Sajtóhírek és a valóság: PKZ - orosz kísérlet a PKM-géppuska “kompaktosítására”
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/pkz-oro ... ositasara/

...
Meanwhile az FN-nél:
https://fnherstal.com/en/defence/portab ... volys-762/

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Köszi a cikkért. Gyorsan átfutottam a belinkelt kritikát - színvonalas, hülyeséget nem láttam, szenzáció mentes , objektívnek tűnik. A szerző: Mihail Gyegtyarjovgvass1 írta: ↑2024.06.14. 08:17 (igazából a katonaiba kellene, de csak ide merem)
Sajtóhírek és a valóság: PKZ - orosz kísérlet a PKM-géppuska “kompaktosítására”
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/pkz-oro ... ositasara/
...
Meanwhile az FN-nél:
https://fnherstal.com/en/defence/portab ... volys-762/
![]()
Ezt én mondjuk nem értem, hiszen a PKM (többen is lőttünk vele vidáman egy atomerőmű mellett) open bolt, sosincs csőretöltés, csak a lövés kifejezett pillanatában.Petya357 írta: ↑2024.06.14. 09:43 Köszi a cikkért. Gyorsan átfutottam a belinkelt kritikát - színvonalas, hülyeséget nem láttam, szenzáció mentes , objektívnek tűnik. A szerző: Mihail Gyegtyarjov- de csak névrokon.
- és talán a legnagyobb pottnciálus veszély az alacsony csőtömeg és semmit sem havítittak a hűtés én kombója. Megnő a cook-off veszélye - amikor annyira forró a töltényűr , hogy magától elsül a lőszer.
Igen ezt ő is írja, hogy Open boltnál erőltet a probléma felvetése, de ő olyan qrvasokat lőtt géppuskával , hogy már látott többszőr is beragadt lőszertgvass1 írta: ↑2024.06.14. 09:48 Ezt én mondjuk nem értem, hiszen a PKM (többen is lőttünk vele vidáman egy atomerőmű mellett) open bolt, sosincs csőretöltés, csak a lövés kifejezett pillanatában.
Vagy itt arra gondolhatott a költő, hogy a hevederben elpukkanhat a lőszer a cső felett?
---
(A szerzővel ittam már együtt Uherske Hradistében, és előtte lőttünk is. Puskával kurvajó, de pisztollyal kb. semmit nem talált el:-))
Itt válaszolok mert ide illik. Ukrán harcos beszámolója a Bren 2 harctéri használatáról.
Szia,
2014-től volt 8 évük ezen dolgozni (bár nem tudták előre, mennyi lesz), és ki is használták rendesen az időt.bel írta: ↑2024.06.27. 11:12 Szia,
Ukrajnaban nagyon latvanyos volt a kulonbseg: 2014-ben a Krimben nem 0 volt az ukran hadsereg harcerteke, hanem kifejezetten negativ, mivel jelentos reszben atalltak az agresszorok oldalara. 2022-ben meg a nemzetorok szetvertek az orosz elittet (VDV).
En azt latom nagy kulonbsegnek hogy az elso esetben maguk a katonak voltak gyengek, a masodik esetben meg motivaltak (!), kikepzettek, felszereltek.
Bel
Ebbűl politizálás lesz, more!Petya357 írta: ↑2024.06.28. 19:35 Egy ideig nem tudtam hová tenni, de most beugrott, mire emlékeztetett a mostanában többször is idézett honvedelem.hu orgánum stílusa. Hát a Szovjetúnió!
Ott volt ilyen harsányan túltolt hurrá-optimizmus, közepes valóság tartalommal: értékes tény-morzsák , de otromba propaganda-bundában.
Déja vu.
Olvasgattam. Esküszöm - picit objektívebb, és visszafogottabb.gvass1 írta: ↑2024.06.28. 19:39 Ebbűl politizálás lesz, more!
Inkább olvasgasd ezt, mint az eredeti mintaadót:
«Военное обозрение»
https://topwar.ru/
De OTT nincsen "háborús veszélyhelyzet"!
És meg én politizálok! Tessék öncenzúrát gyakorolni.
Önkritikát gyakorlok és magamtól eltűnök az összes fotóról!
Így! Az arcoddal kezdték, mert több videón már pixeles
Kiegészíteném azzal, hogy mióta drónokkal (is) tudnak tüzet vezetni, meg pontosítani, a tüzérség fontossága jelentősen megnőtt.TotoHU írta: ↑2024.06.30. 00:12 Mintha az egyébként sokkal nagyobb ipari kapacitással rendelkező Nyugat kettő és fél év után még mindig nem értené hogy miről is van szó?? Mire várnak, hogy a ruszkik ismét eltrappoljanak Berlinig??![]()
"Tüzérségi lőszerek gyártása Oroszországban.
- 2022 elején Oroszország évente 250000 darab 152 mm-es lövedéket gyártott.
- A termelés 2023 elejére évi 1 millió lövedékre nőtt.
- Oroszország 2024-re 1,325 millió 152 mm-es lövedék gyártásával számol.
- A 122 mm-es tüzérségi lövedékek gyártása az előrejelzések szerint 2024-ben eléri az évi 800000 db lövedéket.
- A rakétasorozatvető rendszerek (MLRS) gyártása gyorsan növekszik:
2023: 33000 db 122 mm-es Grad rakéta.
2024: Várhatóan meghaladja az 500000 db rakétát.
Forrás: RUSI elemzése, az orosz MoD belső jelentését idézve.
- Emellett a CNN egy nemrégiben megjelent beszámolója szerint Oroszország sokkal gyorsabb ütemben gyárt tüzérségi lövedékeket, mint Ukrajna szövetségesei: idén mintegy 4,5 millió 152 mm-es lövedéket tudnak gyártani, lövedékenként 1000 dolláros áron.
- Ezzel szemben az európai országok és az Egyesült Államok várhatóan csak 1,3 millió 155 mm-es lövedéket fognak együttesen előállítani 2024-ben, darabonként átlagosan 4000 dolláros költséggel."
https://x.com/clashreport/status/1807040945889648984
ue a másik oldalról:swordmanus írta: ↑2024.06.30. 17:56 Kiegészíteném azzal, hogy mióta drónokkal (is) tudnak tüzet vezetni, meg pontosítani, a tüzérség fontossága jelentősen megnőtt.
Ehhez sem értek, de szvsz egy jó pár feladat van amit nem tudnak dronnal megoldani, pl zárótüzet lőni egy adott területre a saját csapatok fedezésére.
Jelentés Putyin atyuska számára.
Nagy mókamester ez a Kim gyerek.TotoHU írta: ↑2024.07.05. 07:26 Észak-koreai lőszer működés közben.![]()
https://www.facebook.com/share/v/eWF6URbi2JbucFwh/
Mondjuk a motorbicó speciel jó ötlet, és már vagy egy évtizede számos ország kacérkodik vele. Itt ugye arról szól a fáma, hogy már két katona és egy motor is elég értékes célpont a tüzérségnek, és mivel a sok drón miatt nehéz embereket mozgatni, így a mozgékonyság jelentősen felértékelődött, és egyre kevésbé van kedve bárkinek is nagyobb csoportokat alkotni. Lásd a két fő is már sok volt. Sőt, elektromos motorkerékpárokról is szólt a fáma pár éve (mert csendes).Laserbeak írta: ↑2024.07.05. 14:21 Jelentés Putyin atyuska számára.
Ugyanitt olvasható, hogy 1 év alatt 450+ BMP-3-ast gyártottak.
Miközben '87 óta összesen 2000+ darabot gyártott a KMZ.
Valóságban meg motorbicókkal rohamoznak.
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2 ... ce-defense
Ja, mert az oroszok épp visszafelé szorulnak...AndyA írta: ↑2024.07.05. 15:07 Nagyonelvakultkonteo:
https://www.bbc.com/news/articles/cml29r8d2zxo
putlernek is kezd elege lenni a háborúból, látja, hogy nem győzhet, így most előadja, hogy a ovi "meggyőzte", hogy legyen tűzszünet.
Így ovi a mennybe megy, senki nem nézhet keresztül rajta többé az EU-ban, mint most.
Azután persze ez is csak arra lesz jó, hogy odaérjen az utánpótlás, és újult erővel támadhassák Ukrajnát, de akkor ovi már csak vállat von, hogy sajnálom, erről nem tehetek, viszont elévülhetetlen érdeme lesz, hogy ő bizony kijárta putlernél a tűzszünetet, ahogyan ígérte.
Ha meg Zelenszkij nem fogadja el vagy tartja be a tűzszünetet, akkor az egész világ előtt lesz feketeseggű, és simán elapadhatnak a támogatások.![]()
A drónok által történő tűzvezetés és helyesbítésnek köszönhetően a tüzérség szerepe felértékelődött. Nagyon. Ezer+1 videó van, hogy működik ez a gyakorlatban.
Pont a drónok miatt nőtt a jelentőségük, mert sokkal pontosabban vezethető a tüzük a drónos megfigyelésnek köszönhetően. A drónok nem tudnak versenyre kelni a lövedék tömeg és a célbajuttatás sebessége terén.
Tyúklépésben haladnak előre iszonyatos véráldozatok árán.
Ezt egyrészt nem mondta senki, másrészt ezzel együtt vagy ennek ellenére is jól jönne nekik egy vagy két hét pihi.
Mindegy az is, hogy most vagy két hét vagy egy hónap múlva... Nyilván ha egy év múlva, az már más tészta.swordmanus írta: ↑2024.07.06. 10:42 Szerintem most pont nem, mert a védők össze tudnák szedni magukat.
A szanaszét heverő motor roncsokat nézve nekem nem úgy tűnik.swordmanus írta: ↑2024.07.05. 22:27 Mondjuk a motorbicó speciel jó ötlet, és már vagy egy évtizede számos ország kacérkodik vele
Erre a hírre született ez a mém.TotoHU írta: ↑2024.07.06. 00:31 Kína exportkorlátozást vezet be bizonyos kettős felhasználású termékre (polgári- és katonai felhasználású) Oroszország felé. A korlátozás június 30-tól hatályos.
Lassan, de biztosan fogy a levegő az agresszor Putler körül... Esetleg lassan felismerhetné hogy az ő legnagyobb kihívójuk ma már qrvára nem az elpuhult, woke/gender/PC problémáit emésztgető Nyugat, hanem a vérgetzi és nagyon éhes Micimackó a szomszédból.
https://www.portfolio.hu/global/2024070 ... ben-697013
Persze, ezt bemondják a hírekben, egy kommunista országban, amelyiknek a másikkal van közös szárazföldi határa is (amin az áramlik át, amit ők ketten eldöntenek, + a csempészáru) Én elhiszem, hogy őszinte arccal bemondták ezt valahol.
... és még mindig a szenilis oregnél gondolom jobb helyen, mint egy trampli kezébe adni.TotoHU írta: ↑2024.07.12. 09:11 A szenilis Biden bácsi ezúttal Zelenszkijt keverte össze Putyinnal, majd nem sokkal később Trumpot nevezte az alelnökének.
Ha ezt egy Csupasz pisztoly filmben látom, röhögni tudnék rajta, így viszont elég aggasztó belegondolni, hogy a nukleáris ICBM-ek indító kódjai egy lassan bárkit is nehezen megismerő szenilis öregembernél vannak az egyik oldalon, és egy napi szinten őrjöngve atomháborúval fenyegetőző, 3 méteres asztalok végébe szorongva kapaszkodó tömeggyilkos diktátornál a másik oldalon.
Szép kilátásaink vannak azért...
https://24.hu/kulfold/2024/07/12/joe-bi ... pany-baki/
A régi mondás szerint aki alkalmas diktátornak, az nem vállalja, aki meg vállalja, az pont emiatt nem alkalmas.
Eskü, hogy az USA egyik legnormálisabb elnöke egy fekete volt. (Obama)
egy db tüzérségi lövedék (nyugati gyártmány) = 1300 m2-es gyümölcsös korrekt téglából épült szerszámossalWildBear23 írta: ↑2024.07.13. 09:22 Sziasztok!
Tud valaki kapcsiból ilyen hasonlatokat?
1db Javelin rakéta ára = 1 db tisztes belvárosi lakás (86M Ft)
1db Armata harckocsi = 10-30db családi ház (1-3Mrd Ft)
..
Ukrán katona nem lövi el a Javelint--> tessék Vologya, itt a belvárosi lakásod, berendezve, gépesített konyhával, most már megkérheted Natasa kezét, éljetek boldogan!
Ha most kötekedni szeretnék és keresném magamnak a bajt, akkor azt mondanám, hogy kezdesz átmenni békepártiba... de egyébként teljes egészében egyetértek azzal, amit írsz és kötekedni sem akarok.WildBear23 írta: ↑2024.07.13. 13:56 Ukrán katona nem lövi el a Javelint--> tessék Vologya, itt a belvárosi lakásod, berendezve, gépesített konyhával, most már megkérheted Natasa kezét, éljetek boldogan!
Az öt orosz nem ég benn a harckocsiban, hanem szakasz, vigyázz! Mindenki átveszi az újonnan kapott családi házának a kulcsát! Legyen hová megnősülni, két gyerekszoba is van!
Tüzér nem süti el a löveget; tessék Misa bácsi hazamenni, tetszett kapni egy gyümölcsöskertet, kell a fákat metszeni..!
Teljesen igazad van, békepárti vagyok, legalábbis a háborúnak azt a fajtáját támogatnám, ahol a háborút akarók összegyűlnek (pl. egy nagy focipályán), egymással szépen elrendezik a nézeteltérést, és a végén a túlélők között kiosztják a kitüntetéseket.
+1WildBear23 írta: ↑2024.07.13. 17:19
Sajnos az értékrend is elszállt, milliárdok ömlenek itthon is a falábú fociba, miközben a kórházban elfertőződik a beteg branülje, mert nincs klorhexidines betegfürdető, MERT NINCS RÁ PÉNZ.
Most halt meg egy barátunk apukája. Az alapproblémát, a vérző vesét még kikezelték, de a kórházi fertőzéssel nem bírt már el...WildBear23 írta: ↑2024.07.13. 17:19 Teljesen igazad van, békepárti vagyok, legalábbis a háborúnak azt a fajtáját támogatnám, ahol a háborút akarók összegyűlnek (pl. egy nagy focipályán), egymással szépen elrendezik a nézeteltérést, és a végén a túlélők között kiosztják a kitüntetéseket.
A foci meg egy nap népámítás, eleve hány ferencvárosi játékos van az Fradi focicsapatban..?
FTC.jpg
Ezek a játékosok pont ugyanannyi eséllyel játszhatnának az Újpest, vagy Kamerun csapatában; aszerint, hogy ki fizet értük többet.
A foci arról szól, hogy ki tud több pénzért, gyorsabban futó feketéket vásárolni (="átigazolni").
Sajnos az értékrend is elszállt, milliárdok ömlenek itthon is a falábú fociba, miközben a kórházban elfertőződik a beteg branülje, mert nincs klorhexidines betegfürdető, MERT NINCS RÁ PÉNZ.
Hát ha Neked ebből a rasszizmus jött le....szöged írta: ↑2024.07.13. 20:23 OFF
egyáltalán nem követem a focit
azt is tavaly tudtam meg, hogy neymar brazil, és nem német
de még én is tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt évtized két legsikeresebb focistája cronaldó, meg messzi
ennek fényében nem igazán értem a rasszista felhangoktól terhelt agymenést
ON
Mondjuk nem. A legkarosabb elnök volt forever. Ez derék ember indította a szivárványos forradalmakat, és robbantotta ki szíriai polgárháborút.WildBear23 írta: ↑2024.07.13. 09:15 Eskü, hogy az USA egyik legnormálisabb elnöke egy fekete volt. (Obama)
Szia,WildBear23 írta: ↑2024.07.13. 13:56 Ukrán katona nem lövi el a Javelint--> tessék Vologya, itt a belvárosi lakásod, berendezve, gépesített konyhával, most már megkérheted Natasa kezét, éljetek boldogan!
HPASP-tol idezetek:WildBear23 írta: ↑2024.07.13. 09:22 Sziasztok!
Tud valaki kapcsiból ilyen hasonlatokat?
1db Javelin rakéta ára = 1 db tisztes belvárosi lakás (86M Ft)
1db Armata harckocsi = 10-30db családi ház (1-3Mrd Ft)
..
Szia,TotoHU írta: ↑2024.07.15. 09:39 Érdekes irányokat vesznek a drónok tömeges megjelenésével felpezsdülő haditechnikai fejlesztések. Sugárhajtású vadászdrónt tesztelnek Ukrajnában, kifejezetten az ellenséges drónok elfogására.
https://mil.in.ua/en/news/ukraine-tests ... r-targets/
Egy sörényes öntöltőt tesznek bele, vagy mit?TotoHU írta: ↑2024.07.15. 09:39 Érdekes irányokat vesznek a drónok tömeges megjelenésével felpezsdülő haditechnikai fejlesztések. Sugárhajtású vadászdrónt tesztelnek Ukrajnában, kifejezetten az ellenséges drónok elfogására.
https://mil.in.ua/en/news/ukraine-tests ... r-targets/
Fogadjunk nem nézted meg a cikkben a videót...
De, megnéztem. És igazából az a kérdés, hogy miért nem így csinálják? Vagy ilyen tempónál már nem olyan egyszerű söréttel lőni, lévén a sebesség miatt a szokásosnál is gyorsabban veszítenek a sebességükből a sörétszemek? Vagy akár valami "rendes" lőszert tüzelő cucc. Ahogy elnéztem, nem lenne nagyon bonyi elég közelről fenékbe durrantani, és akkor megmaradna a vadász drón.TotoHU írta: ↑2024.07.16. 10:24 Fogadjunk nem nézted meg a cikkben a videót...Simán csak nekirepülnek és tönkretszik levegőben. Kvázi öngyilkos drón.
A vadász drónnak is annyi, de az ellenséges drón által jelentett veszélyt is kiiktatták.
Amúgy a következő logikus lépés az sztem az amit Te is írsz, valamilyen egyszerű de hatásos fegyverrel felszerelik majd ezeket.
A következő 20-30 év hadviselését és fejlesztéseit meghatározó tendenciák most bontakoznak ki Ukrajnában.
Szia,
Vagy valami reaktív elven működő lövedéket bele/rá (értsd: rakéta).bel írta: ↑2024.07.16. 13:07 Szia,
A tippem: a hatrarugas nagy a dron tomegehez kepest.
Amit persze konnyen meg lehetne oldalni, csak ra kellene szanni valamennyi mernokidot: hatrarugasmentes geppuskat szerintem nem nagy u:gy csinalni, kell egy olyan loszer, ami hatrafele is kilo valamit. Dron eseteben nem fontos, hogy mit lo ki, de ha mar valamit kilo, akkor miert ne lehetne infracsali?
Illetve talan nem is geppuskat kellene csinalni, hanem 40 mm-es granatvetot, idozitett loszerrel, elsonek LV, masodiknak (amikor az ellensegnel is kezd terjedni az LV vagy a soretes puska) HV loszerrel.
Bel
Én is a tömegre gondolok, egy géppuska lőszerekkel megpakolva azért 10-20 kg, ami egy elfogó drón tömegéhez képest már jelentős, főleg ha azt akarják elérni hogy 4-500 km/h sebességgel is repüljön.bel írta: ↑2024.07.16. 13:07 Szia,
A tippem: a hatrarugas nagy a dron tomegehez kepest.
Amit persze konnyen meg lehetne oldalni, csak ra kellene szanni valamennyi mernokidot: hatrarugasmentes geppuskat szerintem nem nagy u:gy csinalni, kell egy olyan loszer, ami hatrafele is kilo valamit. Dron eseteben nem fontos, hogy mit lo ki, de ha mar valamit kilo, akkor miert ne lehetne infracsali?
Illetve talan nem is geppuskat kellene csinalni, hanem 40 mm-es granatvetot, idozitett loszerrel, elsonek LV, masodiknak (amikor az ellensegnel is kezd terjedni az LV vagy a soretes puska) HV loszerrel.
Bel
Ezt utóbb összeszedik és újratöltik, vagy egyszer használatos, és megy a lecsóba? Nyilván nem megy tönkre a használattól, alkalmas a többszöri felhasználásra, de nem tudom, hogy ez mennyire jellemző a gyakorlatban, hogy összeszedik és visszaküldik a hadtáphoz, vagy fene tudja, hová, ahol a hevedereket összerakják.gvass1 írta: ↑2024.07.31. 07:19 Polikarbonát, széteső tagú heveder a 7,62×54 R kaliberű Kalasnyikov-géppuskákhoz
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/polikar ... puskakhoz/
http://www.kaliberinfo.hu/wp-content/up ... 24x892.jpg
Értelemszerűen harcérintkezés közben nem szedik össze, az kuka.AndyA írta: ↑2024.07.31. 07:25 Ezt utóbb összeszedik és újratöltik, vagy egyszer használatos, és megy a lecsóba? Nyilván nem megy tönkre a használattól, alkalmas a többszöri felhasználásra, de nem tudom, hogy ez mennyire jellemző a gyakorlatban, hogy összeszedik és visszaküldik a hadtáphoz, vagy fene tudja, hová, ahol a hevedereket összerakják.
Igen, ilyesmikre gondoltam, amikor az elvileg többször is felhasználható cuccot mégis eldobhatónak kell inkább tekinteni.
Egy háborúban az 1 millió dolláros rakéta is eldobható cucc, ugye:-)
Mondjuk, pl a T-72 ben a párhuzamosított géppuska is ez, ott van hüvelyfogó zsák, különben a forgó lőszertároló mellé hullana be a cucc, ami problem, mert nálunk kilyukasztotta a belső üzemanyag tárolót.
TotoHU írta: ↑2024.07.31. 23:56 Az első dokumentált eset, amikor drón szedett le helikoptert. Egy orosz Mi8 volt az áldozat.
DeepL fordítóval:
"3. feltehetően tényleg megvan az első drón által lelőtt helikopter, orosz források szerint:
"Tegnap értesültünk arról, hogy az ellenség drónokat próbál bevetni a hadseregünk légiereje ellen. Sajnos ez ma sikerült is nekik. Elkapták a Nemzeti Gárda nyolcasát (vagyis a Mi-8-ast). A felszállás pillanatában kapták el őket. Ráadásul nagyon jelentős a hatótávolság a frontvonalról".
https://x.com/bayraktar_1love/status/18 ... x6UZg&s=19
Szia,aksurv írta: ↑2024.08.01. 13:30 Drón nem túl hatékony a helik ellen. A rotor széllel nem tud mit kezdeni, elfújja.
A ruszkik is foglalkoztak vele.
https://youtu.be/p4Yg0cgcIOg?si=foeIiYAYkT2RiuRG
De. Ha azok a helik a világ legjobb EW jét hordozták rutinszerűen.bel írta: ↑2024.08.02. 07:19 Szia,
Ha majd egyszer lesz "ongyi" Protar dron, azzal ez nem lesz kihivas.
Bel
Vagy már eleve úgy tervezték a támadást, de ez persze csak saját spekuláció.
Amcsi fórumról származik az infó, nem ellenőriztem le máshol. Ott írják hogy visszatéréskor várták őket a repterek környékén a Mustangok, mert a leszálláshoz csökkentették a 262-esek a hajtómű teljesítményt.Korgull írta: ↑2024.08.02. 10:44 Kicsit hibádzik ez a logika, mert az igaz, hogy a Sturmvogel akkor volt igazán sebezhető, amikor még csak lassan mozgott a repülőtér környékén, de nyilván az is a földön állva volt a legvédtelenebb.
A helikopter pedig nyilván nem leszállás közben védtelenebb a drón ellen, hanem még a földön. Nem tűnik valószínűnek, hogy arra vártak volna, hogy felszálljon. Vagy arra gondolsz, hogy a repülőtér körüli légvédelem veszélyt jelentett volna a drónra, ezért a közelben várták meg, amíg kicsit eltávolodik?
TotoHU írta: ↑2024.08.04. 22:58 Amcsi fórumról származik az infó, nem ellenőriztem le máshol. Ott írják hogy visszatéréskor várták őket a repterek környékén a Mustangok.
https://www.quora.com/Did-any-American- ... -in-combat
ezért is rántanak rájuk pisztolyt:-))
Szép lövés volt...TotoHU írta: ↑2024.08.09. 14:18 Durva, az egész háború egyik legvéresebb HIMARS támadását hajtották végre az ukránok a kurszki régióban, egy út mellett várakozó menetoszlopra mértek csapást, szinte egy teljes zászlóaljat kiirtottak.
https://x.com/jurgen_nauditt/status/182 ... 5oJgA&s=19
Teljes videó a szétlőtt konvojról itt.
https://x.com/front_ukrainian/status/18 ... AthIQ&s=19
TotoHU írta: ↑2024.08.09. 14:18 Durva, az egész háború egyik legvéresebb HIMARS támadását hajtották végre az ukránok a kurszki régióban, egy út mellett várakozó menetoszlopra mértek csapást, szinte egy teljes zászlóaljat kiirtottak.
https://x.com/jurgen_nauditt/status/182 ... 5oJgA&s=19
Teljes videó a szétlőtt konvojról itt.
https://x.com/front_ukrainian/status/18 ... AthIQ&s=19
A videón több teherautó platóján egymásra rakva hevernek a halottak.
Nekem az volt meglepő, hogy ez nem Donyeck felől indult, hanem északról, az "anyaország" irányából küldték.TotoHU írta: ↑2024.08.09. 18:24 A videón több teherautó platóján egymásra rakva hevernek a halottak.
Nagyon kemény. Ugyan nem minden teherautó égett ki, se a sokezernyi wolfram golyó szépen kilyuggatott ott minden technikát, motorblokkostul, mindenestül.
Úgy látszik sok ruszki parancsnoknak nem esett le, hogy nem ácsorgunk nyílt terepen a HIMARS tüzérség hatótávolságán belül, mert drónnal pikk-pakk kiszúrják, és már megy is az áldás.
Reménykednek a hadizsákmányban...?gvass1 írta: ↑2024.08.12. 07:32 GP-46: Új orosz gránátvető-fejlesztés a nyugati 40×46 mm LV lőszerre
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/gp-46-u ... -loszerre/
http://www.kaliberinfo.hu/wp-content/up ... 24x972.jpg