálam hozzáértőbb szerint "vannak olyan fegyverek, jórészt rakéták, amiket huzalvezérléssel irányítanak távolról. Ez azt jelenti, hogy a rakétán egy kis dobról hajszálvékony fém huzal csévélődik le repülés közben, és egy irányzótól ezen keresztük kapja a kormányparancsok jeleit. Hátránya, hogy az irányzó és a célpont között nem nagyon lehet tereptárgy, és folyamatosan szemmel kell tartani a célt és a rakétát is."
Szerény és alig létező elektronikai ismereteim szerint az optikai kábel az qrvára nem ilyen, az jóval sérülékenyebb, és nehezebb is. Rákerestem a guglin, 1 km-s optikai kábeltekercs súlya 30 kg körül van. 10 km akkor az 300 kg, és hogy képzeljük el, hogy ezt a több száz kg-s súlyt 10 km-en át a levegőben húzza maga után egy kicsike drón, vagy hogy repül az ilyen? De Somkuti az ilyen apróságokkal nem szokott foglalkozni.
Ezzel az egésszel sokkal inkább olyan problémákat vizionálok, hogy :
1. Tudni, hol van az irányító! Csak követni kell a kábelt. Szerintem ez gáz
2. Az üvegszálas kábel törékeny(ebb). Nehezen hihető, hogy 10km alatt egyszer sem törjön meg
Úgyhogy Hozzád hasonlóan szkeptikus vagyok, a csoda - érdeklődés hiányában elmarad - de más okokból
Az AI-al megtuningolt, a célt önállóan megkereső drón hasonló módon nem zavarható, és IMHO ijesztőbb alternatíva - tiszta Terminátor mozi
+1gvass1 írta: ↑2024.08.15. 10:05 Mindenképpen kell egy állványos illetve önjáró platformra szerelhető, mini CIWS jellegű cucc, kvázi csapatlégvédelemként. Ehhez már egészen komoly, akár tényleg AI-célfelismeréses tűzvezető, potenciálisan automatizált rendszer is kell. Ez azért nem lesz olcsó.
De a lövészrajnak is kell egy katona által bevethető, közvetlen elhárító fegyver, ami olcsó, könnyű és hatékony. Ezek szerintem továbbra is valamiféle sörétes puskák lesznek.
A páncéltörő tüzérség vs. vállról indítható páncélelhárító eszközök analógiája.
Fogalmam sincs hogy hogyan csinálják. Amit látok a zavarás legkisebb jele nélkül hd minőségű keppel vezetik célra az eszközeiket és lövik szét a célokat. Ha megengeded nem linkelek ruszki videót róla.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 10:25 Remélem nem szoptad be Te is Somkuti dottore fantazmagóriáját. Optikai kábeles drónok? Megint egy dolog, amire a ruszki nagyotmondáson kívül semmiféle bizonyíték nincsen az ég adta világon, valamint ellentmond a fizika törvényeinek is.
OK az optikai kábellel meglenne a direkt kommunikáció a drónnal, ott már közvetlen rálátás nem kell. De szerény és alig létező elektronikai ismereteim szerint az optikai kábel az qrvára nem ilyen mint a fent leírtak, az jóval sérülékenyebb, és nehezebb is. Rákerestem a guglin, 1 km-s optikai kábeltekercs súlya 30 kg körül van. 10 km akkor az 300 kg, és hogy képzeljük el, hogy ezt a több száz kg-s súlyt 10 km-en át a levegőben húzza maga után egy kicsike drón, vagy hogy repül az ilyen? De Somkuti az ilyen apróságokkal nem szokott foglalkozni.
Az ukrán támadás elején erre képtelenek voltak, ugyanis úgy indult , hogy az ukrán dronosok szetlottek az oroszok állásait központjait és a velük azonos időben bevonuló ukrán EW elnyomta a válasz drónokat és az orosz kommunikációt. Mivel az oroszoknak se kepük se hangjuk nem volt helyzetről, így az ukrán mozgékony egységek be tudták nyomulni és szét tudtak a támadáshoz bontakozni.
Erre jelenleg egyre kisebb mértékben képesek. orosz dronban viszont láttam olyat ami egy felnőtt férfit emelt a fák fölé.
Egyébként nem tudom honnan veszed ezt a 30 kg ot,mert az oroszok által használt ATGMek egy jelentős része madzagos és 5 km koruli hatotavolsaggal rendelkezik.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára aksurv 2024.08.15. 11:14-kor.
Igen, szerintem is egyertelmuen ez a jovo, es szerintem a tobbi fegyverhez kepest viszonylag olcso es tobbcelu is lehet.
Vagyis vagy egy 7,62-es geppuska (ezeknek a valos lotavja azert eleg kicsi, hiszen konkretan el kell talalni a kicsi dront vele, ezek alapvetoen azt a jarmuvet tudjak oltalmazni, amin rajta vannak, cserebe a sullyuk es aruk olyan, hogy akar egy szemelyautora is felrakhatoak), vagy eggyel nagyobbkent 40 mm-es HV granatos automata aknaveto (a jelenlegi dronok nagyon gyengek, vagyis par m tavolsagban robbanva is le tudja szedni a granat, igy ezekkel sokkal-sokkal kisebb pontossag is eleg, ezaltel ezek akar 1-200 m-es teruletet is tudnak vedeni maguk korul, nem csak a konkret jarmuvet, ezek ara es sullya olyan, hogy barmelyik konnyupancelosra, akar hummer/gidran/nms-re is felrakhatoak).
Manapsag szerintem a hardver olcso, ami abszolut ertelemben draga, az a vezerlo program, de erre meg egyszeru a megoldas: 10 000 szamra kell gyartani, es akkor eloszlik a koltseg (kiveve, ha sikerul "NATO szabvanyt" csinalni belole, akkor siman lehet millios a peldanyszam, de mivel ez nem a VSZ, ezert erre kicsi eselyt latok).
En az AI-tol nem vagyok hasra esve (ha lesz tobb idom, errol irok bovebben is), dront felismerni szerintem rendes (ember altal irt) programmal is lehetne, aminek az az elonye, hogy sokkal-sokkal megbizhatobb, mint az AI. Persze masik lehetoseg, hogy kombinalni a 3-t, es a pillanatnyi helyzethez igazitani, pl igy:
-bekeidoben a sajat hatorszagbeli bazison ha a rendes program es az AI is celt erzekel, akkor engedelyt ker a tuzelesre.
-majdnem-haborus teruleten ha az egyik celt erzekel, akkor engedelyt ker a tuzelesre, ha mindketto, akkor onalloan tuzel
-haboruban ha az egyik celt eszlel, akkor tuzel, ha egyik sem eszlel celt, akkor meg az operator nyithat tuzet
Nyilvan a 3. opcioban benne van az, hogy amikor a 3 eves jatszo kisgyerekre tuzet nyit az AI, akkor a gyarto es a betanitast vegzo kozos cellaba megy Hagaba. Termeszetesen amikor a rendes program nyit tuzet ugyanarra, akkor meg a programozo megy Hagaba.
Hosszabb tavon meg szerintem vissza fognak jonni a valaha Magyarorszagon is nagy mennyisegben gyartott 57 mm-es gepagyuk, mert azoknak sokkal-sokkal nagyobb a hatasos lotavolsaga, mint akar a 40 mm-es granatvetonek, akar a 30 mm-es gepagyunak, mikozben a loszere igen olcso az iranyitott raketakhoz kepest.
Hat, a sima soret az szerintem inkabb a K100 kezigranat szintje. Viszont 18 mm nem olyan nagyon kicsi, abba mar bele lehetne tenni egy idozitot+kicsi robbanoszert, igy 2 mm kulonbseggel megkapjuk az OICWS-t, ami az 1990-es evekben elbukott, viszont azota fejlodott a technika.
Persze igazan olcso ez most sem lenne, szoval a szegenyeknek marad az altalad irt soretes puska, pl. M26-MASS
Bel
Egyetértek, lehet mindenféle hightech dologban gondolkodni, de a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás a sörétes puska. Több video szerint működik:
A kérdés inkább az, hogy pontosan milyen lőszerrel, milyen terítéssel, milyen rendszerű puskát érdemes rendszeresíteni. Félauto minél nagyobb tárkapacitással valószínűleg, és általában messzire kell lőni, tehát szűk terítésű chokekal, és érzésre az ólomsörét ideális lehet. Hogy a kivehető tár jó ötlet-e, nem tudom, de elsőre azt mondanám, hogy a csőtár jobb megoldás. A nagyméretű tárak kezelése nehézkes, összességében kevesebb lőszer is lesz a katonánál.
Ha másodlagosként van a katonánánál, akkor a kompakt méret előny lehet, csőtárnál ekkor fel kell adni a tárkapacitásból.
Valószínűleg valami arany középút a jó megoldás, kompaktabb 12ga csőtáras félauto full szűkítéssel.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Szia,
Ha az iranyito oldalon van, akkor huzni kell, szerintem az sokkal rosszabb, mint cipelni.
Szerintem azert kell hajszalvekonynak lennie, hogy konnyu legyen.
Szerintem ami (fem) droton 50 eve elment a fel/le/jobbra/balra parancs, azon most elmegy a HD videojel a parancsok mellett, vagyis szerintem nyugodtan lehetne fem is a drot. Mar ha nem akarjak zivataros idoben hasznalni, de szerintem ennyi korlatozas beleferhet.
En eleg nagy falatnak erzem az onallo celkeresest. Ezzel szemben a megtalalt celon rajta maradast nem, az konnyedden es uzembiztosan megvalosithato, es szerintem a kis hatotavolsagu dronzavarokkal szemben mar az is mukodo megoldas.
Bel
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Viszont találtam egész hosszú cikket a témában, úgyhogy visszavonom amit az előbb írtam. Asszem kicsit engem is elért a törzsi szellemiség, amit az egyik oldal állít az biztos kamu, amit a másik állít az meg biztosan igaz, pedig nem ennyire fekete-fehér a helyzet. Ami egyedül biztos, hogy iszonyú nehéz eligazodni ebben a kommunikációs zűrzavarban, de valószínűleg éppen ez is az egyik cél.aksurv írta: ↑2024.08.15. 11:00 Fogalmam sincs hogy hogyan csinálják. Amit látok a zavarás legkisebb jele nélkül hd minőségű keppel vezetik célra az eszközeiket és lövik szét a célokat. Ha megengeded nem linkelek ruszki videót róla.
Az ukrán támadás elején erre képtelenek voltak, ugyanis úgy indult , hogy az ukrán dronosok szetlottek az oroszok állásait központjait és a velük azonos időben bevonuló ukrán EW elnyomta a válasz drónokat és az orosz kommunikációt. Mivel az oroszoknak se kepük se hangjuk nem volt helyzetről, így az ukrán mozgékony egységek be tudták nyomulni és szét tudtak a támadáshoz bontakozni.
Erre jelenleg egyre kisebb mértékben képesek. orosz dronban viszont láttam olyat ami egy felnőtt férfit emelt a fák fölé.
Egyébként nem tudom honnan veszed ezt a 30 kg ot,mert az oroszok által használt ATGMek egy jelentős része madzagos és 5 km koruli hatotavolsaggal rendelkezik.
Itt a cikk erről, első körben valóban kamunak tűnt a dolog, és mások is az optikai kábelek törékenységét és a súlyát írták első körben kritikai kommentként. Viszont egy lepotyogott ilyen optikai kábeles vezérlésű drónt szétkaptak az ukránok, és tényleg működott. Sőt, az ukik is kísérleteznek hasonlókkal, ott 1 km a hatótáv ami egyelőre működik nekik.
Mod: a cikk 5 hónapos, és állítólag már 1 éve használnak ilyen drónokat, sőt a németek is gyártanak ilyeneket kifejezetten az ukránoknak. Szóval mégsem ökörség a dolog, bár valóban nehezen hihetőnek tűnik elsőre.
https://www.forbes.com/sites/davidhambl ... ny-jammer/
Ez az ukrán teszt verzió https://x.com/DanielR33187703/status/17 ... 3446577623
Ez elég érdekes, HA IGAZ és nem ez is ukrán psyops.
Én is tovább gondolkodtam a dolgon és amit írok kizárólag a saját véleményem, erről nincs forrásom.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 12:06 Viszont találtam egész hosszú cikket a témában, úgyhogy visszavonom amit az előbb írtam. Asszem kicsit engem is elért a törzsi szellemiség, amit az egyik oldal állít az biztos kamu, amit a másik állít az meg biztosan igaz, pedig nem ennyire fekete-fehér a helyzet. Ami egyedül biztos, hogy iszonyú nehéz eligazodni ebben a kommunikációs zűrzavarban, de valószínűleg éppen ez is az egyik cél.
Itt a cikk erről, első körben valóban kamunak tűnt a dolog, és mások is az optikai kábelek törékenységét és a súlyát írták első körben kritikai kommentként. Viszont egy lepotyogott ilyen optikai kábeles vezérlésű drónt szétkaptak az ukránok, és tényleg működott. Sőt, az ukik is kísérleteznek hasonlókkal, ott 1 km a hatótáv ami egyelőre működik nekik.
https://www.forbes.com/sites/davidhambl ... ny-jammer/
Ez az ukrán teszt verzió https://x.com/DanielR33187703/status/17 ... 3446577623
Ez elég érdekes, HA IGAZ és nem ez is ukrán psyops.
Mint mondtam párhuzamosan figyelem a két háborút. A Hezbollah tett föl videókat ahol határ másik oldalán több kilométer mélyen támadtak harckocsit légvédelmi radart épületeket stb.
Végig gondolva az izraeli merkava és ukrán m113 elleni végső ravezetes videója tökéletes egyforma volt.
A Hezbollah észak koreai eszközöket használ.
Na most. Egy vezetékes ATGMt kétféle módon tudsz célra vezetni. Irányzó távcsővel ahol rajta tartod a jelet a célon pl. TOW, At14 , vagy a rakéta elejebe szerelt kamera képen át ahol korrekciót a kezelő végzi controllerrel.
a kamerás verziót a régi rakéták csináltak de akkor nem valt be a nehéz irányíthatóság miatt.
Azóta viszont nagyot változott a világ és fegyverhez felhasználható civil eszközök pl. kamera, joy, GPS bárki által elérhető lettek.
Pl az offba tárgyalt 70mai menetrogzito kamera tökéletesen alkalmas erre célra. a kis súly, kitűnő képminőség, beépített GPS képstabilizátor létező szoftver stb. miatt.
Innentől már részlet kérdés, hogy a konkrét eszköz drón v. atgm volt. Meg lehet bármelyiket csinálni és ráadásul relatíve olcsón. Az északi cuccok pedig az oroszok és perzsák számára is könnyedén elérhetők.
A drón még alkalmasabb is erre, mert egy relatíve lassú végső ravezetéssel ki lehet játszani az aktív védelmet is.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára aksurv 2024.08.15. 12:32-kor.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
When the shit hits the fan...
Már a liberális mainstream sajtó is pedzegeti: egyre több jel mutat abba az irányba, hogy Ukrajna robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket.
Ha ez valóban igaz, és nem csak egy újabb összeesküvés-elmélet vagy terelés, akkor az az ország, akit egyébként az EU is euró százmilliárdokkal töm ki az oroszok elleni harcában, gyakorlatilag támadást intézett az EU infrastruktúrája ellen.
Egyes vélemények szerint egyébként ez a NATO kollektív védelmi záradékának érvényesítésére is alkalmat adna Ukrajnával szemben.
Qrvára kíváncsi vagyok, hogy ebből mi lesz...
https://444.hu/2024/08/15/wall-street-j ... -az-akciot
Már a liberális mainstream sajtó is pedzegeti: egyre több jel mutat abba az irányba, hogy Ukrajna robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket.
Ha ez valóban igaz, és nem csak egy újabb összeesküvés-elmélet vagy terelés, akkor az az ország, akit egyébként az EU is euró százmilliárdokkal töm ki az oroszok elleni harcában, gyakorlatilag támadást intézett az EU infrastruktúrája ellen.
Egyes vélemények szerint egyébként ez a NATO kollektív védelmi záradékának érvényesítésére is alkalmat adna Ukrajnával szemben.
Kizártnak tartom az ukránokat.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 12:31 When the shit hits the fan...
A más cikkekben szereplő búvárkodási adatokat pl. használt keverék, lent tartózkodás stb. aktív búvárok szétkapták, hogy olyanok egyszerűen nem lehetnek a valóságban.
Amit elképzelhetőnek tartok, az az hogy szerencsétlen ukránok mennek Biden sorsára és ezek a hírek már azt szolgálják.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Összeesküvés elmélet következik: akár az amik is lehettek volna, de továbbra sem tartom valószínűnek hogy 1) a legkomolyabb szövetségesét és gazdasági partnerét de facto megtámadná pár milliárd dollár plusz profitért. 2) Plusz ugyan Biden valóban ment a levesbe, de nem lefutott meccs az elnökválasztás, ha Harris nyer akkor minden megy tovább úgy mint eddig, vagy még úgyabb.aksurv írta: ↑2024.08.15. 12:39 Kizártnak tartom az ukránokat.
A más cikkekben szereplő búvárkodási adatokat pl. használt keverék, lent tartózkodás stb. aktív búvárok szétkapták, hogy olyanok egyszerűen nem lehetnek a valóságban.
Amit elképzelhetőnek tartok, az az hogy szerencsétlen ukránok mennek Biden sorsára és ezek a hírek már azt szolgálják.
A norvégokat ugyanezért zárnám ki, ők már így eléggé is kőgazdagok, nincsenek rászorulva, hogy ilyen disznóságba belemenjenek.
EU: a beruházás felét ők fizették, miért robbantanák fel? Oroszok: ugyanez, ha elzárják a csapot pont azt a hatást elérik mint most, így viszont a híd is felégett, nincs visszaút.
Ukránok: motivációjuk volt bőven, de igen azt mások is kritizálják hogy egy luxusjacht 6 fővel nem alkalmas egy ilyen feladatra (több helyen 500 kg TNT elhelyezése), szóval nem tudom hogy hogyan csinálták.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Protipp Pityu konteó: Kínaiaik voltak, mert imádnak szart kavarni, és minden ilyennel az oroszok is jobban rájuk lesznek utalva.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 13:51 Összeesküvés elmélet következik: akár az amik is lehettek volna, de továbbra sem tartom valószínűnek hogy 1) a legkomolyabb szövetségesét és gazdasági partnerét de facto megtámadná pár milliárd dollár plusz profitért. 2) Plusz ugyan Biden valóban ment a levesbe, de nem lefutott meccs az elnökválasztás, ha Harris nyer akkor minden megy tovább úgy mint eddig, vagy még úgyabb.
A norvégokat ugyanezért zárnám ki, ők már így eléggé is kőgazdagok, nincsenek rászorulva, hogy ilyen disznóságba belemenjenek.
EU: a beruházás felét ők fizették, miért robbantanák fel? Oroszok: ugyanez, ha elzárják a csapot pont azt a hatást elérik mint most, így viszont a híd is felégett, nincs visszaút.
Ukránok: motivációjuk volt bőven, de igen azt mások is kritizálják hogy egy luxusjacht 6 fővel nem alkalmas egy ilyen feladatra (több helyen 500 kg TNT elhelyezése), szóval nem tudom hogy hogyan csinálták.
Itt van a hersh elmélet fizetős fal mögötti linkje.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 13:51 Összeesküvés elmélet következik: akár az amik is lehettek volna, de továbbra sem tartom valószínűnek hogy 1) a legkomolyabb szövetségesét és gazdasági partnerét de facto megtámadná pár milliárd dollár plusz profitért. 2) Plusz ugyan Biden valóban ment a levesbe, de nem lefutott meccs az elnökválasztás, ha Harris nyer akkor minden megy tovább úgy mint eddig, vagy még úgyabb.
Nem azért linkelteltem, hogy az amerikaik voltak vagy sem, hanem azért, hogyha bárki is csinálta annak ennyi ország gunitalpasaival kellett egyeztetnie az akciorol. Tehát bárki tette ha egyedül tette vagy a nyugati szövetségesi rendszeren kívül tette, akkor ezeket az akadályokat mindenképpen vennie kellett.
A Balti tenger a világ legjobban megfigyelt tengere, a kritikus infrastruktúrák és az orosz valamint a NATO hajók !tengeralattjárók mozgása miat. Ha van vilag legelhagyatottabb helyének a Némó pontnak ellentéte akkor az valahol a Balti tengerben van, ahol paranoiás skandik baltiak lengyelek és az oroszok figyelik egymás kezét. Itt a kínaiaknak és a civil amatőröknek nem sok babér teremne.
https://archive.vn/bnR4e
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Thx a linket!
Akkor én meg DeepL-el lefordítottam, nem néztem át úgyhogy simán lehetnek benne csacsiságok. Most már az a gyanús, ami nem gyanús, a valóság belépett az összeesküvés-elméletek birodalmába.
Seymour Hersh
Hogyan iktatta ki Amerika az Északi Áramlat gázvezetéket?
A New York Times "rejtélynek" nevezte, de az Egyesült Államok titkos tengeri műveletet hajtott végre, amelyet titokban tartottak - egészen mostanáig.
SEYMOUR HERSH
FEB 08, 2023
Az amerikai haditengerészet búvár- és mentési központja olyan homályos helyen található, mint a neve - egykori vidéki Panama Cityben, egy ma már virágzó üdülővárosban, Florida délnyugati részén, az alabamai határtól 70 mérföldre délre. A központ komplexuma éppoly jellegtelen, mint a helyszíne - a második világháború utáni szürke betonépület, amely úgy néz ki, mint egy szakközépiskola Chicago nyugati részén. Egy pénzérmés mosoda és egy tánciskola található a mostani négysávos út túloldalán.
A központ évtizedek óta képzett mélytengeri búvárokat képez ki, akik, miután világszerte az amerikai katonai egységekhez kerültek, képesek a technikai búvárkodásra, hogy jót tegyenek - C4-es robbanóanyagokat használjanak kikötők és partok megtisztítására a törmeléktől és a fel nem robbant hadianyagoktól - és rosszat is, mint például külföldi olajfúrótornyok felrobbantása, tenger alatti erőművek szívószelepeinek elrontása, létfontosságú hajózási csatornák zsilipjeinek tönkretétele. A panamavárosi központ, amely Amerika második legnagyobb fedett medencéjével büszkélkedhet, tökéletes helyszín volt a búváriskola legjobb és leghallgatagabb végzősei toborzására, akik tavaly nyáron sikeresen elvégezték azt, amire 260 láb mélyen a Balti-tenger felszíne alatt kaptak felhatalmazást.
Tavaly júniusban a haditengerészet búvárai egy széles körben nyilvánosságra hozott, BALTOPS 22 elnevezésű NATO-gyakorlat fedezékében helyezték el azokat a távirányítású robbanószerkezeteket, amelyek három hónappal később megsemmisítették az Északi Áramlat négy vezetékéből hármat - állítja egy, a műveleti terveket közvetlenül ismerő forrás.
A két vezeték, amelyeket együttesen Északi Áramlat 1 néven ismertek, több mint egy évtizeden át olcsó orosz földgázzal látta el Németországot és Nyugat-Európa nagy részét. A második, Északi Áramlat 2 elnevezésű vezetékpár már megépült, de még nem volt üzemképes. Most, amikor az orosz csapatok az ukrán határon gyülekeznek, és 1945 óta a legvéresebb európai háború fenyeget, Joseph Biden elnök úgy látta, hogy a vezetékek Vlagyimir Putyin számára a földgáz politikai és területi ambícióinak fegyverként való felhasználását jelentik.
Adrienne Watson, a Fehér Ház szóvivője a következőket mondta e-mailben: "Ez hamis és teljes kitaláció". Tammy Thorp, a Központi Hírszerző Ügynökség szóvivője hasonlóan írt: "Ez az állítás teljesen és teljesen hamis".
Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg a washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül arról, hogyan lehetne a legjobban elérni ezt a célt. Ez idő alatt a kérdés nem az volt, hogy végrehajtsuk-e a küldetést, hanem az, hogy hogyan hajtsuk végre úgy, hogy ne legyen nyílt nyom arra vonatkozóan, hogy ki a felelős érte.
Létfontosságú bürokratikus oka volt annak, hogy a központ panamavárosi hardcore búváriskolájának végzőseire támaszkodtak. A búvárok kizárólag a haditengerészethez tartoztak, nem pedig az amerikai Különleges Műveleti Parancsnoksághoz, amelynek titkos műveleteiről jelentést kell tenni a Kongresszusnak, és előzetesen tájékoztatni kell a szenátus és a képviselőház vezetését - az úgynevezett Nyolcak csoportját. A Biden-kormányzat mindent megtett, hogy elkerülje a kiszivárogtatásokat, mivel a tervezés 2021 végén és 2022 első hónapjaiban zajlott.
Biden elnök és külpolitikai csapata - Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, Tony Blinken külügyminiszter és Victoria Nuland politikai államtitkár-helyettes - hangosan és következetesen ellenezte a két gázvezetéket, amelyek 750 mérföldön át egymás mellett futnak a Balti-tenger alatt, két különböző kikötőből Oroszország északkeleti részén, az észt határ közelében, a dán Bornholm sziget közelében, majd Észak-Németországban érnek véget.
A közvetlen útvonal, amely megkerülte az ukrajnai tranzitot, áldás volt a német gazdaság számára, amely bőségesen részesült olcsó orosz földgázban - elegendő volt a gyárak működtetéséhez és az otthonok fűtéséhez, miközben a német elosztók nyereséggel adhatták el a felesleges gázt Nyugat-Európában. A kormányzatra visszavezethető intézkedések megszegnék az Egyesült Államok azon ígéreteit, hogy minimalizálják a közvetlen konfliktust Oroszországgal. A titoktartás elengedhetetlen volt.
Washington és oroszellenes NATO-partnerei már a kezdetektől fogva a nyugati dominanciát fenyegető fenyegetésként tekintettek az Északi Áramlat 1-re. A mögötte álló Nord Stream AG nevű holdingot 2005-ben Svájcban alapították a Gazprommal partnerségben, amely egy olyan tőzsdén jegyzett orosz vállalat, amely hatalmas nyereséget termel a részvényeseknek, és amelyet a Putyin rabságában lévő oligarchák uralnak. A Gazprom a vállalat 51 százalékát ellenőrizte, négy európai energetikai cég - egy franciaországi, egy hollandiai és két németországi - osztozott a fennmaradó 49 százalékos részvénycsomagban, és rendelkezett az olcsó földgáz németországi és nyugat-európai helyi elosztóknak történő értékesítésének ellenőrzésére vonatkozó joggal. A Gazprom nyereségét megosztották az orosz kormánnyal, és az állami gáz- és olajbevételek egyes becslések szerint egyes években az orosz éves költségvetés 45 százalékát tették ki.
Amerika politikai félelmei valósak voltak: Németország és Nyugat-Európa többi része pedig az Oroszország által szállított olcsó földgáz rabjává válna, miközben csökkenne Európa Amerikától való függősége. Valójában pontosan ez történt. Sok német úgy tekintett az Északi Áramlat 1-re, mint Willy Brandt volt kancellár híres Ostpolitik-elméletének feloldására, amely lehetővé tenné a háború utáni Németország számára, hogy rehabilitálja magát és más, a második világháborúban elpusztított európai nemzeteket, többek között az olcsó orosz gáz felhasználásával, hogy egy virágzó nyugat-európai piacot és kereskedelmi gazdaságot tápláljon.
Az Északi Áramlat 1 a NATO és Washington szerint elég veszélyes volt, de az Északi Áramlat 2, amelynek építése 2021 szeptemberében fejeződött be, ha a német szabályozó hatóságok jóváhagyják, megduplázza a Németország és Nyugat-Európa számára elérhető olcsó gáz mennyiségét. A második vezeték Németország éves fogyasztásának több mint 50 százalékához is elegendő gázt biztosítana. A feszültség folyamatosan fokozódott Oroszország és a NATO között, amit a Biden-kormányzat agresszív külpolitikája is támogatott.
Az Északi Áramlat 2 ellenzése 2021 januárjában, Biden beiktatásának előestéjén lángolt fel, amikor a szenátus republikánus képviselői, élükön a texasi Ted Cruzzal, többször is felvetették az olcsó orosz földgáz politikai fenyegetését Blinken külügyminiszteri kinevezésének megerősítő meghallgatásán. Addigra az egységes szenátus sikeresen elfogadott egy törvényt, amely - ahogy Cruz mondta Blinkennek - "megállította [a gázvezetéket] az útjában". Az akkor Angela Merkel által vezetett német kormány részéről óriási politikai és gazdasági nyomás nehezedett a második gázvezeték üzembe helyezésére.
Biden kiállna a németek ellen? Blinken igennel válaszolt, de hozzátette, hogy nem beszélt a leendő elnök nézeteinek konkrétumairól. "Tudom, hogy határozott meggyőződése, hogy ez egy rossz ötlet, az Északi Áramlat 2" - mondta. "Tudom, hogy azt szeretné, ha minden meggyőző eszközt bevetnénk, hogy meggyőzzük barátainkat és partnereinket, köztük Németországot is, hogy ne lépjenek előre."
Néhány hónappal később, amikor a második csővezeték építése a befejezéshez közeledett, Biden pislogott egyet. Még májusban, egy meglepő fordulattal, a kormányzat lemondott a Nord Stream AG elleni szankciókról, miközben a Külügyminisztérium egyik tisztviselője elismerte, hogy a vezeték megállítása szankciókkal és diplomáciai eszközökkel "mindig is esélytelen volt". A színfalak mögött a kormányzat tisztviselői állítólag arra ösztönözték Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, akit ekkor már az orosz invázió veszélye fenyegetett, hogy ne bírálja a lépést.
Ennek azonnali következményei voltak. A szenátusi republikánusok Cruz vezetésével azonnali blokádot jelentettek be Biden összes külpolitikai jelölése ellen, és hónapokig, mélyen az őszbe nyúlóan késleltették az éves védelmi törvényjavaslat elfogadását. A Politico később úgy jellemezte Biden fordulatát a második orosz gázvezetékkel kapcsolatban, mint "az egyetlen olyan döntést, amely - vitathatatlanul jobban, mint a kaotikus katonai kivonulás Afganisztánból - veszélyeztette Biden napirendjét".
A kormányzat annak ellenére vergődött, hogy november közepén haladékot kapott a válságra, amikor a német energiaügyi szabályozó hatóságok felfüggesztették a második Északi Áramlat gázvezeték jóváhagyását. A földgáz ára napokon belül 8%-kal megugrott, miközben Németországban és Európában egyre jobban tartottak attól, hogy a vezeték felfüggesztése és az Oroszország és Ukrajna közötti háború növekvő lehetősége egy nagyon nem kívánt hideg télhez vezet. Washingtonban nem volt világos, hogy Olaf Scholz, Németország újonnan kinevezett kancellárja hogyan áll hozzá. Hónapokkal korábban, Afganisztán bukása után Scholtz egy prágai beszédében nyilvánosan támogatta Emmanuel Macron francia elnök felhívását egy önállóbb európai külpolitikára - ami egyértelműen arra utalt, hogy kevésbé támaszkodik Washingtonra és annak higanyos intézkedéseire.
Mindezek során az orosz csapatok folyamatosan és vészjóslóan gyarapodtak Ukrajna határainál, és december végére több mint 100 000 katona volt készenlétben, hogy Fehéroroszországból és a Krímről támadjon. Washingtonban egyre nagyobb volt a riadalom, beleértve Blinken értékelését, miszerint ezek a csapatok száma "rövid időn belül megduplázódhat".
A kormányzat figyelme ismét az Északi Áramlatra összpontosult. Amíg Európa az olcsó földgázt biztosító vezetékektől függött, Washington attól tartott, hogy az olyan országok, mint Németország, vonakodni fognak attól, hogy Ukrajnának pénzt és fegyvereket szállítsanak, amelyekre szüksége volt Oroszország legyőzéséhez.
Ebben a bizonytalan pillanatban Biden felhatalmazta Jake Sullivant, hogy hozzon össze egy ügynökségek közötti csoportot, hogy kidolgozzon egy tervet.
Minden lehetőségnek terítékre kellett kerülnie. De csak egy fog kiderülni.
TERVEZÉS
2021 decemberében, két hónappal azelőtt, hogy az első orosz tankok begördültek Ukrajnába, Jake Sullivan összehívta az újonnan létrehozott munkacsoportot - a vezérkari főnökök, a CIA, a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium embereit -, és javaslatokat kért arra vonatkozóan, hogyan reagáljunk Putyin közelgő inváziójára.
Ez lett volna az első a szigorúan titkos találkozók sorában, a Fehér Házzal szomszédos Old Executive Office Building legfelső emeletén lévő, biztonságos szobában, amely egyben az Elnök Külföldi Hírszerzési Tanácsadó Testületének (PFIAB) otthona is volt. A szokásos oda-vissza csevegés zajlott, amely végül egy döntő előzetes kérdéshez vezetett: A csoport által az elnöknek továbbított ajánlás visszafordítható lenne - például a szankciók és a valutakorlátozások egy újabb rétegének bevezetése -, vagy visszafordíthatatlan - azaz olyan kinetikus akciók, amelyeket nem lehet visszacsinálni?
A folyamatot közvetlenül ismerő forrás szerint a résztvevők számára világossá vált, hogy Sullivan azt akarta, hogy a csoport tervet dolgozzon ki a két Északi Áramlat-vezeték megsemmisítésére - és hogy teljesíti az elnök kívánságait.
A JÁTÉKOSOK Balról jobbra: Victoria Nuland, Anthony Blinken és Jake Sullivan.
A következő néhány ülésen a résztvevők megvitatták a támadás lehetőségeit. A haditengerészet azt javasolta, hogy egy újonnan hadrendbe állított tengeralattjáró segítségével közvetlenül támadják meg a csővezetéket. A légierő késleltetett gyújtózsinórral ellátott bombák ledobásáról beszélt, amelyeket távolról lehetett volna felrobbantani. A CIA azzal érvelt, hogy bármit is tesznek, annak titkosnak kell lennie. Minden érintett megértette a tétet. "Ez nem gyerekjáték" - mondta a forrás. Ha a támadás az Egyesült Államokra vezethető vissza, "az háborús cselekmény".
Abban az időben a CIA-t William Burns, egy szelíd modorú volt oroszországi nagykövet irányította, aki az Obama-kormányzat külügyminiszter-helyettese volt. Burns gyorsan felhatalmazott egy ügynökségi munkacsoportot, amelynek ad hoc tagjai között volt - véletlenül - valaki, aki ismerte a haditengerészet panamai mélytengeri búvárainak képességeit. A következő hetekben a CIA munkacsoportjának tagjai elkezdték kidolgozni egy olyan titkos művelet tervét, amely mélytengeri búvárok segítségével robbantást idézne elő a csővezeték mentén.
Valami ilyesmit már korábban is csináltak. 1971-ben az amerikai hírszerzés még mindig nem nyilvános forrásokból értesült arról, hogy az orosz haditengerészet két fontos egysége egy tenger alatti kábelen keresztül kommunikált egymással, amely az Okotszki-tengerben, Oroszország távol-keleti partjainál volt eltemetve. A kábel összekötötte a haditengerészet egyik regionális parancsnokságát a szárazföldi parancsnoksággal Vlagyivosztokban.
A Központi Hírszerző Ügynökség és a Nemzetbiztonsági Ügynökség ügynökeiből összeállt egy kézzel kiválasztott csapat valahol Washington környékén, mélyen álcázva, és kidolgozott egy tervet, amely a haditengerészet búvárainak, átalakított tengeralattjáróknak és egy mélytengeri mentőjárműnek a segítségével, sok próbálkozás és hiba után sikeresen megtalálta az orosz kábelt. A búvárok egy kifinomult lehallgató berendezést helyeztek el a kábelen, amely sikeresen lehallgatta az orosz adatforgalmat, és egy magnórendszerrel rögzítette azt.
Az NSA megtudta, hogy az orosz haditengerészet magas rangú tisztjei, akik meg voltak győződve kommunikációs kapcsolatuk biztonságáról, titkosítás nélkül csevegtek társaikkal. A rögzítőeszközt és a hozzá tartozó szalagot havonta kellett cserélni, és a projekt egy évtizeden át vidáman folyt, mígnem egy negyvennégy éves, oroszul folyékonyan beszélő Ronald Pelton nevű civil NSA-technikus kompromittálta. Peltont 1985-ben egy orosz disszidens elárulta és börtönbüntetésre ítélte. Az oroszok mindössze 5000 dollárt fizettek neki a műveletről szóló felfedezéseiért, valamint 35 000 dollárt az általa szolgáltatott egyéb orosz operatív adatokért, amelyeket soha nem hoztak nyilvánosságra.
Az Ivy Bells kódnevű víz alatti siker innovatív és kockázatos volt, és felbecsülhetetlen értékű információkat szolgáltatott az orosz haditengerészet szándékairól és terveiről.
Az ügynökségek közötti csoport kezdetben mégis szkeptikus volt a CIA lelkesedését illetően egy titkos mélytengeri támadással kapcsolatban. Túl sok megválaszolatlan kérdés volt. A Balti-tenger vizeit az orosz haditengerészet erősen járőrözte, és nem voltak olyan olajfúrótornyok, amelyeket fedezékként lehetett volna használni egy búvárakcióhoz. A búvároknak Észtországba kellett volna menniük, az orosz földgázrakodóktól éppen a határ túloldalára, hogy kiképezzék magukat a küldetésre? "Ez egy kecskebaszás lenne" - mondták az ügynökségnek.
A forrás szerint "az egész cselszövés során", "a CIA és a Külügyminisztérium néhány munkatársa azt mondta: 'Ne csináld ezt. Ez hülyeség, és politikai rémálom lesz, ha kiderül"."
Mindazonáltal 2022 elején a CIA munkacsoportja jelentést tett Sullivan ügynökségközi csoportjának: "Megvan a módunk a csővezetékek felrobbantására."
Ami ezután következett, az megdöbbentő volt. Február 7-én, kevesebb mint három héttel az Ukrajna elleni elkerülhetetlennek tűnő orosz invázió előtt Biden találkozott a Fehér Ház irodájában Olaf Scholz német kancellárral, aki némi ingadozás után most már határozottan az amerikai csapat mellett állt. Az ezt követő sajtótájékoztatón Biden dacosan kijelentette: "Ha Oroszország betör... nem lesz többé Nord Stream 2. Véget fogunk vetni neki".
Húsz nappal korábban Nuland államtitkár lényegében ugyanezt az üzenetet adta át a Külügyminisztérium tájékoztatóján, és a sajtó alig foglalkozott vele. "Ma nagyon világos akarok lenni önöknek" - mondta egy kérdésre válaszolva. "Ha Oroszország megszállja Ukrajnát, az Északi Áramlat 2 így vagy úgy, de nem fog előrehaladni".
Biden elnök az Északi Áramlat 2 vezetékről, ha Oroszország megszállja Ukrajnát: "Véget vetünk ennek."
Link másolása
Watch on
A csővezeték-misszió tervezésében részt vevők közül többen megdöbbentek a támadásra való közvetett utalásokon.
"Olyan volt, mintha egy atombombát helyeznénk Tokióban a földre, és azt mondanánk a japánoknak, hogy fel fogjuk robbantani" - mondta a forrás. "A terv az volt, hogy a lehetőségeket az invázió után hajtják végre, és nem hirdetik meg nyilvánosan. Biden egyszerűen nem értette, vagy figyelmen kívül hagyta".
Biden és Nuland tapintatlansága, ha ez volt az, talán frusztrálta a tervezők egy részét. De egyúttal lehetőséget is teremtett. A forrás szerint a CIA néhány magas rangú tisztviselője úgy döntött, hogy a csővezeték felrobbantása "már nem tekinthető titkos lehetőségnek, mert az elnök épp most jelentette be, hogy tudjuk, hogyan kell csinálni".
Az Északi Áramlat 1 és 2 felrobbantásának tervét hirtelen leminősítették a Kongresszus tájékoztatását igénylő titkos műveletről egy olyanra, amelyet szigorúan titkos hírszerzési műveletnek minősítettek, amerikai katonai támogatással. A törvény értelmében - magyarázta a forrás - "már nem volt jogi kötelezettség a műveletről a Kongresszusnak jelentést tenni. Most már csak annyit kellett tenniük, hogy egyszerűen végrehajtják - de továbbra is titkosnak kellett lennie. Az oroszoknak szuperlatívuszos megfigyelésük van a Balti-tengeren".
Az ügynökségi munkacsoport tagjai nem álltak közvetlen kapcsolatban a Fehér Házzal, és nagyon szerették volna megtudni, hogy az elnök komolyan gondolta-e, amit mondott - vagyis, hogy a küldetés most már elindult-e. A forrás így emlékezett vissza: "Bill Burns visszajött, és azt mondta: 'Csináld meg'".
"A norvég haditengerészet gyorsan megtalálta a megfelelő helyet, a sekély vízben, néhány mérföldre a dániai Bornholm-sziget előtt...".
A MŰVELET
Norvégia tökéletes helyszín volt a misszió alapjául.
A kelet-nyugati válság elmúlt néhány évében az amerikai hadsereg jelentősen kiterjesztette jelenlétét Norvégián belül, amelynek nyugati határa 1400 mérföldön át húzódik az Atlanti-óceán északi részén, és a sarkkör felett egyesül Oroszországgal. A Pentagon - némi helyi vita közepette - jól fizető munkahelyeket és szerződéseket teremtett azzal, hogy dollár százmilliókat fektetett be az amerikai haditengerészet és légierő norvégiai létesítményeinek korszerűsítésébe és bővítésébe. Az új munkálatok közé tartozott, ami a legfontosabb, egy fejlett szintetikus apertúrájú radar messze északon, amely képes volt mélyen behatolni Oroszországba, és éppen akkor lépett működésbe, amikor az amerikai hírszerzés elvesztette a hozzáférést egy sor Kínán belüli nagy hatótávolságú lehallgatóhelyhez.
Egy újonnan felújított, évek óta épülő amerikai tengeralattjáró-bázis működőképessé vált, és több amerikai tengeralattjáró most már szorosan együttműködhetett norvég kollégáival, hogy megfigyeljenek és kémkedjenek egy jelentős orosz nukleáris erődítményt 250 mérfölddel keletre, a Kola-félszigeten. Amerika emellett jelentősen kibővített egy északi norvég légi támaszpontot, és a norvég légierőnek egy flottányi Boeing gyártmányú P8 Poseidon járőrgépet szállított, hogy megerősítse a nagy hatótávolságú kémkedést mindenféle orosz dolgok után.
Cserébe a norvég kormány tavaly novemberben feldühítette a liberálisokat és néhány mérsékelt képviselőt a parlamentben a kiegészítő védelmi együttműködési megállapodás (SDCA) elfogadásával. Az új megállapodás értelmében az amerikai jogrendszer bizonyos "megállapodott északi területeken" joghatósággal rendelkezne a bázison kívül bűncselekményekkel vádolt amerikai katonák, valamint azok a norvég állampolgárok felett, akiket a bázison folyó munka megzavarásával vádolnak vagy gyanúsítanak.
Norvégia a NATO-szerződés egyik eredeti aláírója volt 1949-ben, a hidegháború kezdeti időszakában. Ma a NATO főtitkára Jens Stoltenberg, egy elkötelezett antikommunista, aki nyolc éven át volt Norvégia miniszterelnöke, mielőtt 2014-ben amerikai támogatással a NATO magas pozíciójába került. Putyin és Oroszország keményvonalas híve volt, aki a vietnami háború óta együttműködött az amerikai hírszerzéssel. Azóta teljesen megbíznak benne. "Ő az a kesztyű, ami az amerikai kézre illik" - mondta a forrás.
Washingtonban a tervezők tudták, hogy Norvégiába kell menniük. "Gyűlölték az oroszokat, a norvég haditengerészet pedig tele volt kiváló tengerészekkel és búvárokkal, akiknek több generációnyi tapasztalatuk volt a rendkívül jövedelmező mélytengeri olaj- és gázfeltárásban" - mondta a forrás. Megbízhattak bennük abban is, hogy titokban tartják a küldetést. (A norvégoknak más érdekeik is lehettek. Az Északi Áramlat megsemmisítése - ha az amerikaiaknak sikerülne véghezvinniük - lehetővé tenné Norvégia számára, hogy sokkal több saját földgázt adjon el Európának.)
Valamikor márciusban a csapat néhány tagja Norvégiába repült, hogy találkozzon a norvég titkosszolgálattal és haditengerészettel. Az egyik kulcskérdés az volt, hogy a Balti-tengeren pontosan hol lenne a legjobb hely a robbanóanyagok elhelyezésére. Az Északi Áramlat 1 és 2, egyenként két csővezetékkel, az út nagy részét alig több mint egy mérföld választotta el egymástól, miközben a Németország északkeleti részén fekvő Greifswald kikötőjébe igyekeztek.
A norvég haditengerészet gyorsan megtalálta a megfelelő helyet a Balti-tenger sekély vizein, néhány mérföldre a dániai Bornholm-sziget előtt. A csővezetékek egymástól több mint egy mérföldre futottak a mindössze 260 láb mélységű tengerfenéken. Ez bőven a búvárok hatótávolságán belül volt, akik egy norvég Alta osztályú aknakereső hajóról merültek le a tartályaikból kiáramló oxigén, nitrogén és hélium keverékével, és beton védőburkolattal ellátott C4-es tölteteket helyeztek el a négy csővezetéken. Ez fárasztó, időigényes és veszélyes munka lett volna, de a Bornholm előtti vizeknek volt még egy előnye: nem voltak jelentős árapály-áramlatok, amelyek sokkal nehezebbé tették volna a merülés feladatát.
Egy kis kutatás után az amerikaiak mindannyian benne voltak.
Ezen a ponton ismét a haditengerészet Panama Cityben működő, homályos mélytengeri búvárcsoportja került a képbe. A panamavárosi mélytengeri iskolákat, amelyeknek a gyakornokai részt vettek az Ivy Bellsben, nemkívánatos háttérintézménynek tekintik az annapolisi haditengerészeti akadémia elit diplomásai, akik jellemzően a dicsőséget keresik, ha fókának, vadászpilótának vagy tengeralattjárónak osztják be őket. Ha valakinek "fekete cipőssé" kell válnia - vagyis a kevésbé kívánatos felszíni hajóparancsnokság tagjává -, mindig van legalább egy rombolón, cirkálón vagy kétéltű hajón való szolgálat. A legkevésbé elbűvölő mind közül az aknavadászat. Búvárai soha nem szerepelnek hollywoodi filmekben, vagy a népszerű magazinok címlapján.
"A legjobb mélybúvár képesítéssel rendelkező búvárok szűk közösséget alkotnak, és csak a legjobbakat toborozzák a művelethez, és közlik velük, hogy készüljenek fel arra, hogy a washingtoni CIA-hoz hívják őket" - mondta a forrás.
A norvégok és az amerikaiak rendelkeztek a helyszínnel és az operatív személyzettel, de volt egy másik aggály is: bármilyen szokatlan víz alatti tevékenység a Bornholm előtti vizeken felkelthette a svéd vagy a dán haditengerészet figyelmét, amely jelenthette azt.
Dánia a NATO egyik eredeti aláírója volt, és a hírszerző közösségben ismert volt az Egyesült Királysághoz fűződő különleges kapcsolatai miatt. Svédország kérte a NATO-tagságot, és bizonyította nagyszerű képességeit a víz alatti hang- és mágneses érzékelőrendszerek kezelésében, amelyek sikeresen követték az orosz tengeralattjárókat, amelyek időnként felbukkantak a svéd szigetvilág távoli vizeiben, és a felszínre kényszerültek.
A norvégok csatlakoztak az amerikaiakhoz, és ragaszkodtak ahhoz, hogy Dániában és Svédországban néhány magas rangú tisztviselőt általánosságban tájékoztatni kell a térségben folyó esetleges búvártevékenységről. Ily módon valaki feljebbvaló beavatkozhatott, és a jelentést távol tarthatta a parancsnoki láncolattól, így elszigetelve a csővezeték-műveletet. "Amit mondtak nekik, és amit tudtak, szándékosan különbözött" - mondta nekem a forrás. (A norvég nagykövetség, amelyet megkértek, hogy kommentálja ezt a történetet, nem válaszolt).
A norvégok kulcsfontosságúak voltak más akadályok megoldásában. Az orosz haditengerészetről ismert volt, hogy rendelkezik olyan megfigyelési technológiával, amely képes a víz alatti aknák felderítésére és kioldására. Az amerikai robbanószerkezeteket úgy kellett álcázni, hogy az orosz rendszer számára a természetes háttér részének tűnjenek - amihez alkalmazkodni kellett a víz sajátos sótartalmához. A norvégok megoldották a problémát.
A norvégok arra a döntő kérdésre is megoldást találtak, hogy mikor kerüljön sor a műveletre. Az elmúlt 21 évben minden júniusban az amerikai hatodik flotta, amelynek zászlóshajója a Rómától délre fekvő olaszországi Gaetában állomásozik, nagyszabású NATO-gyakorlatot tart a Balti-tengeren, amelyen a szövetségesek több száz hajója vesz részt a térségben. A mostani, júniusban megrendezésre kerülő gyakorlat a Baltic Operations 22, azaz BALTOPS 22 nevet viseli. A norvégok azt javasolták, hogy ez lenne az ideális fedezék az aknák elhelyezésére.
Az amerikaiak egy létfontosságú elemmel szolgáltak: meggyőzték a hatodik flotta tervezőit, hogy a programot egészítsék ki egy kutatási és fejlesztési gyakorlattal. A haditengerészet által nyilvánosságra hozott gyakorlaton a Hatodik Flotta a haditengerészet "kutatási és hadviselési központjaival" együttműködve vett részt. A tengeri eseményt a Bornholm-sziget partjainál tartották volna, és a NATO búvárcsapatai aknákat helyeztek volna el, a versenyző csapatok pedig a legújabb víz alatti technológiát használták volna aknák felkutatására és megsemmisítésére.
Ez egyszerre volt hasznos gyakorlat és zseniális álca. A panamavárosi fiúk megteszik a dolgukat, és a C4-es robbanóanyag a BALTOPS22 végére a helyére kerül, 48 órás időzítővel ellátva. Az amerikaiak és a norvégok az első robbanáskor már rég eltűntek volna.
A napok visszaszámláltak. "Az óra ketyegett, és közeledtünk a küldetés teljesítéséhez" - mondta a forrás.
És aztán: Washington meggondolta magát. A bombákat továbbra is a BALTOPS alatt helyezték volna el, de a Fehér Ház aggódott, hogy a kétnapos időablak a felrobbantásra túl közel lenne a gyakorlat végéhez, és nyilvánvalóvá válna, hogy Amerika is részt vett benne.
Ehelyett a Fehér Háznak új kérése volt: "Ki tudnak-e találni valamilyen módot arra, hogy később parancsra felrobbantsák a csővezetékeket?"
A tervezőcsoport néhány tagját dühítette és frusztrálta az elnök látszólagos határozatlansága. A panamavárosi búvárok többször is gyakorolták a C4-esek elhelyezését a csővezetékeken, ahogyan azt a BALTOPS során is tették volna, de most a norvégiai csapatnak ki kellett találnia egy olyan módszert, amely megadja Biden számára, amit akart - azt a lehetőséget, hogy az általa választott időpontban sikeres végrehajtási parancsot adhasson ki.
A CIA megszokta, hogy önkényes, utolsó pillanatban végrehajtott változtatással bízzák meg. De ez újból felerősítette azokat az aggodalmakat is, amelyeket egyesek az egész művelet szükségességével és jogszerűségével kapcsolatban osztottak meg.
Az elnök titkos utasításai felidézték a CIA dilemmáját is a vietnami háború idején, amikor Johnson elnök, szembesülve a növekvő vietnami háborúellenes érzelmekkel, utasította az ügynökséget, hogy sértse meg az alapszabályát - amely kifejezetten megtiltotta, hogy Amerikán belül működjön -, kémkedjen a háborúellenes vezetők után, hogy megállapítsa, nem a kommunista Oroszország irányítja-e őket.
Az ügynökség végül beleegyezett, és az 1970-es évek során világossá vált, hogy milyen messzire volt hajlandó elmenni. A Watergate-botrányok nyomán az újságok később felfedték, hogy az ügynökség kémkedett amerikai állampolgárok után, részt vett külföldi vezetők meggyilkolásában, és aláásta Salvador Allende szocialista kormányát.
Ezek a leleplezések az 1970-es évek közepén a szenátusban Frank Church idahói képviselő vezetésével drámai meghallgatások sorozatához vezettek, amelyek világossá tették, hogy Richard Helms, az ügynökség akkori igazgatója elfogadta, hogy kötelessége azt tenni, amit az elnök akar, még akkor is, ha ez a törvény megsértésével jár.
Nem nyilvános, zárt ajtók mögött tett vallomásában Helms sajnálkozva magyarázta, hogy "majdnem szeplőtelen fogantatásod van, amikor egy elnök titkos utasítására teszel valamit". "Akár helyes, hogy meg kell kapnia, akár helytelen, hogy meg kell kapnia, [a CIA] más szabályok és alapszabályok szerint működik, mint a kormány bármely más része". Lényegében azt mondta a szenátoroknak, hogy ő, mint a CIA vezetője, megértette, hogy a koronának dolgozik, és nem az alkotmánynak.
A Norvégiában dolgozó amerikaiak ugyanezzel a dinamikával dolgoztak, és kötelességtudóan elkezdtek dolgozni az új problémán - hogyan lehet távolról felrobbantani a C4-es robbanóanyagot Biden parancsára. Ez sokkal nagyobb kihívást jelentő feladat volt, mint azt a washingtoniak gondolták. A norvégiai csapat nem tudhatta, hogy az elnök mikor nyomja meg a gombot. Néhány héten, hónapokon, fél év múlva vagy még tovább?
A csővezetékekre szerelt C4-et egy repülőgép által rövid időn belül ledobott szonárbója indítaná be, de az eljárás a legfejlettebb jelfeldolgozási technológiát igényelte. A négy csővezeték bármelyikéhez rögzített késleltetett időzítő eszközöket a helyükre helyezve a nagy forgalmú Balti-tengeren az óceáni háttérzajok összetett keveréke - a közeli és távoli hajók, a víz alatti fúrások, a szeizmikus események, a hullámok és még a tengeri élőlények is - véletlenül működésbe hozhatná. Ennek elkerülése érdekében a szonárbója a helyére kerülve egyedi, alacsony frekvenciájú hangok sorozatát bocsátaná ki - hasonlóan a fuvola vagy zongora által kibocsátott hangokhoz -, amelyeket az időzítő eszköz felismerné, és egy előre beállított órányi késleltetés után beindítaná a robbanóanyagokat. ("Olyan jelet akarunk, amely elég robusztus ahhoz, hogy más jel véletlenül se küldhessen olyan impulzust, amely felrobbantja a robbanóanyagot" - mondta nekem Dr. Theodore Postol, az MIT tudományos, technológiai és nemzetbiztonsági politika professzor emeritusa. Postol, aki a Pentagon haditengerészeti műveleti főnökének tudományos tanácsadója volt, azt mondta, hogy a Norvégiában a Biden késlekedése miatt a csoport előtt álló kérdés a véletlen műve: "Minél tovább vannak a robbanóanyagok a vízben, annál nagyobb lenne a kockázata annak, hogy egy véletlenszerű jelzés elindítja a bombákat.").
2022. szeptember 26-án a norvég haditengerészet P8-as felderítő repülőgépe látszólag rutinrepülést végzett, és ledobott egy szonárbóját. A jel a víz alatt terjedt, először az Északi Áramlat 2, majd az Északi Áramlat 1 felé. Néhány órával később a nagy erejű C4-es robbanószerkezetek működésbe léptek, és a négy csővezetékből három üzemképtelenné vált. Néhány percen belül a lezárt csővezetékekben maradt metángáz tócsái a víz felszínén terjedtek, és a világ megtudta, hogy valami visszafordíthatatlan történt.
FALLOUT
Közvetlenül a csővezeték felrobbantása után az amerikai média úgy kezelte az ügyet, mint egy megoldatlan rejtélyt. Oroszországot többször is megemlítették, mint valószínű elkövetőt, amit a Fehér Házból kiszivárgott információk ösztönöztek, de anélkül, hogy valaha is egyértelmű indítékot találtak volna egy ilyen önszabotázsra, az egyszerű megtorláson túl. Néhány hónappal később, amikor kiderült, hogy az orosz hatóságok csendben becsléseket szereztek be a csővezetékek helyreállításának költségeiről, a New York Times úgy jellemezte a hírt, mint ami "bonyolítja az elméleteket arról, hogy ki állt a támadás mögött". Egyetlen nagyobb amerikai újság sem ásott bele a Biden és Nuland külügyminiszter-helyettes által a csővezetékekkel kapcsolatban korábban megfogalmazott fenyegetésekbe.
Bár soha nem volt világos, hogy Oroszország miért akarja tönkretenni saját jövedelmező gázvezetékét, az elnök lépésének indoklását inkább Blinken külügyminisztertől hallottuk.
Egy tavaly szeptemberi sajtótájékoztatón a Nyugat-Európában súlyosbodó energiaválság következményeiről kérdezték, és Blinken a pillanatot potenciálisan jónak nevezte:
"Ez egy óriási lehetőség arra, hogy egyszer és mindenkorra megszüntessük az orosz energiától való függőséget, és így elvegyük Vlagyimir Putyintól az energia fegyverként való felhasználását, mint birodalmi tervei előmozdításának eszközét. Ez nagyon jelentős, és óriási stratégiai lehetőséget kínál az elkövetkező évekre, de addig is eltökéltek vagyunk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindennek a következményeit ne a mi országaink polgárai viseljék, és ami azt illeti, az egész világon."
Nemrégiben Victoria Nuland elégedettségét fejezte ki a legújabb csővezeték megszűnése miatt. A szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán január végén a következőket mondta Ted Cruz szenátornak: "Önhöz hasonlóan én is, és szerintem az adminisztráció is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat 2 most már - ahogy önök szeretik mondani - egy fémdarab a tenger fenekén".
A forrás sokkal inkább az utcán látta Biden döntését, hogy a tél közeledtével szabotálja a Gazprom több mint 1500 mérföldes gázvezetékét. "Nos," mondta az elnökről szólva, "el kell ismernem, hogy a fickónak van egy pár töke. Azt mondta, hogy megteszi, és meg is tette".
Arra a kérdésre, hogy szerinte miért nem reagáltak az oroszok, cinikusan így felelt: "Talán azt akarják, hogy képesek legyenek ugyanazt tenni, amit az USA tett.
"Ez egy gyönyörű fedősztori volt" - folytatta. "Mögötte egy titkos művelet állt, amely szakértőket helyezett a terepre, és olyan berendezéseket, amelyek titkos jellel működtek.
"Az egyetlen hiba a döntés volt, hogy megtegyük."
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
"A német hadsereg (Bundeswehr) századosa Jan Czarnitzki és Dr. Christian Freuding vezérőrnagy az oroszországi Kurszk elleni ukrán offenzíváról beszélget.
Néhány információ a videóból:
- Négy ukrán dandár (4000-6000 katona) vesz részt, négy tengelyen haladnak előre.
- Körülbelül 30 km mélyen és 65 km szélességben hatoltak be, körülbelül 1000 km2-es területen tevékenykednek.
- További 2000-4000 fős ukrán erő a Szumi megyéből logisztikai és légvédelmi támogatást nyújt.
- A térségből mintegy 100000 orosz civilt evakuáltak.
Ukrán célok:
- A súlyos nyomás alatt álló ukrán védelem tehermentesítése Donbászban.
- Lélektani hatás a háború orosz területre való áthelyezésével.
- Az ukrán lakosság moráljának növelése.
- A kedvező terepviszonyok és a rosszul kiképzett orosz tartalékos erők jelenléte miatti lehetőség kihasználása.
- A megszerzett terület politikai alkupozícióként való felhasználása a jövőben."
https://x.com/clashreport/status/1824195016295649609
Néhány információ a videóból:
- Négy ukrán dandár (4000-6000 katona) vesz részt, négy tengelyen haladnak előre.
- Körülbelül 30 km mélyen és 65 km szélességben hatoltak be, körülbelül 1000 km2-es területen tevékenykednek.
- További 2000-4000 fős ukrán erő a Szumi megyéből logisztikai és légvédelmi támogatást nyújt.
- A térségből mintegy 100000 orosz civilt evakuáltak.
Ukrán célok:
- A súlyos nyomás alatt álló ukrán védelem tehermentesítése Donbászban.
- Lélektani hatás a háború orosz területre való áthelyezésével.
- Az ukrán lakosság moráljának növelése.
- A kedvező terepviszonyok és a rosszul kiképzett orosz tartalékos erők jelenléte miatti lehetőség kihasználása.
- A megszerzett terület politikai alkupozícióként való felhasználása a jövőben."
https://x.com/clashreport/status/1824195016295649609
Márciusi Forbes cikk a drótos drón témában, képekkel.
https://www.forbes.com/sites/davidhambl ... O82noHPvfw
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Ott linkeltem én is alább.aksurv írta: ↑2024.08.16. 06:37 Márciusi Forbes cikk a drótos drón témában, képekkel.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára TotoHU 2024.08.16. 07:50-kor.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Humorba mehetne de a téma miatt gettósított.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Facebookról közbeszerzett hír.
"A létszámhiány miatt az orosz hadvezetés a légi- és űrhadsereg katonáit vezényelte az ukrán csapatok által megtámadott Kurszk térségének védelmére - jelentette vasárnap a Vyzhnye Istorii portál.
A kurszki régió védelmére légi egységet küldtek, amelyből egy motorizált alakulatot hoztak létre. Ezeket a katonákat többek között nehézbombázó egységekből és nukleáris támadás esetén figyelmeztetésre tervezett állomásokra beosztottakból álltották fe.” - írták orosz oknyomozó újságírók.
https://www.tvp.info/79950387/rosja-sil ... -kurskiego
A motorizált lövészezredet májusban vagy júniusban alakították meg határvédelmi csoportként. Az egység mérnökökből, szerelőkből, radarpontok személyzetéből és több tisztből állt."
"A létszámhiány miatt az orosz hadvezetés a légi- és űrhadsereg katonáit vezényelte az ukrán csapatok által megtámadott Kurszk térségének védelmére - jelentette vasárnap a Vyzhnye Istorii portál.
A kurszki régió védelmére légi egységet küldtek, amelyből egy motorizált alakulatot hoztak létre. Ezeket a katonákat többek között nehézbombázó egységekből és nukleáris támadás esetén figyelmeztetésre tervezett állomásokra beosztottakból álltották fe.” - írták orosz oknyomozó újságírók.
A motorizált lövészezredet májusban vagy júniusban alakították meg határvédelmi csoportként. Az egység mérnökökből, szerelőkből, radarpontok személyzetéből és több tisztből állt."
Jó hír, remélem jó sok szakembert pocsékolnak majd így el.
shall not be infringed
Nem lehet hogy a légi egységnek inkább ahhoz van köze, hogy az oroszok az Ukrajnában használt teljes légierő felét a kurszki betörés felszámolására használják az amerikai Aiirland Battle taktika átvételével?TotoHU írta: ↑2024.08.18. 22:46 Facebookról közbeszerzett hír.
Pont ez jutott az eszembe, hogy ezek nem azok a kimondottan talpas katonának valók. Még egy nehézbombázó földi személyzete vagy egy radarkezelő eléggé magasan képzett és nehezen pótolható, sok spéci tanulást-tanítást igénylő szakma képviselője.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Nekem ez inkább kétségbeesett próbálkozásnak tűnik, amikor már a magasan képzett technikai személyzetet is bedobják a darálóba, "minden mindegy csak hús legyen" alapon.
Az oroszok mennek előre Dombaszban. Gyorsabban, mint eddig, mert meggyöngült ettől
s védelem. Nem vontak ki onnan egyetlen egységet se .
Nem árt a léptékekkel is tisztában lenni. A három határ menti orosz oblast teljes területe 91 800 km2, azaz megegyezik Magyarország teljes területével. Ide sikerült 10-20 km mélységig behatolnia maximum 10 000 ukrán katonának.
Oroszország egy 143 milliós ország.
Miért áldoznának fel magasan képzett műszaki személyzetet egy nagyjából már lokalizalt, a háborúban reszvevő százezrekhez képest csak kisméretű betörés miatt?
A saját nyugodtan cinikus tekinthető véleményem szerint az egész támadás nem több, mint demokrata kampányesemény az ukrán kérdés a választásokig való tematizálása céljábol, ugyanis senki nem talál, meg nyugaton se, értelmes politikai, katonai érveket mellette.
Illik az NS2 felrobbantása, Biden kivégzése és többi demokrata döntés köze. Ennyit ér nekik ez a szerencsétlen nép.
A dombasz meggyöngült.
https://www.politico.eu/article/ukraine ... kyy-putin/
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Ha alaposan elolvasod a hírt, akkor a srác (kép is volt) abból a gyalogsági egységből került ki, amely az űrbázisokat védte. Olyasmi, mint nálunk a reptérőrség, amely szintén nem pilótákból vagy repmérnökökből áll, hahó.TotoHU írta: ↑2024.08.18. 22:46 Facebookról közbeszerzett hír.
Szóval ha ilyenekből messzemenő következtetéseket akartok levonni, olvassátok el. Több helyen is ha lehet, mert van ahol a fordítás fordításának a fordítása van leközölve. Én már leszoktam arról, hogy nagy következtetéseket vonjak le, mert ami számít, az a települések és a négyzetkilométerek, nomeg utak, vasutak. Még nem tudtam eldönteni, hogy az ukránok orosz betörése orosz baki vagy orosz csali, amit bekaptak az ukránok. Szerintem nem is fogjuk megtudni, mert az egyik fél majd így tanítja töriből, a másik úgy, és végül nem is számít már, csak az, hogy ebből mit hoznak ki végül. Ha elemeznem kellene, akkor azt látom, hogy az oroszok igyekeztek gyengíteni az ukrán ellenállást azzal, hogy bármiképp is, de csapatokat vontak el a donyecki frontról. Először volt a harkovi betörés, ami végül tette a dolgát, de nem volt elegendő. Most jött a kurszki betörés, ami ugyan komoly erkölcsi áldozattal jár, mert mégiscsak orosz területen zajlanak az események, de számos olyan egység lett lekötve, és kimozdítva mindenféle jól védett védműből, ami egyébként nagyon kellene pl. Pokrovszk környékén. Ott haladnak is az oroszok kérlelhetetlenül. Én azt látom, hogy a cél, hogy a csapadékos őszre a nagy kapacitású vasutak és autóutak csomópontját, Pokrovszkot kivonják a logisztikai rendszerből, nagyjából teljesülni is fog. Ez jelen száraz időjárásban még nem olyan érzékeny probléma, de a sártenger beköszöntével súlyos tonnákkal fogja csökkenteni a frontra kijuttatható ellátmányt. Az pedig végzetes lehet. Meglátásom szerint a kurszki betörést egész addig hagyják érvényesülni, amíg Pokrovszk el nem esik. Persze simán tévedhetek. A mi dolgunk most figyelni és jegyzetelni.
Szia,
Az emberek igazsagerzetet serti az, ha kulfoldon vesztenek el egy haborut.
Konkret pelda erre, az, hogy a (osztrak-) magyar csapatok 200 km melyen allomasoztak Olaszorszagban, amikor elfogadta az orszag azt, hogy elvesztette az I. vilaghaborut.
Nagypolitikai, komoly hadaszati szempontbol tenyleg elvesztettuk: nem volt eleg eroforras a haboru sikeres megvivasara, es ezt mindket szovetsegi tomb tudta.
Megis, az emberek igazsagtalannak ereztek nem csak azt, amekkora mertekben vesztettunk, de azt is, hogy egyaltalan miert mi vesztettunk, amikor hadmuveleti szinten mi alltunk jol, es az olaszok rosszul?
Politikailag sokkal jobban eladhato az orosz nepnek, hogy az ukran kivonulasert cserebe kivonulnak az oroszok, mint az, hogy a semmiert cserebe kivonulnak az oroszok.
Es realista politikusnak az ellenseg fejevel is gondolkodnia kell, vagyis ezt figyelembe kell vennie az ukran vezetesnek.
Akiknek mindig is az volt a celja, hogy olyan beket kossenek, amiben a nemzetkozileg elismert hatarokat erositik meg, vagyis az oroszokat minden megszallt teruletrol kiuzik.
Szoval ez teljes mertekben ertelmes politikai es hadaszati dontes volt; mikozben realis esely volt arra, hogy hadmuveleti szinten is nagyon sikeres lesz (ez eddig nem kovetkezett be, de varhato volt).
Bel
+1swordmanus írta: ↑2024.08.19. 12:07 Ha alaposan elolvasod a hírt, akkor a srác (kép is volt) abból a gyalogsági egységből került ki, amely az űrbázisokat védte. Olyasmi, mint nálunk a reptérőrség, amely szintén nem pilótákból vagy repmérnökökből áll, hahó.
Szóval ha ilyenekből messzemenő következtetéseket akartok levonni, olvassátok el. Több helyen is ha lehet, mert van ahol a fordítás fordításának a fordítása van leközölve. Én már leszoktam arról, hogy nagy következtetéseket vonjak le, mert ami számít, az a települések és a négyzetkilométerek, nomeg utak, vasutak. Még nem tudtam eldönteni, hogy az ukránok orosz betörése orosz baki vagy orosz csali, amit bekaptak az ukránok. Szerintem nem is fogjuk megtudni, mert az egyik fél majd így tanítja töriből, a másik úgy, és végül nem is számít már, csak az, hogy ebből mit hoznak ki végül. Ha elemeznem kellene, akkor azt látom, hogy az oroszok igyekeztek gyengíteni az ukrán ellenállást azzal, hogy bármiképp is, de csapatokat vontak el a donyecki frontról. Először volt a harkovi betörés, ami végül tette a dolgát, de nem volt elegendő. Most jött a kurszki betörés, ami ugyan komoly erkölcsi áldozattal jár, mert mégiscsak orosz területen zajlanak az események, de számos olyan egység lett lekötve, és kimozdítva mindenféle jól védett védműből, ami egyébként nagyon kellene pl. Pokrovszk környékén. Ott haladnak is az oroszok kérlelhetetlenül. Én azt látom, hogy a cél, hogy a csapadékos őszre a nagy kapacitású vasutak és autóutak csomópontját, Pokrovszkot kivonják a logisztikai rendszerből, nagyjából teljesülni is fog. Ez jelen száraz időjárásban még nem olyan érzékeny probléma, de a sártenger beköszöntével súlyos tonnákkal fogja csökkenteni a frontra kijuttatható ellátmányt. Az pedig végzetes lehet. Meglátásom szerint a kurszki betörést egész addig hagyják érvényesülni, amíg Pokrovszk el nem esik. Persze simán tévedhetek. A mi dolgunk most figyelni és jegyzetelni.
Annyi, hogy Kurszk szerintem nem orosz trükk ,hanem NATO indíttatású támadás. Az oroszok csak követik Napóleon szabályát, azaz sose szakitsd félbe az ellenfeledet hibás lépései közben.
1000 km2 szteppe, vs. 120-140 000 km2 magasan iparosított terület bánya stb. milyen cserealku lehet itt?bel írta: ↑2024.08.19. 12:11 Szia,
Konkret pelda erre, az, hogy a (osztrak-) magyar csapatok 200 km melyen allomasoztak Olaszorszagban, amikor elfogadta az orszag azt, hogy elvesztette az I. vilaghaborut.
Nagypolitikai, komoly hadaszati szempontbol tenyleg elvesztettuk: nem volt eleg eroforras a haboru sikeres megvivasara, es ezt mindket szovetsegi tomb tudta.
Megis, az emberek igazsagtalannak ereztek nem csak azt, amekkora mertekben vesztettunk, de azt is, hogy egyaltalan miert mi vesztettunk, amikor hadmuveleti szinten mi alltunk jol, es az olaszok rosszul?
Politikailag sokkal jobban eladhato az orosz nepnek, hogy az ukran kivonulasert cserebe kivonulnak az oroszok, mint az, hogy a semmiert cserebe kivonulnak az oroszok.
Es realista politikusnak az ellenseg fejevel is gondolkodnia kell, vagyis ezt figyelembe kell vennie az ukran vezetesnek.
Akiknek mindig is az volt a celja, hogy olyan beket kossenek, amiben a nemzetkozileg elismert hatarokat erositik meg, vagyis az oroszokat minden megszallt teruletrol kiuzik.
Szoval ez teljes mertekben ertelmes politikai es hadaszati dontes volt; mikozben realis esely volt arra, hogy hadmuveleti szinten is nagyon sikeres lesz (ez eddig nem kovetkezett be, de varhato volt).
Bel
Ha nem képesek tartania az ukránok az erődvárosaikat akkor mit tudnak tartani puszta övészárkokon?
Amúgy ezek nem olyan, tartalékban álló ukrán dandárok voltak, amiket nem kellett sehonnan kivonni?
Nem. Ezek csak különböző dandárrészek voltak, vegyes felvágott.
Az információs művelet része volt, hogy minél több egységet lehessen említeni.
Hiányoznak a keleti frontról.
Szia,
Hat, egyreszt ami tartalekban van, azt be lehet vetni vedelemben is.
Masreszt pedig legalabb a tobbseguk eseteben megis igazad van: jol kepzett konnyugyalogsagot bevetni vedelemben eleg nagy pocsekolas.
Mert ugyan a kozvetlen harcban ok jobban harcolnak, mint a tobbsegi gyalogsag, de a harc sulypontja az ezt megelozo, felorlo tuzersegi tuz, ami pont ugyanolyan veszteseget okoz nekik is, marpedig egy ejtoernyos vagy rohamdandar katonaja sokkal ertekesebb kikepzest kapott, sokkal tobb mindenre hasznalhato, ezert nem erdemes vedelemben feloroltetni oket.
(Nyilvan, a radarkezeloket, repulogepszereloket meg annyira se.)
Bel
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Bel, ez elég harmatgyenge elmélet, persze lehet igaz, csak az oroszok nem állnak vesztésre, nagyon nem. Nem lassulnak, gyorsulnak.bel írta: ↑2024.08.19. 12:11 Szia,
Bel
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Ez már egy jobb érv, és az ukránok a frissen betoborzott fegyenceiket is most őrlik fel. A radarkezelős, repülőgépszerelős infód meg csekkold már le.bel írta: ↑2024.08.19. 12:43 Szia,
Hat, egyreszt ami tartalekban van, azt be lehet vetni vedelemben is.
Masreszt pedig legalabb a tobbseguk eseteben megis igazad van: jol kepzett konnyugyalogsagot bevetni vedelemben eleg nagy pocsekolas.
Mert ugyan a kozvetlen harcban ok jobban harcolnak, mint a tobbsegi gyalogsag, de a harc sulypontja az ezt megelozo, felorlo tuzersegi tuz, ami pont ugyanolyan veszteseget okoz nekik is, marpedig egy ejtoernyos vagy rohamdandar katonaja sokkal ertekesebb kikepzest kapott, sokkal tobb mindenre hasznalhato, ezert nem erdemes vedelemben feloroltetni oket.
(Nyilvan, a radarkezeloket, repulogepszereloket meg annyira se.)
Bel
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Egy atomhatalom, amelyik évek óta rázza a rácsot, atomháborúval fenyegeti a világot és vörös vonalakról delirál, nem képes megvédeni a saját területét.swordmanus írta: ↑2024.08.19. 12:07 Ha alaposan elolvasod a hírt, akkor a srác (kép is volt) abból a gyalogsági egységből került ki, amely az űrbázisokat védte. Olyasmi, mint nálunk a reptérőrség, amely szintén nem pilótákból vagy repmérnökökből áll, hahó.
Ezt lehet kicisnyiteni vagy csapdaként értelmezni, de ez egy hatalmas blamázs, irtózatos ciki. Minden eddigi vörös vonalnak kommunikált határeól kiderült, hogy csak egy barna vonal az alsónacin igazából.
Aki jegyzetel most az Kína, mert most láthatja mennyi ellenállás lesz ha be fog nyomulni majd egyszer Szibériába. Minimális, vagy annyi se.
Ami elkezdődött az Oroszország összeomlása és szétesése.
Azt meg a kínaiak is tudják, hogy szemben Tajvannal, az oroszok ellen bármilyen műveletet a nemzetközi közösség pont az ukrajnai háború miatt sokkal kevésbé fog kifogásolni. De legalábbis elég biztos, hogy nem kockáztat vele háborút az USA ellen...TotoHU írta: ↑2024.08.19. 15:07 Egy atomhatalom, amelyik évek óta rázza a rácsot, atomháborúval fenyegeti a világot és vörös vonalakról delirál, nem képes megvédeni a saját területét.
Ezt lehet kicisnyiteni vagy csapdaként értelmezni, de ez egy hatalmas blamázs, irtózatos ciki. Minden eddigi vörös vonalnak kommunikált határeól kiderült, hogy csak egy barna vonal az alsónacin igazából.
Aki jegyzetel most az Kína, mert most láthatja mennyi ellenállás lesz ha be fog nyomulni majd egyszer Szibériába. Minimális, vagy annyi se.
Ami elkezdődött az Oroszország összeomlása és szétesése.
Oroszország azt mondta vörös vonal Ukrajna NATO tagsága. Szerinted nem tartotta be ezt a vörös vonalat?TotoHU írta: ↑2024.08.19. 15:07 Egy atomhatalom, amelyik évek óta rázza a rácsot, atomháborúval fenyegeti a világot és vörös vonalakról delirál, nem képes megvédeni a saját területét.
Izrael is atomhatalom és szintén nem volt képes megvédeni a saját területét. Szerinted ettől gyenge ország?
Egyébkent ha van amire hasonlít a jelenlegi támadás az pont 10/07 támadás ugyanis mind a két esetben olyan helyen támadott váratlanul nagy erejű mozgékony erővel a gyengébbik fél a másik ország saját területére, ahol senki józan ésszel nem várt támadást. . Ez volt mind a két esetben a kulcs momentum.
Bár blama de ettől még egyik ország se lett gyenge.
Kína pedig mi a halálert támadná meg Szibériat?
A békés üzletelés esetleg nem jobb opció nekik?
Szeretik a Kína Oroszország viszonyt vazallus rendszerként kezelni, pedig nem az. Sokkal inkább kölcsönös előnyök és egymás érdekeinek biztosítása. Ugyanis Kínát a földrajzi sajátosságok miatt be lehet zárni, az oroszokat a világ leghosszabb hataraival viszont nem. Ha Kínat bezárják mondjuk pont Tajvan miatt, akkor az orosz végtelen kaja energia és ásványi kincs lesz a túlélésük záloga.
Szia,
Igaza van Totonak: az oroszok folyamatosan hazudoznak minden fele voros vonalrol.
Ellenben egy dolog teny: Ukrajna NATO tagsagat senki nem gondolta komolyan, nyilvanvalo, hogy az erre valo hivatkozas jobb esetben hazugsag, rosszabb esetben azt mutatna, hogy bedrogozva elvesztette minden kapcsolatat putyin a vilaggal.
Egyreszt igen: Izrael sokkal-sokkal gyengebb, mint gondoltam. Nyilvan a vilag nem egydimenzios, es ez a gyengeseg sok tenyezobol jott ossze, peldaul hogy a kormany legfontosabb feladatanak azt erezte, hogy felszamolja a demokraciat es az igazsagszolgaltatast, az meg nem volt prioritas, hogy az orszag teruletet vedje; ennek megfeleloen az eroforrasokat is igy csoportositotta at, plusz olyan tevkepzetek is voltak, hogy az MI altal vezerelt fegyverek hasznosak.
Amugy Te biztos jobban tudod, mint en: hany ora alatt allitottak helyre az orszaghatart az izraeliek, es hany ora alatt NEM az oroszok?
Ez pontosan mutatja, hogy milyen a 2 hadsereg valos ereje, mikozben 2021-ben meg azt hazudtak az oroszok, hogy az orosz hadsereg a vilagon a 2. legerosebb. Persze Prigozsin lazadasa uta tudjuk, hogy nem a vilagon, hanem csak Oroszorszagon belul a 2. legerosebb hadsereg az orosz.
Epp az utolso mondattal indokoltad meg, hogy miert kellene nekik elfoglalni.aksurv írta: ↑2024.08.19. 15:17 Kína pedig mi a halálert támadná meg Szibériat?
A békés üzletelés esetleg nem jobb opció nekik?
Szeretik a Kína Oroszország viszonyt vazallus rendszerként kezelni, pedig nem az. Sokkal inkább kölcsönös előnyök és egymás érdekeinek biztosítása. Ugyanis Kínát a földrajzi sajátosságok miatt be lehet zárni, az oroszokat a világ leghosszabb hataraival viszont nem. Ha Kínat bezárják mondjuk pont Tajvan miatt, akkor az orosz végtelen kaja energia és ásványi kincs lesz a túlélésük záloga.
Bel
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
aksurv írta: ↑2024.08.19. 15:17 Oroszország azt mondta vörös vonal Ukrajna NATO tagsága. Szerinted nem tartotta be ezt a vörös vonalat?
Izrael is atomhatalom és szintén nem volt képes megvédeni a saját területét. Szerinted ettől gyenge ország?
Egyébkent ha van amire hasonlít a jelenlegi támadás az pont 10/07 támadás ugyanis mind a két esetben olyan helyen támadott váratlanul nagy erejű mozgékony erővel a gyengébbik fél a másik ország saját területére, ahol senki józan ésszel nem várt támadást. . Ez volt mind a két esetben a kulcs momentum.
NE hasonlítsunk össze egy terrorszervezet által végrehajtott TERRORISTA TÁMADÁST, ami kifejezetten és elsősorban civilek meggyilkolására, megerőszakolására, elrablására irányult, egy ÁLLAM REGULÁRIS HADEREJE által végrehajtott, a hadviselés szabályainak megfelelő, az őt megtámadó állam területe elleni hadművelettel.
(És míg a Hamászt az utolsó emberig ki kell irtani, addig az orosz hadsereg minden bűne ellenére nem egy terrorszervezet.)
Disztingváljunk már, kéremszépen!
--
Vörös vonalakhoz: sajnos ezeket olyannyira nem lehet komolyan venni, mert annyirszor mondták már, hogy valami az, aztán átlépése után semmi sem történt.
Lásd egy kisebb gyűjtés:
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_lines ... ainian_War
Semmi ilyenre nem celoztam, kizárólag a puszta taktikától beszéltem. Az pedig megegyezett.. Ráadásul az egészet a modern időkben az ISIS alkalmazta először még pedig Mosul bevételére.gvass1 írta: ↑2024.08.19. 16:09 NE hasonlítsunk össze egy terrorszervezet által végrehajtott TERRORISTA TÁMADÁST, ami kifejezetten és elsősorban civilek meggyilkolására, megerőszakolására, elrablására irányult, egy ÁLLAM REGULÁRIS HADEREJE által végrehajtott, a hadviselés szabályainak megfelelő, az őt megtámadó állam területe elleni hadművelettel.
(És míg a Hamászt az utolsó emberig ki kell irtani, addig az orosz hadsereg minden bűne ellenére nem egy terrorszervezet.)
Disztingváljunk már, kéremszépen!
--
Vörös vonalakhoz: sajnos ezeket olyannyira nem lehet komolyan venni, mert annyirszor mondták már, hogy valami az, aztán átlépése után semmi sem történt.
Lásd egy kisebb gyűjtés:
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_lines ... ainian_War
Sokat olvastam a Hamasz támadásáról. Hatalmas hirszerzesi művelet is volt egyben, hihetetlenül részletes információkkal rendelkeznek tamadas előtt, ezekre alapozva megépítették kibucok és a katonai létesítmények életnagyságú maketjait és azon gyakoroltak be támadásokat a védelem szempontjából a névvel arccal azonosító kulcsszemélyek kiiktatásáig. Egyébkent az egész egyben NATO taktika is. Amin itthon röhögtek hogy szittya huszár lovassagi támadás na az pontosan így működik. Többen írták, hogy ez NATO taktika tesztelése is volt egyben.
Ha ehhez hozzáteszem, hogy a mongolok Magyarországot is ilyen szetbontakozo szabadon portyázó nagyfokú önállósággal rendelkező maximum század méretű egységekkel foglaltak el, akkor egészen régre visszanyulunk.
Cseh barátaink kielemezték az egyik mosav védekezésését. Érdemes elolvasni.
https://zbrojnice.com/2024/03/03/cestna ... vU1X9b3XUw
Ehhez kapcsolódva az oroszok vojenkor pattogtak, hogy civil fegyvertartás és területvédelmi tartalékosok nélkül az ukrán gyorsan mozgó kis felderítő egységek csupa puha céllal találkoztak. Ezzel pedig ott vagyunk területvédelem asztalánal, mert ennek a taktikának nagyszámú bárhol előfordulhato ezért tervezhetetlen fegyveres civil és területvédelmi tartalekos a fő ellenszere.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Közbeszerzett információ (nem saját anyag)
"Kurszki ellentámadás 14. napi frissítés 2024. Augusztus 19. 18:30 PDT.
Teljes terület: 1564 km²
Betörés: 86,6 km
Mélység: legfeljebb 36 km
Narancs - ukrán ellenőrzés: 1148 km²
Kék - orosz ellenőrzés/szürke zóna: 416² km
Zászló - ukrán jelenlét
Tűz - Jelentett harcok
Piros - orosz jelenlét
Kurszki ellentámadás elemzése:
Úgy tűnik, Ukrajna újabb műveleti szünetre lépett, és itt az ideje, hogy újra átnézzük ezt az augusztus 15-i témakört. Az ukrán erők augusztus 6. óta 4-5 naponta 24-36 órás szünetet tartanak, operatív értelemben.
Glushkovszki AO:
Az utolsó híd, amely a Szejm folyón át vezet Karjzsnál a Glushkovszki körzetbe, megerősítést nyert, hogy megsemmisült. A 2. orosz építésű híd Rzsavától délnyugatra, amelyet augusztus 18-án építettek, már eltűnt, valószínűleg eltávolították vagy megsemmisítették, kelet felé tüzek.
Korenevo AO:
Az ukrán előrenyomulás Vishnevkától nyugatra vizuálisan megerősítve, a NASA FIRMS a Komarovka felé közeledve harccal kapcsolatos tüzeket mutat. Újabb jelentések szerint Ukrajna elfoglalta Troitszkoét, szürke területen maradt. Értékelés: Az orosz csapatok Komarovkában jobban teszik, ha tudnak úszni. Nincs változás; az ukrán erők vizuálisan megerősítették Nikipelovkánál (augusztus 15-én történt). Ukrán erők a Krepna folyótól keletre, orosz erők nyugatra. Az ukrán előrenyomulás Snagoszt felől növeli a nyomást a megmaradt orosz helyőrségre, hogy vonuljon vissza Korenevóból.
Bolshoe Szoldatszkoe OD:
A harcokkal kapcsolatos tüzeket az R-200-as autópályától keletre, a Biriukovkához vezető völgyön keresztül a tanyától keletre fekvő településen át kell felszámolni. Ki nyomul előre ki ellen? A szürke zónába költözött.
Szudzsa AO:
Több ukránbarát jelentés szerint Ruszkaja Konopeklát elfoglalták. A NASA FIRMS tüzeket mutat a településen, és annak elfoglalása kritikus fontosságú az Ulanok mögötti előrenyomulás támogatásához. Átkerült a szürke zónába. Jelentések szerint Agronom és Komakov ukrán ellenőrzés alatt áll, nincs változás.
Kurszki elleninvázió:
Az ukrán jelentések szerint Ukrajna 84 kritikus infrastrukturális pontot, falucskát, falut és települést tart ellenőrzése alatt.
Ezek közül 29 a parancsnoki hivatal adminisztratív ellenőrzése alatt áll, mind a Szudzsa körzetben.
A 84 település többsége csak folt a térképen."
https://x.com/MalcontentmentT/status/18 ... 6298652856
"Kurszki ellentámadás 14. napi frissítés 2024. Augusztus 19. 18:30 PDT.
Teljes terület: 1564 km²
Betörés: 86,6 km
Mélység: legfeljebb 36 km
Narancs - ukrán ellenőrzés: 1148 km²
Kék - orosz ellenőrzés/szürke zóna: 416² km
Zászló - ukrán jelenlét
Tűz - Jelentett harcok
Piros - orosz jelenlét
Kurszki ellentámadás elemzése:
Úgy tűnik, Ukrajna újabb műveleti szünetre lépett, és itt az ideje, hogy újra átnézzük ezt az augusztus 15-i témakört. Az ukrán erők augusztus 6. óta 4-5 naponta 24-36 órás szünetet tartanak, operatív értelemben.
Glushkovszki AO:
Az utolsó híd, amely a Szejm folyón át vezet Karjzsnál a Glushkovszki körzetbe, megerősítést nyert, hogy megsemmisült. A 2. orosz építésű híd Rzsavától délnyugatra, amelyet augusztus 18-án építettek, már eltűnt, valószínűleg eltávolították vagy megsemmisítették, kelet felé tüzek.
Korenevo AO:
Az ukrán előrenyomulás Vishnevkától nyugatra vizuálisan megerősítve, a NASA FIRMS a Komarovka felé közeledve harccal kapcsolatos tüzeket mutat. Újabb jelentések szerint Ukrajna elfoglalta Troitszkoét, szürke területen maradt. Értékelés: Az orosz csapatok Komarovkában jobban teszik, ha tudnak úszni. Nincs változás; az ukrán erők vizuálisan megerősítették Nikipelovkánál (augusztus 15-én történt). Ukrán erők a Krepna folyótól keletre, orosz erők nyugatra. Az ukrán előrenyomulás Snagoszt felől növeli a nyomást a megmaradt orosz helyőrségre, hogy vonuljon vissza Korenevóból.
Bolshoe Szoldatszkoe OD:
A harcokkal kapcsolatos tüzeket az R-200-as autópályától keletre, a Biriukovkához vezető völgyön keresztül a tanyától keletre fekvő településen át kell felszámolni. Ki nyomul előre ki ellen? A szürke zónába költözött.
Szudzsa AO:
Több ukránbarát jelentés szerint Ruszkaja Konopeklát elfoglalták. A NASA FIRMS tüzeket mutat a településen, és annak elfoglalása kritikus fontosságú az Ulanok mögötti előrenyomulás támogatásához. Átkerült a szürke zónába. Jelentések szerint Agronom és Komakov ukrán ellenőrzés alatt áll, nincs változás.
Kurszki elleninvázió:
Az ukrán jelentések szerint Ukrajna 84 kritikus infrastrukturális pontot, falucskát, falut és települést tart ellenőrzése alatt.
Ezek közül 29 a parancsnoki hivatal adminisztratív ellenőrzése alatt áll, mind a Szudzsa körzetben.
A 84 település többsége csak folt a térképen."
https://x.com/MalcontentmentT/status/18 ... 6298652856
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Az oroszok pótolni akarták az elpusztított hidakat a kurszki régióban, de aztán jöttek a fránya drónok és a pontonhíd építő gépek nyomtak egy szép bavovna-t.
A videóért katt a linkre.
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/18 ... 1159253218
A videóért katt a linkre.
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/18 ... 1159253218
Remélem az űrhadsereg átvezényelt katonáinak lesz ideje bevetés előtt megszokni a gravitációt.TotoHU írta: ↑2024.08.18. 22:46 Facebookról közbeszerzett hír.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Már megint ezek a fránya dohányzó egerek....
Közel három napja hatalmas tűzvész tombol az oroszországi Proletárszk melletti Roszrezerv olajdepónál. A tüzet három napja nem oltották el. A tűz területe elérte a 10000 négyzetmétert. 22 üzemanyagtartály ég.
Videó a itt:
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/18 ... 1476553005
Közel három napja hatalmas tűzvész tombol az oroszországi Proletárszk melletti Roszrezerv olajdepónál. A tüzet három napja nem oltották el. A tűz területe elérte a 10000 négyzetmétert. 22 üzemanyagtartály ég.
Videó a itt:
Lengyelország es RomániaTotoHU írta: ↑2024.08.20. 13:30 Már megint ezek a fránya dohányzó egerek....
Videó a itt:
Valahogy nincs tele s sajtó ezzel.
Bazi jó lesz, ha sz oroszok is rendszert csinálnak,majd belőle Európaban.
https://www.facebook.com/share/p/Yb52a2jcD5T74KQd/
https://www.facebook.com/share/gQ6mfA1JqnUw4LyQ/
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Az oroszok ezt már 2022 előtt is csinálták lelkesen NATO-területen, csaxólok.aksurv írta: ↑2024.08.20. 14:56 Lengyelország es Románia
Valahogy nincs tele s sajtó ezzel.
Bazi jó lesz, ha sz oroszok is rendszert csinálnak,majd belőle Európaban.
https://www.facebook.com/share/p/Yb52a2jcD5T74KQd/
https://www.facebook.com/share/gQ6mfA1JqnUw4LyQ/
lásd:
https://hu.euronews.com/2021/06/29/kart ... tasa-miatt
A német támaszpontok ivóvízének megmérgezése is gyanús mostanság.
Háde ilyen szíp, békeszerető, oroszbarát országban mint a mienk, ilyesmi úgysem fordulhat elő. Mert mi mindenkinél sokkal okosabbak vagyunk, és mindenből, de mindenből ki tudunk maradni - csupán másfelé kell nézni amikor kényelmetlen a látvány. Mert Vologya bácsi megígérte becsszóra. és az adott szó az kötelez.
Főleg az övé... Csak az a baj, hogy nem annyira őt, mit inkább minket.Petya357 írta: ↑2024.08.20. 15:15 Háde ilyen szíp, békeszerető, oroszbarát országban mint a mienk, ilyesmi úgysem fordulhat elő. Mert mi mindenkinél sokkal okosabbak vagyunk, és mindenből, de mindenből ki tudunk maradni - csupán másfelé kell nézni amikor kényelmetlen a látvány. Mert Vologya bácsi megígérte becsszóra. és az adott szó az kötelez.
Na, de eldugulok, mert ez már politika kezd lenni.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Frissen loptam, normál esetben a humortopikba kéne...
"Egy kurszk megyei öregember megkérdez egy katonát, hogy hova tartozik jelenleg a városa. Amikor azt a választ kapja, hogy éppen Ukrajnához, boldogan felsóhajt:
- Hála égnek, nem bírnék ki még egy orosz telet!"
"Egy kurszk megyei öregember megkérdez egy katonát, hogy hova tartozik jelenleg a városa. Amikor azt a választ kapja, hogy éppen Ukrajnához, boldogan felsóhajt:
- Hála égnek, nem bírnék ki még egy orosz telet!"
Nos ezért nem örülnék, ha gyakoribb lenne. Miután dívat a katonai felszerelést civil járgányokon szállítani, nem örülnék ha előttem menne el a pirosnál.gvass1 írta: ↑2024.08.20. 15:05 Az oroszok ezt már 2022 előtt is csinálták lelkesen NATO-területen, csaxólok.
lásd:
https://hu.euronews.com/2021/06/29/kart ... tasa-miatt
A német támaszpontok ivóvízének megmérgezése is gyanús mostanság.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Vagy keményebben kéne ellene fellépni...de innentől politika, ami itt is tilos.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
A tüzérségi lövedékek felhasználásáról egy X poszt ukrán forrás alapján.
Jelenleg 1:3 a felhasznált lőszerek aránya az agresszor javára, ami jó hír mert korábban ez 1:7 is volt.
Kifogytak a ruszkik is, és nem kilőtt csövük sincs már annyi..(erről korábban voltak cikkek)
"08.06. és 08.14. között tüzérségünk 131461 db tüzérségi lövedéket használt fel: 14600 darabot naponta. Ugyanebben az időszakban az oroszok 400625 db tüzérségi lövedéket használtak: 44500 darabot naponta. Jelenleg a tüzérségi lövedékek aránya 1:3 az oroszok javára."
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/18 ... 4491428296
Jelenleg 1:3 a felhasznált lőszerek aránya az agresszor javára, ami jó hír mert korábban ez 1:7 is volt.
Kifogytak a ruszkik is, és nem kilőtt csövük sincs már annyi..(erről korábban voltak cikkek)
"08.06. és 08.14. között tüzérségünk 131461 db tüzérségi lövedéket használt fel: 14600 darabot naponta. Ugyanebben az időszakban az oroszok 400625 db tüzérségi lövedéket használtak: 44500 darabot naponta. Jelenleg a tüzérségi lövedékek aránya 1:3 az oroszok javára."
Nem szeretnék keményebb fellépést. Lásd brit tüntetők jelenleg.
Ugye nem gondolod komolyan hogy darabra tudják az ukik a ruszki felhasználást?TotoHU írta: ↑2024.08.20. 19:41 A tüzérségi lövedékek felhasználásáról egy X poszt ukrán forrás alapján.
FB_IMG_1724175500299.jpg
A csövek kifogyása megint angol hírszerzés szint.
https://simplicius76.substack.com/p/sit ... es-for-new
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Ehhez sem értek, a hír ukrán tehát simán kozmetikázott lehet, de ha belegondolunk nekik nem érdekük a jobb arány kimutatása, ha még több lőszert akarnak szerezni a nyugattól.aksurv írta: ↑2024.08.20. 19:54 Ugye nem gondolod komolyan hogy darabra tudják az ukik a ruszki felhasználást?
A csövek kifogyása megint angol hírszerzés szint.
https://simplicius76.substack.com/p/sit ... es-for-new
Szerintem a tüzérségi radarok és belövés jelző rendszerek korában ez már csak egy összesített jelentés lefuttatása, és ha nem is darabra, de elég pontosan meg tudják mondani honnan lőttek hová, és hányszor?
Ismerik az orosz stratégiát, mire, mivel, mekkora sorozatot lőnek. Ha semmi trükkös eszköz nincs, csak azt összeszámolják, hol és hány tűzcsapás történt ki-mi ellen, már abból elég pontosan lehet saccolni.TotoHU írta: ↑2024.08.20. 20:55 Ehhez sem értek, a hír ukrán tehát simán kozmetikázott lehet, de ha belegondolunk nekik nem érdekük a jobb arány kimutatása, ha még több lőszert akarnak szerezni a nyugattól.
Szerintem a tüzérségi radarok és belövés jelző rendszerek korában ez már csak egy összesített jelentés lefuttatása, és ha nem is darabra, de elég pontosan meg tudják mondani honnan lőttek hová, és hányszor?
Mind a két oldalon drónok vezetik a tüzet. Tehát nagyjából ugyanannyi lőszer kell egy egy célpont elpusztítására.TotoHU írta: ↑2024.08.20. 20:55 Ehhez sem értek, a hír ukrán tehát simán kozmetikázott lehet, de ha belegondolunk nekik nem érdekük a jobb arány kimutatása, ha még több lőszert akarnak szerezni a nyugattól.
Az oroszok azért gyorsultak fel, mert a légierejük a nagy méretű bombákkal olyan célokat is ki tudnak iktatni amelyek tüzérségi tűzre voltak méretezve és eddig a tüzérség hetekig lőhette, mire kiiktatta. Viszont nem nagyon lehet olyan védelmi vonalat tervezni ami képes ellenállni a 1,5-3 tonnás bombák közvetlen találatának. Ez azt jelenti, hogy az oroszoknak kevesebb tüzérségi tűzre van szüksége.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára aksurv 2024.08.20. 21:58-kor.
- TotoHU
- Veterán
- Kapcsolat:
Egy orosz FPV pilóta sztorija, aki besokallt a saját tisztjei brutalitásától és átállt az ukránokhoz.
"Ocseret különleges művelet - egy orosz felrobbantotta a "Storm Z" parancsnokságát és átállt Ukrajna oldalára - GUR. 2024 telén egy orosz FPV pilóta "Silver" hívójellel kapcsolatba lépett az "Oroszország Szabadsága" Légióval. Az oroszt a parancsnokság szisztematikus háborús bűnei, köztük az orosz egységben végrehajtott törvénytelen kivégzések, verések és zsarolások motiválták az Ukrajnával való együttműködésre. Neki köszönhetően Ukrajna értékes hírszerzési információkhoz jutott az ellenség elhelyezkedéséről, számáról és szándékairól a front egy adott területén. Aztán egy alkalmas pillanatban "Silver" gránátot dobott a "Storm Z" egység parancsnokságának alagsori szellőzőnyílásába, ahol a katonák és más orosz tisztek aludtak. "Az alagsorban körülbelül 15 ember volt. Ebben a helyiségben volt egy cső közvetlenül az ágy felett, ahol a harcos aludt. Kimentem az utcára a bejárat mellé, és úgy döntöttem, hogy egy-két gránátot beledobok ebbe a csőbe, hogy mellettük robbanjon fel" - mondta. Amikor a dolog elintéződött, az orosz egy előre megtervezett útvonalon elmenekült, és átkelt az Ukrajna által ellenőrzött területre." A srác mára befejezte a kiképzéset, és az Oroszország Szabadsága Légió hivatalos toborzója lett."
Eredeti poszt:
https://x.com/PStyle0ne1/status/1825884132716552421
És a StormZ HQ-ra gránát dobás felvétele:
https://x.com/PStyle0ne1/status/1825888 ... GhPzA&s=19
"Ocseret különleges művelet - egy orosz felrobbantotta a "Storm Z" parancsnokságát és átállt Ukrajna oldalára - GUR. 2024 telén egy orosz FPV pilóta "Silver" hívójellel kapcsolatba lépett az "Oroszország Szabadsága" Légióval. Az oroszt a parancsnokság szisztematikus háborús bűnei, köztük az orosz egységben végrehajtott törvénytelen kivégzések, verések és zsarolások motiválták az Ukrajnával való együttműködésre. Neki köszönhetően Ukrajna értékes hírszerzési információkhoz jutott az ellenség elhelyezkedéséről, számáról és szándékairól a front egy adott területén. Aztán egy alkalmas pillanatban "Silver" gránátot dobott a "Storm Z" egység parancsnokságának alagsori szellőzőnyílásába, ahol a katonák és más orosz tisztek aludtak. "Az alagsorban körülbelül 15 ember volt. Ebben a helyiségben volt egy cső közvetlenül az ágy felett, ahol a harcos aludt. Kimentem az utcára a bejárat mellé, és úgy döntöttem, hogy egy-két gránátot beledobok ebbe a csőbe, hogy mellettük robbanjon fel" - mondta. Amikor a dolog elintéződött, az orosz egy előre megtervezett útvonalon elmenekült, és átkelt az Ukrajna által ellenőrzött területre." A srác mára befejezte a kiképzéset, és az Oroszország Szabadsága Légió hivatalos toborzója lett."
Eredeti poszt:
A fantáziával sosem volt gondja az ukránoknak.TotoHU írta: ↑2024.08.20. 21:54 Egy orosz FPV pilóta sztorija, aki besokallt a saját tisztjei brutalitásától és átállt az ukránokhoz.
Eredeti poszt: