TotoHU írta: ↑2023.11.15. 15:40
Csak a szubjektív véleményemet tudom leírni erről: a szép lassan, fokozatosan kötelezővé tétel sem volna ördögtől való dolog. Egy vadászvizsga 500e, egy olcsóbb használt puska + távcső szintén hasonló nagyságrendű tétel, és akkor a millió egyéb felszerelési tárgyról ami a vadászathoz kell, még nem is beszéltünk. Ahol alsó hangon ~1,5m akad egy hobbira, ott +2-300e is akadni fog, a csendesítő pedig tényleg mindenkinek előnyös. Jó a vadásznak, jó az erdőnek.
Csak a szubjektív véleményemet tudom leírni erről: a szép lassan, fokozatosan kötelezővé tétel sem volna ördögtől való dolog. Egy vadászvizsga 500e, egy olcsóbb használt puska + távcső szintén hasonló nagyságrendű tétel, és akkor a millió egyéb felszerelési tárgyról ami a vadászathoz kell, még nem is beszéltünk. Ahol alsó hangon ~1,5m akad egy hobbira, ott +2-300e is akadni fog, a csendesítő pedig tényleg mindenkinek előnyös. Jó a vadásznak, jó az erdőnek.
200e??
Nálunk azért nem veszünk több fácánt a tagi vadászatra, mert a tagság nem hajlandó 20e forintot áldozni rá egyszer egy évben.
Ettől függetlenül miattam lehetne kötelező, hiszen nekem úgyis fent lesz nemsokára.
TotoHU írta: ↑2023.11.15. 17:01
Ha sokkal kisebb körben zavarja fel a lövés hangja vadat, az csak jó, nem?
alapvetően a vad pont úgy nem tud mit kezdeni a lövés hangjával, mint ahogyan azzal sem, ha dörög az ég
ha meg soxor vadásznak a környéken, és megtanulta, hogy mi az (durranásra érdemes szaladni, nehogy felboruljunk, mint a múltkor a másik), az sem az erdőnek/vadnak jó, hanem az embernek
Nem nem lehet/szabad kötelezővé tenni. Személy szerint mindig a jó értelemben vett technikai fejlődés mellett vagyok, de a hangtompítós vadászatnak megvannak a maga korlátai. Egyrészt egy cső akkor a legpontosabb, ha mindenféle "kolonctól" mentes. Nagy távolságra biztosan rontja a szórásképet, nem beszélve arról, hogy a hangtompítóhoz szükséges subsonic lőszerek jelentősen gyengébbek mint a normal vadászlőszerek és ezáltal az ölőerő már száz méteren is csak töredéke annak.
cujoe írta: ↑2023.11.16. 09:51
Nem nem lehet/szabad kötelezővé tenni. Személy szerint mindig a jó értelemben vett technikai fejlődés mellett vagyok, de a hangtompítós vadászatnak megvannak a maga korlátai. Egyrészt egy cső akkor a legpontosabb, ha mindenféle "kolonctól" mentes. Nagy távolságra biztosan rontja a szórásképet, nem beszélve arról, hogy a hangtompítóhoz szükséges subsonic lőszerek jelentősen gyengébbek mint a normal vadászlőszerek és ezáltal az ölőerő már száz méteren is csak töredéke annak.
Nem fontos subonic lőszer hozzá ,tegnap lőttek mellettem 8x57 kaliberrel levettem a fülest direkt kb 22lr volt a hang. A pontosság sem biztos hogy romlik lásd kompenzátor öszzébb húzza a szórásképet általában.
cujoe írta: ↑2023.11.16. 09:51
A kérdésben nem foglalok állást, mert nem értek a vadászathoz.
Szórásképet elvileg nem növeli, a subsonic lőszer pedig nem szükséges feltétlenül. Mindössze annyi, hogy a hangrobbanás miatt nem lesz annyira halk a lövés, mint egy hangsebesség alatti lőszerrel lenne.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
AndyA írta: ↑2023.11.16. 10:56
Lehet valahol kapni valamilyen 12-es jelzőfényt, rakétát, ilyesmit? Elvileg létezik...
Régebben (sok éve) tartottak a Budapesti Frommerben, most más miatt pont felhívtam őket, úgyhogy ezt is megkérdeztem - nincs, és ötletük sem volt, hol lehetne. Ha találsz, kérlek oszd meg, mert érdekelne!
Petya357 írta: ↑2023.11.16. 14:13
Régebben (sok éve) tartottak a Budapesti Frommerben, most más miatt pont felhívtam őket, úgyhogy ezt is megkérdeztem - nincs, és ötletük sem volt, hol lehetne. Ha találsz, kérlek oszd meg, mert érdekelne!