Vadászfegyverek, vadászat

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Re: Vadászfegyverek, vadászat

Hozzászólás Szerző: qqriq »

most.
vannak akik meg mar 50 eve vadasznak...
TotoHU írta: 2023.11.15. 15:40 Csak a szubjektív véleményemet tudom leírni erről: a szép lassan, fokozatosan kötelezővé tétel sem volna ördögtől való dolog. Egy vadászvizsga 500e, egy olcsóbb használt puska + távcső szintén hasonló nagyságrendű tétel, és akkor a millió egyéb felszerelési tárgyról ami a vadászathoz kell, még nem is beszéltünk. Ahol alsó hangon ~1,5m akad egy hobbira, ott +2-300e is akadni fog, a csendesítő pedig tényleg mindenkinek előnyös. Jó a vadásznak, jó az erdőnek.
ingyom bingyom tálib-e?
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

TotoHU írta: 2023.11.15. 15:40 Csak a szubjektív véleményemet tudom leírni erről: a szép lassan, fokozatosan kötelezővé tétel sem volna ördögtől való dolog. Egy vadászvizsga 500e, egy olcsóbb használt puska + távcső szintén hasonló nagyságrendű tétel, és akkor a millió egyéb felszerelési tárgyról ami a vadászathoz kell, még nem is beszéltünk. Ahol alsó hangon ~1,5m akad egy hobbira, ott +2-300e is akadni fog, a csendesítő pedig tényleg mindenkinek előnyös. Jó a vadásznak, jó az erdőnek.
200e??
Nálunk azért nem veszünk több fácánt a tagi vadászatra, mert a tagság nem hajlandó 20e forintot áldozni rá egyszer egy évben.

Ettől függetlenül miattam lehetne kötelező, hiszen nekem úgyis fent lesz nemsokára.
"..."
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

TotoHU írta: 2023.11.15. 15:40 Jó a vadásznak, jó az erdőnek.
az erdőnek miért jó?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

szöged írta: 2023.11.15. 16:57 az erdőnek miért jó?
Ha sokkal kisebb körben zavarja fel a lövés hangja vadat, az csak jó, nem?
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

TotoHU írta: 2023.11.15. 17:01 Ha sokkal kisebb körben zavarja fel a lövés hangja vadat, az csak jó, nem?
alapvetően a vad pont úgy nem tud mit kezdeni a lövés hangjával, mint ahogyan azzal sem, ha dörög az ég

ha meg soxor vadásznak a környéken, és megtanulta, hogy mi az (durranásra érdemes szaladni, nehogy felboruljunk, mint a múltkor a másik), az sem az erdőnek/vadnak jó, hanem az embernek

...szerintem
cujoe
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: cujoe »

Nem nem lehet/szabad kötelezővé tenni. Személy szerint mindig a jó értelemben vett technikai fejlődés mellett vagyok, de a hangtompítós vadászatnak megvannak a maga korlátai. Egyrészt egy cső akkor a legpontosabb, ha mindenféle "kolonctól" mentes. Nagy távolságra biztosan rontja a szórásképet, nem beszélve arról, hogy a hangtompítóhoz szükséges subsonic lőszerek jelentősen gyengébbek mint a normal vadászlőszerek és ezáltal az ölőerő már száz méteren is csak töredéke annak.
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

cujoe írta: 2023.11.16. 09:51 Nem nem lehet/szabad kötelezővé tenni. Személy szerint mindig a jó értelemben vett technikai fejlődés mellett vagyok, de a hangtompítós vadászatnak megvannak a maga korlátai. Egyrészt egy cső akkor a legpontosabb, ha mindenféle "kolonctól" mentes. Nagy távolságra biztosan rontja a szórásképet, nem beszélve arról, hogy a hangtompítóhoz szükséges subsonic lőszerek jelentősen gyengébbek mint a normal vadászlőszerek és ezáltal az ölőerő már száz méteren is csak töredéke annak.
Nem fontos subonic lőszer hozzá ,tegnap lőttek mellettem 8x57 kaliberrel levettem a fülest direkt kb 22lr volt a hang. A pontosság sem biztos hogy romlik lásd kompenzátor öszzébb húzza a szórásképet általában.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

cujoe írta: 2023.11.16. 09:51 Nem nem lehet/szabad kötelezővé tenni. Személy szerint mindig a jó értelemben vett technikai fejlődés mellett vagyok, de a hangtompítós vadászatnak megvannak a maga korlátai. Egyrészt egy cső akkor a legpontosabb, ha mindenféle "kolonctól" mentes. Nagy távolságra biztosan rontja a szórásképet, nem beszélve arról, hogy a hangtompítóhoz szükséges subsonic lőszerek jelentősen gyengébbek mint a normal vadászlőszerek és ezáltal az ölőerő már száz méteren is csak töredéke annak.
A kérdésben nem foglalok állást, mert nem értek a vadászathoz.
Szórásképet elvileg nem növeli, a subsonic lőszer pedig nem szükséges feltétlenül. Mindössze annyi, hogy a hangrobbanás miatt nem lesz annyira halk a lövés, mint egy hangsebesség alatti lőszerrel lenne.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Lehet valahol kapni valamilyen 12-es jelzőfényt, rakétát, ilyesmit? Elvileg létezik...
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

AndyA írta: 2023.11.16. 10:56 Lehet valahol kapni valamilyen 12-es jelzőfényt, rakétát, ilyesmit? Elvileg létezik...
Régebben (sok éve) tartottak a Budapesti Frommerben, most más miatt pont felhívtam őket, úgyhogy ezt is megkérdeztem - nincs, és ötletük sem volt, hol lehetne. Ha találsz, kérlek oszd meg, mert érdekelne!
Si vis pacem - CCCLVII magnum…
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Petya357 írta: 2023.11.16. 14:13 Régebben (sok éve) tartottak a Budapesti Frommerben, most más miatt pont felhívtam őket, úgyhogy ezt is megkérdeztem - nincs, és ötletük sem volt, hol lehetne. Ha találsz, kérlek oszd meg, mert érdekelne!
https://www.kieferle.com/Waffen/Munitio ... 12/032.009

Ha ráér, alighanem el tudom intézni, hogy eljusson hozzám Ausztriába. Ez szabadon hazahozható, vagy ehhez is kellene egy bejegyzett 12-es sörétes?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

AndyA írta: 2023.11.16. 14:32 https://www.kieferle.com/Waffen/Munitio ... 12/032.009

Ha ráér, alighanem el tudom intézni, hogy eljusson hozzám Ausztriába. Ez szabadon hazahozható, vagy ehhez is kellene egy bejegyzett 12-es sörétes?
Kellene bizony...
Itthon is csak engedélyre adták anno. Még a 12 cal risztót is.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Válasz küldése