OFF topik

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: John McClane, Chuck Norris, Judge Dredd, Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez, Harry Callahan

G.D
Veterán
Veterán

Re: OFF topik

Hozzászólás Szerző: G.D »

Stoner's Left Hand írta: 2025.08.18. 15:40 Sziasztok!
...
Jó a nicked :mrgreen:
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

Nem találtam bemutatkozó topikot, szóval gondoltam, ide elférhet új tagként pár szó.
Alapvetően nem vagyok egy fórumozós/redditelős/FB-csoportos alkat,
utoljára a húszas éveim elején voltam aktívan hozzászóló fórumtag valahol.
Manapság már nem is igénylem, hogy hozzászóljak dolgokhoz, inkább olvasni, információt gyűjteni szoktam,
nagyon ritkán adni-venni valamit.

Nagyjából 15 éve foglalkozom fegyverzettechnikai kutatásokkal (amikor nem kutat ások :) ),
részben konkrétan műszaki vonatkozású kérdésekkel, részben a terület [amerikai] angol nevezéktanával.
Ez egy hobbiból vált egyre komolyabb agymenéssé, ami végül gyakorlati ismeretekhez,
illetve vonatkozó munkahelyhez is vezetett, legalábbis egy ideig.

Aztán visszasodródtam az eredeti végzettségem felé, de már kiegészítve más szakismereteimmel és a fegyverekkel.
Így végül az indo-pacifikus térség katonai biztonságával, az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának
haderőtranszformációs programjával és a Japán Önvédelmi Erők hasonló ívású dolgaival foglalkoztam behatóbban.
Egy doktori még lóg a levegőben, bármennyire nem szeretném, de ahhoz ki is kéne ókumlálni,
hogy maradok a kétéltű hadviselés, USA-JPN vonalon, vagy belevágok a "nagybetűs fegyverzettechnikai kutatásba".
(Itthon inkább kisbetűs, ugye. :) )

A magyar viszonyokról, nem halálos eszközökről bevallottan vajmi keveset tudok,
mert sokáig az Államok volt a cél nálam, most is az.
A szívem csücske az AR-rendszerű karabélyok lehetséges fejlődési irányai és a lőszerfejlesztés témaköre.
Az utóbbi időkben részben a munkával kapcsolatos fejlemények, részben puszta érdeklődés révén
a tüzérségi eszközök, hordozható gyalogsági tüzérfegyverek és a robbantástechnikai ismeretek is elkezdték birizgálni a bögyöm. :)

A fórum tisztelt üzemeltetőinek köszönöm a lehetőséget!

Baráti üdvözlettel,
Ádám
wow ennyi ? ez egy életre sokkk lenne nekem :) grat es welcome
Trailm
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Trailm »

Van itt aki vadász és sportlövő is ? Az 2 db barnakönyv ? Vagy pl az orvosi hogy van bejegyezve fizikailag ? Mert pl vadász 5 évre kapja , sportoló évente újjítja ... Ha a sportorvosin elhasal , vadászt is bevonják ?( nem lenne logikus , mert más a kettő vizsgálat )
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Trailm írta: 2025.08.18. 20:58 Van itt aki vadász és sportlövő is ? Az 2 db barnakönyv ? Vagy pl az orvosi hogy van bejegyezve fizikailag ? Mert pl vadász 5 évre kapja , sportoló évente újjítja ... Ha a sportorvosin elhasal , vadászt is bevonják ?( nem lenne logikus , mert más a kettő vizsgálat )
Jó ha van, biztosan tudja, mert ő annyira őrült, hogy mindkettőt csinálja.
Amúgy vadásznak életkor függő, én még pl 10 évre kaptam
"..."
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

minden tartasi celre kulon konyv, sportorvosinak semmi koze a vadaszorvosihoz.(mondjuk olyant hallottam mar hogy valakinek nem adtak meg a sportorvosit, aztan mikor ment az igrendre halasztast kerni szoltak hogy csinaltassa meg a vadaszorvosit is ami meg le se jart)
Trailm írta: 2025.08.18. 20:58 Van itt aki vadász és sportlövő is ? Az 2 db barnakönyv ? Vagy pl az orvosi hogy van bejegyezve fizikailag ? Mert pl vadász 5 évre kapja , sportoló évente újjítja ... Ha a sportorvosin elhasal , vadászt is bevonják ?( nem lenne logikus , mert más a kettő vizsgálat )
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

qqriq írta: 2025.08.18. 21:10 minden tartasi celre kulon konyv, sportorvosinak semmi koze a vadaszorvosihoz.(mondjuk olyant hallottam mar hogy valakinek nem adtak meg a sportorvosit, aztan mikor ment az igrendre halasztast kerni szoltak hogy csinaltassa meg a vadaszorvosit is ami meg le se jart)
?

önv és minden más külön barnakönyv. Vadász-sport 1 könyv.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

akkor ez is kirslysagfuggo? :shock:
konkretan lattam hogy vadasxpuska rgyik konyvben, pisztoly masikban
gvass1 írta: 2025.08.18. 21:26 ?

ingyom bingyom tálib-e?
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

Nem találtam bemutatkozó topikot, szóval gondoltam, ide elférhet új tagként pár szó.
Manapság már nem is igénylem, hogy hozzászóljak dolgokhoz, inkább olvasni, információt gyűjteni szoktam,

Nagyjából 15 éve foglalkozom fegyverzettechnikai kutatásokkal (amikor nem kutat ások :) ),
részben konkrétan műszaki vonatkozású kérdésekkel, részben a terület [amerikai] angol nevezéktanával.
Ez egy hobbiból vált egyre komolyabb agymenéssé, ami végül gyakorlati ismeretekhez,

Aztán visszasodródtam az eredeti végzettségem felé, de már kiegészítve más szakismereteimmel és a fegyverekkel.
Így végül az indo-pacifikus térség katonai biztonságával, az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának
haderőtranszformációs programjával és a Japán Önvédelmi Erők hasonló ívású dolgaival foglalkoztam behatóbban.
Egy doktori még lóg a levegőben, bármennyire nem szeretném, de ahhoz ki is kéne ókumlálni,
hogy maradok a kétéltű hadviselés, USA-JPN vonalon, vagy belevágok a "nagybetűs fegyverzettechnikai kutatásba".

A szívem csücske az AR-rendszerű karabélyok lehetséges fejlődési irányai és a lőszerfejlesztés témaköre.
Az utóbbi időkben részben a munkával kapcsolatos fejlemények, részben puszta érdeklődés révén
a tüzérségi eszközök, hordozható gyalogsági tüzérfegyverek és a robbantástechnikai ismeretek is elkezdték birizgálni a bögyöm. :)

Baráti üdvözlettel,
Ádám
Kedves Ádám, üdv itt! nem fogunk összeveszni, ki mivel lőjön, mert úgy látom, senki nem irigyli a másét. :-D
Komolyra fordítva, ha ilyen elgondolásaid vannak, tárt karokkal várunk az NJE-n.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

qqriq írta: 2025.08.18. 21:32 akkor ez is kirslysagfuggo? :shock:
konkretan lattam hogy vadasxpuska rgyik konyvben, pisztoly masikban
Ez még semmit sem bizonyít

Ma reggel azt láttam hogy 2 könyv és mind csak sport, egy szem vadász se
IMG_5350.jpeg

Lehet hogy amit te láttál ott is csak pont ott fogyott ki a lap az első barnakönyvből
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Nem halogathatom tovább a laptopvásárlást. Pláne, hogy főállás mellett elkezdenék vállalkozni, plusz szeretném kiegészíteni - illetve szeretné a rosseb: kell - a fizetésemet, nyilván azzal, amihez értek.
Barátom ajánlott egy Lenovo ThinkPad T15p-t.
Abszolút nem értek a mai számítógépek teljesítményéhez, mert a munkahelyeimen azt használtak, amit adtak, otthon pedig tizenplusz évesen csereberéljük a számítógépeket.
Amire használnám:
- "csak a szokásos": internetezés, filmnézés, “ofísz”, fordítás videóvágás és -feliratozás;
- és ami nem szokásos: CAD, 2021-es SolidWorks fusson rajta.
- A játékok nem érdekelnek: boldog vagyok a húszéves játékokkal is.
Mit ajánlotok venni, honnan?
Köszönöm.
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

Poresz írta: 2025.08.19. 10:10 - "csak a szokásos": internetezés, filmnézés, “ofísz”, fordítás videóvágás és -feliratozás;
Öhh... azért ezek itt nem egy kategória. Internetezni és filmnézni egy kenyérpirítón is tudsz már, de a videóvágás nagy SSD-t és sok RAM-ot igényel. Legalábbis ahogy én láttam-csináltam, hát ez a tapasztalat.

Inkább úgy általánosságban mondom, hogy bármit is választasz, legalább 16Gb RAM legyen benne. Ha több, hát az se baj.
És SSD legyen benne, szép nagy.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

15-os szerintem pont nem jo semmire, hurcolaszni nagy, asztali gepnek kicsi.
az elmult 2x evben ibm/lenovo laptopjaim voltak, premium cucc de egyre jobban csuszik lefele. most 5 eve hpkat hasznalok, ezek -szerintem- jobbak.
amit vennek az egy 14-es hp elitebook, usb-c dokkolon monitor, billentyuzet es eger, ssd minimum 512giga , ram minimum 32giga.

Poresz írta: 2025.08.19. 10:10 Nem halogathatom tovább a laptopvásárlást. Pláne, hogy főállás mellett elkezdenék vállalkozni, plusz szeretném kiegészíteni - illetve szeretné a rosseb: kell - a fizetésemet, nyilván azzal, amihez értek.
Abszolút nem értek a mai számítógépek teljesítményéhez, mert a munkahelyeimen azt használtak, amit adtak, otthon pedig tizenplusz évesen csereberéljük a számítógépeket.
Amire használnám:
- "csak a szokásos": internetezés, filmnézés, “ofísz”, fordítás videóvágás és -feliratozás;
Köszönöm.
ingyom bingyom tálib-e?
TurboP
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2025.08.19. 10:58 15-os szerintem pont nem jo semmire, hurcolaszni nagy, asztali gepnek kicsi.
az elmult 2x evben ibm/lenovo laptopjaim voltak, premium cucc de egyre jobban csuszik lefele. most 5 eve hpkat hasznalok, ezek -szerintem- jobbak.
amit vennek az egy 14-es hp elitebook, usb-c dokkolon monitor, billentyuzet es eger, ssd minimum 512giga , ram minimum 32giga.
Én DEll-eket használok Latitude sorozat, egy foshalom az egész (dehát ezt adja a cég), melegszik mintha sűtő lenne, ezért állandóan megy a ventilátor így legalább hangos is. Abszolút nem ajánlom kategória. Egy HP most szerintem is jobb választás. 14-es mindenképpen azok könyebbek, otthon meg úgy is kell egy nagy monitor mellé. (ha 15,6os lenne akkor is)
"..."
Stoner's Left Hand
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Stoner's Left Hand »

swordmanus írta: 2025.08.18. 22:35 Kedves Ádám, üdv itt! nem fogunk összeveszni, ki mivel lőjön, mert úgy látom, senki nem irigyli a másét. :-D
Komolyra fordítva, ha ilyen elgondolásaid vannak, tárt karokkal várunk az NJE-n.
Köszönöm! :)
Az Eurázsia Hajnala konferenciákon kétszer is jártam előadóként,
először még egy tanárom révén, aki Kecskeméten és Pesten is oktatott.
A kecskeméti épületekben még nem volt szerencsém járni, de jó lenne.
Valóban tervben volt a fegyvertervező felsőfokú továbbképzés ott,
illetve a Bánkin a robb. tech, méghozzá mindkettőt idén szerettem volna.
Sajnos az élet nemrég elég rendesen áthúzta a számításaimat,
úgyhogy egyiket sem tudtam elkezdeni anyagi okok miatt.
De nincs elfelejtve, ahogyan az űrbiztonsági szakember sem az NKE-n.
Ezeknek jelenleg pragmatikus okokból sokkal több értelmét látom, mint a doktori programmal való szüttyögésnek.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nagyon regen volt egy dell latitude c640, az abban az idoben egesz jo volt de a zsaner eleg hamr kilazult es allandoan lekonyut a kijelzo.
TurboP írta: 2025.08.19. 12:31 Én DEll-eket használok Latitude sorozat, egy foshalom az egész (dehát ezt adja a cég), melegszik mintha sűtő lenne, ezért állandóan megy a ventilátor így legalább hangos is. Abszolút nem ajánlom kategória. Egy HP most szerintem is jobb választás. 14-es mindenképpen azok könyebbek, otthon meg úgy is kell egy nagy monitor mellé. (ha 15,6os lenne akkor is)
ingyom bingyom tálib-e?
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.08.19. 10:10 Nem halogathatom tovább a laptopvásárlást. Pláne, hogy főállás mellett elkezdenék vállalkozni, plusz szeretném kiegészíteni - illetve szeretné a rosseb: kell - a fizetésemet, nyilván azzal, amihez értek.
Amire használnám:
Köszönöm.
Én a Heroes3 HD editiont ajánlom, ha nem vagy ruszofób nagyon (ők varrták fel a ráncait). Én újraélem a fiatalságom vele. :-) Nincs nagy gépigénye.
Poresz
Veterán
Veterán

swordmanus írta: 2025.08.19. 14:25 Én a Heroes3 HD editiont ajánlom, ha nem vagy ruszofób nagyon (ők varrták fel a ráncait). Én újraélem a fiatalságom vele. :-) Nincs nagy gépigénye.
4 nincs remasterelve? :-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Egy könyv.
Hátul van hely bőven, nálam 3 eü kat van beírva. Régóta érvényes II. kat, 2 évente beírandó (de agyturkász által 4 évre megadott, agyfasz!) I. kat + sport.
Van vadász, munkavégzési célú és sport fegyverem. Mondjuk 2 könyvben, mer' egybe nem fér :lol: De vegyesen vannak.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Trailm
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Trailm »

jó ha van írta: 2025.08.19. 17:39 Egy könyv.
Hátul van hely bőven, nálam 3 eü kat van beírva. Régóta érvényes II. kat, 2 évente beírandó (de agyturkász által 4 évre megadott, agyfasz!) I. kat + sport.
Van vadász, munkavégzési célú és sport fegyverem. Mondjuk 2 könyvben, mer' egybe nem fér :lol: De vegyesen vannak.
Köszi .
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

megkerdeztem a sracot, a stukker onvi ezert van kulon, beneztem.
gvass1 írta: 2025.08.18. 21:26 ?

ingyom bingyom tálib-e?
blint
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: blint »

qqriq írta: 2025.08.19. 10:58 15-os szerintem pont nem jo semmire, hurcolaszni nagy, asztali gepnek kicsi.
Én is IBM/Lenovo-zok huszonéve. A legutóbbi céges (!) T14p-t tíz év után adtam vissza, még valakinél el fog ketyegni pár évet. A kurrens T széria ára nálam kiverte a biztosítékot, tavaly E14-et kértem 32G RAM-al és Intel ultra9 procival (éájozni kell mindenkinek ugyebár). Eddig meg vagyok elégedve, az ára harmada volt a T-nek, szóval ha 3 évet bír, már jó. Privátban mindenem IS volt, de abban az árszegmensben többet számít egy-egy típus, mint a márka. Ismerőseim manapság a családnak refurbished T szériás notit vesznek garival.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Baráti üdvözlettel,
Ádám
Szia! Üdv a Fórumon! 8-)
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.08.19. 14:42 4 nincs remasterelve? :-)
Arról nem tudok, de az nekem nem jött be.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Ádám
Helló, Stoner balkeze Ádám, üdv a fórumon!

Írod, hogy foglalozol nevezéktannal.
Szerinted a PPS gpi tárjának mi a helyes elnevezése? Dobtár, vagy csigatár?
(Nem beugratós kérdés, csak kíváncsi vagyok. ;)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
blint
Fórumtag
Fórumtag

blint írta: 2025.08.19. 21:36 Én is IBM/Lenovo-zok huszonéve. A legutóbbi céges (!) T14p-t tíz év után adtam vissza, még valakinél el fog ketyegni pár évet. A kurrens T széria ára nálam kiverte a biztosítékot, tavaly E14-et kértem 32G RAM-al és Intel ultra9 procival (éájozni kell mindenkinek ugyebár). Eddig meg vagyok elégedve, az ára harmada volt a T-nek, szóval ha 3 évet bír, már jó. Privátban mindenem IS volt, de abban az árszegmensben többet számít egy-egy típus, mint a márka. Ismerőseim manapság a családnak refurbished T szériás notit vesznek garival.
Sorry T490p volt a visszaadott vas, természetesen T14 akkor még nem volt és mielőtt felmerülne, selejtezés után valaki magán gépeként lesz még benne pár év ;)
Stoner's Left Hand
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Stoner's Left Hand »

WildBear23 írta: 2025.08.19. 23:46 Helló, Stoner balkeze Ádám, üdv a fórumon!

Írod, hogy foglalozol nevezéktannal.
Szerinted a PPS gpi tárjának mi a helyes elnevezése? Dobtár, vagy csigatár?
Hahó!
Mármint a PPSH-41-re gondolsz, csak a magyaros átírással?
Őszintén? Nem tudom! :)
A helyzet az, hogy én kizárólag a modern eszközökre koncentrálok.
(Amennyiben AR-10, AR-15, AR-18 származékok és hasonlók nevezhetőek modernnek, de ez egy igen mély nyúlüreg.)

Nem szeretném senkinek az ízlését minősíteni természetesen, szigorúan magánvélemény,
de engem a hideg veríték lever ezektől a régi vasaktól.
Életemben talán kétszer töltöttem PPSH tárat, és ez az élmény elég is volt, hogy ne akarjak többet,
nagyjából ennyit tudok róla. :)

A doktrinális változások miatt ugye ez egy eleve kihalt műfaj manapság; egy ideig úgy tűnt, még a hevederesek
is kiestek a pikszisből, lásd a USMC és az M27 esetét (Tóth Marival).
Azért persze csak észhez tértek a világ nagyjai, ami rendesen meglátszik az NGSW-programon,
az FN Evolys-on és amennyire tudom, még a Gestamen prototípusai is hevederesek, bár ezt nem követem.
De gyanítom, ez a drum mag-kérdés nem lesz többet aktuális a jövőben.

Ugyan a kis nevezéktani adatbázisom szerkesztése során már felfigyeltem erre a vakfoltomra,
de én akkor és ott inkább nyugodni hagytam a kérdést, mert megtehettem. :)
(És mert éppen a lőszer- és robbanóanyag gyártás anyagaival izzadtam...)
Eleve ott van a dobtár vs. forgótár, a zsargon vs. szaknyelv kérdése két teljesen különböző fegyvertípussal,
aztán a dobtár vs. csigatár.
Ha már kategorizál az ember, akkor figyelembe kell vennie, hogy vannak könnyű géppuska/rajtámogató géppuska (vagy elavultan golyószóró)
tárak, ahol leginkább csak egy rakasz feladatát látja el a dob,
vannak belső lemezrugóval ellátott, felhúzható szerkezetek, amik az adogatás szerves részét képezik,
van a Magpul D50/60, ami egy külön állatfaj, vannak a C-drumok... no meg ott van még a nyelvi konvenció,
a katonai hagyomány vs. polgári gyakorlat, az egyéni agylövések, és az embernek ebben kell lavíroznia minden egyes szónál.

Persze ha már a tudományos igényesség kérdése is felmerül,
akkor az ilyesmiről nyilván egy széleskörű szakmai egyeztetést kell folytatni,
összevetni a különböző gyakorlatokat, régi forrásokat elemezni,
ahogyan pl. Dr. Németh Balázs szokta - számomra - igazán old school cuccokkal kapcsolatban.
A magam részéről távol maradtam ettől a dobkérdéstől.
Én a rádiuszolt reteszelőszemölcsökre, a csavarvonalasan tekercselt szénszálas csőburkokra meg ilyesmikre izgulok. :mrgreen:
(Bár bevallottan nem vagyok mérnökember, csak műszaki érzületű bizpolos kutyaütő.)
Akik a 20. sz. első felének rendszereivel foglalkoznak, biztosan többet/jobbat tudnak erről, mint én.
Ha itt az urak közül tudja valaki a definitív választ, örömmel okulok! :)
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

:P
WildBear23 írta: 2025.08.19. 23:46 Szerinted a PPS gpi tárjának mi a helyes elnevezése? Dobtár, vagy csigatár?
Dehogynem! Ez az a kérdés amiben igen konkrét prekoncepciód * van, és hosszasan róla tudsz is róla vitatkozni :mrgreen:

Ügyes vagy Stoner bal keze, hogy nem sétáltál be a csapdába ;) számomra felfoghatatlan mértékű indulatokat tud felkorbácsolni a dobtár vs csigatár kérdéskör. Pedig nem tökmindegy?
Stoner's Left Hand írta: 2025.08.20. 01:55 Hahó!
a PPSH-41-re gondolsz, csak a magyaros átírással?
Ha tudnád ezzel is mennyit b.sztattak a helyi nyevtannácik. Nem volt nekik jó a PPSh-41 mert nem elég magyarosch :roll: :lol:

* amit egyébként igen szépen levezettél, és történetesen egyet is értek vele
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Stoner's Left Hand írta: 2025.08.20. 01:55 Hahó!
Őszintén? Nem tudom! :)
A helyzet az, hogy én kizárólag a modern eszközökre koncentrálok.
(Amennyiben AR-10, AR-15, AR-18 származékok és hasonlók nevezhetőek modernnek, de ez egy igen mély nyúlüreg.)
:-))
40 year old pistol in my mind.jpg
Kötözködőknek: tudom, ez már valójában egy 90 éves meg egy 45+ éves pisztolykonstrukció.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

Petya357 írta: 2025.08.20. 07:56 Ha tudnád ezzel is mennyit b.sztattak a helyi nyevtannácik. Nem volt nekik jó a PPSh-41 mert nem elég magyarosch :roll: :lol:
Nem nyelvtan-nácisâg, a "h" az angolok hülyesége, akik (egy jófej egykori tanárom szerint) kelkáposztát írnak és uborkát olvasnak 🙂. Emlékszem, annak idején Gorbacsov nevét is művészet volt leírni nekik, legalább háromféle módon láttam 🙂.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Blekk Rájgó írta: 2025.08.20. 08:33 Nem nyelvtan-nácisâg, a "h" az angolok hülyesége, akik (egy jófej egykori tanárom szerint) kelkáposztát írnak és uborkát olvasnak 🙂. Emlékszem, annak idején Gorbacsov nevét is művészet volt leírni nekik, legalább háromféle módon láttam 🙂.
/vélemény ON
De.

Az angol a de-facto világnyelv. A mi hobbink területén is. Sajnos, vagy nem sajnos - de így van. A rövidítés közismert. Mindenki pontosan tudja, miről van szó, és nem félrevezető. Nálam kb itt villan ki a zsinóros díszmagyar alól a nyelvtannácizmus barna inge - az öncélú fingreszelésnél, aminek a gyakorlati haszna - nulla.

Ha urizálni akarunk, akkor pedig legyen ППШ-41 mint ahogy a művelt kínai mondaná 8-) ez lenne IMHO a leghelyesebb, de a cirill betűket sajnos, vagy nem sajnos, de nem mindenki bírja.

Mi jön ezután? A StG 44 legyen RhP 44 mert Magyaroszágon vagyunk? Jaaaa az nem mert a német rovidítés OK az angol pedig nem? Mondom én, nyelvtannácizmus… ;)

/vélemény OFF
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.08.20. 07:56 :P

Dehogynem! Ez az a kérdés amiben igen konkrét prekoncepciód * van, és hosszasan róla tudsz is róla vitatkozni :mrgreen:

Ügyes vagy Stoner bal keze, hogy nem sétáltál be a csapdába ;) számomra felfoghatatlan mértékű indulatokat tud felkorbácsolni a dobtár vs csigatár kérdéskör. Pedig nem tökmindegy?
Ez a prekoncepcióm: ;)

"A PPS géppisztoly tárja:
Angolul: dobtár (Drum Mag.)
Németül: dobtár (Trommel M.)
Oroszul: dobtár (lusta vagyok kikeresni)
Az egész világegyetemben: dobtár
Magyar okosok szerint: CSIGATÁR.

Ennek megfelelően a DP golyószóró tára minden értelmes nyelven (angol, német) tányér tár (Pan Mag., Teller Mag.), még oroszul is, de magyarul AZ a dobtár.

Nem ám átvenni az egész világon használatos elnevezést, hanem ki kell találni egy újat (csigatár), és megfordítani, a dobtár elnevezést a másik tipusra, a tányértárra alkalmazni."
Petya357 írta: 2025.08.20. 07:56 Ha tudnád ezzel is mennyit b.sztattak a helyi nyevtannácik. Nem volt nekik jó a PPSh-41 mert nem elég magyarosch :roll: :lol:
Nekem jó a magyar írásmód is (PPS), az angol is (PPSh-41), mert mindkettő egyértelműen ugyanazt a géppisztolyt határozza meg.

De a dobtár vs csigatár vs tányértár félreérthető, ha eltérünk az egész világon alkalmazott terminológiától.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.08.20. 09:47 /vélemény ON
De.

Az angol a de-facto világnyelv. A mi hobbink területén is. Sajnos, vagy nem sajnos - de így van. A rövidítés közismert. Mindenki pontosan tudja, miről van szó, és nem félrevezető. Nálam kb itt villan ki a zsinóros díszmagyar alól a nyelvtannácizmus barna inge - az öncélú fingreszelésnél, aminek a gyakorlati haszna - nulla.

Ha urizálni akarunk, akkor pedig legyen ППШ-41 mint ahogy a művelt kínai mondaná 8-) ez lenne IMHO a leghelyesebb, de a cirill betűket sajnos, vagy nem sajnos, de nem mindenki bírja.

Mi jön ezután? A StG 44 legyen RhP 44 mert Magyaroszágon vagyunk? Jaaaa az nem mert a német rovidítés OK az angol pedig nem? Mondom én, nyelvtannácizmus… ;)

/vélemény OFF

Szerintem is ez erősen túllihegett.

A PPSh-41 és PPS-43 közti összekeverhetőséget kell csak valahogy megoldani, mert évszámra senki sem ügyel. Cirilben tök eltérő a Ш(S)pagin és a C(Sz)udajev kezdőbetűje, de más nyelvekben nem. Jobb híján ezt angolul az Sh/S, magyarul az S/Sz betűpárokkal oldjuk meg. Ennyi.

Mindkettő korrekten kizárja a félreérhetőséget. (Hivatalos magyar helyesírás szerint nyilván az idegen betűs tulajdonneveket magyar kiejtésük szerint kell írni.)

(Gorbacsov...viszont inkább Gorbacsjov lenne: Горбачёв, de mégis így terjedt el. Még szerencse, hogy nem tervezett géppisztolyt:-))
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.08.20. 09:58 Ez a prekoncepcióm: ;)

"A PPS géppisztoly tárja:
Angolul: dobtár (Drum Mag.)
Németül: dobtár (Trommel M.)
Oroszul: dobtár (lusta vagyok kikeresni)
Az egész világegyetemben: dobtár
Magyar okosok szerint: CSIGATÁR.

Ennek megfelelően a DP golyószóró tára minden értelmes nyelven (angol, német) tányér tár (Pan Mag., Teller Mag.), még oroszul is, de magyarul AZ a dobtár.

Oroszul is..

…. dobpergés :mrgreen:

…dobnak, dobtárnak hívják:
Барабан, барабанный магазин

A DPnél viszont nem attól tartok, hogy nem tányer-, hanem diszkosz, tárcsa? :
Диск, дисковый магазин

Ez nem mond ellent a sztoridnak, csak a rend kedvéért írom le.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.08.20. 10:02
Szerintem is ez erősen túllihegett.

A PPSh-41 és PPS-43 közti összekeverhetőséget kell csak valahogy megoldani, mert évszámra senki sem ügyel. Cirilben tök eltérő a Ш(S)pagin és a C(Sz)udajev kezdőbetűje, de más nyelvekben nem. Jobb híján ezt angolul az Sh/S, magyarul az S/Sz betűpárokkal oldjuk meg. Ennyi.

Mindkettő korrekten kizárja a félreérhetőséget. (Hivatalos magyar helyesírás szerint nyilván az idegen betűs tulajdonneveket magyar kiejtésük szerint kell írni.)

(Gorbacsov...viszont inkább Gorbacsjov lenne: Горбачёв, de mégis így terjedt el. Még szerencse, hogy nem tervezett géppisztolyt:-))
+1
Így

Peace. Béke. Мир.

Meg reálisan - #kitérdekel 8-)
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Phingreßelésch.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2025.08.20. 10:59Phingreßelésch.
Had bonyolítsam még:-))

Lengyelül pedig az "sz" betű kiejtése "s", tehát ott a Spagin a PPSz, frankón.

Guglizáskor megbolondulsz.
Poresz
Veterán
Veterán

De.

/vélemény OFF
Amikor még nem volt sok minőségi tartalom az inter-nyeten, akkoriban volt - és némileg ma is - a pépéeshá a pistikéknek a biztos jele: könyvtárba és múzeumba, hadtörténész előadásokra nem járó átlagoska hülyegyerek, aki minden tudását a kólofgyutiból és a zinternetről szerezte.

Továbbá tipográfiai megegyezés, hogy magyarul fogalmazva nem latin betűs nyelvek esetében a magyar átírás szabályait használjuk. Miért? Igényességből. Az egész tipográfia - meg úgy a rendes könyvkiadás* - arról szól, hogy az olvashatóságot segítse és javítsa azon több évszázados tapasztalatok alapján, amiket leegyszerűsítve igényességnek nevezünk: hogy ne csak úgy oda legyen kenve, hisz' jóvanazúgy a parasztoknak.

* Nagyon örülök, hogy végre/újra adnak ki fegyveres szakirodalmat magyar nyelven, de a(z olvasó)szerkesztőket deresre huzatnám, mert szemtelen imposztorok, hogy így vannak feltűntetve a könyv címlapján és a köszönetnyilvánításban.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Poresz írta: 2025.08.20. 11:29 Amikor még nem volt sok minőségi tartalom az inter-nyeten, akkoriban volt - és némileg ma is - a pépéeshá a pistikéknek a biztos jele: könyvtárba és múzeumba, hadtörténész előadásokra nem járó átlagoska hülyegyerek, aki minden tudását a kólofgyutiból és a zinternetről szerezte.

Továbbá tipográfiai megegyezés, hogy magyarul fogalmazva nem latin betűs nyelvek esetében a magyar átírás szabályait használjuk. Miért? Igényességből. Az egész tipográfia - meg úgy a rendes könyvkiadás* - arról szól, hogy az olvashatóságot segítse és javítsa azon több évszázados tapasztalatok alapján, amiket leegyszerűsítve igényességnek nevezünk: hogy ne csak úgy oda legyen kenve, hisz' jóvanazúgy a parasztoknak.

* Nagyon örülök, hogy végre/újra adnak ki fegyveres szakirodalmat magyar nyelven, de a(z olvasó)szerkesztőket deresre huzatnám, mert szemtelen imposztorok, hogy így vannak feltűntetve a könyv címlapján és a köszönetnyilvánításban.
Olvasószerkesztő? Az micsoda...?
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.08.20. 11:38 Olvasószerkesztő? Az micsoda...?
Pontosan. Azt sem tudják, mi - ki - az.

* * *

"Korrektúra (Proof)

A korrektúra szűk értelemben a szöveg helyesírási, értelemzavaró nyelvtani hibáit javítja ki. Befejezése után minden szöveget korrektúrázni kell. A korrektor javíthat papíron vagy képernyőn - utóbbi elterjedtebb, de sokak szerint kevéssé hatékony megoldás. Fontos megemlíteni, hogy a korrektúra szakma; azaz a szerző nem korrektúrázhatja saját szövegét (természetesen át kell néznie, és ki kell javítania, amennyire képes, de nyomtatásban megjelenő szöveg esetén ez nem elégséges).

A korrektor végignézheti a szöveget a kézirat elkészülte után és a szöveg formázásának befejezése (tördelés) után. Utóbbira mindenképp szükség van, mert ekkor egységes formátumúvá alakíthatja a kiemeléseket, hivatkozásokat, jegyzeteket, számozott listákat, illetve észreveszi az elválasztási hibákat, fattyúsorokat, elcsúszott vagy hiányzó képaláírásokat stb. A formázás/tördelés befejezése után, ha azt nem a szöveg szerzője végezte, illik a szöveget (a kész »kefelevonatot«) visszajuttatni a szerzőnek, utolsó pillanati javításokra (pl. a korrektor átjavított valamit).

A korrektúra első állomása lehet egy helyesírás-ellenőrző végigfuttatása, de ez csak kiegészítő segítséget ad. Ezek után magunknak (vagy egy korrektornak) is végig kell mennie a szövegen, kigyomlálva a helyesírási hibákat, elütéseket.

A korrektornak ilyenkor ügyelnie kell arra is, hogy a szándékosan „rosszul” írt szavakat ne javítsa ki. Hogy mikor ír egy szerző szándékosan rosszul (pl. régiesen, kiejtés szerint, idegenes átírással) és mikor véletlenül rosszul, annak helyes eldöntése a korrektor egyik legnagyobb felelőssége.

[…]

A lektor vagy olvasószerkesztő feladata, hogy kijavítsa a tartalmi-szerkezeti és nyelvi-stilisztikai hibákat. Kijavítja a szerző tárgyi tévedéseit vagy elavult adatait. Ha olyan szakszavakat talál, amelyeket az olvasó nem érthet, magyarázatukra felkéri a szerzőt. Fordítás esetén az idegen nyelvű idézetek esetleg már meglévő magyar fordításait is felkutathatja." - Tipográfia (Írás számítógéppel) [MMI.ELTE.hu)

Utóirat:
Poresz írta: 2025.01.04. 10:36 Korrektor: javítja a hejeschírássy és tipográfiai hibákat. Például ismeri a belső idézőjeleket, a négyféle kötőjelet - amiből a magyar tipográfia hármat használ -, és hallott már hárompontról és szorzókeresztről.

Lektor: más néven olvasószerkesztő; ő felelős a szakmai tartalom helyességéért, és ő próbál belehelyezkedni az átlagos olvasó szerepébe, hogy visszajelzést adjon arról, hogy mennyire kibírható a szöveg. Fordítás esetén lehetőleg mindkét nyelvet anyanyelvi szinten ismeri.

Szerkesztő: akire Bel gondol, az ő. A kiadó embere, gyakorlatilag projektmenedzser. Jó esetben a szerző jobbkeze, már-már társszerző, és nagy-nagy felelősége van abban, hogy az író helyesen értékelje a saját szövegét, amit létrehozott, és javítsa, ha kell.
Ő az, akinek van annyi esze, tudása és lelkiismeretessége, hogy megmondja a szerzőnek, hogy nem fogják kiadni a könyvét például a tiszafa gyógyteáról, és a galócás szakácskönyv kéziratára sem kíváncsiak. - Az érintett szerzők ilyenkor vérig sértődnek, és világgá ordítják, hogy ők meg nem értett zsenik, a fősodor túl konzervatív, a háttérhatalom és a világösszeesküvés üldözi őket kérem! De semmi baj: virágozhat száz gyom virág, a kereslet kínálatot gerjeszt (ahogy édesapám mondja: “Ahol $z@r van, ott veréb is lesz!”), és jó eséllyel talál olyan lelkiismeretlen és/vagy elmebeteg kiadót, ami kiadja.

Lelkiismeretesség esetén van némi átfedés.

Egy normális kiadási folyamatnak legalább ez a három szereplője van a szerzőn kívül.

Amikor kissé f0$ szöveget olvasunk - helyesírási hibáktól hemzseg a szöveg, sok az elgépelés, a szerző néhol fogalmazásgátló hatása alatt állt, azt sem tudjuk, miről is akar szólni a szöveg, egyáltalán minek kellett kiadni, miért nem tették fel egy honlapra ingyen, mert pénzt adni érte kár… -, akkor bizony ezen három személy munkáján spóroltak, és szerencsétlen szerző próbálja megcsinálni. Ha tudja. Gyakran azt sem tudja, hogy kéne.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Poresz írta: 2025.08.20. 11:29 Továbbá tipográfiai megegyezés, hogy magyarul fogalmazva nem latin betűs nyelvek esetében a magyar átírás szabályait használjuk. Miért? Igényességből. Az egész tipográfia - meg úgy a rendes könyvkiadás* - arról szól, hogy az olvashatóságot segítse és javítsa azon több évszázados tapasztalatok alapján, amiket leegyszerűsítve igényességnek nevezünk: hogy ne csak úgy oda legyen kenve, hisz' jóvanazúgy a parasztoknak.
Szia,

Szerintem egyszerre neked is igazad van, es Petyanak is: a PPSh igenytelen, de mivel nem felreertheto, ezert jolvanazugy.

Ennel sokkal igenytelenebb dolgokkal van tele a vilag.

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.08.20. 12:19 Pontosan. Azt sem tudják, mi - ki - az.

* * *

"Korrektúra (Proof)

A korrektúra szűk értelemben a szöveg helyesírási, értelemzavaró nyelvtani hibáit javítja ki. Befejezése után minden szöveget korrektúrázni kell. A korrektor javíthat papíron vagy képernyőn - utóbbi elterjedtebb, de sokak szerint kevéssé hatékony megoldás. Fontos megemlíteni, hogy a korrektúra szakma; azaz a szerző nem korrektúrázhatja saját szövegét (természetesen át kell néznie, és ki kell javítania, amennyire képes, de nyomtatásban megjelenő szöveg esetén ez nem elégséges).

A korrektor végignézheti a szöveget a kézirat elkészülte után és a szöveg formázásának befejezése (tördelés) után. Utóbbira mindenképp szükség van, mert ekkor egységes formátumúvá alakíthatja a kiemeléseket, hivatkozásokat, jegyzeteket, számozott listákat, illetve észreveszi az elválasztási hibákat, fattyúsorokat, elcsúszott vagy hiányzó képaláírásokat stb. A formázás/tördelés befejezése után, ha azt nem a szöveg szerzője végezte, illik a szöveget (a kész »kefelevonatot«) visszajuttatni a szerzőnek, utolsó pillanati javításokra (pl. a korrektor átjavított valamit).

A korrektúra első állomása lehet egy helyesírás-ellenőrző végigfuttatása, de ez csak kiegészítő segítséget ad. Ezek után magunknak (vagy egy korrektornak) is végig kell mennie a szövegen, kigyomlálva a helyesírási hibákat, elütéseket.

A korrektornak ilyenkor ügyelnie kell arra is, hogy a szándékosan „rosszul” írt szavakat ne javítsa ki. Hogy mikor ír egy szerző szándékosan rosszul (pl. régiesen, kiejtés szerint, idegenes átírással) és mikor véletlenül rosszul, annak helyes eldöntése a korrektor egyik legnagyobb felelőssége.

[…]

A lektor vagy olvasószerkesztő feladata, hogy kijavítsa a tartalmi-szerkezeti és nyelvi-stilisztikai hibákat. Kijavítja a szerző tárgyi tévedéseit vagy elavult adatait. Ha olyan szakszavakat talál, amelyeket az olvasó nem érthet, magyarázatukra felkéri a szerzőt. Fordítás esetén az idegen nyelvű idézetek esetleg már meglévő magyar fordításait is felkutathatja." - Tipográfia (Írás számítógéppel) [MMI.ELTE.hu)

Utóirat:
Erről csak annyit, hogy a MÁGUS szabálykönyvének első kiadását ketten is végig korrektúráztuk a második kiadás előtt. A hibák kb. 2/3-a mindkettőnknek megvolt - a maradék 2 x 1/3-ot csak az egyikünk vette észre.

És igazából csak papíron lehet normális munkát végezni, gépen sokkal nehezebb.
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

De.

/vélemény OFF
Világnyelv, legyen az ő magánügyük, hogy írják. A hazai szakirodalomban és sajtóban (a Zrínyis tankönyveimől a fegyver történetét bemutató Kaliber magazinig) mindenhol PPS-t és/vagy Spagint ír, így maradok a hazai fonetikus írásmódnál 🙂. A h-t magyar szövegbe az interneten meg a lövöldözős számítógépes játékokon nevelkedettek teszik a végére. A boldog békeidők, amikor a záróvizsgához külsős (állami) nyelvvizsga-bizonyítvány nem kellett, ellenben kiváló szaknyelvi oktatás és képzés, házi vizsga volt. Így a PPSh mellett ki tudom hagyni a tavaszi égetőcsap, gépalatti fegyver, tágulási képzés stb. kifejezéseket is. (Ember tette bele, nem gugli-fordító! Szakmai lektor persze nem látta...)
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.08.20. 10:12 Oroszul is..

…. dobpergés :mrgreen:

…dobnak, dobtárnak hívják:
Барабан, барабанный магазин
Igen.
Ha valamit angolul is, németül is, oroszul is, sőt, anno mintha ha a kínait is beraktam volna? kínaiul is dobtárnak hívnak, akkor ne akarjuk már mi, egyedül csigatárnak nevezni!
(Mellesleg Magyarországon is dobtárnak nevezték, amíg rendszeresítve volt. Anno belinkeltem a hivatalos használati útmutatót, ami fenn van a kalasnyikov.hu-n)
gvass1 írta: 2025.08.20. 10:02
Ez a lényeg, hogy egyértelmű legyen.
Mondjuk a PPS gpi Magyarországon rendszeresítve volt, én ezért helyesebbnek érzem magyar szővegben a magyar PPS rövidítést. A szabadkai piacra megyek, nem a suboticaira.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

IMG_5403.jpeg
IMG_5407.jpeg
Kreatív mezek IPSC versenyről.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Dont play... ? Ez emlékeztet a mi "KARYNTHY" feliratú mezeinkre...
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Chronicus Magnumitis írta: 2025.08.23. 21:50 Dont play... ? Ez emlékeztet a mi "KARYNTHY" feliratú mezeinkre...
A pólót viselő hölgy csinosabb, szőkébb, és fiatalabb volt az általam ismert Karinthysektől.🤔

Olyannyira, hogy amikor diszkréten engedélyt kértem a fotóra, azonnal számtalan ízléstelen élc céltáblájává váltam. Szerintem csak irigykednek a sporttársak, hogy ilyen könnyen mondott igent 8-)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.08.23. 22:52 A pólót viselő hölgy csinosabb, szőkébb, és fiatalabb volt az általam ismert Karinthysektől.🤔

Olyannyira, hogy amikor diszkréten engedélyt kértem a fotóra, azonnal számtalan ízléstelen élc céltáblájává váltam. Szerintem csak irigykednek a sporttársak, hogy ilyen könnyen mondott igent 8-)
Asszony meg ne tudja... :D
parazstaposo
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: parazstaposo »

Egy kis nyálcsorgató hétfő reggelre.

AndyA
Fórumtag
Fórumtag

parazstaposo írta: 2025.08.25. 07:37 Egy kis nyálcsorgató hétfő reggelre.

Azért ez még arrafelé sem normális...
blint
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.08.25. 19:37 Ásatás, talált kincs: nem lehet eleget beszélni róla.
Balesetvédelem (Nimród 2003.-5.).jpg
(Első Kaliberemmel kapott első Nimród magazinomból.)
Félautomaták? Vadászatra? Hát hová vezet ez kérem szépen :D (tudom, tárkorlát, de nem kéne vadásziasch legyen a Nimród szerint)
Poresz
Veterán
Veterán

Tanulság, amit az élet egy más területen adott, de a lövészet(oktatás) területén is hasznos, és valószínűleg általános.

A betanítás és a betanuló előismeretei együtt és külön-külön is hézagokkal terhelt lehet.

Az egy dolog, hogy megmutatnak valamit. Mert nézik, de kérdés, hogy mit látnak. (Jellemzően azt, amit várnak.) Jobb, ha magyarázatot is fűznek hozzá, hogy mit kell(ene) látni, és mi az, ami fontos, de nem látható. (Utóbbi nagyon talányos? Gondoljunk arra, hogy mi van a sofőr fejében, amikor dönt egy közlekedési helyzetben! Vagy hogy hogyan engedi fel a kuplungot.)

Ezután nem ott kell hagyni a betanulót - "Na, akkor most már tudod!" - és jobb dolgunk után nézni. Hanem ellenőrizni kell, hogy a következő egyet, hármat, ötöt, tizet(…) hogyan hajtja végre. "A mérnök attól mérnök, hogy visszamér" - ahogy Dr. Földi Ferenctől hallottam.

Mert a hézagokat lehet, hogy kérdés nélkül át fogja hidalni! Azaz: ki fogja találni a megoldást, és lehet, hogy úgy, hogy még ő sem veszi észre. Egyszerűen csak csinálja, ahogy tudja.

Utána pedig lesz sírás, ha nem jó - és az senkinek sem jó.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Re: Nem-halálos (gázpisztoly, gázspray, folyadéksugár kilövők, traumatikus fegyverek, stb.)

kene valami jo minosegu rozsapatronos revolver, nem a parezres muanyag vagy gagyi spiater.
van valakinek tippje?
esetleg ha eloltoltos saa-hoz keszitodik valami rozsapatront fogado dobnak kinezo targy akkor az legal?
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Re: Nem-halálos (gázpisztoly, gázspray, folyadéksugár kilövők, traumatikus fegyverek, stb.)

qqriq írta: 2025.09.03. 08:44 kene valami jo minosegu rozsapatronos revolver, nem a parezres muanyag vagy gagyi spiater.
van valakinek tippje?
esetleg ha eloltoltos saa-hoz keszitodik valami rozsapatront fogado dobnak kinezo targy akkor az legal?
https://www.mueller.de/p/j-g-schroedel- ... le-175675/
https://www.mueller.de/p/j-g-schroedel- ... le-123742/
https://www.mueller.de/p/j-g-schroedel- ... le-165271/
https://www.mueller.de/p/j-g-schroedel- ... PN3046324/

Hogy milyen a minőségük, az ki van zárva, mert nem tudom. :-)

Ezek jobbak, de ki tudja, hogyan szerezhető be:

https://parristoys.com/collections/pistols
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

pont a mullerben kezdte el nezegetni a gyerek hogy kellene neki, engem nem gyozott meg a minosege :(
ingyom bingyom tálib-e?
WildBear23
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.09.03. 09:17 Erről azt írják, hogy fém, spanyol gyártmány:

https://www.amazon.de/Unbekannt-Polizei ... B00FF6IOVG

Ezt is spiáternek mondják:

https://www.amazon.de/J-G-Schr%C3%B6del ... B000W4O3XY
Szerintem rózsapatronos pisztoly nincs másból: vagy műanyag, vagy spiáter.
De a spiáter is jó.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

igen mind spiater ami nem mujjanyag, a mullerben nagyon gagyinak tuno spiater cuccok voltak
AndyA írta: 2025.09.03. 09:17 Erről azt írják, hogy fém, spanyol gyártmány:

https://www.amazon.de/Unbekannt-Polizei ... B00FF6IOVG

Ezt is spiáternek mondják:

https://www.amazon.de/J-G-Schr%C3%B6del ... B000W4O3XY
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.09.03. 09:21 Szerintem rózsapatronos pisztoly nincs másból: vagy műanyag, vagy spiáter.
De a spiáter is jó.
Fortitu adott nekem egy nagyon nyilvánvalóan fémlemezből sajtolt rózsapatronos "revolvert" (idézőjel: mert egylövetű): ez biztosan nem spiáter. Mágnes nem fogja.
Rózsapatronos pisztoly.JPEG
WildBear23
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2025.09.03. 11:18 Fortitu adott nekem egy nagyon nyilvánvalóan fémlemezből sajtolt rózsapatronos "revolvert" (idézőjel: mert egylövetű): ez biztosan nem spiáter. Mágnes nem fogja.
Rózsapatronos pisztoly.JPEG
Szia Poresz,

ha nem spiáter, és nem mágneses, akkor szerintem alumínium lehet.
(Szkandiumot, titánt, rozsdamentes acélt kizárhatjuk. :)
Boltban még nem láttam ilyet.

Régen, még 6 éves koromban kaptam én is Bécsből egy akkor jó minőségűnek látszó rózsapatronos pisztolyt.
Lehet, hogy vennék én is egyet nosztalgiából.. :)
Poresz
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2025.09.03. 12:38 Szia Poresz,

ha nem spiáter, és nem mágneses, akkor szerintem alumínium lehet.
(Szkandiumot, titánt, rozsdamentes acélt kizárhatjuk. :)
Vörösses színe van: nem zárom ki, hogy valamilyen rézötvözet. Azt tudjuk, hogy a sárgaréz lemezalakításra alkalmas (töltényhüvely és lövedékköpeny), és van belőle vöröses árnyalatú is.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.09.03. 12:51 Vörösses színe van: nem zárom ki, hogy valamilyen rézötvözet. Azt tudjuk, hogy a sárgaréz lemezalakításra alkalmas (töltényhüvely és lövedékköpeny), és van belőle vöröses árnyalatú is.
Sőt, a bronz még vörösebb.

Sőt++, a vörösréz egészen vörös. :-)
TurboP
Veterán
Veterán

Nekem volt pont mülleres, kb a 1 hét alatt ment tönkre kb 10 lövéssel.
Vagy simán eltörött az egész vagy benne valami, vagy meghalt az elsütő szerkezet. Foshalom az összes mülleres.
qqriq írta: 2025.09.03. 09:12 pont a mullerben kezdte el nezegetni a gyerek hogy kellene neki, engem nem gyozott meg a minosege :(
"..."
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.09.03. 15:42 Legközelebb tárgyaljuk ott, milyen grafitceruza készletet vegyek :p
Szigorúan taktikait!!!

Titán szárral, hogy alkalmas legyen a szúrásra.

Hegyezni kicsit nehéz lesz, de hát valamit valamiért. :-D
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2025.09.03. 08:44 esetleg ha eloltoltos saa-hoz keszitodik valami rozsapatront fogado dobnak kinezo targy akkor az legal?
Semmit sem kell buherálni hozzá, a 4-es lőkúpra simán rá lehet húzni a rózsapatront, problémamentesen el is süti. Egylövetűt, revolvert is lehet vele "csettegtetni".
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Off az offban.

30-40 éve olvastam egy könyvet ( regényt ) annak beazonosításában kérek segítséget.
A sztori harckocsizók életéről szólt, valahol a kínai határvidéken?
Tábori körülmények élhetőbbé tétele ( gyümölcskonzervből üdítő készítése ) és hasonlóak is részletesen leírva voltak.
A csapat tagjai az események végén a légierőkben találták meg a jövő útját.

Rémlik ezen infók alapján valakinek valami?
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.09.03. 18:08 Off az offban.

30-40 éve olvastam egy könyvet ( regényt ) annak beazonosításában kérek segítséget.
A sztori harckocsizók életéről szólt, valahol a kínai határvidéken?
Tábori körülmények élhetőbbé tétele ( gyümölcskonzervből üdítő készítése ) és hasonlóak is részletesen leírva voltak.
A csapat tagjai az események végén a légierőkben találták meg a jövő útját.

Rémlik ezen infók alapján valakinek valami?
Mikor játszódik a történet?

Szovjet/orosz harckocsizók vagy kínaiak?

HK típusok, vagy bármi más konkrétum?
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

AndyA írta: 2025.09.03. 18:39 Mikor játszódik a történet?

Szovjet/orosz harckocsizók vagy kínaiak?

HK típusok, vagy bármi más konkrétum?
Amcsik.
Talán, az indokínai háború előtt, után.
eltelt 30 év, és sok whiskey lefolyt azóta a Dunán... :lol:
Fizetett bér-Troll.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.09.03. 18:45 Amcsik.
Talán, az indokínai háború előtt, után.
eltelt 30 év, és sok whiskey lefolyt azóta a Dunán... :lol:
W. E. B. Griffin: Brotherhood of War sorozat? Bár az 9 kötet, nem hiszem, hogy ez ne maradt volna meg, mint információ, ha ez volt az. :-)

Bármi, hogy milyen kiadású könyv volt, vagy akár hogyan nézett ki a borítója?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.09.03. 18:59 W. E. B. Griffin: Brotherhood of War sorozat? Bár az 9 kötet, nem hiszem, hogy ez ne maradt volna meg, mint információ, ha ez volt az. :-)

Szereplők nevei, rendfokozatok?
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

AndyA írta: 2025.09.03. 18:59 W. E. B. Griffin: Brotherhood of War sorozat? Bár az 9 kötet, nem hiszem, hogy ez ne maradt volna meg, mint információ, ha ez volt az. :-)

Nehéz ilyen távlatban, akkor faltam a könyveket. Leslie L Lawrence 1 könyv, q1 nap.
Valahol az ópium útvonal mellett játszódott a történet, egy közkatona előremenetelését írta le a parancsnoki szintig.
Ha többre emlékeznék, kigugliznám.🤔
Fizetett bér-Troll.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2025.09.03. 20:09 Nehéz ilyen távlatban, akkor faltam a könyveket. Leslie L Lawrence 1 könyv, q1 nap.
Valahol az ópium útvonal mellett játszódott a történet, egy közkatona előremenetelését írta le a parancsnoki szintig.
Ha többre emlékeznék, kigugliznám.🤔
Andrew Geer – The New Breed (Az új nemzedék)

Hátha.
G.D
Veterán
Veterán

Amit eddig nem tudtál Sven Hasselről (nekem legalábbis új volt)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

koszi, kiprobalom
Blekk Rájgó írta: 2025.09.03. 17:25 Semmit sem kell buherálni hozzá, a 4-es lőkúpra simán rá lehet húzni a rózsapatront, problémamentesen el is süti. Egylövetűt, revolvert is lehet vele "csettegtetni".
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

G.D írta: 2025.09.03. 21:06 Amit eddig nem tudtál Sven Hasselről (nekem legalábbis új volt)
Köszi.

Amikor gimis voltam, akkor még nem feltétlen volt könnyebb az interneten megtalálni valamit, mint könyvtárban. A Sven Hassel-es trojka és töriklub tagjaként mindenféle információ eljutott hozzánk: valójában magyar, valójában Waffen-SS-es volt, Sven Hassel az igazi neve, nem Sven Hassel az igazi neve, nem is volt katona, de katona volt, a történeteit átélte, nem, csak rengeteg veteránnal beszélt, azokat gyűjtötte és gyúrta össze, még él, már nem él, még él, de nagybeteg… Tizenhat évesen gyorsan meg tudtunk egyezni abban, hogy:
1. erről az emberről nem tudunk semmit sem (azért ez intelligensebb megközelítés volt, mint tkp. hasraütésszerűen álláspontot választani),
2. dugig vannak pontatlanságokkal a könyvei (pl. a második világháborúban zsákmányolt AK-47-es, sztenderd 100 lőszeres tárral…),
3. közben pedig más részletek tényleg olyanok, amiket az tud, aki ott volt, vagy nagyon sokat olvas, kutat, mélységében elbeszélget öregekkel (amerikai konzervek a vöröskatonáknál, mint az elképesztő amerikai támogatás része és jele).
Már egyetemista voltam, amikor megtaláltam a honlapját (és ledöbbentem, hogy még él, pedig 1917-ben született*), tessék: SvenHassel.com.

* Sokáig úgy tudtam, 1919-ben született. A két évvel később született Vaszilij Zajcevvel pedig pont fordítva voltam: úgy halála után 20-25 évvel már tudtam, hogy nem fog könyvet dedikálni nekem.

Tessék, még egy extra, boldogult gimis koromból: Porta's Kitchen - SvenHassel.info.
G.D
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.06.09. 22:34 ...sztem mindent olvastam tőle, ami magyarul megjelent, meg néhányat angolul is. Novellái is kiválóak.

Némelyik könyve profetikusnak bizonyult utóbb.
Azért néha ő is tudott butaságokat írni (No comebacks):
IMG_20250904_091749.jpg
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

G.D írta: 2025.09.04. 09:25 Azért néha ő is tudott butaságokat írni (No comebacks):
IMG_20250904_091749.jpg
Nem néha, sajnos a fegyveres részekhez nem értett, azok egyértelműen vendégszövegek, vmi helyi (brit) hivatalos fegyverNEMszakértőtől.

Lásd szovjet szuperkém "felfegyverzése" .32-es olimpiai céllövőpisztollyal...igaz, cijjánlűszerrel:-)) a The Fourth Protocol-ban.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

gvass1 írta: 2025.09.04. 09:45 Nem néha, sajnos a fegyveres részekhez nem értett, azok egyértelműen vendégszövegek, vmi helyi (brit) hivatalos fegyverNEMszakértőtől.

Lásd szovjet szuperkém "felfegyverzése" .32-es olimpiai céllövőpisztollyal...igaz, cijjánlűszerrel:-)) a The Fourth Protocol-ban.
Nálam Swen Hassel szavahihetőség oldalról nagyon korán kb Rejtő Jenő, ill Karl May kategóriába került - szórakoztató, de nem veszem komolyan. Senki sem gondolja, hogy a Piszkos Fred meg a Winnetou dokumentum könyvek lennének. Valóság elemeket tartalmazó, érdekes mese mindkettő. Hogy extrémebb példat hozzak - a Star Warst is szeretjük, annak ellenére, hogy a lelke mélyén a nyájas néző sejti - Han Solo Mauseret nem is tibanna gáz hajtja. 8-)

Bekerült ebbe a skatulyába - vagy helyesen, vagy helytelenül - és ottmaradt. :roll: Asimovnál, vagy Tolkienel ellentétben sosem érdekelt eléggé, hogy foglalkozzak vele, utánajárjak.
G.D
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.09.04. 17:01 Nálam Swen Hassel szavahihetőség oldalról
...
Bekerült ebbe a skatulyába - vagy helyesen, vagy helytelenül - és ottmaradt. :roll: Asimovnál, vagy Tolkienel ellentétben sosem érdekelt eléggé, hogy foglalkozzak vele, utánajárjak.
Oké, csak mi gvassal épp Frederick Forsyth-ról beszélgettünk... :D
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2025.09.04. 17:01 Nálam Swen Hassel szavahihetőség oldalról nagyon korán kb Rejtő Jenő, ill Karl May kategóriába került - szórakoztató, de nem veszem komolyan. Senki sem gondolja, hogy a Piszkos Fred meg a Winnetou dokumentum könyvek lennének. Valóság elemeket tartalmazó, érdekes mese mindkettő.
+1
Ennyi.

Én konkrétan a második világháborús dán-német Rejtő Jenőnek szoktam titulálni. És Péhovardhoz hasonlóan az ő irodalmi színvonala is hullámzik: mikor hogy sikerült, megpróbálta, a szerkesztője nem volt elég erélyes, és ezt az olvasó érzi.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

G.D írta: 2025.09.04. 17:14 Oké, csak mi gvassal épp Frederick Forsyth-ról beszélgettünk... :D
Izé.. no. Hát jó . Bocs :lol:

Forsyth a komolyan vehetőségi skálán azért jóval beljebb van. Ő sem tökéletes, de sokkal kevesebb a bullshit, élethűbb és jobb a sztori, és IMHO egyenletesen magas az írás színvonala. Az Odessa File annó nagy hatást gyakorolt rám.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

G.D írta: 2025.09.04. 09:25 Azért néha ő is tudott butaságokat írni (No comebacks):
IMG_20250904_091749.jpg
Mondjátok, hogy márpedig nincsenek véletlenek.

Hazafelé jövet hallgatom a Spotify-on a random Rakéta regényújságból felolvasott mindenféle történeteket. Frederick Forsyth: Profi munka, vagy hasonló című művében betű szerint ez jött szembe (persze magyarul). :-D
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Petya357 írta: 2025.09.04. 22:34
Edit:
- ja és saját szememmel láttam utcai kéregetőt aki nem kalapot tett ki az aprónak, hanem QR kódot mutatott fel egy papíron amire WeChaten keresztül lehetett alamizsnát adni. No shit! :o Továbbá megvettél a maglev (mágneses erőtérben lebegő) vonatot a Siemenstől ami túl drága volt a németeknek de a Peking-Shanghai járatra már megterült.
Ez nem feltétlenül jele bárminek is. A harmadik világban erős a technológiai paradoxon, a legfejlettebb technológia és a legmélyebb nyomor p sokszor szimbiózisban létezik.
Mexikóban a csórókat hitelező bankok simán QR kóddal hirdetik a kölcsöneiket, amiket nagy számban vesznek fel a nyomornegyedek lakói, teljesen elektronikusan, WeChat-en keresztül.
Ettől fejlettebbek? Technikailag igen, gazdaságilag nem.

Btw a QR kódos fizetés alternatív fizetési szolgáltatókon keresztül rendkívül elterjedt a 3. világban, nagyságrendekke lelterjedtebb, mint Európában, ahol gyakorlatilag mindent leural a qrvadrága EC/MC és a Visa, mert tudják hogy az európaiak hihetetlenül lusták nyitni bármilyen új technológia irányába.

#jóvanazúgy #eddigisjóvótezutánisjólesz
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

TotoHU írta: 2025.09.04. 23:57 Ez nem feltétlenül jele bárminek is. A harmadik világban erős a technológiai paradoxon, a legfejlettebb technológia és a legmélyebb nyomor p sokszor szimbiózisban létezik.
Mexikóban a csórókat hitelező bankok simán QR kóddal hirdetik a kölcsöneiket, amiket nagy számban vesznek fel a nyomornegyedek lakói, teljesen elektronikusan, WeChat-en keresztül.
Ettől fejlettebbek? Technikailag igen, gazdaságilag nem.

Btw a QR kódos fizetés alternatív fizetési szolgáltatókon keresztül rendkívül elterjedt a 3. világban, nagyságrendekke lelterjedtebb, mint Európában, ahol gyakorlatilag mindent leural a qrvadrága EC/MC és a Visa, mert tudják hogy az európaiak hihetetlenül lusták nyitni bármilyen új technológia irányába.

#jóvanazúgy #eddigisjóvótezutánisjólesz
Ezzel az állítással nagy általánosságban egyetértek, csakhogy pont az a lényeg, hogy Kína NEM harmadik világbeli ország, hanen világhatalom. Igazi, és nem pedig majdnen-szuperhatalom, mint pl az oroszok. Nem csak egy vafy két valamivel tudnak villogni, mint az afrikai diktátor az arany merdzsóval, hanem a tudomány, az innováció, a pénzügy, gazdaság, kultúra stb területén is egyenletesen komoly teljesítményt nyújt.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Juhééé, kedvenc izraeli kommandósaim megint jönnek Budapestre!:-))

"Marseille helyett biztonsági okokból Budapesten forgatják a Fauda ötödik évadát"

Kép

https://24.hu/kultura/2025/09/05/marsei ... ik-evadat/

Mondjuk a népligeti szopófantommal vagy a kerepesi hév környékén érdemes lehet még nekik is óvatosnak lenni:-)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

van egy kethengeres lidli kompresszor, az egyik henger a legszuron nem sziv hanem fuj. mi lehet a baja?
ingyom bingyom tálib-e?
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

qqriq írta: 2025.09.06. 16:46 van egy kethengeres lidli kompresszor, az egyik henger a legszuron nem sziv hanem fuj. mi lehet a baja?
Leakadt a szelep?
Fizetett bér-Troll.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

milyenszelep? szedjem szet?
RatRace írta: 2025.09.06. 16:54 Leakadt a szelep?
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

milyenszelep? szedjem szet?
RatRace írta: 2025.09.06. 16:54 Leakadt a szelep?
ingyom bingyom tálib-e?
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

qqriq írta: 2025.09.06. 17:00 milyenszelep? szedjem szet?
A kompresszor az olyan, mint a 4 ütemű motor
Van szívó, és kipufogó szelep.
Fizetett bér-Troll.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

jo hat nem vagyok en autoszerelo, akkor veszek masikat :shock:
RatRace írta: 2025.09.06. 19:40 A kompresszor az olyan, mint a 4 ütemű motor
Van szívó, és kipufogó szelep.
ingyom bingyom tálib-e?
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

qqriq írta: 2025.09.06. 19:41 jo hat nem vagyok en autoszerelo, akkor veszek masikat :shock:
Vagy: kisgépszervíz.
Vagy2: motort levesz, elad, kompresszort elrak alkatrésznek- elad.
Tartályt meghagyod puffertartálynak, egyenletesebb nyomás( igaz, a szállított levegö mennyiség nem válltozik )
Fizetett bér-Troll.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

majd jovo hetvegen leveszem a fejet, remelem a tomites ujrahasznosithato
RatRace írta: 2025.09.06. 19:47 Vagy: kisgépszervíz.
Vagy2: motort levesz, elad, kompresszort elrak alkatrésznek- elad.
Tartályt meghagyod puffertartálynak, egyenletesebb nyomás( igaz, a szállított levegö mennyiség nem válltozik )
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

szeleplemez tomites at volt szakadva, masik henger bedolgozott a szivo agba :shock:
qqriq írta: 2025.09.06. 19:55 majd jovo hetvegen leveszem a fejet, remelem a tomites ujrahasznosithato
ingyom bingyom tálib-e?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.09.05. 18:01 Ezzel az állítással nagy általánosságban egyetértek, csakhogy pont az a lényeg, hogy Kína NEM harmadik világbeli ország, hanen világhatalom. Igazi, és nem pedig majdnen-szuperhatalom, mint pl az oroszok. Nem csak egy vafy két valamivel tudnak villogni, mint az afrikai diktátor az arany merdzsóval, hanem a tudomány, az innováció, a pénzügy, gazdaság, kultúra stb területén is egyenletesen komoly teljesítményt nyújt.
Jah ez valid. Kína nem harmadik világ, és fejlettebb, nem is kicsit.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

csaki forumtarsnak jol megszaladt :o
20250910_115357.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Tényleg, azt tudni, milyen fegyverrel/lőszerrel lőtték le Charlie Kirket?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.09.11. 17:30 Tényleg, azt tudni, milyen fegyverrel/lőszerrel lőtték le Charlie Kirket?
Fingom nincs ki volt ez, de sima "hi-power bolt action rifle"-t talált az FBI.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.09.11. 17:41 Fingom nincs ki volt ez, de sima "hi-power bolt action rifle"-t talált az FBI.

Itt is van, .30-06-os Mauser forgó-tolózáras mezőgazdasági távcsöves berendezés volt:

https://x.com/sentdefender/status/1966177917076906219

Kép
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.09.05. 18:07 Juhééé, kedvenc izraeli kommandósaim megint jönnek Budapestre!:-))

"Marseille helyett biztonsági okokból Budapesten forgatják a Fauda ötödik évadát"

Kép

https://24.hu/kultura/2025/09/05/marsei ... ik-evadat/

Mondjuk a népligeti szopófantommal vagy a kerepesi hév környékén érdemes lehet még nekik is óvatosnak lenni:-)
Én mondjuk Szegedre se jönnék, mert itt a fosórém garázdálkodik már évek óta valamint mostanában újra feltűnik a hírhedt szegedi picsaember is!

Komolyra fordítva a szót, ez tényleg jó hír! Nekem is a very kedvenc sorozatom, bár nekem a 2. évad volt a csúcs (a palesztin doktornős szerelmi szállal), onnan számomra veszített a mélységéből a dolog, a 3. már kevésbé, a 4. már kifejezetten kevésbé tetszett, az sima akciófilm volt.
Nekem pont a palesztin/arab vs. izraeli szembenállás árnyaltabb, és mindkét oldal verzióját meglepően részletesen, néha már-már elfogultság nélkül bemutatása tetszett a legjobban.
Azért persze ez maradt egy izraeli sorozat és egyértelmű kik a rosszabb fiúk a játékban, de az arabokra sem húzta egyszerűen a "terrorista k*csögök" klisét. Kíváncsi vagyok Gáza után ezt most hogy tudják megoldani?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2025.09.12. 09:37 Én mondjuk Szegedre se jönnék, mert itt a fosórém garázdálkodik már évek óta valamint mostanában újra feltűnik a hírhedt szegedi picsaember is!

Komolyra fordítva a szót, ez tényleg jó hír! Nekem is a very kedvenc sorozatom, bár nekem a 2. évad volt a csúcs (a palesztin doktornős szerelmi szállal), onnan számomra veszített a mélységéből a dolog, a 3. már kevésbé, a 4. már kifejezetten kevésbé tetszett, az sima akciófilm volt.
Nekem pont a palesztin/arab vs. izraeli szembenállás árnyaltabb, és mindkét oldal verzióját meglepően részletesen, néha már-már elfogultság nélkül bemutatása tetszett a legjobban.
Azért persze ez maradt egy izraeli sorozat és egyértelmű kik a rosszabb fiúk a játékban, de az arabokra sem húzta egyszerűen a "terrorista k*csögök" klisét. Kíváncsi vagyok Gáza után ezt most hogy tudják megoldani?
Lehet, hogy a 3,14csaember Szigligeten is járt? Pár éve ott láttunk egy ilyet. Úgy kellett röhögni, hogy alig tudtuk megenni a fagyit, pedig az ott igen finom. :-D
Válasz küldése