Olyan is jó lenne. Mi sem dohanyzunk szerencsere. Valami linket vagy fotót tudsz küldeni? Kösziswordmanus írta: ↑2021.02.15. 23:01 Én nem dohányzom, a szivargyújtómban fixre be van rendszeresítve abba való kis lámpa. Így mindig töltve van.
Kések, lámpák, EDC-holmik
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan
Re: Kések, lámpák, EDC-holmik
Én ezt nézegettem, de nem vettem még:belatibi írta: ↑2021.02.15. 14:40 Sziasztok! Valamilyen fejlampat vagy egyéb vízálló lámpát tudnátok ajánlani? Az se baj, ha szivargyújtó csatlakozóval. Ha tölthető, úgyis elfelejtkezek róla. Ha elemes, akkor is.
A napokban egy este, defektet kaptam a "pusztasagban". Szerencsére el tudtam vergődni a következő telepulesig, világos helyre.
Akkor jutott eszembe, hogy jó lenne egy lámpát rendszeresiteni az autóban!
Tudnátok ajánlani? Az se baj, ha Kínából. Köszönöm szépen
https://www.fenixlighting.com/product/f ... -headlamp/
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Már csak ilyet találtam, nekem még egy picit kompaktabb van. https://www.aliexpress.com/item/4001126 ... web201603_
Egyik kedvenc máris kapott egy tokot.
Köszönöm szépen a segítséget a lámpa ügyben!
"Zsebszaggató"
Már egy ideje próbálok rájönni, hogy a magyar bicskákon…
Az világos, hogy rugós - angolul: slip joint - bicskákon ezt szerepéből adódóan (mozgáshatárolás - véghelyzet) szögletesen kell kialakítani. A svájciak mégis képesek úgy megcsinálni, hogy ne álljon ki.
…miért hagyják így a "zsebszaggatót"?Az világos, hogy rugós - angolul: slip joint - bicskákon ezt szerepéből adódóan (mozgáshatárolás - véghelyzet) szögletesen kell kialakítani. A svájciak mégis képesek úgy megcsinálni, hogy ne álljon ki.
Re: "Zsebszaggató"
1. Tradíció (így nézett ki 100 éve, ezért most is ilyen)Poresz írta: ↑2021.02.17. 13:50 Már egy ideje próbálok rájönni, hogy a magyar bicskákon…
bicska zsebszaggato.jpg
…miért hagyják így a "zsebszaggatót"?
Az világos, hogy rugós - angolul: slip joint - bicskákon ezt szerepéből adódóan (mozgáshatárolás - véghelyzet) szögletesen kell kialakítani.
slip joint.png
A svájciak mégis képesek úgy megcsinálni, hogy ne álljon ki.
2. Más markolat és pengeszélesség arány kell hozzá. Azaz ha megcsinálod olyanra, akkor nem úgy fog kinézni. Goto 1.
Február, farsang...fejesgörbe

Egy másik tok, ugyancsak fejesgörbe alannyal.
EDC (EveryDayChopping)
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Every Day Chopping 2.0 496m2 gaz, és akác - bírta. Azóta a szomszédok is mintha valahogy udvariasabbak lennének...swordmanus írta: ↑2021.03.13. 20:14 Evridéjcsopping: nemrég jött meg az akksis mini láncfűrészem. Atomjó!

- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
tesztvideó az enyémről (neméncsináltam, de az enyém pont ilyen)
https://www.youtube.com/watch?v=kL3dlXjSs-0
Olyan cuuuuukiiiiiiswordmanus írta: ↑2021.03.14. 22:25 tesztvideó az enyémről (neméncsináltam, de az enyém pont ilyen)

Az saját láncfűrészem az benzines, és azzem 16”, open carry

űswordmanus írta: ↑2021.03.14. 22:25 tesztvideó az enyémről (neméncsináltam, de az enyém pont ilyen)
Szerintem, ez egy tök felesleges cucc, hangsúlyozom szerintem.
Lehet, hogy vannak olyan helyek, ahová csak ezzel férsz oda.
Jobban aggaszt viszont az, hogy nincs kenése a láncnak, így az élettartalma jelentősen behatárolt a csillagkerék lánc, láncvezető triumviátusnak.
" Több mint 550000000 fegyver van forgalomban a világon. Azaz minden 12.-ik emberre jut egy fegyver.
És a többi 11?
Azt fel kell fegyverezni!"
És a többi 11?
Azt fel kell fegyverezni!"
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Hát, ma döntöttünk 3 nagy akácot, gondoltam, majd gallyazáshoz.... az akksik meg azt gondolták, nincs is bennük túl sok erő. Lehet nem töltöttem fel elég alaposan, nemtom. Na igen, a kenést azt nekem kell megoldani. Mondjuk ma a legalja kínai 14 ezres láncfűrészemmel dolgoztam, nyilván elfáradtam, mert nem szoktam fát vágni, de végül tette a dolgát a sokéves kínai is. Egész nap, meg heti öt nap nem kínoznám se a technikát, se magam ezzel a technikával, de a három nagy fa döntéséhez, gallyazásához (kb. fél óra/db) megállta a helyét. Még mindig azt mondom, hogy háztáji, hobbi célra kár drágábbat venni, ez is elég. Meghal, lecserélem. 4-5 évente.
-
- Fórumtag
Tanulva az olcsó gépekkel szívásból, a műfajban egy ilyet vettem:swordmanus írta: ↑2021.03.15. 20:16 Hát, ma döntöttünk 3 nagy akácot, gondoltam, majd gallyazáshoz.... az akksik meg azt gondolták, nincs is bennük túl sok erő. Lehet nem töltöttem fel elég alaposan, nemtom. Na igen, a kenést azt nekem kell megoldani. Mondjuk ma a legalja kínai 14 ezres láncfűrészemmel dolgoztam, nyilván elfáradtam, mert nem szoktam fát vágni, de végül tette a dolgát a sokéves kínai is. Egész nap, meg heti öt nap nem kínoznám se a technikát, se magam ezzel a technikával, de a három nagy fa döntéséhez, gallyazásához (kb. fél óra/db) megállta a helyét. Még mindig azt mondom, hogy háztáji, hobbi célra kár drágábbat venni, ez is elég. Meghal, lecserélem. 4-5 évente.
https://m.stihl.hu/STIHL-term%C3%A9kek/ ... %BCl).aspx
Lassan egy éve megvan, többször mondtam meló közben, hogy a kifejlesztőjének Nobel-díjat adnék. Zseniális!
- swordmanus
- Veterán
- Kapcsolat:
Sokan dícsérik az akksis nagy láncfűrészeket, de egyelőre még nagyon nem olcsók. Én még ott tartok, hogy ez a legalja kínai is több láncot, benzint olajat megeszik, mire meghal, mint a vételára, és így is évekig bírja az én igényeim mellett.Blekk Rájgó írta: ↑2021.03.15. 20:56 Tanulva az olcsó gépekkel szívásból, a műfajban egy ilyet vettem:
https://m.stihl.hu/STIHL-term%C3%A9kek/ ... %BCl).aspx
Lassan egy éve megvan, többször mondtam meló közben, hogy a kifejlesztőjének Nobel-díjat adnék. Zseniális!
- qqriq
- Veterán
- Kapcsolat:
lancfuresz
ovatosan a lancossal mer nem jatek.
tegnap en is szorakoztam vele...
tegnap en is szorakoztam vele...
Én elmentem a vásárba félpénzzel,
Tyúkot vettem a vásárban félpénzzel.
Tyúkom mondja: kit-rá-kotty,
Kárikittyom, édes tyúkom,
Mégis van egy félpénzem
Mégis van egy félpénzem
-
- Fórumtag
Annyira nem "nagy", időnként 10-15-20 centis ágakat is le kell tudnom vele vágni, viszi csak lassabbanswordmanus írta: ↑2021.03.16. 08:21 Sokan dícsérik az akksis nagy láncfűrészeket, de egyelőre még nagyon nem olcsók. Én még ott tartok, hogy ez a legalja kínai is több láncot, benzint olajat megeszik, mire meghal, mint a vételára, és így is évekig bírja az én igényeim mellett.

Re: Nem-halálos (gázpisztoly, gázspray, folyadéksugár kilövők, traumatikus fegyverek, stb.)
mostanában gondolkoztam egy asp p12-esen erről van esetleg valakinek tapasztalata itt a fórumon ?WildBear23 írta: ↑2021.03.16. 11:48 Pontosan. Nem tudom, egy szakmai fórumban miért démonizáljuk ("egy ütés=egy halál"), mikor sok rendőrségnél is rendszeresítve van, plusz a német neve is Abwehrstock (elhárító, védekező).
Nem olyan könnyű vele agyonverni vele bárkit is.
Egy nőnek természetesen _nem_ javaslom, de nem azért, mint ha annyira veszélyes lenne!
nagyon zsebbemászónak tűnik a maga 146grammjával. komolyabb tesztet nem találtam róla..
- WildBear23
- Veterán
Re: Nem-halálos (gázpisztoly, gázspray, folyadéksugár kilövők, traumatikus fegyverek, stb.)
Persze, volt ilyenem.
Végigpróbáltam 12, 16, 21" ASP-t, 16,18,21" ESP-t a kompakt vonalból.
Mire vagy kíváncsi?

Nekemm egy esp hardened 18-asom van otthonra, azzal meg vagyok elégedve. Nyilván az asp p12 más liga, ami érdekelne:WildBear23 írta: ↑2021.03.16. 12:08 Persze, volt ilyenem.
Végigpróbáltam 12, 16, 21" ASP-t, 16,18,21" ESP-t a kompakt vonalból.
Mire vagy kíváncsi?![]()
- megbízhatóság, azaz nyitás / záródás mennyire megy flottul?
- strapabírás? nyilván nem téglát akarok vele szeletelni, de nem lenne jó ha egy kicsit combosabb ütéstől, valami keményebben széthullana ...
- hordhatóság, gondolom okés zsebben? kényelmes
- lámpavég létezik-e hozzá?
ESP kompakt valamivel nehezebb nagyobb és olcsóbb jóval, ahhoz képest milyennek ítéled meg a p12-t?
Hiába nem szamurájkard, azért nem ebbe a topikba való szerintem se.vato írta: ↑2021.03.16. 12:15 Nekemm egy esp hardened 18-asom van otthonra, azzal meg vagyok elégedve. Nyilván az asp p12 más liga, ami érdekelne:
- megbízhatóság, azaz nyitás / záródás mennyire megy flottul?
- strapabírás? nyilván nem téglát akarok vele szeletelni, de nem lenne jó ha egy kicsit combosabb ütéstől, valami keményebben széthullana ...
- hordhatóság, gondolom okés zsebben? kényelmes
- lámpavég létezik-e hozzá?
ESP kompakt valamivel nehezebb nagyobb és olcsóbb jóval, ahhoz képest milyennek ítéled meg a p12-t?
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
- WildBear23
- Veterán
"Hiába nem szamurájkard, azért nem ebbe a topikba való szerintem se."
Hanem hová?
A gázspray, gázpisztoly, gumigolyós, sokkoló, vipera tipikusan non-lethal, és less-lethal eszközök.
"- megbízhatóság, azaz nyitás / záródás mennyire megy flottul? "
"- strapabírás? nyilván nem téglát akarok vele szeletelni, de nem lenne jó ha egy kicsit combosabb ütéstől, valami keményebben széthullana ..."
Ha nem téglát bontasz vele, akkor nincs különbség.
A viperák gyenge pontjai a záródást biztosító Morse-kúpok, és a markolatvégben (kupak) lévő rugó.
Kicsapáskor a Morse-kúpot nagy, ütésszerű igénybevétel éri. Ha gyenge minőségű anyagból készül (tipikusan a kínai piacos viperák),
akkor a belső rész lassan összezömül, a külső hüvely pedig kitágul.
Ennek az a vége, hogy egy lendületesebb kicsapáskor (jellemzően: stresszhelyzetben) a vipera szétesik.
A kínai piacos viperák ezért nem jók még gyakorolni sem.
Hasonló hiba hogy ha szálerősítésű polimerből készül, és az öntési vonalban szétválik.
Így járt az egyik fórumtárs által Izraelből rendelt FAB-Defense 22"-os vipera.
Az ASP-nél, ESP-nél ilyentől nem kell félni. Még a nem-edzett ESP-nél sem, ott max. összekopnak a Morse-kúpok, és kicsapáskor nem fog elég erősen rögzülni. (Ekkor kell állítani a markolatvégben lévő rugón).
"- hordhatóság, gondolom okés zsebben? kényelmes"
A kompakt botok mind nagyon jól hordhatók. A 12"-os összecsukva végképp akkora, mint egy nagyobb filctoll.
Nekem viszont az túl kicsi, pláne ha a támadónál valamilyen eszköz (pl. kés) van.
Nekem a standard hosszúságú 21"-os kompakt vált be.
"- lámpavég létezik-e hozzá?"
ASP-hez nem tudom, az ESP-hez a hagyományos, gumírozott markolatúhoz van lámpa, három féle.
Fel lehet rakni a kompakt verziókra is, jól néz ki (és teljesen ártalmatlan elemlámpának látszik
, de úgy már nehezebben hordható.
Hanem hová?
A gázspray, gázpisztoly, gumigolyós, sokkoló, vipera tipikusan non-lethal, és less-lethal eszközök.
"- strapabírás? nyilván nem téglát akarok vele szeletelni, de nem lenne jó ha egy kicsit combosabb ütéstől, valami keményebben széthullana ..."
A viperák gyenge pontjai a záródást biztosító Morse-kúpok, és a markolatvégben (kupak) lévő rugó.
Kicsapáskor a Morse-kúpot nagy, ütésszerű igénybevétel éri. Ha gyenge minőségű anyagból készül (tipikusan a kínai piacos viperák),
Ennek az a vége, hogy egy lendületesebb kicsapáskor (jellemzően: stresszhelyzetben) a vipera szétesik.
Hasonló hiba hogy ha szálerősítésű polimerből készül, és az öntési vonalban szétválik.
Az ASP-nél, ESP-nél ilyentől nem kell félni. Még a nem-edzett ESP-nél sem, ott max. összekopnak a Morse-kúpok, és kicsapáskor nem fog elég erősen rögzülni. (Ekkor kell állítani a markolatvégben lévő rugón).
A kompakt botok mind nagyon jól hordhatók. A 12"-os összecsukva végképp akkora, mint egy nagyobb filctoll.

Nekem viszont az túl kicsi, pláne ha a támadónál valamilyen eszköz (pl. kés) van.
ASP-hez nem tudom, az ESP-hez a hagyományos, gumírozott markolatúhoz van lámpa, három féle.
Fel lehet rakni a kompakt verziókra is, jól néz ki (és teljesen ártalmatlan elemlámpának látszik

- qqriq
- Veterán
- Kapcsolat:
Re: lancfuresz
Szia,
Szerencsem volt nem kapott bele a combomba, a nadrag lefekezte. Fejem folott vagtam, mar elvettem a gazt es a lanc szabadon futott amikor raesett a kezemre a fa.
Szerencsem volt nem kapott bele a combomba, a nadrag lefekezte. Fejem folott vagtam, mar elvettem a gazt es a lanc szabadon futott amikor raesett a kezemre a fa.
Én elmentem a vásárba félpénzzel,
Mégis van egy félpénzem
Mégis van egy félpénzem
En multiszerszamnak vettem egyet de meg mindig nem tudom rendesen osszecsukniWildBear23 írta: ↑2021.03.16. 13:17 "Hiába nem szamurájkard, azért nem ebbe a topikba való szerintem se."
Hanem hová?
Fel lehet rakni a kompakt verziókra is, jól néz ki (és teljesen ártalmatlan elemlámpának látszik, de úgy már nehezebben hordható.
Compact with flashlight.jpg
Csapkodom a foldhoz de semmi.Viszont ha rakoppintok a hegyere valmi kemeny targgyal,akkor egybol osszecsukodik
Nem sokat hasznaltam lehet,hogy koptatni kene meg?
Ha nem gyakorolsz,akkor hiába vagy felkészült és tök mindegy miket viselsz... 

- WildBear23
- Veterán
Kocogtatni kell, körbe-körbe, akkor kiold az egyik Morse-kúp, és becsukható: a lendülettől a másik is kiold.
Gyakorlásként lehet a Morse-kúpra egy csepp olajat cseppenteni, akkor nem rögzül olyan szilárdan.
De "éles" hordás előtt ki kell belőle törölni az olajat!
Oksa,kosziWildBear23 írta: ↑2021.03.17. 12:01 Kocogtatni kell, körbe-körbe, akkor kiold az egyik Morse-kúp, és becsukható: a lendülettől a másik is kiold.
Gyakorlásként lehet a Morse-kúpra egy csepp olajat cseppenteni, akkor nem rögzül olyan szilárdan.
De "éles" hordás előtt ki kell belőle törölni az olajat!
Nem viselek ilyesmit mert parazok tole
Ha nem gyakorolsz,akkor hiába vagy felkészült és tök mindegy miket viselsz... 

Boccs, hogy megakasztom a 'kézifűrész szakkört' és 'barkács tippek' rovatot, de gondoltam kicsit visszakanyarodnék az eredeti témához
itthoni szabályozás mit mond OTF-ekről, mint pl a Microtech rugósok közterületen való viselésre? Azt gondolnám, hogy tilos, de hátha nem

itthoni szabályozás mit mond OTF-ekről, mint pl a Microtech rugósok közterületen való viselésre? Azt gondolnám, hogy tilos, de hátha nem

- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Még forgalmazni is tilos rugós kést! És pengehossztól függetlenül kkve.Thunder írta: ↑2021.04.08. 03:03 Boccs, hogy megakasztom a 'kézifűrész szakkört' és 'barkács tippek' rovatot, de gondoltam kicsit visszakanyarodnék az eredeti témához![]()
itthoni szabályozás mit mond OTF-ekről, mint pl a Microtech rugósok közterületen való viselésre? Azt gondolnám, hogy tilos, de hátha nem![]()
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
Lopni is sokan lopnak, pedig az is tilos.
BTW: ez a rugóskés tiltás igazi bohóckodás. A legtöbb rugós kés eleve használhatatlan bazári gagyi és még a csúcskategóriás csilliókba kerülő darabok "harcértéke" is lófütyi egy pár tízezer forintos 8-centis legálviselhető fixpengéshez képest.
Amúgy sem önvédelemre való a kés, szerszámként és evőeszközként meg a rugós végképp muhahaha-kategória.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
- Judge Dredd
- Moderátor
Hm, jogos, most nézem, hogy itt erről ment az eszmecsere, azt valóban illett volna átraknom az offba, de ennyi még talán elfér.
I am the law.
kis ajánló, ha már fix pengék előnyeiről esett szó, magyar srác, különleges műveleti operátor és atom kis cuccokat kezdett csinálni tavaly, idén kezdődött a gyártás és értékesítés - ahogy látom.gvass1 írta: ↑2021.04.08. 10:36 Lopni is sokan lopnak, pedig az is tilos.
BTW: ez a rugóskés tiltás igazi bohóckodás. A legtöbb rugós kés eleve használhatatlan bazári gagyi és még a csúcskategóriás csilliókba kerülő darabok "harcértéke" is lófütyi egy pár tízezer forintos 8-centis legálviselhető fixpengéshez képest.
Amúgy sem önvédelemre való a kés, szerszámként és evőeszközként meg a rugós végképp muhahaha-kategória.
https://www.facebook.com/gzcustomblades ... NDI1Mjc%3D
- gvass1
- Kereskedő
- Kapcsolat:
igen, ezek elég izgalmasan néznek ki, és biztosan ezerszer hasznosabbak, mint a rugós fiszfaszok.Thunder írta: ↑2021.04.08. 15:14 kis ajánló, ha már fix pengék előnyeiről esett szó, magyar srác, különleges műveleti operátor és atom kis cuccokat kezdett csinálni tavaly, idén kezdődött a gyártás és értékesítés - ahogy látom.
https://www.facebook.com/gzcustomblades ... NDI1Mjc%3D
Nem tavaly, az első eladásra szánt késeit 2017 körül készítette.
De tényleg nagyon metál amiket művel