Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Glock-VVVVVilágfelfordulás: hivatalosak az új V-modellek!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/glock- ... -modellek/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

na akkor nemsokára jó sokk videót néhetünk :) glockkabumm, glosk magatol elsült , és glock hiba cimekkel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2025.10.22. 08:14 na akkor nemsokára jó sokk videót néhetünk :) glockkabumm, glosk magatol elsült , és glock hiba cimekkel
Amúgy itt egy jó összefoglaló videó (angolul) a Glock-V-dolog JOGI vonatkozásairól, James Reeves-től, aki amúgy civilben ügyvéd:

Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
bandligy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: bandligy »

brh562 írta: 2025.10.22. 08:14 na akkor nemsokára jó sokk videót néhetünk :) glockkabumm, glosk magatol elsült , és glock hiba cimekkel
Én azt olvastam és tartom ésszerűnak az eddigi Glock generációk változásai alapján, hogy belegyűrik a Glock performance triggert meg pár göb műanyagot és ezzel le is van tudva a jogi rész mert nem kereszt alakú a trigger bar. Illetve a szán gyártási egyszerűsítése, egy műanyag távtartó kerül a szán aljára a cső alá a rugónak (lásd gen 5 17L szán), így a szánt kisebb tömbből kell marni, kevesebb veszteséggel.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ VIDEÓ! Zbrojovka Brno ZKR551 pontlövő revolver (.38 Special)

https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... 8-special/
és
https://www.fegyvervideo.hu/zbrojovka-b ... 8-special/

Kép
Tibi20
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Tibi20 »

Sziasztok!

Mely jogszabály(ok), mely paragrafusai rendelkeznek a következőkről:
1. A kategóriás fegyvereket nem fegyverszekrényben, hanem fegyverszobában kell tárolni?
2. Milyen jogsértést követ el az és milyen szankció(k) szabható(k) ki azzal szemben aki ezt a tárolási szabályt megsértette? Pl.: A kategóriás fegyvernek megfelelő tárkapacitású és A-sként is vizsgáztatott fegyvert egy fegyverszekrényben tart?
3. B-sként vizsgáztatott fegyverét fegyverszekrényben tartja, de a lőtereken nagyobb (már A kategóriába eső) tárral használja és tart is otthon ilyen tárakat?

Válaszokat előre is köszi!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Tibi20 írta: 2025.10.25. 17:09 Sziasztok!

Mely jogszabály(ok), mely paragrafusai rendelkeznek a következőkről:
1. A kategóriás fegyvereket nem fegyverszekrényben, hanem fegyverszobában kell tárolni?
2. Milyen jogsértést követ el az és milyen szankció(k) szabható(k) ki azzal szemben aki ezt a tárolási szabályt megsértette? Pl.: A kategóriás fegyvernek megfelelő tárkapacitású és A-sként is vizsgáztatott fegyvert egy fegyverszekrényben tart?
3. B-sként vizsgáztatott fegyverét fegyverszekrényben tartja, de a lőtereken nagyobb (már A kategóriába eső) tárral használja és tart is otthon ilyen tárakat?

OVBMG, de azt sem itt, hanem a JOGI TOPIKBAN!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Nem tökéletesen korhű ugyan, de dögös - Beretta: 50 éves az M92 emlékmodell (92SB Repro)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/berett ... 2sb-repro/

Kép
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

GM6 Lynx
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Zsotrám »

Sziasztok!

Nem tudom, hogy igaz-e elég furcsának találtam amikor ezt meghallottam de igaz az, hogy nem lehet már sportlövőként (MDLSZ-esként) pl.: Desert Eagle-t tartani?

Hol találhatók erről szóló nyilvános információk, adatok, bármi?

Azt sem értem, hogy elvileg .50 BMG a legnagyobb kaliber amit lehet tartani? Most akkor Desert Eagle-t nem lehet tartani, de .50 BMG fegyvert meg igen?

Illetve a gyorspont versenyeken kívül lehet egyáltalán indulni ilyen nagykaliberű fegyverekkel valamilyen másik versenyen?

gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.11.01. 10:27 Sziasztok!

Nem tudom, hogy igaz-e elég furcsának találtam amikor ezt meghallottam de igaz az, hogy nem lehet már sportlövőként (MDLSZ-esként) pl.: Desert Eagle-t tartani?

Azt sem értem, hogy elvileg .50 BMG a legnagyobb kaliber amit lehet tartani? Most akkor Desert Eagle-t nem lehet tartani, de .50 BMG fegyvert meg igen?

Illetve a gyorspont versenyeken kívül lehet egyáltalán indulni ilyen nagykaliberű fegyverekkel valamilyen másik versenyen?

azért ez az elmebaj jópárszor ki volt már tárgyalva a jogi topikban.

ötvenest újat nem vehetsz sporta. .454 Casull meg .416 Chey-tac mehet.

jogellenes? Nyilván. Érdemes sipítani miatta? Kb. 5 embert izgat, ki nem sz@ra le?
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

gvass1 írta: 2025.11.01. 10:30 azért ez az elmebaj jópárszor ki volt már tárgyalva a jogi topikban.

ötvenest újat nem vehetsz sporta. .454 Casull meg .416 Chey-tac mehet.

jogellenes? Nyilván. Érdemes sipítani miatta? Kb. 5 embert izgat, ki nem sz@ra le?
Hát pont az az öt ember. Plusz akik belátják, hogy őket pedig más nyilvánvalóan jogellenes dologgal csuklóztathatják. Valamint valami meg nem jogellenes, de simán kinyílik a bicska a zsebben tőle.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.11.01. 10:56 Hát pont az az öt ember. Plusz akik belátják, hogy őket pedig más nyilvánvalóan jogellenes dologgal csuklóztathatják. Valamint valami meg nem jogellenes, de simán kinyílik a bicska a zsebben tőle.
Nincs benne az első 100 fegyveres jogi problémában fontosságát tekintve.

Még annyi erőfeszítést sem ér, h itt puffogjunk miatta magunkban.

És nem is jogi gond igazából, hanem sima gerinctelenség.

Egy igazán fontos dolog van az egész kérdéskörben: a sportorvosi eltörlése! Minden más leszarható piszlicsáré semmiség.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Szezon-fazon. Olvass vissza pár évet, de egyébként DE-t tarthatsz (megadják a szakszövetségi javaslatot) 357 és 44 kaliberben. Még a .429 DE kalibert is talán, de az már erősen rétegízlés.
Sportorvosi jó kérdés. Ha nincs EU-s vonatkozása (nem tudom, nem értek hozzá), akkor be lehetne rakni a lövészetet is a golyógurigatás, sakk, meg a golf mellé, de kétlem, hogy ez valaha is megtörténne (kivéve, ha fővadászmesterünk fia nem lesz fanatikus sportlövő...).
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

A többiek már leírták a lényeget. Akinek valamilyen .50 volt, nem vonták be, újra nem adnak ajánlás (se MSSZ, se MDLSZ), eladni se tudja az akinek ilyenje van -legalábbis másik sportolónak nem.

A kérdésed masodik felére válaszolva - egy csomó mindent lehet vele lőni.

Ezek közül a gyorsponton kívül a fémsziluett lövészet az, amire akár még értelmes megoldás is lehet egy 50 AE DE.

A nem ertelmes, de semmi sem tultja tudtommal és jó móka:
MDLSZnél
- IPSC (Open)
- Gyorskombinált
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Domika01
Újonnan regisztrált felhasználó

Hozzászólás Szerző: Domika01 »

Sziasztok!

Valaki nem tudja véletlenül, hogy ezek a tükrös irányzékok (Zielkontrollapparat, magyarul nem tudom a pontos nevét) milyen fegyverekhez valók?

Eleinte katonainak hittem őket, viszont nincs rajtuk semmiféle jelzés vagy beütő. Lehetséges, hogy sportlövészet oktatásra használták.
IMG_20251031_222314__01.jpg
IMG_20251031_222609__01.jpg
IMG_20251031_222633.jpg
IMG_20251031_222541.jpg
IMG_20251031_223002__01.jpg
IMG_20251031_222835__01.jpg
IMG_20251031_222941__01.jpg
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Biztosan lehet. :lol: :lol: :lol:

50-es kalibert nem írnak be újat, se MSSZ, se MDLSZ.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Köszi a válaszokat!

Igazából számomra teljesen irreleváns, mert nem hiszem, hogy valaha leszek azon az anyagi szinten, hogy beruháznék egy Desert Eaglere vagy egy .50 BMG-re csak kíváncsi voltam, hogy tenyéleg így van-e? Ezek szerint tehát igen, igaz.

És ez hogy történt ez a "nem engedték" történet? Úgy, hogy a szövetséghez beérkező ilyen típusú fegyverek tartásához szükséges szövetségi ajánlásokat elutasították? Milyen indokkal, vagy még indoklás sem volt? Meg ezt pl., hogy nem adható el már senki más sportlövőtársnak a már meglévő tulajdonosoknál lévő ilyen fegyverek, ez is pl. hol van? Hol van ilyen nyilvános erről szóló szövetségi határozat vagy ilyen bármi info erről? Vagy ez szerepelt az indoklásban?

Alapvetően tényleg irreleváns ez az egész számomra, csak örülnék neki, ha lennének erről szóló nyilvános dokumentumok is vagy bármi. Szeretem, ha mindennek tudjuk az elejét (minimumát) és a végét (maximumát), világosan és nyíltan. Nem szeretem a szájról szájra terjedő, ettől attól ezt azt hallottam dolgokat...
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Zsotrám írta: 2025.11.01. 16:04 Köszi a válaszokat!

Igazából számomra teljesen irreleváns, mert nem hiszem, hogy valaha leszek azon az anyagi szinten, hogy beruháznék egy Desert Eaglere vagy egy .50 BMG-re csak kíváncsi voltam, hogy tenyéleg így van-e? Ezek szerint tehát igen, igaz.

És ez hogy történt ez a "nem engedték" történet? Úgy, hogy a szövetséghez beérkező ilyen típusú fegyverek tartásához szükséges szövetségi ajánlásokat elutasították? Milyen indokkal, vagy még indoklás sem volt? Meg ezt pl., hogy nem adható el már senki más sportlövőtársnak a már meglévő tulajdonosoknál lévő ilyen fegyverek, ez is pl. hol van? Hol van ilyen nyilvános erről szóló szövetségi határozat vagy ilyen bármi info erről? Vagy ez szerepelt az indoklásban?

Alapvetően tényleg irreleváns ez az egész számomra, csak örülnék neki, ha lennének erről szóló nyilvános dokumentumok is vagy bármi. Szeretem, ha mindennek tudjuk az elejét (minimumát) és a végét (maximumát), világosan és nyíltan. Nem szeretem a szájról szájra terjedő, ettől attól ezt azt hallottam dolgokat...
Szia,

Az MSSz reszerol a hivatalos resz az, hogy ha megnezed az osszes szakag szabalykonyvet, akkor mindegyikben benne van implicit, hogy nem szabad .50-es kaliberrel loni (jobb szakagakban abban a megfogalmazasban, hogy legfeljebb .45-os kaliber lehet, rosszabb szakagakban meg ugy, hogy 9 mm-es lehet).
Ez hosszu ideje igy van, en, a sajat szintemen ezen nem tudok valtoztatni.

Az MDLSZ reszerol pedig par eve volt egy elnoksegi hatarozat, kb. azzal a szoveggel, hogy a rendorseggel es mas szovetseggel valo kozultacio alapjan a jovoben nem javasoljak .50-es kaliberu fegyver sportcelu megszerzeset. Persze mivel a hatarozatot nem talaltam most meg, ezert nyilvan pontatlanul ideztem.

Szerintem erkolcsileg helytelen, de jogilag helyes mindket szovetseg eljarasa, mivel kizarolag az szamit sportfegyvernek, amirol az egyik szovetseg azt mondja, hogy az (es a konkretan vasarlo sportlovonek van ra minositese).

Abbol, hogy gyakorlatilag nem lehet megvenni, kovetkezik, hogy gyakorlatilag nem lehet eladni (jogilag szabad!), mert nincs ra vevo. Persze ez csak a magyarorszagi sportlovo vasarlokra vonatkozik, vagyis kulfoldi sportlovonek el lehet adni, de az kenyelmetlenebb.

Bel
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Elvileg sportegyesület részére, gyakorlatilag lőtérüzemeltető részére eladható, de amíg nem írják elő, hogy az adott sportfegyverrel kell megszerezni a minősítést, addig marad!

Én még három sporttársról tudok, akinek van .50AE-je, vajon ki lehet az ötödik? Viccet félretéve, én 20-30 darabra tenném a hazai állományt, de valóban, eléggé belterjes.

Zsotrám: már fáradt vagyok leírni a részleteket, valahol ott van a fórumon. Egy a lényeg, az ilyen dolgok mindig mindenhol egy emberen múlnak.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.11.01. 17:42 Elvileg sportegyesület részére, gyakorlatilag lőtérüzemeltető részére eladható, de amíg nem írják elő, hogy az adott sportfegyverrel kell megszerezni a minősítést, addig marad!

Én még három sporttársról tudok, akinek van .50AE-je, vajon ki lehet az ötödik? Viccet félretéve, én 20-30 darabra tenném a hazai állományt, de valóban, eléggé belterjes.

Zsotrám: már fáradt vagyok leírni a részleteket, valahol ott van a fórumon. Egy a lényeg, az ilyen dolgok mindig mindenhol egy emberen múlnak.
Váltócsövet sem lehet beíratni meglévő fegyverhez?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Az is megszerzés, ahhoz is ajánlás kell, sajnos...
Poresz
Veterán
Veterán

bel írta: 2025.11.01. 16:47 Az MDLSZ reszerol pedig par eve volt egy elnoksegi hatarozat, kb. azzal a szoveggel, hogy a rendorseggel es mas szovetseggel valo kozultacio alapjan a jovoben nem javasoljak .50-es kaliberu fegyver sportcelu megszerzeset. Persze mivel a hatarozatot nem talaltam most meg, ezert nyilvan pontatlanul ideztem.
Tessék, rávezettél, hol keressem:

"Az MDLSZ Elnökségének 2021.09.08./02. számú határozata

Az elnökség digitális úton, 5 IGEN szavazattal a következő egyhangú határozatot hozta:

A társszövetséggel (és releváns hatóságokkal) hónapok óta folyó háttér egyeztetések eredményeképpen az MSSZ vezetéséhez hasonlóan az MDLSZ vezetése is megvizsgálta szakágaink lövész sportágait és megállapította, hogy egyetlen sportágunk egyetlen versenyszámában sem használható eredményesen .50-es (12,7 mm) kaliberű rövid, és huzagolt csövű hosszú golyós lőfegyver. Ilyen kaliberű lőfegyverek – a jelenlegi sportági rendszerben – sportolási célra nem alkalmasak, ezért a mai naptól a szövetség nem ad ki támogatást ilyen lőfegyverek beszerzéséhez.

A 253/2004. (VIII.31.) Korm. rendelet 23. § (1) bek. úgy rendelkezik, hogy
»sportlövészetre lőfegyver tartása annak a sportolónak engedélyezhető, aki sportlövészet folytatása céljából nyilvántartásba vett sportegyesületnél (a továbbiakban: sportegyesület) leigazolt, az országos sportági szakszövetség által kiadott, érvényes versenyengedéllyel rendelkező minősített sportlövő és rendszeres sporttevékenysége alapján a saját tulajdonú lőfegyver tartását az országos sportági szakszövetség javasolja.«

A jogszabály ezzel a sportági szakszövetség kizárólagos döntési körébe utalja a kérdés eldöntését, és annak megítélését, hogy egy adott lőfegyver alkalmas-e az adott célra, illetve, hogy az adott sportoló, a rendszeres sporttevékenysége alapján valóban tarthassa saját jogán az adott lőfegyvert. Az elnökség ezen felhatalmazás alapján hozta meg döntését, melyről a társszövetséget és az ORFK Igazgatásrendészetet is értesíti.

A döntésnek visszamenőleges hatálya nincs.

Az MDLSZ Elnöksége"
bel írta: 2025.11.01. 16:47 Szerintem erkolcsileg helytelen, de jogilag helyes mindket szovetseg eljarasa, mivel kizarolag az szamit sportfegyvernek, amirol az egyik szovetseg azt mondja, hogy az (es a konkretan vasarlo sportlovonek van ra minositese).
Mindenki abban hihet, amiben akar, de jelenleg az a biztos, hogy egyetlen egy szem életünk van, és csak ezzel gazdálodhatunk, hogy boldogok lehessünk. "Ha a csónakoddal átviszel valakit a másik partra, te is átjutsz." - Számomra alapvető, hogy ha nekem semmibe vagy alig valamibe kerül, akkor segítem a másikat. Pláne, hogy ha senki sem dob a kalapba, mert mindenki a többiekre vár, akkor én sem tudok kivenni belőle. - És fordítva: az én szememben megbocsáthatatlan, ha valaki a kisujját sem mozdítja a másikért, amikor az semmibe se kerülne neki. Aki pedig direkt szívatja a másikat, az már csak biológiai értelemben ember.

Égjenek a pokolban!

Utóirat:
1./2
bel írta: 2025.11.01. 16:47 Ez hosszu ideje igy van, en, a sajat szintemen ezen nem tudok valtoztatni.
A saját szinteden pozitív irányba változtattad a fegyveres életemet: köszönöm.

2./2
Chronicus Magnumitis írta: 2025.11.01. 21:27 Az is megszerzés, ahhoz is ajánlás kell, sajnos...
Nyilván Te is tudod, hogy az ember csinálgatja azt, ami az életéhez kell, majd elkezd játszani és/vagy vetélkedni. A vadászatból, katonáskodásból és az önvédelemből sportlövészet lett. Meglepően nem is olyan régen - nagyszüleim gyerekkoráig - egy fontos hétköznapi készség volt a lovaglás és a kocsihajtás, még a fegyveres vonatkozás nélkül is, ma pedig lovakat szinte kizárólag csak hobbi- és sportcélra tartanak. Az autózás színtisztán úgy indult, hogy eljussunk A-pontból B-pontba, de pár év(!) alatt eljutottak oda, hogy ki tud jobb autót építeni és ki tudja jobban vezetni, egy Forma-1-es autóval pedig még az ölembe ültetve sem tudnám elvinni oviba a rám bízott unokahugit, pláne nem egy zsák krumpli és egy tálca tojás társaságában… A pillangóúszásnak pedig végképp semmi köze sincs ahhoz, hogy ne fulladjunk bele a vízbe.

"megvizsgálta szakágaink lövész sportágait és megállapította, hogy egyetlen sportágunk egyetlen versenyszámában sem használható eredményesen…" - Blablabla! Minden alkalmas sportra, mert mindenhez lehet sportot kitalálni, ami minimálisan szórakoztató, és poetschméregetésre alkalmas. (Bocsánat az erős kifejezésért, csak megvan a véleményem arról, amikor nem - l'art pour l'art - a sport öröméért sportolnak.)
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Poresz írta: 2025.11.02. 12:44

Égjenek a pokolban!
OFF
Ha, és ismét ha: több 300+méteres pálya lenne, akkor simán mehetne ez a kaliber hosszútávlövésre.
Ha 2 :
Ha nem fosna a béjemwés csóka attól, hogy ez a falat is átviszi.....
ON
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.11.02. 12:44 Tessék, rávezettél, hol keressem:

"Az MDLSZ Elnökségének 2021.09.08./02. számú határozata

Az elnökség digitális úton, 5 IGEN szavazattal a következő egyhangú határozatot hozta:

A társszövetséggel (és releváns hatóságokkal) hónapok óta folyó háttér egyeztetések eredményeképpen az MSSZ vezetéséhez hasonlóan az MDLSZ vezetése is megvizsgálta szakágaink lövész sportágait és megállapította, hogy egyetlen sportágunk egyetlen versenyszámában sem használható eredményesen .50-es (12,7 mm) kaliberű rövid, és huzagolt csövű hosszú golyós lőfegyver. Ilyen kaliberű lőfegyverek – a jelenlegi sportági rendszerben – sportolási célra nem alkalmasak, ezért a mai naptól a szövetség nem ad ki támogatást ilyen lőfegyverek beszerzéséhez.

A 253/2004. (VIII.31.) Korm. rendelet 23. § (1) bek. úgy rendelkezik, hogy
»sportlövészetre lőfegyver tartása annak a sportolónak engedélyezhető, aki sportlövészet folytatása céljából nyilvántartásba vett sportegyesületnél (a továbbiakban: sportegyesület) leigazolt, az országos sportági szakszövetség által kiadott, érvényes versenyengedéllyel rendelkező minősített sportlövő és rendszeres sporttevékenysége alapján a saját tulajdonú lőfegyver tartását az országos sportági szakszövetség javasolja.«

A jogszabály ezzel a sportági szakszövetség kizárólagos döntési körébe utalja a kérdés eldöntését, és annak megítélését, hogy egy adott lőfegyver alkalmas-e az adott célra, illetve, hogy az adott sportoló, a rendszeres sporttevékenysége alapján valóban tarthassa saját jogán az adott lőfegyvert. Az elnökség ezen felhatalmazás alapján hozta meg döntését, melyről a társszövetséget és az ORFK Igazgatásrendészetet is értesíti.

A döntésnek visszamenőleges hatálya nincs.

Az MDLSZ Elnöksége"

Mindenki abban hihet, amiben akar, de jelenleg az a biztos, hogy egyetlen egy szem életünk van, és csak ezzel gazdálodhatunk, hogy boldogok lehessünk. "Ha a csónakoddal átviszel valakit a másik partra, te is átjutsz." - Számomra alapvető, hogy ha nekem semmibe vagy alig valamibe kerül, akkor segítem a másikat. Pláne, hogy ha senki sem dob a kalapba, mert mindenki a többiekre vár, akkor én sem tudok kivenni belőle. - És fordítva: az én szememben megbocsáthatatlan, ha valaki a kisujját sem mozdítja a másikért, amikor az semmibe se kerülne neki. Aki pedig direkt szívatja a másikat, az már csak biológiai értelemben ember.

Égjenek a pokolban!

Utóirat:
1./2

A saját szinteden pozitív irányba változtattad a fegyveres életemet: köszönöm.

2./2

Nyilván Te is tudod, hogy az ember csinálgatja azt, ami az életéhez kell, majd elkezd játszani és/vagy vetélkedni. A vadászatból, katonáskodásból és az önvédelemből sportlövészet lett. Meglepően nem is olyan régen - nagyszüleim gyerekkoráig - egy fontos hétköznapi készség volt a lovaglás és a kocsihajtás, még a fegyveres vonatkozás nélkül is, ma pedig lovakat szinte kizárólag csak hobbi- és sportcélra tartanak. Az autózás színtisztán úgy indult, hogy eljussunk A-pontból B-pontba, de pár év(!) alatt eljutottak oda, hogy ki tud jobb autót építeni és ki tudja jobban vezetni, egy Forma-1-es autóval pedig még az ölembe ültetve sem tudnám elvinni oviba a rám bízott unokahugit, pláne nem egy zsák krumpli és egy tálca tojás társaságában… A pillangóúszásnak pedig végképp semmi köze sincs ahhoz, hogy ne fulladjunk bele a vízbe.

"megvizsgálta szakágaink lövész sportágait és megállapította, hogy egyetlen sportágunk egyetlen versenyszámában sem használható eredményesen…" - Blablabla! Minden alkalmas sportra, mert mindenhez lehet sportot kitalálni, ami minimálisan szórakoztató, és poetschméregetésre alkalmas. (Bocsánat az erős kifejezésért, csak megvan a véleményem arról, amikor nem - l'art pour l'art - a sport öröméért sportolnak.)
Bokros doki tud esetleg ehhez valamit hozzátenni?

Mert ebből a hivatkozott jogszabályból én még azt sem olvasom ki, hogy minden egyes fegyver esetében külön kellene a javaslat. Egyszer javasolták, az első fegyvernél. Annak utána mitől járna le a szavatossága?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.11.02. 15:26 Bokros doki tud esetleg ehhez valamit hozzátenni?

Mert ebből a hivatkozott jogszabályból én még azt sem olvasom ki, hogy minden egyes fegyver esetében külön kellene a javaslat. Egyszer javasolták, az első fegyvernél. Annak utána mitől járna le a szavatossága?
Ezt már párszor megbeszéltük a fórumokon az ajánlásról. Ez a status quo. Nem biztos, hogy ezt perpillanat piszkálni kellene, de az aktuális ismereteim szerint valóban nem kellene fegyverenként ajánlás. A gyakorlatban meg kell (kérik), és a lövőnek szó szerint egy egyperces meló és egy kattintás (MDLSZ-nél; MSSZ még karbon alapú).
Poresz
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2025.11.02. 16:02 Ezt már párszor megbeszéltük a fórumokon az ajánlásról. Ez a status quo. Nem biztos, hogy ezt perpillanat piszkálni kellene, de az aktuális ismereteim szerint valóban nem kellene fegyverenként ajánlás. A gyakorlatban meg kell (kérik), és a lövőnek szó szerint egy egyperces meló és egy kattintás (MDLSZ-nél; MSSZ még karbon alapú).
Szerencsétlen esetben pedig két szabadnap elmegy rá: sportegyesület elnöke + megyei főtitkár.

A Bel melletti másik egyesületemben az a szokás, hogy a klub alapító elnöke fegyvermester is, meg nyár óta az udvarában van az egyesületi lőtér: mivel ilyen központ jellege van, a kialakult szokás és megoldás az, hogy ha valami kell az MSSz-től, akkor bevisszük a papírunkat, és a következő hetekben az amúgy is az MSSz felé járó fontosabb klubtagok viszik-intézik-hozzák az egész köteget. - De ehhez kedvező személybeli és földrajzi adottságok is kellenek. Plusz ez nagyon nem last minute.
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

az orosz mérnökök megint alkottak :):):)
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

"...és rendszeres sporttevékenysége alapján a saját tulajdonú lőfegyver tartását az országos sportági szakszövetség javasolja.«

A jogszabály ezzel a sportági szakszövetség kizárólagos döntési körébe utalja a kérdés eldöntését, és annak megítélését, hogy egy adott lőfegyver alkalmas-e az adott célra..."

Speciel pont, hogy nem. A jogszabály csak arról szól, hogy "igen, javaslom, hogy a spori tarthasson fegyvert" vagy "nem javaslom". Adott lőfegyverről és annak alkalmasságáról szó sincs. De hát igen, status quo, tény, nem is dödögök rajta, de gondolom, pont ez volt az aksurv-ügyben is a hivatkozási alap.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Sportorvosi kör eddigi leggyorsabb lefutása.
Ma, kedden vérvétel után hívom a sportorvost időpontért. (Szeged) Nézi-nézi, november 6 jó lesz? Kettő nap, holnapután.
Bazzeg ez az edigi rekord, eddig ilyen 1 hetekre előre szokták adni.

Szóval ha nincs más mód és nagyon ég a ház, gyertek vidékre.
(Disclaimer: a havária helyzetről illik előre szólni, hogy ne gondoljanak mögé semmilyen nem létező sundám-bundám dolgot.)
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

TotoHU írta: 2025.11.04. 12:13 (Disclaimer: a havária helyzetről illik előre szólni, hogy ne gondoljanak mögé semmilyen nem létező sundám-bundám dolgot.)
Ez mindent elmond a magyar fegyvertartók jogi és mentális helyzetéről.
Mintha nem lenne kurvára mindegy melyik orvos nyom egy pecsétet a papírra. (és amúgy ez orvosnak miért fáj?)
Nah szóval érted.
"..."
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TurboP írta: 2025.11.04. 12:31 Ez mindent elmond a magyar fegyvertartók jogi és mentális helyzetéről.
Mintha nem lenne kurvára mindegy melyik orvos nyom egy pecsétet a papírra. (és amúgy ez orvosnak miért fáj?)
Nah szóval érted.
Elvben igazad van, gyakorlatilag viszont a Covid alatti sportorvosi visszaélések miatt egy ideig elég gyanakvóak voltak a sportorvosok a megszokottól eltérővel szemben. Nekem sem értették mit keresek ott 2021-ben akkor még Pest megyei lakcímmel. Azóta nyugodtság van.
Jobb előre kommunikálni a helyzetet, mint a helyszínen magyarázkodni.
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

TotoHU írta: 2025.11.04. 14:38 Elvben igazad van, gyakorlatilag viszont a Covid alatti sportorvosi visszaélések miatt egy ideig elég gyanakvóak voltak a sportorvosok a megszokottól eltérővel szemben. Nekem sem értették mit keresek ott 2021-ben akkor még Pest megyei lakcímmel. Azóta nyugodtság van.
Jobb előre kommunikálni a helyzetet, mint a helyszínen magyarázkodni.
Már nincsen területi ellátási kötelezettség, mehetsz bárhova. Gondolom ez a sportorvosokra is vonatkozik.
Ez megint a szokásos nettó kis királykodás, mint sok minden itthon.

Amúgy az egészségablak app-ban nincsenek időpontok?
"..."
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TurboP írta: 2025.11.04. 14:52 Már nincsen területi ellátási kötelezettség, mehetsz bárhova. Gondolom ez a sportorvosokra is vonatkozik.
Ez megint a szokásos nettó kis királykodás, mint sok minden itthon.

Amúgy az egészségablak app-ban nincsenek időpontok?
Kinek lenne jó, ha lenne? Akkor oldd meg, ha tudod... :(

Azért az is érdekes, írtam már, hogy mennyire féltik a rongyos kis pénzüket. Házidokinénik ismerőse minden szükséges vizsgát megcsinált, és jelentkezett, hogy akkor vegyék fel a névjegyzékbe sportorvosnak. Nem hagyták... Másfél éve próbálkozik, egyelőre eredmény nélkül.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

AndyA írta: 2025.11.04. 17:14 Kinek lenne jó, ha lenne? Akkor oldd meg, ha tudod... :(

Azért az is érdekes, írtam már, hogy mennyire féltik a rongyos kis pénzüket. Házidokinénik ismerőse minden szükséges vizsgát megcsinált, és jelentkezett, hogy akkor vegyék fel a névjegyzékbe sportorvosnak. Nem hagyták... Másfél éve próbálkozik, egyelőre eredmény nélkül.
Az én HO-m is (aki viszont nagyon jó fej, mindenben partner) kategórikusan elutasította, hogy OSEI névjegyzékbe vegyék.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.11.04. 17:19 Az én HO-m is (aki viszont nagyon jó fej, mindenben partner) kategórikusan elutasította, hogy OSEI névjegyzékbe vegyék.
Onnantól kezdve nem lenne se éjjele, se nappala. Meg tudom érteni.

De ez a másik fickó pontosan sportorvos akar lenni, és nem hagyják.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2025.11.04. 12:13 Sportorvosi kör eddigi leggyorsabb lefutása.
Ma, kedden vérvétel után hívom a sportorvost időpontért. (Szeged) Nézi-nézi, november 6 jó lesz? Kettő nap, holnapután.
Bazzeg ez az edigi rekord, eddig ilyen 1 hetekre előre szokták adni.

Szóval ha nincs más mód és nagyon ég a ház, gyertek vidékre.
(Disclaimer: a havária helyzetről illik előre szólni, hogy ne gondoljanak mögé semmilyen nem létező sundám-bundám dolgot.)
Mákod van. Én tegnap voltam, másfél órát autóztam Újszilvásra, mert csak ott volt 45 napra előre szabad időpont.
Büdöspesten és környékén három hónapra előre nem volt semmi. De legalább nem kellett fizetni. Pontosabban, azért nem kellett, mert nem tudta az orvos, kell-e, miért kellene-e, és mennyit kellene.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

verseny utan guberaltam es talaltam par ilyent.
20251105_075851.jpg
mi okozta?
ingyom bingyom tálib-e?
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

Brutál milyen leterheltség van Pest környékén ezek alapján sportorvos szempontból.
Én vidéken másnapra kb mindig kapok.

Gondolom az sem javított a helyzeten, hogy júni 1-től ingyenes lett.

Amikor kezdtem a lövészetet és sportdokit kerestem volt aki nagy panaszkodva mondta, hogy 5000 ember tartozik hozzá, nem vállal többet.
Kicsit meg is sajnáltam. :roll:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2025.11.05. 08:02 verseny utan guberaltam es talaltam par ilyent.
20251105_075851.jpg
mi okozta?
Valami adogatási hiba, elakadt a lőszer, azért horpadt be az orra, nem ment csőre, gyors töltőfogás, és utána a verseny hevében megfeledkezett róla, és elfelejtette összeszedni a gazdája?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2025.11.05. 08:34 Valami adogatási hiba, elakadt a lőszer, azért horpadt be az orra, nem ment csőre, gyors töltőfogás, és utána a verseny hevében megfeledkezett róla, és elfelejtette összeszedni a gazdája?
+1
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2025.11.05. 08:10 Brutál milyen leterheltség van Pest környékén ezek alapján sportorvos szempontból.

Amikor kezdtem a lövészetet és sportdokit kerestem volt aki nagy panaszkodva mondta, hogy 5000 ember tartozik hozzá, nem vállal többet.
Hol van az a vidék? :-)

Lehet, hogy jó lenne tudni, biztos, ami biztos.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.11.05. 08:02 verseny utan guberaltam es talaltam par ilyent.
20251105_075851.jpg
mi okozta?
ööö, ez most ugye megint trollkodás?

Mert azért ez eléggé közismert jelenség, és újratöltőknél is rendszeresen előkerül. Meg az is, hogy ezt így már tilos megpróbálni ellőni, hiszen kiszámíthatatlan a gáznyomás-emelkedés.
bandligy
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2025.11.05. 08:10 Brutál milyen leterheltség van Pest környékén ezek alapján sportorvos szempontból.

Én tegnap voltam az OSEIben és 7200-at legomboltak rólam. Ma a rendőrségem hallottam, h Bicskén ingyenes volt. Gondoltam megkérdezem az ügyintézőket, hogy nem lett-e ingyenes: "azt ő nem tudja csak a BRFKért felel..."
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

bandligy írta: 2025.11.05. 10:20 Én tegnap voltam az OSEIben és 7200-at legomboltak rólam. Ma a rendőrségem hallottam, h Bicskén ingyenes volt. Gondoltam megkérdezem az ügyintézőket, hogy nem lett-e ingyenes: "azt ő nem tudja csak a BRFKért felel..."
Egy jó nagy sóhaj után a "Júni 1-től ingyenes" válasz jött a "mennyivel tartozok?" kérdésre. :lol:
Bár 2000 forintot szokott kérni, szóval kb. lényegtelen.. az időd az, ami drága.
(A dátum lehet nem pontos, de asszem júni 1-et mondott a doki)

Szerk.:
Most hogy néztem a szabad időpontokat, létezik "last-minute" foglalás/időpont, arra azt írja 7000ft és az OSEI-nek kell fizetni közvetlenül.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tvsmaci 2025.11.05. 11:36-kor.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.11.05. 09:48 Hol van az a vidék? :-)

Lehet, hogy jó lenne tudni, biztos, ami biztos.
dr. Cséri Tamás
Tapolcán és Pápán rendel.

Kíváncsiságból ránéztem:
Csatolmányok
szabad időpontok Tpc.jpg
szabad időpontok Tpc.jpg (46.18 KiB) Megtekintve 1357 alkalommal
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2025.11.05. 11:34 dr. Cséri Tamás
Tapolcán és Pápán rendel.

Kíváncsiságból ránéztem:
Ezt jó tudni. Nekem most nyárra került át az évfordulóm, és olyankor gyakran vagyok azon a környéken, Tapolca fél óra sincs. :-)

THX!
bandligy
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2025.11.05. 11:31 Egy jó nagy sóhaj után a "Júni 1-től ingyenes" válasz jött a "mennyivel tartozok?" kérdésre. :lol:
Bár 2000 forintot szokott kérni, szóval kb. lényegtelen.. az időd az, ami drága.
(A dátum lehet nem pontos, de asszem júni 1-et mondott a doki)

Szerk.:
Most hogy néztem a szabad időpontokat, létezik "last-minute" foglalás/időpont, arra azt írja 7000ft és az OSEI-nek kell fizetni közvetlenül.
Nem volt last minute normál webennfoglalt időpont volt és 7200 Ft-ot fizettem. Fegyvertartási címen.

Köszi az infókat!
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Kíváncsiságból végigpöcögtettem a foglalásokat. Budapest 4 rendelőjében semmi, Pest megye 9 városában semmi, Cegléden van gyorsan és sok időpont, valamint Újszilváson decemberre hetente 1-1. Ezek szerint Cegléd lesz a befutó jövőre.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2025.11.05. 12:47 Kíváncsiságból végigpöcögtettem a foglalásokat. Budapest 4 rendelőjében semmi, Pest megye 9 városában semmi, Cegléden van gyorsan és sok időpont, valamint Újszilváson decemberre hetente 1-1. Ezek szerint Cegléd lesz a befutó jövőre.
AZÉRT nincs foglalható időpont emlékeim szerint sehol, mert AZ ingyenes lenne, míg a "sürgősséggel" az fizetős. Tehát telefonon kell egyeztetni és árat kérni, úgy, hogy nagyon sürgős, mert engedély ugrik stb.

A jogban ott a körlevéljogszabály ami erről intézkedik.

Ja, itten van:

https://osei.hu/images/stories/osei/koz ... geknek.pdf

"Amennyiben a sportorvosi alkalmassági vizsgálat nem az általános előjegyzésben
szereplő sportoló számára kerül elvégzésre, tehát időpont nélkül, vagy „Last Minute”
időpontra érkezik a sportoló és a sportorvosi vizsgálata 36 órán belüli megkezdődik
kiegészítő térítési díj fizetése válik kötelezővé
(soronkívüliséget nem biztosít)

7.000.- Ft/fő"
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

bandligy írta: 2025.11.05. 12:46 Nem volt last minute normál webennfoglalt időpont volt és 7200 Ft-ot fizettem. Fegyvertartási címen.

Köszi az infókat!
Lehúztak, mint ahogy tavaly engem is. Tavalyelőtt 4700-at fizettem, de hiába mutattam a telefonon a kártyás vásárlást, annyit mondtak, hogy a szomszéd szobában ülő Micike szerint 7200-at kell fizetni.

Már csak azt nem értem, mi közük a fegyvertartáshoz, amikor a 215/2004 (VII.13.) Korm. rendelet 9.§ (1) alapján ígyis-úgyis ki kell tölteniük az MSSz vagy MDLSz sortorvosi engedély nyomtatványát. A kis könyv semmit sem jelent.

Kiegészítés: valamint a 2004. évi I. törvény a sportról 3. § (4) pontja szerint a versenyengedély csak a sportorvosi engedéllyel együtt érvényes, tehát az MDLSz-es papírt el se veheti tőlem az Igrend.
Na, ki is nyomtatom, és holnap rákérdezek náluk, hogy is van ez.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.11.05. 13:03 Lehúztak, mint ahogy tavaly engem is. Tavalyelőtt 4700-at fizettem, de hiába mutattam a telefonon a kártyás vásárlást, annyit mondtak, hogy a szomszéd szobában ülő Micike szerint 7200-at kell fizetni.

Már csak azt nem értem, mi közük a fegyvertartáshoz, amikor a 215/2004 (VII.13.) Korm. rendelet 9.§ (1) alapján ígyis-úgyis ki kell tölteniük az MSSz vagy MDLSz sortorvosi engedély nyomtatványát. A kis könyv semmit sem jelent.

Kiegészítés: valamint a 2004. évi I. törvény a sportról 3. § (4) pontja szerint a versenyengedély csak a sportorvosi engedéllyel együtt érvényes, tehát az MDLSz-es papírt el se veheti tőlem az Igrend.
De a sportorvosit az igrend beírja a barna könyvbe, és akkor az lesz "A Sportorvosi", amivel együtt érvényes a versenyengedély.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.11.05. 12:55 AZÉRT nincs foglalható időpont emlékeim szerint sehol, mert AZ ingyenes lenne, míg a "sürgősséggel" az fizetős. Tehát telefonon kell egyeztetni és árat kérni, úgy, hogy nagyon sürgős, mert engedély ugrik stb.

A jogban ott a körlevéljogszabály ami erről intézkedik.

Ja, itten van:

https://osei.hu/images/stories/osei/koz ... geknek.pdf

"Amennyiben a sportorvosi alkalmassági vizsgálat nem az általános előjegyzésben
szereplő sportoló számára kerül elvégzésre, tehát időpont nélkül, vagy „Last Minute”
időpontra érkezik a sportoló és a sportorvosi vizsgálata 36 órán belüli megkezdődik
kiegészítő térítési díj fizetése válik kötelezővé
(soronkívüliséget nem biztosít)

7.000.- Ft/fő"
Saccra emiatt "nincs" foglalható időpont, és lesz "véletlenül" foglalható max. 2 napra előre.

De rólam mindenki tudja, hogy májcserére várok.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.11.05. 15:15 De a sportorvosit az igrend beírja a barna könyvbe, és akkor az lesz "A Sportorvosi", amivel együtt érvényes a versenyengedély.
Nem csak barnakönyves versenyzők vannak, sokan egyesületivel lőnek.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2025.11.05. 13:03 a versenyengedély csak a sportorvosi engedéllyel együtt érvényes, tehát az MDLSz-es papírt el se veheti tőlem az Igrend.
Szia,

Az egyesuleti tagkonyvben (kek konyv) is benne van.

Bel
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.11.05. 15:22 Szia,

Az egyesuleti tagkonyvben (kek konyv) is benne van.

Bel
Az MDLSZ-nél is van?
Az ottani klubbtól nem kaptam.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.11.05. 15:17 Nem csak barnakönyves versenyzők vannak, sokan egyesületivel lőnek.
A tagsági könyvbe is be kell írva legyen.

Engem az igrend kis híján kihajított a múltkor, mert a fehér papír megvolt, de a tagságiban nem szerepelt bepecsételve.

Azután mondtam nekik, hogy ne szórakoztassanak már, két hétig szabin a doki (így jár, aki augusztusban született), addigra meg lejár a határidő. Egyértelmű, hogy van sportorvosim, a tagságiba meg majd beírja a doki, ha visszajött. Úgyis a barna könyv számít, nem a fehér papír, amit az MSSZ-nél el sem vesz az igrend, mert sok évre szól.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2025.11.05. 15:42 Az MDLSZ-nél is van?
Az ottani klubbtól nem kaptam.
Nekem a kékben nincs benne, csak az MSSZ-esben, mert a doki onnan valósi, oda írja bele. De MDLSZ versenyen is elég nekik a barna könyvbe beírt sportorvosi.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Én nem is a szokásjogot kérdőjeleztem meg, hanem az a kérdés, hogy a sporttagsági könyv megfeleltethető-e a 215/2004. korm.rendelet 9.§ (1)-ben leírt "sportorvosi engedély"-nek, amelynek kötelező tartalmi elemeit az 1. melléklet írja le. Szerintem nem, mert egyrészt nincs benne pl. a TAJ szám, másrészt a rendelet úgy fogalmaz, hogy "A sportorvosi vizsgálat eredményét a sportszövetség által külön erre a célra ... készített nyomtatványon ... kell nyilvántartani."
A tagsági könyv nem egy külön erre a célra készített nyomtatvány, hiszen sok más egyéb is van benne.

Persze, tudom, hogy így működik, nincs is vele semmi baj, arra szerettem volna rávilágítani, hogy a gyakorlat (mint sok más helyen is) köszönőviszonyban sincs a jogszabályi háttérrel. Szerintem. De nem vagyok jogász, csak elolvastam az idevonatkozókat, és így értelmeztem.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2025.11.05. 01:46 Mákod van. Én tegnap voltam, másfél órát autóztam Újszilvásra, mert csak ott volt 45 napra előre szabad időpont.
Büdöspesten és környékén három hónapra előre nem volt semmi. De legalább nem kellett fizetni. Pontosabban, azért nem kellett, mert nem tudta az orvos, kell-e, miért kellene-e, és mennyit kellene.
Hsz-ek alapján úgy tűnik, minél messzebb megy az ember Bp-től, annál egyszerűbb a helyzet. Sajnos ez a közvetlen érintetteken kívül kb. senkit sem érdekel.

Amit egy kolléga is írt feljebb - ha marad a mostani áldatlan állapot, érdemes a sportorvosi lejárata környékén egy családi programmal összekötni a dolgot. Mondjuk - akinél nyáron jár le - eljönni asszonnyal a szegedi szabadtéri játékokra egy jó előadásra, vagy Gyulára egy jó fürdőzésre - délelőtt meg sportorvos. És hasonlók.

Lássuk meg a mögöttes szándékot: a belföldi turizmus fellendítése a cél, ismerd meg hazád a sportorvosi ügyntézéssel egybekötve.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.10.22. 07:35
Glock-VVVVVilágfelfordulás: hivatalosak az új V-modellek!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/glock- ... -modellek/

Kép
Ruger RXM a következő?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.11.07. 09:45 Ruger RXM a következő?
Jelenleg igen, azt célozták meg. De hamarosan bármire rászállnak, ami Glock klón, így valószínűleg a SCOTUS fogja beverni a kaliforniai politikusok arcát a törvényük alkotmányellenessége okán előbb-utóbb.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.11.07. 09:48 Jelenleg igen, azt célozták meg. De hamarosan bármire rászállnak, ami Glock klón, így valószínűleg a SCOTUS fogja beverni a kaliforniai politikusok arcát a törvényük alkotmányellenessége okán előbb-utóbb.
2002, Bruen után szabadon?
Poresz
Veterán
Veterán

Lemondtam egy sportorvosi időpontot: aki kapja, marja!
Dr. Győriné Mező Beáta, Gyál, József Attila utca 1., 2025. december 22. (hétfő) 17:30. → Időpontfoglalás: drmezobeata.salonic.hu.

* * *

A múltkori nyűgömnek…
Poresz írta: 2025.10.21. 17:39 Keresek olyan sportorvost, akihez Cinkotáról délután kb. fél három órakor elindulva még rendelési időben odaérek tömegközlekedéssel. (B-terv: taxi. Ez nem egy olcsó hobbi…)
Továbbá tanácsot kérek, hogyan csináltassak labort éhgyomorra úgy, hogy reggel hatkor keződik a munkaidőm.

Ugye a sportorvosi alkalmasság lejárta előtt 60 nappal végzett vizsgálat eredményét fogadják el. 60 nappal előbb az vasárnap, 59 nappal előtte állásinterjún voltam, 58 nappal előtte pedig megleptek azzal, hogy ma már be kellett menni dolgozni (egyébként hurrá). A szabim meg kevés lesz, pláne, hogy az ünnepekre is tartalékolni kell. (Nem tudok bemenni dolgozni, ha áll a gyár.)

Hogy beiratni hogyan fogom, azon majd parázok később: egyelőre legyen mit. Egyszerre csak egy dologtól kapjak szívbajt.
…az lett a megoldása, hogy elkezdődött az egyik héten hajnalban kelős, a másik héten pedig késő estig maradós munkaidőm, ami számomra a korán kezdődő szabad délutános és a ügyes-bajos dolgaimat kényelmesen intézős, ébresztőóra nélkül kelős hetek váltakozása.
Írtam az OSEI-nek egy e-mailt (elojegyzes@osei.hu), hogy ekkor jár le a sportorvosi alkalmasságom érvényessége, a BRFK ügyfélfogadása alapján eddig tudom beíratni, ekkor érek rá: adjanak egy időpontot. - Adtak. :-)
Poresz
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.11.07. 11:52 Gilette - férfiasan tökéletes! 8-)

Szóval kihasználtam, hogy gyönyörű az idő és van 20 méterem a kertben lődözni. Meg kifogyott a borotvahabom.
Ezt amúgy is meg akartam kérdezni.

P, azaz nem Poresz, hanem óvintézkedésre vonatkozó mondatok: "P251 Nyomás alatti edény: ne lyukassza ki vagy égesse el, még használat után [értsd: üres, kiürült állapotban] sem."

Nos, dokumentációs mérnök koromban megtanultam, még ha komplett nettó hülyeség is, minden nevetséges felelősségtologató mondatot megköveteltek tőlem a főnökeim. (Vissza szoktam kérdezni: "Egy ábécéskönyvet ne mellékeljek a gépkönyv mellé, hátha olyan kretének fogják kezelni a gépet, akik olvasni sem tudnak?") Ez egy veszélyes gyakorlat, mert a biztonsági szabályoknak is van inflációja, méghozzá precedens alapján. Minél több töltetékben bújnak meg a valóban fontos biztonsági szabályok, annál nagyobb valószínűséggel fognak t0!ni a biztonsági szabályok részére vagy egészére, mert "Hát a múltkor sem lett belőle baj, csak összeírogatnak minden hülyeséget!"

Kislakásomban gyűlnek az üres flakonok, és új munkahelyem is nagy fogyasztója a féktisztítónak. Én úgy gondolom, hogy a kiürült flakonokat legalább 10-15-20 méterre kirakva biztonságosan szétlőhetem. Talán még teli állapotban is. - Van-e ellenvélemény, ennek ellentmondó tapasztalat?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.11.07. 12:20 Ezt amúgy is meg akartam kérdezni.

P, azaz nem Poresz, hanem óvintézkedésre vonatkozó mondatok: "P251 Nyomás alatti edény: ne lyukassza ki vagy égesse el, még használat után [értsd: üres, kiürült állapotban] sem."

Nos, dokumentációs mérnök koromban megtanultam, még ha komplett nettó hülyeség is, minden nevetséges felelősségtologató mondatot megköveteltek tőlem a főnökeim. (Vissza szoktam kérdezni: "Egy ábécéskönyvet ne mellékeljek a gépkönyv mellé, hátha olyan kretének fogják kezelni a gépet, akik olvasni sem tudnak?") Ez egy veszélyes gyakorlat, mert a biztonsági szabályoknak is van inflációja, méghozzá precedens alapján. Minél több töltetékben bújnak meg a valóban fontos biztonsági szabályok, annál nagyobb valószínűséggel fognak t0!ni a biztonsági szabályok részére vagy egészére, mert "Hát a múltkor sem lett belőle baj, csak összeírogatnak minden hülyeséget!"

Kislakásomban gyűlnek az üres flakonok, és új munkahelyem is nagy fogyasztója a féktisztítónak. Én úgy gondolom, hogy a kiürült flakonokat legalább 10-15-20 méterre kirakva biztonságosan szétlőhetem. Talán még teli állapotban is. - Van-e ellenvélemény, ennek ellentmondó tapasztalat?
Azt írták, hogy ne lyukaszd ki. Azt nem, hogy ne lődd szét... :-D
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Poresz írta: 2025.11.07. 12:20 Ezt amúgy is meg akartam kérdezni.

Telivel nem tenném.....
Volt olyan eset, kolumbiában, hogy teli öngyújtó utántöltőt lőtt szét egy hülyegyerek, ami oda volt szigszalagozva egy beton kefnihez.
amikor mellette kb 40 cm repült vissza a lövedék, csak röhögött.
Mi meg jól megvertük.
Fizetett bér-Troll.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.11.07. 12:40 Telivel nem tenném.....
Volt olyan eset, kolumbiában, hogy teli öngyújtó utántöltőt lőtt szét egy hülyegyerek, ami oda volt szigszalagozva egy beton kefnihez.
Mi meg jól megvertük.
Mikor jártál Kolumbiában? :-D
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

AndyA írta: 2025.11.07. 13:22 Mikor jártál Kolumbiában? :-D
Az az útlevelem betelt, szétrágta a kutya.
Nem találsz rá bizonyítékot.
Különben is, akkor még a lánykori nevemre szólt.
És azóta tanuvédelem alatt állok.
:lol: :lol: :lol:
Fizetett bér-Troll.
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

RatRace írta: 2025.11.07. 12:40 Telivel nem tenném.....
Mi meg jól megvertük.
Ilyet mi is csináltunk. Mármint nem a verést, hanem teli öngyújtó utántöltős palackot tettünk ki 50m-re, rászigszalagozva pár begyújtott csillagszórót. Majd 50m futás után 22-es puskával ki lehetett lyukasztani a palackot. Szép tűzgömbje lett, de egyébként semmi durvább dolog nem történt. 50m-ről szerintem ez teljesen biztonságos. Természetesen ez is kolumbiában történt, még a sárga idején, hunserv-nek még megvolt az usp-je, toto meg még western kalapban járt… az se ma volt… igaz se volt…
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Sparrow írta: 2025.11.07. 14:08 Ilyet mi is csináltunk. Mármint nem a verést, hanem teli öngyújtó utántöltős palackot tettünk ki 50m-re, rászigszalagozva pár begyújtott csillagszórót. Majd 50m futás után 22-es puskával ki lehetett lyukasztani a palackot. Szép tűzgömbje lett, de egyébként semmi durvább dolog nem történt. 50m-ről szerintem ez teljesen biztonságos. Természetesen ez is kolumbiában történt, még a sárga idején, hunserv-nek még megvolt az usp-je, toto meg még western kalapban járt… az se ma volt… igaz se volt…
á, már megint összevissza beszélünk, félálomban, részegen. :D
Soha, semmi hasonlóban nem volt részünk, mindez csak aljas rágalmazás.
:lol:
Fizetett bér-Troll.
Sjani86
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sjani86 »

Poresz írta: 2025.11.07. 12:20
Kislakásomban gyűlnek az üres flakonok, és új munkahelyem is nagy fogyasztója a féktisztítónak.
Szipuuuuu àààà (bocs ezt nem lehetett kihagyni)
alfonz-szipuá.gif
alfonz-szipuá.gif (1.15 MiB) Megtekintve 890 alkalommal
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.11.07. 14:29 á, már megint összevissza beszélünk, félálomban, részegen. :D
Soha, semmi hasonlóban nem volt részünk, mindez csak aljas rágalmazás.
:lol:
Milyen színű PB-gázpalackot 308-assal...? :lol: :lol: :lol:
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Sziasztok!

Ki mit javasolna 1. fegyvernek?

Februártól lesz meg az 1 éves sportegyesületi tagságim és tervezek addig a 3. minősítő versenyen is indulni (amiben már csak sörétessel lövök).

A fegyverek:

1. Valamilyen Nagykal. golyós puska: Azért gondolom 1.-nek ilyet választani, mert életem első versenyén is a nagykal. golyóssal sikerült meglőnöm a minősítést + úgy gondolom, hogy ezeket a fegyvereket kezelem a legmagabiztosabban és ezekkel tudok a legjobban lőni (Vz. 58-al gyakoroltam a legtöbbet).
AR vonalon: BTS 15 (Nem tudom eldönteni, hogy a .223 Rem. vagy a .300 AAC lenne-e a jobb választás?), Kalashnikov vonalon: WBP Jack, Vz. 58, Zastava ZPAP M70 (mindegyik 7.62×39 mm-ben).

2. Nagykal. pisztoly: Viszonylag sokfélét kipróbáltam már, és sokáig úgy gondoltam, hogy a CZ P-10 C kéne legyen az 1.-m, azonban nem volt túl sok lehetőségem sokat gyakorolni ilyennel és nem is éreztem rá annyira vhogy. A legtöbb gyakorlásom CZ 75 SP-01 Shadow-al zajlott, amit viszonylag hamar megszerettem és úgy érzem, hogy evvel százor jobban és magabiztosabban tudok lőni. Néha volt lehetőségem kipróbálni a CZ Shadow 2 Target-et is ami persze minden szempontból a top volt. Árban is sajnos messze a top volt és úgy érzem, hogy hiába ez lenne a szívem csücske, lehet ez 1.-nek egy kicsit túl nagy vállalás lenne (az áráról nem is beszélve).

3. - Sörétesek: Nem mondom, hogy túl sokat lőttem velük, de tervezek versenyig gyakorolni még, vmilyen pump actionnel lehetőleg. Minden alkalom amikor tudtam lőni akár duplacsövű, akár pump actionnel jól sikerültek a lövések. Szívem szerint valamilyen félautot vennék mondjuk Derya MK12-est vagy Saiga 12-est, de annyira sokat nem tudok róluk. Mindenesetre tetszik, hogy az ilyeneket lehet tárkapacitás korlát nélkül tárolni fegyverszekrényben is.
- Kiskal. golyós puska: Nem sokat lőttem ilyen fegyverrekkel, de amikkel igen az jó volt. Ha választhatnék akkor Ruger 10/22-est mondanám, de ilyen típusú fegyvert csak az olcsó gyakorlása és a fun factora miatt vennék és tartanék. Annyira nem mondanám ezekre a fegyverekre, hogy úgy mindenáron vágynék rájuk.

4. Kiskal. pisztoly: Ruger Mark IV-es lenne. Ezzel gyakoroltam szinte mindig és jól megtanultam a kezelését, lőni is egész jól tudok vele, de a nagykal. pisztolyokkal sokkal jobb eredményeket érek el már jó ideje, visszatérően.

Üdvözlettel,
Zsotrám
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Zsotrám írta: 2025.11.07. 22:04 Sziasztok!

Azt' mégis mire akarod őket majd használni :?:
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

G.D írta: 2025.11.07. 22:16 Azt' mégis mire akarod őket majd használni :?:
Ööö... Lőni szeretne vele? :lol: :lol: :lol:
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Tegnapi sportorvosi vizsgálaton történt: kitölti az MDLSZ lapot, mondtam hogy megyek rövidesen a rendőrségre az eredménnyel.
Meglepetésemre a doktornő (főorvos) "Igen, de ez nemsokára már online lesz".

Van valami konkrétabb infó, hogy a sportorvos utáni rendőrségi kör online felületre kerül rövidesen? A sportorvos már tudni vél valamit.
Nem kérdeztem rá, nem faggattam, örültem hogy bepecsételte amit be kellett.
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

Zsotrám írta: 2025.11.07. 22:04 Ki mit javasolna 1. fegyvernek?
Nyilván legalább valami legalapvetőbb elképzelésed kellene legyen a tervezett fegyverről; hogy hát rövid vagy hosszú, vagy mifene. Amíg ez nincs, addig ne is vegyél semmit se.

De ha mégis veszel egyszer, hát olyat vegyél, amit "olcsó" etetni. Vagyis amivel lősz is temérdeket, s nem csak nézegeted messziről. És amivel könnyű szárazedzeni, amit könnyű elvinni lőtérre, amit "könnyű" tárolni, stb.... Így aztán az én javaslatom első lőfegyver ügyileg egy megfizethető maroklőfegyver, valami népszerű és finanszírozható kaliberben.

Hogy azon belül mi? Józanabbul vélekedők szerint egy .22-es. Nagyvonalúbbak szerint egy .357-es vagy egy 9mm-es. És bármit is választasz, inkább a lőszerre költsd a több pénzt, mintsem lőfegyverre.

Ennél konkrétabb választ nem hiszem, hogy tudsz kapni.

ui.: Nekem anno az első lőfegyverem egy "olcsó" Alfa revolver volt, "olcsón" etethető 9mm Luger kaliberben. Aligha mindenkinek ez álmai fegyvere, de a maga módján praktikus volt számomra.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2025.11.07. 22:52 Tegnapi sportorvosi vizsgálaton történt: kitölti az MDLSZ lapot, mondtam hogy megyek rövidesen a rendőrségre az eredménnyel.
Meglepetésemre a doktornő (főorvos) "Igen, de ez nemsokára már online lesz".

Van valami konkrétabb infó, hogy a sportorvos utáni rendőrségi kör online felületre kerül rövidesen? A sportorvos már tudni vél valamit.
Nem kérdeztem rá, nem faggattam, örültem hogy bepecsételte amit be kellett.
Szerintem a sportorvosi engedélyek nyilvántartása lesz online, legalábbis az idevonatkozó jogszabály is vagy papíralapú, vagy elektronikusan nyilvántartott engedélyekről szól.
Ettől még a rendőrség papír alapon fogja bejegyezni az érvényességet, marad a kanosszajárás. (Adja az isten, bármelyik, hogy ne legyen igazam.)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Februártól lesz meg az 1 éves sportegyesületi tagságim és tervezek addig a 3. minősítő versenyen is indulni (amiben már csak sörétessel lövök).

A fegyverek:

1. Valamilyen Nagykal. golyós puska: Azért gondolom 1.-nek ilyet választani, mert életem első versenyén is a nagykal. golyóssal sikerült meglőnöm a minősítést + úgy gondolom, hogy ezeket a fegyvereket kezelem a legmagabiztosabban és ezekkel tudok a legjobban lőni (Vz. 58-al gyakoroltam a legtöbbet).
AR vonalon: BTS 15 (Nem tudom eldönteni, hogy a .223 Rem. vagy a .300 AAC lenne-e a jobb választás?), Kalashnikov vonalon: WBP Jack, Vz. 58, Zastava ZPAP M70 (mindegyik 7.62×39 mm-ben).

2. Nagykal. pisztoly: Viszonylag sokfélét kipróbáltam már, és sokáig úgy gondoltam, hogy a CZ P-10 C kéne legyen az 1.-m, azonban nem volt túl sok lehetőségem sokat gyakorolni ilyennel és nem is éreztem rá annyira vhogy. A legtöbb gyakorlásom CZ 75 SP-01 Shadow-al zajlott, amit viszonylag hamar megszerettem és úgy érzem, hogy evvel százor jobban és magabiztosabban tudok lőni. Néha volt lehetőségem kipróbálni a CZ Shadow 2 Target-et is ami persze minden szempontból a top volt. Árban is sajnos messze a top volt és úgy érzem, hogy hiába ez lenne a szívem csücske, lehet ez 1.-nek egy kicsit túl nagy vállalás lenne (az áráról nem is beszélve).

3. - Sörétesek: Nem mondom, hogy túl sokat lőttem velük, de tervezek versenyig gyakorolni még, vmilyen pump actionnel lehetőleg. Minden alkalom amikor tudtam lőni akár duplacsövű, akár pump actionnel jól sikerültek a lövések. Szívem szerint valamilyen félautot vennék mondjuk Derya MK12-est vagy Saiga 12-est, de annyira sokat nem tudok róluk. Mindenesetre tetszik, hogy az ilyeneket lehet tárkapacitás korlát nélkül tárolni fegyverszekrényben is.
- Kiskal. golyós puska: Nem sokat lőttem ilyen fegyverrekkel, de amikkel igen az jó volt. Ha választhatnék akkor Ruger 10/22-est mondanám, de ilyen típusú fegyvert csak az olcsó gyakorlása és a fun factora miatt vennék és tartanék. Annyira nem mondanám ezekre a fegyverekre, hogy úgy mindenáron vágynék rájuk.

4. Kiskal. pisztoly: Ruger Mark IV-es lenne. Ezzel gyakoroltam szinte mindig és jól megtanultam a kezelését, lőni is egész jól tudok vele, de a nagykal. pisztolyokkal sokkal jobb eredményeket érek el már jó ideje, visszatérően.

Üdvözlettel,
Zsotrám
Szia!

Az segítene, ha megírnád, a) mennyi a keret? b) mit szeretnél vele csinálni? Ha te se tudod - azt is. Mert ezek nélkül kicsit fingreszelés bármit tanácsolni.

A kerdésed alapján utóbbit feltételezve (te se tudod pontosan, mihez, de nagyon kéne) , és átlagos anyagi lehetőségekből kiindulva (bármit is jelentsen ez). A lentiek VÉLEMÉNYEK. Ha valakinek nem tetszik, semmin kedvem vitatkozni - írjatok mást.

1. BTS. Az AR platformhoz kismillió biszbasz van, úgyis akarsz majd ráaggatni mindenféle sz.rt mint a videojátékokban , és az AR erre (is) a legjobb. Pontosabb, kisebbet rúg, stb mint az AK platform. Szigorúan .223. A 300 AACt felejtsd el.
Ha az AK-ra áll fel, akkor azt vedd ami tetszik. ARhez képest, sportra, reálisan : egyik AK klón sem a legracionálisabb választás - de menő, és működik. még a legolcsóbb kínai SDM is. Olyat vennék, aminek lelke van, van hozzá sztori.

2. Ha a strikeres fegyverek tetszenek, akkor Glock. Árban nem vészes, és 10x annyi kiegészítő van hozzá mint bármi máshoz. Nemglockot műanyagban csak akkor ha nagyon jó vétel.
Ha szeretnél rendes sütést, vagy nem jön be a strikeresakkor Shadow. Bőven elég az 1. Nem kell neked a 2

3. Sörétes: csakis 12 ga mielőtt valami más jutna eszedbe. A cserélhető táras sörétesek MIND megbízhatatlabbak mint a csőtárasak. Saiga jobb, de az se csodaszer - és akad. A legjobb a Vepr lenne - de nincs. Deryaval meg több a gond, mint a Saigákkal. Igazából mindegyiket meg lehet reszelni hogy jó legyen - de akarsz ezzel foglalkozni?. Pumpás jobb. Ha félautomata akkor Benelli vagy Beretta.
A Derya amiben jó, hogy olcsó, és rengeteg kiegészítő van hozzá. Pls 19es banán tár, 21es dobtár, stb stb. Olyan mint a Keserű fegyverek - a felhasználó fejezi be a gyártást, dmiatt használtan többet ér, mint újként - mert más már megszerelte. :lol: Tudom miről beszélek - van kettő.

4. Ruger 10/22-vel nem tudsz nagyot hibázni. Jó választás. Csillió alfaj van belőle, más célra más-más az optimális. Sok jó alternatíva van, pl CZ

5. Ruger Mark IV es se rossz. De ha rosszabbakat lősz vele, mint nagykaliberrel, akkor valszeg rossz a sütése, vagy más baja van annak amit próbáltál. Vagy nem fogod jól. Helyesen tartva mindegyik cellövő 22.es abszurd szinten pontos. Itt is van bőven alternatíva.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Látom, Petya sem alszik...
Első fegyvernek: mindegy. Úgyis lesz második, harmadik, satöbbi. Ha csak az a célod, hogy minél korábban csatlakozz az anonim szopóklubba, vedd meg a legolcsóbbat.
Egy fegyvernek: amit használni akarsz. Amíg nem tisztult le benned, milyen versenyszámban szeretnél rendszeresen indulni, nyugodtan kivárhatod, nem hajt a tatár (csak ha romlott a tojás).
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

AndyA írta: 2025.11.07. 22:44 Ööö... Lőni szeretne vele? :lol: :lol: :lol:
Nem mind1, milyen szakág.
Fizetett bér-Troll.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

A fegyverek:

Üdvözlettel,
Zsotrám
Mielőtt elolvasod a válaszom, OLVASD EL AZ ALÁÍRÁSOM! Aztán tőlem megsértődhetsz, anyám meg kitartóan csuklik úgyis

Na, szóval szerintem a kevesebb az több lenne. Hirtelen mindenből akarsz venni valamit nagyjából, ami népszerűbb fegyverkategória.
Pénzed meg nincs végtelen - ahogy ez a leírtakból kiderül. Meg szerintem időd sem. Ennyi szarra minden évben megszerezni a minősítést sem egyszerű és megfizethető, és jól ennyifélével nem fogsz tudni lőni minddel.

Minek ez az 5-6-féle fegyver HIRTELEN, ELSŐRE? Vegyél mondjuk 2-félét, lehetőleg JÓT, és tanulj meg AZOKKAL jól lőni valamennyire. AZTÁN lépj tovább!

Ez most nettó harácsolási szándék, aztán majd, amikor 1-2 év múlva megunod a szopást esetleg, akkor gigantikus bukóval tudod csak elkótyavetyélni.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.11.08. 06:27 Mielőtt elolvasod a válaszom, OLVASD EL AZ ALÁÍRÁSOM! Aztán tőlem megsértődhetsz, anyám meg kitartóan csuklik úgyis

Na, szóval szerintem a kevesebb az több lenne. Hirtelen mindenből akarsz venni valamit nagyjából, ami népszerűbb fegyverkategória.
Pénzed meg nincs végtelen - ahogy ez a leírtakból kiderül. Meg szerintem időd sem. Ennyi szarra minden évben megszerezni a minősítést sem egyszerű és megfizethető, és jól ennyifélével nem fogsz tudni lőni minddel.

Minek ez az 5-6-féle fegyver HIRTELEN, ELSŐRE? Vegyél mondjuk 2-félét, lehetőleg JÓT, és tanulj meg AZOKKAL jól lőni valamennyire. AZTÁN lépj tovább!

Ez most nettó harácsolási szándék, aztán majd, amikor 1-2 év múlva megunod a szopást esetleg, akkor gigantikus bukóval tudod csak elkótyavetyélni.
Jajj Gvass1 most be rontsd már el a piacot! Mit gondolsz, kiktől vesdzük az a sok vasat? Na ugye.Az átgondolatlanul haracsoló, semmivel sose erek rá lőni, szaré’-hugyé’ eladom apukáktól.

Zsotrám: attól tartok, minden szó amit Gvass1 igaz, és vérrel van az Élet Nagy Lőtérnaplójába beleírva. Lehet h a stílus néha karcos, de Neked ez az első, Neki Te vagy 308-adik.

Kell neked egy pisztoly, és egy puska. Csókolom. Mindegy milyen, de pl Shadow1 és BTS az tök jó irány, és a mainstream fegyvereknek van egy másik előnye is - nem válik be, könnyen el is tudod adni (az egzotikusabb cucokat nem tudid könnyen, és jól eladni) . Mondanám, hogy még jobb lenne egy 22 pisztoly és egy 22 puska, de úgyse fogsz erre hallgatni. Mindenkinek nagykaliber kell.

Egy évig menj el minden létező versenyre, amire tudsz, és tapasztald ki a) egyáltalán mi van b) mi tetszik. Nem a fegyvereket - hanem a szakágakat. És utána ahhoz vegyél még több fegyvert. 8-)

Továbbá: gratulálok az előfeltételek teljesüléséhez, és a különösen ahhoz a bölcsességhez, hogy először kérdezel, és utána veszel! A tipikus éket ciklus görbe úgy néz ki, hogy valaki vesz valami ízét, és utána megkérdezi, hogy ugye jót vettem? :lol:
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

minek kell fegyver?
ha azert hogy elmondhasd a haveroknak van stukkered akkor olyant vegyel amitol felall mert a tobb lenyegtelen
ha azert hogy neha legyen mivel durrogni a loteren es tudj mihez nyulni ha jonnek a zombik akkor olyant ami igenytelen es relative a kezedre all
ha azert mert komolyan akarsz sportolni akkor ezt a kerdest fel se tetted volna de velemenyem szerint a lovok 90%-anak nem ad semmit a sedo2 egy 75bhez kepest.
ha meg a piiz nem szamit akkor goto elso pont kiegeszitve annyival hogy minel dragabb legyen.

egyebkent meg a sportlovok ~90%a az elejen nagyon lekes aztan par ev es kampec.
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.11.08. 07:55 minek kell fegyver?
ha azert hogy elmondhasd a haveroknak van stukkered akkor olyant vegyel amitol felall mert a tobb lenyegtelen
ha azert hogy neha legyen mivel durrogni a loteren es tudj mihez nyulni ha jonnek a zombik akkor olyant ami igenytelen es relative a kezedre all
ha azert mert komolyan akarsz sportolni akkor ezt a kerdest fel se tetted volna de velemenyem szerint a lovok 90%-anak nem ad semmit a sedo2 egy 75bhez kepest.
ha meg a piiz nem szamit akkor goto elso pont kiegeszitve annyival hogy minel dragabb legyen.

Tűpontos.
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.11.08. 06:27 Mielőtt elolvasod a válaszom, OLVASD EL AZ ALÁÍRÁSOM! Aztán tőlem megsértődhetsz, anyám meg kitartóan csuklik úgyis

Úgy látom óriási félreértések történtek itt. Én nem ennyi félét akarok 1.-re tartani. Én csak egy sorrendiséget írtam le, hogy melyiket tartanám leginkább 1.-nek, legszívesebben. Nem is értem, hogy ezt, hogy gondolhattad, hogy egyből ennyit akarnék...

Nem tudom miért kell mindig, azonnal hülyének nézni az embert, és egyből a rosszra gondolni. Elég szomorú ember lehetsz, ha így éled az életed...
(Tudom ez most személyeskedés volt, de pont leszarom. Ha ilyen stílusba irkálsz és ennyire hülyének nézel, akkor: "Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.")
Zsotrám
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2025.11.08. 00:53 Látom, Petya sem alszik...
Első fegyvernek: mindegy. Úgyis lesz második, harmadik, satöbbi. Ha csak az a célod, hogy minél korábban csatlakozz az anonim szopóklubba, vedd meg a legolcsóbbat.
Egy fegyvernek: amit használni akarsz. Amíg nem tisztult le benned, milyen versenyszámban szeretnél rendszeresen indulni, nyugodtan kivárhatod, nem hajt a tatár (csak ha romlott a tojás).
Gyorspontban szeretnék indulni, és az anyagiak pedig olyan 600 000 körül max. Többet nem szeretnék költeni rá.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zsotrám írta: 2025.11.08. 08:15 Úgy látom óriási félreértések történtek itt. Én nem ennyi félét akarok 1.-re tartani. Én csak egy sorrendiséget írtam le, hogy melyiket tartanám leginkább 1.-nek, legszívesebben. Nem is értem, hogy ezt, hogy gondolhattad, hogy egyből ennyit akarnék...
Biztosan én vagyok a hülye, de mindenki másnak is EZ jött le.
Helikopternek lenni persze jó.

(És amúgy qqriq megfejtése a jó tanács: használt, jó állapotú CZ75B és gecisok lőszer gyakorlásra.)
G.D
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.11.08. 00:18 Ha az AK-ra áll fel, akkor azt vedd ami tetszik.
.223-asban.
Petya357 írta: 2025.11.08. 00:182. Ha a strikeres fegyverek tetszenek, akkor Glock. Árban nem vészes, és 10x annyi kiegészítő van hozzá mint bármi máshoz. Nemglockot műanyagban csak akkor ha nagyon jó vétel.
Ha újban gondolkodik, akkor azért elég sok olyan típus van, ami "jobb" a Glocknál (=nem olyan a sütése gyárilag mintha egy reszelőt húzkodnál egy csiszolópapíron) és olcsóbb. Pl. az általa említett P10C is.
G.D
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.11.08. 08:20 Biztosan én vagyok a hülye, de mindenki másnak is EZ jött le.
Én nem voltam benne biztos hogy igazából mit akar, de az eddigi hozzászólásaiból már kb. lejött hogy elég fogalmatlan a csávó (ráadásul némi fogalmazásgátlót is szedhet).
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Zsotrám írta: 2025.11.08. 08:17 Gyorspontban szeretnék indulni, és az anyagiak pedig olyan 600 000 körül max. Többet nem szeretnék költeni rá.
Na, így már világos, ezzel kellett volna kezdeni. Már csak azt találd ki, melyik versenyszámot akarod lőni a gyorspontban, mert jelenleg öt fajta első fegyverre kértél javaslatot. Ha az a kérdésed, melyik versenyszámmal kezdj, amihez megvennéd az első fegyvert, vegyél pisztolyt, könnyebb etetni és hurcolni.

Itt senki nem néz hülyének, még gvass1 sem (sőt, kifejezetten kedves stílusban írt, nem is értem, biztos a karácsonyhoz közeledve szívlágyulást kapott).

Mivel nem értettük, mi a célod pontosan, leírtuk az általános fegyvertartó altípusokat, ebból ki tudod választani, melyik vagy te, ekkor már célzottabb javaslatokat tudunk adni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.11.08. 06:07 Nem mind1, milyen szakág.
Értem én, hogy gőzgép...
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.11.08. 09:44 Na, így már világos, ezzel kellett volna kezdeni. Már csak azt találd ki, melyik versenyszámot akarod lőni a gyorspontban, mert jelenleg öt fajta első fegyverre kértél javaslatot. Ha az a kérdésed, melyik versenyszámmal kezdj, amihez megvennéd az első fegyvert, vegyél pisztolyt, könnyebb etetni és hurcolni.

Itt senki nem néz hülyének, még gvass1 sem (sőt, kifejezetten kedves stílusban írt, nem is értem, biztos a karácsonyhoz közeledve szívlágyulást kapott).

Mivel nem értettük, mi a célod pontosan, leírtuk az általános fegyvertartó altípusokat, ebból ki tudod választani, melyik vagy te, ekkor már célzottabb javaslatokat tudunk adni.
+1
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2025.11.08. 07:55 minek kell fegyver?

+1
Poresz
Veterán
Veterán

Zsotrám írta: 2025.11.08. 08:17 Gyorspontban szeretnék indulni, és az anyagiak pedig olyan 600 000 körül max. Többet nem szeretnék költeni rá.
Ennyit tudok még hozzátenni a többiekhez és segíteni:
1. A barnakönyv legfőbb előnyei:
a. nem zsebmetsző áron kell a lőszert venned, hanem ott és annyiért, ahol és amennyiért jónak látod;
b. a maradék lőszert hazaviheted;
c. legálisan átengedhetnek Neked lőfegyvert.* (Mert ugye a haver pisztolyát barnakönyv nélkül kipróbálni az illegális. Ilyen jogszabályt írni pedig nettó hülyeség és gonoszság.)
2. Márpedig ami viszonylag olcsó, az a .22 LR és a 9×19 mm Luger.

* Korongozás tavaly decemberben cimborámmal. Neki volt barnakönyve és Browning Auto-5-öse, és hatezer forint volt neki egy rotte; nekem nem volt, és tizennyolcezer forintot kértek. Mindketten a lőtéri lőszert és korongokat fogyasztottuk. Tehát tkp. tizenkétezer forintért béreltem fegyvert rotténként. Megkérdeztük, de át nem engedhette nekem a sajátját, mert akkor még nem volt barnakönyvem, a hivatkozási alap pedig a lőtér agyonkamerázása volt. Ez volt nekem a végső lökés a barnakönyvhöz.

A kettő közül válaszd ki az egyiket!

Vegyél egy viszonylag olcsó, használt valamit kettőből az egyik kaliberben! Lehetőleg olyat, ami jó ideje a piacon van, Magyaroszágon is van belőle bőven, ismerik a fegyvermesterek: MCM, CZ75, Glock…
Mondanám, hogy vegyél egy "magyar parát", FÉG "Hi-Powert", mert nekem szerencsém volt, kb. tizenötezer forintért két szép állapotú és meglepően jó gyári sütésű P9M boldog tulajdonosa lettem, és a többi kezembe került is működött a kezemben, de a többiek meglincselnének a különvéleményemért.

Ez az első fegyvered. Ezzel már veheted és viheted a saját lőszered, sokkal szabadabban járhatsz versenyekre, edzésekre, szabadidős lövészetre. A többi majd jön a tapasztalatokkal és élményekkel együtt. - Vagy nem jön, és akkor nem buktál sokat.

Kb. egy éve nekem is ezt tanácsolták.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

x300 írta: 2025.11.08. 21:51 A balesetet mindig a töltetlen fegyverek okozzák.
+1 nagyon igaz. Nem a Humorba illik, inkább ide írom.

Tegnap pisztolyt fogtak rám és a kölkömre. “Nincs töltve” . Elpoénkodtuk, meg nem igazándiból ránk fogták hanem söprés volt - csak így jobban felkapja rá az ember a fejét - de akkor is sz.r volt. A kisf@szom nincs megtöltve! :evil:

NINCS olyan, hogy töltetlen fegyver. Aminnyilvan nem igaz, de ha ebből indulsz ki, abból baj sem lehet.

Cooper szabályainál még mindig nem találtak még ki jobbat.

A négyparancsolat:
 Mindíg, mindenen fegyvert kezelj úgy, mintha töltött lenne.
 Soha ne irányítsd a fegyver csövét semmire, amit nem szándékozol megsemmisíteni.
 Ne tedd az ujjad az elsütőbillentyűre mindaddig, amíg az irányzék nincs a célon.
 Azonosítsd a célt, és azt, ami mögötte van.

Ket példa :

Egyik versenyen a minap egy profi, rutinos és jó dinamikus lövő mondta, hogy végrehajtás után ő is, a bíró is meg nézte, hogy üres a sörétes puska. Eltette, es elővételkor megszokásból csak megnézte. Bizony volt a csőtárban 3 lőszer. Hogyan???? :o Hát fáradtak voltak, és félhomály volt, úgy. :roll:

Egy másik estben eltört a hüvelyvonó, és nem húzta ki a pisztolyból a lőszert. “Ha üres, süsd el, tedd el”. Hangos ürítés, :o boka lefosás.

Mindkettő rutinos, profi - legalább nálam profibb - lövő volt.
G.D
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2025.11.08. 21:04 Vegyél egy viszonylag olcsó, használt valamit kettőből az egyik kaliberben! Lehetőleg olyat, ami jó ideje a piacon van, Magyaroszágon is van belőle bőven, ismerik a fegyvermesterek: MCM, CZ75, Glock…
Szerencsére az utóbbi pár évben ezeknek a fegyvereknek a köre igencsak kibővült, legalábbis a 9×19 kaliberű strikeres műanyagtokosok tekintetében (HS, CZ, Canik stb.)
De alapvetően amúgy egyetértek.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.11.08. 08:20 (És amúgy qqriq megfejtése a jó tanács: használt, jó állapotú CZ75B és gecisok lőszer gyakorlásra.)
+1

Annyi kiegeszitessel, hogy gyakorlasra es versenyekre jarasra, mert a sok (es sokfajta) versenyen valo reszvetel is sokat szamit.

Bel
Poresz
Veterán
Veterán

G.D írta: 2025.11.09. 12:03 Szerencsére az utóbbi pár évben ezeknek a fegyvereknek a köre igencsak kibővült, legalábbis a 9×19 kaliberű strikeres műanyagtokosok tekintetében (HS, CZ, Canik stb.)
De alapvetően amúgy egyetértek.
Plusz különösen nem-.22-es maroklőfegyver esetén érdemes olyat kell venni, amihez van jó tok: nem valahol a nagyvilágban, hanem kapható és elérhető.
Válasz küldése