"a repülőgép sebessége (a levegőhöz képest) igencsak fontos adat, hiszen az aerodinamikai felhajtóerő, ami a gépet »a levegőben tartja«, ettől függ" - Sebességmérés repülőgépeken (Pitot- és Prandtl-cső)
Katonai és rendvédelmi
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan, Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Re: Katonai és rendvédelmi
Biztosan nem. Az a földhöz képest tudja a tempót, a gép meg a levegőhöz képest repül.
Nem a hosszú antenna a Pitot-cső egyetlen elhelyezési lehetősége, illetve bár a legegyszerűbb és legelterjedtebb, van jó pár más (fejlettebb, elektronikus) módszer is az airspeed mérésére.
KC390-en kívül milyen új szállítógépe van még az MH-nak, ami mostanság érkezett?swordmanus írta: ↑2025.11.22. 13:52 az új szállítógép tetejéből nem éktelenkedik előre egy nagy pitot cső vagy mi
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Az eredeti mondat melyik részéből kellett volna tudnom, hogy az MH új szállítógépéről van szó...?
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Akkor az a "tanksapka", ott kapja az üzemanyagot légi utántöltésnél:

Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Végül van már egy, ami utántölthető, így lehet hogy érdemben olcsóbb volt.
Meg amúgy mennyire sokszor kell légi utántöltenünk? gyanítom, jelentősen olcsóbb volt így, és mivel van már ilyen képesség, ellenben igen ritkán szükséges, hoztak egy reális döntést.
Köszi a megfejtést mindenkinek is.
Szia,
Szallitogepben eleve nagyobb uzemanyagtartalyok vannak, mint egy vadaszgepben, szoval sokkal kevesbe fontos szallitogepnel, mint vadaszgepnel.
Amugy valoszinuleg csak nem tellik ra egyszeruen.
Sword: a repulo nem olyan, mint egy AK, hogy ha van 1 db-od akkor azt tudod hasznalni. Hanem olyan, hogy rengeteget kell szervizelni, es amikor szervizelik, akkor nem lehet hasznalni. Szoval a "van egy, ami tudja" meg elmeletben sem igaz, a gyakorlatban meg "van harom, akkor egy mindig tudja" az igaz, mert szinte lehetetlen ugy kisakkozni 2 gepet, hogy amikor az egyik nagyjavitason van, akkor a masik ne legyen se kisjavitason, se masik bevetesen.
Sot, a Gripen eseteben nagyon nehezen volt megszervezheto az, hogy 4 gep keszultseget adjon a 12 egyulesesbol, meg ugy is, hogy ezt nem folyamatosan, csak nehany evente 4 honapig feladat. Ennek soran Kecskemeten van egy keszultsegi geppar plusz egy tartalek gep, mikozben a Baltikumban is rendelkezesre all ugyanez.
Bel
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Köszi!bel írta: ↑2025.11.23. 16:47 Szia,
Szallitogepben eleve nagyobb uzemanyagtartalyok vannak, mint egy vadaszgepben, szoval sokkal kevesbe fontos szallitogepnel, mint vadaszgepnel.
Amugy valoszinuleg csak nem tellik ra egyszeruen.
Sword: a repulo nem olyan, mint egy AK, hogy ha van 1 db-od akkor azt tudod hasznalni. Hanem olyan, hogy rengeteget kell szervizelni, es amikor szervizelik, akkor nem lehet hasznalni. Szoval a "van egy, ami tudja" meg elmeletben sem igaz, a gyakorlatban meg "van harom, akkor egy mindig tudja" az igaz, mert szinte lehetetlen ugy kisakkozni 2 gepet, hogy amikor az egyik nagyjavitason van, akkor a masik ne legyen se kisjavitason, se masik bevetesen.
Sot, a Gripen eseteben nagyon nehezen volt megszervezheto az, hogy 4 gep keszultseget adjon a 12 egyulesesbol, meg ugy is, hogy ezt nem folyamatosan, csak nehany evente 4 honapig feladat. Ennek soran Kecskemeten van egy keszultsegi geppar plusz egy tartalek gep, mikozben a Baltikumban is rendelkezesre all ugyanez.
Bel
Gripenből lesz is pár plusz, illetve szvsz. légirendészkedésben az új nemalbatroszok is be tudnak segíteni (kóbor sárkányrepülős ellen nem kell Gripen).
Háát.swordmanus írta: ↑2025.11.23. 19:45 ... szvsz. légirendészkedésben az új nemalbatroszok is be tudnak segíteni (kóbor sárkányrepülős ellen nem kell Gripen).
Sárkányrepülő megnézés ügyileg valóban bármi is elég lehet; de nem hiszem, hogy veheti bárki a bátorságot, hogy egy lassan mozgó azonosítatlan légijárműre egy fegyvertelen és radartalan kiképzőrepülőt küld fel manapság. Szerintem ilyen szolgálatot nem adhatnak - pláne radartalan - kiképzőrepülők. Az L39-nek van szebb-okosabb-felfegyverzettebb változata is, az L-159; mely radarral szerelt és légiharc rakétákat is hordozhat. Ami típust mi látványosan nem vettünk meg. Helyette az L-39NG típust szerezzük be, ami radarral tudtommal nem felszerelt; s leginkább csak felderítésre alkalmas úgy, hogy a pilóta kinéz az ablakon. Esetleg a meglévő-megteremtett nagyonkönnyű csapásmérés képesség sem segít a repülő célpontok ellen. Melyeket - ha megtalál radar nélkül - egyáltalán sokáig tart elérni is, hisz max ~800km/h sebességgel tud légiporoszkálni (amit valahogy küszködve el is kell érnie, ugye forszázs nélkül); olyan riasztáskor, amikor nem lehet vesztegetni perceket.
Szóval én eléggé elképzelhetetlennek tartom, hogy szóba jöhet mindez bárhogyan is.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Beretta NARP Praetorian gépkarabély a francia GIGN számára
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... n-szamara/
(Olaszok franciáznak Zsandár Máriával!:-))

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... n-szamara/
(Olaszok franciáznak Zsandár Máriával!:-))

Sziasztok,
Errol a tartalekos kepzesrol eddig nem lattam cikket:
https://honvedelem.hu/hirek/havas-hatastalanitas.html
"A Magyar Honvédségben 2021 óta zajló felkészítés elsődleges célja, hogy a különleges műveleti alegységeknek tartalékos hadkiegészítést biztosítsanak. Ezek a honvédek egyben saját alakulatuk képességét is erősítik, miután végeznek a hároméves tanfolyamon, hangsúlyozták kiképzőik. A legeltökéltebbek a Ridge Runner nemzetközi gyakorlatra is eljuthatnak, ahol nem hagyományos, gerilla hadviselést tanulnak hivatásos társaik oldalán.
Civil ruhás elvegyülés, a logisztikai feladatok és az élelemszerzés egyéni megoldása, valamint objektumfoglalás – néhány példa azokra a nagyobb gondolati szabadságot engedő feladatokra, amivel az amerikai gyakorlaton találkoznak a katonák."
Igaz csak azert, mert ez elkerulte a figyelmemet.
Bel
"A Magyar Honvédségben 2021 óta zajló felkészítés elsődleges célja, hogy a különleges műveleti alegységeknek tartalékos hadkiegészítést biztosítsanak. Ezek a honvédek egyben saját alakulatuk képességét is erősítik, miután végeznek a hároméves tanfolyamon, hangsúlyozták kiképzőik. A legeltökéltebbek a Ridge Runner nemzetközi gyakorlatra is eljuthatnak, ahol nem hagyományos, gerilla hadviselést tanulnak hivatásos társaik oldalán.
Civil ruhás elvegyülés, a logisztikai feladatok és az élelemszerzés egyéni megoldása, valamint objektumfoglalás – néhány példa azokra a nagyobb gondolati szabadságot engedő feladatokra, amivel az amerikai gyakorlaton találkoznak a katonák."
Bel
Azér' éles fegyvert csak nem adtak a kezükbe...bel írta: ↑2025.11.26. 14:41 Sziasztok,
Bel
Szia,
Marmint hol?
Szerintem eles fegyverhasznalatra kozteruleten Magyarorszagon utoljara a 60-as evekben kerult sor kikepzes reszekent (akkoriban sem lofegyvert, hanem robbanoanyagot hasznaltak kozteruleten: sint robbantottak, igaz a sajat, magukkal vitt sint robbantottak fel, amikor jott a vonat).
Bel
Képzeljünk el egy Panzerfaustot, a vetőcső végén robbanófej nélkül! - Helyette egy nagy adag sörétet lő ki. Sörétes puskánál messzebb, többet, nagyobb terítéssel. Hátrarúgás nélkül.
Kb. így képzelem el a hatást: Lövészet egy repro Skoda M15 hegyi ágyúval (Kapszli.hu)
Egyszerű gyártani, egyszerű használni, kis hazánkban muzeális fegyver lenne. - És újratölthető, egy amerikai hobbistának köszönhetően: Jonathan Wild: Expedienti Recoilless Launcher: Panzerfaust (Wild Arms R&D Collection)
Drónoknak lehetne kedveskedni vele, habár telekvédelemre sem lenne utolsó.
Kb. így képzelem el a hatást: Lövészet egy repro Skoda M15 hegyi ágyúval (Kapszli.hu)
Egyszerű gyártani, egyszerű használni, kis hazánkban muzeális fegyver lenne. - És újratölthető, egy amerikai hobbistának köszönhetően: Jonathan Wild: Expedienti Recoilless Launcher: Panzerfaust (Wild Arms R&D Collection)
Drónoknak lehetne kedveskedni vele, habár telekvédelemre sem lenne utolsó.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Poresz írta: ↑2025.11.28. 18:50 Képzeljünk el egy Panzerfaustot, a vetőcső végén robbanófej nélkül! - Helyette egy nagy adag sörétet lő ki. Sörétes puskánál messzebb, többet, nagyobb terítéssel. Hátrarúgás nélkül.
Drónoknak lehetne kedveskedni vele, habár telekvédelemre sem lenne utolsó.![]()
A probléma V0, ami nagyon kicsi a Panzerfaustnál, WW2 modelleknél 28-85 m/s volt.
A sörétes puskáknál meg 300-500 m/s környékén van ugyanez.
A sörétszemnek kell energia, hogy rombolni tudjon.
Sziabel írta: ↑2025.11.26. 14:41 Sziasztok,
Bel
Egyszerűen azért nem találtál, mert KM alá tartozó képzésekről, amúgy sem szokott nagyon infó lenni.
“ It Pays To Be A Winner “ by US NAVY SEAL
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
"sörétes panzerfaust" téma
Gigantikus súlyú hajítótöltet az "ára".
És mit nyersz vele egy egycsövű söréteshez képest?
Az ilyen eszközök lényege az, hogy olcsón, hátrarúgásmentesen nagy tömegű robbanóanyagot juttassanak a célba. Az végzi el robbanásával a munkát, nem pedig a kinetikus energiája.
Gigantikus súlyú hajítótöltet az "ára".
És mit nyersz vele egy egycsövű söréteshez képest?
Az ilyen eszközök lényege az, hogy olcsón, hátrarúgásmentesen nagy tömegű robbanóanyagot juttassanak a célba. Az végzi el robbanásával a munkát, nem pedig a kinetikus energiája.
Szia,
Ahogy Gvass is irta, jelentosen nagyobb kivetotoltet kell. A szamomra logikus dupla helyett triplat szoktak mondani.
Ezen kivul, ami szamomra meg problemasabb, az a biztonsagos loirany.
Jozan paraszti esszel nezve egyertelmu, hogy ha elore megy 2000 J, akkor hatra is megy ugyanennyi (a fizikahoz ertok ebbe belekothetnek, mivel nem J az impulzus mertekegysege, de ettol meg szerintem igy erthetobb).
Mi az a loter, ahol megengedik, hogy egymassal 180 fokos szoget bezaro loiranyok legyenek hasznalva egyszerre?
Ami hasonlo szerintem mukodhetne, az olyan gepagyu, ami infracsapdat lo ki hatrafele, mivel ebben az esetben a hatso irany is hasznos, nem elvesztegetett eroforras az azt gyorsito loportoltet (noha nyilvanvaloan egy db ilyen infracsapda joval kisebb hatekonysagu, mint egy normalis, mar ha Sztrella-2-nel modernebb raketa ellen kell tevekenykedni, de sorozatban kilott sok infratoltet egyutt eleg komoly vakitast okozhat).
Bel
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Minek ez a sietség...8 év alatt egy fél zászlóalj:-))
G95A1: az első 300 db új gépkarabélyt megkapták a Bundeswehr katonái
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/g95a1- ... r-katonai/

G95A1: az első 300 db új gépkarabélyt megkapták a Bundeswehr katonái
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/g95a1- ... r-katonai/

A hír elején van 1 elírás.
416 alalú, alapú helyett.
416 alalú, alapú helyett.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
NO COMMENT, ne politizálj!
A 4iG Űr- és Védelmi Technológiák Zrt. megvásárolta a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt.-t
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/a-4ig- ... tes-zrt-t/

A 4iG Űr- és Védelmi Technológiák Zrt. megvásárolta a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt.-t

-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Ezt most inkább nem is kommentelem... Vagy ez is kommentálás?
Egyébként örülünk! Lehet, hogy nekünk lesz először 40 wattos szakaszolt plazmapuskánk. Űrtechnológia!!!
Egyébként örülünk! Lehet, hogy nekünk lesz először 40 wattos szakaszolt plazmapuskánk. Űrtechnológia!!!
fegyver- és lőszergyártási megoldásokat,gvass1 írta: ↑2025.12.01. 17:56 NO COMMENT, ne politizálj!
![]()
Milyen lőszer gyártási megoldása van a 4iGnek?
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Ezzel a fegyvercsaláddal lőtt már vki? Úgy értem, hogy független szakértő, szaksajtós stb.gvass1 írta: ↑2025.12.01. 17:56 NO COMMENT, ne politizálj!
![]()
Szerintem nem tudsz olyan fegyvert mondani, ami Magyarországon akár csak nyomelem formában fellelhető, és gvass1 még nem lőtt vele.
Egy ismerős hivatásos katona barátom kapott ilyen pisztolyt tesztelésre. Alkalomadtán majd megkérdezem, vagy egy éve beszéltünk erről utoljára.
Akkor a 7 kg-os (!!!) DA sütőerőt emlegette szeretettel, vagy valami hasonlót.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Nem kell túlozni. Rengeteg dologgal nem lőttem még sajnos, bár van olyan is, ami nem is érdekel igazán.
Ez az érdekelne, de NEM lőttem még vele, és valószínűleg soha nem is fogok kategória.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Szia,Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.12.02. 13:51 Az ilyen dolgokra használatos a "Colombo felesége" kifejezés.
Gyakran beszélnek róla, de még senki nem látta személyesen...
Loni vele a ritkasag, latni mar sokan lattak.

Bel
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Emlékeim szerint lőni nem lőhettünk vele, de járt a kezünkben a képzés során, és üresen csettegtethettük, meg legózhattunk a pisztolyokkal. Sportlövő kartács dicsérte a sütését, ha jól emlékszem, de majd kijavít, ha rosszul rémlik.
- WildBear23
- Veterán

Na, erre én is kíváncsi lennék, mert a sütéséről csak annyit hallottam eddig hogy "betonkemény", illetve számszerűsítve 7kg.swordmanus írta: ↑2025.12.02. 21:58 Emlékeim szerint lőni nem lőhettünk vele, de járt a kezünkben a képzés során, és üresen csettegtethettük, meg legózhattunk a pisztolyokkal. Sportlövő kartács dicsérte a sütését, ha jól emlékszem, de majd kijavít, ha rosszul rémlik.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
A 7 kg az a legelső példányokon volt, meg is kifogásolták, és valamivel vissza is vették azóta. De nem tudom, mennyi az új.WildBear23 írta: ↑2025.12.03. 08:49 Na, erre én is kíváncsi lennék, mert a sütéséről csak annyit hallottam eddig hogy "betonkemény", illetve számszerűsítve 7kg.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Lehet-e köze a drónveszélyhez? Ááááá, dehogy!:-)) 11,6 millió dollárért vesz újabb Mossberg söréteseket a US Army
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/116-mi ... a-us-army/

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/116-mi ... a-us-army/

- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
"Sárhegyi István
Precizitás. Fegyelem. Erő.
Ma Csongrádon jártunk a Gestamen üzemében, amely a magyar fegyvermesterség és fegyverfejlesztés évtizedes hagyományának méltó letéteményese. A pisztolyoktól a nagy tűzerejű automata rendszerekig terjedő, teljesen házon belüli fejlesztési és gyártási folyamat a mesterségbeli tudásra, a mérnöki fegyelemre és a NATO-kompatibilis tervezési elvekre épül.
A Gestamen olyan hagyományt visz tovább, amely generációkon át formálta a magyar védelmi ipart. Erre az erős alapra építjük a közös jövőt és ipari képességeink további bővítését.
Erős örökség, még erősebb közös jövő."
ingyom bingyom tálib-e?
- WildBear23
- Veterán

Kár, hogy a céltáblába nem lehet beledumálni a lyukat!qqriq írta: ↑2025.12.06. 19:37 "Sárhegyi István
Ma Csongrádon jártunk a Gestamen üzemében, amely a magyar fegyvermesterség és fegyverfejlesztés évtizedes hagyományának méltó letéteményese. A pisztolyoktól a nagy tűzerejű automata rendszerekig terjedő, teljesen házon belüli fejlesztési és gyártási folyamat a mesterségbeli tudásra, a mérnöki fegyelemre és a NATO-kompatibilis tervezési elvekre épül.
A Gestamen olyan hagyományt visz tovább, amely generációkon át formálta a magyar védelmi ipart. Erre az erős alapra építjük a közös jövőt és ipari képességeink további bővítését.
(Moldova Gy.)
ChatGPTqqriq írta: ↑2025.12.06. 19:37 "Sárhegyi István
(Egy ismerősöm direkt írat ilyen promóciós szövegeket ChatGPT-vel; részben azért, hogy belekerüljenek ezek a kis parasztvakító ikonok, részben pedig a szép fogalmazásért. Viszont az alap szöveget ettől még ő adja meg ChatGPT-nek - tehát attól, hogy egy szövegről ordít, hogy csilli-villi ChatGPT produktum, attól még lehet informatív és igaz. Persze akár ellenkezője is.)
- WildBear23
- Veterán

+1, nekem is.
"Precizitás. Fegyelem. Erő."
Egy fegyver(család) tervezésénél/gyártásánál a precizitás fontos.
De a fegyelem? Milyen fegyelem, munkafegyelem? Vagy mi?
Erő??
"Ma Csongrádon jártunk a Gestamen üzemében, amely a magyar fegyvermesterség és fegyverfejlesztés évtizedes hagyományának méltó letéteményese. A pisztolyoktól a nagy tűzerejű automata rendszerekig terjedő, teljesen házon belüli fejlesztési és gyártási folyamat a mesterségbeli tudásra, a mérnöki fegyelemre és a NATO-kompatibilis tervezési elvekre épül."
A mesterségbeli tudás tényleg nem árt(ana), de mi az a "mérnöki fegyelem"..?
Mérnöki precizitás létezik, de mennyire fegyelmezett egy mérnök?
A fegyver lehet NATO-kompatibilis (főleg a lőszere), de a tervezési elv mitől NATO kompatibilis?
Egy elv hogy lehet kompatibilis egy katonai tömbbel?
"A Gestamen olyan hagyományt visz tovább, amely generációkon át formálta a magyar védelmi ipart."
Milyen hagyomány formálta "generációkon át" a magyar védelmi ipart?
Az 50-es évektől főleg a másolás volt hagyomány, és a minimális innováció, aztán meg a hanyatló minőség.
"Erre az erős alapra építjük a közös jövőt és ipari képességeink további bővítését."
A közös jövőt (kivel?) lehet erős alapra építeni, de "az ipari képességeink további bővülését" hogyan lehet erős alapra építeni?
"Erős örökség, még erősebb közös jövő."
Hogy lehet az örökség erős?
Hogy lehet erős a közös jövő?
Ez nekem erős.. vagy inkább zagyvaság.
Sárhegyi István mondjuk elég szigorúan tud nézni, lehet hogy azért, mert felé áll a géppuska csöve? (publikus sajtófotó)
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
ja hat azt nem tudom, de aki postolta az a 4ig snd vezire
ingyom bingyom tálib-e?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
És szted az saját kicsi kezével kopogtatja be a szosölmédia felületre a tartalmatlan, de csillogóan közhelyes PR-szöveget?:-)))
Fenét, arra van a mi adónkból fényesen megfizetett, tehetségtelen rokongyerek, aki AI-ba beteszi a kulcsszavakat, majd odamásolja a facséra.
---
ONtopik:
Csodásan lehet látni, hogy a fegyveriparban mely cégeknél megy ez a módi és foshalom szemetet posztolnak, és hol van valami lelkes fegyverbuzzer a sajtóanyagok gyártói között. Meg melyikben van valóságtartalom.
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
de hat a 4ig nem allami ceg, hogy lenne a mi adonkbol?
gvass1 írta: ↑2025.12.07. 15:21 És szted az saját kicsi kezével kopogtatja be a szosölmédia felületre a tartalmatlan, de csillogóan közhelyes PR-szöveget?:-)))
Fenét, arra van a mi adónkból fényesen megfizetett, tehetségtelen rokongyerek, aki AI-ba beteszi a kulcsszavakat, majd odamásolja a facséra.
---
ONtopik:
Csodásan lehet látni, hogy a fegyveriparban mely cégeknél megy ez a módi és foshalom szemetet posztolnak, és hol van valami lelkes fegyverbuzzer a sajtóanyagok gyártói között. Meg melyikben van valóságtartalom.![]()
ingyom bingyom tálib-e?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Politizálni itt tilos.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Jött be hozzánk tavaly pályaorientálni egy kettő évvel előttem végzett fegyvertervező mérnök gyerek, a csongrádi kadétok tátott szájjal figyelték, amíg nem szóltam, hogy a kivetített képen egy AK tervei láthatók, a szövegében meg AKM szerepelt, és a kettő nem ugyanaz. Amúgy jó volt a műsor, csak én is ott ültem a hátsó padban.gvass1 írta: ↑2025.12.07. 15:21 És szted az saját kicsi kezével kopogtatja be a szosölmédia felületre a tartalmatlan, de csillogóan közhelyes PR-szöveget?:-)))
---
ONtopik:
Csodásan lehet látni, hogy a fegyveriparban mely cégeknél megy ez a módi és foshalom szemetet posztolnak, és hol van valami lelkes fegyverbuzzer a sajtóanyagok gyártói között. Meg melyikben van valóságtartalom.![]()
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
Goni vagy...swordmanus írta: ↑2025.12.07. 17:18 Jött be hozzánk tavaly pályaorientálni egy kettő évvel előttem végzett fegyvertervező mérnök gyerek, a csongrádi kadétok tátott szájjal figyelték, amíg nem szóltam, hogy a kivetített képen egy AK tervei láthatók, a szövegében meg AKM szerepelt, és a kettő nem ugyanaz. Amúgy jó volt a műsor, csak én is ott ültem a hátsó padban.De biztos fegyelmezett mérnök, na.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Az USA, Dánia, Ausztrália után egy újabb: a svájci hadsereg a SIG Sauer P320-at rendszeresíti új hadipisztolyként
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/a-svaj ... ztolykent/

Lassan már csak az osztrákok hiányoznak a sorból. Na AZ a hír mekkorát szólnagvass1 írta: ↑2025.12.08. 07:10 Az USA, Dánia, Ausztrália után egy újabb: a svájci hadsereg a SIG Sauer P320-at rendszeresíti új hadipisztolyként
![]()
főleg, ha csőretöltve leejtenék
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Lehet, hogyha a svájciak maguk gyártják, akkor nem adódnak össze a gyártási tűrések:-))
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Szlovákia: Grand Power gépkarabélyok a hadseregnek? Igazi KÁEURÓPAI sztorinak tűnik:-(((
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/szlova ... dseregnek/

"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
5000 euro fegyverenként?? Bzmg nem aprózzák el...gvass1 írta: ↑2025.12.09. 06:26 Szlovákia: Grand Power gépkarabélyok a hadseregnek? Igazi KÁEURÓPAI sztorinak tűnik:-(((
![]()
Szia,
Szerintem egyszeru acel burkolat van rajta, ami vastag es aramvonalas (marmint azert is aramvonalas, hogy jol haladjon a betonon belul).
Bel
II VH-ban simán megcsinálták vasból. Az "csak" 30-40 m-re esett be a föld alá, mert nem tudták elég magasról dobni a Lancesterek, de azért lefelé menet a hangsebességet már átlépték akkor is. Semmi extra hajtás nem volt benne, csak a gravitáció vitte. Még a híres német tengeralattjáró bunkerek 5 m-es (!!!) betonfedelét is áttörték a 10 tonnások. De az sem volt jobb, ha kívül robbant rajta, mert akkor a robbanás erejétől belül indult el a födémből pár tíz m3 világot látni...
Azokban általában fél-3/4-egy órás sima időzítők voltak. A bombavetés után regisztrálták a becsapódásokat (egy sokkal alacsonyabban repülő megfigyelő gépből), illetve a robbanás után azt is, hogy mi maradt a megtámadott létesítményekből.
Talán annál kicsivel több, Eglin steel, extra kemény ötvözet, króm, molibdén, nikkel, hőkezelés stb., de alapvetően igen, "vas", "acél".
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
latom nem nizted meg a videot
elenekelik hogy hangsebesseg felett csapodik be es nikkelkobaltacelbol van a warhead
elenekelik hogy hangsebesseg felett csapodik be es nikkelkobaltacelbol van a warhead
ingyom bingyom tálib-e?
Ajánlott film:
A gátrobbantók.
Fizetett bér-Troll.
Ez ugyanaz, mint a páncéltörő lövedék: nagy tömegű (minimalizált keresztmetszettel), gyors (és áramvonalas), kemény. Közelebbről, mint a páncélgránát: "A tömör acél lövedék hátuljában kis mennyiségű robbanóanyag található fenékgyújtóval. […] A lövedék becsapódásakor a nagy lendületének köszönhetően átüti a páncélzatot és a gyújtó berobbantja a robbanóanyagot. Ezáltal a lövedéktestet apró darabokra tépve szét. Amennyiben a befúródás mégsem történik meg, a páncélzat bedomborodik, és a belső oldaláról fémdarabkák válnak le a legénységi tagokat megölve, vagy megsebesítve." - Szabó Marcell: A páncéltörő lövedékek fajtái és fejlődésük
Edzett acél burkolat a kulcs. A nikkel ötvöző ha nem is ritkaság - nézzünk ki a konyhába… -, de már jelzi, hogy nem sima rém $z@r vas…
FélOFF: …és ráénekelték a szöveget a Wellermanra…
Nézem, hogy ~1.300 MPa a folyáshatára, ami nagyon nem $z@r: a szerkezeti acéloknak pl. S230 ez "csak" 230 MPa, az edzett SAE 4140 - felénk: 42CrMo4 -, amiből pl. a fegyvercsövek, zárak készülnek, azé 550 MPa edzett állapotban.
Ez nem sok egy kicsit? - A tűzszerészek nem fogják időben kiásni, de még attól, hogy nem az élőerő pusztítása az elsődleges célja, nem baj, ha nincs mindenkinek ideje elballagni.
Az más volt (még ha a feltalálójuk azonos is: Barnes Wallis), mérnöki szempontból hiperkifinomult megoldás: A gif az hibás, mert az elv lényege, hogy teljesen a fenékig, pont a gát tövénél robbanjon a bomba. - Janusz Piekałkiewicz: Kémek, ügynökök, katonák - Titkos kommandók a második világháborúban című könyvét érdemes elolvasni.
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Ismerős kapta nemrég hazai hadgyakorlaton, "Ikeás" svéd MRE.
Meglepődtem, az OK hogy már ők is NATO egy ideje, de hogy svéd MRE-vel látják el a magyar katonákat?
Meglepődtem, az OK hogy már ők is NATO egy ideje, de hogy svéd MRE-vel látják el a magyar katonákat?
Mikor járt le valamelyik összetevő szavatossága ? 
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Na ezt nem néztük. A képbe belenagyítva, a főételeken az egyik dátum 2026 végéig szól, a másik 2025 végéig.
Szóval igen, sanszos hogy töredék áron kiszórják a svédek a közeli lejáratúakat, amit "nekünk még jó lesz" alapon felvásárol a HM.
Nem vagyok MRE szagértő, de szvsz. ezek a hivatalos lejárat után is sokkal-sokkal tovább jók.
A haver dícsérte egyébként, az ohio-i Nemzeti Gárdával közös ÖTT hadgyakorlaton kapták, ott volt ez az ellátmány.
Témába vág, bár lehet, inkább túlélés:TotoHU írta: ↑2025.12.11. 08:50 Na ezt nem néztük. A képbe belenagyítva, a főételeken az egyik dátum 2026 végéig szól, a másik 2025 végéig.
Szóval igen, sanszos hogy töredék áron kiszórják a svédek a közeli lejáratúakat, amit "nekünk még jó lesz" alapon felvásárol a HM.
Nem vagyok MRE szagértő, de szvsz. ezek a hivatalos lejárat után is sokkal-sokkal tovább jók.
A haver dícsérte egyébként, az ohio-i Nemzeti Gárdával közös ÖTT hadgyakorlaton kapták, ott volt ez az ellátmány.
Nemrég találtam meg pár Knorr paradicsomleves port. Gyárilag lezárva, eredeti zacskóban, azután elfelejtve egy táskában. 2008-as példányok voltak, annak megfelelő 2-3-4 éves lejárattal.
Az 5 zacskóból 1 (egy!) volt olyan, amit megkockáztattam volna, hogy megfőzök és megeszem, ha muszáj. Alighanem nem segített, hogy a lakásban volt éveken át. Hűvös helyen, egyenletes hőmérsékleten temperálva talán még túl is élték volna, mindenesetre jobbak lehettek volna az esélyeik, azt gondolom.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Ha csendesen szeretnél brenkedni*: CZ Bren3 immár .300 BLK kaliberben és integrált hangtompítóval!
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/cz-bre ... ompitoval/

*egy Kazinczy vagyok, paszmek:-))

Mondjuk inkább úgy, hogy egy Kazinczy veszett meg benned.gvass1 írta: ↑2025.12.12. 06:58 Ha csendesen szeretnél brenkedni*: CZ Bren3 immár .300 BLK kaliberben és integrált hangtompítóval!
https://www.kaliberinfo.hu/wp-content/u ... ressed.jpg
na ez így kéne 
Sziasztok,
Kis szamban rendszeresitett ujabb M16 klon az US SOCOMnak:
https://www.armyrecognition.com/news/ar ... rces-units
Bel
Kis szamban rendszeresitett ujabb M16 klon az US SOCOMnak:
https://www.armyrecognition.com/news/ar ... rces-units
Bel
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Egy szomorú hír: a sokak által személyesen, vagy könyvein, írásain, blogján keresztül ismert Tóth Tibor "Tiboru" - volt romániai légideszantos, magyar ex-rendőrtiszt - a éjszaka folyamán elhunyt, elvesztette a harcot az ALS-sel szemben.
(
https://www.lira.hu/hu/szerzo/tiboru
"Tóth Tibor 1962-ben született Temesváron, 1987 óta él Magyarországon. A rendszerváltozáskor rendőr lett, s többek között a Magyar Rendőrség Tanúvédelmi Szolgálatának parancsnoka volt. 2009-ben leszerelt, azóta tiboru néven katonai-rendészeti témájú, utazási, később pedig összeesküvés-elméletekkel foglalkozó blogok szerzőjeként vált ismertté."

"Tóth Tibor 1962-ben született Temesváron, 1987 óta él Magyarországon. A rendszerváltozáskor rendőr lett, s többek között a Magyar Rendőrség Tanúvédelmi Szolgálatának parancsnoka volt. 2009-ben leszerelt, azóta tiboru néven katonai-rendészeti témájú, utazási, később pedig összeesküvés-elméletekkel foglalkozó blogok szerzőjeként vált ismertté."

Legyen neki könnyű a föld...gvass1 írta: ↑2025.12.13. 09:58 Egy szomorú hír: a sokak által személyesen, vagy könyvein, írásain, blogján keresztül ismert Tóth Tibor "Tiboru" - volt romániai légideszantos, magyar ex-rendőrtiszt - a éjszaka folyamán elhunyt, elvesztette a harcot az ALS-sel szemben.(
![]()
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
UPDATE! Szlovák katonai kézilőfegyver-csere: újabb konkrétumokgvass1 írta: ↑2025.12.09. 06:26 Szlovákia: Grand Power gépkarabélyok a hadseregnek? Igazi KÁEURÓPAI sztorinak tűnik:-(((
![]()
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/update ... nkretumok/

Sziasztok,
Szerb hadsereg fejlesztese (elkepeszto, hogy kb fele GDP-bol, a kornyek 2. legkorruptabb kormanyaval kepesek ezt elerni, mikozben nekunk meg az is csak vagyalom, hogy iranyitatlan raketaval lojjunk helikopterrol):
"Nemcsak olyan eszközöket mutattak be, amelyeket korábban még soha nem láttak, hanem az elnöknek a Védelmi Minisztérium és a jelenlévő szerb fegyveres erők tagjaival folytatott beszélgetéseiben a felszereléssel és a további beszerzésekkel kapcsolatos tervekről is lehetett hallani.
A kiállított fegyverek között – ahogy az várható volt – jelentős helyet foglaltak el a különféle típusú és célú pilóta nélküli légi járművek .
Vučić azt is kijelentette, hogy „mindent megtesz annak érdekében, hogy Szerbiának a következő években körülbelül 70 000 vagy 80 000 kamikaze drónja legyen, és hogy felgyorsuljon a fegyverek gyártása és beszerzése Szerbiában ”
...az eseményen azt is megemlítették, hogy ezeknek a helikoptereknek a legénysége már kilőtt „lézerirányítású rakétákat”, amivel nagy valószínűséggel a Thales FZ275-ös rakétáira utalt az anyagi erőforrásokért felelős védelmi miniszterhelyettes Dr. Nenad Miloradović, aki hozzátette, hogy „az összes ilyen típusú rakéta” megérkezett.
...
Siklóbombákat is bemutattak Nišben múlt pénteken. Miloradović kijelentette, hogy a hatótávolsága 72 km, és a külseje alapján nagyon valószínű, hogy egy 250 kg-os bombáról van szó.
...
A túra legvégén bemutatták a PVD rakétaütegének képességeinek egy részét, amelyet a kínai HQ-17AE típusú rövid hatótávolságú rakétarendszerrel szereltek fel , és amelyről most először tudtuk meg, hogy Nišen állomásozik .
FK-3 : Vučić ismét utalt arra, hogy további mennyiségeket is be lehet szerezni ebből a közepes hatótávolságú rendszerből .
...
Végül Szerbia elnöke kijelentette, hogy a bemutatót megelőző napon „egy nagy fegyverszállítmány érkezett” , és hogy azokat „folyamatosan szerzik be”, de azt is mondta hogy „erről nem szeretünk beszélni”.
Érdekesség, hogy ekkor az egyiptomi légierő három C-130-as „Hercules” típusú szállító repülőgépe szállt le a Batajnica katonai repülőtéren. Néhány nappal előttük pedig az Egyesült Arab Emírségek légierőjének C-17A „Globemaster III” típusú repülőgée.
https://tangosix.rs/2025/15/12/vucic-na ... o-bombama/
Szerb hadsereg fejlesztese (elkepeszto, hogy kb fele GDP-bol, a kornyek 2. legkorruptabb kormanyaval kepesek ezt elerni, mikozben nekunk meg az is csak vagyalom, hogy iranyitatlan raketaval lojjunk helikopterrol):
"Nemcsak olyan eszközöket mutattak be, amelyeket korábban még soha nem láttak, hanem az elnöknek a Védelmi Minisztérium és a jelenlévő szerb fegyveres erők tagjaival folytatott beszélgetéseiben a felszereléssel és a további beszerzésekkel kapcsolatos tervekről is lehetett hallani.
A kiállított fegyverek között – ahogy az várható volt – jelentős helyet foglaltak el a különféle típusú és célú pilóta nélküli légi járművek .
Vučić azt is kijelentette, hogy „mindent megtesz annak érdekében, hogy Szerbiának a következő években körülbelül 70 000 vagy 80 000 kamikaze drónja legyen, és hogy felgyorsuljon a fegyverek gyártása és beszerzése Szerbiában ”
...az eseményen azt is megemlítették, hogy ezeknek a helikoptereknek a legénysége már kilőtt „lézerirányítású rakétákat”, amivel nagy valószínűséggel a Thales FZ275-ös rakétáira utalt az anyagi erőforrásokért felelős védelmi miniszterhelyettes Dr. Nenad Miloradović, aki hozzátette, hogy „az összes ilyen típusú rakéta” megérkezett.
...
Siklóbombákat is bemutattak Nišben múlt pénteken. Miloradović kijelentette, hogy a hatótávolsága 72 km, és a külseje alapján nagyon valószínű, hogy egy 250 kg-os bombáról van szó.
...
A túra legvégén bemutatták a PVD rakétaütegének képességeinek egy részét, amelyet a kínai HQ-17AE típusú rövid hatótávolságú rakétarendszerrel szereltek fel , és amelyről most először tudtuk meg, hogy Nišen állomásozik .
FK-3 : Vučić ismét utalt arra, hogy további mennyiségeket is be lehet szerezni ebből a közepes hatótávolságú rendszerből .
...
Végül Szerbia elnöke kijelentette, hogy a bemutatót megelőző napon „egy nagy fegyverszállítmány érkezett” , és hogy azokat „folyamatosan szerzik be”, de azt is mondta hogy „erről nem szeretünk beszélni”.
Érdekesség, hogy ekkor az egyiptomi légierő három C-130-as „Hercules” típusú szállító repülőgépe szállt le a Batajnica katonai repülőtéren. Néhány nappal előttük pedig az Egyesült Arab Emírségek légierőjének C-17A „Globemaster III” típusú repülőgée.
https://tangosix.rs/2025/15/12/vucic-na ... o-bombama/
Sziasztok,
"Az Adaptive Hussars 2025 gyakorlat során kipróbált 5+1 hetes „krízis” (rövidített) altisztképzés során"
Regebben meg 2 ev (104 het) volt a tiszthelyetteskepzes, azt lebutitottak 1 evre (52 het), most meg ott tartunk, hogy 6 het.
Bel
"Az Adaptive Hussars 2025 gyakorlat során kipróbált 5+1 hetes „krízis” (rövidített) altisztképzés során"
Regebben meg 2 ev (104 het) volt a tiszthelyetteskepzes, azt lebutitottak 1 evre (52 het), most meg ott tartunk, hogy 6 het.
Bel
Én 1 + 4 hónapot voltam kiképzésen, mielőtt csapatszolgálatra kiküldtek volna. Ha azt mondom, hogy az alaki képzés (aki nem lép egyszerre stb.) legyen az első hónap, a "szakmai" képzés, ami utána 4 hónapig volt, legyen mondjuk két hét, ha nagyon sűrűn akarják.bel írta: ↑2025.12.15. 18:33 Sziasztok,
Bel
Ez tartalékos tiszti képzés volt.
a 2 vh ban mennyi volt az altsiztek képzésének ideje ? minden harcolo felet tekintve ?bel írta: ↑2025.12.15. 18:33 Sziasztok,
Bel
Szia,
Gyors keresessel ennyit talaltam, de ez eleg bizonytalanul fogalmaz:
"Az eredeti terv az volt, hogy 14-16 éves fiúkat vesznek fel az intézetbe, ahol négyéves képzés során megfelelő katonai, és különleges kiképzést kapnak, illetve pótolják az esetleges iskolai, és általános műveltségbeli hiányosságaikat is."
Viszont mar nagyon ideje lenne hazamenni a munkahelyemrol, szoval mast nem keresek.
Bel
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Mondjuk ha a netto szívatást kivesszük belőle, és nem kell a fizikai erőnlét fejlesztésével bajlódni különösebben (mert vagy eleve megfelelő, vagy jó az ami van, mert nincs más), és a csipetcsapat szellemi képességei is kellően átlagosak minimum, akkor zanzásítva, intenzíven simán elegendő. Na nyilván ekkor nem napi 8 óra a foglalkozás, hanem kb. 14.bel írta: ↑2025.12.15. 18:33 Sziasztok,
Bel
Kicsit olyan ez, mintha a harcjárműnél azt mondanák, hogy nem kell szép legyen, csak lőjön meg guruljon. A végére igaz, hogy olyat fogsz kapni, ami a Mad Maxben is kevés lenne, mert még ott is felcicomázták a verdákat, de lőni meg gurulni fog. Utána, ha van idő, lehet csinosítgatni a dolgot: azaz elmélyíteni a tudást, és az elmélet mögé tenni a gyakorlati tapasztalatot. De ez most annak volt a próbája, hogy tudunk qrvagyorsan altiszteket képezni a tartalékosokból. Ezt kipróbálni amúgy egy ilyen gyakorlat jó keret (sokkal jobb, mint mikor már élesben kell). le lehet vonni a következtetéseket, lehet csiszolni a módszereken.
Köszi Sword, ez segít megérteni a logikát. A rossz megoldás (alulképzet) altiszt is jobb, mint a még rosszabb megoldás (nincs semmilyen)swordmanus írta: ↑2025.12.16. 09:04 Mondjuk ha a netto szívatást kivesszük belőle, és nem kell a fizikai erőnlét fejlesztésével bajlódni különösebben (mert vagy eleve megfelelő, vagy jó az ami van, mert nincs más), és a csipetcsapat szellemi képességei is kellően átlagosak minimum, akkor zanzásítva, intenzíven simán elegendő. Na nyilván ekkor nem napi 8 óra a foglalkozás, hanem kb. 14.
Kicsit olyan ez, mintha a harcjárműnél azt mondanák, hogy nem kell szép legyen, csak lőjön meg guruljon. A végére igaz, hogy olyat fogsz kapni, ami a Mad Maxben is kevés lenne, mert még ott is felcicomázták a verdákat, de lőni meg gurulni fog. Utána, ha van idő, lehet csinosítgatni a dolgot: azaz elmélyíteni a tudást, és az elmélet mögé tenni a gyakorlati tapasztalatot. De ez most annak volt a próbája, hogy tudunk qrvagyorsan altiszteket képezni a tartalékosokból. Ezt kipróbálni amúgy egy ilyen gyakorlat jó keret (sokkal jobb, mint mikor már élesben kell). le lehet vonni a következtetéseket, lehet csiszolni a módszereken.
De vajon milyen hatással lesz ez a program azokra az altisztekre, akik még teljes értékű kiképzést kaptak, miközben a gyorstalpalón utángyártott altisztek pontosan ugyanolyan vállapot (és vélhetően, ellátmányt is) kapnak majd, mint sz “igazi”-ak?
Tudtommal ez mar a tartalékosok esetében, meg az óriásplakátokon csábító fizetéssel hirdetett toborzásoknál is surlódást okozott a törzsállománynál, és azóta sem kezelték.
Ezt a reszét hogy latod?
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
Kétfelé szedném:Petya357 írta: ↑2025.12.16. 12:29 Köszi Sword, ez segít megérteni a logikát. A rossz megoldás (alulképzet) altiszt is jobb, mint a még rosszabb megoldás (nincs semmilyen)
De vajon milyen hatással lesz ez a program azokra az altisztekre, akik még teljes értékű kiképzést kaptak, miközben a gyorstalpalón utángyártott altisztek pontosan ugyanolyan vállapot (és vélhetően, ellátmányt is) kapnak majd, mint sz “igazi”-ak?![]()
Tudtommal ez mar a tartalékosok esetében, meg az óriásplakátokon csábító fizetéssel hirdetett toborzásoknál is surlódást okozott a törzsállománynál, és azóta sem kezelték.
Ezt a reszét hogy latod?
A gyorstalpalósan kiképzettekre hogyan tekintenek? Én anno szakközépben 4 év alatt lettem érettségizett kereskedő, után éveken keresztül tömegek pl. hat hónap alatt. Eleinte mi agyontanultak is "helyén kezeltük a dolgot", azonban... hiába a sok éves képzés, ha tehetségtelen a delikvens hozzá, azon évtizedek se segítenek. Ha meg elkapja a fonalat, hat hónap alatt magába szippant eleget, a szükséges részt meg a napi gyakorlatban hozzátanulja. majd jött a véres valóság a nagy multikkal, hogy egy nagyáruházban zömmel kasszás meg polcfeltöltő kell, és rátermettségi alapon lehet feljebb jutni (optimális esetben), nem a képzésed hossza által. Mindez katonai párhuzamra vetítve: amíg békében vagyunk a langyoson, és van elég altiszt, a gyorstalpaló meg évi pár tucat fővel csak kísérleti és teszt jellegű, nem lesz gond. ha beindul a húsdaráló, akkor meg mire az első adag hirtelen altiszt kiképződik, nem nagyon marad, aki fanyalogjon. Ugyanez igaz az online tisztképzésre is: vajmi kevéssé lesz fontos, hogy melyik évben csatlakoztunk a NATOhoz vagy az Unióhoz, a térképet tudja leolvasni, meg a gépkarabélyát elsütni, stb.
Ami a tartalékosok rendfokozati kórságát illeti, a rendszer igyekszik visszakorrigálni. Ugyanakkor a rendszer legelején főhadnagyként kezdett felettesem jelenleg őrnagy. Az iskolákba kiküldött katonaoktatókat is megszórják csillaggal kellő mértékben. Na ebbe a mundérba vagy igyekeznek belenőni, vagy nem, de utóbbi esetben van lemorzsolódás, mert már nem annyira nagy a hiány emberből. A régóta bennlévőkből is a java maradt szerintem. Szóval a kezdeti anomáliák orvoslódnak szép apránként szerintem. Ami a fizut illeti, pl. a fegyverpénz,. szép kártya mind olyan, ami az aktívnak jár, a tartalékosoknak meg nem. Tehát van különbség.
Szia,swordmanus írta: ↑2025.12.16. 20:37 Én anno szakközépben 4 év alatt lettem érettségizett kereskedő, után éveken keresztül tömegek pl. hat hónap alatt.
Tul fiatal vagy ahhoz, hogy a fenti pontos legyen.
Vagyis szerintem a tobbiek 6 honap alatt nem kaptak erettsegit, Te meg a 4 ev alatt megkaptad azt IS.
Persze ettol meg ok valamivel kevesebbet tanultak, de szerintem biztos nem 1/8 mennyiseget, inkabb 1/2 korul lehet az ertek (vagyis a tippem szerint ugy altalaban egy szakkozepiskolaban kb 3/4 reszben erettsegire, 1/4 reszben szakmara tanitottak, igy akinek megvolt az erettsegije, es csak szakmat tanult, annak a realis az 1 ev lenne).
Szoval naluk a felere volt csokkentve, a hir szerint meg 10 honaprol 6 hetre, ami azert durvabb. Es ha jol ertem, akkor gyengebb alaprol indult a 6 hetes, mint a 10 honapos tanfolyam (mert nyilvan kevesbe gyakorlott egy tartalekos, mint egy hivatasos/szerzodeses katona).
De ezzel egyutt van benne logika, hogy kiprobaljak, milyen eredmenyt ad, szoval koszi a felvilagositast!
Bel
Azt tapasztaltam, hogy óriási a hiány kikepző altisztből, ráadásul nem tolonganak a jelentkezők aki velünk volt, az is állandóan panaszkodott, hogy hetekig 0-24ben nyomatjak, ráadásul nem tudja hogy 1 hét múlva hova rángatja. Ez 1.5 éve volt azóta biztosan jobb lettswordmanus írta: ↑2025.12.16. 09:04 Mondjuk ha a netto szívatást kivesszük belőle, és nem kell a fizikai erőnlét fejlesztésével bajlódni különösebben (mert vagy eleve megfelelő, vagy jó az ami van, mert nincs más), és a csipetcsapat szellemi képességei is kellően átlagosak minimum, akkor zanzásítva, intenzíven simán elegendő. Na nyilván ekkor nem napi 8 óra a foglalkozás, hanem kb. 14.
Igaz a tartalekosok sem...
FélOFF: ugye a két világháborúban az volt európai gyökerű kultúrákban a rend, hogy aki diplomás, az hadnagyként kezd. Tudtommal ez a mai napig így van. Szüleim, a Ratkó-gyerekek/baby boomer generáció kb. 5%-a lett diplomás, a mai fiataloknak pedig 40-50%-a. - Hát, tizenkettedikes történelem tankönyvemben az volt emlékeim szerint, hogy a fellázadt Patyomkin páncélos ellen olyan hajót küldtek, aminek csupa tisztből állt a legénysége… De azért érzem, hogy ez nem tehető normává.Petya357 írta: ↑2025.12.16. 12:29 De vajon milyen hatással lesz ez a program azokra az altisztekre, akik még teljes értékű kiképzést kaptak, miközben a gyorstalpalón utángyártott altisztek pontosan ugyanolyan vállapot (és vélhetően, ellátmányt is) kapnak majd, mint sz “igazi”-ak?![]()
Ezt a reszét hogy latod?
Aztán azt is át kell gondolni, hogy a törzsállomány a tisztektől - akik egyetemet végeztek pl. katonai vezető vagy hadmérnök szakon - lefele - hát, hogy is mondjam? - nem a társadalom krémje van. A tartalékosoknak pedig van polgári foglalkozása, és vélhetően magasabb kvalitású emberek többségében, még ha az előny csak egy jobb technikum is.
- swordmanus
- Veterán

- Kapcsolat:
A kép nem ennyire fekete/fehér, továbbá ne feledjük el, hogy a Honvédség tiszti kara nem csak rambókból áll. Simán be tudnak zupálni informatikus diplomával, és annyi lesz az újdonság, hogy ezután lesz reggeli torna, és tereptarkában bűvölöd a klaviatúrát... Lőni meg évente a kötelezőt, kvázi csapatépítő, kikapcsolódás jelleggel. Ez csak egy példa a sok közül.Poresz írta: ↑2025.12.17. 10:38 FélOFF: ugye a két világháborúban az volt európai gyökerű kultúrákban a rend, hogy aki diplomás, az hadnagyként kezd. Tudtommal ez a mai napig így van. Szüleim, a Ratkó-gyerekek/baby boomer generáció kb. 5%-a lett diplomás, a mai fiataloknak pedig 40-50%-a. - Hát, tizenkettedikes történelem tankönyvemben az volt emlékeim szerint, hogy a fellázadt Patyomkin páncélos ellen olyan hajót küldtek, aminek csupa tisztből állt a legénysége… De azért érzem, hogy ez nem tehető normává.
Aztán azt is át kell gondolni, hogy a törzsállomány a tisztektől - akik egyetemet végeztek pl. katonai vezető vagy hadmérnök szakon - lefele - hát, hogy is mondjam? - nem a társadalom krémje van. A tartalékosoknak pedig van polgári foglalkozása, és vélhetően magasabb kvalitású emberek többségében, még ha az előny csak egy jobb technikum is.