Fegyveres szaksajtó, szakirodalom

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Re: Fegyveres szaksajtó, szakirodalom

Hozzászólás Szerző: tornas78 »

AndyA írta: 2024.11.15. 08:08 Elég, ha a párnád alá rakod éjszakára. :lol: :lol: :lol:
Szerintem meg ez a legeredményesebb olvasási mód. :D
Csatolmányok
IMG_1308.jpeg
Mindenki vár valamit...
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

numizmata írta: 2024.05.17. 15:59 Ne legyetek mar ennyire dinoszauruszok. Nem kell szinkronszinesz, sem angol szakos egyetemista, sem sipolos seggu lo. Gvass hangjan elkeszitheto es szajra is illesztheto a tokeletes angol hangsav, akkor is ha nem tud angolul.
Ti is észrevettétek, hogy tegnap óta a magyar hangot angolul feliratozza a Youtube? Alapértelmezetten: úgy kell kikapcsolnom, ha nem akarom. (Tudtam, hogy ez be fog következni, de nem számítottam rá, hogy ennyire gyorsan.)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

ÚJ! Kaliber 2024/december (320.)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/24647/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
numizmata
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: numizmata »

Poresz írta: 2024.11.27. 21:51 Ti is észrevettétek, hogy tegnap óta a magyar hangot angolul feliratozza a Youtube? Alapértelmezetten: úgy kell kikapcsolnom, ha nem akarom. (Tudtam, hogy ez be fog következni, de nem számítottam rá, hogy ennyire gyorsan.)
Nem vettem eszre, mint ahogy a hozzaszolasodat sem, mert nem jelentkeztem be…

Mindenfelekepp hasznos dolog, lassan tenyleg elfogy a kifogas, hogy miert nincs igenyes fegyvervideo :)
Aut inveniam viam, aut faciam!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

numizmata írta: 2024.12.13. 15:31 Nem vettem eszre, mint ahogy a hozzaszolasodat sem, mert nem jelentkeztem be…

Mindenfelekepp hasznos dolog, lassan tenyleg elfogy a kifogas, hogy miert nincs igenyes fegyvervideo :)
Egy csomó videónál bekapcsoltam.

Mert csaxólok, hogy manuálisan kell minden nyomorult videónál, eredeti nyelvet egyesével megadva.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Poresz
Veterán
Veterán

Könyvajánló és könyvkritika

A héten végére értem Farkas Tivadar: Lőfegyverek ​rendszertana című könyve mindkét kötetének.
Nagyon ambivalens véleményem van a könyvről. Rengeteg olyan információhoz jutottam belőle, amit eddig sehol máshol nem olvastam. Ugyanakkor hemzseg a tárgyi tévedésektől. Erre magyarázat és talán mentség is lehet, hogy ez egy 1972-es jegyzet 2000-ben felfrissített és újra kiadott változata. 2000-ben még közel sem volt minden otthonban és munkahelyen internet, és emlékszem rá, hogy csak 10-15 évvel ezelőtt mennyivel nehezebben találtam meg bármilyen használható információt egy fegyververes kérdésről. Ebből a szempontból ez egy kordokumentum, hogy régen mennyivel lassabb volt az információáramlás, mennyivel nehezebb volt jó szakirodalmat írni.
Azt nem tudom megítélni, hogy mennyire érthető: nekem tökéletesen, de én lassan két évtizede ilyeneket olvasok.
Scribdről ellopható: 1., 2.

Apropó, erről tud valaki bármit: Farkas Tivadar: Löveg és fegyver szerkezettan III. (Lőfegyverek rendszertana)? Lecsapni már nem tudok rá. Az alcím és a kiadás (Budapest, 1972, Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola) miatt nem kizárható, hogy a fentivel azonos. (De akkor mi az a római hármas a főcímben? És mi van az I. és II. kötetben?)
Poresz
Veterán
Veterán

Talált kincs: 29 M. ismétlő[!] pisztoly ismeret.

* * *

URL: https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstr ... smeret.pdf
→ Levágom a felesleget, lássuk hova jutok: nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/15449
"Csak belső hálózatról érhető el[.] Az elérni kívánt weboldal, csak egyetemi belső hálózatról érhető el."

De a pdf-eket mégis elértem…

Google keresőkulcs: site:nkerepo.uni-nke.hu "muz" filetype:pdf → Van jó sok találat.

Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezeket gépesítve letölteni és az URL-eket elmenteni? Kézműves módszerekkel egy kicsit hosszasnak ígérkezik…
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.12.23. 15:47 Talált kincs: 29 M. ismétlő[!] pisztoly ismeret.

* * *

Vajon MIÉRT az van a borítón, hogy "ISMÉTLŐ pisztoly", majd az első mondat: "A pisztoly önműködő marokfegyver,"??? (Majd szabatosan leírja hogyan működik a 29M)

Ugye rendszertanilag pont egyik sem, hanem a kettő között: öntöltő.

De miért engedték ezt így annak idején nyomdába adni??? Hiszen még ha változtak is egyes szakszavak, definíciók időközben, ez a kettő biztosan gyökeresen ellentétes volt már akkor is.

---

És kinek szánták ezt? A gyalogkatonának tök szükségtelen, hogy a kakasnyomórugó hány mm hosszú, a fegyvermesternek meg kevés az utángyártáshoz.
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.12.23. 15:47 Talált kincs: 29 M. ismétlő[!] pisztoly ismeret.

* * *

URL: https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstr ... smeret.pdf
→ Levágom a felesleget, lássuk hova jutok: nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/15449
"Csak belső hálózatról érhető el[.] Az elérni kívánt weboldal, csak egyetemi belső hálózatról érhető el."

De a pdf-eket mégis elértem…

Google keresőkulcs: site:nkerepo.uni-nke.hu "muz" filetype:pdf → Van jó sok találat.

Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezeket gépesítve letölteni és az URL-eket elmenteni? Kézműves módszerekkel egy kicsit hosszasnak ígérkezik…
https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/
Ez is egy kicsit “kézműves” oldal, de itt legalább tudsz keresni is. Itt is megtalálhatóak a M. Kir. Honvédelmi Minisztérium kiadványai is. Amit eddig kerestél az “nkerepo” oldalon, azok itt megtalálhatóak.
Mindenki vár valamit...
Poresz
Veterán
Veterán

tornas78 írta: 2024.12.24. 10:55 https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/
Ez is egy kicsit “kézműves” oldal, de itt legalább tudsz keresni is. Itt is megtalálhatóak a M. Kir. Honvédelmi Minisztérium kiadványai is. Amit eddig kerestél az “nkerepo” oldalon, azok itt megtalálhatóak.
Ez egy igazi karácsonyi ajándék, köszi! :)
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.12.24. 14:45 Ez egy igazi karácsonyi ajándék, köszi! :)
Nincs mit… Elvégre karácsony van. 😊🎄
Mindenki vár valamit...
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

tornas78 írta: 2024.12.24. 10:55 https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/
Szia,

Koszi, komoly mennyisegu olvasnivalot kaptunk. :-)

Bel
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.12.24. 18:47 Szia,

Koszi, komoly mennyisegu olvasnivalot kaptunk. :-)

Bel
Csak győzzétek böngészni. A kereső is teljesen jól működik, és szelektíven is lehet keresni benne. :) Némelyik tartalmon sajnos lakat van, de ha a zárolt tartalom címét beírod a gugliba, akkor esetleg más oldalon is olvasható lehet.
Mindenki vár valamit...
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

10 éves jótállás a rúgókra.
Csatolmányok
Frommer.jpg
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ! Kaliber 2025./JANUÁR (321.)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-kal ... anuar-321/

Kép
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

Tiszteletem.

2025-ös évre is előfizető vagyok, de még nem kaptam Kaliber Évkönyvet. (Januári újság már megjött.)
Ez normális és várjak türelemmel, vagy itt valami fennforgás lehet?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

pogessor írta: 2025.01.07. 23:46 Tiszteletem.

2025-ös évre is előfizető vagyok, de még nem kaptam Kaliber Évkönyvet. (Januári újság már megjött.)
Ez normális és várjak türelemmel, vagy itt valami fennforgás lehet?
(Elöljáróban: ezzel nem én foglalkozom a cégnél.)

Tudtommal az előfizetők felé tömbökben (mondjuk 500 darabonként) kerül kipostázásra az Évkönyv. Tehát attól függően, hogy mikor fizetted be, lehet, hogy mér meg kellett kapnod, lehet, hogy még nem.
Pontos dátummal az elofizetesKUKACdirexmediaPONThu címen tudsz érdeklődni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Sziasztok!

Nemrég a kezem ügyébe keveredett ez szaklap:
1738348474622642.jpeg
Vadaszjelöltként + gyakorló bunkó sportlövőként nem igazán tudtam, mire számítsak. De meglepően színvonalas, igyényes lapnak lattam. Vadászetika, vadgazdálkodás, a társaságok gazdasági kerdései, jól megírt, magával ragadó történetek, elegendő önkritika a vadászok tarsadalmi megítélésével kapcsolatban, szépirodalmi könyvrészletek, fegyver, autó, és nem kevesebb mint 3 :!: , lőszereket mélyen elemző cikk - bel-, kül-, célballisztika, tesztekkel, jegyzőkönyvvel, statisztikával és analitikával - nem rossz, sőt!

Főleg az utóbbi győzött meg. A löszer gyártók, újratöltök körében használatos szakzsargon is helyesen használva. És nem csak kifogtak egy jó szakit - mert három szerzőnél is konzisztensen helyesek voltak a részletek. Lehet, hogy a lektor az, aki jó - de működik. Bevallom, hogy annyi , de annyi baromságot láttam, hallottam már eddig, hogy egy vadász lapban ennél felületesebbre számítottam - na ennyit az előítéletekről ;)

A metrikus mértékegységek - lövedék grammban, sebesség m/s-ben teljesen jogosak Európában, az csak a házilagos újratöltők magán szoc problémája kegyen, hogy mi angolszasz túlsúlyú, vegyes köbláb/Miatyánk mértékegységeket szoktunk meg. Szóval részemről ez semleges.

Kritikának legfeljebb annyit tudnék megfogalmazni, hogy a cikkek jelentős részében, és a felhozott példákban is hangsúlyosan érződik az idősebb korosztály nyelvezete, gondolatvilága, “régenmindenjobbvolt” - emiatt a fiatalokat lehet, hogy kevésbé szólítja meg.

Részemről egy lájk! Ajánlom.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

Petya357 írta: 2025.02.05. 10:21 Sziasztok!

Nemrég a kezem ügyébe keveredett ez szaklap:

1738348474622642.jpeg

Vadaszjelöltként + gyakorló bunkó sportlövőként nem igazán tudtam, mire számítsak. De meglepően színvonalas, igyényes lapnak lattam. Vadászetika, vadgazdálkodás, a társaságok gazdasági kerdései, jól megírt, magával ragadó történetek, elegendő önkritika a vadászok tarsadalmi megítélésével kapcsolatban, szépirodalmi könyvrészletek, fegyver, autó, és nem kevesebb mint 3 :!: , lőszereket mélyen elemző cikk - bel-, kül-, célballisztika, tesztekkel, jegyzőkönyvvel, statisztikával és analitikával - nem rossz, sőt!

Főleg az utóbbi győzött meg. A löszer gyártók, újratöltök körében használatos szakzsargon is helyesen használva. És nem csak kifogtak egy jó szakit - mert három szerzőnél is konzisztensen helyesek voltak a részletek. Lehet, hogy a lektor az, aki jó - de működik. Bevallom, hogy annyi , de annyi baromságot láttam, hallottam már eddig, hogy egy vadász lapban ennél felületesebbre számítottam - na ennyit az előítéletekről ;)

A metrikus mértékegységek - lövedék grammban, sebesség m/s-ben teljesen jogosak Európában, az csak a házilagos újratöltők magán szoc problémája kegyen, hogy mi angolszasz túlsúlyú, vegyes köbláb/Miatyánk mértékegységeket szoktunk meg. Szóval részemről ez semleges.

Kritikának legfeljebb annyit tudnék megfogalmazni, hogy a cikkek jelentős részében, és a felhozott példákban is hangsúlyosan érződik az idősebb korosztály nyelvezete, gondolatvilága, “régenmindenjobbvolt” - emiatt a fiatalokat lehet, hogy kevésbé szólítja meg.

Részemről egy lájk! Ajánlom.
Ha kifejezetten vadászfegyverekről, lőszerekről szeretnél olvasgatni, ajánlom Kovács László könyveit.
A 6,5x54R puskás cikk is tőle származik, de ezen kívül is rengeteg cikke-könyve jelent már meg. Eléggé grafomán úriember, az már biztos. :D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Balintix írta: 2025.02.05. 10:55 Ha kifejezetten vadászfegyverekről, lőszerekről szeretnél olvasgatni, ajánlom Kovács László könyveit.
A 6,5x54R puskás cikk is tőle származik, de ezen kívül is rengeteg cikke-könyve jelent már meg. Eléggé grafomán úriember, az már biztos. :D
Egyetértek, Kovács László a Kaliberben is a vadászati témák fő szerzője.
Most éppen Magyarországon van, sztem a FeHoVán is össze lehet vele futni, aki azt szereti:-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Balintix írta: 2025.02.05. 10:55 Ha kifejezetten vadászfegyverekről, lőszerekről szeretnél olvasgatni, ajánlom Kovács László könyveit.
Pletykának speciálba ajánlott tőle a Vadnyugati vadászpuskák.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

jó ha van írta: 2025.02.05. 11:02 Pletykának speciálba ajánlott tőle a Vadnyugati vadászpuskák.
Köszi Urak az ajánlásokat! Hol érdemes könyvet nézni?
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.05. 11:07 Köszi Urak az ajánlásokat! Hol érdemes könyvet nézni?

https://huntingbook.hu/?s=kov%C3%A1cs+l%C3%A1szl%C3%B3

Tudni kell még, hogy az 1980-as évek óta Svédországban él, így ezért érzed néha régiesnek egyes szóhasználatait, de én inkább ízesnek mondanám:-)

Ugyanakkor nagyon olvasmányos, és borzasztóan széles kitekintése van a vadászfegyverek-lőszerek világára, nem csak a magyar rögvalóságot ismeri.

Ha van valami sosemhallott egzotikus skandináv vadászpuska-lőszer kombó, akkor neki már megvolt:-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2025.02.05. 11:07 Köszi Urak az ajánlásokat! Hol érdemes könyvet nézni?
Ahol világos van bammeg! Sötétbe' hiába nézed, úgyse látod! :roll: :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Poresz
Veterán
Veterán

Ezt a konkrét könyvet antikváriumban, vagy tőlem kölcsönkapod. :) (Pár hónapja sikerült tisztességes áron levadásznom.)

Utóirat: addig a Nimród archivált fegyverrovatában enyhítheted az elvonási tüneteidet. :)
Válasz küldése