Fegyveres szaksajtó, szakirodalom

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Re: Fegyveres szaksajtó, szakirodalom

Hozzászólás Szerző: tornas78 »

AndyA írta: 2024.11.15. 08:08 Elég, ha a párnád alá rakod éjszakára. :lol: :lol: :lol:
Szerintem meg ez a legeredményesebb olvasási mód. :D
Csatolmányok
IMG_1308.jpeg
Mindenki vár valamit...
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

numizmata írta: 2024.05.17. 15:59 Ne legyetek mar ennyire dinoszauruszok. Nem kell szinkronszinesz, sem angol szakos egyetemista, sem sipolos seggu lo. Gvass hangjan elkeszitheto es szajra is illesztheto a tokeletes angol hangsav, akkor is ha nem tud angolul.
Ti is észrevettétek, hogy tegnap óta a magyar hangot angolul feliratozza a Youtube? Alapértelmezetten: úgy kell kikapcsolnom, ha nem akarom. (Tudtam, hogy ez be fog következni, de nem számítottam rá, hogy ennyire gyorsan.)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

ÚJ! Kaliber 2024/december (320.)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/24647/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
numizmata
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: numizmata »

Poresz írta: 2024.11.27. 21:51 Ti is észrevettétek, hogy tegnap óta a magyar hangot angolul feliratozza a Youtube? Alapértelmezetten: úgy kell kikapcsolnom, ha nem akarom. (Tudtam, hogy ez be fog következni, de nem számítottam rá, hogy ennyire gyorsan.)
Nem vettem eszre, mint ahogy a hozzaszolasodat sem, mert nem jelentkeztem be…

Mindenfelekepp hasznos dolog, lassan tenyleg elfogy a kifogas, hogy miert nincs igenyes fegyvervideo :)
Aut inveniam viam, aut faciam!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

numizmata írta: 2024.12.13. 15:31 Nem vettem eszre, mint ahogy a hozzaszolasodat sem, mert nem jelentkeztem be…

Mindenfelekepp hasznos dolog, lassan tenyleg elfogy a kifogas, hogy miert nincs igenyes fegyvervideo :)
Egy csomó videónál bekapcsoltam.

Mert csaxólok, hogy manuálisan kell minden nyomorult videónál, eredeti nyelvet egyesével megadva.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Poresz
Veterán
Veterán

Könyvajánló és könyvkritika

A héten végére értem Farkas Tivadar: Lőfegyverek ​rendszertana című könyve mindkét kötetének.
Nagyon ambivalens véleményem van a könyvről. Rengeteg olyan információhoz jutottam belőle, amit eddig sehol máshol nem olvastam. Ugyanakkor hemzseg a tárgyi tévedésektől. Erre magyarázat és talán mentség is lehet, hogy ez egy 1972-es jegyzet 2000-ben felfrissített és újra kiadott változata. 2000-ben még közel sem volt minden otthonban és munkahelyen internet, és emlékszem rá, hogy csak 10-15 évvel ezelőtt mennyivel nehezebben találtam meg bármilyen használható információt egy fegyververes kérdésről. Ebből a szempontból ez egy kordokumentum, hogy régen mennyivel lassabb volt az információáramlás, mennyivel nehezebb volt jó szakirodalmat írni.
Azt nem tudom megítélni, hogy mennyire érthető: nekem tökéletesen, de én lassan két évtizede ilyeneket olvasok.
Scribdről ellopható: 1., 2.

Apropó, erről tud valaki bármit: Farkas Tivadar: Löveg és fegyver szerkezettan III. (Lőfegyverek rendszertana)? Lecsapni már nem tudok rá. Az alcím és a kiadás (Budapest, 1972, Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola) miatt nem kizárható, hogy a fentivel azonos. (De akkor mi az a római hármas a főcímben? És mi van az I. és II. kötetben?)
Poresz
Veterán
Veterán

Talált kincs: 29 M. ismétlő[!] pisztoly ismeret.

* * *

URL: https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstr ... smeret.pdf
→ Levágom a felesleget, lássuk hova jutok: nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/15449
"Csak belső hálózatról érhető el[.] Az elérni kívánt weboldal, csak egyetemi belső hálózatról érhető el."

De a pdf-eket mégis elértem…

Google keresőkulcs: site:nkerepo.uni-nke.hu "muz" filetype:pdf → Van jó sok találat.

Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezeket gépesítve letölteni és az URL-eket elmenteni? Kézműves módszerekkel egy kicsit hosszasnak ígérkezik…
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.12.23. 15:47 Talált kincs: 29 M. ismétlő[!] pisztoly ismeret.

* * *

Vajon MIÉRT az van a borítón, hogy "ISMÉTLŐ pisztoly", majd az első mondat: "A pisztoly önműködő marokfegyver,"??? (Majd szabatosan leírja hogyan működik a 29M)

Ugye rendszertanilag pont egyik sem, hanem a kettő között: öntöltő.

De miért engedték ezt így annak idején nyomdába adni??? Hiszen még ha változtak is egyes szakszavak, definíciók időközben, ez a kettő biztosan gyökeresen ellentétes volt már akkor is.

---

És kinek szánták ezt? A gyalogkatonának tök szükségtelen, hogy a kakasnyomórugó hány mm hosszú, a fegyvermesternek meg kevés az utángyártáshoz.
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.12.23. 15:47 Talált kincs: 29 M. ismétlő[!] pisztoly ismeret.

* * *

URL: https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstr ... smeret.pdf
→ Levágom a felesleget, lássuk hova jutok: nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/15449
"Csak belső hálózatról érhető el[.] Az elérni kívánt weboldal, csak egyetemi belső hálózatról érhető el."

De a pdf-eket mégis elértem…

Google keresőkulcs: site:nkerepo.uni-nke.hu "muz" filetype:pdf → Van jó sok találat.

Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezeket gépesítve letölteni és az URL-eket elmenteni? Kézműves módszerekkel egy kicsit hosszasnak ígérkezik…
https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/
Ez is egy kicsit “kézműves” oldal, de itt legalább tudsz keresni is. Itt is megtalálhatóak a M. Kir. Honvédelmi Minisztérium kiadványai is. Amit eddig kerestél az “nkerepo” oldalon, azok itt megtalálhatóak.
Mindenki vár valamit...
Poresz
Veterán
Veterán

tornas78 írta: 2024.12.24. 10:55 https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/
Ez is egy kicsit “kézműves” oldal, de itt legalább tudsz keresni is. Itt is megtalálhatóak a M. Kir. Honvédelmi Minisztérium kiadványai is. Amit eddig kerestél az “nkerepo” oldalon, azok itt megtalálhatóak.
Ez egy igazi karácsonyi ajándék, köszi! :)
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.12.24. 14:45 Ez egy igazi karácsonyi ajándék, köszi! :)
Nincs mit… Elvégre karácsony van. 😊🎄
Mindenki vár valamit...
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

tornas78 írta: 2024.12.24. 10:55 https://tudasportal.uni-nke.hu/tudasportal/
Szia,

Koszi, komoly mennyisegu olvasnivalot kaptunk. :-)

Bel
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.12.24. 18:47 Szia,

Koszi, komoly mennyisegu olvasnivalot kaptunk. :-)

Bel
Csak győzzétek böngészni. A kereső is teljesen jól működik, és szelektíven is lehet keresni benne. :) Némelyik tartalmon sajnos lakat van, de ha a zárolt tartalom címét beírod a gugliba, akkor esetleg más oldalon is olvasható lehet.
Mindenki vár valamit...
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

10 éves jótállás a rúgókra.
Csatolmányok
Frommer.jpg
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ! Kaliber 2025./JANUÁR (321.)
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-kal ... anuar-321/

Kép
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

Tiszteletem.

2025-ös évre is előfizető vagyok, de még nem kaptam Kaliber Évkönyvet. (Januári újság már megjött.)
Ez normális és várjak türelemmel, vagy itt valami fennforgás lehet?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

pogessor írta: 2025.01.07. 23:46 Tiszteletem.

2025-ös évre is előfizető vagyok, de még nem kaptam Kaliber Évkönyvet. (Januári újság már megjött.)
Ez normális és várjak türelemmel, vagy itt valami fennforgás lehet?
(Elöljáróban: ezzel nem én foglalkozom a cégnél.)

Tudtommal az előfizetők felé tömbökben (mondjuk 500 darabonként) kerül kipostázásra az Évkönyv. Tehát attól függően, hogy mikor fizetted be, lehet, hogy mér meg kellett kapnod, lehet, hogy még nem.
Pontos dátummal az elofizetesKUKACdirexmediaPONThu címen tudsz érdeklődni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Sziasztok!

Nemrég a kezem ügyébe keveredett ez szaklap:
1738348474622642.jpeg
Vadaszjelöltként + gyakorló bunkó sportlövőként nem igazán tudtam, mire számítsak. De meglepően színvonalas, igyényes lapnak lattam. Vadászetika, vadgazdálkodás, a társaságok gazdasági kerdései, jól megírt, magával ragadó történetek, elegendő önkritika a vadászok tarsadalmi megítélésével kapcsolatban, szépirodalmi könyvrészletek, fegyver, autó, és nem kevesebb mint 3 :!: , lőszereket mélyen elemző cikk - bel-, kül-, célballisztika, tesztekkel, jegyzőkönyvvel, statisztikával és analitikával - nem rossz, sőt!

Főleg az utóbbi győzött meg. A löszer gyártók, újratöltök körében használatos szakzsargon is helyesen használva. És nem csak kifogtak egy jó szakit - mert három szerzőnél is konzisztensen helyesek voltak a részletek. Lehet, hogy a lektor az, aki jó - de működik. Bevallom, hogy annyi , de annyi baromságot láttam, hallottam már eddig, hogy egy vadász lapban ennél felületesebbre számítottam - na ennyit az előítéletekről ;)

A metrikus mértékegységek - lövedék grammban, sebesség m/s-ben teljesen jogosak Európában, az csak a házilagos újratöltők magán szoc problémája kegyen, hogy mi angolszasz túlsúlyú, vegyes köbláb/Miatyánk mértékegységeket szoktunk meg. Szóval részemről ez semleges.

Kritikának legfeljebb annyit tudnék megfogalmazni, hogy a cikkek jelentős részében, és a felhozott példákban is hangsúlyosan érződik az idősebb korosztály nyelvezete, gondolatvilága, “régenmindenjobbvolt” - emiatt a fiatalokat lehet, hogy kevésbé szólítja meg.

Részemről egy lájk! Ajánlom.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

Petya357 írta: 2025.02.05. 10:21 Sziasztok!

Nemrég a kezem ügyébe keveredett ez szaklap:

1738348474622642.jpeg

Vadaszjelöltként + gyakorló bunkó sportlövőként nem igazán tudtam, mire számítsak. De meglepően színvonalas, igyényes lapnak lattam. Vadászetika, vadgazdálkodás, a társaságok gazdasági kerdései, jól megírt, magával ragadó történetek, elegendő önkritika a vadászok tarsadalmi megítélésével kapcsolatban, szépirodalmi könyvrészletek, fegyver, autó, és nem kevesebb mint 3 :!: , lőszereket mélyen elemző cikk - bel-, kül-, célballisztika, tesztekkel, jegyzőkönyvvel, statisztikával és analitikával - nem rossz, sőt!

Főleg az utóbbi győzött meg. A löszer gyártók, újratöltök körében használatos szakzsargon is helyesen használva. És nem csak kifogtak egy jó szakit - mert három szerzőnél is konzisztensen helyesek voltak a részletek. Lehet, hogy a lektor az, aki jó - de működik. Bevallom, hogy annyi , de annyi baromságot láttam, hallottam már eddig, hogy egy vadász lapban ennél felületesebbre számítottam - na ennyit az előítéletekről ;)

A metrikus mértékegységek - lövedék grammban, sebesség m/s-ben teljesen jogosak Európában, az csak a házilagos újratöltők magán szoc problémája kegyen, hogy mi angolszasz túlsúlyú, vegyes köbláb/Miatyánk mértékegységeket szoktunk meg. Szóval részemről ez semleges.

Kritikának legfeljebb annyit tudnék megfogalmazni, hogy a cikkek jelentős részében, és a felhozott példákban is hangsúlyosan érződik az idősebb korosztály nyelvezete, gondolatvilága, “régenmindenjobbvolt” - emiatt a fiatalokat lehet, hogy kevésbé szólítja meg.

Részemről egy lájk! Ajánlom.
Ha kifejezetten vadászfegyverekről, lőszerekről szeretnél olvasgatni, ajánlom Kovács László könyveit.
A 6,5x54R puskás cikk is tőle származik, de ezen kívül is rengeteg cikke-könyve jelent már meg. Eléggé grafomán úriember, az már biztos. :D
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Balintix írta: 2025.02.05. 10:55 Ha kifejezetten vadászfegyverekről, lőszerekről szeretnél olvasgatni, ajánlom Kovács László könyveit.
A 6,5x54R puskás cikk is tőle származik, de ezen kívül is rengeteg cikke-könyve jelent már meg. Eléggé grafomán úriember, az már biztos. :D
Egyetértek, Kovács László a Kaliberben is a vadászati témák fő szerzője.
Most éppen Magyarországon van, sztem a FeHoVán is össze lehet vele futni, aki azt szereti:-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Balintix írta: 2025.02.05. 10:55 Ha kifejezetten vadászfegyverekről, lőszerekről szeretnél olvasgatni, ajánlom Kovács László könyveit.
Pletykának speciálba ajánlott tőle a Vadnyugati vadászpuskák.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

jó ha van írta: 2025.02.05. 11:02 Pletykának speciálba ajánlott tőle a Vadnyugati vadászpuskák.
Köszi Urak az ajánlásokat! Hol érdemes könyvet nézni?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.02.05. 11:07 Köszi Urak az ajánlásokat! Hol érdemes könyvet nézni?

https://huntingbook.hu/?s=kov%C3%A1cs+l%C3%A1szl%C3%B3

Tudni kell még, hogy az 1980-as évek óta Svédországban él, így ezért érzed néha régiesnek egyes szóhasználatait, de én inkább ízesnek mondanám:-)

Ugyanakkor nagyon olvasmányos, és borzasztóan széles kitekintése van a vadászfegyverek-lőszerek világára, nem csak a magyar rögvalóságot ismeri.

Ha van valami sosemhallott egzotikus skandináv vadászpuska-lőszer kombó, akkor neki már megvolt:-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.02.05. 11:07 Köszi Urak az ajánlásokat! Hol érdemes könyvet nézni?
Ahol világos van bammeg! Sötétbe' hiába nézed, úgyse látod! :roll: :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Poresz
Veterán
Veterán

Ezt a konkrét könyvet antikváriumban, vagy tőlem kölcsönkapod. :) (Pár hónapja sikerült tisztességes áron levadásznom.)

Utóirat: addig a Nimród archivált fegyverrovatában enyhítheted az elvonási tüneteidet. :)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ! Kaliber 2025/március (323.)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ujkali ... rcius-323/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

https://www.hartpunkt.de/gewehr-g11-fer ... u-beleben/

Új életet akarnak lehetni a G11-be.

gvass1, ki ez a Nagy Kristóf? Ismered esetleg?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.04.02. 07:38 https://www.hartpunkt.de/gewehr-g11-fer ... u-beleben/

Új életet akarnak lehetni a G11-be.

gvass1, ki ez a Nagy Kristóf? Ismered esetleg?
1. April 2025

És igen, írt már nekünk cikket.

https://www.kaliberinfo.hu/nap-kepe/3-d ... nk-fotoja/

Kép
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.04.02. 07:51 1. April 2025

És igen, írt már nekünk cikket.

https://www.kaliberinfo.hu/nap-kepe/3-d ... nk-fotoja/

Kép
:-)

Nyilván, én is láttam a cikk dátumát. Csak feltűnt a magyar név, mint szerző, azért kérdeztem rá.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Kezemben az aktuális Kaliber, amibe élete első cikkét írta bandligy topiktársunk. Egy sajnálatos sajtóhiba miatt viszont elírták nevét. Ezt önhatalmúlag egy fekete filc segítségével helyreigazítottam az én példányomban. Szeretnék megkérni mindenkit, hogy szintén igazítsa ki ezt a hibát a saját példányában, hogy az utókor számára minél több példányban helyesen szerepeljen a szerző. Szerintem Gyula azért se haragudna, ha posztolnátok róla egy fotót is itt ;)
20250408_184448.jpg
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2025.04.08. 18:48 Kezemben az aktuális Kaliber, amibe élete első cikkét írta bandligy topiktársunk. Egy sajnálatos sajtóhiba miatt viszont elírták nevét. Ezt önhatalmúlag egy fekete filc segítségével helyreigazítottam az én példányomban. Szeretnék megkérni mindenkit, hogy szintén igazítsa ki ezt a hibát a saját példányában, hogy az utókor számára minél több példányban helyesen szerepeljen a szerző. Szerintem Gyula azért se haragudna, ha posztolnátok róla egy fotót is itt ;)
20250408_184448.jpg
És én basztam el, amiért szégyellem magam, és elnézést is kérek.

Nincs rá magyarázatom, szellemi rövidzár.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Fortitu írta: 2025.04.08. 18:48 Kezemben az aktuális Kaliber, amibe élete első cikkét írta bandligy topiktársunk. Egy sajnálatos sajtóhiba miatt viszont elírták nevét. Ezt önhatalmúlag egy fekete filc segítségével helyreigazítottam az én példányomban. Szeretnék megkérni mindenkit, hogy szintén igazítsa ki ezt a hibát a saját példányában, hogy az utókor számára minél több példányban helyesen szerepeljen a szerző. Szerintem Gyula azért se haragudna, ha posztolnátok róla egy fotót is itt ;)
20250408_184448.jpg
Ez szép kezdeményezés. A fekete filc sok problémát megold ;) bandligy fórumtársnak pefig 3x hurrá. Nem kis bátorság kell egy nyomtatott cikk megírásához, maximális riszpekt. Ráadasul hadznos is, jó is lett! Grat 8-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ VIDEÓ! Rifles on the Danube – Magyar Kalasnyikovok – KÖNYVAJÁNLÓ

https://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideo ... nyvajanlo/
és
http://www.fegyvervideo.hu/rifles-on-th ... nyvajanlo/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

KISORSOLTUK!!!!
Itt találod a nyerteseket: http://www.kaliberinfo.hu/hirek/kaliber ... menyjatek/

Kép
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

gvass1 írta: 2025.04.29. 12:07 KISORSOLTUK!!!!
Itt találod a nyerteseket: http://www.kaliberinfo.hu/hirek/kaliber ... menyjatek/
Áááá, ezzel vmi nem stimmel, nem látom a nevem a nyertesek között, pedig a Jézuska és a Húsvéti Nyúl is megígérte hogy nyerni fogok vmit :lol:

De azért köszi a játék izgalmát és gratula a nyerteseknek! :)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Roberto68 írta: 2025.04.29. 13:29 Áááá, ezzel vmi nem stimmel, nem látom a nevem a nyertesek között, pedig a Jézuska és a Húsvéti Nyúl is megígérte hogy nyerni fogok vmit :lol:

De azért köszi a játék izgalmát és gratula a nyerteseknek! :)
:-)))
sodoma
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sodoma »

Amikor még nem volt magyar nyelvű szakirodalom. 90's közepe. Ecserin vettem anno.
20250518_083254.jpg
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

'90-93 körül a Blahán lehetett Shooting Times-ot és Guns and Ammo-t kapni, valami hírlapterjesztő vállalatszerűségnél. Havonta hoztak be egy-egy darabot, gyorsnak kellett lenni, és egy darab elvitte az egész havi zsebpénzemet (600-700 forint volt, a fotón rajta is van a címke :)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2025.05.18. 10:04 '90-93 körül a Blahán lehetett Shooting Times-ot és Guns and Ammo-t kapni, valami hírlapterjesztő vállalatszerűségnél. Havonta hoztak be egy-egy darabot, gyorsnak kellett lenni, és egy darab elvitte az egész havi zsebpénzemet (600-700 forint volt, a fotón rajta is van a címke :)
A Ferenciek teréről nyíló egyik utcában is volt ilyen bolt (én ott vettem), de az 1990-es évek végén már 1500-2500 Ft közt voltak, ami akkor azért elég durva összeg volt.
(Aztán a 2000-es években már a Nürnberg Hbf-ben vettem ezeket 8-10 euróért.)
sodoma
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sodoma »

Chronicus Magnumitis írta: 2025.05.18. 10:04 '90-93 körül a Blahán lehetett Shooting Times-ot és Guns and Ammo-t kapni, valami hírlapterjesztő vállalatszerűségnél. Havonta hoztak be egy-egy darabot, gyorsnak kellett lenni, és egy darab elvitte az egész havi zsebpénzemet (600-700 forint volt, a fotón rajta is van a címke :)
Ecserin 500 volt mind, biztos vmi maradék. A címke ellenére. Igaz blokkot nem adtak.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

gvass1 írta: 2025.05.18. 10:15 A Ferenciek teréről nyíló egyik utcában is volt ilyen bolt (én ott vettem), de az 1990-es évek végén már 1500-2500 Ft közt voltak, ami akkor azért elég durva összeg volt.
(Aztán a 2000-es években már a Nürnberg Hbf-ben vettem ezeket 8-10 euróért.)
Na ja, 1992-ben 80 forint volt a dollár, 2000-ben meg 300...
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

MP5 ARMORERS INSTRUCTION

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Kedvenc részem, jót nevettem:
20250526_191821.jpg
20250524_160744.jpg

"A fegyver nem tisztul meg magától, mint ahogy nem is lő magától" :D

" A tiszta az tiszta"

Nem tudom eldönteni, hogy ez a németes, a katonai, vagy mindkettőből eredő szigorúság a hangnemet illetően.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: MP5 ARMORERS INSTRUCTION

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

montecarlo írta: 2025.05.26. 19:26 Kedvenc részem, jót nevettem:

20250526_191821.jpg20250524_160744.jpg

"A fegyver nem tisztul meg magától, mint ahogy nem is lő magától" :D

" A tiszta az tiszta"

Nem tudom eldönteni, hogy ez a németes, a katonai, vagy mindkettőből eredő szigorúság a hangnemet illetően.
Not self shooting? Ja, hát nem SIG ;)
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

:DD Touché
Fortitu írta: 2025.05.26. 19:27 Not self shooting? Ja, hát nem SIG ;)
Poresz
Veterán
Veterán

montecarlo írta: 2025.05.26. 19:26 Nem tudom eldönteni, hogy ez a németes, a katonai, vagy mindkettőből eredő szigorúság a hangnemet illetően.
Több száz, ha nem ezer oldalnyi gépkönyvet írattak velem. Ilyet akkor írtam, amikor már eldurrant az agyam az agyzsibbasztó száraz szöveg(elés)től, meg abból, hogy a cég és a főnökeim nevetségessé teszik magukat azzal, ahogy a felelősséget tologatják. ("Még írd bele azt, hogy…" - és itt egy olyan szöveget kértek például, hogy: "Ha a nyaktiló felhúzott bárdja alá bedugod a fejed, akkor ne húzd meg a kioldó kötelét, mert az súlyos, élettel összeegyeztethetetlen sérülést okozhat* [amiért - természetesen - nem vállaljuk a felelősséget]".) Amit kiemeltél, az az, amikor a szerző megunja a banánt, és még finoman, a műfaji keretekhez képest egészen világosan megmondja: "Ide figyelj! Szerintem nem vagy idióta, hogy ne tudj a fegyver karbantartásának fontosságáról. De ha mégis, akkor elmondom: kitakarítod, és békén hagysz minket az ügyvédeiddel!"
Apropó: a Charter Arms Dixie minirevolver használati utasítása van tele ilyennel: világosan leírják benne, hogy "Ez a te fegyvered, amit csinálsz vele az a te bajod és a te felelősséged!" (Kellett a robbantott ábra, a honlapjukon nem volt, írtam nekik, kértek egy címet, és ingyen küldték.)

* Feltételes mód b@$zk! - Ha valaki túléli, nehogy reklamálhasson, hogy selejtet adtunk el.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz
Veterán
Veterán

Nem emlékszik valaki arra, hogy mi volt annak az orosz(?) honlapnak a címe, ahol rengeteg orosz és angol cikk volt fegyverekről? Olyan kocka mérnök témákban is, hogy milyen rádiusz kell, amikor a kétsoros tár középről adogatóra szűkül. Úgy 2008-2010 körül volt elérhető.
Én úgy emlékszem, hogy a kalasnyikov.hu linktára listázta, de a Wayback Machine szerint csak képzelődöm.
Nyet nyert: guns.ru, kalashnikov.guns.ru, modernfirearms.net, kalashnikov.ru, kalashnikovgroup.ru.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

nahát

fegyveres cikk a portfolio főcímlapján:

https://www.portfolio.hu/global/2025060 ... ent-764951
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

szöged írta: 2025.06.01. 13:55 nahát

fegyveres cikk a portfolio főcímlapján:

https://www.portfolio.hu/global/2025060 ... ent-764951
Ráadásul egészen korrekt cikk. Köszi, h megosztottad.

Figyeljük, hogy ez csak egy unikornis, vagy - álmodozni ugye szabad - trend lesz belőle.
vyscag
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: vyscag »

sodoma írta: 2025.05.18. 11:05 Ecserin 500 volt mind, biztos vmi maradék. A címke ellenére. Igaz blokkot nem adtak.
2008-2010 között 2000 Ft-okért vettem a német Visier és Caliber magazinokat Szegeden a Napsugár Nagyáruház újságosánál. Aztán elengedték. A hölgy azzal indokolta, hogy két ember miatt nem éri meg ezzel foglalkozni...
Nem tudom, ki volt a másik 😁
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Itt vajon mire gondolhatott a költő (II. vh-s brit harckocsikról szóló cikk):
IMG_20250616_085036.jpg
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

G.D írta: 2025.06.16. 09:10 Itt vajon mire gondolhatott a költő (II. vh-s brit harckocsikról szóló cikk):
IMG_20250616_085036.jpg
Nem értem a problémát. A 0,303 hüvelyk az 7,6962 mm. :-)
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

G.D írta: 2025.06.16. 09:10 Itt vajon mire gondolhatott a költő (II. vh-s brit harckocsikról szóló cikk):
IMG_20250616_085036.jpg

Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Keresés

Részletes keresés

Végleg szó jelentése

végleg (határozószó)

1. Visszavonhatatlanul; a későbbi változtatás lehetőségét kizárva.

Most már végleg lekéstük a vonatot, mert már el is indult. Az esküvővel végleg elköteleztem magamat a lány mellett.

2. Állandósítva; átmeneti állapot helyett tartósan.

A munkahelyemen egy hónap próbaidő után végleg felvettek. Eleinte csak nyaranta jártunk le vidékre, aztán végleg odaköltöztünk.
G.D
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2025.06.16. 09:16 Nem értem a problémát. A 0,303 hüvelyk az 7,6962 mm. :-)
Egyrészt ez:
303_British.jpg
Másrészt hogy a britek tudtommal semmilyen (névelegesen) 7,92-es űrméretű fegyvert nem használtak.
stevesmith79
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: stevesmith79 »

Besa géppuska?
"Laws that forbid the carrying of arms disarm only those who are neither inclined nor determined to commit crimes." – Thomas Jefferson
Balintix
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Balintix »

G.D írta: 2025.06.16. 09:27 Egyrészt ez:
303_British.jpg
Másrészt hogy a britek tudtommal semmilyen (névelegesen) 7,92-es űrméretű fegyvert nem használtak.
7,92 Mausert használtak a Besa géppuskáikhoz, ami gyakorlatilag egy csehszlovák géppuska licensz alapján gyártott változata volt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Besa_machine_gun
G.D
Veterán
Veterán

Balintix írta: 2025.06.16. 12:49 7,92 Mausert használtak a Besa géppuskáikhoz, ami gyakorlatilag egy csehszlovák géppuska licensz alapján gyártott változata volt:
Na, ez nekem új info volt, ezek szerint nem írt f@szságot a szerző (ugyanezen szám másik cikkében /másik szerző/ a Szudajev /PPSz-43/ géppisztolyra mint a PPS-41 "behajtható válltámaszos" illetve "modernebb" verziójára hivatkozik).
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

WildBear23
Veterán
Veterán

Ez Kaliberben valamilyen valós regényből részlet?
20250713_111802.jpg
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.07.13. 12:05 Ez Kaliberben valamilyen valós regényből részlet?
20250713_111802.jpg
Nem, ez Hegyespenge fórumtárs saját alkotása. Sztem penge lett😉
WildBear23
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.07.13. 12:12 Nem, ez Hegyespenge fórumtárs saját alkotása. Sztem penge lett😉
Szerintem folytathatná egy novella formájában, mert tényleg jó!
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

gvass1 írta: 2025.07.13. 12:12 Nem, ez Hegyespenge fórumtárs saját alkotása. Sztem penge lett😉
Szeretem ezeket a bevezető kis sztorikat, örülök hogy a részletes elemzések mellett ilyesmi is helyet kap Sanyi cikkeiben. A rövid hírek elolvasása után mindig ez a következő.
Poresz
Veterán
Veterán

Roberto68 írta: 2025.07.13. 12:52 Szeretem ezeket a bevezető kis sztorikat, örülök hogy a részletes elemzések mellett ilyesmi is helyet kap Sanyi cikkeiben.
+1
Minden szempontból csúcsminőség, amit ír.
Roberto68 írta: 2025.07.13. 12:52 A rövid hírek elolvasása után mindig ez a következő.
Amióta van KaliberInfó, a friss híreken inkább becsületből túlesek, mint a bárányhimlőn. Ennek a szokásomnak értelme: köbgyök zéró. Internet, kinyomtatva, de még elhiszem, hogy a régi motorosoknak kell.

* * *

Ma rendezgettem a könyvespolcomat, és Zoltán Attila: Vadászfegyver- és lőismeret című könyvének második kötete is ott van. Egy kötetnyi uncsi statisztikai adat a világban kapható vadászfegyverekről és lőszerekről. Kit érdekel ez? (Vajon miért a második kötetből van több az antikváriumokban?) Hiszen pár kattintás, és az interneten már meg is van a válasz, ha ilyesmi érdekel! - Igen, de nemhogy 1981-ben, hanem még 1991-ben és talán még 2001-ben sem volt így ez, hanem ilyen kötetekre igény volt: mert nem volt más.

Pont ezért ma a cikkek szerzőinek a stílusa, egyedi látásmódja, tapasztalata és rálátása arra, hogy mi az az információ, ami még az interneten is nehezen vagy sehogy sem túrható elő - mert ugye ott csak az van, amit valaki már létrehozott, és igenis tűnnek el dolgok örökre az internetről - nagyon fontos egy médium meg- és túlélése szempontjából. Olyat kell adni (írni), amit más nem tud.

Most kell megemlékeznem Makrai alezredesről, aki nem csak egy adott késről írt egy cikket, hanem egy kés apropóján mindig tudott valami újabb morzsát átadni a tudásából és az élményeiből. És egyszerűen sosem fogyott ki: nem volt olyan érzésem, hogy jegyzőkönyvet olvasok. Fantasztikus!

* * *

…és más apropón erről már más is írt (amit régebben eltettem, és most elővehetem):

"A figyelmükbe ajánlom a francia Chasse á l'Arc című vadászíjász magazint, amit évek óta ingyenesen kapunk a francia vadásztársak jóvoltából. […]
120 oldal és havilap! Higgyék el, hogy nem kell tudniuk franciául, ha meg szeretnék ítélni az egész lap minőségét. Tudják, mennyi hirdetés van benne? Összesen 12 db! A 120 oldalon! És egy sincs, amelyik fél oldal terjedelmű lenne, mint amit idehaza megszoktunk […]
Van néhány alapelv, amelyet ez a magazin és a többi nemzetközi kiadvány is követ. Csak épp a hazai vadászsajtó nem! Arról van szó, hogy
egy vadászati magazin nem a kinyomtatott internet. Kétségtelen, hogy az internetes megjelenés gyorsaságával, frissességével nem lehet egy nyomtatott lapnak versenybe szállnia. (Kérdés, hogy kell-e egyáltalán.) Ugyanakkor az is egészen szánalmas, ami a régi Nimródban jelent meg, vagyis hogy ősszel számoltak be a tavaszi-nyár eleji rendezvényekről. Nos, a nemzetközi magazinok nem ezt követik. Ezek ugyanis olvasmányossá váltak. Pont nem arra törekszenek, hogy a szerzőket karakterszámok közé szorítsák. Azt a szemléletet vallják, hogy az ilyen magazinok inkább egy könyvhöz hasonlítanak. A nyomtatott újságot megvásárlók még ma is a szó klasszikus értelmében vett olvasóközönséghez tartoznak. Ők olvasni akarnak, és nem vadásznapi pörköltfőzésről hatsoros híreket olvasni.
[…]
Ha már az árazásnál tartunk: 7 EUR összegért elektronikusan előfizettem a Jäger magazinra (100 oldal!) egy online felületen. Ezért a pénzért az ember nem csak az ehavi számot kapja meg, hanem az ezt megelőző összeset! De
mást is megkap. Kap pl. lesépítéshez szükséges tervrajzokat és az azok összeállításához szükséges iránymutatásokat." - Glück Balázs: Kittenbergerest játszani (Beírókönyv blog, 2019. 09. 05.)

Utóirat: az összes papír alapú újság ki fog nyiffanni, ami nem kezd el ehhez hasonlóan könyvként gondolni önmagára. Papíron az kell, amit többször, újra meg újra elő akarok vagy kell vennem.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.07.13. 18:27 +1
Minden szempontból csúcsminőség, amit ír.

Amióta van KaliberInfó, a friss híreken inkább becsületből túlesek, mint a bárányhimlőn. Ennek a szokásomnak értelme: köbgyök zéró. Internet, kinyomtatva, de még elhiszem, hogy a régi motorosoknak kell.

* * *

Ma rendezgettem a könyvespolcomat, és Zoltán Attila: Vadászfegyver- és lőismeret című könyvének második kötete is ott van. Egy kötetnyi uncsi statisztikai adat a világban kapható vadászfegyverekről és lőszerekről. Kit érdekel ez? (Vajon miért a második kötetből van több az antikváriumokban?) Hiszen pár kattintás, és az interneten már meg is van a válasz, ha ilyesmi érdekel! - Igen, de nemhogy 1981-ben, hanem még 1991-ben és talán még 2001-ben sem volt így ez, hanem ilyen kötetekre igény volt: mert nem volt más.

Pont ezért ma a cikkek szerzőinek a stílusa, egyedi látásmódja, tapasztalata és rálátása arra, hogy mi az az információ, ami még az interneten is nehezen vagy sehogy sem túrható elő - mert ugye ott csak az van, amit valaki már létrehozott, és igenis tűnnek el dolgok örökre az internetről - nagyon fontos egy médium meg- és túlélése szempontjából. Olyat kell adni (írni), amit más nem tud.

Most kell megemlékeznem Makrai alezredesről, aki nem csak egy adott késről írt egy cikket, hanem egy kés apropóján mindig tudott valami újabb morzsát átadni a tudásából és az élményeiből. És egyszerűen sosem fogyott ki: nem volt olyan érzésem, hogy jegyzőkönyvet olvasok. Fantasztikus!

* * *

…és más apropón erről már más is írt (amit régebben eltettem, és most elővehetem):

"A figyelmükbe ajánlom a francia Chasse á l'Arc című vadászíjász magazint, amit évek óta ingyenesen kapunk a francia vadásztársak jóvoltából. […]
120 oldal és havilap! Higgyék el, hogy nem kell tudniuk franciául, ha meg szeretnék ítélni az egész lap minőségét. Tudják, mennyi hirdetés van benne? Összesen 12 db! A 120 oldalon! És egy sincs, amelyik fél oldal terjedelmű lenne, mint amit idehaza megszoktunk […]
Van néhány alapelv, amelyet ez a magazin és a többi nemzetközi kiadvány is követ. Csak épp a hazai vadászsajtó nem! Arról van szó, hogy
egy vadászati magazin nem a kinyomtatott internet. Kétségtelen, hogy az internetes megjelenés gyorsaságával, frissességével nem lehet egy nyomtatott lapnak versenybe szállnia. (Kérdés, hogy kell-e egyáltalán.) Ugyanakkor az is egészen szánalmas, ami a régi Nimródban jelent meg, vagyis hogy ősszel számoltak be a tavaszi-nyár eleji rendezvényekről. Nos, a nemzetközi magazinok nem ezt követik. Ezek ugyanis olvasmányossá váltak. Pont nem arra törekszenek, hogy a szerzőket karakterszámok közé szorítsák. Azt a szemléletet vallják, hogy az ilyen magazinok inkább egy könyvhöz hasonlítanak. A nyomtatott újságot megvásárlók még ma is a szó klasszikus értelmében vett olvasóközönséghez tartoznak. Ők olvasni akarnak, és nem vadásznapi pörköltfőzésről hatsoros híreket olvasni.
[…]
Ha már az árazásnál tartunk: 7 EUR összegért elektronikusan előfizettem a Jäger magazinra (100 oldal!) egy online felületen. Ezért a pénzért az ember nem csak az ehavi számot kapja meg, hanem az ezt megelőző összeset! De
mást is megkap. Kap pl. lesépítéshez szükséges tervrajzokat és az azok összeállításához szükséges iránymutatásokat." - Glück Balázs: Kittenbergerest játszani (Beírókönyv blog, 2019. 09. 05.)

Utóirat: az összes papír alapú újság ki fog nyiffanni, ami nem kezd el ehhez hasonlóan könyvként gondolni önmagára. Papíron az kell, amit többször, újra meg újra elő akarok vagy kell vennem.
Meggyőződésem hogy a 19. század máosdik felétől a huszadik század végéig lesz a legjobban dokumentált az emberiség történelme, évszázados távlatokból visszatekintve.
A történészek a mai napig vonnak le következtetéseket fényképek, rendelési listák, nyilvántartások alapján. Ezek a mostani korból digitálisan vannak meg adathordozón vagy a fehőben. Mindkettő múlékony és visszaállithatatlan lesz pár száz év múlva.
Poresz
Veterán
Veterán

zora írta: 2025.07.13. 20:41 Meggyőződésem hogy a 19. század máosdik felétől a huszadik század végéig lesz a legjobban dokumentált az emberiség történelme, évszázados távlatokból visszatekintve.
A történészek a mai napig vonnak le következtetéseket fényképek, rendelési listák, nyilvántartások alapján. Ezek a mostani korból digitálisan vannak meg adathordozón vagy a fehőben. Mindkettő múlékony és visszaállithatatlan lesz pár száz év múlva.
Konkrétan tíz éve olvastam, hogy a digitális fényképezés elterjedésének olyan hatása lesz, hogy rengeteg fotó és film örökre elveszik a történészek számára. Letörlik, és kész. Míg ha lomtalanításkor kidobnak papír fényképeket… Hát, a Fortepanon látható néhány guberálással megmentett kincs.

Utóirat: más kérdés, hogy az az iszonyat mennyiségű adat, amit olcsón és villámgyorsan létrehozunk, az egyáltalán kinek lesz áttekinthető? Mert erős a gyanúm, hogy megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy több dokumentumot gyártsunk, és élünk is vele. - Nem fogy el a papír, nem kell megvenni, nem telik meg az irattár…
hegyespenge
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: hegyespenge »

WildBear23 írta: 2025.07.13. 12:41 Szerintem folytathatná egy novella formájában, mert tényleg jó!
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy szeretitek. Nyilván a magazin terjedelme miatt alakult ki ez a rövid, max 1-2 gépelt oldalas bevezető történetecske, hiszen a fő téma akkor is mindig egy fegyver. Többen is felvetették már, hogy némelyik ilyen mini novellát ki lehetne bővíteni, de a cikkek megírására is alig van időm. Remélem, hogy legalább a történetek változatossága kárpótol benneteket a rövidségükért!
WildBear23
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2025.07.13. 20:54 Konkrétan tíz éve olvastam, hogy a digitális fényképezés elterjedésének olyan hatása lesz, hogy rengeteg fotó és film örökre elveszik a történészek számára. Letörlik, és kész. Míg ha lomtalanításkor kidobnak papír fényképeket… Hát, a Fortepanon látható néhány guberálással megmentett kincs.

Utóirat: más kérdés, hogy az az iszonyat mennyiségű adat, amit olcsón és villámgyorsan létrehozunk, az egyáltalán kinek lesz áttekinthető? Mert erős a gyanúm, hogy megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy több dokumentumot gyártsunk, és élünk is vele. - Nem fogy el a papír, nem kell megvenni, nem telik meg az irattár…
Két tapasztalat.
1. Van, aki nyaralásokon ezerszámra készíti a fotókat és a videókat.
Egy ismerősöm elégedetten írta ki DVD-re a nyaralás alatt készített ezernyi fotót és videót.
Soha nem nézték vissza, illetve nekem a rémálmom, hogy vendégként végig kell néznem ilyen végtelenül sok fotót.
Az _igazán_ jó fotókat érdemes előhívatni, azokra van esély hogy megmaradnak, és időnként megnézik őket.

2. Digializálás: bármilyen régi könyv, újság ha előkerül, érdemes jó minőségben bescannelni, és feltenni a netre. Ha érdekes dolog, akkor úgyis rengeteged lementik, megosztják = kb örökké megmarad.
Swordmanus szerzett elévülhetetlen érdemeket hadtörténeti dokumentumok digitalizálásával (ezúton is köszönet érte!), de némelyik nem olvasható, mert nem lett rendesen rányomva a scannerre. Szerintem többet ér egy jó minőségű scan (ami aztán százakhoz jut el), mint az egy darab eredeti, amit akár már holnap leselejteznek, és kidobnak.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

WildBear23 írta: 2025.07.14. 14:31 Két tapasztalat.
1. Van, aki nyaralásokon ezerszámra készíti a fotókat és a videókat.
Egy ismerősöm elégedetten írta ki DVD-re a nyaralás alatt készített ezernyi fotót és videót.
Soha nem nézték vissza, illetve nekem a rémálmom, hogy vendégként végig kell néznem ilyen végtelenül sok fotót.
Az _igazán_ jó fotókat érdemes előhívatni, azokra van esély hogy megmaradnak, és időnként megnézik őket.

2. Digializálás: bármilyen régi könyv, újság ha előkerül, érdemes jó minőségben bescannelni, és feltenni a netre. Ha érdekes dolog, akkor úgyis rengeteged lementik, megosztják = kb örökké megmarad.
Swordmanus szerzett elévülhetetlen érdemeket hadtörténeti dokumentumok digitalizálásával (ezúton is köszönet érte!), de némelyik nem olvasható, mert nem lett rendesen rányomva a scannerre. Szerintem többet ér egy jó minőségű scan (ami aztán százakhoz jut el), mint az egy darab eredeti, amit akár már holnap leselejteznek, és kidobnak.
+1 mindenre!
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Angolul is elérhető ballisztikai szakkönyv! Ballistics: Theory and Practice – Dr. Beat Kneubuehl

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/angolu ... kneubuehl/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

VIDEÓAJÁNLÓ: Fegyvertervező és -gyártó képzésről a Lövészetről nem csak lövészeknek podcastban

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/videoa ... odcastban/

Kép
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.07.26. 07:33 VIDEÓAJÁNLÓ: Fegyvertervező és -gyártó képzésről a Lövészetről nem csak lövészeknek podcastban

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/videoa ... odcastban/

Kép
Tegnap jártam éppen utána ennek.

A diploma birtokában Bp. Főváros Kormányhivatala (hogy vidéken mi van, nem tudom) minden további nélkül megadja ugyanazt a működési engedélyt egy vállalkozásnak (illetve elfogadja az ezzel foglalkozó vállalkozás ezirányú illetékes elvtársának a diplomást), mint a csongrádi fegyverműszerész végzettséggel, fegyverjavítás és -gyártásra, nyilván az egyéb követelmények és feltételek egyidejű teljesítése mellett.

A kérdés az, hogy a BRFK mit szól ehhez, ha eccercsak elkezd az ember fegyvereket, fegyver fődarabokat ontani a semmiből. Kovács Zsolt szerint ehhez semmi köze a BRFK-nak, de őszintén szólva, mivel a BM az állam az államban, nem vagyok benne biztos, hogy ez biztosan tökéletesen így van...
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.07.26. 09:57 Tegnap jártam éppen utána ennek.

A diploma birtokában Bp. Főváros Kormányhivatala (hogy vidéken mi van, nem tudom) minden további nélkül megadja ugyanazt a működési engedélyt egy vállalkozásnak (illetve elfogadja az ezzel foglalkozó vállalkozás ezirányú illetékes elvtársának a diplomást), mint a csongrádi fegyverműszerész végzettséggel, fegyverjavítás és -gyártásra, nyilván az egyéb követelmények és feltételek egyidejű teljesítése mellett.

A kérdés az, hogy a BRFK mit szól ehhez, ha eccercsak elkezd az ember fegyvereket, fegyver fődarabokat ontani a semmiből. Kovács Zsolt szerint ehhez semmi köze a BRFK-nak, de őszintén szólva, mivel a BM az állam az államban, nem vagyok benne biztos, hogy ez biztosan tökéletesen így van...
Fegyverműszerész nem kap gyártásra engedélyt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.07.26. 10:18 Fegyverműszerész nem kap gyártásra engedélyt.
2 év Csongrádon a fegyverjavítói, és további egy év a gyártói képzés.

Mindegy, hogy pontosan mi a neve, lehet, hogy nem fegyverműszerész, de ez a 2 + 1 éves képzés biztosan elegendő ahhoz, hogy valaki gyárthasson fegyvert.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.07.26. 10:25 2 év Csongrádon a fegyverjavítói, és további egy év a gyártói képzés.

Mindegy, hogy pontosan mi a neve, lehet, hogy nem fegyverműszerész, de ez a 2 + 1 éves képzés biztosan elegendő ahhoz, hogy valaki gyárthasson fegyvert.
Nem, nem mindegy. A képzés modulárisan épül fel, a végzettségeknek külön neve van.
Amúgy gépészmérnök végzettséggel is lehet fegyvert gyártani (gyártói engedélyt kérni) úgy, hogy soha sem foglalkozott fegyverrel korábban.
Viszont az nem úgy működik, hogy valaki gyártói engedélyt kap, és onnantól azt gyárt, amit akar.
Mielőtt belefog, a konkrét gyártmányt meg kell tervezni, és előzetesen engedélyeztetni kell.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2025.07.26. 12:39 Nem, nem mindegy. A képzés modulárisan épül fel, a végzettségeknek külön neve van.
Amúgy gépészmérnök végzettséggel is lehet fegyvert gyártani (gyártói engedélyt kérni) úgy, hogy soha sem foglalkozott fegyverrel korábban.
Viszont az nem úgy működik, hogy valaki gyártói engedélyt kap, és onnantól azt gyárt, amit akar.
Mielőtt belefog, a konkrét gyártmányt meg kell tervezni, és előzetesen engedélyeztetni kell.
Ez is részletkérdés. Az alapkérdés az volt, hogy mire jó ez a fegyvertervező szakmérnöki diploma.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

bizonyos korokben jol nez ki a ceveben :roll:
biztos vagyok benne hogy olyan tudast es latasmodot nem ad hogy jo fegyvert tudj tervezni.
AndyA írta: 2025.07.26. 13:23 Ez is részletkérdés. Az alapkérdés az volt, hogy mire jó ez a fegyvertervező szakmérnöki diploma.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2025.07.26. 15:04 bizonyos korokben jol nez ki a ceveben :roll:
biztos vagyok benne hogy olyan tudast es latasmodot nem ad hogy jo fegyvert tudj tervezni.
Aki programozónak tanul, az sem az egyetemen fogja megtanulni, hogyan kell jó programot írni, csak papírja lesz róla, hogy tud programozni.

De autót vezetni sem a 30 óra kötelező gyakorlat alatt tanul meg senki.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

de pl egy gepesz a jo egytemen lesz jo gepeszmernok.
AndyA írta: 2025.07.26. 15:23 Aki programozónak tanul, az sem az egyetemen fogja megtanulni, hogyan kell jó programot írni, csak papírja lesz róla, hogy tud programozni.

De autót vezetni sem a 30 óra kötelező gyakorlat alatt tanul meg senki.
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2025.07.26. 15:51 de pl egy gepesz a jo egytemen lesz jo gepeszmernok.
+1

Több programozó ismerősöm is autodidakta módon tanult meg programozni, és azt mantrázzák, hogy ha valaki tud angolul és kap internetet, azt bármit megtanul.

Ők több dologról is megfeledkeznek.
Az első az, hogy nem 130 az átlagos IQ-pontszám.

A második, ontopik dolog az, hogy a programozáshoz kell számítógép, áram, esetleg angoltudás és internet, és kitartás (vér, veríték és könnyek).
Egy program megírása nem igényel alapanyagot, alkatrészeket, szerszámokat.
Ha egy program rosszul van megírva, az nem fut le, vagy gyakran látványosan csinál hülyeséget. Tehát abban az értelemben tanár sem kell, hogy egy okosabb és tapasztaltabb embernek nem kell kijavítania a házi feladatot. Nem több nap műhelyben dolgozás után derül ki, hogy egy alkatrész tervezési hibás. Automatikus a visszajelzés.
Továbbá egy program egy ember által alkotott környezetben jön létre és működik: a hardver és a programnyelv sincs felfedezetlen dolgokkal terhelve, legalább az elméleti lehetőség adott, hogy minden ismert. Olyan, mint például a sakk: rengeteg lehetséges sakkjátszma létezik, de a tábla és a szabályok ismertek. - Míg a fizikailag megvalósuló alkotások esetén… Ha tudnátok, mennyi mindent nem tudnak a mérnökök és hogyan terveznek, soha nem ülnétek autóba.
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

Poresz írta: 2025.07.26. 17:25 +1

Több programozó ismerősöm is autodidakta módon tanult meg programozni, és azt mantrázzák, hogy ha valaki tud angolul és kap internetet, azt bármit megtanul.

Ők több dologról is megfeledkeznek.
Az első az, hogy nem 130 az átlagos IQ-pontszám.

A második, ontopik dolog az, hogy a programozáshoz kell számítógép, áram, esetleg angoltudás és internet, és kitartás (vér, veríték és könnyek).
Egy program megírása nem igényel alapanyagot, alkatrészeket, szerszámokat.
Ha egy program rosszul van megírva, az nem fut le, vagy gyakran látványosan csinál hülyeséget. Tehát abban az értelemben tanár sem kell, hogy egy okosabb és tapasztaltabb embernek nem kell kijavítania a házi feladatot. Nem több nap műhelyben dolgozás után derül ki, hogy egy alkatrész tervezési hibás. Automatikus a visszajelzés.
Továbbá egy program egy ember által alkotott környezetben jön létre és működik: a hardver és a programnyelv sincs felfedezetlen dolgokkal terhelve, legalább az elméleti lehetőség adott, hogy minden ismert. Olyan, mint például a sakk: rengeteg lehetséges sakkjátszma létezik, de a tábla és a szabályok ismertek. - Míg a fizikailag megvalósuló alkotások esetén… Ha tudnátok, mennyi mindent nem tudnak a mérnökök és hogyan terveznek, soha nem ülnétek autóba.
Ja, ezt már én is hallottam… ha kapok egy angol-magyar szótárt, meg egy nyelvkönyvet, akkor youtube videókat követve autodidakta módon angol nyelvtanár és nyelvész professzor lehet belőlem.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Sparrow írta: 2025.07.26. 20:46 Ja, ezt már én is hallottam… ha kapok egy angol-magyar szótárt, meg egy nyelvkönyvet, akkor youtube videókat követve autodidakta módon angol nyelvtanár és nyelvész professzor lehet belőlem.
És ha szerencséd van, lesz papírod angol wc használatához is! :lol:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ! Kaliber 2025/augusztus (328.)

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-kal ... sztus-328/

Kép
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

AndyA írta: 2025.07.26. 09:57 Tegnap jártam éppen utána ennek.

Én pont a minap kaptam állásfoglalást, ismerősöm járt utána, és a mi végzettségünk még nincs a jogszabályban (végülis eddig 4 ember végzett, ők se önálló vállalkozók, szóval nem volt rá igény, precedens).
De ha neked ezt mondták, az jó hír (és józan paraszti észt követ), mivel egy diploma mégiscsak több kell legyen, mint egy technikusi papír.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.07.26. 15:04 bizonyos korokben jol nez ki a ceveben :roll:
Honnan vagy biztos benne? Ismered a képzést? :-D
Viccet félretéve: egyrészt ez csak alapot ad, és sok tanulást kell hozzátenni. Meg ez is olyan mint a húsosfazék: ki mennyit merít belőle...
A szeptembertől induló évfolyam (harmadéves nappali+levelezős+friss szakmérnökök) lesznek 20-30-an. na ott már kezd kiderülni, miből lesz a cserebogár, dianások is lesznek közte (technikusi alapokkal, tehát ott nem lehet panasz, hogy nincs alap tudás).
Meglátásom szerint az én évfolyamom (pedig mi 10-en vagyunk az előző két év összesen 4 végzett mérnökéhez képest) még mindig csak az utat törte, és megmutatta, hol kell finomítani a képzésen.
Szóval Q, kérlek ne légy telhetetlen, és ne várj rögtön csodát, be kell látni, hogy ez is kicsit olyan, mint egy új fegyver gyártása: olyan nincs, hogy elsőre minden kerek és szuper.
De ha szeretnéd belülről megismerni a képzést, szerintem még tudnánk helyet szorítani a szakmérnökin szeptemberre. ;-)
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.07.26. 15:51 de pl egy gepesz a jo egytemen lesz jo gepeszmernok.
Meglátásom szerint max. jó alapokat kap. Olyan pl. nincs, hogy mindenféle CNC vezérlő nyelvet megtanuljunk. Egyfélét mutatnak, aztán a melóhelyen meg majd lesz valami (más) pl. Ami hasonló, de nyilván nem az. Meg ezer példát tudnék hozni.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

ize, szerintem a cnc mas teszta :roll:
swordmanus írta: 2025.07.29. 20:57 Meglátásom szerint max. jó alapokat kap. Olyan pl. nincs, hogy mindenféle CNC vezérlő nyelvet megtanuljunk. Egyfélét mutatnak, aztán a melóhelyen meg majd lesz valami (más) pl. Ami hasonló, de nyilván nem az. Meg ezer példát tudnék hozni.
ingyom bingyom tálib-e?
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.07.29. 21:02 ize, szerintem a cnc mas teszta :roll:
Nekünk ez csak egy tantargy a sokból...
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.07.22. 07:34 Angolul is elérhető ballisztikai szakkönyv! Ballistics: Theory and Practice – Dr. Beat Kneubuehl

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/angolu ... kneubuehl/

Kép
Megjött a könyv. Még csak belelapoztam, de qrvajó. Köszi a tippet.
Azt mondta ballisztika tanárunk (először őt kérdeztem) hogy jó a cucc, de németül jelentősen olcsóbb. Aki ért germánusul, annak jó szívvel ajánlom.
A vastagsága csalóka, mert jó vékony papírra nyomták. A külcsín igyekszik próbálni a belbecst, belül bőven vannak igen látványos és lényegi információt hordozó ábrák, képek, a horror kedvelőinek képletek is.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, a cikk napján rendeltem, ma hozta a futár, minden flottul és gördülékenyen ment.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

swordmanus írta: 2025.07.31. 18:39 Megjött a könyv. Még csak belelapoztam, de qrvajó. Köszi a tippet.
Azt mondta ballisztika tanárunk (először őt kérdeztem) hogy jó a cucc, de németül jelentősen olcsóbb. Aki ért germánusul, annak jó szívvel ajánlom.
A vastagsága csalóka, mert jó vékony papírra nyomták. A külcsín igyekszik próbálni a belbecst, belül bőven vannak igen látványos és lényegi információt hordozó ábrák, képek, a horror kedvelőinek képletek is.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, a cikk napján rendeltem, ma hozta a futár, minden flottul és gördülékenyen ment.

Köszi a feedbacket! Esetleg ha egy rövid videós bemutatót készítenél róla az is közérdekű lehetne...😉
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

swordmanus írta: 2025.07.31. 18:39 Megjött a könyv. Még csak belelapoztam, de qrvajó. Köszi a tippet.
Köszi az ajánlást! Gvass cikke alapján rágerjedtem, mert más-más okokból, de nagyon érdekel a ballisztika mindhárom ága , viszont a zsebbenyúlós ára miatt parkoló pályára tettem a könyvet. Most már nincs mentség - kell.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.07.31. 18:49 Köszi a feedbacket! Esetleg ha egy rövid videós bemutatót készítenél róla az is közérdekű lehetne...😉
Vettük a rendelést, úgyis ma hoztam haza az operatőrt baranta táborból. Még kap engedélyt kialudni magát. Amúgy a lakitelki népfőiskola jurtatáborában elég jó volt az ellátás, mert hízott egy hét alatt 3 kilót... pedig fittnessből nem volt hiány.
Poresz
Veterán
Veterán

Ásatás, talált kincs: nem lehet eleget beszélni róla.
Balesetvédelem (Nimród 2003.-5.).jpg
(Első Kaliberemmel kapott első Nimród magazinomból.)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ! Kaliber 2025/Szeptember (329.) - itt a FRISS OLVASNIVALÓ!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-kal ... ember-329/

Kép
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Jogi rovat miatt fizettem elő, na meg hogy megünnepeljem a fegyvertartásit.

Mindig várom a "Híres merényletek" rovatot, a "Híres fegyvertervezők" részt is elolvasom általában, tanulságosak.

p.s. annyira elszoktam a papír alapú olvasástól, hogy néha megpróbálok két ujjal belenagyítani a képekbe
gvass1 írta: 2025.08.30. 06:52 ÚJ! Kaliber 2025/Szeptember (329.) - itt a FRISS OLVASNIVALÓ!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-kal ... ember-329/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ! Megjelent a Kaliber LEGFRISSEBB, 2025/Október (330.) lapszáma!

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-kal ... tober-330/

Kép
Poresz
Veterán
Veterán

Re: Fegyvergyűjtés, múzeumok, kiállítások, események

Talált kincs: régi számok jogtisztán, szerkesztőségi archívumból.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.10.13. 11:23 Talált kincs: régi számok jogtisztán, szerkesztőségi archívumból.
Ez krvajó, köszi!!!

DE MIÉRT NEM A MEGFELELŐ SZAKTOPIKBA KERÜLT????
Válasz küldése