Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet
tokot kehet csinalni, nem ezen mulik
ingyom bingyom tálib-e?
Aliexpress
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
+1
Ráadásul itt a fórumon is található ilyesmi szolgáltatás, ha keresi az ember. Tokot egy jó kydexes vagy bőrdíszműves (mindkettőre van telefonszám) tud csinálni bármihez. Bármihez is!
A saját állításomnak részben ellentmondva - tokot lehet csinálni, mindent lehet csinálni - de biztos, hogy ezzel szeretne tökölni valaki olyan, aki csak mist lép be a fegyvertartók világába? Nem biztos. Azért óriási előny, hogy egy Glockhoz, AR-hez , de még Shadowhoz is könnyen elérhető minden elképzelhető biszbasz, miközben egy nem mainstream fegyverhez úgy kell szerezni, vagy csináltatni.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Csatlakoznék az előttem szólókhozm elsőnek egy használt CZ75 perfekt,
max egy év után úgyis beindul a bugi, kipróbálsz jópár egyéb típust és rájössz hogy kell egy másik, még egy, még egy jobb, egy strikeres, egy műanyagtokos, egy revkó... vagy bármi csak több legyen
max egy év után úgyis beindul a bugi, kipróbálsz jópár egyéb típust és rájössz hogy kell egy másik, még egy, még egy jobb, egy strikeres, egy műanyagtokos, egy revkó... vagy bármi csak több legyen
Kapcsolódik: tegnap lőtéren teljesen véletlenül ezt találtam egy 1981-es amerikai magazin hátlapján:Petya357 írta: ↑2025.11.09. 07:27 +1 nagyon igaz. Nem a Humorba illik, inkább ide írom.
Tegnap pisztolyt fogtak rám és a kölkömre. “Nincs töltve” . Elpoénkodtuk, meg nem igazándiból ránk fogták hanem söprés volt - csak így jobban felkapja rá az ember a fejét - de akkor is sz.r volt. A kisf@szom nincs megtöltve!![]()
NINCS olyan, hogy töltetlen fegyver. Aminnyilvan nem igaz, de ha ebből indulsz ki, abból baj sem lehet.
Cooper szabályainál még mindig nem találtak még ki jobbat.
A négyparancsolat:
Mindíg, mindenen fegyvert kezelj úgy, mintha töltött lenne.
Soha ne irányítsd a fegyver csövét semmire, amit nem szándékozol megsemmisíteni.
Ne tedd az ujjad az elsütőbillentyűre mindaddig, amíg az irányzék nincs a célon.
Azonosítsd a célt, és azt, ami mögötte van.
Ket példa :
Egyik versenyen a minap egy profi, rutinos és jó dinamikus lövő mondta, hogy végrehajtás után ő is, a bíró is meg nézte, hogy üres a sörétes puska. Eltette, es elővételkor megszokásból csak megnézte. Bizony volt a csőtárban 3 lőszer. Hogyan????Hát fáradtak voltak, és félhomály volt, úgy.
Egy másik estben eltört a hüvelyvonó, és nem húzta ki a pisztolyból a lőszert. “Ha üres, süsd el, tedd el”. Hangos ürítés,boka lefosás.
Mindkettő rutinos, profi - legalább nálam profibb - lövő volt.
Végre egy vers, ahol nem érzem időpocsékolásnak a verselemzést!
- TotoHU
- Veterán

- Kapcsolat:
Az én tapasztalatom, mint mostanában inkább csak fegyvert tartó kényszer-sportlövőé (amit nem is szégyellek):
Nagyban függ ez attól, hogy az életben milyen típus vagy. Aki hajlamos az impulzus-vásárlásokra és érzelmi alapon meghozott döntésekre, vagy racionálisan, pro-kontra érveket mérlegelve, az információt körültekintően begyűjtve, másokat meghallgatva döntesz?
Nem kell válaszolj erre, nem a terapeutád vagyok
Ha inkább impulzívabb típus vagy: hallgass meg minden tanácsot aztán sz@rd le, és vedd meg azt amire feláll, vagy megdobogtatja a szívedet.
Vagy egyszerűek kinyitod a vadászaprót, és jó áron ott van, és van is rá engedélyed - hát pár hétig vagy hónapig a szekrényedben is lakhat.
Miért ne?
Ha ilyen késztetések vannak benned, akkor szvsz. nem szégyen a vágyakat kiélni, hiszem és vallom hogy elfojtás helyett ezeket az energiákat a megfelelő keretek között le kell vezetni. Ez kitűnő terep rá, nincs vele gond.
A buherával és az illegális cuccokkal van a gond, de ha már kiharcoltuk magunknak a legális fegyvertartás lehetőségét, tudjuk felelősen és biztonságosan használni, betartjuk az összes szabályt, akkor miért ne nyomjuk padlóig a gázt, és maxoljuk ki a lehetőségeket?
Itt csak az időd és a pénzed bánja, nem csalsz meg senkit, nem okozol vele kárt vagy fájdalmat senkinek, és megkerested rá a pénzt.
(Apu gyerekkori filmélménye vagyok kísértés formájában: ott az az AK/CZ/AR a vadászaprón hihetetlenül jó áron, ami élesben egész életedben tiltott gyümölcs volt. Most végre 30-40x évesen elérhető, MEGVEHETED, a tiéd lehet.
Vedd meg!
Ne hagyd ott!
Vidd haza!
Simogasd szívdobogva minden alkalommal, amikor előveszed a szekrényből!
Érjen fültől fülig az a vigyor amikor lősz vele a lőtéren! )
Az érzelmi vásárlásoknál viszont nem szabad meglepődni ha vásárlás után nem sokkal kiderül pár probléma, amit a rózsaszín köd hatása alatt nem vettünk észre. Úgy mint kényelmetlen fogás, nem kézreeső fegyver, töltési-ürítési hibák, problémás tárak és tárkioldók, botrányos sütés, használhatatlan irányzék, lityeg-lötyög itt-ott.
Cserébe viszont megkaptuk, amire vágytuk.
Ha inkább racionális típus vagy: olvasd el a véleményeket, a shortlist-en lévő vasakat PRÓBÁLD IS KI, nagyon kevés olyan fegyver van amit Budapesten ne lehetne valahol kipróbálni. Egy út valamelyik élménylövész lőtérre és pár tár próbalövés a fegyverrel idő és pénz (főleg a lőtéri lőszerárakon) de még mindig jobban jössz ki mint a megvétel-bukóval eladás - rendőrségre járkálás kombóval.
Én amikor így döntöttem, nagyban támaszkodtam az itteni fórumtársak véleményeire. Ezeket a vásárlásokat később soha nem bántam meg, sosem volt elégedlenség- vagy hiányérzet utána. Tudtam mire kell figyelni, amit tehettem ki is próbáltam vásárlás előtt.
És szvsz. a kombinált megoldás is játszik, hogy veszel egy-két átgondolt és racionálisan megalapozott fegyvert, amikkel gyakorolsz és versenyzel, és mellette tartasz 2-3-4-x helyet a szekrényedben, amit "háremként" használsz és rendszeresen cserélgetsz benne. Ezt is csináltam, és ha leszek még aktívabb sportlövő-fegyvertartó valaha, szerintem ezt is fogom.
Mert a stabil és bevált vasak mellett néha "félrekúrni" jól esik.
Tulajdonképpen… Amíg nem kell vevőt felhajtania, akire bukóval rásózhatja, addig annyira mindegy, hogy mit vesz, amíg örül neki. A többségünk nem az EB-re gyúr, csak szimplán örülünk a cuccainknak.
Re: Felismered-e? (Játék!)
Na ez a nem semmi vas, egy ilyet nagyon elfogadnék. Ahogy egy DeLisle is jöhetne, a Guntopiában van egy, mondjuk egy ház (na jó egy autó) ára...
Valamelyik nem túl rég volt FeHoVa-n konkrétan nem akartam hinni a szememnek, hogy kereskedő tudott behozni, és van hozzá gyári lőszer. Olyan, mint a KRISS Vector és a Coonan .357: Magyarországon felbukkanásuk minden józan számítás szerint esélytelen, és mégis itt vannak. Szerintem még jetit is fogok látni.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
(Néha járjunk a ritka és kihaló kaliberek perverz rajongóinak kedvében, mert ez is makknum, ha kicsinyke is.)
Új S&W .32 H&R Magnum snubbie revolverek (Európai relevanciája gyakorlatilag nulla, nálunk pedig nulla a négyzeten:-))))
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-sw- ... evolverek/

Új S&W .32 H&R Magnum snubbie revolverek (Európai relevanciája gyakorlatilag nulla, nálunk pedig nulla a négyzeten:-))))

Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
Érdemes megemlíteni, hogy lőhető belőle a 32 Short és 32 Long is.gvass1 írta: ↑2025.11.12. 06:14 (Néha járjunk a ritka és kihaló kaliberek perverz rajongóinak kedvében, mert ez is makknum, ha kicsinyke is.)
![]()
Ha valakit érdekel bővebben a téma (lehet olvasni, vagy róla videójuk is):
https://www.luckygunner.com/lounge/why- ... ber-is-32/
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
+1
Ugyynerre jutottam. DeLusle-re feláll, de annyi pénz a világon nincs. A Vintorezt is elviselném
Pont ezt akartam kérdezni.Fortitu írta: ↑2025.11.12. 08:26 Érdemes megemlíteni, hogy lőhető belőle a 32 Short és 32 Long is.
Ha valakit érdekel bővebben a téma (lehet olvasni, vagy róla videójuk is):
https://www.luckygunner.com/lounge/why- ... ber-is-32/
Az az igazság, hogy a cégtársam vette meg Ausztriában, a német ORFK megrendelésére.
Nem volt olcsó, 5000€-ba került. Azt mondta, hogy az oroszoknál ezt 1000€ alatt lehetNE megvenni, de mivel szankciók vannak, onnan nem beszerezhető. Sajnos ha a piac ezt dktálja, lehet drasztikusan árat emelni.
Ahonnan ezt megvették, van még 4db. Ha netán valakinek túl sok pénze lenne...
Bavarian Tactical Systems Kft.
https://bavariantactical.hu
https://www.facebook.com/Bavarian-Tacti ... 2831499810
https://bavariantactical.hu
https://www.facebook.com/Bavarian-Tacti ... 2831499810
Akkor jó áron vettétek.Mex írta: ↑2025.11.12. 12:07 Az az igazság, hogy a cégtársam vette meg Ausztriában, a német ORFK megrendelésére.
Nem volt olcsó, 5000€-ba került. Azt mondta, hogy az oroszoknál ezt 1000€ alatt lehetNE megvenni, de mivel szankciók vannak, onnan nem beszerezhető. Sajnos ha a piac ezt dktálja, lehet drasztikusan árat emelni.
Öszterrejkben 6500-8900 ejró most a boltokban.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Érdemes...izé, most ezzel a nullát harmadik hatványra emelted?
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Hát... Önvédelemre nem releváns, de legalább valamivel lehet durrogtatni, ami kapható is.
Köszi Mex, hogy megosztottad. Ez is milyen jó sztori!Mex írta: ↑2025.11.12. 12:07 Az az igazság, hogy a cégtársam vette meg Ausztriában, a német ORFK megrendelésére.
Màris rohanok Debrecenbe DeLisle-t venni. Olcsóbb, olcsó és bárhol beszerezgető a lőszer (.45 ACP), és - szerintem - még menöbb. Szinte ingyen van - mert ezek szerint minden relatív
De Lisle-ből készült nagyon kevés: százvalamenyi, az Wikipédia szerint 129. - Hát, ennyit még a magyarországi fegyverbuz!k között is könnyen szét lehetne osztani, ha csak az kaphatna egyet, aki tíz évvel ezelőtt is tudta mi ez és kért volna egyet…
Mi a buli benne? A de lisle-ség, hogy ez az, ami, második világháborús kommandós ismétlő PCC? - Vagy az a buli benne, hogy nagyon halk?
Nyilván mindkét szempontnak van tábora, de az utóbbi gondján-baján lehet könnyen segíteni.
AR-15-platformon van .45 ACP kaliberű PCC. (Szabad tömegzáras a legtöbb, nyilván.) Cső és tár van.
AR-15 platformon van .308 Win. kaliberű ismétlő karabély/puska, forgó zárfejes reteszeléssel, egyenes huzású tolózárral.
Állítólag a .308 Win. zárfej pont megfelel a .45 ACP-hez is.
A .45 ACP meglepően rövid csőben is jól érzi magát, talán 15 hüvelykes (=381 mm) csőhossz körül eléri a maximális sebességét, ami még mindig szubszónikus. Nem kell megfúrni a csövet, mert nem kell az integrált hangtompítón belül lefúvatni a lőporgázokat a lövedék mögül.
Össze lehet legózni.
Scarlet Johanssont is le lehet merni tolómerővel és kimutatni hogy Tóth Gabi se rosszabb,mert ugyanannyi keze, lába, feje és nemi szerve van és ő legalább itt van idehaza, sőt még énekelni us tud - de valamiert nem szoktuk.Poresz írta: ↑2025.11.12. 20:58 De Lisle-ből készült nagyon kevés: százvalamenyi, az Wikipédia szerint 129. - Hát, ennyit még a magyarországi fegyverbuz!k között is könnyen szét lehetne osztani, ha csak az kaphatna egyet, aki tíz évvel ezelőtt is tudta mi ez és kért volna egyet…
Mi a buli benne? A de lisle-ség, hogy ez az, ami, második világháborús kommandós ismétlő PCC? - Vagy az a buli benne, hogy nagyon halk?
Nyilván mindkét szempontnak van tábora, de az utóbbi gondján-baján lehet könnyen segíteni.
AR-15-platformon van .45 ACP kaliberű PCC. (Szabad tömegzáras a legtöbb, nyilván.) Cső és tár van.
AR-15 platformon van .308 Win. kaliberű ismétlő karabély/puska, forgó zárfejes reteszeléssel, egyenes huzású tolózárral.
Állítólag a .308 Win. zárfej pont megfelel a .45 ACP-hez is.
A .45 ACP meglepően rövid csőben is jól érzi magát, talán 15 hüvelykes (=381 mm) csőhossz körül eléri a maximális sebességét, ami még mindig szubszónikus. Nem kell megfúrni a csövet, mert nem kell az integrált hangtompítón belül lefúvatni a lőporgázokat a lövedék mögül.
Össze lehet legózni.
Egy Astrába objektíve több ember fér el, olcsóbb és jobban elérhető mint egy Porsche 911 de nem ugyanazok az emberek veszik a kettőt, és más-más motivációval teszik mindezt.
Erre áll fel. Másnak pedig másra. Ezen mit kell magyarázni?
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

Scarlett Johansson is tud énekelni...
Magnuuuum??? Középkategóriás szobalőszer ez . .gvass1 írta: ↑2025.11.12. 06:14 (Néha járjunk a ritka és kihaló kaliberek perverz rajongóinak kedvében, mert ez is makknum, ha kicsinyke is.)
![]()
+1 Megboldogult ifjú koromban sokat toltam a Hidden and dangerous nevű II VH-s jàtékkal, abban lehetett ezzel nyomulni. Utàna, ahogy a YouTube tele lett videókkal, na azóta csak 100x jobban kénePetya357 írta: ↑2025.11.13. 19:13 Scarlet Johanssont is le lehet merni tolómerővel és kimutatni hogy Tóth Gabi se rosszabb,mert ugyanannyi keze, lába, feje és nemi szerve van és ő legalább itt van idehaza, sőt még énekelni us tud - de valamiert nem szoktuk.
Egy Astrába objektíve több ember fér el, olcsóbb és jobban elérhető mint egy Porsche 911 de nem ugyanazok az emberek veszik a kettőt, és más-más motivációval teszik mindezt.
Erre áll fel. Másnak pedig másra. Ezen mit kell magyarázni?![]()
Köszönöm! Egy őszinte ember!
Igen, én is vettem már fegyvert, csak mert könyvben/filmben/videojátékban találkoztam vele és mély nyomokat hagyott.
Az folyamat, ami bevált, és jó szívvel tudom ajánlani:
1. kölcsön kérni valakitől, vagy elmenni egy élménylövészetre valami jól felszerelt helyre pl Celeritas. Kipróbálni!
2. ha MÉG MINDIG tetszik, akkor megvenni
Mindig szigorúan követem a saját szabályrendszeremet. Igaz, néha kihagyom az első lépést - de minden máshoz ragaszkodom !
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Petya357 írta: ↑2025.11.14. 08:08 +1
Értelmetlen fasság, amit udvariasságbol egyszerűen elnézünk a holdmód rajongóinak.Nem hízlal, nem erkölcstelen, és nem is törvénytelen. Magánügy, belefér, innentől mi közöm hozzá. De attól még nem lesz jó dolog!
Az csó alat hordás egyetlen valódi előnye IMHO, hogy a képzetlen emberek ritkábban lövik lábon magukat. Tény, hogy ha spórolunk a kiképzésen, akkor objektíve jobb cső alatt. Ezért nem tartom teljesen ökörségnek az, amit elvárnak a hazai erőszakszervezeteknél.
Még sokkal biztonságosabb lenne a töltetlen fegyver.tár a bal zsebben, fegyver a jobb zsebben.
![]()
Már varom a “dehiszenaMossadis” kommenteket.
(Itt folytatom, mert itt van némi értelme.)
IMHO: aki nem alkalmas arra, hogy (arra nézve műszakilag biztonságos) fegyvert (éleset vagy a magyar valóságban: gázpisztolyt) csőretöltve viseljen, az nem alkalmas arra sem, hogy cső alá töltve viselje!
Mert annak ugyanúgy nem tanítják meg/nem tanulja meg az alapvető biztonsági szabályokat, és a csőretöltést is el fogja rontani. Jó esetben csak keresztbeakad egy lőszer/töltény, rosszabbik esetben viszont a csőretöltéssel erőlködés közben a mutatóujja rajta lesz az elsütőbillentyűn és azért fog gondatlanságból lövést leadni.
Láttam ilyent, nem egyet.
A Mossad és a többi izraeli fegyveres társaság anno egymillió évvel ezelőtt, (amikor még Golda Meir is csábos kamaszlány volt) bizony azért kényszerült erre a cső alá töltéses bohóckodásra, mert mindenféle szedett-vedett pisztolyaik voltak, melyek többsége sehogyan sem volt biztonságosan csőretöltve viselhető. Ahhoz a körülményhez fejlesztettek ki egy AKKOR megfelelő kezelési/bevetési metódust.
Napjainkban azért, ha megnézel néhány izraeli általi késes arab szarrálövést videón, senki nem töltöget csőre semmit, mert a pisztoly csövön van, késlekedés nélkül lövik ronggyá azt, aki ilyesmivel próbálkozik, és persze gyakran a civilek teszik ezt meg.
Keresek olyan fegyverboltot, ami:
- budapesti,
- tömegközlekedéssel fájdalommentesen megközelíthető,
- szombaton nyitva van,
- tűrhető áron kapok 12/70 lőszert, aprószemű söréttel 24 és 28 grammosat.
Vasárnapi rapid shootingra heveny lőszerhiányunk lépett fel cimborámmal. - Ma sehova sem fogod odaérni.
Benchmarking: EuroTrap SAGA, Frommer Fegyverbolt, 180 Ft/db.
- budapesti,
- szombaton nyitva van,
Vasárnapi rapid shootingra heveny lőszerhiányunk lépett fel cimborámmal. - Ma sehova sem fogod odaérni.
200grammos papírra nyomtatva, díszkeretben kiteszem a falra. A történelmi hátteret eddig nem ismertem, de ez sok mindent megmagyaráz.gvass1 írta: ↑2025.11.14. 09:33 (Itt folytatom, mert itt van némi értelme.)
IMHO: aki nem alkalmas arra, hogy (arra nézve műszakilag biztonságos) fegyvert (éleset vagy a magyar valóságban: gázpisztolyt) csőretöltve viseljen, az nem alkalmas arra sem, hogy cső alá töltve viselje!
Mert annak ugyanúgy nem tanítják meg/nem tanulja meg az alapvető biztonsági szabályokat, és a csőretöltést is el fogja rontani. Jó esetben csak keresztbeakad egy lőszer/töltény, rosszabbik esetben viszont a csőretöltéssel erőlködés közben a mutatóujja rajta lesz az elsütőbillentyűn és azért fog gondatlanságból lövést leadni.
Láttam ilyent, nem egyet.
A Mossad és a többi izraeli fegyveres társaság anno egymillió évvel ezelőtt, (amikor még Golda Meir is csábos kamaszlány volt) bizony azért kényszerült erre a cső alá töltéses bohóckodásra, mert mindenféle szedett-vedett pisztolyaik voltak, melyek többsége sehogyan sem volt biztonságosan csőretöltve viselhető. Ahhoz a körülményhez fejlesztettek ki egy AKKOR megfelelő kezelési/bevetési metódust.
Napjainkban azért, ha megnézel néhány izraeli általi késes arab szarrálövést videón, senki nem töltöget csőre semmit, mert a pisztoly csövön van, késlekedés nélkül lövik ronggyá azt, aki ilyesmivel próbálkozik, és persze gyakran a civilek teszik ezt meg.
Kapcsolódó példa - Szikszay Tomi sem azért tanítja a kombat töltést (felülről rámarkolunk a szánra izomból) , mert jobb mint a hagyományos vagy a tenyérben töltés, mert nem, sőt ez a leglassabb - hanem mert szinte minden öntöltőnél, minden körülmény között UGYANÚGY működik. És primitívebb , zigeribb mozdulat rámarkolni, mint két újjal csippenteni . Veres kézzel, izzadt kézzel, stresszes helyzetben nehezebb elrontani.
Persze mindez a dráma megspórolható, ha a delikvens eleve csőre töltve hordja
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
A pajkos kamasz Golda Meir azért barokkos túlzás volt részemről:-))Petya357 írta: ↑2025.11.14. 10:25 200grammos papírra nyomtatva, díszkeretben kiteszem a falra. A történelmi hátteret eddig nem ismertem, de ez sok mindent megmagyaráz.
Kapcsolódó példa - Szikszay Tomi sem azért tanítja a kombat töltést (felülről rámarkolunk a szánra izomból) , mert jobb mint a hagyományos vagy a tenyérben töltés, mert nem, sőt ez a leglassabb - hanem mert szinte minden öntöltőnél, minden körülmény között UGYANÚGY működik. És primitívebb , zigeribb mozdulat rámarkolni, mint két újjal csippenteni . Veres kézzel, izzadt kézzel, stresszes helyzetben nehezebb elrontani.
Persze mindez a dráma megspórolható, ha a delikvens eleve csőre töltve hordja![]()
Hiszen 1898-ban született Kijevben. Itt 16 éves:

Itt meg láncdohányos miniszterelnökként:

De az tény, hogy az 1930-1960-as években a külfönféle izraeli khmm...terrorszervezetek/szabadságharcosok, majd a Tzahal mindenfelől összeszedett, borzalmasan szedett-vedett fegyverekkel gyalázta le az összes arab államot, nem csak pisztoly, hanem bármi tekintetében.
A pisztolyok nyilván a legkevésbé fontos komponens voltak ebben a képletben, de a hazai gyártás megindulásával egységesebb lett a fegyverzet, és az 1990-es évektől ezeket az ősrégi ereklyéket surplusként eladták, még nyugat-Európába is került belőlük. A német Visier vagy DWJ magazinban volt egy hosszabb cikk kb. 15-20 éve, ami egy ilyen vegyes szállítmányt dolgozott fel, meglepően sokféle és érdekes izé volt köztük, és elsöprő többségükben nem a fegyveripar legbüszkébb lapjairól való holmik voltak. (Belga, olasz, spanyol, csehszlovák, amerikai pisztolyok, random kaliberekben.)
Szia! A Frommer nem olcsó, de jó, és mindig van minden. Nekem ők az alap, amihez minden mást hasonlítok.Poresz írta: ↑2025.11.14. 10:05 Keresek olyan fegyverboltot, ami:
- budapesti,
- szombaton nyitva van,
A Vadaszkürt sörétesben kifejezetten jó, és gyakran jobbak az áraik! Igaz, hogy én ládaszámra veszem a sörétest, de összességében akkor is olcsóbb mint a Frommer vagy a (Neked a távolság miatt nem játszó) Magnum
https://maps.app.goo.gl/Rm1DQ438P2EHjmPL8?g_st=ipc
A tulajdonos-eladó Czigany Feri, hozzáértő, és korrekt, derék ember. Egy telefont megérhet. Ott a szám a link alatt. Azzal kezd, hogy nem vadászatra kell, hanem sportra, es a legolcsóbb. Steet vagy trap. Ez megtakarítja a felesleges köröket.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Hogy lehet egy nem behajtható válltámaszos karabély korszerű 2025 végén?gvass1 írta: ↑2025.11.15. 06:21 Harmadik generáció: SIG Sauer 516 G3
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/harmad ... er-516-g3/
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Polgári célra azért túl sok relevanciája nincs a behajthatónak. Rövidebb puskatok elég neki, de amúgy ritkán pattanik a civil gép/harcjárműből ki/be, amikor számít, ha kisebbre csukható össze.
Soha semmilyen fegyverrel nem volt problémám, hogy csőre töltve viseljem - CZ85B, SigP229, revolverrel sincs semmi rossz érzésem. De a Glock egyszerűen nem megy. Ekkora szar vagyok.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
De ez nem technikai vagy jogi, hanem mentális probléma:-)
Ha megnyugtat, nem vagy egyedül a fóbiáddal. Jeff Cooper is pontosan így volt vele. Egyszerűen nem tudta elfogadni azt, hogy csörteöltött, (részben) felhúzott fegyvert viseljen, aminek a biztosítókarja az elsütőbivlkentyűbe van építve. Holott nyilvánvalóan valahogy mégis csak működik.
Meg is halt.Petya357 írta: ↑2025.11.16. 08:48 Ha megnyugtat, nem vagy egyedül a fóbiáddal. Jeff Cooper is pontosan így volt vele. Egyszerűen nem tudta elfogadni azt, hogy csörteöltött, (részben) felhúzott fegyvert viseljen, aminek a biztosítókarja az elsütőbivlkentyűbe van építve. Holott nyilvánvalóan valahogy mégis csak működik.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
És tisztán mérnöki szempontból a Glock egyértelműen sokkal biztonságosabb, mint Jeff Cooper M1911-ei. Főként ami a Cooper által preferált pre-Series 80 M1911-eket illeti. Hiszen azokban nincs passzív ütőszegbiztosítás ugye.Petya357 írta: ↑2025.11.16. 08:48 Ha megnyugtat, nem vagy egyedül a fóbiáddal. Jeff Cooper is pontosan így volt vele. Egyszerűen nem tudta elfogadni azt, hogy csörteöltött, (részben) felhúzott fegyvert viseljen, aminek a biztosítókarja az elsütőbivlkentyűbe van építve. Holott nyilvánvalóan valahogy mégis csak működik.
De belátható az is, hogy a NEM akaratlagosan kezelendő, de gyakorlatilag mindig BEbiztosított helyzetben levő billentyűbiztosító (+nyúlós, hosszú sütés) kevesebb hiba/baleseti lehetőséggel bír, mint az M1911 akaratlagosan működtetendő manuális biztosítója a sokkal rövidebb és könnyebb sütéssel párosítva.
És bizony azok a 1911-ek valóban nem is drop safek, azaz leejtve simán el is sülhetnek, nem csak elvi lehetőség.gvass1 írta: ↑2025.11.16. 09:41 És tisztán mérnöki szempontból a Glock egyértelműen sokkal biztonságosabb, mint Jeff Cooper M1911-ei. Főként ami a Cooper által preferált pre-Series 80 M1911-eket illeti. Hiszen azokban nincs passzív ütőszegbiztosítás ugye.
De belátható az is, hogy a NEM akaratlagosan kezelendő, de gyakorlatilag mindig BEbiztosított helyzetben levő billentyűbiztosító (+nyúlós, hosszú sütés) kevesebb hiba/baleseti lehetőséggel bír, mint az M1911 akaratlagosan működtetendő manuális biztosítója a sokkal rövidebb és könnyebb sütéssel párosítva.
Glockkal (meg akármelyik rendesen megtervezett ütőszegbiztosítós fegyverrel) szöget verhetsz be a falba, leejtheted a tizedikről, akkor se fog magától elsülni.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Mondjuk itt egyiknél sem az ütőszeg ütött be tehetetlenség miatt, hanem maga a kakas oldott le és sült el.Fortitu írta: ↑2025.11.16. 10:15 És bizony azok a 1911-ek valóban nem is drop safek, azaz leejtve simán el is sülhetnek, nem csak elvi lehetőség.
Glockkal (meg akármelyik rendesen megtervezett ütőszegbiztosítós fegyverrel) szöget verhetsz be a falba, leejtheted a tizedikről, akkor se fog magától elsülni.
Az ütőszegbiztosító akkor is megakadályozza a lövést, ha a kakas leold. Azt általában a billentyű működtetése aktiválja. Más kérdés persze, hogy a rázkódástól merre mozdul a billentyű, ha mozdulni tud...
Ejtés tesztek Garandhüvelyknél:
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Igaz, hogy volt olyan fórumtárs, aki "SOHA AZ ÉLETBEN NEM EJTETT MÉG EL FEGYVERT", de mi, egyszerű földi halandó LKNBF-ek, azért már többször is.
De még GG fórumtárs sem tudta azt elméletileg kizárni, hogy ne csússzon el mondjuk jégen és verje oda a fegyverét, ne kerülhessen autóbalesetbe, ahol jelentős erőhatás érheti, vagy botoljon meg mondjuk sportversenyen és pereceljen el fegyverrel az oldalán.
Így van, balesetek történnek, emberek hibáznak. Ismerek fórumtársat, akit a leejtett pepper sugár kilövője tolt arcon, pedig amúgy nem egy kétbalkezes ember. Na most ha ez egy éles fegyverrel történik, akkor még rendesebben ki lett volna festve a plafon...gvass1 írta: ↑2025.11.16. 10:54 Igaz, hogy volt olyan fórumtárs, aki "SOHA AZ ÉLETBEN NEM EJTETT MÉG EL FEGYVERT", de mi, egyszerű földi halandó LKNBF-ek, azért már többször is.
De még GG fórumtárs sem tudta azt elméletileg kizárni, hogy ne csússzon el mondjuk jégen és verje oda a fegyverét, ne kerülhessen autóbalesetbe, ahol jelentős erőhatás érheti, vagy botoljon meg mondjuk sportversenyen és pereceljen el fegyverrel az oldalán.
Dehogynem kétbalkezes. Mondjuk kevésbé fájt volna.
Pár fegyvert elejtettem már, de valóban, autóbalesetem is volt, amiben eltört a csípőtájt viselt Fobus tok, a fegyver meg valahol a kocsi hátuljából került elő.
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
ezert nem viselek fegyvert, tobb vele a gond mint a haszon
ingyom bingyom tálib-e?
Az semmi, nekem olyan motorbalesetem volt, hogy az induláskor még a hátizsákomban lévő pisztoly a kórházban már a gatyámból került elő - legalábbis a rendőrségi jegyzőkönyv szerint.
Ráadásul még a csípőtájt viselt csípőlapátom (is) eltörött közben...
Szvsz. meg pont nem, mert kb. bármilyen, állítható irányzékos pisztolyon (vagy a Tokareven) ha powerstroking-olni próbálsz, egyből szanaszét vágod a nézőkével a tenyeredet. Valamint semennyire nem működik C96-on, Luger-en, Frommer Stop-on, CZ Kadet szetten és Laugo Alien-en semPetya357 írta: ↑2025.11.14. 10:25 Kapcsolódó példa - Szikszay Tomi sem azért tanítja a kombat töltést (felülről rámarkolunk a szánra izomból) , mert jobb mint a hagyományos vagy a tenyérben töltés, mert nem, sőt ez a leglassabb - hanem mert szinte minden öntöltőnél, minden körülmény között UGYANÚGY működik.
A következő dzsemborin megtaníthattok rá.Petya357 írta: ↑2025.11.14. 10:25 Kapcsolódó példa - Szikszay Tomi sem azért tanítja a kombat töltést (felülről rámarkolunk a szánra izomból), mert jobb mint a hagyományos vagy a tenyérben töltés, mert nem, sőt ez a leglassabb - hanem mert szinte minden öntöltőnél, minden körülmény között UGYANÚGY működik. És primitívebb, zsigeribb mozdulat rámarkolni, mint két újjal csippenteni . Veres kézzel, izzadt kézzel, stresszes helyzetben nehezebb elrontani.
Nekem egyáltalán nem ösztönös. Nincs focikapus kezem, de feleannyi ujjam sem fér a felhúzórecézésre, mint a nagyon tacticool operátoroknak. Érzem, hogy sokkal nagyobb erő kell, hogy a szánt félig hátrahúzzam, csippentve pedig sima ügy.
Tuti rosszul csinálok valamit.
Veszek egy P08-at, azzal nincs ilyen baj.
Ez meg egy harmadik, amiről gőzöm sincs mi és hogyan.
G.D, eljött a cselekvés ideje! Alapíts lövészsulit, és oktass olyan csőretöltést, ami minden fegyverrel mindig működik és nincsenek kivételekG.D írta: ↑2025.11.16. 22:12 Szvsz. meg pont nem, mert kb. bármilyen, állítható irányzékos pisztolyon (vagy a Tokareven) ha powerstroking-olni próbálsz, egyből szanaszét vágod a nézőkével a tenyeredet. Valamint semennyire nem működik C96-on, Luger-en, Frommer Stop-on, CZ Kadet szetten és Laugo Alien-en sem![]()
Attól tartok, hogy olyan nincs. De a combat töltés imho még mindig a leguniverzisabb.
A jegyzőkönyv kedvéert-
- jellemzően revolverrel lövök, ott bezzeg nincs ilyen gond.
- de ha öntöltőt dob a gép, akkor a két ujjal a szánt hátulról csippentem, gyenge kéz hátra, erős előre - ezt használom. Ennél a combat töltés IMHO sokkal biztosabb, és univerzálisabb. A még a dinamikus sportlövő szubkultúrában sem feltétlenül széles körben elterjedt tenyérben töltés pedig gyorsabb, de kevés fegyverrel működik jól, és kiráz tőle a hideg. Ezt a hármat ismerem.
Az arra alkalmas fegyver csőre töltve viselése pedig szinte már csalásbak tűnik, olyan egyszerű megoldás….
A combat töltest szívesen megmutatom, simán működik -de az oktatására egyáltalán nem érzem magam alkalmasnak.Poresz írta: ↑2025.11.16. 23:00 A következő dzsemborin megtaníthattok rá.
Nekem egyáltalán nem ösztönös. Nincs focikapus kezem, de feleannyi ujjam sem fér a felhúzórecézésre, mint a nagyon tacticool operátoroknak. Érzem, hogy sokkal nagyobb erő kell, hogy a szánt félig hátrahúzzam, csippentve pedig sima ügy.
Tuti rosszul csinálok valamit.
Veszek egy P08-at, azzal nincs ilyen baj.![]()
Ez meg egy harmadik, amiről gőzöm sincs mi és hogyan.
A tenyérben töltés pedig nem kell Neked. inkább meg se mutatom. A Roxfortban is a könyvtár tiltott részén tároljáka azt könyvet, annyira veszélyes és kétélű ez a varázsige.
#nemezeket-a-droidokatkeresitek. Maga Gandalf is inkább meghal, és újjászületik, mintsem megszólaljon azon a nyelven.
=======
Rengeteg videó van erról, pl ez:
1:30-kor a harmadik módszer az a tenyérben töltés. Ezért van néhány fegyverszánon elől is recézés.
- qqriq
- Peacemaker

- Kapcsolat:
no igen, az elso G.CS fele edzesrol verzo kezzel jottem el mert nagy az usp iranyzeka.
G.D írta: ↑2025.11.16. 22:12 Szvsz. meg pont nem, mert kb. bármilyen, állítható irányzékos pisztolyon (vagy a Tokareven) ha powerstroking-olni próbálsz, egyből szanaszét vágod a nézőkével a tenyeredet. Valamint semennyire nem működik C96-on, Luger-en, Frommer Stop-on, CZ Kadet szetten és Laugo Alien-en sem![]()
ingyom bingyom tálib-e?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
¡Viva México! Mendoza HM-7 “large-format” pisztolyok
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/mendoz ... isztolyok/

Nem tudom, mennyire okos ötlet, és mennyire jól kezelhető a napi gyakorlatban, hogy a szerelékek közé kell felülről benyúlni a felhúzókarhoz. Plusz emiatt eleve minden irányzékot magasabbra is kell tenni, hagyományos optikai irányzék felejtős stb.gvass1 írta: ↑2025.11.17. 07:45 ¡Viva México! Mendoza HM-7 “large-format” pisztolyok
![]()
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Bizony, elég nyomi (bár arra számítanak gondolom, hogy az USA-piacon úgyis red dot-tal használják.)
Viszont az egészen jól látszik, hogy ezen saját géppisztolyukat (HM-3-S) gondolták át, lemeztokosról alutokosra, és a további áttervezésen nem gondolkoztak túl sokat:

A bal alsó példányon, aminek egész rövid a csöve, elég macerás lehet. De az összes többinél is útban van a sín, saccra elég könnyű arra rányúlni a kar helyett. Hát még ha van is valami odaszerelve...gvass1 írta: ↑2025.11.17. 08:15 Bizony, elég nyomi (bár arra számítanak gondolom, hogy az USA-piacon úgyis red dot-tal használják.)
Viszont az egészen jól látszik, hogy ezen saját géppisztolyukat (HM-3-S) gondolták át, lemeztokosról alutokosra, és a további áttervezésen nem gondolkoztak túl sokat:
https://ammoterra.com/system/images/ima ... 1605778335
Szóval ez így ránézésre a fotelből eléggé az ész botránya.
Ehhez nem kell megmozdulnom se: a klasszikus ("slingshot") csőretöltési módszer eddig minden, általam kézbe fogott öntöltő pisztolyon működött.
Akinek van a szánon, markolaton gördeszka szalag attól kérdezném honnan vette, rendelte? A szán elejére szeretnék, mert Red dot van nekem felszerelve és kellene a plusz tapadás.
Szia!
Ha már… a markolaton hová érdemes tenni a gördeszka szalagot? Előre? Oldalra? Hátulra? Minimális mennyiséget, csak mutatóba éppen hogy segítse ugyanúgy megfogni a fegyvert, vagy nagyobb felületen hatásos ? Ilyenkor mi a helyes gondolatmenet?
Mindenki mást mond, és speciel ebben nincs tapasztalatom.
Köszi szépen.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
ÚJ VIDEÓ! IWA2025: hosszú lőfegyverek - 3.rész
https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ek-3-resz/
és
https://www.fegyvervideo.hu/iwa2025-hos ... ek-3-resz/

https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... ek-3-resz/
és
https://www.fegyvervideo.hu/iwa2025-hos ... ek-3-resz/

SziaPetya357 írta: ↑2025.11.18. 00:19 Szia!
Ha már… a markolaton hová érdemes tenni a gördeszka szalagot? Előre? Oldalra? Hátulra? Minimális mennyiséget, csak mutatóba éppen hogy segítse ugyanúgy megfogni a fegyvert, vagy nagyobb felületen hatásos ? Ilyenkor mi a helyes gondolatmenet?
Mindenki mást mond, és speciel ebben nincs tapasztalatom.
Köszi szépen.
Amit a szabálykönyv megenged. Érdemes utána nézni, mert ha rossz helyen van bizonyos szakágakban, az már másik divíziót jelethet.
Oda kell tenni, ahol kevés a tapadás a kezed és a markolat közt, pl: markolat felülete nincs érdesítve/nem eléggé érdesített és lövés után érzed, hogy elcsúszott (megfelelő fegyverfogás mellett).
Én két helyre sztoktam tenni: szánra a felhúzást segíteni (1911- modellek) és markolat bal oldalára a préselt pontoknál a tapadás növelése miatt.
P10C: lásd képen, markolat bal oldala, szán alatt/szánakasztó mögötti terület. Itt érintem a segítő kéz hüvelyk újj izommal, itt van szükségem tapadásra.
BUL 2011: itt az egész markolatot körbevettem gördeszka szalaggal mivel a GEN1 markolat nem elég érdes, itt is látszik, hogy hol szükséges nekem a tapadás. (ez a régi verzió azóta egy darabból van kiszabva és felragazstva, de a felső részt (képen külön darab) mindig letéptem és emiatt ott a markolat anyagát érdesítettem.
1911-nél a cserélhető markolat panelek miatt (extrém G10) nem volt szükség oldalra szalagra.
Ha tárkioldáshoz fogást kell váltanod erős kézzel, akkor nem szerencsés túltolni a griptape-t, mert nehéz lesz visszafogni (jártam így, szárazolással kiküszöbölhető ez is) + a ruhát is kikezdi
Na ezert érdemes olvasni a fórumot! Köszi szépen.HCZoli írta: ↑2025.11.18. 07:04 Szia
Amit a szabálykönyv megenged. Érdemes utána nézni, mert ha rossz helyen van bizonyos szakágakban, az már másik divíziót jelethet.
Oda kell tenni, ahol kevés a tapadás a kezed és a markolat közt, pl: markolat felülete nincs érdesítve/nem eléggé érdesített és lövés után érzed, hogy elcsúszott (megfelelő fegyverfogás mellett).
Én két helyre sztoktam tenni: szánra a felhúzást segíteni (1911- modellek) és markolat bal oldalára a préselt pontoknál a tapadás növelése miatt.
P10C: lásd képen, markolat bal oldala, szán alatt/szánakasztó mögötti terület. Itt érintem a segítő kéz hüvelyk újj izommal, itt van szükségem tapadásra.
BUL 2011: itt az egész markolatot körbevettem gördeszka szalaggal mivel a GEN1 markolat nem elég érdes, itt is látszik, hogy hol szükséges nekem a tapadás. (ez a régi verzió azóta egy darabból van kiszabva és felragazstva, de a felső részt (képen külön darab) mindig letéptem és emiatt ott a markolat anyagát érdesítettem.
1911-nél a cserélhető markolat panelek miatt (extrém G10) nem volt szükség oldalra szalagra.
Ha tárkioldáshoz fogást kell váltanod erős kézzel, akkor nem szerencsés túltolni a griptape-t, mert nehéz lesz visszafogni (jártam így, szárazolással kiküszöbölhető ez is) + a ruhát is kikezdi
p10 bul.jpeg
1911 kettő.jpeg
sig,1911.jpeg
Nekem a markolaton (elején-hátulján) van csak (szánon Prod-ban nem lehet), nem a smirglis jellegű, hanem a gumis, Aliexpressről vettem, hosszú évek óta fent van, teljesen jól bevált.
Én meg ezt a szintén Alis nem újjtámaszos szoknyát, kifejezetten jó sztem
Thx a tipoet - ez a gumis is megfontolandó!
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
MÉG AZÉRT NE GYÁSZOLJUNK! Walther: megszűnik a PP, PPK, PPK/S gyártása! De…
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/walthe ... artasa-de/

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/walthe ... artasa-de/

- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Sportcélra nálunk is játszhatna! Volquartsen: Compact FDE Mini Mamba-TF – kifejezetten hangtompítóhoz
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/volqua ... ompitohoz/

(Amúgy ULTRADÖGÖS, kéne.)

Mi az a biciklipumpa-fogantyú a hátulján...?!gvass1 írta: ↑2025.11.20. 06:53 Sportcélra nálunk is játszhatna! Volquartsen: Compact FDE Mini Mamba-TF – kifejezetten hangtompítóhoz
Azzal kell csőre tölteni?
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Nyilván, hiszen a zár a tokfelsrőészen belül mozog.
gyk: ez egy Ruger MkIV-klón.

Dögös? Ízlések és pofonok. Mi ketten Bendegúzzal tisztelettel, de nem értünk egyet.gvass1 írta: ↑2025.11.20. 06:53 Sportcélra nálunk is játszhatna! Volquartsen: Compact FDE Mini Mamba-TF – kifejezetten hangtompítóhoz
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
1. képzelj hozzá egy klassz FDE színű hangtompit is
2. lehet, hogy csak én láttam túl sokszor az Assasins filmet...

Nekem is, de inkább feketében.
Csatlakozom Petyához. Köszönöm és is a hasznos infókat.HCZoli írta: ↑2025.11.18. 07:04 Szia
p10 bul.jpeg
1911 kettő.jpeg
sig,1911.jpeg
USA-ban szerintem pont tök mindegy. Vesz a jobbágy még egy Glock-ot a 30 másik mellé, ami csak full auto neki a szekrényben és kész. Vagy ha lemegy a lőtérre bohóckodni az egyetlen Glock-jával és akar full autot lőni, akkor kb 20 másodperc alatt cseréli le a backplate-et, aztán meg vissza..
Ahogy videón láttam, lehet adagolni ahogy akarod.
Az "átalakíthatatlan" új Glock 19C V 
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Drogellenes ügynökök egykori ikonikus fegyvere - Újabb retro AR-PCC a H&R-től: DEA 636 CLET
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb- ... -636-clet/
(Van ennél rondább PCC???)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujabb- ... -636-clet/
(Van ennél rondább PCC???)

- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
"
Az M1 Carbine olyan cukisággombóc, hogyha jól működik, mindenki vigyorog tőle. Mert olyan kis játékpuska feeling, de azért egészen power. Én imádtam.
(És tényleg nem értem miért nem hegyes lövedékkel és eleve mókakapcsolóval és 30-as tárral rendszeresítették 1942-ben, mindent felülmúlt volna, ami akkor a világon rendszerben volt.)
A Mannlicher M95 meg háát, öööö, komoly edzés alkarra.
"Fortitu írta: ↑2025.11.23. 18:30 Nem az enyém, de most vettük el a szüzességét. Használható, de azért csuklott néha. Valószínűleg lőszerfüggő is lehet, majd ki kell tapasztalni.
Engem az M1 Carbine izgat amúgy a leginkább ezek közül, még nem lőttem vele.
A Mannlicher is érdekes, azt hittem könnyebb működtetni, de majd a gyakorlatban kell megnézni milyen is.
Az M1 Carbine olyan cukisággombóc, hogyha jól működik, mindenki vigyorog tőle. Mert olyan kis játékpuska feeling, de azért egészen power. Én imádtam.
(És tényleg nem értem miért nem hegyes lövedékkel és eleve mókakapcsolóval és 30-as tárral rendszeresítették 1942-ben, mindent felülmúlt volna, ami akkor a világon rendszerben volt.)
A Mannlicher M95 meg háát, öööö, komoly edzés alkarra.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Canik Mete MC9LS vs. PRIME
Elöljáróban: a Prémium/luxus mindig olyan, hogy az alapkonfigurációhoz képest mindig aránytalanul többet fizetsz minden kis felfele lépcsőért (lásd: egy autó nem lesz jobb a metálfénytől vagy könnyűfém felnitől, mégis tömegek bekonfigurálják vagyonokért.)
Itt kapsz PLUSZBAN a 130 ezerért:
- alumínium széles trigger, sportsütés (ez tényleg jobb, de önvédelemre már szinte túl jó, lágy.)
- alumínium tártölcsér
- még sokkal kényelmesebb, sokkal csúszásmentesebb, kiterjedtebb markolati stippling
- kompenzátoros cső/szán (és ez az, amit én legszívesebben elhagynék, de iszonyatosan nagy divat manapság. Objektíve többe kerül elkészíteni és tényleg hatásosan csökkenti a hátrarúgásérzetet.)
- kissé parasztvakító látványpékség: szán agresszív bemarásai, szemnek izgalmasabb design
- kicsit hosszabb szereléksín (mondjuk a hasznát nem látom annyira)
- komolyabb szállítókoffer és komolyabb pisztolytáska benne.
Alapvetően az alap Canik modellek vannak tudásukhoz képest alulárazva kissé (hiszen még nincs olyan nevük, mint nagy múltú gyártóknak.), ezekhez képest akiknek megér ennyit az extrázás, VAGY beleszeret a formájába: az veszi meg.
A kérdés jogos, én is elfilozofálgattam rajta, hiszen a forgatott videó/majd megírandó cikk is nem kis részben ilyen összehasonlítás jellegű.
Elöljáróban: a Prémium/luxus mindig olyan, hogy az alapkonfigurációhoz képest mindig aránytalanul többet fizetsz minden kis felfele lépcsőért (lásd: egy autó nem lesz jobb a metálfénytől vagy könnyűfém felnitől, mégis tömegek bekonfigurálják vagyonokért.)
- alumínium széles trigger, sportsütés (ez tényleg jobb, de önvédelemre már szinte túl jó, lágy.)
- alumínium tártölcsér
- még sokkal kényelmesebb, sokkal csúszásmentesebb, kiterjedtebb markolati stippling
- kompenzátoros cső/szán (és ez az, amit én legszívesebben elhagynék, de iszonyatosan nagy divat manapság. Objektíve többe kerül elkészíteni és tényleg hatásosan csökkenti a hátrarúgásérzetet.)
- kissé parasztvakító látványpékség: szán agresszív bemarásai, szemnek izgalmasabb design
Alapvetően az alap Canik modellek vannak tudásukhoz képest alulárazva kissé (hiszen még nincs olyan nevük, mint nagy múltú gyártóknak.), ezekhez képest akiknek megér ennyit az extrázás, VAGY beleszeret a formájába: az veszi meg.
A Mannlicher a középső ujj annak az állításnak, hogy az egyeneshúzású tolózár (mindig) gyorsabb a forgó-tolózárnál:
Szerintem egészen rendben van… Az ötletessége, hogy már létező elemek köré hogyan épül, konkrétan kilóra megvett: "A Colt 636 egykor a DEA (Drug Enforcement Administration – kábítószer-ellenes szövetségi ügynökség) beavatkozó alosztályainak részére lett kifejlesztve, hogy az integrált hangtompító-lángrejtő egység csökkentse a tűz- és robbanásveszélyes szerves oldószerekkel dolgozó illegális droglaborok felszámolásakor a veszélyeket. Az egészre kívülről ráhúzott M16A2 előagy pedig a hőszigetelést is szolgálta."
Némileg elméleti kérdés merült fel bennem, és nem igazán tudom eldönteni, mi a helyes válasz.
Mindennek előtt leszögezem: tudom, hogy ez nem erre való.
Itt van ez a (szerintem) szép, rejtés- és ruhabarát nézőke. Az irányzék helyes rendezése szempontjából van-e jelentősége annak, hogy a nézőke felső éle - nagyon tudományosan megfogalmazva - egy hasáb alkotója, nem pedig a szokásos módon egy (a csőtengellyel párhuzamos) sík felület? Becsaphatja-e a lövészt, hogy látszólag helyesen rendezte az irányzékokat?
Egyszerűen nem tudom magam elé képzelni, hogy eldönthessem.
Nemrég CAD-ben modelleztem egy nézőkét, mert arra tippeltem, hogy egy lapolás az a rejtve viselésből rántás rontása nélkül javít azon, hogy pl. gyorspontlövészetre is jobb legyen.
Itt van ez a (szerintem) szép, rejtés- és ruhabarát nézőke. Az irányzék helyes rendezése szempontjából van-e jelentősége annak, hogy a nézőke felső éle - nagyon tudományosan megfogalmazva - egy hasáb alkotója, nem pedig a szokásos módon egy (a csőtengellyel párhuzamos) sík felület? Becsaphatja-e a lövészt, hogy látszólag helyesen rendezte az irányzékokat?
Nemrég CAD-ben modelleztem egy nézőkét, mert arra tippeltem, hogy egy lapolás az a rejtve viselésből rántás rontása nélkül javít azon, hogy pl. gyorspontlövészetre is jobb legyen.
/véleményONPoresz írta: ↑2025.11.24. 17:25 Némileg elméleti kérdés merült fel bennem, és nem igazán tudom eldönteni, mi a helyes válasz.
Itt van ez a (szerintem) szép, rejtés- és ruhabarát nézőke.
Grand Power standard rear sight.jpg
Az irányzék helyes rendezése szempontjából van-e jelentősége annak, hogy a nézőke felső éle - nagyon tudományosan megfogalmazva - egy hasáb alkotója, nem pedig a szokásos módon egy (a csőtengellyel párhuzamos) sík felület? Becsaphatja-e a lövészt, hogy látszólag helyesen rendezte az irányzékokat?
Improved rear sight for concealed carry.JPG
Önvédelemre IMHO fingreszelés. Mindegy, remekül megfelel így is, úgyis.Céllöveszetre pedig nem való. Úgyhogy ott pedig amiatt mindegy. Ergo tökmindegy, nem lényeges szempont.
/véleményOFF
Gyanítom, hogy ez a válasz nem elégít ki. Eddigi tapasztalataim + a szakirodalom egybevág, hogy kifejezetten céllövészetre , a VALÓBAN pontos lövészethez , nyíkt irányzéknál kerülendő minden, aminek nem egzaktul latszik, hol van eleje, es hol a vége. (A diopter teljesen más elven működik, és pont hogy nem látszik jól - de azt most hagyjuk)
Célgömbnél pl kifejezetten rossz választás a gömb alak. Ugyan a gömbnek Is nyilván van teteje, és vége, de sokkal nehezebb PONTOSAN rendezni, mint egy hasábot. Gyanítom, hogy a nezőkénél sem segít, ha íves, és nem sík a teteje.
Van egy Rossi alsókulcsos puskám. Imadom. De az aztentikus kávboj irányzéka egyszerűen hulladék. A célgömb kerek! és arany színű!!! A nézőkre pedig buckhorn alakú, amin ugyan van egy hagyományos vájat is, amivel lehetNE pontosan célozni - de annyira megtévesztő a körülötte kinőtt bikaszarv, annyira megvezeti a szemet, hogy az egész kialakítás sokkal többet art, mint segít. Ilyen ni, csak még nagyobb szarvakkal.. Úgyhogy célba lőni már nem mindegy, és IMHO ha lelapolod a tetejét, akkor tényleg picit jobb lesz pontot lőni. Szerintem. De nem vagyok se olimpikon, se fegyvermester.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Grat!hegyespenge írta: ↑2025.11.24. 18:49 Fórumos cserebere eredménye.
Kezdeti bizonytalanságaim ellenére egyre jobban kezd tetszeni!
imho a P30SK egy nagyon szépen elkészített, masszív pisztoly. Ami azonban krvanehezen lőhető, mert a HK még sosem tudott jó DA sütést csinálni. Because you suck...
Ja és a mérethez a tárkapacitás 30+ éve sem volt korszerű.
-
Chronicus Magnumitis
- Fórumtag

"...hogy a nézőke felső éle - nagyon tudományosan megfogalmazva - egy hasáb alkotója, nem pedig a szokásos módon egy (a csőtengellyel párhuzamos) sík felület?"
Nem értelek. A hátsó nézőke felső éle ideális esetben nem egy felület, hanem csak egy vonal, ami merőleges a csőtengelyre.
Nem értelek. A hátsó nézőke felső éle ideális esetben nem egy felület, hanem csak egy vonal, ami merőleges a csőtengelyre.
Ebből indultam ki én is. Aztán elgondolkodtam azon, hogy lehet, hogy így kevésbé észlelhető, ha nem a megfelelő élet nézi az ember.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.11.24. 19:54 "...hogy a nézőke felső éle - nagyon tudományosan megfogalmazva - egy hasáb alkotója, nem pedig a szokásos módon egy (a csőtengellyel párhuzamos) sík felület?"
Gondolj a sörétespuskák csősínjére! Az egyik iskola azt mondja, hogy egy ceruzányi vastagságot kell belőle látni, akkor helyes a célkép. Ha többet látni belőle, akkor magasabban lesz a lövés mint akarják, ha kevesebb vagy semmi, akkor alacsonyabban.
Nehéz ezt megfogalmazni, mert inkább érzem a problémát, mint értem.
Félretéve azt, hogy alapvetően sörétessel nem célzunk, de ezért van sok újabb, modernebb sörétesen 2 célgömb (egyik félúton), és akkor jó a célkép, ha kb a kettő kitakarja egymást (vagy inkább egy 8-ast formáz, mert a közelebbi amúgy is kisebb és alacsonyabb) Így kb a baszkülnél induló csősín éle olyasmi, mint a nézőke, azaz egy vízszintes vonal, és arra ültetünk rá egy 8-ast, így nem kell betippelni azt, mint a régieknél a ceruzát.Poresz írta: ↑2025.11.24. 20:13 Ebből indultam ki én is. Aztán elgondolkodtam azon, hogy lehet, hogy így kevésbé észlelhető, ha nem a megfelelő élet nézi az ember.
Gondolj a sörétespuskák csősínjére! Az egyik iskola azt mondja, hogy egy ceruzányi vastagságot kell belőle látni, akkor helyes a célkép. Ha többet látni belőle, akkor magasabban lesz a lövés mint akarják, ha kevesebb vagy semmi, akkor alacsonyabban.
Nehéz ezt megfogalmazni, mert inkább érzem a problémát, mint értem.
De igazából mindegy is, az a lényeg, hogy a közelebbi valami (nézőke, csősín él, stb), meg a távolabbi (célgömb), ugyanabban a helyzetben legyen. Golyós fegyvereknél ezért is van bereszelve a nézőke, hisz oda ültetjük bele a célgömböt. Pisztolyos célzásnál meg úgy tanultuk, hogy a célgömbre fókuszálunk, azaz a nézőkének tényleg csak egy merőleges vetületét látjuk, U alakban körbefogva a célgömböt, függetlenül attól, hogy az egy szarv alakú lemez, félbömb, négyzetes hasáb, stb, max a kontrasztja romlik ha gömbölyű a teteje. De ez bevállalható szerintem, ha emiatt jobban rejthető. A legjobban egy merőleges él látszik, ez tény.
- hegyespenge
- Fórumtag

Köszönöm szépen!
Mondjuk szerintem egészen tűrhető a DA sütése is. Igaz, én a SIG Sauer P250-el gyakorlok a legtöbbet, ami elég jó felkészülést ad ehhez is.
A tárkapacitása viszont tényleg szerény. Bár ez se zavar igazán. Lehet kapni hozzá nagyobb tárakat is, ha egyszer jelentősége lenne.
Minden esetre folyamatosan ismerkedek vele, és sokat lehet tanulni tőle. Jó csere volt!
+1
Ezt a gondolkodást dolgit kipróbáltam párszor én is, de nem vált be….
A sörétes célzást viszont tényleg nem értem mi a manóért kellett belekeverni a nézőkéhez? Nem is hasonlít a használata, kicsit sem, tök zavaró összemosni a kettőt
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
HK P30SK
Bár ha valaki ezzel (P30SK) versenyezne, a nehezen értelmezhető (a NAV így kérte, LOL) biztosító+külön fesztelenítő konfig alkalmas a cocked-and-locked viselésre is.
A tárkapacitásról: olyan, mintha direkt dobták volna el a markolatban rendelkezésre álló teret a tártest befele préselt merevítéseivel.

Ehhez képest a laposka Canik MC9 Prime tárjába 17 db 9x19-es lőszer fér.
Szerintem azért a P250 DAO-ja sokkal jobb.hegyespenge írta: ↑2025.11.24. 21:28 Köszönöm szépen!
Mondjuk szerintem egészen tűrhető a DA sütése is. Igaz, én a SIG Sauer P250-el gyakorlok a legtöbbet, ami elég jó felkészülést ad ehhez is.
A tárkapacitása viszont tényleg szerény. Bár ez se zavar igazán. Lehet kapni hozzá nagyobb tárakat is, ha egyszer jelentősége lenne.
Minden esetre folyamatosan ismerkedek vele, és sokat lehet tanulni tőle. Jó csere volt!
Bár ha valaki ezzel (P30SK) versenyezne, a nehezen értelmezhető (a NAV így kérte, LOL) biztosító+külön fesztelenítő konfig alkalmas a cocked-and-locked viselésre is.
A tárkapacitásról: olyan, mintha direkt dobták volna el a markolatban rendelkezésre álló teret a tártest befele préselt merevítéseivel.
- hegyespenge
- Fórumtag

A P250 nálam a mérce. Próbáltam egy objektív cikket írni róla, de valószínüleg így is érezni majd rajta némi elfogultságot. (Valószínüleg ma át is küldöm, csak még várok egy üzenetet ezzel kapcsolatban.)gvass1 írta: ↑2025.11.25. 06:41 HK P30SK
Szerintem azért a P250 DAO-ja sokkal jobb.
Ha már a HK-t összehasonlítjuk valamivel, akkor a P250-el szemben is vastagon alulmaradna. Úgy is, ha a P250 subcompact-tal mérem össze.
Ugyanakkor a HK minden porcikáján látszik, hogy nagyon igyekeztek a tervezők.
A tár befogadóképességét nem csökkenti ez a fajta befelé préselt bordázás, viszont amerikai piacra lehet, hogy van, de biztosan tervezték, hogy esetleg lesz ennek is .40-es változata. Ahhoz így nem kell új műanyag tok, a .40-es tárak beleférnek. A 10 lőszer ezekbe a rövid tárakba teljesen korrekt hely kihasználással kerül bele. Ha mellé teszem a SIG tárat, a 10-es jelölő furat ugyanolyan magasságban van a tárajkakhoz képest. A HK tárajkai viszont valahogy úgy vannak kialakítva, hogy könnyebb a tárazás (nagyon szépen pozicionálja az éppen berakni készült hüvely végét), és van egy kis visszahajtott acél nyelvecske is az egyik oldalon, ami megállítja az adogatótömböt egy fix helyen. Ezt azért is tudom értékelni, mert van egy olyan SIG táram, amiből kirepült az adogatótömb az előző tulajdonosánál.
A biztosítót nagyon nem akartam volna rá. Ha szabadon választhattam volna elsütőszerkezetet hozzá, akkor ez a pisztoly V1-es lenne. Nem zavart volna a hosszú és könnyű előhúzás, a V1-nél viszont közvetlenül az elsütés előtt lenne egy kis felkeményedés, amit tudnék értékelni. Másrészt a V1 reset pontja nem elől van, mint egy rendes DAO-nak, hanem ott, ahol a V3 SA sütése kezdődik. Gyors ÉS biztonságos.
Ezzel szemben kaptam egy tokbiztosítos pisztolyt, amivel kapcsolatban az első gondolatom volt, hogy ezt levesszük róla. Volt korábban egy USP-m, amit többek között a kényelmetlen tokbiztosító miatt (is) elpasszoltam végül. A kedvenc lőteremen van egy biztosító nélküli P30-as, és a tulajdonos megengedte, hogy áttegyem arra. Mindketten úgy tudtuk, hogy a P30 elsütőszerkezetei átszerelhetők. Hát a biztosító az kivétel. A tokot módosították miatta, ezért ha a baloldali kart leveszem, az alatta lévő kivágás, és a fényes, rugóztatott kúp miatt nem olyan lenne, mint amit eleve biztosító nélkülire építettek.
Ismerkedés közben viszont kiderült, hogy nem is olyan nagy baj, hogy rajta van. Két okból is inkább segítség, mint hátrány.
Az egyik ok, hogy a SIG-nél megszokott magas megfogással, itt egyszerűen fékezném a szélesebb szán szabad mozgását. A másik ok a szánakasztó, amire mindig sikerül valahogy ráfogni, ha könnyen elérhető helyen van, így sosem hagyom működni. Ez a tokbiztosító gyakorlatilag betölti a távtartó szerepét, ezért sem a szán, sem a szánakasztó működését nem akadályozom.
A HK irányzékok fénygyűjtő pontjai elképesztőek. Minimális megvilágítás után is gyönyörűen láthatóvá válnak, és egy egész estét követően, másnap reggel még mindig világítottak annyira, hogy az éjszakai látásommal rögtön tudtam, hol tettem le a fegyvert.
Egyelőre csak kb. 50 lőszert tudtam ellőni vele, még csak nem is a legjobb markolat konfigurációval, de eddig nagyon kellemes "teljes méretű pisztoly" érzést nyújtott. A pontossága is tetszett, és még a lapos tárfenékkel is stabilan tudtam tartani. A visszarúgás szelíd, a működés hibátlan volt, és mindent eltaláltam vele, amit akartam. Szóval összességében nem egy P250, de ha lehetne viselni, akkor jó eséllyel gyakran lenne nálam. Persze együtt lakva ismerjük meg egymást, ezért ennyi ismerkedés alapján még nem írnék róla cikket, de azt mindenképp merem állítani, hogy a kezdet bíztató volt eddig.
- gvass1
- Kereskedő

- Kapcsolat:
Igen, volt/van .40 SW P30-kivitel, valószínűleg kb. nulla sikerrel.hegyespenge írta: ↑2025.11.25. 08:59
A tár befogadóképességét nem csökkenti ez a fajta befelé préselt bordázás, viszont amerikai piacra lehet, hogy van, de biztosan tervezték, hogy esetleg lesz ennek is .40-es változata. Ahhoz így nem kell új műanyag tok, a .40-es tárak beleférnek. A 10 lőszer ezekbe a rövid tárakba teljesen korrekt hely kihasználással kerül bele.
Azonban a .40-es szélességű tártestet nyugodtan lehet 9 mm Lugerhez használni, mások is megoldották.
A tártest falvastagsága (ez esetben szándékosan lerontva) meghatározó lehet a tárkapacitás szempontjából, lásd Glock 43X gyári tára 10 darabos, de az acéltestű aftermarket tárak akár 15-lőszeresek is lehetnek.

De a HK P30-asok rossz tár-térfogat-kihasználására nyilvánvaló bizonyíték sajnos a full size pisztoly, ami inkább G17 méretű markolathosszal bír, mégis csak 15 darab fér a tárjába. (Ja, és ugyanezt a tárat továbbvitték a VP9/SFP9-re is)

Félreértés ne essék: én is imádom a P30 markolatának fogását, és tényleg minőségi pisztoly, de sajnos a nyilvánvaló hibáit is látni kell.
- hegyespenge
- Fórumtag

Szerintem a Glock 43X nem a legjobb példa. Az, hogy a Glock foggal-körömmel ragaszkodik a műanyag tártestekhez, a brand része. Mivel így a laposabb markolatú 43X műanyag testű tárai csak "másfél sorosak", ezért az aftermarket tárak plusz helye már fel tudja kínálni a teljes kétsorosságot. Így már nem nagy dolog az a 15 lőszer, de igazából ez teljesen más kérdés, mint a HK-nál.gvass1 írta: ↑2025.11.25. 09:22
A tártest falvastagsága (ez esetben szándékosan lerontva) meghatározó lehet a tárkapacitás szempontjából, lásd Glock 43X gyári tára 10 darabos, de az acéltestű aftermarket tárak akár 15-lőszeresek is lehetnek.
De a HK P30-asok rossz tár-térfogat-kihasználására nyilvánvaló bizonyíték sajnos a full size pisztoly, ami inkább G17 méretű markolathosszal bír, mégis csak 15 darab fér a tárjába. (Ja, és ugyanezt a tárat továbbvitték a VP9/SFP9-re is)
Valójában a 15 és a 17 lőszer között nincs nagy eltérés. Egy kicsit áttervezett adogatótömb, egy kicsit vékonyabb tárfenék rögzítő lemez, esetleg üreges tárfenék, másként hajlított tárrugó, és már össze is jön az a szükséges 9-10 mm. Nekem a HK hozzáállásából kiindulva inkább az a benyomásom, hogy nem is akarták egy-két plusz lőszer miatt feladni az arányos formát, a kényelmes markolatot, a relatíve könnyebb tárazhatóságot, pláne, ha a megrendelőiknek megfelel a 15 lőszer is.
Ne érts félre, nem védeni akarom a HK-t! Inkább megérteni próbálom.
Ez így igaz, aki extrát akar perkáljongvass1 írta: ↑2025.11.24. 16:13 Canik Mete MC9LS vs. PRIME
A kérdés jogos, én is elfilozofálgattam rajta, hiszen a forgatott videó/majd megírandó cikk is nem kis részben ilyen összehasonlítás jellegű.
- alumínium tártölcsér
canik prime vs mc9ls.jpg
Mondjuk a csecsebecséket leszámítva egy elsűtőbillentyű meg egy tártölcsér kb ~60k, amit ha van egy kis technikai érzéked magad is kicserélhetsz