Glock-VVVVVilágfelfordulás: hivatalosak az új V-modellek!
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/glock- ... -modellek/

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

Amúgy itt egy jó összefoglaló videó (angolul) a Glock-V-dolog JOGI vonatkozásairól, James Reeves-től, aki amúgy civilben ügyvéd:
Én azt olvastam és tartom ésszerűnak az eddigi Glock generációk változásai alapján, hogy belegyűrik a Glock performance triggert meg pár göb műanyagot és ezzel le is van tudva a jogi rész mert nem kereszt alakú a trigger bar. Illetve a szán gyártási egyszerűsítése, egy műanyag távtartó kerül a szán aljára a cső alá a rugónak (lásd gen 5 17L szán), így a szánt kisebb tömbből kell marni, kevesebb veszteséggel.

Tibi20 írta: ↑2025.10.25. 17:09 Sziasztok!
Mely jogszabály(ok), mely paragrafusai rendelkeznek a következőkről:
1. A kategóriás fegyvereket nem fegyverszekrényben, hanem fegyverszobában kell tárolni?
2. Milyen jogsértést követ el az és milyen szankció(k) szabható(k) ki azzal szemben aki ezt a tárolási szabályt megsértette? Pl.: A kategóriás fegyvernek megfelelő tárkapacitású és A-sként is vizsgáztatott fegyvert egy fegyverszekrényben tart?
3. B-sként vizsgáztatott fegyverét fegyverszekrényben tartja, de a lőtereken nagyobb (már A kategóriába eső) tárral használja és tart is otthon ilyen tárakat?
Válaszokat előre is köszi!

azért ez az elmebaj jópárszor ki volt már tárgyalva a jogi topikban.Zsotrám írta: ↑2025.11.01. 10:27 Sziasztok!
Nem tudom, hogy igaz-e elég furcsának találtam amikor ezt meghallottam de igaz az, hogy nem lehet már sportlövőként (MDLSZ-esként) pl.: Desert Eagle-t tartani?
Hol találhatók erről szóló nyilvános információk, adatok, bármi?
Azt sem értem, hogy elvileg .50 BMG a legnagyobb kaliber amit lehet tartani? Most akkor Desert Eagle-t nem lehet tartani, de .50 BMG fegyvert meg igen?
Illetve a gyorspont versenyeken kívül lehet egyáltalán indulni ilyen nagykaliberű fegyverekkel valamilyen másik versenyen?
Hát pont az az öt ember. Plusz akik belátják, hogy őket pedig más nyilvánvalóan jogellenes dologgal csuklóztathatják. Valamint valami meg nem jogellenes, de simán kinyílik a bicska a zsebben tőle.

Nincs benne az első 100 fegyveres jogi problémában fontosságát tekintve.

Szezon-fazon. Olvass vissza pár évet, de egyébként DE-t tarthatsz (megadják a szakszövetségi javaslatot) 357 és 44 kaliberben. Még a .429 DE kalibert is talán, de az már erősen rétegízlés.Zsotrám írta: ↑2025.11.01. 10:27 Sziasztok!
Nem tudom, hogy igaz-e elég furcsának találtam amikor ezt meghallottam de igaz az, hogy nem lehet már sportlövőként (MDLSZ-esként) pl.: Desert Eagle-t tartani?
Azt sem értem, hogy elvileg .50 BMG a legnagyobb kaliber amit lehet tartani? Most akkor Desert Eagle-t nem lehet tartani, de .50 BMG fegyvert meg igen?
Illetve a gyorspont versenyeken kívül lehet egyáltalán indulni ilyen nagykaliberű fegyverekkel valamilyen másik versenyen?
A többiek már leírták a lényeget. Akinek valamilyen .50 volt, nem vonták be, újra nem adnak ajánlás (se MSSZ, se MDLSZ), eladni se tudja az akinek ilyenje van -legalábbis másik sportolónak nem.Zsotrám írta: ↑2025.11.01. 10:27 Sziasztok!
Biztosan lehet.Zsotrám írta: ↑2025.11.01. 10:27 Sziasztok!
Szia,Zsotrám írta: ↑2025.11.01. 16:04 Köszi a válaszokat!
Igazából számomra teljesen irreleváns, mert nem hiszem, hogy valaha leszek azon az anyagi szinten, hogy beruháznék egy Desert Eaglere vagy egy .50 BMG-re csak kíváncsi voltam, hogy tenyéleg így van-e? Ezek szerint tehát igen, igaz.
És ez hogy történt ez a "nem engedték" történet? Úgy, hogy a szövetséghez beérkező ilyen típusú fegyverek tartásához szükséges szövetségi ajánlásokat elutasították? Milyen indokkal, vagy még indoklás sem volt? Meg ezt pl., hogy nem adható el már senki más sportlövőtársnak a már meglévő tulajdonosoknál lévő ilyen fegyverek, ez is pl. hol van? Hol van ilyen nyilvános erről szóló szövetségi határozat vagy ilyen bármi info erről? Vagy ez szerepelt az indoklásban?
Alapvetően tényleg irreleváns ez az egész számomra, csak örülnék neki, ha lennének erről szóló nyilvános dokumentumok is vagy bármi. Szeretem, ha mindennek tudjuk az elejét (minimumát) és a végét (maximumát), világosan és nyíltan. Nem szeretem a szájról szájra terjedő, ettől attól ezt azt hallottam dolgokat...

Váltócsövet sem lehet beíratni meglévő fegyverhez?Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.11.01. 17:42 Elvileg sportegyesület részére, gyakorlatilag lőtérüzemeltető részére eladható, de amíg nem írják elő, hogy az adott sportfegyverrel kell megszerezni a minősítést, addig marad!
Én még három sporttársról tudok, akinek van .50AE-je, vajon ki lehet az ötödik? Viccet félretéve, én 20-30 darabra tenném a hazai állományt, de valóban, eléggé belterjes.
Zsotrám: már fáradt vagyok leírni a részleteket, valahol ott van a fórumon. Egy a lényeg, az ilyen dolgok mindig mindenhol egy emberen múlnak.

Tessék, rávezettél, hol keressem:bel írta: ↑2025.11.01. 16:47 Az MDLSZ reszerol pedig par eve volt egy elnoksegi hatarozat, kb. azzal a szoveggel, hogy a rendorseggel es mas szovetseggel valo kozultacio alapjan a jovoben nem javasoljak .50-es kaliberu fegyver sportcelu megszerzeset. Persze mivel a hatarozatot nem talaltam most meg, ezert nyilvan pontatlanul ideztem.
Mindenki abban hihet, amiben akar, de jelenleg az a biztos, hogy egyetlen egy szem életünk van, és csak ezzel gazdálodhatunk, hogy boldogok lehessünk. "Ha a csónakoddal átviszel valakit a másik partra, te is átjutsz." - Számomra alapvető, hogy ha nekem semmibe vagy alig valamibe kerül, akkor segítem a másikat. Pláne, hogy ha senki sem dob a kalapba, mert mindenki a többiekre vár, akkor én sem tudok kivenni belőle. - És fordítva: az én szememben megbocsáthatatlan, ha valaki a kisujját sem mozdítja a másikért, amikor az semmibe se kerülne neki. Aki pedig direkt szívatja a másikat, az már csak biológiai értelemben ember.
A saját szinteden pozitív irányba változtattad a fegyveres életemet: köszönöm.
Nyilván Te is tudod, hogy az ember csinálgatja azt, ami az életéhez kell, majd elkezd játszani és/vagy vetélkedni. A vadászatból, katonáskodásból és az önvédelemből sportlövészet lett. Meglepően nem is olyan régen - nagyszüleim gyerekkoráig - egy fontos hétköznapi készség volt a lovaglás és a kocsihajtás, még a fegyveres vonatkozás nélkül is, ma pedig lovakat szinte kizárólag csak hobbi- és sportcélra tartanak. Az autózás színtisztán úgy indult, hogy eljussunk A-pontból B-pontba, de pár év(!) alatt eljutottak oda, hogy ki tud jobb autót építeni és ki tudja jobban vezetni, egy Forma-1-es autóval pedig még az ölembe ültetve sem tudnám elvinni oviba a rám bízott unokahugit, pláne nem egy zsák krumpli és egy tálca tojás társaságában… A pillangóúszásnak pedig végképp semmi köze sincs ahhoz, hogy ne fulladjunk bele a vízbe.
OFF
Bokros doki tud esetleg ehhez valamit hozzátenni?Poresz írta: ↑2025.11.02. 12:44 Tessék, rávezettél, hol keressem:
"Az MDLSZ Elnökségének 2021.09.08./02. számú határozata
Az elnökség digitális úton, 5 IGEN szavazattal a következő egyhangú határozatot hozta:
A társszövetséggel (és releváns hatóságokkal) hónapok óta folyó háttér egyeztetések eredményeképpen az MSSZ vezetéséhez hasonlóan az MDLSZ vezetése is megvizsgálta szakágaink lövész sportágait és megállapította, hogy egyetlen sportágunk egyetlen versenyszámában sem használható eredményesen .50-es (12,7 mm) kaliberű rövid, és huzagolt csövű hosszú golyós lőfegyver. Ilyen kaliberű lőfegyverek – a jelenlegi sportági rendszerben – sportolási célra nem alkalmasak, ezért a mai naptól a szövetség nem ad ki támogatást ilyen lőfegyverek beszerzéséhez.
A 253/2004. (VIII.31.) Korm. rendelet 23. § (1) bek. úgy rendelkezik, hogy »sportlövészetre lőfegyver tartása annak a sportolónak engedélyezhető, aki sportlövészet folytatása céljából nyilvántartásba vett sportegyesületnél (a továbbiakban: sportegyesület) leigazolt, az országos sportági szakszövetség által kiadott, érvényes versenyengedéllyel rendelkező minősített sportlövő és rendszeres sporttevékenysége alapján a saját tulajdonú lőfegyver tartását az országos sportági szakszövetség javasolja.«
A jogszabály ezzel a sportági szakszövetség kizárólagos döntési körébe utalja a kérdés eldöntését, és annak megítélését, hogy egy adott lőfegyver alkalmas-e az adott célra, illetve, hogy az adott sportoló, a rendszeres sporttevékenysége alapján valóban tarthassa saját jogán az adott lőfegyvert. Az elnökség ezen felhatalmazás alapján hozta meg döntését, melyről a társszövetséget és az ORFK Igazgatásrendészetet is értesíti.
A döntésnek visszamenőleges hatálya nincs.
Az MDLSZ Elnöksége"
Mindenki abban hihet, amiben akar, de jelenleg az a biztos, hogy egyetlen egy szem életünk van, és csak ezzel gazdálodhatunk, hogy boldogok lehessünk. "Ha a csónakoddal átviszel valakit a másik partra, te is átjutsz." - Számomra alapvető, hogy ha nekem semmibe vagy alig valamibe kerül, akkor segítem a másikat. Pláne, hogy ha senki sem dob a kalapba, mert mindenki a többiekre vár, akkor én sem tudok kivenni belőle. - És fordítva: az én szememben megbocsáthatatlan, ha valaki a kisujját sem mozdítja a másikért, amikor az semmibe se kerülne neki. Aki pedig direkt szívatja a másikat, az már csak biológiai értelemben ember.
Égjenek a pokolban!
Utóirat:
1./2
A saját szinteden pozitív irányba változtattad a fegyveres életemet: köszönöm.
2./2
Nyilván Te is tudod, hogy az ember csinálgatja azt, ami az életéhez kell, majd elkezd játszani és/vagy vetélkedni. A vadászatból, katonáskodásból és az önvédelemből sportlövészet lett. Meglepően nem is olyan régen - nagyszüleim gyerekkoráig - egy fontos hétköznapi készség volt a lovaglás és a kocsihajtás, még a fegyveres vonatkozás nélkül is, ma pedig lovakat szinte kizárólag csak hobbi- és sportcélra tartanak. Az autózás színtisztán úgy indult, hogy eljussunk A-pontból B-pontba, de pár év(!) alatt eljutottak oda, hogy ki tud jobb autót építeni és ki tudja jobban vezetni, egy Forma-1-es autóval pedig még az ölembe ültetve sem tudnám elvinni oviba a rám bízott unokahugit, pláne nem egy zsák krumpli és egy tálca tojás társaságában… A pillangóúszásnak pedig végképp semmi köze sincs ahhoz, hogy ne fulladjunk bele a vízbe.
"megvizsgálta szakágaink lövész sportágait és megállapította, hogy egyetlen sportágunk egyetlen versenyszámában sem használható eredményesen…" - Blablabla! Minden alkalmas sportra, mert mindenhez lehet sportot kitalálni, ami minimálisan szórakoztató, és poetschméregetésre alkalmas. (Bocsánat az erős kifejezésért, csak megvan a véleményem arról, amikor nem - l'art pour l'art - a sport öröméért sportolnak.)
Ezt már párszor megbeszéltük a fórumokon az ajánlásról. Ez a status quo. Nem biztos, hogy ezt perpillanat piszkálni kellene, de az aktuális ismereteim szerint valóban nem kellene fegyverenként ajánlás. A gyakorlatban meg kell (kérik), és a lövőnek szó szerint egy egyperces meló és egy kattintás (MDLSZ-nél; MSSZ még karbon alapú).
Szerencsétlen esetben pedig két szabadnap elmegy rá: sportegyesület elnöke + megyei főtitkár.Fortitu írta: ↑2025.11.02. 16:02 Ezt már párszor megbeszéltük a fórumokon az ajánlásról. Ez a status quo. Nem biztos, hogy ezt perpillanat piszkálni kellene, de az aktuális ismereteim szerint valóban nem kellene fegyverenként ajánlás. A gyakorlatban meg kell (kérik), és a lövőnek szó szerint egy egyperces meló és egy kattintás (MDLSZ-nél; MSSZ még karbon alapú).

Ez mindent elmond a magyar fegyvertartók jogi és mentális helyzetéről.

Elvben igazad van, gyakorlatilag viszont a Covid alatti sportorvosi visszaélések miatt egy ideig elég gyanakvóak voltak a sportorvosok a megszokottól eltérővel szemben. Nekem sem értették mit keresek ott 2021-ben akkor még Pest megyei lakcímmel. Azóta nyugodtság van.
Már nincsen területi ellátási kötelezettség, mehetsz bárhova. Gondolom ez a sportorvosokra is vonatkozik.TotoHU írta: ↑2025.11.04. 14:38 Elvben igazad van, gyakorlatilag viszont a Covid alatti sportorvosi visszaélések miatt egy ideig elég gyanakvóak voltak a sportorvosok a megszokottól eltérővel szemben. Nekem sem értették mit keresek ott 2021-ben akkor még Pest megyei lakcímmel. Azóta nyugodtság van.
Jobb előre kommunikálni a helyzetet, mint a helyszínen magyarázkodni.
Kinek lenne jó, ha lenne? Akkor oldd meg, ha tudod...

Az én HO-m is (aki viszont nagyon jó fej, mindenben partner) kategórikusan elutasította, hogy OSEI névjegyzékbe vegyék.AndyA írta: ↑2025.11.04. 17:14 Kinek lenne jó, ha lenne? Akkor oldd meg, ha tudod...
Azért az is érdekes, írtam már, hogy mennyire féltik a rongyos kis pénzüket. Házidokinénik ismerőse minden szükséges vizsgát megcsinált, és jelentkezett, hogy akkor vegyék fel a névjegyzékbe sportorvosnak. Nem hagyták... Másfél éve próbálkozik, egyelőre eredmény nélkül.
Onnantól kezdve nem lenne se éjjele, se nappala. Meg tudom érteni.WildBear23 írta: ↑2025.11.04. 17:19 Az én HO-m is (aki viszont nagyon jó fej, mindenben partner) kategórikusan elutasította, hogy OSEI névjegyzékbe vegyék.

Mákod van. Én tegnap voltam, másfél órát autóztam Újszilvásra, mert csak ott volt 45 napra előre szabad időpont.TotoHU írta: ↑2025.11.04. 12:13 Sportorvosi kör eddigi leggyorsabb lefutása.
Ma, kedden vérvétel után hívom a sportorvost időpontért. (Szeged) Nézi-nézi, november 6 jó lesz? Kettő nap, holnapután.
Bazzeg ez az edigi rekord, eddig ilyen 1 hetekre előre szokták adni.
Szóval ha nincs más mód és nagyon ég a ház, gyertek vidékre.
(Disclaimer: a havária helyzetről illik előre szólni, hogy ne gondoljanak mögé semmilyen nem létező sundám-bundám dolgot.)

+1
Hol van az a vidék?tvsmaci írta: ↑2025.11.05. 08:10 Brutál milyen leterheltség van Pest környékén ezek alapján sportorvos szempontból.
Én vidéken másnapra kb mindig kapok.
Gondolom az sem javított a helyzeten, hogy júni 1-től ingyenes lett.
Amikor kezdtem a lövészetet és sportdokit kerestem volt aki nagy panaszkodva mondta, hogy 5000 ember tartozik hozzá, nem vállal többet.
Kicsit meg is sajnáltam.![]()

ööö, ez most ugye megint trollkodás?
Én tegnap voltam az OSEIben és 7200-at legomboltak rólam. Ma a rendőrségem hallottam, h Bicskén ingyenes volt. Gondoltam megkérdezem az ügyintézőket, hogy nem lett-e ingyenes: "azt ő nem tudja csak a BRFKért felel..."tvsmaci írta: ↑2025.11.05. 08:10 Brutál milyen leterheltség van Pest környékén ezek alapján sportorvos szempontból.
Én vidéken másnapra kb mindig kapok.
Gondolom az sem javított a helyzeten, hogy júni 1-től ingyenes lett.
Amikor kezdtem a lövészetet és sportdokit kerestem volt aki nagy panaszkodva mondta, hogy 5000 ember tartozik hozzá, nem vállal többet.
Kicsit meg is sajnáltam.![]()
Egy jó nagy sóhaj után a "Júni 1-től ingyenes" válasz jött a "mennyivel tartozok?" kérdésre.
dr. Cséri Tamás
Nem volt last minute normál webennfoglalt időpont volt és 7200 Ft-ot fizettem. Fegyvertartási címen.tvsmaci írta: ↑2025.11.05. 11:31 Egy jó nagy sóhaj után a "Júni 1-től ingyenes" válasz jött a "mennyivel tartozok?" kérdésre.![]()
Bár 2000 forintot szokott kérni, szóval kb. lényegtelen.. az időd az, ami drága.
(A dátum lehet nem pontos, de asszem júni 1-et mondott a doki)
Szerk.:
Most hogy néztem a szabad időpontokat, létezik "last-minute" foglalás/időpont, arra azt írja 7000ft és az OSEI-nek kell fizetni közvetlenül.

AZÉRT nincs foglalható időpont emlékeim szerint sehol, mert AZ ingyenes lenne, míg a "sürgősséggel" az fizetős. Tehát telefonon kell egyeztetni és árat kérni, úgy, hogy nagyon sürgős, mert engedély ugrik stb.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.11.05. 12:47 Kíváncsiságból végigpöcögtettem a foglalásokat. Budapest 4 rendelőjében semmi, Pest megye 9 városában semmi, Cegléden van gyorsan és sok időpont, valamint Újszilváson decemberre hetente 1-1. Ezek szerint Cegléd lesz a befutó jövőre.

Lehúztak, mint ahogy tavaly engem is. Tavalyelőtt 4700-at fizettem, de hiába mutattam a telefonon a kártyás vásárlást, annyit mondtak, hogy a szomszéd szobában ülő Micike szerint 7200-at kell fizetni.
De a sportorvosit az igrend beírja a barna könyvbe, és akkor az lesz "A Sportorvosi", amivel együtt érvényes a versenyengedély.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.11.05. 13:03 Lehúztak, mint ahogy tavaly engem is. Tavalyelőtt 4700-at fizettem, de hiába mutattam a telefonon a kártyás vásárlást, annyit mondtak, hogy a szomszéd szobában ülő Micike szerint 7200-at kell fizetni.
Már csak azt nem értem, mi közük a fegyvertartáshoz, amikor a 215/2004 (VII.13.) Korm. rendelet 9.§ (1) alapján ígyis-úgyis ki kell tölteniük az MSSz vagy MDLSz sortorvosi engedély nyomtatványát. A kis könyv semmit sem jelent.
Kiegészítés: valamint a 2004. évi I. törvény a sportról 3. § (4) pontja szerint a versenyengedély csak a sportorvosi engedéllyel együtt érvényes, tehát az MDLSz-es papírt el se veheti tőlem az Igrend.
Na, ki is nyomtatom, és holnap rákérdezek náluk, hogy is van ez.
Saccra emiatt "nincs" foglalható időpont, és lesz "véletlenül" foglalható max. 2 napra előre.gvass1 írta: ↑2025.11.05. 12:55 AZÉRT nincs foglalható időpont emlékeim szerint sehol, mert AZ ingyenes lenne, míg a "sürgősséggel" az fizetős. Tehát telefonon kell egyeztetni és árat kérni, úgy, hogy nagyon sürgős, mert engedély ugrik stb.
A jogban ott a körlevéljogszabály ami erről intézkedik.
Ja, itten van:
https://osei.hu/images/stories/osei/koz ... geknek.pdf
"Amennyiben a sportorvosi alkalmassági vizsgálat nem az általános előjegyzésben
szereplő sportoló számára kerül elvégzésre, tehát időpont nélkül, vagy „Last Minute”
időpontra érkezik a sportoló és a sportorvosi vizsgálata 36 órán belüli megkezdődik
kiegészítő térítési díj fizetése válik kötelezővé (soronkívüliséget nem biztosít)
7.000.- Ft/fő"
Nem csak barnakönyves versenyzők vannak, sokan egyesületivel lőnek.
Szia,Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.11.05. 13:03 a versenyengedély csak a sportorvosi engedéllyel együtt érvényes, tehát az MDLSz-es papírt el se veheti tőlem az Igrend.
Na, ki is nyomtatom, és holnap rákérdezek náluk, hogy is van ez.
A tagsági könyvbe is be kell írva legyen.

Hsz-ek alapján úgy tűnik, minél messzebb megy az ember Bp-től, annál egyszerűbb a helyzet. Sajnos ez a közvetlen érintetteken kívül kb. senkit sem érdekel.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.11.05. 01:46 Mákod van. Én tegnap voltam, másfél órát autóztam Újszilvásra, mert csak ott volt 45 napra előre szabad időpont.
Büdöspesten és környékén három hónapra előre nem volt semmi. De legalább nem kellett fizetni. Pontosabban, azért nem kellett, mert nem tudta az orvos, kell-e, miért kellene-e, és mennyit kellene.
Ruger RXM a következő?gvass1 írta: ↑2025.10.22. 07:35
Glock-VVVVVilágfelfordulás: hivatalosak az új V-modellek!
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/glock- ... -modellek/
![]()

Jelenleg igen, azt célozták meg. De hamarosan bármire rászállnak, ami Glock klón, így valószínűleg a SCOTUS fogja beverni a kaliforniai politikusok arcát a törvényük alkotmányellenessége okán előbb-utóbb.
…az lett a megoldása, hogy elkezdődött az egyik héten hajnalban kelős, a másik héten pedig késő estig maradós munkaidőm, ami számomra a korán kezdődő szabad délutános és a ügyes-bajos dolgaimat kényelmesen intézős, ébresztőóra nélkül kelős hetek váltakozása.Poresz írta: ↑2025.10.21. 17:39 Keresek olyan sportorvost, akihez Cinkotáról délután kb. fél három órakor elindulva még rendelési időben odaérek tömegközlekedéssel. (B-terv: taxi. Ez nem egy olcsó hobbi…)
Továbbá tanácsot kérek, hogyan csináltassak labort éhgyomorra úgy, hogy reggel hatkor keződik a munkaidőm.
Ugye a sportorvosi alkalmasság lejárta előtt 60 nappal végzett vizsgálat eredményét fogadják el. 60 nappal előbb az vasárnap, 59 nappal előtte állásinterjún voltam, 58 nappal előtte pedig megleptek azzal, hogy ma már be kellett menni dolgozni (egyébként hurrá). A szabim meg kevés lesz, pláne, hogy az ünnepekre is tartalékolni kell. (Nem tudok bemenni dolgozni, ha áll a gyár.)
Hogy beiratni hogyan fogom, azon majd parázok később: egyelőre legyen mit. Egyszerre csak egy dologtól kapjak szívbajt.
Ezt amúgy is meg akartam kérdezni.
Azt írták, hogy ne lyukaszd ki. Azt nem, hogy ne lődd szét...Poresz írta: ↑2025.11.07. 12:20 Ezt amúgy is meg akartam kérdezni.
P, azaz nem Poresz, hanem óvintézkedésre vonatkozó mondatok: "P251 Nyomás alatti edény: ne lyukassza ki vagy égesse el, még használat után [értsd: üres, kiürült állapotban] sem."
Nos, dokumentációs mérnök koromban megtanultam, még ha komplett nettó hülyeség is, minden nevetséges felelősségtologató mondatot megköveteltek tőlem a főnökeim. (Vissza szoktam kérdezni: "Egy ábécéskönyvet ne mellékeljek a gépkönyv mellé, hátha olyan kretének fogják kezelni a gépet, akik olvasni sem tudnak?") Ez egy veszélyes gyakorlat, mert a biztonsági szabályoknak is van inflációja, méghozzá precedens alapján. Minél több töltetékben bújnak meg a valóban fontos biztonsági szabályok, annál nagyobb valószínűséggel fognak t0!ni a biztonsági szabályok részére vagy egészére, mert "Hát a múltkor sem lett belőle baj, csak összeírogatnak minden hülyeséget!"
Kislakásomban gyűlnek az üres flakonok, és új munkahelyem is nagy fogyasztója a féktisztítónak. Én úgy gondolom, hogy a kiürült flakonokat legalább 10-15-20 méterre kirakva biztonságosan szétlőhetem. Talán még teli állapotban is. - Van-e ellenvélemény, ennek ellentmondó tapasztalat?
Telivel nem tenném.....Poresz írta: ↑2025.11.07. 12:20 Ezt amúgy is meg akartam kérdezni.
P, azaz nem Poresz, hanem óvintézkedésre vonatkozó mondatok: "P251 Nyomás alatti edény: ne lyukassza ki vagy égesse el, még használat után [értsd: üres, kiürült állapotban] sem."
Nos, dokumentációs mérnök koromban megtanultam, még ha komplett nettó hülyeség is, minden nevetséges felelősségtologató mondatot megköveteltek tőlem a főnökeim. (Vissza szoktam kérdezni: "Egy ábécéskönyvet ne mellékeljek a gépkönyv mellé, hátha olyan kretének fogják kezelni a gépet, akik olvasni sem tudnak?") Ez egy veszélyes gyakorlat, mert a biztonsági szabályoknak is van inflációja, méghozzá precedens alapján. Minél több töltetékben bújnak meg a valóban fontos biztonsági szabályok, annál nagyobb valószínűséggel fognak t0!ni a biztonsági szabályok részére vagy egészére, mert "Hát a múltkor sem lett belőle baj, csak összeírogatnak minden hülyeséget!"
Kislakásomban gyűlnek az üres flakonok, és új munkahelyem is nagy fogyasztója a féktisztítónak. Én úgy gondolom, hogy a kiürült flakonokat legalább 10-15-20 méterre kirakva biztonságosan szétlőhetem. Talán még teli állapotban is. - Van-e ellenvélemény, ennek ellentmondó tapasztalat?
Mikor jártál Kolumbiában?
Az az útlevelem betelt, szétrágta a kutya.
Ilyet mi is csináltunk. Mármint nem a verést, hanem teli öngyújtó utántöltős palackot tettünk ki 50m-re, rászigszalagozva pár begyújtott csillagszórót. Majd 50m futás után 22-es puskával ki lehetett lyukasztani a palackot. Szép tűzgömbje lett, de egyébként semmi durvább dolog nem történt. 50m-ről szerintem ez teljesen biztonságos. Természetesen ez is kolumbiában történt, még a sárga idején, hunserv-nek még megvolt az usp-je, toto meg még western kalapban járt… az se ma volt… igaz se volt…
á, már megint összevissza beszélünk, félálomban, részegen.Sparrow írta: ↑2025.11.07. 14:08 Ilyet mi is csináltunk. Mármint nem a verést, hanem teli öngyújtó utántöltős palackot tettünk ki 50m-re, rászigszalagozva pár begyújtott csillagszórót. Majd 50m futás után 22-es puskával ki lehetett lyukasztani a palackot. Szép tűzgömbje lett, de egyébként semmi durvább dolog nem történt. 50m-ről szerintem ez teljesen biztonságos. Természetesen ez is kolumbiában történt, még a sárga idején, hunserv-nek még megvolt az usp-je, toto meg még western kalapban járt… az se ma volt… igaz se volt…
Azt' mégis mire akarod őket majd használni

Nyilván legalább valami legalapvetőbb elképzelésed kellene legyen a tervezett fegyverről; hogy hát rövid vagy hosszú, vagy mifene. Amíg ez nincs, addig ne is vegyél semmit se.

Szerintem a sportorvosi engedélyek nyilvántartása lesz online, legalábbis az idevonatkozó jogszabály is vagy papíralapú, vagy elektronikusan nyilvántartott engedélyekről szól.TotoHU írta: ↑2025.11.07. 22:52 Tegnapi sportorvosi vizsgálaton történt: kitölti az MDLSZ lapot, mondtam hogy megyek rövidesen a rendőrségre az eredménnyel.
Meglepetésemre a doktornő (főorvos) "Igen, de ez nemsokára már online lesz".
Van valami konkrétabb infó, hogy a sportorvos utáni rendőrségi kör online felületre kerül rövidesen? A sportorvos már tudni vél valamit.
Nem kérdeztem rá, nem faggattam, örültem hogy bepecsételte amit be kellett.
Szia!Zsotrám írta: ↑2025.11.07. 22:04 Sziasztok!
Ki mit javasolna 1. fegyvernek?
Februártól lesz meg az 1 éves sportegyesületi tagságim és tervezek addig a 3. minősítő versenyen is indulni (amiben már csak sörétessel lövök).
A fegyverek:
1. Valamilyen Nagykal. golyós puska: Azért gondolom 1.-nek ilyet választani, mert életem első versenyén is a nagykal. golyóssal sikerült meglőnöm a minősítést + úgy gondolom, hogy ezeket a fegyvereket kezelem a legmagabiztosabban és ezekkel tudok a legjobban lőni (Vz. 58-al gyakoroltam a legtöbbet).
AR vonalon: BTS 15 (Nem tudom eldönteni, hogy a .223 Rem. vagy a .300 AAC lenne-e a jobb választás?), Kalashnikov vonalon: WBP Jack, Vz. 58, Zastava ZPAP M70 (mindegyik 7.62×39 mm-ben).
2. Nagykal. pisztoly: Viszonylag sokfélét kipróbáltam már, és sokáig úgy gondoltam, hogy a CZ P-10 C kéne legyen az 1.-m, azonban nem volt túl sok lehetőségem sokat gyakorolni ilyennel és nem is éreztem rá annyira vhogy. A legtöbb gyakorlásom CZ 75 SP-01 Shadow-al zajlott, amit viszonylag hamar megszerettem és úgy érzem, hogy evvel százor jobban és magabiztosabban tudok lőni. Néha volt lehetőségem kipróbálni a CZ Shadow 2 Target-et is ami persze minden szempontból a top volt. Árban is sajnos messze a top volt és úgy érzem, hogy hiába ez lenne a szívem csücske, lehet ez 1.-nek egy kicsit túl nagy vállalás lenne (az áráról nem is beszélve).
3. - Sörétesek: Nem mondom, hogy túl sokat lőttem velük, de tervezek versenyig gyakorolni még, vmilyen pump actionnel lehetőleg. Minden alkalom amikor tudtam lőni akár duplacsövű, akár pump actionnel jól sikerültek a lövések. Szívem szerint valamilyen félautot vennék mondjuk Derya MK12-est vagy Saiga 12-est, de annyira sokat nem tudok róluk. Mindenesetre tetszik, hogy az ilyeneket lehet tárkapacitás korlát nélkül tárolni fegyverszekrényben is.
- Kiskal. golyós puska: Nem sokat lőttem ilyen fegyverrekkel, de amikkel igen az jó volt. Ha választhatnék akkor Ruger 10/22-est mondanám, de ilyen típusú fegyvert csak az olcsó gyakorlása és a fun factora miatt vennék és tartanék. Annyira nem mondanám ezekre a fegyverekre, hogy úgy mindenáron vágynék rájuk.
4. Kiskal. pisztoly: Ruger Mark IV-es lenne. Ezzel gyakoroltam szinte mindig és jól megtanultam a kezelését, lőni is egész jól tudok vele, de a nagykal. pisztolyokkal sokkal jobb eredményeket érek el már jó ideje, visszatérően.
Üdvözlettel,
Zsotrám

Mielőtt elolvasod a válaszom, OLVASD EL AZ ALÁÍRÁSOM! Aztán tőlem megsértődhetsz, anyám meg kitartóan csuklik úgyisZsotrám írta: ↑2025.11.07. 22:04 Sziasztok!
Ki mit javasolna 1. fegyvernek?
Februártól lesz meg az 1 éves sportegyesületi tagságim és tervezek addig a 3. minősítő versenyen is indulni (amiben már csak sörétessel lövök).
A fegyverek:
1. Valamilyen Nagykal. golyós puska: Azért gondolom 1.-nek ilyet választani, mert életem első versenyén is a nagykal. golyóssal sikerült meglőnöm a minősítést + úgy gondolom, hogy ezeket a fegyvereket kezelem a legmagabiztosabban és ezekkel tudok a legjobban lőni (Vz. 58-al gyakoroltam a legtöbbet).
AR vonalon: BTS 15 (Nem tudom eldönteni, hogy a .223 Rem. vagy a .300 AAC lenne-e a jobb választás?), Kalashnikov vonalon: WBP Jack, Vz. 58, Zastava ZPAP M70 (mindegyik 7.62×39 mm-ben).
2. Nagykal. pisztoly: Viszonylag sokfélét kipróbáltam már, és sokáig úgy gondoltam, hogy a CZ P-10 C kéne legyen az 1.-m, azonban nem volt túl sok lehetőségem sokat gyakorolni ilyennel és nem is éreztem rá annyira vhogy. A legtöbb gyakorlásom CZ 75 SP-01 Shadow-al zajlott, amit viszonylag hamar megszerettem és úgy érzem, hogy evvel százor jobban és magabiztosabban tudok lőni. Néha volt lehetőségem kipróbálni a CZ Shadow 2 Target-et is ami persze minden szempontból a top volt. Árban is sajnos messze a top volt és úgy érzem, hogy hiába ez lenne a szívem csücske, lehet ez 1.-nek egy kicsit túl nagy vállalás lenne (az áráról nem is beszélve).
3. - Sörétesek: Nem mondom, hogy túl sokat lőttem velük, de tervezek versenyig gyakorolni még, vmilyen pump actionnel lehetőleg. Minden alkalom amikor tudtam lőni akár duplacsövű, akár pump actionnel jól sikerültek a lövések. Szívem szerint valamilyen félautot vennék mondjuk Derya MK12-est vagy Saiga 12-est, de annyira sokat nem tudok róluk. Mindenesetre tetszik, hogy az ilyeneket lehet tárkapacitás korlát nélkül tárolni fegyverszekrényben is.
- Kiskal. golyós puska: Nem sokat lőttem ilyen fegyverrekkel, de amikkel igen az jó volt. Ha választhatnék akkor Ruger 10/22-est mondanám, de ilyen típusú fegyvert csak az olcsó gyakorlása és a fun factora miatt vennék és tartanék. Annyira nem mondanám ezekre a fegyverekre, hogy úgy mindenáron vágynék rájuk.
4. Kiskal. pisztoly: Ruger Mark IV-es lenne. Ezzel gyakoroltam szinte mindig és jól megtanultam a kezelését, lőni is egész jól tudok vele, de a nagykal. pisztolyokkal sokkal jobb eredményeket érek el már jó ideje, visszatérően.
Üdvözlettel,
Zsotrám
Jajj Gvass1 most be rontsd már el a piacot! Mit gondolsz, kiktől vesdzük az a sok vasat? Na ugye.Az átgondolatlanul haracsoló, semmivel sose erek rá lőni, szaré’-hugyé’ eladom apukáktól.gvass1 írta: ↑2025.11.08. 06:27 Mielőtt elolvasod a válaszom, OLVASD EL AZ ALÁÍRÁSOM! Aztán tőlem megsértődhetsz, anyám meg kitartóan csuklik úgyis
Na, szóval szerintem a kevesebb az több lenne. Hirtelen mindenből akarsz venni valamit nagyjából, ami népszerűbb fegyverkategória.
Pénzed meg nincs végtelen - ahogy ez a leírtakból kiderül. Meg szerintem időd sem. Ennyi szarra minden évben megszerezni a minősítést sem egyszerű és megfizethető, és jól ennyifélével nem fogsz tudni lőni minddel.
Minek ez az 5-6-féle fegyver HIRTELEN, ELSŐRE? Vegyél mondjuk 2-félét, lehetőleg JÓT, és tanulj meg AZOKKAL jól lőni valamennyire. AZTÁN lépj tovább!
Ez most nettó harácsolási szándék, aztán majd, amikor 1-2 év múlva megunod a szopást esetleg, akkor gigantikus bukóval tudod csak elkótyavetyélni.

Tűpontos.qqriq írta: ↑2025.11.08. 07:55 minek kell fegyver?
ha azert hogy elmondhasd a haveroknak van stukkered akkor olyant vegyel amitol felall mert a tobb lenyegtelen
ha azert hogy neha legyen mivel durrogni a loteren es tudj mihez nyulni ha jonnek a zombik akkor olyant ami igenytelen es relative a kezedre all
ha azert mert komolyan akarsz sportolni akkor ezt a kerdest fel se tetted volna de velemenyem szerint a lovok 90%-anak nem ad semmit a sedo2 egy 75bhez kepest.
ha meg a piiz nem szamit akkor goto elso pont kiegeszitve annyival hogy minel dragabb legyen.
egyebkent meg a sportlovok ~90%a az elejen nagyon lekes aztan par ev es kampec.
Úgy látom óriási félreértések történtek itt. Én nem ennyi félét akarok 1.-re tartani. Én csak egy sorrendiséget írtam le, hogy melyiket tartanám leginkább 1.-nek, legszívesebben. Nem is értem, hogy ezt, hogy gondolhattad, hogy egyből ennyit akarnék...gvass1 írta: ↑2025.11.08. 06:27 Mielőtt elolvasod a válaszom, OLVASD EL AZ ALÁÍRÁSOM! Aztán tőlem megsértődhetsz, anyám meg kitartóan csuklik úgyis
Na, szóval szerintem a kevesebb az több lenne. Hirtelen mindenből akarsz venni valamit nagyjából, ami népszerűbb fegyverkategória.
Pénzed meg nincs végtelen - ahogy ez a leírtakból kiderül. Meg szerintem időd sem. Ennyi szarra minden évben megszerezni a minősítést sem egyszerű és megfizethető, és jól ennyifélével nem fogsz tudni lőni minddel.
Minek ez az 5-6-féle fegyver HIRTELEN, ELSŐRE? Vegyél mondjuk 2-félét, lehetőleg JÓT, és tanulj meg AZOKKAL jól lőni valamennyire. AZTÁN lépj tovább!
Ez most nettó harácsolási szándék, aztán majd, amikor 1-2 év múlva megunod a szopást esetleg, akkor gigantikus bukóval tudod csak elkótyavetyélni.
Gyorspontban szeretnék indulni, és az anyagiak pedig olyan 600 000 körül max. Többet nem szeretnék költeni rá.Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.11.08. 00:53 Látom, Petya sem alszik...
Első fegyvernek: mindegy. Úgyis lesz második, harmadik, satöbbi. Ha csak az a célod, hogy minél korábban csatlakozz az anonim szopóklubba, vedd meg a legolcsóbbat.
Egy fegyvernek: amit használni akarsz. Amíg nem tisztult le benned, milyen versenyszámban szeretnél rendszeresen indulni, nyugodtan kivárhatod, nem hajt a tatár (csak ha romlott a tojás).

Biztosan én vagyok a hülye, de mindenki másnak is EZ jött le.
.223-asban.
Ha újban gondolkodik, akkor azért elég sok olyan típus van, ami "jobb" a Glocknál (=nem olyan a sütése gyárilag mintha egy reszelőt húzkodnál egy csiszolópapíron) és olcsóbb. Pl. az általa említett P10C is.
Én nem voltam benne biztos hogy igazából mit akar, de az eddigi hozzászólásaiból már kb. lejött hogy elég fogalmatlan a csávó (ráadásul némi fogalmazásgátlót is szedhet).

Na, így már világos, ezzel kellett volna kezdeni. Már csak azt találd ki, melyik versenyszámot akarod lőni a gyorspontban, mert jelenleg öt fajta első fegyverre kértél javaslatot. Ha az a kérdésed, melyik versenyszámmal kezdj, amihez megvennéd az első fegyvert, vegyél pisztolyt, könnyebb etetni és hurcolni.
+1Chronicus Magnumitis írta: ↑2025.11.08. 09:44 Na, így már világos, ezzel kellett volna kezdeni. Már csak azt találd ki, melyik versenyszámot akarod lőni a gyorspontban, mert jelenleg öt fajta első fegyverre kértél javaslatot. Ha az a kérdésed, melyik versenyszámmal kezdj, amihez megvennéd az első fegyvert, vegyél pisztolyt, könnyebb etetni és hurcolni.
Itt senki nem néz hülyének, még gvass1 sem (sőt, kifejezetten kedves stílusban írt, nem is értem, biztos a karácsonyhoz közeledve szívlágyulást kapott).
Mivel nem értettük, mi a célod pontosan, leírtuk az általános fegyvertartó altípusokat, ebból ki tudod választani, melyik vagy te, ekkor már célzottabb javaslatokat tudunk adni.
+1qqriq írta: ↑2025.11.08. 07:55 minek kell fegyver?
ha azert hogy elmondhasd a haveroknak van stukkered akkor olyant vegyel amitol felall mert a tobb lenyegtelen
ha azert hogy neha legyen mivel durrogni a loteren es tudj mihez nyulni ha jonnek a zombik akkor olyant ami igenytelen es relative a kezedre all
ha azert mert komolyan akarsz sportolni akkor ezt a kerdest fel se tetted volna de velemenyem szerint a lovok 90%-anak nem ad semmit a sedo2 egy 75bhez kepest.
ha meg a piiz nem szamit akkor goto elso pont kiegeszitve annyival hogy minel dragabb legyen.
egyebkent meg a sportlovok ~90%a az elejen nagyon lekes aztan par ev es kampec.
Ennyit tudok még hozzátenni a többiekhez és segíteni:
+1 nagyon igaz. Nem a Humorba illik, inkább ide írom.
Szerencsére az utóbbi pár évben ezeknek a fegyvereknek a köre igencsak kibővült, legalábbis a 9×19 kaliberű strikeres műanyagtokosok tekintetében (HS, CZ, Canik stb.)
Plusz különösen nem-.22-es maroklőfegyver esetén érdemes olyat kell venni, amihez van jó tok: nem valahol a nagyvilágban, hanem kapható és elérhető.