Nem feltétlenül kell pont .38 Short Colt hosszra vágni. Lehet akármekkora. Lehet, hogy gyorstöltős töltés szempontjából
pont hogy pár milliméterrel hosszabb a jó…
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Nem feltétlenül kell pont .38 Short Colt hosszra vágni. Lehet akármekkora. Lehet, hogy gyorstöltős töltés szempontjából
Persze, ez is opció, meglátom egyáltalán milyen hosszra tudom vágni normálisan.
Én Lee szerszámokkal tervezem. Lehet kapni különböző kaliberekhez vágószerszámokat.
AndyA írta: ↑2023.04.11. 19:55 A 9 mm-es Luger .355 vagy .356 átmérőjű lövedéket be lehet tölteni egy 38-as hüvelybe, ahová névleg .357 méretű lövedék járna? Vagy az az 1-2 ezred hüvelyk eltérés már gondot okozhat, ha másképp nem, hát olyan szinten, hogy nem találja igazán a helyét a lövedék a csőben, és pocsék lesz a szórás?
Nyilván megfelelően megválasztva a beültetési mélységet, lőpor fajtáját és mennyiségét stb.
AndyA írta: ↑2023.04.11. 21:55 Nézegetem a különféle porgyártók töltési táblázatait adott kaliberhez, lövedékhez, és nézegetem, hogy ugyanerre mit mond Gordon. Létezik, hogy a porgyártók erősen konzervatív, nagyon is szolíd-szelíd alap töltési mennyiséget adnak meg, mint javasolt kezdőértéket, mondván, abból nem lehet senkinek baja, ha valamivel gyengébb a lőszer, amit csinált? A megadott maximum értékek általában már Gordon szerint is Pmax-25% körül vannak.
Azt néztem, hogy a lövedék ugyan 1 ezreddel kisebb, de ez a huzagolás barázda átmérője lenne, az oromzat pedig még akkor is sokkal szűkebb, mint az egy ezreddel kisebb lövedék.Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.04.11. 23:46 AndyA: kérdéseid ügyesen rejtik magukban a választ is, jó úton haladsz a megvilágosodás felé. (Ez most dícséret, nem b*sztatlak...)
Van, ahol megadják a pmax-ot is a maximális töltet mellett, pl. Lovex katalógus. Ha ez nem stimmel a Gordonnal vagy QL-dal, hát ez a különbség a praxis és a teória között (még ha az elmélet a gyakorlati mérésekből ered is).
Szvsz a minimum töltetet valahol ott állapítják meg, ahol eléri a 600-700 bart (nehogy a falsúrlódás feleméssze a nyomást), és még megbízhatóan gyújtható a lőpor (nincs nagy sebességingadozás, lefele és felfele elsütve sem).
Eddig azt tapasztaltam, hogy a max load-ot az amcsik (folyamatosan csökkentik, néha 10-15%-kal is pl. az 1980-as adatokhoz képest. Gondolom, rájöttek, hogy az akkor használt copper crusher és a mostani piezós mérések csak nagyon távolról köszönnek egymásnak.
Alulméretes lövedéket lehet tölteni, de kevés helyen van értelme. Revolverben rögtön a töltényűr utáni egyenes szakaszban körbefújja a lövedéket (asszem ezt hívják freebore-nak), illetve a huzagnál is ugyanez lesz, kivéve, ha HBWC-t töltesz, vagy erősen alulméretes a cső, pl. A 38 Special WC kaliberű SIG-Hämmerli P240. Ez utóbbit .353-.354 körüli huzagolással gyártották, és az amcsik előszeretettel lőtték dudorosra jól megtömött .358-.360-as double end wad cutterrel.
Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.04.11. 23:46 Van, ahol megadják a pmax-ot is a maximális töltet mellett, pl. Lovex katalógus. Ha ez nem stimmel a Gordonnal vagy QL-dal, hát ez a különbség a praxis és a teória között (még ha az elmélet a gyakorlati mérésekből ered is).
Működik. Szórást lőni kell letámasztva, akkor eldől rosszabb-e.
Ja, a szelíd erőszak szétnyitja a szoknyákat. Azért csak módjával, 260 m/s felett hajlamos leszakadni a szoknya, aztán b***hatod...
Igen, ez lenne az ötlet, hogy 9-es lövedékkel 38-ast tölteni, mert abból van egy csomó.Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.04.12. 08:50 Ja, a szelíd erőszak szétnyitja a szoknyákat. Azért csak módjával, 260 m/s felett hajlamos leszakadni a szoknya, aztán b***hatod...
Egyébiránt: mi a cél? Milyen fegyverbe akarod tölteni a lőszert? Miért nem méretes lövedékben gondolkodsz? Van egy tonna 9-es lövedéked, és nem akarsz 357-est venni? A peremfeltételek pontos ismerete jelentősen segítené a feladat megoldását.
Miért nem próbálod meg elcserélni egy részét valakivel?
Ha jó a kent ólom:
Szia,AndyA írta: ↑2023.04.21. 08:45 105 Ft-ért ajándék...
Nekem egy 9-es, feltéve, hogy a kilőtt hüvely megvan, azaz ingyen van:
- Csappantyú 8,3 cent
- Por kb. 3 cent
- Lövedék 9,2 cent
50 db-ra ez jelenleg kb. 3900 Ft, és még nekem kell összerakni.
Nyilván, aki nagyüzemben tölt, az nem feltétlenül kézzel húzgálja egyenként, meg ennél olcsóbban kap mindent hozzá, de még akkor is csücskös kicsit, hogyan jön ki a 105 Ft ÁFÁ-val, nyereséggel, mindennel, ha teljesen szabályosan csinálja. Az én 3900 Ft-om az majdnem 5000 Ft ÁFA-s árban, ami már gyanúsan nagyon közel van az 50 x 105 Ft-hoz.
Woow, ha jól számolom .45-nél már erőssen megéri elgondolkozni a töltésen kb. a bolti ár feléből megvan a kész lőszer.Fortitu írta: ↑2023.04.21. 09:10 Ha jó a kent ólom:
https://www.vz-bullets.eu/hu/fooldal.html
Vagy:
https://bravebullet.hu/index.php?r=Prod ... ails%2F830
http://gocsejse.hu/
Csapi, por:
https://lapualoszer.hu/
https://puskapor.eu/
Jó számolgatást![]()
Lovex S020?
Keveset töltesz.qqriq írta: ↑2023.04.28. 08:04 Bakker, utoljara 11-ert vettem![]()
https://puskapor.eu/termek/lovex-s020-500g/
Ha többet töltenél, gyakrabban kéne lőport venned, és nen ért volna meglepetésként, hogy ilyen drága.
D032-t használok, nekem bevált, amire kell:Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.04.29. 10:22 Mongyátok má, mi ez a nagy felhajtás az S020 körül? Ahogy nézem, az ára majdnem dupla annyi, mint a D sorozaté (pedig nemrég még ugyanannyi volt...), és ráadásul nem is lehet kapni. Lehet, hogy az S-eket nem is az Explosia gyártja, csak bérgyártatják, mint az Accurate velük a No.X sorozatot?
Miben jobb, mint pl. a D036?
Reload Swissről van valakinek tapasztalata?
Ugyanitt: ha van valakinek némi Vihtavuori N110-e Bp környékén, vevő lennék pár tíz dekára (igen, természetesen csak eredeti csomagolásban, ahogy a Szent Jogszabály is írja...)
Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.04.29. 10:22 Mongyátok má, mi ez a nagy felhajtás az S020 körül? Ahogy nézem, az ára majdnem dupla annyi, mint a D sorozaté (pedig nemrég még ugyanannyi volt...), és ráadásul nem is lehet kapni. Lehet, hogy az S-eket nem is az Explosia gyártja, csak bérgyártatják, mint az Accurate velük a No.X sorozatot?
Ugyanitt: ha van valakinek némi Vihtavuori N110-e Bp környékén, vevő lennék pár tíz dekára (igen, természetesen csak eredeti csomagolásban, ahogy a Szent Jogszabály is írja...)
S011-et, meg S020-at használtam. Simán csak mert jobban szereti a lőpor adagoló, de D032-vel, meg D036-al is sokat letöltöttem. Igazából mindegy, de mivel ugyanannyiba került, az utóbbi időben én is S-eseket használtam. Ja meg S015-ből is elment már pár kg.Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.04.29. 10:22 Mongyátok má, mi ez a nagy felhajtás az S020 körül? Ahogy nézem, az ára majdnem dupla annyi, mint a D sorozaté (pedig nemrég még ugyanannyi volt...), és ráadásul nem is lehet kapni. Lehet, hogy az S-eket nem is az Explosia gyártja, csak bérgyártatják, mint az Accurate velük a No.X sorozatot?
Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.04.29. 15:49 A szemcseszerkezete milyen az S-eknek?
A D-nek mintha bimodális lenne a részecskeméret-eloszlása, van benne finom por, és nagyobb golyók is. A Lee Auto-Drum meg a Pro-Auto Disk mellészórja, csak a rézbetétes Classic Powder Measure tudja kezelni.
A Vihtavuorival, Boforssal, Normával nem volt ilyen gondom.
Lefotóztam neked, ott a lik. S020.
Nem szlovákoktól zacskóban csempészett lőport kell venni
Ha a port felejtetted volna ki, akkor a lövedék a csőben állt volna meg. Nekem 22LR-ből volt egy csettegő szériám a nagy világvége alatt. Remélem nem sokezer darabot vásároltál be? :-/AndyA írta: ↑2023.05.16. 09:27 Vettem mostanában a tavalyi nagy SP csappantyú ínség után a piacon megjelent Ruag RWS 4152-es SP csapikból. Előtte Fiocchit használtam, és soha egy csett nem volt vele, az RWS-sel viszont átlag 50-es doboznként egy. Teljesen tökéletesen beüti a csapit az ütőszeg, ugyanúgy horpad, mint az elműködött lőszereken, de mégis semmi. Volt olyan 50-es doboz, amiből három (!!!) volt döglött. Több fegyverből is próbáltam, mindegyikkel előfordul, ráadásul olyan fegyverek, melyek előtte a Fiocchis lőszert, gyárit, bármit csont nélkül vittek, azaz szinte kizárt, hogy a fegyverekkel legyen probléma. (Meg az is gyakorlatilag kizárt, hogy ennyi lőszerből kifelejtettem volna a lőport.)
Van esetleg valakinek hasonló tapasztalata, vagy csak én nyúltam bele valami selejt szállítmányba?
AndyA írta: ↑2023.05.16. 09:27 Vettem mostanában a tavalyi nagy SP csappantyú ínség után a piacon megjelent Ruag RWS 4152-es SP csapikból. Előtte Fiocchit használtam, és soha egy csett nem volt vele, az RWS-sel viszont átlag 50-es doboznként egy. Teljesen tökéletesen beüti a csapit az ütőszeg, ugyanúgy horpad, mint az elműködött lőszereken, de mégis semmi. Volt olyan 50-es doboz, amiből három (!!!) volt döglött. Több fegyverből is próbáltam, mindegyikkel előfordul, ráadásul olyan fegyverek, melyek előtte a Fiocchis lőszert, gyárit, bármit csont nélkül vittek, azaz szinte kizárt, hogy a fegyverekkel legyen probléma. (Meg az is gyakorlatilag kizárt, hogy ennyi lőszerből kifelejtettem volna a lőport.)
Van esetleg valakinek hasonló tapasztalata, vagy csak én nyúltam bele valami selejt szállítmányba?
Az egyik egy Tanfoglio Limited volt, amiben próbáltam, a másik meg egy CZ P09. Egyik sem a megbízhatatlanságáról híres, és eddig sok száz, de inkább 1-2 ezer lövésen vagyok túl a Tanfoglioval, és pár száz volt a CZ-vel is - minden más lőszert, még a saját, Fiocchival szereltet is gond nélkül vitték egyetlen csett nélkül. Majd töltök 38-ast és megnézem, ott mit bír, de abból még van vagy 2-300 db korábbról, előbb azt kell ellőni.Fortitu írta: ↑2023.05.16. 09:34 Ha a port felejtetted volna ki, akkor a lövedék a csőben állt volna meg. Nekem 22LR-ből volt egy csettegő szériám a nagy világvége alatt. Remélem nem sokezer darabot vásároltál be? :-/
Ha van olyan fegyver, amiben nem csetteg, mert esetleg erősebben üti meg, akkor abból kell elhasználni. Ha nem pult alól vetted, akkor meg lehet próbálni visszavinni, megreklamálni. Esetleg ha van Glockod, lehet hozzá kapni gyári erősebb strikert.
Egy RCBS kézi csappantyúzóm van, eddig soha nem volt probléma a beültetéssel. De megpróbálom így, köszi a tippet.
Én erősen javasolnám, hogy azokat a lőszereket így ne használd!AndyA írta: ↑2023.05.18. 12:55 A Lee 9-es matricakészletem 3 db-os. Van benne egy kalbráló, egy belső kalibráló és egyben portöltő és egy beültető matrica. Amit úgy hívnak, hogy Factory Crimp Die, az ehhez képest egy negyedik? Olyan, mint a 38/357-es, négy darabos szett negyedik darabja, ami a lövedék beültetése után becsukja a hüvelyszájat?
Ha igen, érdemes megvenni? A jelenleg készített 9-eseim fegyvertől függően nem mindig teljesen jók. Pl. egy CZ P09 kicsit ideges rájuk. Működnek rendesen, csőre is tölti, de pl. a csőre töltött löszert úríteni kell, akkor bele kell nagyon kapaszkodni a szánba, hogy sikerüljön hátrahúzni, nagyon passzosan ül a csőben a lőszer. Ha ezen a negyedik matricán áttolom, akkor vélhetően javulni fog a helyzet?
124gr esetén az előírásos 29,69 (sublerrel mérve 29,65-29,7 körül), ill. 100gr esetén 28,4 mm, ahogyan a nagykönyvben van.Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.05.18. 21:14 1) Milyen hosszúra töltöd a 9x19-et?
2) Édes fiam, crimpelsz te rendesen? A leírásodból nekem nagyon úgy tűnik, hogy csak beülteted a golyót (igen, nekem golyó), de nem állítottad be a taper crimpet. Legalábbis nem tértél ki rá, illetve csak a Factory Crimp Die-nál említetted a hüvelyszáj visszaállítását.
A Lee 9-es lövedék ültető matrica a leírás szerint egyszer taper crimpel, de van benne egy második szerszám roll crimpre is, ami attól függően crimpel valamennyire, hogy mennyivel eresztem lejjebb a matricát. Ugyanakkor a 9-esnél a roll crimp nem kimondottan kívánatos, ha jól tudom, mert ott éppen, hogy egyenesnek kell lennie a hüvelyszájnak.
AndyA írta: ↑2023.05.18. 12:55 A Lee 9-es matricakészletem 3 db-os. Van benne egy kalbráló, egy belső kalibráló és egyben portöltő és egy beültető matrica. Amit úgy hívnak, hogy Factory Crimp Die, az ehhez képest egy negyedik? Olyan, mint a 38/357-es, négy darabos szett negyedik darabja, ami a lövedék beültetése után becsukja a hüvelyszájat?
Ha igen, érdemes megvenni? A jelenleg készített 9-eseim fegyvertől függően nem mindig teljesen jók. Pl. egy CZ P09 kicsit ideges rájuk. Működnek rendesen, csőre is tölti, de pl. a csőre töltött löszert úríteni kell, akkor bele kell nagyon kapaszkodni a szánba, hogy sikerüljön hátrahúzni, nagyon passzosan ül a csőben a lőszer. Ha ezen a negyedik matricán áttolom, akkor vélhetően javulni fog a helyzet?
Ott csak vissza kell simítani kb egyenesre a hüvelyszájat, nem szabad túlkrimpelni. A lőszer a hüvelyszájon támaszkodik fel a fegyverben. Ha túl szűkre veszed a hüvelyszájat, akkor előrébb is tud csúszni a lőszer, ahol aztán esetleg nincs is helye kinyílni -> hirtelen nyomásnövekedés.AndyA írta: ↑2023.05.19. 08:57 A Lee 9-es lövedék ültető matrica a leírás szerint egyszer taper crimpel, de van benne egy második szerszám roll crimpre is, ami attól függően crimpel valamennyire, hogy mennyivel eresztem lejjebb a matricát. Ugyanakkor a 9-esnél a roll crimp nem kimondottan kívánatos, ha jól tudom, mert ott éppen, hogy egyenesnek kell lennie a hüvelyszájnak.
A kolléga félig osztrák ha jól emlékszem, ott valahogy nem veszik ezt a témát ennyire szigorúan mint itt.qqriq írta: ↑2023.05.19. 09:15 ha igy csinalod akkor jonak kell lennie
https://www.youtube.com/watch?v=lF5h5GyzyKQ
nalunk a tanfolyason addig nem engedtek senkit haza amig tokeletesre nem sikerult a toltes![]()
Igen, érdemes lenne végignyomni egy tanfolyamot, mielőtt valami baleset történik. Vagy akár csak a tankönyvet kiolvasni, minden benne van.
Konkrétan 7,62x39-et töltöttünk, de az eljárás nagyjából hasonló volt. Betol, ráteker koppanásig, utána a lövedék bele, beültetési mélység stb.qqriq írta: ↑2023.05.19. 09:15 ha igy csinalod akkor jonak kell lennie
https://www.youtube.com/watch?v=lF5h5GyzyKQ
nalunk a tanfolyason addig nem engedtek senkit haza amig tokeletesre nem sikerult a toltes![]()
mod: meg azt tudom elkepzelni hogy tultolod a krimpelest es hasas lesz a huvely.
Igen, tudom, a tanfolyamon pont a 9 Lugert említették példaként, ahol a hüvelyszáj támaszkodik fel. Azért is írtam, hogy a roll crimp itt nem a legjobb ötlet.Fortitu írta: ↑2023.05.19. 09:16 Ott csak vissza kell simítani kb egyenesre a hüvelyszájat, nem szabad túlkrimpelni. A lőszer a hüvelyszájon támaszkodik fel a fegyverben. Ha túl szűkre veszed a hüvelyszájat, akkor előrébb is tud csúszni a lőszer, ahol aztán esetleg nincs is helye kinyílni -> hirtelen nyomásnövekedés.
A másik eset sem jó, hogy nem tud rendesen csőre menni a lőszer. Eseteben most ugye ez van. Fogj egy kicsapizott, formázott hüvelyt, majd ejtsd be a töltényűrbe. Ha simán bepottyan meg kiesik, akkor ültess be egy lövedéket. Próbáld bele a töltényűrbe ismét. Ezután apránként ültesd mélyebbre, míg nem érzed, hogy ugyanolyan simán bepottyan. Ez a max OAL ami ahhoz a fegyverhez, azzal a lövedékkel, azzal a lövedék átmérővel jó. Innen érdemes még egy egészen picit visszavenni.
Ha ez túlültetést jelent, akkor ne használd azt a lövedéket abból a fegyverből! Esetleg meg lehet próbálni lekaliberezni a lövedéket kicsit, 355-354-re (a plated lövedékek jellemzően 356-osak). Hogy ez árt-e a pontosságnak, az kiderül, de valószínűleg igen...
Btw: Puha (plated, kent, powder coated) lövedékhez egy hasznos trükk a pontosság növeléséhez a NOE hüvelynyak tágító betét. A Lee matrica csak flaret csinál a hüvelyszájra, a puhább lövedéket maga a hüvely lekaliberezheti. A NOE betét hosszabban tágítja a hüvelyt, így ez elkerülhető.
Megvan a töltő vizsgám...
Már javítottam, csak túl gyorsan olvasod a fórumot.
Kedden fogok tudni foglalkozni veje, addig nem vagyok a közelében.Chronicus Magnumitis írta: ↑2023.05.20. 21:31 Ha egy tolómérővel megfogod a kész lőszert a hüvelyszájnál (a hüvellyel párhuzamosan), és egy lámpa mellett megnézed a rést, látod, hogy a crimpelés hogy sikerült. Ha dudoros a hüvely, vagy túl erős (roll-szerű) a crimp, az nem jó. Ha párhuzamos vagy enyhén szűkülő az utolsó pár milliméter, az jó. Nézz meg egy gyárit a viszonyítás végett. Ha minden okés, akkor az is lehet, hogy egy "bucisabb" ogivál lövedéket használsz, és tényleg belelóg max hossz esetén a huzagba. Nekem sikerültde az 45-ös volt, 9 Parában nem láttam még ilyet. Kicsit kevesebb lőporral veheted rövidebbre a hosszat, ehhez nem árt egy programmal utána számoltatni a nyomásnak.
A Fortitu kolléga által javasolt "plunck test" egész jól működik, érdemes kipróbálni. Keress rá a neten, ha eddig nem volt meg.
Szia,
Igen, így van. De ha másik puskából szeretné lőni, akkor próbálni kell. Ha ennyire ki van centizve, lehet abba nem lesz jó.
Fortitu írta: ↑2023.05.31. 08:33 Igen, így van. De ha másik puskából szeretné lőni, akkor próbálni kell. Ha ennyire ki van centizve, lehet abba nem lesz jó.
Ha nem nagytávolságú prec lövészethez kell, akkor nem szükséges szerintem túlizgulni a kérdést.
Ha van crimp groove a lövedéken, akkor az legyen szintben.
Fontos megjegyzés: nincs igazán tapasztalatom puskalőszerekkel.
+1Fortitu írta: ↑2023.05.31. 08:33 Igen, így van. De ha másik puskából szeretné lőni, akkor próbálni kell. Ha ennyire ki van centizve, lehet abba nem lesz jó.
Ha nem nagytávolságú prec lövészethez kell, akkor nem szükséges szerintem túlizgulni a kérdést.
Ha van crimp groove a lövedéken, akkor az legyen szintben.
Fontos megjegyzés: nincs igazán tapasztalatom puskalőszerekkel.
Egy puskalőszer lövedékének, meg a puskacsőnek a hosszát hasonlítsd össze egy pisztolylőszer lövedék és pisztolycső hosszával. Nyilván a lőtávok is mások, de azért a szabad repülés hossza nem azonos mértékben befolyásolja a külballisztikát. Márpedig mm-ben nincs óriási különbség a pisztoly/revkó meg a puska estében a szabad repülés hosszában.gjocek írta: ↑2023.05.31. 10:45 Köszi az eddigi válaszokat!
Vadászfegyver, nem precíziós lövészet.
Igen, lehet, hogy nincs ennek ekkora jelentősége. Csak az ütött szöget a fejembe, hogy a gyári COL 64.00 mm, kimérve próba lőszerrel 65,22mm-nél ütközik fel. Vagyis a szabad repülés gyári ajánlott töltés méretnél 1,22mm.viszont amerikai oldalakon 0.015” értékeket írnak ideálisnak. Ha veszem a 0.015”-et akkor az kb 0.38mm vagyis a gyári ajánlás ennek bő háromszorosa. (Persze lehet, hogy a gyári érték a tár és betöltés miatt ekkora).