Házhoz szállítással kérték

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
AndyA úgy értette, hogy azért fejlesztenek az oroszok nyugati lőszerre saját gránátvetőt, mert reménykednek benne, hogy sok 40×46 mm gránátot fognak zsákmányolni.
Csakhogy kifejezetten benne volt, hogy NEM, hanem exportmegrendelésre készült. (Semmi poénosság és pláne irónia nincs benne, hiszen erre gondolna mindenki jelenleg.)WildBear23 írta: ↑2024.08.12. 11:37 AndyA úgy értette, hogy azért fejlesztenek az oroszok nyugati lőszerre saját gránátvetőt, mert reménykednek benne, hogy sok 40×46 mm gránátot fognak zsákmányolni.
Szerintem ez így poénos volt.![]()
Gondolom, nagy része pici FPV lesz. De az meg kb. azt jelenti, hogy ha bírják operátorokkal, kb. tíz drónt indíthatnak minden egyes orosz katonára...TotoHU írta: ↑2024.08.12. 21:14 "Richard Blumenthal amerikai szenátor az ukrajnai Kijevben: "Valószínűleg drónokat vásárolunk önöktől." Az ukrán drónipar a világ egyik legnagyobb drónbeszállítója lesz, és stabil bevételi forrást jelent."
(Kiegészítés: valahol azt olvastam hogy 2025-re évi 3 millió drón lesz az ukránok kapacitása. És mindezt szinte a semmiből hozták létre 3 év alatt.)
https://x.com/Tendar/status/1823063353121804462
A 80-as évek közepén (de lehet hogy elöbb is) volt a seregben ilyen deltaszárnyú RC repülő (házasított nevén DRON). Csak akkor még az elején propelleres meghajtással működött és fix start állványról indították és nem volt FPV. Lefelé ejtőernyővel érkezett. De jó móka volt akkor is a sorállományú katonáknak. Elmondásuk szerin nem is tudták az akkori légvédelmi fegyverek leszedni, mert olyan gyorsan lehetett irányt váltani vele. A használati cél ugyan az volt mint most. Csak a technika és a hadviselés módja fejlődött.bel írta: ↑2024.07.15. 11:23 A drón a védelmi képességek fejlesztését segíti: célanyag, amelyet az éles és gyakorló lövészetek során az egységeknek el kell találni. A világviszonylatban is különleges kötelékrepülési képesség, a nagy magasság és a gyorsaság jelentős kihívás elé állítja a légvédelmi egységeket, a drónok segítségével többféle készültségi helyzet szimulálható anélkül, hogy nagyértékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő.
Elég sok videót láttam ezek kapcsolatban. Próbálják nyomatni őket.
Mostanság trend, hogy söréteseket vesznek/használnak drónellenes célra a hadseregek, lásd alább ukrán, belga, francia, amerikai példa:
Szia,
Való igaz. Nem is tudom hogy az eredeti dokuban mondták így, vagy az én költői fantáziám tette hozzá hogy az első alkalom.
Lassan inkább valami dedikált állványos géppuskaszerű nagy tűzsűrűségű sörétes eszköz kell, mert Ivánék Kurszknal áttértek a 10+ kmes optikai kábeles HD minőségű kamerás drónokra. Ezek pedig zavarhatatlanok.gvass1 írta: ↑2024.08.15. 06:52 Drónvadász sörétes a Benellitől:
(Mondjuk nálam ez így inkább csak az átcímkézés/parasztvakítás - egy rendes távmérő/tűzvezető irányzékkal lenne értelmes, fejlesztésnek nevezhető dolog.)
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/dronvad ... enellitol/
![]()
+1
+1Petya357 írta: ↑2024.08.15. 09:57 +1
Vagy 22 LR sorozatlövő?
A tűzvezető rendszer, hagyományos 360-as állványos géppuskára szerelve is jó iránynak tűnik.
A lándzsa és a pajzs versengése - ez már évezredek óta így megy. Most éppen az előbbi áll nyerésre - majd kitalálnak valamit ellene - eszközt, taktikát, stratégiát.
A folyamat most is zajlik, a jeleket (megváltoztatott taktika, kezdetleges elhárítási eszközök) már látjuk- minden bizonnyal nálunk okosabb emberek mindkét oldalon éjjelit nappallá téve dolgoznak ezen a komoly problémán.
Mindenképpen kell egy állványos illetve önjáró platformra szerelhető, mini CIWS jellegű cucc, kvázi csapatlégvédelemként. Ehhez már egészen komoly, akár tényleg AI-célfelismeréses tűzvezető, potenciálisan automatizált rendszer is kell. Ez azért nem lesz olcsó.
Mi van azzal a talán angol cuccal, ami lő a katona helyett, amikor jó helyen van az irányzék, vagy mi?Korgull írta: ↑2024.08.15. 10:12 Pár, már létező megoldás, bár ezek nem igazán a kompakt kategóriában versenyeznek
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/brit-ha ... eresitese/
Pont alkalmas hely lenne a tesztelésre Ukrajna, nem?gvass1 írta: ↑2024.08.15. 10:20 http://www.kaliberinfo.hu/hirek/brit-ha ... eresitese/
Ez is egy megoldás, a meglevő lövészfegyverekre alapozva, de harctéren tudtommal még nem bizonyított.
Remélem nem szoptad be Te is Somkuti dottore fantazmagóriáját. Optikai kábeles drónok?
Nem is csak magát a Volnorez zavarót szerezték meg, hanem a kezelői dokumentációját is. Hát, ezért nagyon nem fogják megdícsérni azt valakit akire ezeket bízták, már persze ha megúszta élve.
A huzal lehet az irányító oldalon is. Nem kell cipelni, csak egy részét. Nem kell hajszálvékonynak sem lennie - a drón sokkal lassabban repül, mint a rakéta - van idő csévélni.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 10:25 Remélem nem szoptad be Te is Somkuti dottore fantazmagóriáját. Optikai kábeles drónok?Megint egy dolog, amire a ruszki nagyotmondáson kívül semmiféle bizonyíték nincsen az ég adta világon, valamint ellentmond a fizika törvényeinek is.
Egy nálam hozzáértőbb szerint "vannak olyan fegyverek, jórészt rakéták, amiket huzalvezérléssel irányítanak távolról. Ez azt jelenti, hogy a rakétán egy kis dobról hajszálvékony fém huzal csévélődik le repülés közben, és egy irányzótól ezen keresztük kapja a kormányparancsok jeleit. Hátránya, hogy az irányzó és a célpont között nem nagyon lehet tereptárgy, és folyamatosan szemmel kell tartani a célt és a rakétát is."
Szerény és alig létező elektronikai ismereteim szerint az optikai kábel az qrvára nem ilyen, az jóval sérülékenyebb, és nehezebb is. Rákerestem a guglin, 1 km-s optikai kábeltekercs súlya 30 kg körül van. 10 km akkor az 300 kg, és hogy képzeljük el, hogy ezt a több száz kg-s súlyt 10 km-en át a levegőben húzza maga után egy kicsike drón, vagy hogy repül az ilyen? De Somkuti az ilyen apróságokkal nem szokott foglalkozni.![]()
+1gvass1 írta: ↑2024.08.15. 10:05 Mindenképpen kell egy állványos illetve önjáró platformra szerelhető, mini CIWS jellegű cucc, kvázi csapatlégvédelemként. Ehhez már egészen komoly, akár tényleg AI-célfelismeréses tűzvezető, potenciálisan automatizált rendszer is kell. Ez azért nem lesz olcsó.
De a lövészrajnak is kell egy katona által bevethető, közvetlen elhárító fegyver, ami olcsó, könnyű és hatékony. Ezek szerintem továbbra is valamiféle sörétes puskák lesznek.
A páncéltörő tüzérség vs. vállról indítható páncélelhárító eszközök analógiája.
Fogalmam sincs hogy hogyan csinálják. Amit látok a zavarás legkisebb jele nélkül hd minőségű keppel vezetik célra az eszközeiket és lövik szét a célokat. Ha megengeded nem linkelek ruszki videót róla.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 10:25 Remélem nem szoptad be Te is Somkuti dottore fantazmagóriáját. Optikai kábeles drónok?Megint egy dolog, amire a ruszki nagyotmondáson kívül semmiféle bizonyíték nincsen az ég adta világon, valamint ellentmond a fizika törvényeinek is.
Egy nálam hozzáértőbb szerint "vannak olyan fegyverek, jórészt rakéták, amiket huzalvezérléssel irányítanak távolról. Ez azt jelenti, hogy a rakétán egy kis dobról hajszálvékony fém huzal csévélődik le repülés közben, és egy irányzótól ezen keresztük kapja a kormányparancsok jeleit. Hátránya, hogy az irányzó és a célpont között nem nagyon lehet tereptárgy, és folyamatosan szemmel kell tartani a célt és a rakétát is."
OK az optikai kábellel meglenne a direkt kommunikáció a drónnal, ott már közvetlen rálátás nem kell. De szerény és alig létező elektronikai ismereteim szerint az optikai kábel az qrvára nem ilyen mint a fent leírtak, az jóval sérülékenyebb, és nehezebb is. Rákerestem a guglin, 1 km-s optikai kábeltekercs súlya 30 kg körül van. 10 km akkor az 300 kg, és hogy képzeljük el, hogy ezt a több száz kg-s súlyt 10 km-en át a levegőben húzza maga után egy kicsike drón, vagy hogy repül az ilyen? De Somkuti az ilyen apróságokkal nem szokott foglalkozni.![]()
Igen, szerintem is egyertelmuen ez a jovo, es szerintem a tobbi fegyverhez kepest viszonylag olcso es tobbcelu is lehet.
Hat, a sima soret az szerintem inkabb a K100 kezigranat szintje. Viszont 18 mm nem olyan nagyon kicsi, abba mar bele lehetne tenni egy idozitot+kicsi robbanoszert, igy 2 mm kulonbseggel megkapjuk az OICWS-t, ami az 1990-es evekben elbukott, viszont azota fejlodott a technika.
Egyetértek, lehet mindenféle hightech dologban gondolkodni, de a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás a sörétes puska. Több video szerint működik:
Szia,
En eleg nagy falatnak erzem az onallo celkeresest. Ezzel szemben a megtalalt celon rajta maradast nem, az konnyedden es uzembiztosan megvalosithato, es szerintem a kis hatotavolsagu dronzavarokkal szemben mar az is mukodo megoldas.
Viszont találtam egész hosszú cikket a témában, úgyhogy visszavonom amit az előbb írtam. Asszem kicsit engem is elért a törzsi szellemiség, amit az egyik oldal állít az biztos kamu, amit a másik állít az meg biztosan igaz, pedig nem ennyire fekete-fehér a helyzet. Ami egyedül biztos, hogy iszonyú nehéz eligazodni ebben a kommunikációs zűrzavarban, de valószínűleg éppen ez is az egyik cél.aksurv írta: ↑2024.08.15. 11:00 Fogalmam sincs hogy hogyan csinálják. Amit látok a zavarás legkisebb jele nélkül hd minőségű keppel vezetik célra az eszközeiket és lövik szét a célokat. Ha megengeded nem linkelek ruszki videót róla.
Az ukrán támadás elején erre képtelenek voltak, ugyanis úgy indult , hogy az ukrán dronosok szetlottek az oroszok állásait központjait és a velük azonos időben bevonuló ukrán EW elnyomta a válasz drónokat és az orosz kommunikációt. Mivel az oroszoknak se kepük se hangjuk nem volt helyzetről, így az ukrán mozgékony egységek be tudták nyomulni és szét tudtak a támadáshoz bontakozni.
Erre jelenleg egyre kisebb mértékben képesek. orosz dronban viszont láttam olyat ami egy felnőtt férfit emelt a fák fölé.
Egyébként nem tudom honnan veszed ezt a 30 kg ot,mert az oroszok által használt ATGMek egy jelentős része madzagos és 5 km koruli hatotavolsaggal rendelkezik.
Én is tovább gondolkodtam a dolgon és amit írok kizárólag a saját véleményem, erről nincs forrásom.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 12:06 Viszont találtam egész hosszú cikket a témában, úgyhogy visszavonom amit az előbb írtam. Asszem kicsit engem is elért a törzsi szellemiség, amit az egyik oldal állít az biztos kamu, amit a másik állít az meg biztosan igaz, pedig nem ennyire fekete-fehér a helyzet. Ami egyedül biztos, hogy iszonyú nehéz eligazodni ebben a kommunikációs zűrzavarban, de valószínűleg éppen ez is az egyik cél.
Itt a cikk erről, első körben valóban kamunak tűnt a dolog, és mások is az optikai kábelek törékenységét és a súlyát írták első körben kritikai kommentként. Viszont egy lepotyogott ilyen optikai kábeles vezérlésű drónt szétkaptak az ukránok, és tényleg működott. Sőt, az ukik is kísérleteznek hasonlókkal, ott 1 km a hatótáv ami egyelőre működik nekik.
https://www.forbes.com/sites/davidhambl ... ny-jammer/
Ez az ukrán teszt verzió https://x.com/DanielR33187703/status/17 ... 3446577623
Ez elég érdekes, HA IGAZ és nem ez is ukrán psyops.
Kizártnak tartom az ukránokat.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 12:31 When the shit hits the fan...
Már a liberális mainstream sajtó is pedzegeti: egyre több jel mutat abba az irányba, hogy Ukrajna robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket.
Ha ez valóban igaz, és nem csak egy újabb összeesküvés-elmélet vagy terelés, akkor az az ország, akit egyébként az EU is euró százmilliárdokkal töm ki az oroszok elleni harcában, gyakorlatilag támadást intézett az EU infrastruktúrája ellen.
Egyes vélemények szerint egyébként ez a NATO kollektív védelmi záradékának érvényesítésére is alkalmat adna Ukrajnával szemben.
Qrvára kíváncsi vagyok, hogy ebből mi lesz...
https://444.hu/2024/08/15/wall-street-j ... -az-akciot
Összeesküvés elmélet következik: akár az amik is lehettek volna, de továbbra sem tartom valószínűnek hogy 1) a legkomolyabb szövetségesét és gazdasági partnerét de facto megtámadná pár milliárd dollár plusz profitért. 2) Plusz ugyan Biden valóban ment a levesbe, de nem lefutott meccs az elnökválasztás, ha Harris nyer akkor minden megy tovább úgy mint eddig, vagy még úgyabb.aksurv írta: ↑2024.08.15. 12:39 Kizártnak tartom az ukránokat.
A más cikkekben szereplő búvárkodási adatokat pl. használt keverék, lent tartózkodás stb. aktív búvárok szétkapták, hogy olyanok egyszerűen nem lehetnek a valóságban.
Amit elképzelhetőnek tartok, az az hogy szerencsétlen ukránok mennek Biden sorsára és ezek a hírek már azt szolgálják.
Protipp Pityu konteó: Kínaiaik voltak, mert imádnak szart kavarni, és minden ilyennel az oroszok is jobban rájuk lesznek utalva.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 13:51 Összeesküvés elmélet következik: akár az amik is lehettek volna, de továbbra sem tartom valószínűnek hogy 1) a legkomolyabb szövetségesét és gazdasági partnerét de facto megtámadná pár milliárd dollár plusz profitért. 2) Plusz ugyan Biden valóban ment a levesbe, de nem lefutott meccs az elnökválasztás, ha Harris nyer akkor minden megy tovább úgy mint eddig, vagy még úgyabb.
A norvégokat ugyanezért zárnám ki, ők már így eléggé is kőgazdagok, nincsenek rászorulva, hogy ilyen disznóságba belemenjenek.
EU: a beruházás felét ők fizették, miért robbantanák fel? Oroszok: ugyanez, ha elzárják a csapot pont azt a hatást elérik mint most, így viszont a híd is felégett, nincs visszaút.
Ukránok: motivációjuk volt bőven, de igen azt mások is kritizálják hogy egy luxusjacht 6 fővel nem alkalmas egy ilyen feladatra (több helyen 500 kg TNT elhelyezése), szóval nem tudom hogy hogyan csinálták.
Itt van a hersh elmélet fizetős fal mögötti linkje.TotoHU írta: ↑2024.08.15. 13:51 Összeesküvés elmélet következik: akár az amik is lehettek volna, de továbbra sem tartom valószínűnek hogy 1) a legkomolyabb szövetségesét és gazdasági partnerét de facto megtámadná pár milliárd dollár plusz profitért. 2) Plusz ugyan Biden valóban ment a levesbe, de nem lefutott meccs az elnökválasztás, ha Harris nyer akkor minden megy tovább úgy mint eddig, vagy még úgyabb.
A norvégokat ugyanezért zárnám ki, ők már így eléggé is kőgazdagok, nincsenek rászorulva, hogy ilyen disznóságba belemenjenek.
EU: a beruházás felét ők fizették, miért robbantanák fel? Oroszok: ugyanez, ha elzárják a csapot pont azt a hatást elérik mint most, így viszont a híd is felégett, nincs visszaút.
Ukránok: motivációjuk volt bőven, de igen azt mások is kritizálják hogy egy luxusjacht 6 fővel nem alkalmas egy ilyen feladatra (több helyen 500 kg TNT elhelyezése), szóval nem tudom hogy hogyan csinálták.
Thx a linket!
Ott linkeltem én is alább.aksurv írta: ↑2024.08.16. 06:37 Márciusi Forbes cikk a drótos drón témában, képekkel.
https://www.forbes.com/sites/davidhambl ... O82noHPvfw
Nem lehet hogy a légi egységnek inkább ahhoz van köze, hogy az oroszok az Ukrajnában használt teljes légierő felét a kurszki betörés felszámolására használják az amerikai Aiirland Battle taktika átvételével?TotoHU írta: ↑2024.08.18. 22:46 Facebookról közbeszerzett hír.
"A létszámhiány miatt az orosz hadvezetés a légi- és űrhadsereg katonáit vezényelte az ukrán csapatok által megtámadott Kurszk térségének védelmére - jelentette vasárnap a Vyzhnye Istorii portál.
A kurszki régió védelmére légi egységet küldtek, amelyből egy motorizált alakulatot hoztak létre. Ezeket a katonákat többek között nehézbombázó egységekből és nukleáris támadás esetén figyelmeztetésre tervezett állomásokra beosztottakból álltották fe.” - írták orosz oknyomozó újságírók.
https://www.tvp.info/79950387/rosja-sil ... -kurskiego
A motorizált lövészezredet májusban vagy júniusban alakították meg határvédelmi csoportként. Az egység mérnökökből, szerelőkből, radarpontok személyzetéből és több tisztből állt."
Pont ez jutott az eszembe, hogy ezek nem azok a kimondottan talpas katonának valók. Még egy nehézbombázó földi személyzete vagy egy radarkezelő eléggé magasan képzett és nehezen pótolható, sok spéci tanulást-tanítást igénylő szakma képviselője.
Nekem ez inkább kétségbeesett próbálkozásnak tűnik, amikor már a magasan képzett technikai személyzetet is bedobják a darálóba, "minden mindegy csak hús legyen" alapon.
Az oroszok mennek előre Dombaszban. Gyorsabban, mint eddig, mert meggyöngült ettől
Ha alaposan elolvasod a hírt, akkor a srác (kép is volt) abból a gyalogsági egységből került ki, amely az űrbázisokat védte. Olyasmi, mint nálunk a reptérőrség, amely szintén nem pilótákból vagy repmérnökökből áll, hahó.TotoHU írta: ↑2024.08.18. 22:46 Facebookról közbeszerzett hír.
"A létszámhiány miatt az orosz hadvezetés a légi- és űrhadsereg katonáit vezényelte az ukrán csapatok által megtámadott Kurszk térségének védelmére - jelentette vasárnap a Vyzhnye Istorii portál.
A kurszki régió védelmére légi egységet küldtek, amelyből egy motorizált alakulatot hoztak létre. Ezeket a katonákat többek között nehézbombázó egységekből és nukleáris támadás esetén figyelmeztetésre tervezett állomásokra beosztottakból álltották fe.” - írták orosz oknyomozó újságírók.
A motorizált lövészezredet májusban vagy júniusban alakították meg határvédelmi csoportként. Az egység mérnökökből, szerelőkből, radarpontok személyzetéből és több tisztből állt."
Szia,
+1swordmanus írta: ↑2024.08.19. 12:07 Ha alaposan elolvasod a hírt, akkor a srác (kép is volt) abból a gyalogsági egységből került ki, amely az űrbázisokat védte. Olyasmi, mint nálunk a reptérőrség, amely szintén nem pilótákból vagy repmérnökökből áll, hahó.
Szóval ha ilyenekből messzemenő következtetéseket akartok levonni, olvassátok el. Több helyen is ha lehet, mert van ahol a fordítás fordításának a fordítása van leközölve. Én már leszoktam arról, hogy nagy következtetéseket vonjak le, mert ami számít, az a települések és a négyzetkilométerek, nomeg utak, vasutak. Még nem tudtam eldönteni, hogy az ukránok orosz betörése orosz baki vagy orosz csali, amit bekaptak az ukránok. Szerintem nem is fogjuk megtudni, mert az egyik fél majd így tanítja töriből, a másik úgy, és végül nem is számít már, csak az, hogy ebből mit hoznak ki végül. Ha elemeznem kellene, akkor azt látom, hogy az oroszok igyekeztek gyengíteni az ukrán ellenállást azzal, hogy bármiképp is, de csapatokat vontak el a donyecki frontról. Először volt a harkovi betörés, ami végül tette a dolgát, de nem volt elegendő. Most jött a kurszki betörés, ami ugyan komoly erkölcsi áldozattal jár, mert mégiscsak orosz területen zajlanak az események, de számos olyan egység lett lekötve, és kimozdítva mindenféle jól védett védműből, ami egyébként nagyon kellene pl. Pokrovszk környékén. Ott haladnak is az oroszok kérlelhetetlenül. Én azt látom, hogy a cél, hogy a csapadékos őszre a nagy kapacitású vasutak és autóutak csomópontját, Pokrovszkot kivonják a logisztikai rendszerből, nagyjából teljesülni is fog. Ez jelen száraz időjárásban még nem olyan érzékeny probléma, de a sártenger beköszöntével súlyos tonnákkal fogja csökkenteni a frontra kijuttatható ellátmányt. Az pedig végzetes lehet. Meglátásom szerint a kurszki betörést egész addig hagyják érvényesülni, amíg Pokrovszk el nem esik. Persze simán tévedhetek. A mi dolgunk most figyelni és jegyzetelni.
1000 km2 szteppe, vs. 120-140 000 km2 magasan iparosított terület bánya stb. milyen cserealku lehet itt?bel írta: ↑2024.08.19. 12:11 Szia,
Az emberek igazsagerzetet serti az, ha kulfoldon vesztenek el egy haborut.
Konkret pelda erre, az, hogy a (osztrak-) magyar csapatok 200 km melyen allomasoztak Olaszorszagban, amikor elfogadta az orszag azt, hogy elvesztette az I. vilaghaborut.
Nagypolitikai, komoly hadaszati szempontbol tenyleg elvesztettuk: nem volt eleg eroforras a haboru sikeres megvivasara, es ezt mindket szovetsegi tomb tudta.
Megis, az emberek igazsagtalannak ereztek nem csak azt, amekkora mertekben vesztettunk, de azt is, hogy egyaltalan miert mi vesztettunk, amikor hadmuveleti szinten mi alltunk jol, es az olaszok rosszul?
Politikailag sokkal jobban eladhato az orosz nepnek, hogy az ukran kivonulasert cserebe kivonulnak az oroszok, mint az, hogy a semmiert cserebe kivonulnak az oroszok.
Es realista politikusnak az ellenseg fejevel is gondolkodnia kell, vagyis ezt figyelembe kell vennie az ukran vezetesnek.
Akiknek mindig is az volt a celja, hogy olyan beket kossenek, amiben a nemzetkozileg elismert hatarokat erositik meg, vagyis az oroszokat minden megszallt teruletrol kiuzik.
Szoval ez teljes mertekben ertelmes politikai es hadaszati dontes volt; mikozben realis esely volt arra, hogy hadmuveleti szinten is nagyon sikeres lesz (ez eddig nem kovetkezett be, de varhato volt).
Bel
Nem. Ezek csak különböző dandárrészek voltak, vegyes felvágott.
Szia,
Bel, ez elég harmatgyenge elmélet, persze lehet igaz, csak az oroszok nem állnak vesztésre, nagyon nem. Nem lassulnak, gyorsulnak.bel írta: ↑2024.08.19. 12:11 Szia,
Az emberek igazsagerzetet serti az, ha kulfoldon vesztenek el egy haborut.
Konkret pelda erre, az, hogy a (osztrak-) magyar csapatok 200 km melyen allomasoztak Olaszorszagban, amikor elfogadta az orszag azt, hogy elvesztette az I. vilaghaborut.
Nagypolitikai, komoly hadaszati szempontbol tenyleg elvesztettuk: nem volt eleg eroforras a haboru sikeres megvivasara, es ezt mindket szovetsegi tomb tudta.
Megis, az emberek igazsagtalannak ereztek nem csak azt, amekkora mertekben vesztettunk, de azt is, hogy egyaltalan miert mi vesztettunk, amikor hadmuveleti szinten mi alltunk jol, es az olaszok rosszul?
Politikailag sokkal jobban eladhato az orosz nepnek, hogy az ukran kivonulasert cserebe kivonulnak az oroszok, mint az, hogy a semmiert cserebe kivonulnak az oroszok.
Es realista politikusnak az ellenseg fejevel is gondolkodnia kell, vagyis ezt figyelembe kell vennie az ukran vezetesnek.
Akiknek mindig is az volt a celja, hogy olyan beket kossenek, amiben a nemzetkozileg elismert hatarokat erositik meg, vagyis az oroszokat minden megszallt teruletrol kiuzik.
Szoval ez teljes mertekben ertelmes politikai es hadaszati dontes volt; mikozben realis esely volt arra, hogy hadmuveleti szinten is nagyon sikeres lesz (ez eddig nem kovetkezett be, de varhato volt).
Bel
Ez már egy jobb érv, és az ukránok a frissen betoborzott fegyenceiket is most őrlik fel. A radarkezelős, repülőgépszerelős infód meg csekkold már le.bel írta: ↑2024.08.19. 12:43 Szia,
Hat, egyreszt ami tartalekban van, azt be lehet vetni vedelemben is.
Masreszt pedig legalabb a tobbseguk eseteben megis igazad van: jol kepzett konnyugyalogsagot bevetni vedelemben eleg nagy pocsekolas.
Mert ugyan a kozvetlen harcban ok jobban harcolnak, mint a tobbsegi gyalogsag, de a harc sulypontja az ezt megelozo, felorlo tuzersegi tuz, ami pont ugyanolyan veszteseget okoz nekik is, marpedig egy ejtoernyos vagy rohamdandar katonaja sokkal ertekesebb kikepzest kapott, sokkal tobb mindenre hasznalhato, ezert nem erdemes vedelemben feloroltetni oket.
(Nyilvan, a radarkezeloket, repulogepszereloket meg annyira se.)
Bel
Egy atomhatalom, amelyik évek óta rázza a rácsot, atomháborúval fenyegeti a világot és vörös vonalakról delirál, nem képes megvédeni a saját területét.swordmanus írta: ↑2024.08.19. 12:07 Ha alaposan elolvasod a hírt, akkor a srác (kép is volt) abból a gyalogsági egységből került ki, amely az űrbázisokat védte. Olyasmi, mint nálunk a reptérőrség, amely szintén nem pilótákból vagy repmérnökökből áll, hahó.
Szóval ha ilyenekből messzemenő következtetéseket akartok levonni, olvassátok el. Több helyen is ha lehet, mert van ahol a fordítás fordításának a fordítása van leközölve. Én már leszoktam arról, hogy nagy következtetéseket vonjak le, mert ami számít, az a települések és a négyzetkilométerek, nomeg utak, vasutak. Még nem tudtam eldönteni, hogy az ukránok orosz betörése orosz baki vagy orosz csali, amit bekaptak az ukránok. Szerintem nem is fogjuk megtudni, mert az egyik fél majd így tanítja töriből, a másik úgy, és végül nem is számít már, csak az, hogy ebből mit hoznak ki végül. Ha elemeznem kellene, akkor azt látom, hogy az oroszok igyekeztek gyengíteni az ukrán ellenállást azzal, hogy bármiképp is, de csapatokat vontak el a donyecki frontról. Először volt a harkovi betörés, ami végül tette a dolgát, de nem volt elegendő. Most jött a kurszki betörés, ami ugyan komoly erkölcsi áldozattal jár, mert mégiscsak orosz területen zajlanak az események, de számos olyan egység lett lekötve, és kimozdítva mindenféle jól védett védműből, ami egyébként nagyon kellene pl. Pokrovszk környékén. Ott haladnak is az oroszok kérlelhetetlenül. Én azt látom, hogy a cél, hogy a csapadékos őszre a nagy kapacitású vasutak és autóutak csomópontját, Pokrovszkot kivonják a logisztikai rendszerből, nagyjából teljesülni is fog. Ez jelen száraz időjárásban még nem olyan érzékeny probléma, de a sártenger beköszöntével súlyos tonnákkal fogja csökkenteni a frontra kijuttatható ellátmányt. Az pedig végzetes lehet. Meglátásom szerint a kurszki betörést egész addig hagyják érvényesülni, amíg Pokrovszk el nem esik. Persze simán tévedhetek. A mi dolgunk most figyelni és jegyzetelni.
Azt meg a kínaiak is tudják, hogy szemben Tajvannal, az oroszok ellen bármilyen műveletet a nemzetközi közösség pont az ukrajnai háború miatt sokkal kevésbé fog kifogásolni. De legalábbis elég biztos, hogy nem kockáztat vele háborút az USA ellen...TotoHU írta: ↑2024.08.19. 15:07 Egy atomhatalom, amelyik évek óta rázza a rácsot, atomháborúval fenyegeti a világot és vörös vonalakról delirál, nem képes megvédeni a saját területét.
Ezt lehet kicisnyiteni vagy csapdaként értelmezni, de ez egy hatalmas blamázs, irtózatos ciki. Minden eddigi vörös vonalnak kommunikált határeól kiderült, hogy csak egy barna vonal az alsónacin igazából.
Aki jegyzetel most az Kína, mert most láthatja mennyi ellenállás lesz ha be fog nyomulni majd egyszer Szibériába. Minimális, vagy annyi se.
Ami elkezdődött az Oroszország összeomlása és szétesése.
Oroszország azt mondta vörös vonal Ukrajna NATO tagsága. Szerinted nem tartotta be ezt a vörös vonalat?TotoHU írta: ↑2024.08.19. 15:07 Egy atomhatalom, amelyik évek óta rázza a rácsot, atomháborúval fenyegeti a világot és vörös vonalakról delirál, nem képes megvédeni a saját területét.
Ezt lehet kicisnyiteni vagy csapdaként értelmezni, de ez egy hatalmas blamázs, irtózatos ciki. Minden eddigi vörös vonalnak kommunikált határeól kiderült, hogy csak egy barna vonal az alsónacin igazából.
Aki jegyzetel most az Kína, mert most láthatja mennyi ellenállás lesz ha be fog nyomulni majd egyszer Szibériába. Minimális, vagy annyi se.
Szia,
Egyreszt igen: Izrael sokkal-sokkal gyengebb, mint gondoltam. Nyilvan a vilag nem egydimenzios, es ez a gyengeseg sok tenyezobol jott ossze, peldaul hogy a kormany legfontosabb feladatanak azt erezte, hogy felszamolja a demokraciat es az igazsagszolgaltatast, az meg nem volt prioritas, hogy az orszag teruletet vedje; ennek megfeleloen az eroforrasokat is igy csoportositotta at, plusz olyan tevkepzetek is voltak, hogy az MI altal vezerelt fegyverek hasznosak.
Epp az utolso mondattal indokoltad meg, hogy miert kellene nekik elfoglalni.aksurv írta: ↑2024.08.19. 15:17 Kína pedig mi a halálert támadná meg Szibériat?
A békés üzletelés esetleg nem jobb opció nekik?
Szeretik a Kína Oroszország viszonyt vazallus rendszerként kezelni, pedig nem az. Sokkal inkább kölcsönös előnyök és egymás érdekeinek biztosítása. Ugyanis Kínát a földrajzi sajátosságok miatt be lehet zárni, az oroszokat a világ leghosszabb hataraival viszont nem. Ha Kínat bezárják mondjuk pont Tajvan miatt, akkor az orosz végtelen kaja energia és ásványi kincs lesz a túlélésük záloga.
aksurv írta: ↑2024.08.19. 15:17 Oroszország azt mondta vörös vonal Ukrajna NATO tagsága. Szerinted nem tartotta be ezt a vörös vonalat?
Izrael is atomhatalom és szintén nem volt képes megvédeni a saját területét. Szerinted ettől gyenge ország?
Egyébkent ha van amire hasonlít a jelenlegi támadás az pont 10/07 támadás ugyanis mind a két esetben olyan helyen támadott váratlanul nagy erejű mozgékony erővel a gyengébbik fél a másik ország saját területére, ahol senki józan ésszel nem várt támadást. . Ez volt mind a két esetben a kulcs momentum.
Semmi ilyenre nem celoztam, kizárólag a puszta taktikától beszéltem. Az pedig megegyezett.. Ráadásul az egészet a modern időkben az ISIS alkalmazta először még pedig Mosul bevételére.gvass1 írta: ↑2024.08.19. 16:09 NE hasonlítsunk össze egy terrorszervezet által végrehajtott TERRORISTA TÁMADÁST, ami kifejezetten és elsősorban civilek meggyilkolására, megerőszakolására, elrablására irányult, egy ÁLLAM REGULÁRIS HADEREJE által végrehajtott, a hadviselés szabályainak megfelelő, az őt megtámadó állam területe elleni hadművelettel.
(És míg a Hamászt az utolsó emberig ki kell irtani, addig az orosz hadsereg minden bűne ellenére nem egy terrorszervezet.)
Disztingváljunk már, kéremszépen!
--
Vörös vonalakhoz: sajnos ezeket olyannyira nem lehet komolyan venni, mert annyirszor mondták már, hogy valami az, aztán átlépése után semmi sem történt.
Lásd egy kisebb gyűjtés:
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_lines ... ainian_War
Remélem az űrhadsereg átvezényelt katonáinak lesz ideje bevetés előtt megszokni a gravitációt.TotoHU írta: ↑2024.08.18. 22:46 Facebookról közbeszerzett hír.
Lengyelország es RomániaTotoHU írta: ↑2024.08.20. 13:30 Már megint ezek a fránya dohányzó egerek....![]()
Közel három napja hatalmas tűzvész tombol az oroszországi Proletárszk melletti Roszrezerv olajdepónál. A tüzet három napja nem oltották el. A tűz területe elérte a 10000 négyzetmétert. 22 üzemanyagtartály ég.
Videó a itt:
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/18 ... 1476553005
Az oroszok ezt már 2022 előtt is csinálták lelkesen NATO-területen, csaxólok.aksurv írta: ↑2024.08.20. 14:56 Lengyelország es Románia
Valahogy nincs tele s sajtó ezzel.
Bazi jó lesz, ha sz oroszok is rendszert csinálnak,majd belőle Európaban.
https://www.facebook.com/share/p/Yb52a2jcD5T74KQd/
https://www.facebook.com/share/gQ6mfA1JqnUw4LyQ/
Háde ilyen szíp, békeszerető, oroszbarát országban mint a mienk, ilyesmi úgysem fordulhat elő. Mert mi mindenkinél sokkal okosabbak vagyunk, és mindenből, de mindenből ki tudunk maradni - csupán másfelé kell nézni amikor kényelmetlen a látvány. Mert Vologya bácsi megígérte becsszóra.
Főleg az övé... Csak az a baj, hogy nem annyira őt, mit inkább minket.Petya357 írta: ↑2024.08.20. 15:15 Háde ilyen szíp, békeszerető, oroszbarát országban mint a mienk, ilyesmi úgysem fordulhat elő. Mert mi mindenkinél sokkal okosabbak vagyunk, és mindenből, de mindenből ki tudunk maradni - csupán másfelé kell nézni amikor kényelmetlen a látvány. Mert Vologya bácsi megígérte becsszóra.és az adott szó az kötelez.
Nos ezért nem örülnék, ha gyakoribb lenne. Miután dívat a katonai felszerelést civil járgányokon szállítani, nem örülnék ha előttem menne el a pirosnál.gvass1 írta: ↑2024.08.20. 15:05 Az oroszok ezt már 2022 előtt is csinálták lelkesen NATO-területen, csaxólok.
lásd:
https://hu.euronews.com/2021/06/29/kart ... tasa-miatt
A német támaszpontok ivóvízének megmérgezése is gyanús mostanság.
Vagy keményebben kéne ellene fellépni...de innentől politika, ami itt is tilos.
Nem szeretnék keményebb fellépést. Lásd brit tüntetők jelenleg.
Ugye nem gondolod komolyan hogy darabra tudják az ukik a ruszki felhasználást?TotoHU írta: ↑2024.08.20. 19:41 A tüzérségi lövedékek felhasználásáról egy X poszt ukrán forrás alapján.
Jelenleg 1:3 a felhasznált lőszerek aránya az agresszor javára, ami jó hír mert korábban ez 1:7 is volt.
Kifogytak a ruszkik is, és nem kilőtt csövük sincs már annyi..(erről korábban voltak cikkek)
"08.06. és 08.14. között tüzérségünk 131461 db tüzérségi lövedéket használt fel: 14600 darabot naponta. Ugyanebben az időszakban az oroszok 400625 db tüzérségi lövedéket használtak: 44500 darabot naponta. Jelenleg a tüzérségi lövedékek aránya 1:3 az oroszok javára."
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/18 ... 4491428296
FB_IMG_1724175500299.jpg
Ehhez sem értek, a hír ukrán tehát simán kozmetikázott lehet, de ha belegondolunk nekik nem érdekük a jobb arány kimutatása, ha még több lőszert akarnak szerezni a nyugattól.aksurv írta: ↑2024.08.20. 19:54 Ugye nem gondolod komolyan hogy darabra tudják az ukik a ruszki felhasználást?
A csövek kifogyása megint angol hírszerzés szint.
https://simplicius76.substack.com/p/sit ... es-for-new
Ismerik az orosz stratégiát, mire, mivel, mekkora sorozatot lőnek. Ha semmi trükkös eszköz nincs, csak azt összeszámolják, hol és hány tűzcsapás történt ki-mi ellen, már abból elég pontosan lehet saccolni.TotoHU írta: ↑2024.08.20. 20:55 Ehhez sem értek, a hír ukrán tehát simán kozmetikázott lehet, de ha belegondolunk nekik nem érdekük a jobb arány kimutatása, ha még több lőszert akarnak szerezni a nyugattól.
Szerintem a tüzérségi radarok és belövés jelző rendszerek korában ez már csak egy összesített jelentés lefuttatása, és ha nem is darabra, de elég pontosan meg tudják mondani honnan lőttek hová, és hányszor?
Mind a két oldalon drónok vezetik a tüzet. Tehát nagyjából ugyanannyi lőszer kell egy egy célpont elpusztítására.TotoHU írta: ↑2024.08.20. 20:55 Ehhez sem értek, a hír ukrán tehát simán kozmetikázott lehet, de ha belegondolunk nekik nem érdekük a jobb arány kimutatása, ha még több lőszert akarnak szerezni a nyugattól.
Szerintem a tüzérségi radarok és belövés jelző rendszerek korában ez már csak egy összesített jelentés lefuttatása, és ha nem is darabra, de elég pontosan meg tudják mondani honnan lőttek hová, és hányszor?
A fantáziával sosem volt gondja az ukránoknak.TotoHU írta: ↑2024.08.20. 21:54 Egy orosz FPV pilóta sztorija, aki besokallt a saját tisztjei brutalitásától és átállt az ukránokhoz.
"Ocseret különleges művelet - egy orosz felrobbantotta a "Storm Z" parancsnokságát és átállt Ukrajna oldalára - GUR. 2024 telén egy orosz FPV pilóta "Silver" hívójellel kapcsolatba lépett az "Oroszország Szabadsága" Légióval. Az oroszt a parancsnokság szisztematikus háborús bűnei, köztük az orosz egységben végrehajtott törvénytelen kivégzések, verések és zsarolások motiválták az Ukrajnával való együttműködésre. Neki köszönhetően Ukrajna értékes hírszerzési információkhoz jutott az ellenség elhelyezkedéséről, számáról és szándékairól a front egy adott területén. Aztán egy alkalmas pillanatban "Silver" gránátot dobott a "Storm Z" egység parancsnokságának alagsori szellőzőnyílásába, ahol a katonák és más orosz tisztek aludtak. "Az alagsorban körülbelül 15 ember volt. Ebben a helyiségben volt egy cső közvetlenül az ágy felett, ahol a harcos aludt. Kimentem az utcára a bejárat mellé, és úgy döntöttem, hogy egy-két gránátot beledobok ebbe a csőbe, hogy mellettük robbanjon fel" - mondta. Amikor a dolog elintéződött, az orosz egy előre megtervezett útvonalon elmenekült, és átkelt az Ukrajna által ellenőrzött területre." A srác mára befejezte a kiképzéset, és az Oroszország Szabadsága Légió hivatalos toborzója lett."
Eredeti poszt:
https://x.com/PStyle0ne1/status/1825884132716552421
És a StormZ HQ-ra gránát dobás felvétele:
https://x.com/PStyle0ne1/status/1825888 ... GhPzA&s=19